Президентски урок по история

Длъжни сме да вземем от историята това, което ни обединява, което ще ни мотивира и засилва, а не онова, което ще ни разединява, противопоставя и отслабва, заяви вчера президентът Георги Първанов в Батак

Длъжни сме да вземем от историята това, което ни обединява, което ще ни мотивира и засилва, а не онова, което ще ни разединява, противопоставя и отслабва, заяви вчера президентът Георги Първанов в БатакЗалата на читалището в Батак не може да побере повече хора. Вътре има ученици, майки с деца, мъже и жени на средна и на преклонна възраст. Президентът Георги Първанов участва в дискусията "Батак в българската национална идентичност. Мит и/или реалност". Посещението му съвпадна с честването на 131-годишнината от Априлското въстание, а конкретният повод за проявата беше разразилият се скандал около научния проект на Мартина Балева и Улф Брунбауер за Батак. Самият Брунбауер е бил поканен чрез посланика в Германия да се присъедини към събитието, но както заяви той пред БНР, въпреки че се почувствал поласкан от вниманието на президента, отказал, тъй като не сметнал, че това е подходящото място и време да представи тезите си. Многобройните декларации, включително и на Първанов, и на политици, заклеймяващи проекта като опит да се пренапише българската история, станаха причина да се отложи планираната научна конференция.


Това, че аз съм тук, за да споря, а не се използват силови и административни мерки, не е ли показателно, че има свобода за научните среди, заяви президентът. Той посочи, че е чел няколко пъти проекта на Балева и Брунбауер, че оценката му се базира на научни доказателства, но също така призна, че е силно емоционална. На няколко пъти в речта си Първанов изоставяше обикновено спокойния си тон. Най-емоционален беше коментарът върху тезата, че клането в Батак демонизира турците и създава национална ненавист към съседната нация. Цинично е да се броят жертвите, за да се оправдаят днешни конюнктурни политически цели, коментира той и заяви, че "споменът за Батак не ни зарежда с омраза и агресия". По думите му разделението в българското общество не е на етнически и религиозен принцип, а по линията на бедността и достъпа до образование и здравеопазване.


Президентът коментира още, че т.нар. възродителен процес е бил "груба политическа грешка, с тежки престъпления", но проектът е от своя страна "груба и остра провокация към цялото българско общество без разлика на християни, мюсюлмани и други вероизповедания и етноси". "Не Батак е пречката за разширяването на ЕС и за членството на Турция в него. В Европа някои имат проблеми с мюсюлманите и по-особено отношение към включването на Турция към съюза", каза още държавният глава и заяви, че самият той е "за" присъединяването на Анкара, стига тя да изпълни необходимите критерии за членство. Първанов не пропусна също така да припомни и за запазването на етническия мир в България като уникално постижение за региона.
Речта продължи около половин час. Наистина е открит урок по история, прецени присъстващ, спомнил си първоналната заявка на държавния глава след първата му публична осъдителна реакция към германския научен проект. На критика бяха подложени не само авторите на проекта, но и онези общественици и учени, които защитиха по принцип свободата на научните изследвания. "Разбирам желанието на младата научна труженичка да си намери място под слънцето, но не разбирам как този проект беше защитен от хора с титли и чието мнение се чува", каза държавният глава. Глас от залата уточни за околните: "За пари, за пари."


Бурни ръкопляскания заслужи не само Георги Първанов. Публиката възнагради по същия начин и журналистката Велислава Дърева. Тя попита риторично чия е вината за "промяна в историческите понятия в последните 18 години" и коментира, че родоотстъпници са най-вече комплексирани писатели, учени, политици и журналисти заради собствената си творческа неспособност и несъстоятелност.


Почти всички в залата, която наистина се пукаше по шевовете, носеха трикольорни шалове с надпис "Съхрани българското". Така се казва клубът, в който членуват учениците - инициатори на дискусията. В салона, макар че не взеха дума, присъстваха писателите Любомир Левчев, Иван Гранитски и Антон Дончев. На сцената до кмета на Батак беше и кметът на съседно село Ахмед Исмет Хаджийски, който е от квотата на ДПС. Той също запази мълчание през цялото време, но пък присъствието му беше неколкократно изтъкнато.


"Не съм доволен от това, което е написала тая Балева, ама, от друга страна, добре, че беше тя, нещо да се раздвижи в този град", каза младеж, доволен от фокусирането на вниманието върху Батак. Жена на средна възраст, която дочу репликата му, пък коментира, че и тя била бясна на Балева, обаче поне историята отново върнала патриотизма у младите хора. "Преди само по кръчмите седяха, а сега говорят, вълнуват се, изпълниха се с патриотичен плам." Жената, която продаваше юбилеен вестник за 170 години от рождението на Васил Левски, каза, че целият шум според нея е излишен. "Трябваше да ги подминем с пренебрежение", каза тя, а Валерия Велева от в. "Труд" обясни в залата, че възраждането на патриотизма се дължи именно на бързата реакция на българската преса.


Въпреки че президентът с гордост заяви, че няма етническа омраза, породена от спомена за клането в Батак, старците, които седяха на площада, не сдържаха жлъчта си към турците. Казват, че всички в Батак имат роднина, убит през 1876 г. Докато разказва за дядо си, посечен пред църквата, и как понякога излива винце за него до "ей онзи камък", 75-годишният Ангел едновременно хули както турците, така и лидера на ДПС Ахмед Доган. Ядосано заявява, че е крайно разочарован от "Гоце ли беше, Седефчов ли, дето им позволява да разграбят държавата пред очите ни". Истински ядосан е, че именно президентът, който се е "сдушил с тях и си е забравил произхода", идва да му говори за Батак. После започва да цитира телевизия СКАТ и да говори за заводи, приватизирани от турски компании.

Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на трагедия
  *****
  Гневно

  Червенотиквеника няма место в Батак. Нека ходи при етническите си, малцинствени аркадаши и йолдаши. Бог да пази България!

 2. 2 Профил на Един
  *****
  Неутрално

  Ами аман от турците. Хем живеят в България, хем се определят като турци, пък и с претенции. Някои от тях заемат държавни постове, а не могат да говорят добре български. Като не им отърва да си ходят в Турция. Добре беше въвеждането на принципа на уседналост. Следваща стъпка е да не се подновяват българските паспорти на тия, които живеят в Турция. А и категорично България да се противопостави на турското членство в ЕС. Саркози вече го направи. Трябва България да бъде опазена от ислямистка Турция - ислямистката партия е най-влиятелна там. Защо хора споделящи ислямистки ценности насила трябва да бъдат тикани в ЕС ?

 3. 3 Профил на CanadaDry
  *****
  Неутрално

  Много добро събитие, Първанов е историк и хубава реч е казал

 4. 4 Профил на хигиенист
  *****
  Неутрално

  Голямо изхождане! Все пак президентът ни си е селянче. Помните ли, че през първата си предизборна кампания, за да се покаже колко е близо до народа, се хвалеше, че в детските му години нито в къщата, нито в двора им имало нужник. Та са се изхождали дето им завърне. Та и до ден днешен тъй. То в телесно отношение хигиената му може да се променила, ама духовната хигиена не е помръднала даже и след университетското историческо образование.

 5. 5 Профил на apo
  *****
  Неутрално

  Само малоумници ли 4етат и коментират тук

 6. 6 Профил на Неизвестен
  *****
  Гневно

  Последното най - ми хареса.Който се е сдушил с ДПС да прави коалиция ще се види евродепутат през крив макарон.

 7. 7 Профил на Гоце
  *****
  Неутрално

  От историята винаги вземаме САМО парите. Те най-ни обединяват. Сега така сме се обединили и така сме затегнали ОБРЪЧИТЕ, че ще се издушим, ама няма да се РАЗЕДИНИМ. Винаги ще сме заедно. Дори на топло.

 8. 8 Профил на Соце Потуранов
  *****
  Неутрално

  Всеки да си гледа във виртуалната чиния, ей!

 9. 9 Профил на Христо
  *****
  Неутрално

  от всичкото най-гнусното е, че българските кютуци в Батак спокойно са изслушали "пламенната" реч на агента Гоце.

 10. 10 Профил на Гоце с орден ЧЕРЕН ОБРЪЧ
  *****
  Неутрално

  Официалният език в България е САМО българският. Това ще го каже ли Гоце ОФИЦИАЛНО или ще изостави въпроса на ПРОИЗВОЛА на догановци? НОВА история трябва да се напише, ТОЧНО за да се ИЗЧИСТЯТ и българи, и турци от ПОМИЙНИТЕ ЯМИ на ИНТРИГИ и ОМРАЗИ.
  Които догановците са разровили като бесни свине из цялата държава.

 11. 11 Профил на де факто - гавра със свободата
  *****
  Неутрално

  "Това, че аз съм тук, за да споря, а не се използват силови и административни мерки, не е ли показателно, че има свобода за научните среди, заяви президентът."
  НЕ!!! Затвориха насила устата на учените, сега вече си правят и гаргара. С кого спори Първанов??! Забраниха конференцията, нагънаха учените в БАН и в СУ да си мълчат. За каква свобода говори Първанов?
  "Той посочи, че е чел няколко пъти проекта на Балева и Брунбауер, че оценката му се базира на научни доказателства, но също така призна, че е силно емоционална."
  ОТКЪДЕ, откъде го прочете??!! Ако не говорим за статията във вестник "Култура", която е с доста висока научна стойност, Първанов няма нищо друго на разположение, което да критикува. А ако има - защо обикновените хора нямат достъп сами да прочетат и да си направят сметка за това, за което се говори. "Тати Гошо" ли ще ми смила информацията? Ужас, това било държавен глава...
  "На критика бяха подложени не само авторите на проекта, но и онези общественици и учени, които защитиха по принцип свободата на научните изследвания." Г-н Първанов се изживява като някаква ходеща съвест на нацията, като някаква квинтесенция на проницанието. Всъщност представлява една ходеща ЦЕНЗУРА и МАНИПУЛАЦИЯ. Отместете си туловището, г-н Първанов, за да видим директно и да си направим преценка сами, не ни трябват вашите смляни мисли!

 12. 12 Профил на Анти-Гоце
  *****
  Неутрално

  Ако ви е писнало от чалга-дуото Божо & Гоце, можете да подкрепите следната подписка:
  http://www.bgpetition.com/apel_na_bg_istorici/index.html
  И моля разните му атакаджии, чикиджии и пубери да не я пълнят с глупости - ще бъдат изтрити от уебмастъра. Или ще се броят към подкрепилите я

 13. 13 Профил на EU
  *****
  Любопитно

  Срам и позор за българите че влязоха Европа с президент Гоце.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 15. 15 Профил на Emil
  *****
  Неутрално

  Най-накрая нещо полезно да направи и президентът!Браво!

 16. 16 Профил на Наблюдател
  *****
  Неутрално

  Наистина е трагично да гледаш колко небългари с български имена днес има в България? Това е действително комплекс за малоценост за който не малка заслуга има и редакцията на в.Дневник!

 17. 17 Профил на Петър
  *****
  Неутрално

  Ега ти в какво котило на комплексари се е превърнал този форум!

 18. 18 Профил на atanas
  *****
  Неутрално

  Хубаво и мазно говори, пък и с перчема е добре

 19. 19 Профил на Noname
  *****
  Неутрално

  Разбира се че Гоце предизборно ще отиди в Батак и ще се представи за голям родолюбец и ще се дистанцира от ДПС. Разбира се че червените бабички и промитите мозъци ще получат оргазъм от неговата реч и ще тръгнат към урните с червена роза да подкрепя техния президент и Партията.

  Едновременно е и тъжно и смещно.

 20. 20 Профил на Petar
  *****
  Неутрално

  Аз четох проекта на Балева от линка тук преди 2 дена и съм съгласен с Първанов.

 21. 21 Профил на Do Анти-Гоце ot uchen v zapaden universitet
  *****
  Неутрално

  Подписката е озаглавена в подкрепа на проекта
  “Батак като място на българската памет”

  Проекта е обаче озаглавен "... мита Батак" което вече предполага че клането в Батак е само една легенда.

  Под предлог свобода за научните изследвания се отправят съмнителни политически лозунги.

 22. 22 Профил на Караджата
  *****
  Гневно

  докога гоцето ще осквернява с присътствието си и популистичните си речи целещи саморекламата му светлата памет на българските герои?

 23. 23 Профил на student
  *****
  Разстроено

  Reaktsijata na vlastite, povecheto medii i presidenta/donosnik bjaha na nivoto na jugozapadnite ni sasedi v Makedonija. V naukata se spori s nauchni dokazatelstva. A parvanov ako smjata che sled kato sa nadahali vsichki Brunbauer shte se pojavi na zhivo (i to na forum palen s idioti - parvanov, dareva, pastarta ot Trud Veleva i t.n.) mnogo se lazhe.

 24. 24 Профил на Азис
  *****
  Любопитно

  На какъв език мангала гоце е чел проекта.

 25. 25 Профил на Читател
  *****
  Неутрално

  Статията на Балева, която между другото първоначално е публикувана през миналата година във в-к Култира без никаква реакция от сегашните "родолюбиви" българи, може да намерите тук http://www.mediapool.bg/show/?storyid=128132. Хубаво би било всеки да я прочете, преди да коментира. И да си зададе въпраса защо скандалът избухва една година по-късно?

 26. 26 Профил на Български
  *****
  Гневно

  Български президент който отиде в БАТАК и не коленичи и сведе глава в дълбок пoклон пред паметта на хилядите невинни жертви (жени деца и старци) на турскoтo клане в Баташката църква не може да се нарече президент на всички Българи. Той може да е президент на български граждани с друго самосъзнание. Как му е дало сърце да подмине. Ако е вярно че кръвта вода не стажа каква кръв тече в жилите на Георги Седефчов Първанов???.

 27. 27 Профил на  АнтиДЪРЕВИСТ
  *****
  Неутрално

  Докога тази с жилетката ще дава тон и ще определя кой какъв е и колко е далече или близо до линията на партията?
  Нейната наивна или високоплатена от БСП/БКП статия за мафиота Луканов чиято попара сърбаме сега,имаше за цел да изчисти името на ПАРТИЯТА и да покаже че винаги
  са жертвоготови за народа си. Така ли е? Как го чувствате по джоба си, комплексари непълноценни учени и журналисти? С какви идиоти се е обкръжил агента Гоце?
  Това са безценните кадри на Партията столетница. Зад Р.Овч. и Масларова няма никой. Вакуум ! Безценните кадри от АОНСУто се оказаха най-долни ловци на глави на непълноценните и комплексирани Българи. Живеят с парите на Пенсионерите ограбвани от КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ МАСТОДОНТИ-МОНОПОЛИСТИ - Топлофикация, Електрокомпании,БТК,
  Транспорт, Горива, акцизи,Такси...О,боже..!
  Тази уяла се Партийна върхушка която нямаше уж пари да запази в-к 'Дума" сега прави
  ПРЕДИЗБОРНИ кампании за милиони...С вашите пари комплексирани малоумници..!

 28. 28 Профил на Помним, помним
  *****
  Неутрално

  Гоце наистина е ходещ урок по най-нова история. Както и добър пример, че в България никой не си взема поука от нея.
  Помним как Прърванов тръгна от ОКЗНИ. Помним как организираше митинги против НАТО.
  Как пишеше писма на другаря Милошевич. Помним кой акушираше на тройната коалиция. Помним и с чии гласове стана президент.
  Най-сетне помним как преди по-малко от месец заклейми дискусията за Баташкото клане като остра провокация към националната ни история и памет. Макар, че е спорно дали от поцелуи с Путин изобщо е имал време да прочете самата статия.
  Ама нищо не пречи да организира правилната конференция, нали е коскоджамити доктор по история.

 29. 29 Профил на Лаександер Бозков
  *****
  Неутрално

  Президентът Първанов е най - адекватен от последните 17 години президенти.

  логореята Стоянов ли, интелектуалеца Жельо Желев ли...

  И защо всички простотии срещу президента се списват в този ЖАЛЪК форум, който обикновено се чисти на всеки 2 минути по странни принципи?

  Пожарникарят банкер- Бойко Борисов ли Е?
  Или има някаква тайна супер алтернатива Азис или Пенка?

 30. 30 Профил на Вуте
  *****
  Неутрално

  Я си бех неук и сега Президенто ми обясни на тоа урок дека я живеем у демокрациа и
  моем да си ортуваме по сичко. Я че питам а он че ми отговори.
  Ма я сакам да отговарат сите от неговата коалициа-комунисти,царисти,турци..
  Защо Гоце и бабува на Коалицията..Да ни вкара у Европа? Е, она сега че ни изкара.
  Не сакам Гоце да говори за история.. Не сакам Стоянов от СДС да ми казва че ниа сме поканили турците на гости па им аресало и останали!
  Нека си одат при парите па ниа полека-лека че си се гледаме без тиа да ни дават акъл.

 31. 31 Профил на Bridjior
  *****
  Неутрално

  Колко много БЕЗРОДНИЦИ има в прекрасната ни страна и голяма част са в този форум!

 32. 32 Профил на bezroden
  *****
  Разстроено

  Жалко е, че и тук, в този форум, хората предпочитат да си живеят в 19 век, някъде между "История славянобългарска" и първа глава на "Под игото". Това е нивото тук. 21 век е още мноооого далеч.
  А такива заклеймяващи скази е имало и през 20 век. Така се линчуват учени и писатели /Солженицин/.

 33. 33 Профил на Sunder
  *****
  Неутрално

  Какво разбираш под безродник, бе мършо?
  Я ходи да лъснеш на Първанов обувките, ше ти бодне Стара Планина. На тебе и на "патриоти" като Вежди Рашидов. Айде беж оттука да си играеш с останалите забавени в главата дечица.

 34. 34 Профил на хигиенист
  *****
  Неутрално

  На това в недалечното минало БКП му казваше "партийно-просветно събрание". След промяната на партийното име очевидно се е сменило и туй название, та сега му вика "открит урок".

  За четящите (ама и разбиращи четеното) препоръчвам дискусията, публикувана във в-к "Култура" от миналата седмица и прицелваща се в "простащината, първичните, спекулативни и неграмотни реакции."
  http://www.kultura.bg/article.php?id=12950
  http://www.kultura.bg/article.php?id=12949

 35. 35 Профил на Комплексарите
  *****
  Неутрално

  Това е нашият форум - на комплексарите.
  Какво търсите Вие в него... може би сте тук по служба?

 36. 36 Профил на мани - мани
  *****
  Неутрално

  Какъвто народа, такъв му и президента - объркан и несигурен. Нито знае накъде е тръгнал, нито дали изобщо иска да отиде някъде. Май му е най добре в блатото с фекалии.

 37. 37 Профил на Един до #34
  *****
  Неутрално

  Един от участниците е "историк на свободна практика". Става въпрос за Везенков. И цялата "дискусия" е на ниво "свободна практика".

  Един цитат от "дискусията":

  "Диана Мишкова: Наистина поводът за нашия разговор не са качествата на проекта, по които всички ние имаме мнение и които заслужават да бъдат предмет на отделна дискусия".

  Е, като качествата на проекта не били повод за техния разговор, тогава за какво са се събрали ? Да оплюват Б. Димитров и др. Не защитавам Б. Димитров, но да направиш цяла дискусия, в която че ли е основна тема е Божидар Димитров е нещо, което издава комплекси.

  Впрочем ще се радвам тези, които са участвували в тази "дискусия" да организират и дискусия на тема "Колко са жертвите на Холокоста ?" или на тема "Немското опекунство над европейте по времето на Хитлер". Нали трябва свободно да се дискутира по всички въпроси, нали не трябва никой да има монопол по отношение на истината.

 38. 38 Профил на петроФ
  *****
  Неутрално

  Така и не разбрахме, че от подобни фризирани "уроци" българина не става по-патриот. Това поне показва опитът ни от времето на комунизма. А става още по-свиреп нихилист към днешното и захласнат идеалист към прежното.
  Прочее силата на БКП/БСП е била винаги в историческото невежество. Ако батачани съзнаваха /или поне помнеха/, че пред тях говори председателя на най-антинационалната партия в българската история, едва ли биха му ръкоплескали така наивно.
  Но, всеки народ си заслужава хала.

 39. 39 Профил на Лицемерие
  *****
  Неутрално

  Браво на двуликият бог Янус, превъплътен в личността на Първанов !
  На публичните места в страната се появява с "патриотичното"си лице,
  а в същото време напопва с власт, с пари, с джамии и с конаци ДПС-арската колона на Турция и на ислямизма в България.

 40. 40 Профил на бг
  *****
  Неутрално

  Определено липсва интелект в тази дискусия. Немеца и Балева използват други пи- съвършени кодове в писането и хитро могат да преминат от един в друг проблем като осмеят опонента си. Първанов и останалите ползват един "дървен" език и стил от преди години, на който му липсва многопластовост и модерна визия. Така един недодялан балкански продукт се сблъсква и сравнява с един модерен такъв европейски. В резултат тезата на Първанов ясна и проста, класическа и стара, а на Балева модерна, за която не сме дораснали и доучили, а и кой да ти ги е преподавал тези модни тенденции? Нашите изводи ясни, а техните многопластови- всеки ги разбира в зависимост от това колко и къде на запад е учил.
  Така по същество политически некоректната теза на германеца и Балева става инак интересна във всички други аспекти.

 41. 41 Профил на ВИКТОР
  *****
  Неутрално

  Гоце,вие не сте български Президент! Вие сте представител в България на путеновата управляваща мафия в страната ни! Вие не служите на интересите на България,а на интересите на Путин и на неговата КГБ-МАФИЯ! Вие сте срам за България!

 42. 42 Профил на Сирищник
  *****
  Неутрално

  "Българският" Президент наложи "Българско" Правителство, което е:
  - с мандата на "Българската" партия ДСП;
  - с Министър-председател полубългаринът Сергей Димитриевич Станишев от БСП;
  - с коалиционен партньор "българинът" Симеон Кобургготски.
  Страната се тресе от корупция и бандитизъм, а Президентът не си гледа пряката работа и ходи по просветни събрания.
  За какво изобщо говорим?!?!

 43. 43 Профил на Отец Седефчов
  *****
  Неутрално

  Мъъънмънмъъън. Не ме глеееедайте какво правяяя. Най слушайте що ви говоряяя.

  Глава трета, псалм пети от евангелието на Ленин

 44. 44 Профил на Софиянец до 40
  *****
  Неутрално

  Политически некоректната теза на германеца и Балева ставала интересна, защото те можели от един проблем да преминат с лекота в друг ?! Е, така се вижда колко те двамата струват.
  Лекотата с, която се преминава от един проблем в друг на прост български език се нарича "шменди-капели" или "мижи да те лажем" и в България има къде-къде по-големи майстори в това отношение от тях двамата.

 45. 45 Профил на ВИКТОР
  *****
  Неутрално

  България няма българско правителство което да защитава българските интереси! Правителството на БСП,НДСВ и ДПС всъщност са филиал на руското мафиотско правителство на Путин! Филиалат на руското правителство в България защитава само интересите на путеновата мафия! С политиката си на предаване на интересите на страната ни на путиновата мафия,това правителство извършва национално предателство към България,поради което рано или късно ще бъдат изправени на подсъдимата скамейка да отговарят за своето предателство! Днес с гласуването в НС на "договора" за Бургас - Александруполис се видя,че БСП гласува срещу България,и в интерес само на Русия! ПРЕДАТЕЛИ!!

 46. 46 Профил на Индже Войвода
  *****
  Неутрално

  В поведението на президента Гоце (Ужделчев) е позорно. Той играе по свирката на съветника си ментепрофисор Божидар Димитров. И веднага последва уволнението на шефа на музеите при Министерството на културата Румян Ганчев. С нещо той не се е харесал на БД и го пратиха в трета глуха. Защо Гоце (Ужделчев) не разгърне том Шести на академичната история на България, появила се през 1987 г. Там Баташкото клане е само маркирано, без никакви цифри и подробности. Комунистическите историци по чорапки се измъкват с "въстанието е жестоко потушено". Защо БД не е прочел статията на новоизлюпената българска интернационалитка още когато е излязла във вестник Култура? Явно тогава се е ръзбирал с пожертвания Румян Ганчев, а напоследък са развалили калимерата. А какво ще стане, когато БД стане министър на културата в правителството на проспериращия бать Бойко Хайдутин?

 47. 47 Профил на история или мит
  *****
  Неутрално

  100%от децата и много възрастни си мислят,че при боевете на Шипка 1878г.опълченците са хвъляли камъни и дървета по първа турска армия и по този начин са спрели настъплението.А вие как мислите?

 48. 49 Профил на демократ
  *****
  Неутрално

  всички които казват че има Баташко клане са руски подлоги и комунисти!
  нямало е клане, нямало е робство, а нашите добри приятели от НАТО турците са били отседнали тук за около 500 години, за да ни научат на демократините ценности които днес споделяме с демократична Европа

 49. 50 Профил на Sunder
  *****
  Неутрално

  Мдам, я някой да погледне дефиницията на робство и да я напише тук, че няма да ми повярвате на мен. От мен да мине да плещите глупости като фанатизирани националисти, ама поне използвайте правилен език. Робство в България никога не е имало.

 50. 51 Профил на Истината прави хората свободни!
  *****
  Неутрално

  Историята, която са ни преподавали, не е обезателно това, което наистина се е случило. Рано или късно все повече българи ще осъзнават, че са били манипулирани. Осъзнаването на този факт е особено болезнено, но катарзисът ще направи от едни роби на манипулацията едни свободни хора. Вижте това:
  "Не че „българинът‛ е добрувал в пределите на страните извън политическите граници на България след 1878 г., но колцина знаят за избиванията на мирно турско население, жени и деца включително, от българи по много места в тила на руската армия по време на Освободителната война през 1878 г.? За антиеврейските погроми у нас в Пазарджик и Кюстендил от средата на 90-те години на ХІХ век? В кой учебник по българска история може да се прочете за антиеврейския погром в Лом през 1904 г.? За антигръцките погроми на територията на цялата страна през 1906 г.? За изстъпленията над гърците, разграбването на имуществата им и конфискацията на общите им имоти във Варна, Пловдив, Асеновград, Русе, Карнобат, Айтос, Бургас? За опожаряването до основи на Анхиало и обстрела на гръцкото население, затворило се за отбрана в църквата си там, по логика, удивително напомняща тая на безизходно затворилите се в Баташката църква? Колко са жертвите в тия неизвестни, услужливо забравени събития? С положителност те на присъстващите тук са известни, но, както се казва, не за вас разказвам тази история."
  http://www.kultura.bg/article.php?id=12949
  Благодаря на този, който пусна този линк!

 51. 52 Профил на хигиенист
  *****
  Неутрално

  До #37 - А бе образ, не видя ли, че в скобки написах не само да се чете дискусията в "Култура", ами и да се разбира прочетеното. Ами как искаш да ти обсъждат самия проект, след като самата дискусия има съвсем друга тема - националното писане и възприемане на историята, употребата на историята или, ако искаш - злоупотребата с историята.

  Друго интересно и много поучително четиво е автобиографията на полския художник. Миналата седмица "Гласове" препубликува откъси, преведени на български и публикувани преди 10 г. (!!!!!!) в каталог за изложба на тоя художник в въпросната Национална галерия за чуждестранно изкуство. Ама тогава никой никак не е реагирал! Повторното отпечатване май мина незабелязано, защото "Гласове" едва ли е любим всекиму. Затуй си позволявам да скенирам и предоствавя на вниманието ви материалите:
  коментар: http://img99.imageshack.us/img99/8089/batak1nl4.jpg
  откъс от автобиографията: http://img151.imageshack.us/img151/9246/batak2qy8.jpg

  Описаният разговор в Баташката кръчма, а и последвалата инсценировка на клането са покъртителни.

 52. 53 Профил на Mert
  *****
  Неутрално

  MIT DA VI KAJE KADE PISE VASATA ISTINSKA ISTORIA I V KOI HRAM E V BG ) KAKVO E MIT LI DA VI KAJA MIT E KATO CIA MOSAD V TURCIA. DNES POVECE OT 200 TURSKI MEDIINI IZDANIYA IMA DOSTA REZKI IZKAZVANIYA SPRAMO BULGARISTAN ZASTOTO NAKAKVA SI PARTIA ATAKA HÜCUM MAI PUSNALA NESTO PO INTERNET SPRAMO TURCITE MAI STE TECE NESTO CERVENO VNIMAVAI ATAKA VECE JA NAMA RUSIA DA NE BLOKIRATE TELEFONITE NA KREMAL KAKTO GI BLOKIRAHTE V 1989

 53. 54 Профил на до № 49, с любов
  *****
  Неутрално

  Недей да хитруваш драгий. Защото точно вие сте съюзници с ДПС вече 10г. и защото мозъчния ви център на Позитано не знае друга линия освен "колкото по-скарани с Турция, толкова по-вързани с Русия". Но този път номера ви няма да мине.
  Това беше причината и за възродителния процес, между другото.

 54. 55 Профил на pasata
  *****
  Неутрално

  Историата слузи на власта Ако бе полезна в Батак Гоце би говорил по друг на4ин

 55. 56 Профил на Баязид
  *****
  Неутрално

  какво се вайкате бе гяури?
  какво робство, какви 5 турски лири?
  демократите в Булгаристан отдавна отрекоха че има робство и заклеймиха Христо Ботев, Васил Левски, Стефан Караджа и други размирници които разваляха кефа на падишаха и се продадоха на Русия; те са руски слуги и са виновни ако е имало някой-друг случано порязан - към 5000 в Батак, около 15000 в Стара Загора, но това е просто статистика
  да сте ни благодарни че ви научихме да правите баклава и боза и ви приехме като братя в НАТО и другите демократичн институции

 56. 57 Профил на kostov
  *****
  Разстроено

  Народа на една нормална дьрджава избира своите управници.Кого да критикуваме?

 57. 58 Профил на Стамболов
  *****
  Неутрално

  Дали ще пишеш под псевдоним "Баязид" или "Демократ" - все едно.
  "нямало е клане, нямало е робство,"
  Много елементарно, приятелю, много елементарно....
  Че кой у нас оспорва историческите истини и какво общо има това с сегашното членството на Турция в НАТО ? И това ли е, което ни застрашава ?
  Подменят някои твои любимци дневния ред на Българското общество, приятелю !
  Не знам защо, ама много елементарни взеха да стават задявките им. Платил някой на някой си Филанкишиев да извади някакво плашило,
  за да може властимеющите да се хвърлят храбро "да бранят" българските интереси.
  По същото време, когато подаряват, не продават, българските интереси за десетилетия напред !

 58. 59 Профил на Йовчо
  *****
  Неутрално

  Срам, Гоце, срам! Псевдоисторик, псевдопатриот, псевдополитик си ти.

  Архитектът на тройната коалиция да говори за запазване на българското ?!
  Историята е наука, в нея политиката няма място. Аман от пропаганда и агитация!

  Чакам в пътък руска телевизия ...

 59. 60 Профил на Йовчо
  *****
  Неутрално

  Срам, Гоце, срам! Псевдоисторик, псевдопатриот, псевдополитик си ти.

  Архитектът на тройната коалиция да говори за запазване на българското ?!
  Историята е наука, в нея политиката няма място. Аман от пропаганда и агитация!

  Чакам в петък руска телевизия ...

 60. 61 Профил на Домата
  *****
  Неутрално

  Бе тука вярно си е пълно с хора с диагнози.Пийте си редовно лекарствата бре...Съвсем ще я втасате.Този пък "от Йовчо"-съвсем

 61. 62 Профил на Innel
  *****
  Неутрално

  Гоце, ти добре казваш, че си прочел научната статия, ама явно нищо не си разбрал, защото всички "срамни" за българщината цитати в тази публикация са извадени от контекст. Но си намерихте добър повод ти и твоята популистка партия да се вихрите по митинги и да се мъчите да се харесате на стопяващите се симпатизанти с националистични лозунги. Голям позор, Гоце, академико, но те хората не са толкова прости и ще видиш как ще загубите де що избори има отсега нататък.

 62. 63 Профил на борко
  *****
  Неутрално

  До Съндер - е, хайде сега нямало робство! А какво - арт пърформанс на Османската империя ли? Нямало е българска държава почти 500 години, от това повече здраве му кажи! Хайде по-леко

 63. 64 Профил на J
  *****
  Неутрално

  Имало е и робство, и клане в Батак, и не само в Батак. Разни дефиниции за робството и разни тези за петвековно "присъствие" не минават. Не го оспорвам. Но не историята ни е манипулирана - тя винаги е въпрос на гледна точка и интерпретации. Опасно е президентът ни (историк!!!) да използва историята и народното вълнение за популистки цели.

 64. 65 Профил на иво
  *****
  Неутрално

  не е ли странно, че за клането в Батак виним турците, като то е извършено от помаците!?!?!

 65. 66 Профил на пак иво
  *****
  Неутрално

  Борко, хАнгличаните като са владяли Индия, индийците под робство ли са били?
  според мен - да, но сега не смеем да кажем, че французи, португалци, англичани , америакнци са баш поробителит на хората!

 66. 67 Профил на възмутен
  *****
  Неутрално

  Аз като човек споделящ възгледите на хуманизма съм категорично против опитите от наши и чужди "иследователи" да бъдат оневинени ,както физическите извършители на зверствата по време на потушаването на Априлското въстание така и техните подбудители . Защото има и по-цивилизовани начини да бъде потушен един бунт срещу петвековното робство. Казвам робство,понеже през вековете на нашествията си към Европа ордите на османската империя систематично са подлагали на ислямизация немюсолманското население в територийте на империята .За разлика от народите в источната и част (с изключение на Арменците) и тези в северната част на Африканския континент ние тук на Балканския полуостров сме оказвали по твърда съпротива срещу ислямизацията.Национално освободителните движения са доказателство за това. И именно поради това по голямата част от Европа е останала незасегната от нашествията на османските орди.(Да не забравяме че те са завладели Будапеща и са стигнали до вратите на Виена)Та всеки опит за оневиняване е опасна игра.Особено сега когато е под въпрос светската институционалност на държавността в съседна на Европейския Съюз страна.Разбира се че сега е 21 век ,но все пак да се има на предвид че и най-невинната игра с кибрита може да подпали чергата.Примери дал господ.

 67. 68 Профил на Читател
  *****
  Неутрално

  One men's terrorist is another men's freedom fighter.

 68. 69 Профил на борко - до иво
  *****
  Неутрално

  Ааа, не така! Англичани и французи не могат да бъдат поробители! Те са...не, не колонизатори (нали сме партньори в Европа!) Те са демократизирали тези държави!

 69. 70 Профил на хигиенист
  *****
  Неутрално

  67 - глупости! И как тъй ги спряхме, щом са стигнали Виена? И какво е това сравнение с източните части на империята и северна Африка? Ми бъдещите източни части са били ислямски още през 7 век, а северна Африка малко по-късно, докато тюрките още са препускали из Централна Азия. Колкото до християнските народи на изток, там също е имало обръщане в ислям - хемшилите в източния Анадол и в Азърбейджан са ислямизирани арменци. Аджарците в югозападна Грузия са ислямизирани грузинци. Така че по нашите земи не е имало нещо кой знае колко уникално.

 70. 71 Профил на възмутен
  *****
  Неутрално

  до хигиенист (#70)
  Още малко "глупости" или "врели-некипели" ако щеш.И така след руско-турската война на Балканите и особенно след Съединението няма нашествие на запад .След като младотурците извършват революционни за времето си промени през 1923 година Кемал Ататюрк поставя основите на Светскта държава и тя става република.От тогава воените са гарант за светката държавност.Сега обаче поради кюрдския проблем който създава предпоставка за нарушаване на териториалната и цялост все по-рядко се чува техния глас.Това разбира се е само моя констатация и никой не длъжен да я взема под внимание.

 71. 72 Профил на Гражданин
  *****
  Неутрално

  Браво възмутен (номер 67), много добре си го казал. изобщо не обръщай внимание на нещастния хуманист, явно за него е модерно да е ибрикчия и да е турско мекере. А Гоце Параваноглу е един безсрамен подлец - сега отишъл в Батак, а нали точно той накара БСП и НДСВ да вкарат ДПС в правителството, през август 2005. не сме забравили, Гоце!

 72. 73 Профил на комбат
  *****
  Неутрално


  Тъпо е да говорим за робство!

  Иго да, но робство....Дядо Вазов го е казал точно, по-скоро озаглавил...

 73. 74 Профил на Българин
  *****
  Неутрално

  До комбат #73:
  Робство и иго според моята скромна езикова култура са две наименования на едно и също нещо. Тоест - синоними. Не знам как дефинираш ти времето в което са взимали първородният ти син и бея е имал право да преспи с жена ти в първата брачна нощ. Сега се сещам за още една дефиниция : гнет.

 74. 75 Профил на bylgarin
  *****
  Неутрално

  Първанов отиде в Батак да отбие номера и да потуши напрежението от унижението на хората там,заради поредната гавра с идентичността ни.
  А когато Волен Сидеров проведе заключителния си митинг на площада в града хората чуха истината-че подобни проекти са система от мероприятия целящи да размиват българското у нас и да насаждат космополитност и безродие,както и лакмус за това докъде е стигнал процеса на разпада ни като нация.
  Познайте какъв беше резултатът от евровота след това-АТАКА 47%,ГЕБ-17,а БСП,която има кмет там под 10.
  Правете си извиодите сами за "екстремиста Сидеров","антиевропейкия Сидеров",както и за "европейския Първанов".

 75. 76 Профил на д-р Петър Генов
  *****
  Неутрално

  Съндер , Баязид ,
  Я си ебете майката вместо мен, защото мен ме е гнус да се занимавам с вас

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK