Полицията задържа 35 души след протеста на Орлов мост

Около 200 човека блокираха кръстовището на Орлов мост, в знак на протест срещу решението на ВАС да отмени заповедта за обявяване на Природен парк Странджа.

© Георги Кожухаров

Около 200 човека блокираха кръстовището на Орлов мост, в знак на протест срещу решението на ВАС да отмени заповедта за обявяване на Природен парк Странджа.При протеста на 2 юли, срещу решението на ВАС да заличи природен парк Странджа, в София са били задържани 35 души, съобщиха от пресцентъра на МВР, цитирани от БТА . Към 19.30 часа в Първо РПУ е съобщено за организирането на нерегламентиран протест в района на кръстовището на булевардите "Цариградско шосе" и "Евлоги Георгиев" в района на "Орлов мост".


Пристигналите полицаи установяват, че около 200 души са седнали на пътното платно, движението на градския транспорт и автомобилния поток е блокирано. Инспектор от специализираното подразделение веднага е направил опит да разговаря с ръководителите на протеста, за да бъде изяснен незаконният характер на проявата, като на протестиращите е разпоредено да освободят незабавно платното. Потърсена е помощ и от допълнителни полицейски сили за гарантиране на реда. Природозащитниците не се вслушали в нарежданията и това наложило изграждането на кордон около тях, както и предприемането на действия за освобождаване на кръстовището.


Според репортер на Дневник, присъствал на мястото, протестиращите са напуснали кръстовището след около 30-минутна блокада сами, без да бъдат изтласквани от полицията. Впоследствие обаче при повторни опити да блокират кръстовището и неспазване заповедите на органите на реда, някои от младежите са били арестувани и отведени в Първо РПУ за изясняване на обстоятелствата. Попитан за коментар на какъв принцип се подбират арестантите, ръководителят на операцията обясни след кратко мълчание, че арестите са ставали на принципа на Закона за МВР.
В полицейското управление са отведени и задържани 35 души, един от полицейските служители е получил лека контузия на ръката.


Задържаните от двете кръстовища - 28 мъже и 7 жени, са на възраст от 18 до 42 години. От тях двама са посегнали на полицаи, в момента един от тях е с наложена мярка за неотклонение "задържане за 24 часа" и още е в РПУ, всички доведени за неизпълнение на полицейско разпореждане са дали писмени обяснения по случая и са предупредени, на повечето са съставени актове, на други са връчени призовки, след което са освободени. От задържаните петима са известни на органите на реда.


Очаквайте подробен репортаж в следващия брой на "Дневник"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK