Властта - начин на неупотреба

Властта - начин на неупотреба

© ДневникМестната власт не следи и не наказва незаконното строителство в общините. Това показва предоставената от Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК) справка за издадените заповеди за спиране на строежи и налагане на санкции. "Строителният контрол на практика е само на хартия. Законът за устройство на територията (ЗУТ) си остава досега сякаш с повече пожелателен характер на местно ниво." Това признава в своя статия за в. "Труд" министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов.


През 2005 г. общините настояха да им бъдат дадени повече правомощия да се борят с незаконното строителство. В края на годината с промени в ЗУТ те получиха право да спират строежи, както и да налагат глоби и други санкции за тях. До 2006 г. това право имаше само началникът на ДНСК или упълномощени от него лица. Целта беше да се засили контролът, защото кметът най-добре знае какво става в неговата община, тъй като районните дирекции на строителния контрол обхващат няколко общини.


Резултатите обаче показват, че
правомощията на кметовете са останали на хартия


Несправянето със задачата потвърди преди време и зам. строителният министър Савин Ковачев. Предоставените от ДНСК данни сочат, че през миналата година кметовете са издали общо 446 заповеди за спиране на строежи срещу 477, издадени от ДНСК. За сравнение - кметовете са 264 срещу 28 началници на регионални ДНСК служби. Кметовете са издали 290 наказателни постановления за над 140 хил. лв. срещу 2145 за над 2.1 млн. лв., издадени от строителния контрол.


Като се има предвид, че като брой и състав регионалните дирекции на ДНСК са над 30 пъти по-малко от общините, може да се направи изводът, че местната власт би трябвало да установява и санкционира по-голямата част от нарушенията при строежите, посочват от строителния контрол в отговор до "Дневник". В него се казва още, че общинските администрации могат да упражняват превантивен контрол при изпълнението на строежите, като спират незаконните на по-ранен етап. По този начин последствията от нарушението ще са по-малки както за строящите, така и за по-широк кръг засегнати граждани, посочват от ДНСК.


Голяма част от архитектите на общините обаче не изпълняват задълженията си и


не следят за единна в стилово отношение архитектура


констатира министър Гагаузов. През миналата година наказаните за незаконно издадени разрешителни за строеж главни архитекти са 36. Сред по-големите общини са Стара Загора, Велико Търново, район Приморски във Варна, Силистра, Разград, Пазарджик, Враца и Видин. Най-санкционираният главен архитект е на община Лом, който е получил седем наказателни постановления. С две по-малко от него имат главните архитекти на Велико Търново и Петрич. Общо за 2006 г. са издадени 67 наказателни постановления на главни архитекти за допуснати нарушения на ЗУТ. От ДНСК обаче не посочиха размера на санкциите, с които са наказани. Законът предвижда глоба от 500 до 5000 лв. При системни нарушения министърът на регионалното развитие и благоустройството може да лиши главния архитект от правото да заема длъжността в срок до 2 години. Въпреки заканите на зам.-министъра Савин Ковачев, че ще предложи отнемане на правомощия заради системи нарушения, досега не е известно да е налагана такава санкция.


Примерите за заобикаляне на ЗУТ и за неизпълнени функции от страна на редица общини са многобройни, твърди министър Гагаузов и предлага повишаване на контрола и отговорностите на централно равнище. В същото време въпреки отрицателните резултати от подопечната му ДНСК предлагат промени в ЗУТ, според които се предвижда


кметовете и главните архитекти да получат още права


Мотивите са, че така ще се премахне дублирането на функции между общините и контролния орган. Сега строителният надзор упражнява контрол върху книжата за всички категории строежи от първа до пета. С изменението се предвижда общините да упражняват пълен контрол върху строителството за най-масовите строежи от четвърта и пета категория. Така на местната власт ще се дадат права да издава заповеди за спиране на строежи, забрана за ползването им, премахване, въвеждане в експлоатация, както и налагане на глоби и имуществени санкции за допуснати нарушения при изграждането на същите тези строежи. ДНСК пък ще упражнява пълен контрол при строежите от първа до трета категория. Това са инфраструктурните проекти, както и големи обществени сгради и съоръжения. Така ще има ясна диференциация на правата и задълженията на двете администрации без възможност за прехвърляне на отговорности, коментира неотдавна Георги Даракчиев, зам.-председател на ДНСК.Друго според него целесъобразно изменение е за жилищните сгради с високо застояване да отговорят общините, а не ДНСК, както е сега. Това ще стане с промяна в категоризацията им от трета в четвърта, т.е. за тях също да отговарят общините. Тази промяна ще има положителен ефект от облекчаване на процедурата по въвеждане в експлоатация на тези постройки, смята Даракчиев. Според него това е възможно да стане, ако процедурата се сведе до регистрацията им от главния архитект например.

Още от Дневник +

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на браво за статията Лили
  *****
  Неутрално

  Ако успееш да си уредиш командировка във Варна,по въпроси свързани с тази тема , ще направиш страхотна журналистическа кариера.Много еко организации и отделни хора ще те подкрепят.Гъстотата на застрояването в Варна масово не се спазва и резултатите са плачевни.В момента пишейки гледам телевизора на съседа от отсрещната коперация който е на три-четири метра от мойта тераса.В световната практика само арабски градове са така застроени поради климатични изисквания.За безобразието в Вн виновни няма,дори и да ги хванеш на местонарушението.

 2. 2 Профил на Stolichanin
  *****
  Неутрално

  До N 1 -Морски, що не наминеш до Софията, да видиш, че има и по-зле от Варна, тук кочината е пълна

 3. 3 Профил на Балканец
  *****
  Неутрално

  Абе какви правомощия, какви пет лева! Местаната власт е като "кадията" в стария виц за Хитър Петър, Настрадин Ходжа и кадията.

  Ходжата навикал Хитър Петър, че бил гяур и да не си връзва магарето при магаретата на правоверните. Хитър Петър не му останал длъжен и рекъл: "Да ти сера в брадата, ходжа ефенди!". И Ходжата го замъкнал на съд. Кадията(съдията) го попитал: Абре, Петре, що си кажал на ходжата, дека ще му сереш в брадата?!" А Петър му рекъл:"Щото така пише в Корана, кадия ефенди." Я дай, рекъл кадията, Корана, да видим къде пише така?! Подал Петър Корана, а там на първата страница една златна пендара, на втората наполеон, на третата пак пендара...
  Абре, чоджум, все така ли пише докрая на Корана, бре?-попитал кадията.
  Така пише, кадия ефенди- кротко отговорил Хитър Петър.
  -Ми щом е тъй иди му сери още веднъж в брадата!

  Да ги еа у крадливите боклуци общински. Не че общинските са по долу от областните или държавните. Абе боклуци...

 4. 4 Профил на Стройков Гагаузин
  *****
  Неутрално

  Това,което е написала Лили по признанията на въпросните управници е само една малка,ама съвсем миниатюрна част от грозната истина у нас - и Бургас,и Варна,и Черноморието цялото са един блестящ пример за многото корупционни схеми,нарушаващи всякакви строителни норми и правила.И това го правят именно общините,архитектите и кметовете.Затова примерът на Балканеца е много точен - Хитърпетровци у нас превърнаха огромна част от държавното и общинско съсловие в безкруполни чиновници,които за пари или от страх за мястото си плюха на обществения интерес както никой до сега не е правил в нашата история.Но все някой ден може би малко,но справедливостта ще се възвърне - поне отчасти като възмездие в живота на продалите душите си за някакви лични облаги.За това "Дневник" си струва да разследва много по-детайлно и последователно тази проблематика.Винаги ще бъде интересно и много работа ще се отвори на прокуратурата.Но по-нататък, защото там сега още себе си не могат да оправят...

 5. 5 Профил на Мислещ
  *****
  Неутрално

  Вече става очевидно, че рано или късно престъпленията на държавните и общинските служители водят до трагични последици, или поне до огромни парични загуби за данъкоплатците. Обикновено когато дойде време да им се търси сметка, същите служители вече са напуснали или сменени.

  Трябва по някакъв начин да може да бъде защитен обществения интерес, трябва агресивен и настъпателен граждански контрол над институциите, на които уж същото общество е работодател...

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 7. 7 Профил на тото
  *****
  Неутрално

  Не е ясно какво не ви харесва. Какво по-хубаво от това да си живеем в една близка, почти интимна среда. Представете си само удобството което предлага все по-плътното застрояване. Излизаш на балкона, но си забравил да си вземеш запалката. Това не е проблем, защото комшията си е оставил запалката на масичката на неговия балкон. Просягош се и всичко е наред. Излиза комшията с вестник и сяда да го чете. Чудесно, ти споделяш "вестника" с него, кото в автобус. С течение на времето тази неизбежна близост ви довежда до установяване на междусъсетски практики, от нов тип. Той купува един вестник, ти друг. Нямаш сол, той пък захар. Няма проблем. Разменяте си ги. Този тип "плътно" застрояване може да доведе до определена еволюция на предавания като "Вип Брадър". Чудесно би било, ако поради невъзможността да се предотврати практиката на "плътно" застрояване, в Закона да се въведе изискването, срещу всяка кухня, да се разполага спалня или баня, при това остъклена. Така риалито ще е пълно, непосредствено и напълно натуралистично. Възбожни са и други конфигурации на разположения, но за тях да помисли местната власт и законодателя. От всичко казано до тук, лесно може да стигнем и до следния въпрос. Възприетата практика на "плътно" застрояване, не е ли първа крачка към борбата с престъпността. Неизбежната близост, предполага една придопределена "прозрачност" в гражданския сектор, особено в случващото се в "най-малката градивна клетка на обществото" - семейството. На никого не е нужно вече, да ангажира кварталния актив, или да създава "доброволни" структури за махленски донос. Види се в крайна сметка, че "плътното" застрояване, ще намери "положително" обяснение. Сближаване. Колкото по-близко сме един от друг, толкова по-прозрачна ще е публичната среда.
  В заключение е редно да онагледим случващото се и с пример отвъд "ползите". Преди време с определена доза завист, видях новопостроена жилищна сграда с чедусно разположение. Част от апартаментите гледаха на запад и нищо не скриваше залеза. Напротив. На запад бе разположен парк. Тези ми наблюдения бяха в един чудесен есенен ден. Доде зимата, както се казва, и аз запазих в себе си, присъщата ни завист. Какво се случи след това? След по-малко от шест месеца, видях с удоволетворение, че хората платили значителни средства, повече никога няма да видат залеза. Единствената им "възможност" в перспектива бе, да станат зрители на "Вип Брадър"

 8. 8 Профил на edin ot ...
  *****
  Любопитно

  Kak obshtinarite shte globqvat stroitelite,kato te nai-mnogo se oblazvat ot tqh.Ta nali stroitelq kato vleze pri kmeta i pri glavniq arhitekt s 5-10000 lv.na oniq im omekvat krakata i sa gotovi i vazduha na maika si da prodadat.Ne gi e strah ot posledstviq,zashtoto tezi deto trqbva da gi sadqt sa kato tqh.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK