Сложната политическа математика на Станишев

Сложната политическа математика на Станишев

© Красимир ЮскеселиевОсвободи ли се лидерът Сергей Станишев от влиянието на двете основни лобита в БСП - тези на Румен Петков и на Румен Овчаров, промени ли се изобщо съотношението на силите в партията, или се запази балансът на силите? За малко повече от месец левицата се разтърси от корупционен скандал, който предизвика трусове в правителството, загуба на електорално влияние на изборите за Европейски парламент, извънредно заседание на конгреса и избор на ново партийно ръководство.


Политици и анализатори обаче още спорят дали посоченото от Станишев ново Изпълнително бюро го показва като силен лидер, който държи кормилото на партията, или като недостатъчно безкомпромисен и нерешителен партиен председател.


Дългоочакваните промени в ръководството на БСП, които трябваше да покажат новия баланс на силите в левицата и да заздравят партията преди важните местни избори наесен, вече са факт. На продължила около пет часа закрита сбирка в събота Висшият съвет на БСП одобри предложенията на лидера Сергей Станишев за ново Изпълнително бюро, след като досегашният му екип подаде оставка на 2 юни заради лошите резултати на изборите за евродепутати. Отливът на избиратели и корупционният скандал, в който бяха въвлечени министърът на икономиката Румен Овчаров и шефът на следствието Ангел Александров, предизвикаха сериозна криза в най-голямата партия в управляващата коалиция.
Ходът на Станишев беше да промени схемата на партийно ръководство, като се отказа се от зам.-председатели и ги замести с шестима секретари, които ще отговарят пряко за организационната работа в партията. Така със заместникпредседателските си места се разделиха Румен Овчаров, Румен Петков и Георги Пирински.


За главен секретар на Изпълнителното бюро беше определен досегашният заместник Димитър Дъбов. Петият от предишния екип на лидера - Ивелин Николов, беше избран за секретар. Секретари са и общинският съветник Антон Кутев, Катя Николова - съветник на президента по вътрешната политика, евродепутатът Кристиан Вигенин и финансистът Евгений Узунов, който оглави и предизборния щаб. От Изпълнителното бюро отпаднаха Добромир Гущеров, Кирил Желев и Атанаска Тенева.


Новите лица в Изпълнителното бюро са депутатът Кирил Добрев, син на покойния вътрешен министър Николай Добрев, зам.-министърът на земеделието Светла Бъчварова, Деница Златева, която беше в листата на БСП за евроизборите, и Семра Изетова, лекар от Кърджали.


Рокадите в партията бяха разчетени от повечето анализатори като знак, че лидерът най-после е взел в свои ръце властта в партията. Според политолози Станишев се е освободил от влиянието и от двете основни крила в БСП- тези на Румен Овчаров и на Румен Петков, като ги е понижил от поста партийни заместници. Въпреки това


в БСП промените се приемат като козметични


Според повечето активисти Станишев не e бил достатъчно безкомпромисен и не е направил сериозни промени, въпреки че сам е създал високи очаквания за кардинален ремонт на Изпълнителното бюро.


Понижаването на Петков и Овчаров далеч не означава, че лидерът е ограничил особено влиянието им, говорят в БСП. И посочват, че освен в бюрото те са и в ръководството на предизборния щаб.


Представителите на софийската организация се бяха подготвили да бранят със зъби и нокти лидера си Овчаров на заседанието в събота, защото до последния момент се очакваше министърът в оставка да отпадне от оперативното ръководство. Ситуация около Румен Овчаров се усложнява и от факта, че лидерът на най-голямата софийска организация по традиция участва в бюрото. Тоест дори и да беше отстранен, той пак би могъл да посещава заседанията на изпълнителното ръководство.


Връщането му в парламента като редови депутат, отстранен от ръководството, пък би могло да създаде проблеми при приемането на спорни закони и решения от и без това крехкото коалиционно мнозинство. За да предотврати опасността Овчаров да формира вътрешноопозиционен център в парламента, Станишев вероятно ще го направи зам.-председател на парламентарната група.


Оставането на Овчаров в Изпълнителното бюро се тълкува като стремеж на лидера да не дава прекалено много власт на другото лоби - това на Петков. "Лидерът предпочете да запази статуквото, за


да не се разцепи партията преди местните избори


защото и без това положението ни няма да е розово", обясни член на ръководството. В редиците на социалистите обаче се чуват гласове на разочарование. Аргументът "да няма сериозни трусове преди важните местни избори" далеч не е основателен особено предвид лошият резултат на вота за евродепутати, говорят активисти.


Въпреки че гласовете за Овчаров и Петков при избора на новото Изпълнително бюро бяха почти наравно - разликата е само 8 гласа в полза на Петков, на "Позитано" 20 се говори, че влиянието на вътрешния министър е взело превес над това на Овчаров. В полза на тази теза е и фактът, че Петков вчера оглави работна група, която ще работи по коалиционната формула за местните избори, а най-вероятно в бюрото ще продължи да отговаря за коалиционната политика на партията.


Съпартийци обясняват силните позиции на вътрешния министър с близките му отношения с президента Георги Първанов. Затова и хората, за които се твърди, че са близки до вътрешния министър, се причисляват към кръга на президента.


Според източници в БСП сега именно Първанов настоял и вътрешният министър, и Овчаров да останат в ръководството, за да няма драматични събития в партията. Негова е и инициативата в бюрото да влезе Кирил Добрев, син на покойния вътрешен министър Николай Добрев. Сред членове на оперативното ръководство като близки до Първанов се определят Георги Пирински, Катя Николова, Бойко Великов, Дора Янкова, Стефан Данаилов.


Мнозинство, но по-скоро числено, отколкото по влияние, имат верните на самия Станишев партийци - Ивелин Николов, Мая Манолова, Антон Кутев, Михаил Миков, Евгений Узунов, Кристиан Вигенин, както и новите членове на ръководството - Светла Бъчварова, Деница Златева и Семра Изетова. Социалисти обаче отбелязват като притеснителен факта, че именно Николов и Манолова -


най-близките до Станишев, получиха най-малко гласове


при избора в събота. С този факт те оборват тезата, че лидерът е взел в свои ръце юздите на партията и нейното ръководство. Станишев доста засили позициите си, но не може да се каже, че управлява самостоятелно, коментира член на бюрото. Други добавят, че въпреки опитите си да се амбицира от опеката на Първанов, Станишев все още е далеч от окончателния успех.


От края на 2001 г., когато пое председателския пост от предшественика си Първанов, Станишев непрекъснато говори за обновление и участие на повече млади хора и жени в ръководството. От промените обаче стана видно, че Станишев маха от ръководството хора, които самият той е назначил - Добромир Гущеров и Кирил Желев. Станишев не обяснил пред пленума защо ги освобождава. Гущеров дори твърдеше, че е научил новината в самия ден, без предварително да е уведомен какво му се готви. Естествено съпартийците им пуснаха различни трактовки - според някои отстранените имали ниско КПД (коефициент на полезно действие), други донасяха, че Гущеров и Желев не се сработили с екипа.


Досега Станишев


само веднъж е правил кардинална промяна в ръководството


на партията - след редовния конгрес през юни 2002 г. Тогава той се свободи от опеката на генералското движение като отстрани Младен Червеняков и Бриго Аспарухов от Изпълнителното бюро. Тогава лобитата на Петков и Овчаров останаха непокътнати и те, и Георги Пирински останаха зам.-председатели. При рокадата Станишев извади от оперативното ръководство Георги Божинов, Татяна Дончева и Васил Калинов, а на техни места сложи "своите хора" - Ивелин Николов, Кирил Желев, Анета Груйчева. По препоръка на президента в ръководството влязоха Стефан Данаилов и Катя Николова.


При преизбирането му на конгреса в края на 2005 г. Станишев отново не направи сериозни промени - тогава отпадна Груйчева, но пък в бюрото влязоха Гущеров, Мая Манолова, Антон Кутев и Дора Янкова. Лобитата на Петков и Овчаров отново не бяха пипнати с пръст, макар че месеци по-рано Ивелин Николов и Димитър Дъбов също станаха зам.-председатели. В партията това беше разтълкувано като опит на лидера ако не да ограничи влиянието на двамата Руменовци, поне да включи свои хора в играта.


След последните промени в ръководство миналата събота социалисти обобщават разпределението на силите така: "Разправянето с Овчаров не се случи, но сега Петков е по-силен." Депутат прогнозира, че това ще е бюрото с най-кратък живот, защото след местния вот наесен отново ще се стигне до оставки. Всичко, което сега Станишев прави в името на местните избори, може да се обърне срещу него, опасяват се привърженици. Ефектът от рокадите щял да проличи на редовния отчетно-изборен конгрес в началото на следващата година, когато ще се избира нов лидер на партията.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK