Антонина Желязкова*: Безпрецедентна цензура, варварство

Антонина Желязкова*: Безпрецедентна цензура, варварство

© Живко АнгеловНормално ли е това, което се случва?


- Това, което става, е напълно ненормално. Много съм потисната и неприятно изненадана. Не си спомням дори в тоталитарните времена преди 1989 г. да се е случвало да сме спирали научна конференция и да сме гонили учени от България. Проф. Улф Брунбауер е може би един от най-добрите българисти от по-младото поколение и голям приятел на България, а ние го прогонихме. Не е възможно тема, която беше подготвена да се превърне в научен дебат, да се политизира до такава степен и на нашите колеги от чужбина да бъде показан пътят да си ходят. Мартина Балева така се е уплашила от цялата тази истерия, която се разгърна около един научен, изкуствоведски проект, че днес следобед спешно си замина, защото реши, че може дори физически да пострада. Тоест ние се представихме като варвари.


Защо сте изненадана?
- Не за друго, а защото това е прецедент. Досега не е била проявявана такава нетолерантност и непоносимост към академична тема. Случвало се е да се обсъждат остри теми, да има остри дебати и след това да се включат политиците и медиите да коментират, да злословят, да се изказват некомпетентно. Но това никога не е ставало преди конференция, да не говорим да се стигне до нейното спиране. На моите години и с моя академичен опит съм преживяла цялата академична цензура преди 1989 г. Забранявали са ми да пътувам в чужбина и да изнасям докладите си, тоест съдбата ми на учен е минала през много груба цензура, но такова нещо не е имало. Спомням си, че заради моята съпротива срещу т.нар. възродителен процес 1988 г. не ме допуснаха до една конференция, но тогава всички колеги от чужбина, които бяха против тези събития, бяха допуснати и имаха възможност да дойдат в дома ми и да се срещнат с мен. Изключително възмутена съм. Не съм само възмутена, аз съм разтревожена.


Вече ми се обаждат колеги историци, истински академични хора, защото Божидар Димитров е едно ченге и политик, който само се представя и се маскира като учен. И не е възможно той винаги да е навсякъде и да има последната дума. Академичната общност има намерение да реагира, защото този срам ще го понася не Божидар Димитров, а ние, хората от университета и от институтите на БАН.


Чухте ли позицията на президента?


- Чух, че има специална декларация от президента и това е голям позор.


"Остра провокация към националната ни история и памет..."


- Това е позор за президентската институция, казвам пък аз, също като историк и специалист по история на Османската империя.


Кога и как избуя това патриотарство?


- Това не е патриотарство, това е една елементарна простащина и глупост. Не може да се повдига духа на нацията и да се правят патриотични прояви по този начин. Като отблъскваш академичните приятели българисти от чужбина. Като им казваш "Вън!" и не им даваш възможност да изложат своите научни тези. Има начини, има академични правила. Божидар Димитров, Каракачанов, президентът, който също е уж божем историк, всички тези хора познават академичните правила, а те са: да изложиш своите аргументи против, да направиш академични публикации, да се позовеш на литература, на извори, на каквото искаш и всичко това да се публикува. Патриотизъм се възпитава, когато обществото има възможност да се запознае с всички гледни точки.


А тук става дума за някаква просташка истерия, която ще заглъхне, но щетите на България са нанесени.


*Антонина Желязкова председател на Международния център за изследване на малцинствата и междукултурните взаимодействия

Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на един от научната гилдия относно истината
  *****
  Неутрално

  Научната истина се търси и намира с публикации, конференции,рецензии и дискусии. Наистина странни екземпляри населяват т. нар. БАН. Да не говорим за останалата художествена самодейност без исключение.

 2. 2 Профил на Костов
  *****
  Разстроено

  Погнусих се, като чета словоблудстата на Желязкова ханъм... Май и тя е взела пари по проекта "Мит за баташкото клане" Да защитаваш националната си история било "елементарна простащина и глупост", така ли ? А да я прекрояваш в чужда полза какво е ?

 3. 3 Профил на Срам
  *****
  Неутрално

  Наясно ли г-жа Желязкова, че ако се опита да направи в Берлин конференция за да представи примерно проекта "Митът Освиенциум" не само няма да и предоставят любезно тази възможност, а ще я съдят и ще лежи в затвора. Аман от дупедавци в тая държава!

 4. 4 Профил на sbogom
  *****
  Гневно

  край! с публикуването на този материал, както и с цялостната позиция на "Дневник" по въпроса окончателно ме изгубихте като читател...

 5. 5 Профил на алоо Костов...
  *****
  Неутрално

  Желязкова била ханъм.Абе хора прости, вие сте като крадеца, който мисли че всички около него него крадат. Щото е израсъл между крадци и друго не е виждал. Ханъми и хюмнета са точно тези дето които измислиха навремето възродителния процес, за да си спасят властта, а днес ходят та се мазнят на ДПС и правят с тях коалиции. Помооощ историята. Ами вземете та прочетете поне статията на Брунбауер, па тогава врещете. Желязкова била ханъм... Ей, по страшно нещо от селяндур с компютър няма. Вземете си поясите заедно с любимия си "историк" -президент и любимия си "професор"-милиционер и айде обратно на село.

 6. 6 Профил на Re:от алоо Костов...
  *****
  Неутрално

  И като си прозрял тая истина защо си купуваш комппютър, а?

 7. 7 Профил на подкрепящ
  *****
  Неутрално

  Напълно подкрепям А. Желязкова. Такава безпардонна злоупотреба с научен проект може да предизвика само повдигане на вежди в Европа. Дали управляващите не си мислят, че е дошло времето да се възстанови и чл. 1 от Конституцията на НРБ - онзи същият, за ръководната роля...

 8. 8 Профил на спиращ да чете Дневник
  *****
  Неутрално

  Неврете си Дневника в ... Занаете къде.

 9. 9 Профил на Stanoev
  *****
  Неутрално

  Тази родоотстъпничка Желязкова създаде още преди 15 години този "Център за малцинствата", който се финансира от чужди сили и има за цел да сее разделение и противопоставяне сред гражданите на България. Като Желязкова толкова се интересува от малцинства, защо не се заеме с БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ МАЛЦИНСТВА в ЗАПАДНИЕТ ПОКРАЙНИНИ, МАКЕДОНИЯ, БЕЛОМОРИЕТО, ОДРИНСКА ТРАКИЯ, И СЕВЕРНА ДОБРУДЖА?

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 11. 11 Профил на стан
  *****
  Неутрално

  г-жо Желязкова, за каква "научна" конференция говорите? има исторически факти и моменти, валидни за всяка държава, които са неприкосновенни. такъв факт /не мит/ е Баташкото клане и Арилското въстание. Използвате обидни квалификации към Президента на Република България и проф. Божидар Димитров - с какво право? Коя сте вие? заради такива като вас, няма да се учудя ако някой ден се спретне конференция на тема:"Бил ли е реалност Васил Левски или е мит". Обожавам лекциите на проф. Димитров по телевизията. Добре е, че ги има. А вие г-жо, къде проповядвате антибългарските си "научни" разработки? Бих искал да ви посетя? А това, че Мариана Балева скоропостижно си е заминала, просто е чудесно, защото ми се искаше лично да и размажа физиономията. Немецът си получи заслуженото. Или може би вие не признавате и БАН? Може би акад. Юхновски за вас също е едно нищо? Още веднъж питам: коя сте вие?

 12. 12 Профил на миа
  *****
  Неутрално

  "Център за малцинствата" - добре, но какво общо има той с Баташкото клане? занимавайте се с малцинствата. Убедете ги да ходят на училище, да не крадат, да си плащат задълженията към държавата. леката ръка, с която се нахвърлихте върху институциите и хората, които по категоричен начин защитиха Българската история ме кара да мисля, че доста нечистоплътно използвате факта, че живеет, работите и печелите в България. Разграденият дом, в който се превърна нашата държава, дава възможност на такива продажници като вас, да правят опити за пренаписване на нашата история. е колкото и да сме затънали, колкото и да сме оскотели от ежедневието, това което сте замислили няма да стане. и видяхте, че е факт. този път не политиците, както се опитвате да внушите, а хората на цяла България скочиха в защита на своята история. виж за това, че успяхте да ни стрестнете, да подадете сигнал, какво се върши във вашия център много, ама много благодаря.

 13. 13 Профил на руди
  *****
  Неутрално

  до подкрепящия..... точно така, безпардонно трябва да се действа, когато родоотстъпници и продажници, се опитват да оплюват нашата история. хич не ми дреме, че в Европа щели да си повдигнат веждите. аз повдигам юмрук срещу тази Европа, която се опитва да ни изстрие от картата на света. разбирам колко ги боли, че сме най старата европейска цивилизация, но какво да се прави ФАКТ г-жо Желязкова и вие г-н Поддържащ ФАКТ а не МИТ. и все пак се питам: защо са се захванали с Баташкото клане? от къде им щукна? какви ли още теми им е щукнало да разработват. е поне им стана ясно, че няма да се получи. да ходят в Германия. и там има малцинства, само че не са признати. тъкмо терен за битки, широк фронт. а ние ще гледаме оттук и ще ги поддържаме. любопитно нали? как ли ще се получи?

 14. 14 Профил на до №6
  *****
  Неутрално

  и съжалявам че го купих

 15. 15 Профил на ели
  *****
  Неутрално

  отдавна спрях да чета вацовите вестници "Труд" и "24 часа". сега спирам и "Дневник". Научната истина се търси и намира с публикации, конференции, рецензии и дискусии. това е така, ама за каква истина говорим в случая.кава истина търсите в исторически факти? факти, които обуславят всяка държава? що не се захванете с Френската революция, Английската буржоазна революция, Стогодишната война, Първата световна война, Великата отечествена вона, Гражданската война в Америка, борбата на Махатма Ганди, войната във Виетнам и още и още? защото не ви стиска. решихте, че в България може всичко. ДА АМА НЕ!!! получихте си го. горда съм от това, много съм горда.

 16. 16 Профил на Богориди
  *****
  Неутрално

  Да,далече е още времето,когато на Балканския полуостров ще бъде направен филм от рода на "АЛО,АЛО",говоря за всички страни без изключение.Четох дискусията от Ардино,наистина има много болка и носталгия,но не и омраза.А иначе не съм сигурен защо избраха точно Батак,точно сега,точно от Германия.Но президента ни е историк,и неговата реакция според мен беше точна и навременна.

 17. 17 Профил на Емил
  *****
  Неутрално

  Пази ни Боже от подобни "приятели" българисти , а от враговете сами ще се пазим.Да , това е позор, но не за тия които защищават българската история , а за тези които за тридесет сребърника са готови да извършат всякакво предателство и подлост.В този т.нар.научен проект , "черо на бяло " е написано , какво в крайна сметка след тази дискусия трябва да се внуши на българските учители по история и на авторите на българските учебници и как да се онивинят палачите български!В това и единствено в това е проблема и дай Боже повече "варвари" да защитят Родината от гнусните посегателства на духовни килери и мародери като авторката на този пасквил!

 18. 18 Профил на Tinko
  *****
  Гневно

  Sram i pozor za Dnevnik. Kogato se izvurshva edna gavra s edna ot malko ostanalite neoskverneni v posledno vreme svetini na Bulgaria, da se zaema takava pozitzia e bezotgovorno, arogantno i oskverniavashto imenata na hiliadite mirni batachani, izklani hladnokruvmno ot osmanskite glavorezi. Imenno tova klane, potreslo tzeliat tzivilizovan sviat po onova vreme e varvarsko i bezchovechno, a ne pochti edinodushnata reaktzia na institutzii, polititzi, obshtestveni i nauchni organizatzii i neka si go kajem napravo na tzeliat bulgarski narod. A reaktziata na tazi otdavna dokazala se antibulgarska osoba, na koiato dori ne iskam dori imeto da spomenavam, za men ne e nikakva iznenada. Za men ogromnata iznenada idva ot Dnevnik, edno uvajavano ot men dosega izdanie. Za sujalenie s tazi si pozitzia dnes, az ne bih mogul poveche da cheta ili podurjam Dnevnik.

 19. 19 Профил на До А. Желязкова
  *****
  Неутрално

  Ако проф. Брунбауер беше такъв приятел на България нямаше да засегне 7 млн. души минус 3 (Балева, Вас и Доган). Не съм съгласен да оправдаваме слона в стъкларския магазин, а да обвиняваме 7 млн (минус три) стъклари че преди 130 години са построили там стъкленото си мравуняче. В написаното от него няма никакъв опит за деликатност.
  Признавам правото на г-жа Желязкова да бъде интересна и изпъква от останалите с каквито интервюта намери, така както признавам правото например на Волен Сидеров да бъде клоун. За съжаление обаче трябва да я помоля да признае правото на 7 милиона (минус три) настъпани българи да кажат "ох".
  Пожелавам й много успехи на научното поприще. В чужбина. При парите.

 20. 20 Профил на Istorik
  *****
  Неутрално

  Tja e prava - v istoicheskata nauka se raboti s argumenti a ne s nasilie i natsionalna isterija. Mnogo e netsivilizovano tova koeto se sluchva tuk - to ni prinizjava kolektivno do "nauchnoto" nivo v Makedonija, Gartsia, i t.n.

 21. 21 Профил на Graz
  *****
  Неутрално

  Sehr geehrte Frau Professor Blechinger-Talcott,

  Sehr geehrte Frau Professor Braig,

  Sehr geehrte Frau Professor Ursula Lehmkuhl,

  Sehr geehrte Damen und Herren Professoren des akademischen Rates der Karl-Franzens-Universität (Graz),


  Mein Name ist Dipl. Ing. XXXXXX, 46, Österreichischer Staatsbürger, gebürtiger Bulgare, Absolvent der TU-Graz.

  Der Anlass Kontakt mit Ihnen aufzusuchen ist nicht erfreulich.

  Der Anlass Kontakt mit Ihnen aufzusuchen, sind die Äußerungen Ihres Mitarbeiters und Absolventen Herr Dr. Ulf Brunbauer, der eine Tragödie - das Massaker an der Bevölkerung von Batak in den Befreiungsbewegung gegen des Osmanischen Joch vom 1876 – verharmlost und als “Mythus” (quasi .. “in Wirklichkeit nie” stattgefunden) darstellt.
  (u.a. interview http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=334303)

  Dies ist vergleichbar mit Aussagen die den Holocaust oder den Genozid in Armenien verharmlosen.

  Ich möchte hiermit meine tiefste Abscheue Ihrem Mitarbeiter und Absolventen - Dr. Ulf Brunbauer - gegenüber aussprechen.

  Diese e-mail wird auf web-Seiten veröffentlicht.

  Danke für Ihre Aufmerksamkeit.

  Mfg

 22. 22 Профил на Bylgarin
  *****
  Неутрално

  Koe mu e izkustvovedskoto samo ne razbrah? I za kakvo ni e tazi konferenciq, pri polojenie, che e predelno qsno za osmanskoto 'prisystvie', otpechatano vyrhu Batak i Perushtica. Izvinqvaite, no ne znam tozi bylgaroved kolko e dobyr, pri polojenie, che se opitva da govori gluposti. i da, naistina tova e provokaciq sreshtu istoriqta ni. Otidete v Germaniq i se opitaite da povedete diskusiq, che Louis XIV e bil priqtel na nemcite. Uspeh!

 23. 23 Профил на chitatel
  *****
  Неутрално

  Naistina mnogo prav e bil Charchil,kato e kazal,che
  na balkanite ima tvarde mnogo istoria,kojato mogat da poemat.
  Inache podobni klaneta stanaha sled 1990g.v bivsha Jugoslavia v smesenite
  raioni i anklavi.

 24. 24 Профил на Иво Станоев - Благоевград
  *****
  Неутрално

  Да-а-а-а-а, както е казал руският философ Николай Бердяев, цитирам по памет - качеството принадлежи на малцинството. Фактът, че срещу единични мнения като горното на Антонина Желязкова(горещи поздравления госпожо) е изправено множество от реакции, като тази на президента(който на всичкото отдолу се именува историк), недоразумението Божидар Димитров, журналистът Велизар Енчев и безчет други знайни и незнайни "бранители" на българщината само доказва за пореден път правотата на Бердяев. Жалко е. И е срамно. Но явно неизбежно.

 25. 25 Профил на Uchen
  *****
  Неутрално

  Nauchnata istina se bazira na fakti. V istorijata tova sa oficialni dyrzavni dokumenti, spomeni na uchastnici v sybitijata, biografii, memoari i t.n i t.n. Nauchnata istina moze da se diskutira na konferencii no tja njama, i ne moze, da se rodi tam. Taka che ako 'Golemijat prijatel' na Bulgaria iska da go priemat seriozno, shte trjabva da podplati svoite prikazki s FAKTI.

 26. 26 Профил на Милен
  *****
  Неутрално

  горката жена - на тази възраст е решила, че й е нужно малко внимание и както се вижда от снимката, а в последствие и от начина й на мислене, единствения начин да си го набави е да провокира. е успя. за съжаление нейните пра-родители не са били в батак по онова време, иначе щеше да ни е спестено - имам предвид идиотизма й.

 27. 27 Профил на темата
  *****
  Неутрално

  Безумна тема и дискусия и не разбирам защо трябва да им се дава трибуна? Всяка простотия идваща от приятели на България трябва да ни ощастливява и да чакаме конференцията за да видим какво ще излезе. Ами нищо няма да излезе. От безумна тема- безумни резултати. Но мръсния правозащитен стил на Желязкова е демоде- мина времето на тази дидактика и фалш. Французите казват, че нещата трябва да се поднасят с мярка и вкус, нещо от което госпожата е оперирана, а не е трудно...

 28. 28 Профил на Сотир
  *****
  Неутрално

  Г-жо Желязкова - хвала вам за точните думи.
  Повечето мнения от форума изтикват напред голямата нетърпимост по тези географски ширини. Още малко ни трябва да я подхраним и ще сме готови да се колим като съседите от бивша Югославия. А подстрекатели като "проф" Божо и Волен ще се изживяват като герои.

 29. 29 Профил на дали
  *****
  Неутрално

  Не ми стана ясно кой мит са развенчали в Германия по този начин и какво е станало после? Какво се получава в такива ситуации? Ако си докажат тезата излиза, че пак от запад ни светнаха. Гради някой нещо дълго време у нас, пише разни исторически неща и хоп идва една Мартина дръпва един конец от цялото и става звезда! Защо да се трудиш академично и дълго като с този подход ставаш звездата разрушител на митове, която пуска снаряди в главите на беззащитните туземци. И то уж само от една картина.

 30. 30 Профил на Българите сме аборигени
  *****
  Неутрално

  Първо бият, после питат. Каква наука, какъв БАН, какъв президент, каква история, какви пет лева? С кого е разговора? С една голяма, раззинала се уста. Уши няма. Няма разговор, няма научна конференция. Има неква истерия на некви обидени, недоспали, недопрочели, недочули, недопсували, невидели, НЕРАЗБРАЛИ българи. Обидени, озлобени и настъпани по виртуалния мазол. Мислещи в черно-бяло, смърт-да живее, предател-герой. Пълен примитивизъм.

 31. 31 Профил на anal_justice
  *****
  Неутрално

  Имам чувството, че 30% от коментарите са пуснати от един или двама приятели на интервюираната госпожа. Както някои други вече споменаха, някои теми не трябва да се засягат, особено по този начин. Това е като да те напсуват на майка, но с "научни факти" и още какви ли не "доказателства". Айде мерси.

 32. 32 Профил на Желязко Антонинов
  *****
  Неутрално

  Интересно как меракът да бъдат оплюти Гоце, Боце, Воце и прочие инак безспорна сволоч кара хората да аплодират повърхностни псевдонаучни излияния, търсещи под вола теле.
  Интересно как снобария и превземката да бъдеш мноо космополит и модерен кара хората да тръбят колко просташки и недоръсл бил народът, пардон, плебсът.
  Интересно как вестниците разглеждат тази постна, макар и толкова постна, драма единстевно и само през призмата на дребните си политикономически, вкл. хм, икономедийни, интереси.
  Тъпо.

 33. 33 Профил на Ученото си е учено
  *****
  Неутрално

  Браво на Дневник за това интервю. Създава патриотични чувства у читателите, а това е добре за България. Надявам се великата ученка да поеме пълноценно научните аргументи на великия й немски колега.

 34. 34 Профил на БЪЛГАРИН
  *****
  Гневно

  ОЩЕ ЕДНО ТУРСКО МЕКЕРЕ

 35. 35 Профил на Emil
  *****
  Неутрално

  Казано е , че всяко идиотско деяние, намира своето философско оправдания ..., но на тази госпожа мръснишките и деяния май дойдоха твърде много.Няма ли кой да я озапти и да и покаже ,че за всичко се плаща, даже и за нейните гадости!

 36. 37 Профил на Внимателно прочел
  *****
  Гневно

  Прочетох статията на Балева.Не е вярно,че не се занимава с политика.Точно с това се занимава.И то в актуална болезнена форма.Долнопробното е ,че материалът е в наукообразен вид на изследване.Внушението е за един полски художник,нарисувал картина за клането ,който за да си възбуди въображението инсценирал сцени от въображаеми зверства.А уж не е имало зверства а турците съсипали Батак,защото Петър Горанов от Батак ходил на някакви кръжоци /!!!/които не харесвали на властите по техните критерии.А не бил герой,защото избягал и синът му с псевдоним Бончо също избягал /а всъщност се казвал Ангел/.И после едва ли не измислили клането за да се изкарат герои.И какъв бил Захари Стоянов и какво бил Макгахан...Оле,ол-е-е-е!!!Само,че дотук е смешното и жалкото.Вижте по този повод
  форума в Ардино.Каква е превъзбуда,каква е изразитост жива...как се припознава Османската империя като наша държава правоверна от рязаните ни сънародници.Какви сме били лоши ние българите.Как...па как...та чак до варварството ни да заколим
  един византийски император и да му пием от черепа.Целта според мен е постигната.Кой ще познае каква е целта!

 37. 38 Профил на Dosetliv
  *****
  Неутрално

  Bas durja, che Antoninka se e iziala ot muka, che ne se e setila purva i predi Martinka za tazi tema - da ia "razvie", "argumentira" i "sushie" kakto samo tia moje. No spokoino bratia, Antoninka shte se iztzepi po drug vupros - maltzinstvenia - neshto ot vida na "Mitut za Vasil Levski - romski i turski koreni v roda mu". Samo pochakaite i shte vidite!

 38. 39 Профил на Drake
  *****
  Неутрално

  Много мъка има по този свят. Хич не изпитвам симпатии към Гоце, Божидар Димитров и другите подобни индивиди. Но: 1)Щом г-жа Желязкова толкова се грижи за малцинствата защо малко не се погрижи за малцинствата от българи живеещи в т.н смесени райони? На тях в момента никак не им е лесно.
  2) Като толкова страда за жертвите на възродителния процес защо не пита ДПС какво направи ,за да има наказателно преследване срещу виновниците за него? Все пак те са на власт в момента.
  3) И за да се покажа и аз като един "варварин" : г-жо Желязкова защо не си гледате работата , а да не ми обяснявате какви митове и стереотипи съм имал? Имам си ги, харесват си ми. Ей на аз съм пост-модернист, кеф ми е да вярвам на национални стереотипи и им вярвам. Жалко само ,че такива като Гоце и Б.Димитров са окупирали националната идея. Пък това с показването на научни мнения и свободата да ги изразяваш са глупости. Един от най-известните английски историци Дейвид Ървинг скоро беше осъден в Австрия на 3 години затвор за отричане на Холокоста. Ми...имал мнение човека, научно, казвал разни неща , доказвал, ама пак го осъдиха. Кой крив кой прав, един Господ знае. Тъй че тези работи за академичната свобода са верни ама не чак толкова. Тъй че си трайте и не размахвайте поучително пръсти защото и вие нямате монопол върху истината.

 39. 40 Профил на тая женица
  *****
  Неутрално

  има вид на нуждаеща се от психиатрична помощ

 40. 41 Профил на Иван Хаджийски
  *****
  Неутрално

  Национализмът,проповядвам от б.димитров,(ченге) е кух и без никакви доказателства.Цялата история на България е писана от псевдо историци-ченгета,жалко,че след толкова години демокрация тези хора още диктуват условията.Един елементарен въпрос към "историка-другар" б.димитров-по време на "голямото априлско въстание" къде бяха българите от софия,пловдив,русе,варна,бургас,в.търново,плевен,габрово,перник,добрич,щумен,търговище и да не изброявам всички градове...кои всъщност са така наречените войводи-"герои" или най обикновени крадци и авантюристи,този другар болшевик да вземе да прочете техните биографии,колко хора са им вярвали и колко са ги последвали и най важното какво всъщност са направили.Историята си е история,колкото и неприятно да звучи.Може като начало да започне от Иван Хаджийски-"Бит и душевност на българският народ",после ще му кажа още много "реални"източници.Жало и за първанов-"тоже историк и так дальше...."Боже пази България...

 41. 42 Профил на Бисерова
  *****
  Неутрално

  Госпожа Желязкова от 1990 година се опитва да прокарва някъква малцинствена политика в смесените райони, но днес не съм видяла от нея или пък чела нищо смислено и научно аргументирано за Османския период на България. Не е дошла в тези райони, за да се срещне с днешните хора, да проучи на място изворите. Явно е по удобно от София или от чужбина да се проповядва и финасира дейността. В Родопите не съм забравила злополучния й опит с филма "Гори, гори огънче", който времето зачеркна. Докога ще търси начин да е на първа страница на медиите. И кои са тези Балева и "големия българист УЛФ", които изглежда в чужбина пишат нашата история. възмугена съм. Ако те днес съчиняват, то Вазов, Захари Стоянов и другите са били свидетели и участници. На кого да вярваме. Не разбира се на тези, които хулят и критикуват всичко за пари. Повече няма да им обръщам внимание. Не го заслужават.

 42. 43 Профил на Жоро
  *****
  Гневно

  Антонина Желязкова е виновна за създаването на ДПС, тя отговаряше за проблемите на малцинствата по време на президента Желю Желев. Голямата специалистка пак се произнася срещу интересите на България. За нас, българите има няколко свети неща, с които никой не бива да се гаври, едно от тях е Априлското въстание и последвалите кланета на българи от озверелите башибозуци и редовна турска армия. Това всеки от нас го е учил в училище. Някаква си Балева, пост-модерна "културоложка" решава да ни учи какво трябва да изпитваме. Друг е въпросът, че приятелите на Доган в България не пропуснаха случая, за да раздухат етническа омраза, за негово удоволствие. Така той пак ще скрие истинските си цели - да залива България с ислям и джамии, да я превърне в половин турска държава.

 43. 44 Профил на БЕЗПАРТИЕН
  *****
  Гневно

  Трудно ми е да намеря по-различни думи от тези на Drake, за да изразя личното си отношение по този въпрос. Свободата на словото не означава словоблудство. А точно словесна порнография са становищата на А.Желязкова, Балева и "приятелят на българския народ" Брунбауер. Четох му интервютата и заявявам, че при такива "приятели", българският народ изобщо няма нужда от врагове.
  Не знам защо упорито се налага клишето, че не можеш да бъдеш демократ и националист /патриот/ едновременно. Без да претендирам за точността на понятието, считам, че човек може обича както народа си, така и да изповядва общочовешките ценности и че двете неща не са в противоречие. Не допускам, че германци, французи, англичани и други европейски нации ще допуснат пренаписване на историята си в името на някакви абстрактни идеи. Има обаче и друг момент тук. Именно подобни прояви дават отлична почва за изява на Агент Гоцевци и Божодимитровци - отявлени ченгета, които се проявяват в случая като най-големите защитници на българщината. С подобни "научни" подходи се налива вода в мелницата на двете творения на ДС - "Атака" и ДПС. Забелязвам, че преди всеки вид избори се появява някаква подобна теза и след това всички се "чудят" защо тези две "партии" са увеличили резултатите си.
  А това, че Балева се е уплашила и спешно си била заминала може да бъде само повод за частично удвлетворение, не и за съжаление.

 44. 45 Профил на по повод интервюто
  *****
  Неутрално


  Г-жа Желязкова нарича нещата с истинските им имена. Да кажеш публично какво мислиш за г-н Божидар Димитров и изцепките на президента Първанов в такъв момент е въпрос на смелост - не всеки е готов да излезе от академичния уют и анонимност и да рискува да го залее неизбежната пумия от антропоморфен характер.

 45. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 46. 47 Профил на bob4o
  *****
  Гневно

  желязкова ти коя си да даваш коментар,историчка не си българка не си ква си,платена подлога работеща за някоя фондация,не за България аз за фондация

 47. 48 Профил на ДД
  *****
  Неутрално

  Какво възмущение, какво нещо.
  Аз лично се радвам, че поне веднъж имаше някаква по-остра реакция в защита на Българската история и национално самосъзнание.
  А за тази дама, нямам думи.
  Както е споменал г-н Антонинов - снобарарско е да се опитваш да се направиш на космополитен и модерен, крещейки как всички са простаци и недорасли.
  Всъщност, не знам дали е просто снобария, проста снобария или чиста проба простотия.

 48. 49 Профил на един от всички
  *****
  Гневно

  Според стара народна поговорка-въшката,щом се наядяла излизала на челото на човека!Язък за българската ни академична общност ,ако се състои от "учени"като г-жа Желязкова!Сигурен съм,че е чела българската история,както дяволът-евангелието!То за това държавата ни е на тоэи хал!Чудя се дали изобщо се чува какви ги приказва!!!Господи,прости на тази "член на академичната общност"-тя не знае какво върши!

 49. 50 Профил на от още един от всички
  *****
  Неутрално


  Абе то страшното е, че в българската академична общност са се намърдали самопровъзгласили се учени, а по същество амбициозни митомани като г-н Божидар Димитров и компания. Страшното е, че повечето институционализирани историци в България днес живеят извън времето и пространството на реалната наука и това страшно им пролича в този измислен скандал.

 50. 51 Профил на Sando
  *****
  Неутрално

  Pozdravleniya, Antonina, tryabvashe da im go kaje nyakoy nay-setne!

  A viy, viy ste idioti, "patrioti" maloumni!

 51. 52 Профил на Психиатър
  *****
  Неутрално

  Тази кукундела е за лечение и е толкова умна, колкото е хубава.

 52. 53 Профил на Морти
  *****
  Неутрално

  Самата Антонина е от толкова години на чужда софра, че е отдавна станала позор за страната си! А ако БАН е решила, че няма нищо научно в тази конференция, как да я легитимира с подкрепа и съдействие?

 53. 54 Профил на ......
  *****
  Неутрално

  БРАВО НА ЖЕЛЯЗКОВА! МНОГО Е ТОЧНА!
  А ЗА БЪЛГАРИЯ МЕ Е СТРАХ - НИКОГА НЕ САМ СИ ПРЕДСТАВЯЛ, ЧЕ ТОЗИ НАРОД, С МАОЛОУНИТЕ СИ И КОРУМПИРАНИ УПРАВНИЦИ, ЩЕ ИЗПАДНЕ ТО ТАКАВА ОТКРОВЕНА ПРОСТОТИЯ. ТО БИВА, БИВА ..

 54. 55 Профил на таня
  *****
  Гневно

  писнахте ми с това робство с таз история

 55. 56 Профил на Bulgarka ot Berlin
  *****
  Неутрално

  Поздравявам Ви, г-жа Желязкова, за цивилния Ви кураж, посред цялата тази срамна истерия да изкажете публи4но станови6тето си и да си навлв4ете яростта на насъсканата и националисти4ески емоционализираната маса!

 56. 57 Профил на Павел
  *****
  Неутрално

  Някои никога няма да разберат, че от ура-патриотизъм полза никаква, а вреда - бол. То и Хитлер е бил много голям патриот. Резултатът го знаем. А демокрацията май изискваше да се изслушат аргументите и тезите на иначе мислещите, пък ако можем - да ги оборим в цивилизован дебат, а не да подскачаме като попарени пилета. Ама и аз не се чувам какви ги говоря - какъв ти цивилизован дебат, какви ти аргументи от креатури като Божидар Димитров...

 57. 58 Профил на Mario
  *****
  Неутрално

  до #57 (до Павел)

  "иначемислещите" .. тока във Германия.. т.е. тези "които мислят ..ИНАЧЕ .. и отритчат че е имало газови камери през 2SvBojna, попадат веднага в затвора по обвиненеие за "Възраждана на назиoналсоциализма" , Павка

 58. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 59. 60 Профил на антрополог
  *****
  Неутрално

  Инакомислещи има и в България, но да им завидиш на самочувствието на мнозина по форумите от името на "всички българи" да бръщолевят скудоумия под въздействие на националистическата дрога. Разбрали-недоразбрали, чули-недочули, току заклеймят някого, който е изразил мисъл и позиция. Ако пък не им вържат, на ход са ченгетата с пуснатите тихомълком лъжи по адрес на онези, в които са се прицелили, тиражирани до безкрайност от надрусаните псевдо-интелигенти. антропологическата картинка е ясна -общество, задушаващо се в редкия въздух на собствения си вътрешен колониален гнет, поддържан от ченгета. какво друго му остава на средностатистическия инженер, като националната трапеза е опоскана и не предлага подходяща храна дори за тялото, камо ли за духа, освен да си похапне от дрогата, прласирана в изобилие от комунистическите дилъри.

 60. 61 Профил на Иван Хаджийски
  *****
  Неутрално

  Факт е,че клането в Батак е извършено от помаци.Факт е също,че тези червени историци навсякъде тръбят и "доказват",че това са българи,приели исляма.В Батак българи мохамедани са клали българи християни и къде са,питам турците в тази история?Както и по късно,българи християни са клали българи мохамедани...Но явно,целта е да се изопачи истината.Впрочем,точно това искат да покажат хората на Запад,обосновавайки се на факти,а не на митове..история не се пише на две ракии и шопска салата,четейки вазов и записките на едно овчарче...(ТОВА СЕ ОТНАСЯ ЗА ВСИЧКИ ПСЕВДО ИСТОРИЦИ-ИМАНЯРИ)

 61. 62 Профил на aн
  *****
  Неутрално

  Откьде изровихте тая мумия?

 62. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 63. 64 Профил на Иван
  *****
  Неутрално

  ПРОФ. Улф Брунбауер, Мартина Балева, Александър Везенков, Антонина Желязкова, боже, каква компания ! Тази последната, сигурно цял живот е била да държавна заплата и естествено е обидена, малка заплата, тоталитарно подтискане, ченгета на ръководни длъжности, цензура, варварство.
  1. Ставало дума за "един научен, изкуствоведски проект". Доколкото ми е известно, в един проект, независимо какъв е, трябва да има точно определен и посочен проблем за разрешаване. В този "проект" какъв е дефинираният проблем ?
  а. Няма "баташко клане", няма въстание, няма и изключително много жертви, само "махленско-битови свади", неправилно раздухани от един русофил (МакГахан). Явно проблемът е в съществуването на гробницата-костница в Батак ?
  б. Наличието и изображението на една картина. Тя (картината) насажда нетърпимост в християнското население на България към мусулманите като цяло и към Турция в частност ?
  в. Днешните учебници по история - написаното в тях не е вярно, трябва да се отпечатат нови ?
  2. Целта на всеки проект е да анализира посочения проблем и да посочи основните начини за разрешаването му. Иначе каква е целта му ?
  а. Да легнем довечера да спим, а утре да забравим 500- (петстотин)-годишното османско присъствие по днешните български земи ?
  3. Всеки проект се финансира и от външни източници, в случая фондация за подпомагане на еврейските жертви на нацизма. В този случай кого подпомагат ?
  Защо не си гледат лайняния заден двор, или това е поредната антибългарска кампания?
  4. Имало колеги историци, истински академични хора, а Божидар Димитров бил едно ченге и политик, който само се представя и се маскира като учен.
  Може и така да е, ама аз съм чел негови книги и статии и доста ми харесват.
  А трудове на академични джофри не съм, и няма да чета !
  Да не говорим за псевдонаучни изкуствоведски проекти !

 64. 65 Профил на Врапчо
  *****
  Неутрално

  Ето затова турците ни се смеят. Защото сме простаци, игнорираме и вече сме добре, докога ще минава този номер обаче, не може вечно да разчитаме само на това, защото вече не сме една затворена система и ще има все повече влияние по всички оси и накрая ще останем един смешен остатък от народ. Но аз знам, прозирам тънката мисъл на господата пролетарци, ще си внасят безарабски българаи, защото нашите много арабизирани, не щат да се подчиняват нещо.

 65. 66 Профил на Рада
  *****
  Неутрално

  към Иван:
  Понеже питаш Александър Везенков кой е, и аз да те попитам - А ти кой си? Иначе ако пуснеш в Google - имената на хората, които изброяваш горе, може и да прочетеш писаните от тях неща и да знаеш каква позиция имат. А ти за кого работиш? Ако се съди по правописните грешки в постингите ти, нищо чудно и да си ченге. Ей това продължавам да не го разбирам - уж патриоти, пък неграмотни точно на български...

 66. 67 Профил на до Иван
  *****
  Неутрално


  Иван, който е чел и харесва (само) книгите на "историка" Б.Димитров - предполагам е стигнал само до тях защото те освен на български на друг език не могат да се намерят - та на Б.Димитров до там му се простира и (псевдо)науката - доморасли издателства да му издават мегаломанските безпочвени писания - същинския митоман е същият Димитров, който от 15 години се опитва да ни убеждава, че българите са били на луната още преди Христос и че ако не е бил нашият героичен народ планетата земя отдавна е щяла да загине - тези точно приказки впрочем са за комплексари, които не могат да умозрат, че отвъд Калотина има един много широк и много интересен свят, който с извинение въобще не се интересува от българите като исторически и природен феномен. Това кой какъв учен е си личи по това кой къде е публикувал - останалите четирима, за които се пита Иван какви са имат публекации в престижни академични издания на по няколко езика - а за това, че ти не щеш да ги четеш очевидно си има причини от технически (на друг език освен на български не можещ да четеш) и интелектуален характер (малко концентрация и умствен напън се искат, за да разбереш нещо извън червените ботуши на цар Калоян). 67. 68 Профил на Bravo!
  *****
  Неутрално

  Bravo na Antonina Jeliazkova! Kazva istinata napravo! Nacionalisticheskata isteria, vodena ot intelektialnoto nishtojestvo Parvanov, gospodin Nikoi za sveta vapreki pet godini presidentstvuvane, vze da prilciha na atmosferata po vreme na t.nar. "vazroditelen"proces. Tova e nechuvano za absolutno nepriemlivo za edna strana ot Evropeiskia sayz. Korumpiraniyat cherven elit e hvanal zdravo ikonomika i medii i izolira Bulgaria ot sveta i Evropa, a nacionalizmyt e eidnstveniyat ii nachin na legitmacia. Tozi film veche sme go gledali, stiga!

 68. 69 Профил на за разликата между България и Франция
  *****
  Неутрално

  Привет на всички патриоти - ето каква е разликата между България и Франция:

  там има Френска революция, в Батак няма и надигане дори (Иван Вазов: "Батак се предаде, уви, пълзешком", там си имат велик френски художник, Дьолакроа, който рисува барикадите, в Батак 12 години по-късно полски художник с повече свободно време "инсценира" снимки...
  Сега някакви малоумни кмет и общински съвет в Батак си мислят, че ТЕ могат да казват на хората какво да мислят - или какво да изследват -
  Те наистина не разбират, че не са в час -

  Аз съм свободен да мисля - чета на три езика - и не може това ченге или онзи гласуващ за БСП сенилен пенсионер да си позволява да ми казва какво да мисля -

  и да поучава немски фондации какви изследвания да правят -
  ако имат аргументи - да ги изложат - възпитано и с уважение -

  Аз самия незнаех, че повечето "колячи" в Батак са били помаци ... тоест българи...
  така, че благодаря на авторите на проекта - и, разбира се, на доста тъпите и теногръди български ченгета, бивши и настоящи, че така раздухаха цялата история - сега ВСИЧКИ знаем, че има проблем с официалната история -
  а аз лично не се притеснявам, че са отклонили вниманието ни от убийствата и корупцията в държавата въобще - Европа ВНИМАТЕЛНО гледа какви ги дробим - и хубавичко ще ни подреди до 2, 3 месеца - защото, както се вижда, България не е Франция...

 69. 70 Профил на Дядо Петър
  *****
  Неутрално

  "Нека е било, както е било, все е някакси било!" (Швейк)
  Важното за мен е, че в момента не турски поробители, а родни комунисти и мафиоти са ни се качили на шията и нямат никакво намерение да слизат от там!
  И използват всякакви трикове (включително и тази изкуствено раздухана истерия) за да отвличат вниманието на простодушния избирател, когато дойде време за размисъл.

 70. 71 Профил на Иван
  *****
  Неутрално

  до Рада и написалия коментар N: 67
  Добре е да направите коментар на интервюто на Антонина Желязкова, а не на написаното от мен. В него може да има правописни грешки, дори много, на това не променя изреченото от госпожата. Този, и други форуми, са за излагане на ЛИЧНИ мнения по теми. Няма да отговарям на вашите писания, защото темата ще се размие.
  Само си позволявам да отбележа:
  Когато някой не е съгласен с твърде обърканите, засукани, но кухи откъм съдържание заключения на "М. Балева и компания", веднага бива наричан ченге, комуняга, тъп, необразован, неграмотен и т.н. А несъгласните трябва да ръкопляскат и шепнат - ей, велика работа е това IQ - много чело, много знай !
  И, така, велики учени, прочете долния пост, ако той е автентичен (лично аз се съмнявам), време е да спрем коментарите:
  До "патриотите" от форумите

  В последните дни в българските форуми интензивно се ля пот и кипя безсмисле труд заради проекта "Батак като място на българската памет".

  Ние, организаторите на проекта, щяхме да си умрем от смях като разбрахме, че по този начин се е създало впечатлението, че отричаме клането в Батак. Това впечатление е резултат от първосигналните реакции на низши интелекти. За разяснение на фактите по-добре прочетете проекта, ако имате акъл да проумеете нещо!

  Проектът се занимава с изобразяването на клането в Батак, а доновете-господари на вашите медии се занимават пак с "активни мероприятия"...

  Ние изобщо не съжаляваме за появилите се недоразумения - беше ни забавно да ви гледаме сеира и да четем творенията на плитките ви мозъци...

  Молим ви учтиво да НЕ вдигате пак Априлско въстание, защото нито сега му е времето, нито пък сте толкоз палроити, колкото ви се ще!

  С полу-уважение

  Д-р Улф Брунбауер

  Мартина Балева, М. А.

 71. 72 Профил на Рада
  *****
  Неутрално

  До Иван
  Именно за това си доста съмнителен. За пореден път тиражираш някакви измислени постинги, за да се поддържа интригата в посоката, избрана от работодателите ти. Коментарът ти относно автентичността на това, което пре-постваш за заблуда ли е сложен? Ако пък не работиш за ДС, защо не вземеш малко да мислиш преди да пишеш. То верно, че целият български народ не читател, а писател, ама все пак...

 72. 73 Профил на dp
  *****
  Неутрално

  Ето вижте "Историкът и Патриот " №1 СЕКСОТКРОВЕНИЕТО
  "Правех го по 6 пъти на вечер, всеки път по 3 минути. До 25-ата си година, преди да дойда да следвам в София, с българка не бях лягал. Харесвам и двупосочната орална любов, когато жената е добре измита."
  Божидар Димитров

 73. 74 Профил на мила ми антонино
  *****
  Неутрално

  не изливай тежкото си преживяване на критическата възраст върху нещастните българи.

 74. 75 Профил на Панч
  *****
  Неутрално

  Манупилациите и цензурата от ченгетата Каракачанов, Б. Димитров, очевидно са не само научна, но и държавна политика. Абе тотална безотговорност, пълна глупост и признак на безумната ограниченост и провинциланост в мисленето на голяма част от българското общество.

 75. 76 Профил на Петър Петров
  *****
  Неутрално

  Съвсем малко е нужно забраната на научни конференции да се превърне в някое сплотяващо нацията аутодафе

 76. 77 Профил на Гримнир
  *****
  Разстроено

  За какво си говорим, по дяволите? Никой нищо не е забранявал нито пък може да забрани. Това го каза и Илчев. БАН просто каза, че не иска да участва и няма да предложи зала. Това забрана ли е?? Конференцията може да се проведе навсякъде другаде,примерно в НДК, БАН ли е единственото място??

  Президентът порица проекта - за собствени дивиденти, но не го е забранявал, а и не може да го забрани.

  Излиза, че Желязков и Мишкова демагогстват и изопачават факти хиляда пъти по "варварски" дори от Божидар Димитров и компания. Лично на мен ми омръзна да чета мненията на подобни хора по медиите.

 77. 78 Профил на Светлана Дяконова
  *****
  Гневно

  Аз също съм "много потисната и неприятно изненедена". Наистина последно време се стигна до истерия с този "научен проект". Имах удоволствието или неудоволствието да прочета доста материали по въпроса. Повечето бяха на подкрепящите проекта, защото мнението на Божидар Димитров и С-ие е известно, там изненеди за добро или лошо няма. Изследването на г-ца Балева върху почти неизвестната картина на А. Пиотровски е буря в чаша вода. Тя успява да докаже, че няколкото снимки от музея в Батак са правени не веднага след клането, а 16 години по късно. Но все пак СЛЕД клането. Всички останали приказки са манипулации и демагогия, но без тях никой нямаше да й обърне внимание.Сега М. Балева е жертва и героиня, а България пак е в положение да се извинява и оправдава.
  Всички са вторачени в "Мита за Батак", обаче се пропуска още една гавра с българската история. В статията си "Хиатусът Батак" г-ца Балева във в Култура нарича отец Паисий османо-българин /????/. Какво ли влага в това нямам представа, но като една от многото потомци и законни наследници на брат му хаджи Вълчо съм пряко засегната и обидена и смятам , че това наистина е "елементарна простащина и глупост". Може би дами като Антонина Желяскова и Мартина Балева не могат да си представят, че във варварска България има родова памет и е останало някакво чувство за чест и достойнство у хора, които нямат нищо общо с крайните националистически прояви на някои среди. Предполагам, че смятат че безнаказано могат да обиждат паметта на един български светец, така и така Българската православна църква почти никога не реагира адекватно. Г-жа Антонина Желязкова като председател на Международния център .....взаимодействия" и представяща се за правозащитник следва да отговори на въпроса от къде на къде се отнема правото на самоопределение на един човек посмъртно. Отец Паисий е заявил своята принадлежност към българския народ и това е едно от малкото неща , които се знаят за него със сигурност.Може да се е спорило за родното му място , за гроба му , но на никого до този момент не е идвало на ум да оспори народността му. ДО ТОЗИ МОМЕНТ! Но се появява незнайно от къде г-ца Балева и готово. Само и само да вмести собствените си писания в рамките на теорията на Мирослав Хорх. Не бих искала да засегна с нищо чешкия учен. Той в момента е доста популяран в Украина, Беларус, Киргизстан и т.н. все бивши братски страни и те страдащи като нас от всякакви посткомунистически комплекси.
  Трагичният вопъл на г-ца Балева, че се страхува да не й отнемат българското гражданство е направо смешен. Много добре знае , че това не може да се случи и за това го казва. Тъй като тя с лека ръка сменя народността на обектите на изследванията си, по-добре е сама да се откаже от гражданството си, защото явно не държи на него, може би не е престижно, а може би е срамно, нали сме варвари /защитаваме се , когато ни обиждат/. Щом стига до парадокса на нарече османо-българин Човекът написал "О неразумни и юроде, защо се срамиш да се наречеш българин" или у нея нещо не е вред или причината е в средата й. В края на краищата българската ДС не е единствена сред лошите.
  И още нещо за паралела г-ца Балева и отец Паисй. Бих искала да знае , защото тя явно не го знае, че отец Паисий не е бил някакъв загубен селянин. Той е имал възможност да пътува. Той също като г-цата е бил в немско, за да събира данни за историята, но я е написал той - българинът. Имал е възможност да остане в кантората на брат си във Виена, но се е върнал в България - нищо че тогава не е имало българско гражданство.

 78. 79 Профил на Атанасов
  *****
  Неутрално

  Все пак, ние българи ли сме, или чифути? Или "Активни борци"?

  Да определяш кое е историческа истина със закон и да вкарваш във затвора всеки, който реши да изследва доколко вярна е "истината", в момента вече е само е чифутски номер за холокоста, който в България не вирее. "Само" - защото единствено правилния строй с неговите "Активни борци" падна, над чуфутите няма кой да надделее, че историческа истина със закон и преследване на другите мнения бе става.

  Пак да питам: Ние българи ли сме, или чифути? Ти, дето четеш, човек ли си, или си чифутин?

 79. 80 Профил на X.Ботев
  *****
  Неутрално

  "- Това не е патриотарство, това е една елементарна простащина и глупост. Не може да се повдига духа на нацията и да се правят патриотични прояви по този начин. Като отблъскваш академичните приятели българисти от чужбина. Като им казваш "Вън!" и не им даваш възможност да изложат своите научни тези. Има начини, има академични правила. Божидар Димитров, Каракачанов, президентът, който също е уж божем историк, всички тези хора познават академичните правила, а те са: да изложиш своите аргументи против, да направиш академични публикации, да се позовеш на литература, на извори, на каквото искаш и всичко това да се публикува. Патриотизъм се възпитава, когато обществото има възможност да се запознае с всички гледни точки."

 80. 81 Профил на Anonymus
  *****
  Неутрално

  Всъщност не съществува особена разлика между другарката А. Желязкова, от една страна, и тандема Гоце-Божо, от друга. Запознайте се внимателно с част от "научното наследство" на въпросната поборничка за правата на малцинствата преди 1989 г. и сами преценете, доколко подобна личност е инакомислеща и е заела ясна позиция относно "Възродителния процес".

 81. 82 Профил на невеж тъпак
  *****
  Любопитно

  На мен ми много любопитно да узная защо точно с българските места на памет се занимава горкия немски професор, който сме били "изгонили" с варварщината си? Той чудесно би трябвало да знаем, че паметта съдържа нещо повече от фактите на историческата събитийност - вкюлчва сакралното като част от мита на нацията. А всяка нация има своя... Деконструирането на чуждите митове би следвало да се извършва доста внимателно, защото т.нар. "европейци" с доста ограничената си научна оптика имат навика да гледат на Балканите като на опитно теоретично поле и празно пространство - като реакция спрямо начина, по който се представят България и Балканите. Не е ли преведена Мария Тодорова на немски?? А може и на български си я изчете професорът-ВНИМАТЕЛНО! А онази госпожица да вземе да си зададе въпроса не за българското си гражданство, а защо не може да деконструира мита Холокост?? ЗАЩОТО ИМА ЗАКОНОВА ЗАБРАВА ЗА ДИСКУРИТАНЕТО МУ В 12 ЕВРОПЕЙСКИ ДЪРЖАВИ!!! Вероятно, защотно не са ВАРВАРИ и защото трябва да се обясняват доста неща от съвременната история и политика! Германия обаче би спечелила вероятно - предлагам на немското обидено професорче да се заеме с този случай! Така поне ще вземе да "реабилитира" част от травмите на собствената си нация!

 82. 83 Профил на Боклуци!
  *****
  Гневно

  Боклуци, вие не заслужавате да живеете! Ще си платите рано или късно за това, че променяте историята на България! А тая курва Балева, ако има смелостта да дойде тук, ще умре!

 83. 84 Профил на Dimitrov
  Dimitrov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Изненадан съм от това до къде може да стигне подлогата Желязкова...Вече почва да ми става ясно защо Данте в своя "Ад" за предателите и отстъпниците е определил последния, най-ужасния кръг от ада...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK