Протести и арести

Протести и арести

© Георги КожухаровВ понеделник по обед получих sms. Поканиха ме на протест на Орлов мост от 19.30 срещу решението на Върховния административен съд, с което се отменя статутът на природен парк "Странджа". В съобщението се казваше, че граждани ще блокират кръстовището с телата си. Веднага си помислих, че този протест няма да е толкова спонтанен колкото предишния, който блокира за около 40 минути кръстовището на "Патриарх Евтимий" и "Граф Игнатиев". Мислех, че полицията ще узнае за него от интернет и ще го неутрализира в зародиш.


Очакванията ми обаче се оказаха погрешни. На мястото се бяха събрали поне 200 души, докато на отсрещния тротоар имаше само един полицай. Малко преди осем часа всички вкупом се изстреляха и блокираха движението. Десетина минути колите и автобусите надуваха клаксоните, а след това започнаха да обръщат назад по "Цариградско шосе". Пътниците от градския транспорт продължаваха пеш по маршрута си. Някои от тях не знаеха за какво е целият този шум и се спираха да питат и да наблюдават любопитно.


Едва след около десетина-петнайсет минути пристигнаха полицейски джип и пет-шест леки коли. Органите на реда застанаха в единия край на кръстовището - срещу протестиращите. Някои от тях скръстиха ръце и започнаха да чакат нареждания.
Ръководителят на операцията по разпръсването още не беше дошъл, затова полицаите не предприемаха никакви действия. Някои се шегуваха помежду си, а други се питаха:


"Ще ги разбутваме ли, какво казаха?"


Ръководителят по "разбутването", подполковник от Охранителна полиция, се появи след около половин час, колкото продължи и блокадата.


И на този протест не липсваше озвучаване. Двама младежи с барабани придаваха колорит на акцията. Няколко човека започнаха да танцуват. По-късно обаче музикантите бяха арестувани. На саморъчно направени транспаранти пишеше: "Природата за нас, бетонът е за вас" и "Мафията вън от Странджа". Основните скандирания гласяха:


"Всеки ден ще е така до победата"


"Мафия, мафия, мафия", "Корупция, корупция". Пееше се химнът.


Протестиращите сами напуснаха улицата след около половин час, без да бъдат изтласквани от полицията. Те се преместиха до езерото "Ариана'' в Борисовата градина. Едва при повторния опит да блокират кръстовището някои от младежите бяха арестувани, натоварени в камионетки и откарани. Не можеше да се разбере на какъв принцип полицаите избираха кого да арестуват - дали по външния вид или по преценка на появилия се подполковник, който пък редовно получаваше нареждания по телефона. Попитан как точно се подбират арестантите, ръководителят на операцията, чието име не успяхме да установим, обясни, че арестите са правени


на принципа на Закона за МВР


Един от младежите беше повален на земята, за да бъде задържан, а друг се опита да му помогне, замахвайки да удари полицаите с бутилка. Първият се съпротивляваше, защото не му беше обяснено каква е причината за ареста. В крайна сметка и двамата поеха към участъка. Не може да се твърди, че полицията превишаваше правомощията си, тъй като никой не беше искал разрешение за протеста. Полицай, който не искал да бъде сниман, ми нареди да изтрия снимките си. Обясних му, че те са в общ план и не се фокусират върху него. Показах му журналистическата си карта. Разговорът приключи с предупреждение от негова страна, че при още една снимка повече няма да си видя техниката.


Протестиращите продължиха с поход към кръстовището на "Драган Цанков" и "Граф Игнатиев". Там заради опити да блокират движението бяха арестувани още няколко души.


Реакции


Кметът на Царево Петко Арнаудов предложи министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров да обяви мораториум върху строителството в границите на природния парк "Странджа". По закон забраната да се строи може да продължи от една до две години. Кметът обеща със своя заповед също да наложи мораториум върху издаването на строителни разрешения. Наред с това местната власт поиска нова процедура за определяне на границите на парка. Предложението на общината е да бъде назначена комисия, която да определи границите, след като в населените места мине обществено обсъждане и бъде приет план за управление. В писмо до министър Чакъров се настоява в новите граници да влязат само горските масиви и част от Южното Черноморие, а земеделските земи, които граничат с урбанизираните територии, подходящи за развитие на туризма и спорта, да бъдат извадени. Частните земеделски земи са между 5 и 6% от цялата паркова територия.


Община Царево предложи още министърът да не обжалва съдебното решение, което обяви заповедта за създаването на парка за нищожна, и да се прекратят съдебните дела. Според общината решението поражда необходимост от процедура за определяне на границите на парка, нещо, което искат и от Царево.


Вчера Националното ловно-рибарско сдружение протестира срещу решението на съда, с което се отменя заповедта за създаването на парк "Странджа". Изразяваме недоумение как най-голямата защитена територия на България с непокътната природа, огромно разнообразие на растителни и животински видове може с лека ръка да бъде заличена и изложена на пагубно влияние на спекулативни интереси, се казва в позицията на сдружението.


В подкрепа на защитниците на "Странджа" се обявиха и от Зелената партия. В България очевидно нито се спазват законите, нито се защитава общественият интерес при опазването на околната среда, се казва в декларацията. Не остава никакъв друг начин за борба с беззаконието освен с открит граждански протест, посочват от партията.


Във вторник следобед протестиращите природозащитници се срещнаха и със столичния кмет Бойко Борисов, който призова премиера Сергей Станишев да внесе в Министерския съвет план за управление на Природен парк "Странджа" по подобие на останалите паркове. По думите му прокуратурата трябва незабавно да се самосезира и да започне проверка на кмета на Царево Петко Арнаудов. Борисов обеща да узакони следващите протести на еколозите само ако се намери вариант, при който да не се създава анархия. Той съобщи, че имал уверение от екоминистъра Джевдет Чакъров, който щял да обжалва решението на ВАС, с което се отменя статута на Странджа.


Флаш моб


За явлението Flash Mob се заговори в световен мащаб през 2003 г., но спорадично е споменавано в българските медии. Най-общо може да се опише като неочаквана поява на хора на предварително уточнено място и време, при което участниците извършват предварително уточнени действия, след което бързо се разотиват. Общите правила са да се спазват точно указанията за действията и да не създават конфликти с полицията. По принцип стълпотворенията се организират в последната минута с писмо по мейла или с sms, но не и с обяви на обществено място. За родоначалник на този вид масови акции се смята случката в Ню Йорк през юни 2003, когато десетина души се събраха в отделението за подови настилки на супермаркета "Мейси" и извадиха от релси продавача с въпроса дали разполага с "любовен килим" за тяхната комуна.


Феноменът се разпространи бързо и в различни направления - само за развлечение, социално или "арт". Преди Великден тази година в Лондон се проведе най-големият флаш моб във Великобритания, като над 4 хиляди души запълниха станцията "Виктория" и в продължение на 2 часа танцуваха на музика от MP3 плеъри. Акцията беше организирана от портала mobileclubbing.com и започна в пиковия час 18:53, когато най-много хора се прибират след работния ден.


У нас първият опит за такова събиране беше направен на 31 декември 2003 г. в 24 часа на езерото "Ариана" в столицата, където неголяма група хора дойде със сгъваеми столове, поседя и се разотиде.


Световната мания не остана незабелязана от социолозите. В САЩ се появи и книга за мобърството с автор Хауърд Рейнголд, според когото това е следващата форма на социална революция, продукт на отчуждаването в компютърната епоха. "В момента се скупчват хора, които просто искат да направят нещо шантаво, без да причинят вреда. Това обаче може изненадващо да се превърне в нова форма на политическа активност", смята социологът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK