Българите ще намалеят с една пета до 2025 г.

Българите ще намалеят с една пета до 2025 г.

© ДневникДо 2025 година България ще загуби около една пета от населението, което е имала през 2005 г. Това каза Аруп Банерджи - ръководител на сектор "Икономика на човешкото развитие" в Световната банка при представянето на доклада на банката за икономическите последици от застаряването.


По думите на експерта, България е на второ място сред страните от Източна Европа и Централна Азия. Водеща в този показател е Украйна.


През 2025 година един от всеки петима българи ще е на възраст над 65 години, т.е. пропорция, която е два пъти по-голяма от сегашната, посочи Банерджи. По думите му застаряването на населението не е изключение и това се случва в Япония и Западна Европа, но у нас тази тенденция води до сериозни проблеми. Няма такава страна в историята, която да регистрира толкова бързо застаряване при толкова ниски равнища на доходите, отбеляза експертът.
Той каза, че такъв процес обикновено се свързва със страни, в които има средни и високи доходи. Западна Европа и Япония предприемат реформи и изграждат институции, които се занимават с този проблем.


Украйна ще загуби една четвърт от населението си след 20 години. България 18 на сто или 1,5 млн души, Русия 17 млн души, сочи докладът.


Световната банка се интересува от политики, които ще отговорят на тези проблеми, каза Банерджи и допълни, че това е ефектът върху икономическия растеж. Много по-малко хора ще работят и БВП може да намалее. Ще се увеличат публичните разходи за по-възрастните хора - пенсии, здравеопазване и др, допълни експертът.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на IT Паисий
  *****
  Неутрално

  Има 250 000 българи, които ИСКАТ да дойдат в България, но нямат къде да живеят и какво да работят. Всяко преселение и всяка интеграция е трудна, но възможни, ако някой им създаде условия за живот и изгледи за напредък в живота. Къде са тези българи ли? Молдова, Украйна, Руската федерация, Казахстан, Таджикистан, Киргизия, Узбекистан... България трябва да се превърне в нещо, което Аржентина е била през 1890 година – празна, но многообещаваща страна. Да създаде специални програми за интеграция, на първо място училища, курсове, специална организация да оземява и настанява преселниците, да им се дават различни привилегии... Това си е политика на чиста колонизация, както между другото постъпиха Гърция и Германия през 90-те гдини със своите малцинства от бившия СССР. Ние сега само даваме българско гражданство на желаещи, основно югославяни, но те не са сигурен източник на заселване, тъй като икономическата ситуация в България е по-лоша дори от тази в Македония (по ниво на заплатите поне). Има и други места, откъдето може да се привлича население в работоспособна възраст – Балканите (Македония, Сърбия, Босна, Албания), Латинска Америка (например потомци на български преселници). За Близкия Изток и Азия не говора, понеже те сами ще си дойдат и без да ги викаме и да им правим програми – и сега се женят за глупави българки и ги карат да носят фереджета В БЪЛГАРИЯ, не в Сирия или Ливан!

 2. 2 Профил на Бива
  *****
  Неутрално

  До Паисия.
  Подкрепям, но от Албания, не, мерси

 3. 3 Профил на NOI
  *****
  Неутрално

  Да, дойдат! Каква пенсия ще получават свят ще им се завие

 4. 4 Профил на ANTI
  *****
  Неутрално

  Не 1/5,а 2/5 ще загуби тая скапана държава.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK