Строителният контрол - сираче с двама бащи

Строителният контрол - сираче с двама бащи

© Надежда ЧипеваПоредната драма с некачествено строителство - рухналата подпорна стена в столичния кв. "Изток", която по чудо не взе жертви, отново се оказа в ничия земя. Законът за устройство на територията дава право и на кмета на София Бойко Борисов, и на началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) Иван Симидчиев да наложат санкции на надзорната и на строителната фирми - "Модул-Н" и "Интертайм континентал". Вместо и двете институции да упражнят правомощията си, отново се разгоря спор чия е отговорността за контрола.


Кметът


Във вторник кметът Борисов е изпратил писма до министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов и до началника на ДНСК Иван Симидчиев, с които "настоява компетентните органи да наложат максимална глоба на провинилите се лица и да отнемат разрешителните за дейност на фирмите, участвали в процеса на строителството". Според писмото, разпространено от пресцентъра на Столичната община, общинската дирекция "Контрол по строителството" е констатирала, че строежът се е извършвал в отклонение от одобрените инвестиционни проекти, което е допринесло за аварията. Освен двете фирми отговорност трябва да понесе и техническият ръководител на обекта, смята кметът Борисов. "Вземайки под внимание създалата се авария, непосредствената опасност за живота и здравето на много граждани, включително и за физическата цялост на 7-етажната жилищна сграда непосредствено до мястото на срутването, както и зачестилите напоследък подобни случаи, настоявам да наложите максимални глоби на виновните лица, както и отнемане на лиценз и лишаване от правоспособност на участниците в процеса на строителството", пише кметът Борисов до министър Гагаузов и шефа на ДНСК Симидчиев.
ДНСК


Строителният министър, който единствен има право да отнеме лиценза на фирмата - надзорник на строежа, "Модул-Н", във вторник не вдигаше мобилния си телефон. От ДНСК информираха, че още в понеделник са издали заповед строителните работи да спрат незабавно, а авариралият изкоп да бъде укрепен. Заповедта трябва да бъде изпълнена до края на месеца. Започнала е процедура за съставяне на актове по Закона за административните нарушения и наказания, както и издаване на наказателни постановления за строителната и надзорната фирма, допуснали нарушенията, съобщиха още от ДНСК. При проверката е установено, че не е направено задължителното по закон укрепване и обезопасяване на изкопа към потърпевшия блок 208, което е довело до свличането на земната маса.


Потърпевшите


Според жителите на блока, евакуирани спешно в неделя след инцидента, те на три пъти са подавали жалби до общината и ДНСК, но воплите им останали нечути. От двете институции отричат при тях да са постъпвали сигнали. Реагирахме веднага при получаването на първия сигнал в неделя след срутването на подпорната стена, каза арх. Влади Калинов, шеф на общинската дирекция "Контрол по строителството". Той прехвърли отговорността за налагане на санкции изцяло на ДНСК, като се позова на Закона за устройство на територията (ЗУТ). Според арх. Калинов в случая става дума за авария по време на строителство и правомощията били изцяло от компетентността на държавния надзор. Общинската власт можело да се намеси при жалба преди възникването на авария на обект в строеж, както е станало в кв. "Младост 1", или след авария на вече приключил строеж - срутилата се подпорна стена в жк "Смирненски" до бл. 48 преди дни, даде пример арх. Калинов.


От строителния контрол обаче контрираха, че с промените в закона бяха дадени права и на кметовете, които все още остават само на хартия. Именно кметовете поискаха да налагат санкции за незаконно строителство с мотива, че най-добре знаят какво става в общините им. Справката на ДНСК за миналата година обаче показва, че кметовете са издали по-малко заповеди за спиране на строежи и са наложили по-малко глоби, въпреки че са 10 пъти повече от началниците на регионалните служби на държавния строителен контрол.


Според текстовете на закона кметът на общината има право да спре изпълнението на строеж или да забрани достъпа до него, ако се извършва при съществени отклонения, като неукрепен изкоп например, както в конкретния случай. Със заповедта се дават и задължителни указания за отстраняване на причините, както и за срокове за изпълнение. Освен това кметът на общината има право да налага имуществена санкция, като в зависимост от нарушението глобите варират от 1000 до 10 хил. лв., пише още в ЗУТ.
----------------
Фирма "Интертайм континентал" е на строителния пазар от 1991 г. Има доста обекти в кв. "Изток". Преди години тяхна сграда в груб строеж на пл. "Македония" беше съборена по нареждане на ДНСК заради липсата на стълбище между етажите, свързвани само от асансьор. Впоследствие сградата беше построена наново.

Още от Дневник +

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Бамбам
  *****
  Неутрално

  А ако не дай Боже има жертви, кой ще е виновен???

 2. 2 Профил на съсед
  *****
  Любопитно

  Интересно какви мерки е взела общината за рухналата стена до бл.48 като тя все още си стои тук, така както си падна. Да не би да имат предвид лентичките с които заградиха наоколо?!

 3. 3 Профил на nabliudatel
  *****
  Неутрално

  Как кой ще е виновен?
  НИКОЙ! Нито Първанов, нито Станишев, нито Борисов... най-много да искарат жертвите виновни. Като ги оплюят в Труд и готово...

 4. 4 Профил на B52
  *****
  Неутрално

  V Bulgaristan niama otgovornost. Vse neshto svishe se obarkva, che i mejdunarodnoto polojenie dori...

 5. 5 Профил на Кр
  *****
  Неутрално

  Тия от ДНСК са за разстрел. Корумпирани боклуци. От опит ви го казвам, чудя се как още половината София не е паднала. Има време...

 6. 6 Профил на Наблюдател
  *****
  Неутрално

  Бойко да не се прави на невинен, а да каже защо не е спрял строежа.

 7. 7 Профил на Боби
  *****
  Неутрално

  Сграда без стълбище?!?!? Стига бе, просто не мога да повярвам на написаното. Или има някаква редакционна грешка или тази строителна фирма и най-вече проектиращият са абсолютни малоумници...абсурд!!!

 8. 8 Профил на Чорна работа
  *****
  Неутрално

  с такова калпаво строителство и липса на надеждна инфраструктура, да се случи по- голяма трагедия е въпрос на време.

 9. 9 Профил на da
  *****
  Неутрално

  сградата без стълбище е от комунистическо

 10. 10 Профил на Интертайм Континентал
  *****
  Неутрално

  ИНТЕРТАЙМ КОНТИНЕНТАЛ - АД

  гр. София, ул. “Г.С. Раковски” 146
  тел: (02) 91111; (02) 91020; факс: (02) 9870113; е-мейл: intertime@911.bg

  www.otgovor.intertime.911.bg  По повод възникналия случай на 20.05.2007 г. на строеж “ Жилищна сграда с аптека и офиси с к.к 14.00 м и подземни гаражи “ , в УПИ I ,кв. 9, м . “Изток-изток” ,район Изгрев, ул. Райко Алексиев, София и във връзка с публикации и изявления в медийното пространство,е извършена проверка на място от Интертайм Континентал.

  1. На строителния ни обект има паднали в изкопа няколко кубика земна маса, борд на ограда и плочи от тротоар, предварително обезопасен и отцепен за достъп на външни лица.

  2. Недопустимо е хиперболизирането на случая , небивалиците за мнимата евакуация на жилищния блок, както и смесването на случая с падането на подпорна стена в район Слатина и други случаи на падащи мостове, къщи и какво ли не, с които нямаме абсолютно нищо общо. Журналистическите художествени измислици нанасят непоправима вреда на нашия имидж и са продукт на насочена кампания за изместване центъра на вниманието.

  3. Строежът е напълно законен и има всички видове строителни книжа, които се изискват от закона и са одобрени пред съответните инстанции, отбелязано в констативен акт КТН-1/21.05.2001 издаден от ДНСК. Строителството се извършва на частен терен, придобит срещу обезщетение на напълно пазарен принцип, без каквито и да е общински участия, във връзка с посочените неверни коментари в интернет.

  4. От самото начало на строителството на обекта има назначени на трудов договор технически ръководител, проджект мениджър и инвеститорски контрол. Има договор с независим строителен надзор.

  5. Към техническия проект част “конструкции “ е одобрен изкопен план, като е предвидено укрепването на изкопа да се извърши чрез стоманени профили, забити чрез сонда и подпорни стоманени подкоси. Планът за укрепване на изкопа е спазен абсолютно точно, съгласно предписанията на проектанта и конструктивните проекти с оглед на особеностите на терена и местоположението на сградата. Беше изпълнено укрепване с пет подпорни стени.Не е нарушен чл. 169,ал. 1 от ЗУТ за носимоспособност - механично съпротивление, устойчивост и дълготрайност на строителните конструкции и на земната основа при експлоатационни и сеизмични натоварвания.

  6. Срутилият се бетонов борд на тротоара е изграден върху насип, който очевидно не е бил добре уплътнен. През този насип минава външната канализация на блока, в която са заустени водосточни тръби. Според изказвания на гражданите, живущи в бл. 208, е имало нееднократни проблеми със запушена канализация. Там е имало пробив, който допълнително е спомогнал за разрушаването на насипа. При така създалите се екстремни условия, подобно срутване е не само възможно, а почти неизбежно, независимо от укрепванията на подобни изкопи. Остава открит въпроса , дали е имало умисъл или не и от кого? Предварително искаме да уточним, че сриването на няколко кубика пръст не представлява никаква опасност за основите и стабилността на блока. Ако например се строи блок на калкан, тъй нареченото сключено застрояване, в което единият блок се залепва до другия, това не може да стане, без да се откопаят основите. Тоест откопаването на основи само по себе си не е опасно, особено, ако ги има и са достатъчно дълбоки, както е в случая. Неуместни са цитатите в пресата: ”Изкоп оголи основите на блок”.

  7. Никога не се е стигало до разкриване на основите на бл. 208 , а само на тези на основата на бетоновата оградата на блока.Това се вижда от приложения снимков материал. Вижда се премахната от собствениците на блок 208 водосточна тръба между първи и втори етаж на блока, поради направа на топлоизолационна обшивка. Поради наличния теч от водосточната тръба и проливните дъждове водата обилно се е изливала в пукнатина близо до подпорната стена на нашия изкоп, което се явява причина за инцидента.

  8. Абсолютно точно е спазено местоположението на изкопа и неговите размери, съгласно одобрените документи, като не се навлиза в територията на съседния блок.

  9. Не са нанесени никакви поражения на съседната сграда.Визираме медийните публикации и изказвания,че бл. 208 се е „килнал”,”пропукал” и т.н.С приложените снимки показваме,че такова нещо не съществува и е технически невъзможно, като следствие на инцидента.

  10. Няма никаква опасност за гражданите живеещи в блока. Евакуация не е проведена,не е била и нужна! Престъпно е да се манипулират страховете на хората с подобни изказвания. Живущите в блока обитават домовете си, а магазините в партерната част на блока функционират и не са преставали да функционират.

  11. Още в неделя, 20.05.2007г. са взети незабавни мерки за укрепване, като южната стена на изкопа е подпряна със скална маса , която насипахме до три часа сутринта на 21.05.2007г., закопавайки собствения си изкоп, само за спокойствие на живущите. Фирмата реагира своевременно и точно още в неделя, в деня на инцидента, породен от природни бедствия. Благодарим за всеотдайността на нашите служители и подизпълнители, които не спаха и работиха, мокри до кости под проливния дъжд в неделя посред нощ, в името на запазване на спокойствието на гражданите.

  1. При едноседмичните обилни валежи (над 95 л./кв.м, само за неделя 20.05.2007г.),когато в цялата страна има райони в бедствено положение, когато се срутват мостове, стени, диги,изкопи, смачкани автомобили в съседния квартал, смерчове, отнесени покриви на къщи, хора останали без дом и т.н, намираме за изключително некоректно да се поднася изкривена и невярна информация в медиите. Деветдесет и девет на сто от тиражираното е написано от неспециалисти и е напълно или частично невярно, а и очевидно не е потърсено мнението ни. Оставяме на Вас да помислите за мотивите.

  12. Тъй като вследствие на небивалиците около нашия обект в кв. Изток ул.Райко Алексиев журналистическите измислици стигнаха до там, че във в-к Дневник излезе статия, че старата сграда на площад Македония , на мястото на която ние построихме нова, била също наша и била съборена с пари на ДНСК, вследствие на криво стълбище и т.н. Действително се наложи да изгребваме руините на некачествено построена сграда на ДРУГ СТРОИТЕЛ, нямащ нищо общо с нашата фирма. На тяхно място построихме нова и съвременна сграда.

  13. Във вестник Труд от 23.05.2007г. четем за нов АБСУРД. Твърди се, че под някаква си паднала наша стена били извлечени четири автомобила??? Това е смесване с голямата авария в кв.Слатина , за която не се пише в медиите по неясни причини.

  14. Някои интернет сайтове са се постарали да деформират снимки на сградата с компютърна програма, за да създадат апокалиптичен пейзаж. Без коментар.

  15. Искаме да благодарим на всички, които ни оказаха морална подкрепа и твърдо застанаха в наша защита, както в инстанциите, така и между нашите клиенти и доброжелатели. Изненадваме се, че броят им е толкова голям!


  16. Искаме да Ви уверим, че Интертайм Континентал е фирма с високо развита мениджърска система за взимане на решения, планиране и отчитане на работата и винаги е стояла на принципни позиции, декларирани в кредото на фирмата, с което може да се запознаете в нашата WEB страница на адрес www.intertime.bg . Ние ще се погрижим за изпълнението на дадените предписания и проекти, както и на предвидените графици за строителство.
 11. 11 Профил на Върбакова
  *****
  Неутрално

  Във връзка с инцидента при изпълнение на изкоп на строеж в кв. Изток фирма Интертайм Континентал поръча :
  1. Оглед от комисия при район " Изгрев " на Столична община, протоколът от която гласи следното: "... Свличането на откоса е станало при неблагоприятни климатични условия и обилни валежи, като станалата авария не е предизвикала пукнатини в бл. 208, чиято конструкция не е засегната от аварията на изкопа." Неразделна част от протокола, утвърден от кмет на район Изгрев, е техническа експертиза от Научно изследователски строителен институт.
  2. За изясняване причините за инцидента в кв. Изток до бл. 208, Интертайм Континентал поиска официална геотехническа експертиза от Центъра за научни изследвания и проектиране при Университета по Архитектура, Строителство и Геодезия, изготвена от главен асистент инж. Вл. Костов и подписана от зам. Ректора и Директор на ЦНИП при УАСГ, проф. д – р инж. К. Топуров, заключението на която е : « Въз основа на предоставените ми материали, запознаване с обекта на място и извършените изчисления, общата устойчивост на съществуващата седеметажна жилищна сграда в съседство на свлечения откос на строителния изкоп не е била застрашена.»
  Тези авторитетни становища доказват, че не е съществувала никаква опасност за блок 208 и живеещите в него.

 12. 12 Профил на Димитър Богоев
  *****
  Гневно

  във всяка община има гл.архитект ,гл.инж.и куп служители към този отдел.със заповед на Гл.Архитект на всеки град тези служители са длъжни да провеждат строителен контрол.а така ли е в общ."Лозенец" например.куп жалби за липса на контрол и жестоки последствия от липса на такъв сега жил. дом ,надстроен безхаберно и опасно е с нарушена степен на издържливост против земетресение.подкупите ,рушветите и корупцията дори в РДНСК предизвика репортаж от чужда МЕДИЯ ще предизвика лоша репутация на органите на МРРБ и всички призвани да следят този процес за избягване на аварии и бедствия

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK