Бизнес с хазарт, имоти и футбол

Манол Велев

© Анелия Николаева

Манол ВелевМанол Велев има богата бизнес история, а интересите му според публикации се простират от футбола през недвижимите имоти и туризма до хазарта. Според фирмения регистър ДАКСИ той участва в управлението и собствеността на 21 фирми. Името му започва да се споменава все по-често в медиите след 2001 г. Велев е председател на Българския съюз на частните предприемачи "Възраждане". В това си качество участва в надзорния съвет на НОИ.


За първи път името му се споменава публично през 1997 г. около приватизация на "Черноморски солници". Тогава вицепремиерът Александър Божков заявява, че става въпрос за скрита приватизация от фирма "Мартимор", чийто президент е Велев. Съпругът на Весела Лечева е имал и обща фирма с народния представител от Съюза на свободните демократи Румен Ангелов. Компанията "Интер-пул" обаче е прекратила дейността си. Ангелов е член на комисията по икономика и зам.-председател на комисията по транспорт и съобщения. Според ДАКСИ Ангелов е един от основателите на охранителната фирма "Първа частна милиция" в Бургас.


Около кандидатирането на Слави Бинев за депутат в Европейския парламент неофициално се заговори, че той е продал на Велев заведенията си БИАД, "Дали" и "Библиотека" в София. Велев отрече и каза, че няма интерес в този бизнес. "Това са глупости и не искам името ми да се свързва с нощните заведения", заяви тогава той.
Преди два месеца в. "Експрес" написа, че Велев и съдружникът му Петкос Анастасиус са спечелили на търг 16 хиляди декара от крайбрежието на Халкидики за 16 години с право да строят курорт. Освен плажната ивица двамата взели под аренда и част от гората, за да правят супермодерно ваканционно селище, тенис кортове и развлекателни заведения. Имотът е собственост на атонските манастири, а провеждането на търга бе около месец след посещението на вътрешния министър Румен Петков при светите братя. В делегацията на министъра бил включен и Велев.


Хазарт


По непотвърдени данни Велев е имал намерения да работи в партньорство с Българския спортен тотализатор, който на практика е на пряко подчинение на управляваната от съпругата му Весела Лечева Държавна агенция за младежта и спорта (ДАМС). В момента тотото се управлява от бившия управител на Монетния двор на БНБ Иван Иванов, който беше назначен от Лечева на мястото на освободената Ирена Кръстева. Бившата шефка на тотото обясни тогава уволнението си с мотива, че се цели промяна в хазартния пазар, която би облагодетелствала собственика на "Еврофутбол" Васил Божков. Кръстева твърдеше, че смяната в ръководството на тотализатора, извършена от Весела Лечева, е имала за цел да отвори място на "Еврофутбол" и в игрите с числа. Тогава тя се аргументира и с това, че съпругът на Лечева Манол Велев е съдружник със Стойне Манолов, който от своя страна имал съвместни фирми с Божков. От "Нове холдинг" тогава веднага отрекоха обвиненията. Вчера от холдинга заявиха, че Васил Божков не участва в сдружения и няма бизнес отношения с Манол Велев.


Интерес към тотализатора имаха група депутати от НДСВ, обединени около бившия спортен министър Васил Иванов-Лучано. Именно Лучано назначи Кръстева за директор на тотото в началото на 2002 г.


Футбол


Манол Велев трябваше да бъде един от новите членове в ръководството на футболния ЦСКА, след като клубът беше продаден от собственика на "Нове холдинг" Васил Божков на индийския бизнесмен Прамод Митал в края на 2006 г. Не беше известно точно какъв пост би трябвало да заеме Велев. Евентуалното му назначение в клуба тогава се обясняваше с факта, че той трябва да служи като медиатор при преговорите между ЦСКА и ДАМС, ръководена от съпругата му, за начините за стопанисване на спортната база. Държавната агенция все още е наемодател на футболния клуб за стадион "Българска армия" в Борисовата градина и тренировъчните комплекси на Четвърти километър и в Панчарево. Една от основните причини бившият собственик Васил Божков да продаде ЦСКА бе, че не успя да вземе ползваните от клуба имоти чрез апортирането им в управляваното от него акционерно дружество. Плановете на ДАМС бяха да предложи на Божков 35-годишна концесия на спортните бази, но това не удовлетворяваше президента на "Нове холдинг", тъй като според резултатите от годишните счетоводни отчети на ЦСКА за периода от 2000 до 2005 г. той е загубил близо 4.5 млн. евро от инвестициите си в клуба. През април 2005 г. Божков дори представи проект за развитието на имотите, който предвиждаше инвестиции за близо 120 млн. лв., като 100 млн. от тях само за стадион "Българска армия".


В началото на декември 2006 г., след като беше назначен за председател на надзорния съвет на ЦСКА, Александър Томов обясни пред медиите, че ще бъдат подновени преговорите с държавната агенция, при които ще предложи три модела за ползване на имотите, и ако се постигне договореност, ще бъдат инвестирани значителни финансови средства. Думите му бяха потвърдени и от новия собственик на софийския отбор Прамод Митал, председател на борда на директорите на индийската компания "Глобъл стийл холдинг лимитид", която притежава 71% от акциите на комбинат "Кремиковци". Именно в тази връзка Александър Томов опита да привлече в своето обкръжение в ЦСКА Манол Велев. Бизнесменът обеща, че ще работи без пари в клуба и ще използва своя опит като футболен ръководител. Това обаче не му донесе успех и той остана извън ръководството на клуба, в което място намериха редица популярни имена, между които и рекламният бос Красимир Гергов.


През последните седем години Манол Велев финансира втородивизионния клуб "Вихър" (Горубляне), където играят предимно юноши на червените. Той е и собственик на компанията "ДАКС-медия", която откупи правата за анкетата "Футболист на годината" за следващите пет години. Чрез компанията той издава и списанията "Бела" и "Аз".
-----------------


Премиерът извика вътрешния министър, президентът замълча


След покушението срещу Манол Велев премиерът Сергей Станишев извика в Министерския съвет вътрешния министър Румен Петков. Още преди срещата министър-председателят и лидер на БСП коментира стрелбата по бизнесмена и съпруг на председателя на Държавната агенция за младежта и спорта Весела Лечева. Инцидентът е безкрайно неприятен, ще настоявам пред МВР да положат всички усилия максимално бързо да бъдат разкрити извършителите, заяви Станишев. Министър Петков, който беше придружен от директора на Национална служба "Полиция" главен комисар Валентин Петров и началника на столичната полиция комисар Румен Стоянов, не направи изявления.


До снощи държавният глава Георги Първанов не коментира посегателството срещу Велев, който е спонсор на президентската му кампания и е сочен като негов съветник по въпросите на спорта. Първанов вчера беше домакин на хърватския си колега Степан Месич и от прессекретариата му обясняваха, че това не е подходящият момент за подобни изявления. От екипа обясниха коментарите на Първанов около делото в Либия с международната величина на събитието и допълниха, че двете теми не могат да се сравняват. Политици припомниха, че когато през есента на 2005 г. беше убит бизнесменът Емил Кюлев, който беше съветник на Първанов, последва незабавно осъдително изявление, а на следващия ден президентът свика Съвета за координация на борбата с престъпността.В сряда главният прокурор Борис Велчев отказа да говори по случая, тъй като не е запознат с обстоятелствата. Той беше информиран за стрелбата по време на заседанието на Висшия съдебен съвет, което напусна видимо шокиран.


От Асоциация на индустриалния капитал в България излязоха със специална декларация, в която категорично се осъждат подобни актове на насилие. "Този терористичен акт за пореден път показва, че за защитата на правовия ред и сигурността на гражданите предстои да бъде изминат дълъг и тежък път", се казва в документа.


Депутати от управляващото мнозинство бяха лаконични в коментарите си. БСП не излъчи политик, който да изрази становището на партията. От НДСВ и ДПС казваха, че са разтревожени заради показното покушение в центъра на София.


От ОДС възнамеряват да поискат изслушване на вътрешния министър Румен Петков. Според Ваньо Шарков случващото се показва, че МВР не си върши работата. "Не може полицията да извършва побой над хората, които протестират, а в същото време знакови личности да бъдат прострелвани в центъра на София. Макар министър Петков да казва "кой ли не ми е искал оставката", трябва да се замисли защо му я искат", заяви депутатът. Според Атанас Атанасов (ДСБ) "скандал е посред бял ден демонстративно да се простреля човек, който е съветник на президента и съпруг на министър". По думите му такова драстично посегателство показва, че подземният свят няма никакъв респект от властта.


Не трябва да се влага по никакъв начин политически елемент в стрелбата срещу Манол Велев, коментира пред агенция "Фокус" бившият главен секретар на МВР Цвятко Цветков. Причините според него трябва да се търсят в бизнесинтересите му. "Доколкото аз съм запознат - Манол Велев се стреми да прави законен бизнес. Без съмнение обаче, както редица други, използва своите връзки и отношения с хора, които са на позиции в политиката и управлението", посочи Цветков. Бившият председател на Българския олимпийски комитет Иван Славков, който пристигна на мястото на покушението, лансира версия, че Манол Велев е бил прострелян "вероятно заради пари".

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Какво става , българи ?
  *****
  Неутрално

  Латиноамериканските и холивудските сапунки ряпа да ядат пред реалните български сюжети-броеници: "ВЛАСТ-ПАРИ-ВЛАСТ-ПАРИ..."
  Иначе- дълбоко човешко съчувствие за драматичните последици от ужасното престъпление над г-н Велев!
  А министър Петков - да си подаде оставката поради некадърност,ако и този път не намери в много кратък срок виновниците !

 2. 2 Профил на Sunder
  *****
  Неутрално

  Ми ето заради сволоч като този "бизнесмен" е мръсна дума в България.

 3. 3 Профил на Sedefski
  *****
  Неутрално

  Durjava, v kojato hora sus porna reputacija sa suvetnici na prezidenta, ne e normalna durjava.

 4. 4 Профил на ХАХАХА
  *****
  Неутрално

  Бившият председател на Българския олимпийски комитет Иван Славков, който пристигна на мястото на покушението, лансира версия, че Манол Велев е бил прострелян "вероятно заради пари".

 5. 5 Профил на Сплотени групи измамници
  *****
  Неутрално

  Политиката и бизнеса по български, означават главно безкрайни схеми и далавери! Сплотени групи измамници - депутати, политици, съдии, прокурори, бизнесмени и банкери са обсебили властта с единствена цел крадене на пари по всякакъв начин. Организирани престъпни групи действат открито в България.
  Няма осъдителни присъди на важни лица, замесени в трафик на наркотици или други сериозни престъпления, включително организирана престъпност, корупция и пране на пари. Като източници на значителни печалби за организираната престъпност в България и за последващо пране на пари в страната посредством СТРОИТЕЛСТВО, са посочени още финансовите престъпления, трафикът на хора и стоки , данъчните измами, банковите измами и тези с кредитни карти. контрабанда на горива, склоняване към проституция, трафик на хора. Хората са изнервени до крайност, смазани от неуредения и тежък живот, високите цени, безработицата, съсипващите данъци и неудържимото хаотизиране и неспирното раздържавяване на и без това мнимата ни държавица. Страната няма действаща икономика, 85% от приходите в държавният бюджет идват от данъци и такси, а не от износ или производство!

 6. 6 Профил на Анонимен
  *****
  Неутрално


  Според мен Велев е настъпил прекалено много интереси и затова е гръмнат. Д. Янков, Тасев, Велев ... въпроса е само един - Кой е следващия?

 7. 7 Профил на Възрожденец
  *****
  Неутрално

  Еди по един си отиват активистите от клуб "Възраждане".

 8. 8 Профил на Boris
  *****
  Неутрално

  Теорията е, че "Държавата ги чисти"...Ето това ни е "Държавата".

 9. 9 Профил на Subsonic
  *****
  Неутрално

  Хубаво е, че някой се е погрижил за този крупен "бизнесмен", опитал късмета си в почти всяка бизнес сфера. Лошото е че не знаем кой ще го замести.
  На това ще се надяваме в България докато няма гражданско общество, няма прокуратура, няма съдебна власт и няма полиция - мутрите да се избият сами.

 10. 10 Профил на МИТРЕ
  *****
  Неутрално

  а на следващия ден президентът свика Съвета за координация на борбата с престъпността.И КАВО ОТ ТОВА ГОЦЕ?

 11. 11 Профил на Bira
  *****
  Неутрално

  най ми хареса коментарът на цвятко цветков.

 12. 12 Профил на Vili
  *****
  Неутрално

  Ако вярваме на др.Славков,че Манол е убит "заради пари" ,то следите водят към БСП при положение,че не е връчен поредния куфар с пари на Стоножката...

 13. 13 Профил на Христо.
  *****
  Неутрално

  Партията осиротя! Гръмнаха един от президентските бандити! Няма нищо обезпокоително! Те са много!

 14. 14 Профил на Червената МАФИЯ е навсякъде !!
  *****
  Неутрално

  Червената МАФИЯ е навсякъде !!
  Един отстреляха, друг ще го смени. Какво тук значи някакъв си другар - мафиот ?
  Убий и ще си решиш проблема. Преди конгреса на Партията.
  ПРИМЕРИ МНОГО : Корупцията в КАТ е ощетила държавата с над 20 милиона !! Но държавата си трае, а медиите бързо замлъкнаха. Делото срещу груповите измами от сина на шефа на столичния КАТ др. Илия Илиев бе ЗАСЕКРЕТЕНО. Васил Божков е НЕдосегаем !! Пазят го неговите покровители и крадливи сводници от БСП-ДС. Васил Божков пере пари чрез частните ЕВРОфутбол и казината, извършва част от нелегалния стоков трафик през границите. Президенстките съветници и приятели са престъпници : Георги Гергов, Манджуков, Ф. Боков, Б.Борисов........ Все мафиоти. Министър Р.Петк. има 5 спрени дела, едното от които е по аферата Акрам за източване на банки. Тогава какъв е самият президент ?? Дали пък ТОЙ не е кръстникът ?? Има ли прокуратура у нас ?? Има ли справедливост ?? Има ли правна реформа ??
  Отговорът е: НЕ !! Защото Борис ВЕЛЧЕВ е кроткият имитатор !!

 15. 15 Профил на Информиран
  *****
  Неутрално

  На Иван Славков му звъннал полицай, чието име не запомнил и му казал "Бате, стана белята"(из интервю на Славков във в-к Стандарт). Интересно разказва пустият му Бате. Общият извод е "Идват избори. Внимавай кого спонсорираш".И още, който има да оправя сметки, да го стори по времето на сегашния МВР министър.100% гарантирана неразкриваемост.

 16. 16 Профил на мдаааа
  *****
  Неутрално

  в кофти положение са перачите .ако не спонсорират ги гърмят.

 17. 17 Профил на атанас
  *****
  Гневно

  "скандал е посред бял ден демонстративно да се простреля човек" това звучи нормално, но...
  ", който е съветник на президента и съпруг на министър". Какво продължение само! Ей, господа, ако не е в политиката да го гърмят, колкото си искат, ли? Тези думи направо ме подлудяват. Политиците не са по-висши същества от хората, които ги избират. Спрете се.

 18. 18 Профил на Ina ana
  *****
  Гневно

  Mafiotizirana Darjava!Edin milion deca emigriraha,a ostanalite tuk bezu4astno gledat kak "biznesmenite" se izbivat i krotko komentirat po kafetata!A babite slu6at obyasneniyata na Cvyatko Cvetkov!

 19. 19 Профил на macon
  *****
  Неутрално

  Тревожа се за президента - както е тръгнало ще осиротее откъм съветници - Емил Кюлев, сега Манол Велев,за утре не искам да мисля. Дали ще си спомни как ги е избирал?

 20. 20 Профил на изумен
  *****
  Любопитно

  И сега каво да очакваме, вероятно следващата жертва ще е я министър-председателят я президента? Р.Полицая е крайно време да си ходи. А този, който ще го смени да престане да праща полицията да бие еколози и стачници, и да я фокусира другаде. Всички знаят къде, в нашата държавица информацията не може да остане скрита. Една шепа народ сме.

 21. 21 Профил на АНАЛИЗАТОР!
  *****
  Неутрално

  Като ЕКСПЕРТ по въпросите на корупцията много пъти съм правил коментари с конкретни предложения и инф.системи знаят много добре това, но в едното влязло, през другото излязло. Тогава какво чудно има в поредното убийство, ставало на дума неведнъж в моите АНАЛИЗИ, като логичен продължаващ процес по разчистване на терени при преразпределяне на държавната пита. Че, БТК с наскорошната далавера какво е? Поредно преразпределение и производство на нова група МУЛТИМИЛИОНЕРИ! Тук е и приятелката на Б.Борисов Цветелина Бориславова Карагьозова! Какво сега да вадя от архива старите коментари и да ги пускам отново? Няма мисъл, няма чуваемост! ГРАБЕЖА ПРОДЪЛЖАВА,СТРЕЛБИТЕ СЪЩО НЯМА ДА СПРАТ ДОТУК! Колко пъти да повтарям, 100 пъти съм го писал! Не може с Петкановци, Кушлевци и прокурори хотелиери - МАНЧЕВЦИ и ГАНЧЕВЦИ да има успех срещу организираната престъпност и върви напред! Няма да стане. И какво като го пиша? Нищо! Гонят такива като мен, не като Ганчев, който и една дума не може да обясни как е вдигнал хотела във Велинград с една прокурорска заплата! На никой не му пука обаче и той продължава да е ПРОКУРОР! А за зам.гл. прокурор Манчев колко била кадърна жена му адвокатката Розалина Стоянова, та вдигнали цяло селище "Вила Романи" край Балчик и това ти го казва гл.прокурор е просто е несериозно! Е,какво правим? Кого заблуждаваме? По скоро някои си мислят, че съм на петел гребена и викат остай го тоя да си драска, без да се замислят, че насреща им стои ПРОФЕСИОНАЛИСТ доказал черно на бяло успехите срещу корумпирани! Да естествено ще съм вън от СИСТЕМИТЕ защото ИМИТАЦИИ са едно а РЕАЛНА борба с орг. престъпнос друго, която не се върши!В България всичко се знае и няма скрил се, както и за мен също се знае и по IP адреса е най малкото. А що се касае за Манол Велев - той е класическа форма на МАФИОТ /БАНДИТ/ което официалната власт не и отърва да го признае. С такива подходи и критерии държавата и обществото и една крачка няма да мръднат напред. Една борба или я водиш или НЕ! С приказки не стават тия работи! 100 % гаранции давам, че ако се продължава така нещата още по зле ще станат. Имам ПРОГРАМА казал съм стамболова по дух и идея- в БТА изслушване пред всички журналисти! В края на прочита и муха в залата да бръмне, ще се чуе. Рязане на живо месо-ГАНГРЕНА иначе ОРГАНИЗМА умира!

  С уважение
  АНАЛИЗАТОР!

  Експерт в борбата с корупцията!

 22. 22 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Колкото и гадно да звучи аз се радвам че са го направили инвалид, кой знае "честния" му бизнес колко човешки съдби е осакатил.

 23. 23 Профил на клуб "Прераждане"
  *****
  Неутрално

  Членовете на клуба "Възраждане" отиват на "оня свят", за да приватизират рая.

 24. 24 Профил на Реалполитик
  *****
  Неутрално

  Защо обаче някой ще иска да убива Велев? И какво може да значи това покушение?

  http://realnapolitika.blogspot.com/

 25. 25 Профил на Народен Поет
  *****
  Неутрално

  Един ще падне, друг ще го смени, и толкоз!
  Какво тук значи някаква си личност.

 26. 26 Профил на Застанал е на пътя на ТИМ-групировката
  *****
  Неутрално

  Засега само на ТИМ-овите фирми бизнесът върви добре - печелят всички концесии и приватизации.
  Явно ТЕ са послушните на военно-полицейската мафия и партийната/БКП/ номенклатура и добре си изпълняват задачите та нямат никакви проблеми в постепенното приватизиране на държавицата България
  Велев нещо е сбъркал в парцелирането на държавата между големите риби

 27. 27 Профил на Njama da kaza
  *****
  Неутрално

  "ТИМ-овите фирми бизнесът върви добре - печелят всички концесии и приватизации. "

  .. да! За6тото се координират с МВР и ли4но с Р. Петков.

  Знам го покрай на6ите договори за проекти в България

 28. 28 Профил на men
  *****
  Неутрално

  Да. Странно! От ТИМ не са дали още жертви... Дали е въпрос на време??

 29. 29 Профил на Де е логиката?
  *****
  Неутрално

  Защо са го откарали в Пирогов, а не в Правителственната болница?

 30. 30 Профил на Любопитен
  *****
  Неутрално

  Между другото, какво точно е завършил Велев във ВИФ и, в кой спорт е бил?

 31. 31 Профил на Браво на министър Петков!
  *****
  Неутрално

  България за пръв път случи на министър на вътрешните работи и някои безотговорни граждани тук във форума имат нахалството да му искат оставката. Откъде накъде - той е най-успешният министър на вътрешните работи и работи неуморно срещу враговете на обществения ред, сигурността и държавното ни устройство. В тази дейност МВР има приоритети, а те са следните :
  1. Борба срещу наглите и престъпни еколози
  2. Твърди действия срещу разни миньори, които се осмеляват да протестират.
  3. Пълна бойна готовност за евентуални акции срещу бъдещи стачници - например медици от "Пирогов", учители и прочие
  Е, кое е по-важно за сигурността в държавата - горепосочените мерки или МВР да се занимава с разни килъри, които дори не извършват убийства, а само правят неуспешни опити за такива ?

 32. 32 Профил на bulgarin
  *****
  Неутрално

  нове холдинг или тим се борят за парчето хляб

 33. 33 Профил на анонимен 17 юли
  *****
  Неутрално

  какво е учил велев и как ръководи тези фирми.той дали им знае бройките?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK