Наглеждайте си парцелите

Земеделският министър се разправи с шеф на отдел, опитал се да защити държавните интереси

Нихат Кабил

© Дневник

Нихат КабилГеографската информационна система, която обработва и поддържа базата данни на земеделските парцели, не е притежание на държавата, т.е. на министерството на земеделието, а се държи от частната фирма "Ленд дейта център", разработила системата през 2005 г. Софтуерът обработва първичните данни от ортофотоснимките на земеделските имоти и е приложната програма към Системата за идентификация на земеделските парцели (СИЗП), която е свързана с общата Интегрирана система за администрация и контрол (ИСАК) на разплащателната агенция. За разлика от системата за земеделските парцели в министерството на Нихат Кабил ИСАК е притежание на разплащателната агенция, като кодът е продаден от авторите, консорциум от фирми, които спечелиха търг, финансиран по програма ФАР.


По техническото задание на системата Министерският съвет е възложил на земеделското министерство да притежава налична векторна карта на земеделските имоти, въз основа на която в бъдеще ще се правят различни пазарни и агростатистически анализи, необходими за работата на вемоството.


Данните са от национална значимост, поверителни са
и при фалит на външната компания министерството може да последва съдбата на здравната каса, която преди години изгоря с милиони левове именно защото създателят на продукта, компанията "Аремис софт", изпадна в несъстоятелност, а касата не притежаваше програмния код на софтуера (source code). За това е сигнализирал шефът на отдел "Информационно обслужване" в министерството на земеделието Александър Масларски през април т.г. с докладна записка до колегите си от "Обществени поръчки".


Поводът за това становище е било искането на дирекцията "Земеделие и гори" да се изгради допълнителен модул към системата, който не бил предвиден при създаването й преди две години. Искането е да не се минава през открита обществена поръчка, тъй като законът позволява да се запази авторското право на "Ленд дейта център". Този мотив обаче е заблуждаващ, защото при сключването на договора през 2005 г. министерството е допуснало собственик на тази система да остане външната фирма, а не държавата. Фактът, че ведомството не притежава програмния код, го обвързва да работи единствено с "Ленд дейта център", срещу което е възразил и Масларски. Той е предложил министерството да придобие кода за софтуера и по този начин държавата да не е зависима от една фирма и за допълнителните доработки да се възлагат открити обществени поръчки. В противен случай заради практически наложения монопол на компанията има опасност


министерството да плати нереално високи цени


за новия модул. През 2005 г. системата е изработена за 900 хил. лв., а неясно по какви изчисления поисканите за допълнителния продукт пари са около 400 хил. лв. В договора за изработването на софтуера през 2005 г. министерството е получило само изключителните права да ползва този продукт, вместо да притежава и програмния код, както е направено при създаването на Интегрираната система за администрация и контрол (ИСАК). "В подобни договори съществува изрична клауза, че разработеният продукт трябва да бъде напълно независим от изпълнителя и да гарантира по-нататъшното му разширение независимо от разработчика", обяснява в становището си Александър Масларски. Според него при така подписания договор съществува риск министерството да изпадне в пълна зависимост и препоръчва да се преговаря с "Ленд дейта център" за придобиване на кода.


В сигнал до "Дневник" шефът на "Информационно обслужване" съобщава, че заради становището си е бил охулен и заплашван лично от Нихат Кабил, а в началото на юни без мотивирано решение трудовият му договор е прекратен. Започнали и целенасочени проверки срещу цялата дирекция "Информационно и комуникационно обслужване". Пред представител на вестника министърът отрече да е отправял заплахи срещу уволнения служител. "Бях възмутен от тона на докладната записка на подчинения Масларски, който обиждаше своите колеги", обясни той. В докладната на експерта, с която "Дневник" разполага, няма обидни реплики спрямо колегите му. Той е изразил изненадата си как може експерти от други дирекции в министерството, които нямат квалификация за информационни технологии, да се произнасят по изразеното от него становище за подписания през 2005 г. договор с "Ленд дейта център".


"Той да се благодари, че не го уволних, а прекратих трудовия му договор"


заяви още Кабил, според когото докладната на Масларски стопирала процеса по разширяването на системата, което заплашвало по-нататъшната работа на разплащателната агенция. Министърът не пожела да коментира наистина ли договорът на практика обвързва министерството само с тази фирма. Експерти от Българската асоциация за информационни технологии коментираха, че е логично ведомството да бъде собственик на тази система, защото тя е от национална значимост и подлежи на доработка.


Според съветниците н Кабил обаче държавните интереси били защитени, тъй като компанията изпълнител грантирала защитата на данните. Любомир Радев, който пряко е отговарял при разработката на техническото задание през 2005 г., обясни, че министерството не е искало да купи програмния код, тъй като това е обвързано с допълнителни плащания. За да се поддържа тази система, трябвало да се назначат и нови експерти, което ведомството не можело да си позволи при наличния щат.


---------------
Румънското правителство обяви бедствено положение, за да може да компенсира земеделските стопани за загубите при есенните и пролетните култури заради сушата. Бедствено положение е обявено в 34 окръга на страната от общо 41, съобщава земеделското министерство. Правителството е определило и максималния размер на компенсациите, които възлизат общо на 155 млн. евро. За напълно унищожени жито и ръж ще се плаща по около 232 евро (750 леи) за хектар, компенсацията за ечемика е 217 евро, а за рапицата - 186 евро. Ако загубите на производителите са по-малки, обезщетението ще се намалява пропорционално. Размерите на компенсациите, обявени от Букурещ, почти съвпадат с обезщетенията за българските зърнопроизводители, определени от земеделското министерство - 45 лв. (23 евро) за декар 100 процента унищожено жито и 40 лв. (20 евро) за ечемика.

Още от Дневник +

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мафия
  *****
  Неутрално

  Националния интерес накърнен драстично благодарение на мафиотите от Мин. на земеделието. И то не за първи път. Това е система в Мин. на зем. на Кабил

 2. 2 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  По принцип трудно се правят промени без оригиналния разработчик, но е непростимо, че договорът е сключен без клаузата за интелектуална собственост. А иначе всякакви доработки нормално минават в договор за поддръжка, който разработчикът трябва да сключи.

 3. 3 Профил на Goocholu
  *****
  Неутрално
 4. 4 Профил на IT EXPERT
  *****
  Неутрално

  Кабиле, тия грешни пари от моята заплата се плащат. Мръсен резняк, вън от България! Разстрел само ще ви оправи, крадливи мекерета.

 5. 5 Профил на Българин
  *****
  Неутрално

  Не си чешайте езиците.Да отговори Гоце.

 6. 6 Профил на Панталей Пътник
  *****
  Неутрално

  Всеки един лекар от „Пирогов" е получил индивидуална покана от най-голямата френска агенция да работи във френското здравеопазване.
  Това съобщи по време на днешното протестно шествие на пироговци Кръстьо Пенчев, председател на стачния комитет на лечебното заведение.

  Два часа и половина продължи шествието на медицинския екип на „Пирогов", към което се присъединиха работещи в други болници, както и пациенти, сред които имаше и хора с гипсирани ръце.

  Участниците в шествието, настояващи за достойно заплащане, първо отправиха исканията си към министъра на здравеопазването Радослав Гайдарски. Те му връчиха декларация с настояване за промяна на статута на „Пирогов".

  Връчването на документа бе съпроводено с бурни скандирания „Тук сме , много сме" и „Пирогов, Пирогов". Протестиращите носеха бели картонени касинки с червени кръстове, връзки бели балони с надпис „Пирогов" и плакати „Пирогов е на народа", както и с наименованията на отделенията, в които работят.

  Освен промяна на статута и достойно заплащане, пироговци настояват за подобряване на материално-техническата база.

  „Оборудването в института е остаряло", оплакаха се специалистите. Те се чувстват дискриминирани, тъй като касата не покрива разходите за лечението на пациентите.

  Здравният министър Радослав Гайдарски категорично заяви, че министерството няма право по закон да увеличава заплатите и че въпросът за промяната в статута не може да бъде решен от министъра. Според него заплащането на медиците в „Пирогов" може да се промени, след като бъде извършено преструктуриране в здравната система, за което се очаква доклад.

  След като връчиха декларацията си на Гайдарски, протестиращите се отправиха към Министерския съвет, където предадоха копие от документа на правителствената администрация.

 7. 7 Профил на do mafia
  *****
  Неутрално

  ministerstvoto na zemedelieto ne e na kabil! Kakto i toi ne e kabil, katil ili idiot, a de-bil!

 8. 8 Профил на Боби Колев
  *****
  Неутрално

  Бойко Борисов ако иска да свали кабинета трябва да атакува именно министерство на земеделието.

 9. 9 Профил на Ргистър
  *****
  Неутрално

  Далаверите в тоя вилает - МЗГ са много.... но тепърва ще научите за тях

 10. 10 Профил на наблюдател
  *****
  Гневно

  Някой съмнява ли се че договора е корупционен?
  Недопустимо е фирмата да запази авторство.
  Все едно лекар да имплантира бомба с код.

 11. 11 Профил на Тома Неверни
  *****
  Неутрално

  от Панталей Пътник: "Всеки един лекар от „Пирогов" е получил индивидуална покана от най-голямата френска агенция да работи във френското здравеопазване.
  Това съобщи по време на днешното протестно шествие на пироговци Кръстьо Пенчев, председател на стачния комитет на лечебното заведение."

  Звучи много хубаво за да е истина. Обикновено лекарските дипломи са тези които най-трудно се легализират на Запад, и това няма нищо общо с квалификацията. Предпочитат се хора завършили местните университети. Именно по този начин се поддържат високите заплати в тамошното здравеопазване. Добави разликата в терминологията и нещата ще започнат да изглездат съвсем иначе. Разбира се ако от Пироговци има хора с френска диплома за доктор сигурно няма да има проблеми, освен административни, да отидат да работят във Франция.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 14. 14 Профил на Eй аман от лапачи, скоро някой ще се задави
  *****
  Неутрално

  Скоро ще изгълми това правителство

 15. 15 Профил на Sunder
  *****
  Неутрално

  Довиждане господа комунисти, царисти и доганченца. Ще танцуваме на вашите гробове!
  Цяла България ви мрази! Дано умрете с тази мисъл!

 16. 16 Профил на Дебил
  *****
  Неутрално

  Неудържимото хаотизиране, мафиотизиране и неспирно раздържавяване на и без това мнимата ни държавица неминуемо ще доведе до момента в които цели области и части от България ще бъдат откъснати от турската мафиотска политическа класа и техните обръчи от фирми, които последователно изкупуват земеделски земи, гори, предприятия и всичко което може да се купи. Българите и сега са малцинство и примирени с участта си на безправни животни измират, погубени от собственото си волско търпение и пасивна олигофрения.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 19. 19 Профил на Домата
  *****
  Неутрално

  Чолаков!Вземи се в ръце!Това е форум а не библиотека на страданията ти!Обобощи като №14 - ще "изгъЛми" и това е...А кое ще гръмне ще се види!В нечии глави от 17 години все гъЛми !

 20. 20 Профил на Четец
  *****
  Неутрално

  "от Дебил

  Анонимен, Неутрално

  днес, 09:11
  16 Обиден или неуместен коментар? Неудържимото хаотизиране, мафиотизиране и неспирно раздържавяване на и без това мнимата ни държавица неминуемо ще доведе до момента в които цели области и части от България ще бъдат откъснати от турската мафиотска политическа класа и техните обръчи от фирми, които последователно изкупуват земеделски земи, гори, предприятия и всичко което може да се купи. Българите и сега са малцинство и примирени с участта си на безправни животни измират, погубени от собственото си волско търпение и пасивна олигофрения."

  Какво повече може да се добави? Освен- Докога?

 21. 21 Профил на 1234
  *****
  Неутрално

  Всички програми поръчвани от държавата трябва да са с отворен код и да бъдат свободно достъпни за всички желаещи да ги видят, ползват, променят. За тях се плаща от всички граждани и трябва да бъдат за всички. Тогава подобни нелепи случаи няма да има. Особено вярно е това за програмите на Информационно обслужване, което обслужва политиците по време на избори, за да не изпаднат някои партии и хора от парламента.

 22. 22 Профил на Колю Бобев
  *****
  Неутрално

  С Нихат КАТИЛ никой не може да се оправи!
  Той е катил на катилите.

 23. 23 Профил на АсБА
  *****
  Неутрално

  Пак корупционна практика в БГ. Коя нормална, дори не казвам "бяла" държава вада толкова от личните си права на някаква фирма. Ако и тук няма смазване на нечий джоб, здраве му кажи! Защо не публикувате докладната записка в рубриката "без коментар"? А до нея и отговорът на кабел (пардон - Кабил)?

 24. 24 Профил на Овцата
  *****
  Неутрално

  Договор може да се сключи или за услуга или за код. Неразбрах доносника Катил за какво е сключил договора след като сам си извършва услугата, а не е собственик на кода.

 25. 25 Профил на whw
  *****
  Неутрално

  Ми да си представим, че това министерство скоро няма да има депесарски министър. Кво ще прави тая бъчва с л.... на снимката. Естествено ще извива ръце на министерството...

 26. 26 Профил на Парцелев
  *****
  Гневно

  За парцелите на дядо незнам,че още не съм ги търсил,но апартамента ми е на друг адрес в друг блок и това са "специалистите " от кадастъра на турчина.Нищо чудно на някои човек апартамента му да е в друг град.Не са си направили труда да погладнат в адресната регистрация в МВР.

 27. 27 Профил на Калоян Борис
  *****
  Неутрално

  Българи, като дойдат избори, ГЛАСУВАЙТЕ! Разберете, че ПРАВОТО ДА ГЛАСУВАШ ОЗНАЧАВА И ОТГОВОРНОСТ ДА ГЛАСУВАШ!!! Иначе ДПС ще си разиграва коня както си иска, и жалките серГЕЙчета и Кобургът ще му се дупят!

 28. 28 Профил на СВОБОДЕН
  *****
  Неутрално

  КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ГЛАСУВАТ, ТОЛКОВА ПО ЛЕСНО ГИ ФАЛШИФИЦИРАТ ! РЕШЕНИЕТО Е БЮЛЕТИНИ С НОМЕРА ОПИСАНИ В ПРОТОКОЛА И ПАКЕТИРАНИ ЗАЕДНО !!! ТАКА СРЕЩУ ПОДПИС ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛ И СЕКРЕТАР, ВЪЗМОЖНА РЕВИЗИЯ СЛЕД ПРИКЛЮЧВАНЕ НА ГЛАСУВАНЕТО !! НЕВЪЗМОЖНО ИЗХВЪРЛЯНЕ НА БЮЛЕТИНИ И ПОДМЯНА СДРУГИ !

 29. 29 Профил на ГИВ
  *****
  Неутрално

  ПРИ ГЛАСУВАЛИ 400 ОТ 800 Т.Е. 50%. 200 ЗА ЕДНА И 200 ЗА ДРУГА ПАРТИЯ РЕЗ. Е 50% НА 50%. ПРИ ИЗХВЪРЛЕНИ 100 БР. ОТ ЕДНАТА И ДОБАВЕНИ НА ДРУГАТА РЕЗ.= НА 75% КЪМ 25% .АКО ТОВА НЕ Е ФАЛШИФИКАЦИЯ ЗДРАВЕ МУ КАЖИ !! ДОКАТО НЕ СЕ ПРЕСЕЧЕ ТАЗИ ВЪЗМОЖНОСТ НЯ ЧЕСТНИ ИЗБОРИ. БЕЗ КОИТО НЯМА ГРАМ ДЕМОКРАЦИЯ !!!!!! ГЛУПАЦИТЕ ГЛАСУВАТ ХИТРЕЦИТЕ "Б Р О Я Т" С ТАЯ СИСТЕМА ДОГАН УТРЕ ЩЕ КАЖЕ 3 000 000 БЪЛГАРИ ГЛАСУВАХА ЗА МЕН, ЗАЩОТО СЪМ ОТЛИЧЕН "О Р Г А Н И З А Т О Р"

 30. 30 Профил на СТРАДАЩ
  *****
  Неутрално

  ОЩЕ ЕДНА ФОРМА ЗА ОГРАБВАНЕ. Когато няма форма за да се изгонят опасните за нас прокурори и съдии, когато ние не можем да защитим правото си на живот и собственост остава спасението да живеем там където поне ще се храним.Да търсим решения които да са възможни. ПРИЕМАМ РАБОТАТА В СТРАНА ОТ ЕС КАТО ФОРМА ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ И БЯГСТВО - ВРЕМЕННО ОТ ПРОБЛЕМИТЕ. ПИШЕТЕ ВАШИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ КАК ДА СЕ ЗАЩИТИМ ОТ ТАЗИ БЕЗГРАНИЧНА ЛАКОМИЯ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK