Полицията привиква блогъри заради протестите за Странджа

Блогът на <a href="http://www.optimiced.com/bg/2007/07/13/strandja-to-speak-or-not" target="_blank">Мишел Бозгунов</a>

© www.optimiced.com

Блогът на Мишел БозгуновПолицията проверява блогъри и ги привиква за справка в Столичната дирекция на вътрешните работи. Проверките са във връзка с информаця, която те са публикували в личните си интернет страници за протестите в подкрепа на Странджа.


Според един от привиканите, Мишел Бозгунов, полицаите са му обяснили, че е незаконно да публикува информация, която призовава към нарушаване на обществения ред. Той е бил предупреден да спре да го прави с протокол.


"Аз само цитирах сайта http://savestrandja.ludost.net", обяснява Мишел. "Не съм искал да призовавам към незаконни действия и не съм организатор на протестите, а ги отразявах и ги коментирах", допълва той.
"Не съм призовавал към безредици, незаконни прояви, насилие или анархия! Прочетете внимателно всичко, което съм изписал за "Странджа" последните дни, и намерете дори и един ред, който да намеква за такива призиви", възмущава се блогърът.


"Сега искам да замина оттук, може би завинаги. И вече не ми се пише за "Странджа", макар да подкрепям каузата в сърцето си. Не защото се боя от закона, не защото съм престъпник, а защото ме е срам", обяснява Мишел. По думите му той е видял в участъка разпечатки от сайтовете на други от най-активните блогъри, които също се проверяват и наблюдават по същия повод.

Ключови думи към статията:

Коментари (124)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jw
  *****
  Неутрално

  И от какво те е срам, Мишел? Няма от какво да се срамуваш, но те ще се радват, ако ти си отидеш. На тях ти не си им нужен, да. Но защо пък да става тяхното? Те са тези, които трябва да се срамуват.

 2. 2 Профил на kuku
  *****
  Неутрално

  DA GIVEE DEMOKRAZIJATA - I S NEJA GADNIJA REPRESIVEN APARAT KOITO JA NALAGA!!!

 3. 3 Профил на jw
  *****
  Неутрално

  куку, каква демокрация, бе пич, налага репресивния апарат, той я мачка, объркал си се нещо.

  А на репресивния му пожелавам да чете повече блоговете и ако има с какво - да осмисля прочетеното, белким му уври главата, на репресивния апарат, че е турен да защитава гражданите от престъпността, а не обратното.

 4. 4 Профил на Бунтовник
  *****
  Неутрално

  Като гледам само два варианта се очертават в бъдеще. (1) Държавата да се раздели на две та в едната да останат униформените и цивилни престъници, а в другата оцелелите от 18 годишния геноцид да се опитат да си организират по-човешко и функциониращо общество; или (2), същите оцелели масово да емигрират от мащехата Държавата България. Да видиме тогава, кого ще смучат всичките национално отговорни паразити.

 5. 5 Профил на Файона
  *****
  Неутрално

  Репресивният апарат не може да работи ако всеки от нас си знае правата. Полицията не е Дядо Господ, та като те привика "за справка" да няма как да не отидеш...

  Силно призовавам всички, набъркани в тази каша, да ходят в полицията само с адвокат! Отпорът трябва да е от всички страни, не трябва да ги оставяме да смачкат това новородено, но толкова красиво, гражданско общество!

 6. 6 Профил на jw
  *****
  Неутрално

  jw - procheti, POMISLI i komentirai sled tova (kato upatvane - kak bi zvuchalo sastoto, no ironichno -> vze li da ti svetva ... )

 7. 7 Профил на jw
  *****
  Неутрално

  добре, де, иронично. моето мнение мисля е ясно.

 8. 8 Профил на do jw
  *****
  Неутрално

  jw - mnenieto ti e jasno - i mnogo naivno! Ti mai oste vErvash v DEMOkretenizma - oste drevnite garzi sa go usanovili che demokrazijata ne e optimalna forma na upravlenie - za primer davat dva koraba - na edinja kapitana e demokratichno izbran laik, na drugija e tiranichen moreplavatel (star morski valk) - e ti na koi korab ste se kachish za da napravish okolosvetsko pateshestvie?! (disclaimer za kukite-rezenzenti: nastojastijat posting njama nikakav politicheski privkus, a chisto istoriko-filosofski. Vsjaka prilika ili asoziazija s realni personi e sluchaina i nevolna!)

 9. 9 Профил на Student
  *****
  Гневно

  Tova e bezobrazie. Tija komunisti savsem se zabraviha - nali uzh ima svoboda na slovoto?

 10. 10 Профил на keen
  *****
  Неутрално

  До №8
  Май вече въвеждаме "неписаното правило" да се отправят дисклеймъри към четящите ченгета в интернет. Удобно за тях
  Обаче е неудачно да се сравнява държавата с кораб, поне не и нашата - все пак провряхме крак върху брега на цивилизацията..
  А и аз съм наивник - мисля си, че светът е такъв, какъвто сам си го направиш. Ако си го напълнил с ченгета, честичко ще има призовки.

  От друга страна - пълна подкрепа за №5.
  Ченгетата да мрат в кофите (дисклеймър за четящите ченгета - "да мрат в кофите" е популярен израз в градския жаргон и означава общо взето "не им обръщай внимание"..

 11. 11 Профил на сс
  *****
  Неутрално

  Тия идиоти, начело с министъра, със всички сили са се заели да загубят следващите избори. Нагледахме се на достатъчно идиотщини, и все МВР-ейски.

  Нещо за свобода на словото да са чували. Е то верно по комунистическо нямаше такива работи.

 12. 12 Профил на Сульо
  *****
  Гневно

  Мразил съм ченгелите и преди 1989 и сега. Защото те се занимават САМО и САМО с това, което е им е работа и в никакъв случай с реални престъпления. Окрадоха България, избиха сумата и народ (къде заслужено, къде не), а ченгетата се занимаватс блогери, с автрски права, интернет, кредитни карти и все такива работи дето нито ги разбират, нито са истински пресъпления.
  Та затова ги мразя ченгетата. Е, верно е, че т.нар. политици не им дават да се занимават с истински престъпления, защото престъпленията ги правят най вече политиците, но пък и ченгетата имат оръжие, известна власт...Ми да ги използват и да спрат да привикват блогери и пъпчиви пубери - хакери.

 13. 13 Профил на Сульо
  *****
  Неутрално

  Корекция !
  Мразил съм ченгелите и преди 1989 и сега. Защото те се занимават САМО и САМО с това, което НЕ им е работа и в никакъв случай с реални престъпления. Окраде се България, изби се сумата и народ (къде заслужено, къде не), а ченгетата се занимават с блогери, с авторски права, интернет, кредитни карти и все такива работи дето нито ги разбират, нито са истински пресъпления.
  Та затова ги мразя ченгетата. Е, верно е, че т.нар. политици не им дават да се занимават с истински престъпления, защото престъпленията ги правят най вече политиците, но пък и ченгетата имат оръжие, известна власт...Ми да ги използват и да спрат да привикват блогери и пъпчиви пубери - хакери.

 14. 14 Профил на cc
  *****
  Неутрално

  ето едно мнение по темата, което ме изкефи :

  http://yovko.net/?p=1189

 15. 15 Профил на kR
  *****
  Неутрално

  Ченгета боклуци, начело с министъра си!!! Душмани на блогъри и еколози и пазители на мутри и престъпници! И на всичкото отгоре на тия им плащаме заплатите, боклуци скапани

 16. 16 Профил на Рк
  *****
  Неутрално

  Ама защо се чудим, блогъри и еколози се опитват да престъпват в нашите работи. Престъпници, а напоследък и организирани. За това си има ГДБОП - борба с организираната престъпност. Хайде моля ви се, да си имаме уважението

 17. 17 Профил на batpep
  *****
  Разстроено

  ииих, развалихме нечия далаверка
  тюх!

 18. 18 Профил на Давайте гласност на репресиите
  *****
  Неутрално

  „Сътрудничеството” с чуждите служби дава самочувствието на институционализираната престъпност от МВР безнаказано да изгражда свои многонационални престъпни канали и мрежи. Вече се осъществява сливането между структурите на мафиотските държави на България и САЩ. Офиси на американските репресивни структури се помещават в сградите на МВР, осъществява се пълно координиране и съвместяване на дейностите. С посещението на Румен Петков във Вашингтон и разговорите му на16.2.06 с шефа на ФБР Мюлър България се задължи да продължи да обменя информация за гражданите си с расистката държава. МВР отдавна събира частна информация за активните икономически и политически свои граждани, които предава на САЩ, с цел координация на репресиите. На 6 януари 2006 Р.Петков заяви, че не е предавал в Европейския съюз списък на български мафиоти. Не е нужно, те не са заплаха за държавата, защото са част от нея. Опасни са икономически независимите българи. Срещу заможните и влиятелни българи в чужбина МВР използува чуждия репресивен апарат, като редовно го активира с изфабрикувани доноси. Официалните доноси и компроматите спрат конкретни инициативи, но всъщност създават противници, за които смазването на репресивната система се превръща в цел на живота. Натискът на службите не е в състояние да принуди българите да отдават труда, таланта и интелектуалните си способности за чужди и наши корпорации, контролирани от мафиотската олигархия.

 19. 19 Профил на Eна до Симеон Патеев
  *****
  Неутрално

  Благодаря Ви за работата Ви по отразяването на протестите. Такива като Вас връщат вярата на читателите в журналистиката. Следващият протест трябва да бъде за свободата на словото. ДС действа с пълна сила. Срам!

 20. 20 Профил на dzver
  *****
  Неутрално

  те не губят следващите избори

  опитват се да направят така, че да няма повече избори

 21. 21 Профил на *1912*
  *****
  Неутрално

  Аве комедия.... Ако бяха свършили поне едно нещо, съвсем просто нещо, примерно да глобят собственика на онова така популярно ламборгини, щяха да си спечелят много повече уважение отколкото да правят парад 2-3 ден апо-късно. Демонстрират мускули на честните хора, а на мутрите са като прислуга, мааму д*ба.... за полицията говоря... Няма да сложа дисклеймър!

 22. 22 Профил на Sunder
  *****
  Неутрално

  Полицията няма никакво уважение сред хората.
  Единиците честни сред тях не са достатъчни за да превърнат институцията в нещо, което служи на обществото.
  Полицаите са предимно - стари, дебели, отчаяни от живота, некадърни, нахални, с ниско самочувствие, отмъстителни, озлобени, безлични, поддатливи на корупция.

 23. 23 Профил на Това ми хареса
  *****
  Неутрално

  Здравей, ченге!

  Да, ти същия, който следиш блогосферата по нареждане на твоите шефове и дебнеш кой блогър ще се издъни, че да бъде привикан и посплашен, за да не му знае много устата занапред! И двамата знаем за какво говоря, нали? Знам, че ти е некомфортно - четеш по задължение, а не защото ти е интересно. Нямам идея колко сте тези, които са нахендрили да четат блогове заедно с теб, нито дали се забавлявате, споделяйки помежду си кой какво е писал. Със сигурност ти е досадно вместо да сънуваш ракийка и салатка и спокойно да си чоплиш носа на бюрото да те занимаваме с дълбокомъдри теми, със стихове, с лични емоции, с мечтите си, да ни четеш простотиите (защото те не са само твоя запазена марка). Всъщност, сетих се, че вероятно докато ни четеш можеш съвсем успешно да си чоплиш носа, ако не те разконцентрира твърде много да се занимаваш с две неща едновременно, разбира се - и ако това може да ти бъде утеха! Прости ми, това май се получи твърде сложно изречение… Ще се постаря да съм по-семпъл занапред… Нали имаш някаква идея какво означава семпъл?…

  Знаеш ли, съжалявам те! Преди малко, преди да започна да пиша това, смятах да ти тегля една - и то грубичко, специално за теб. После си помислих, че те и шефовете ти не са за пропускане, и техните началници и ако почна така няма да се спра дорде не подмина и президента и премиер-министъра. Защото всички напоследък се държат като мижитурки. Защото това, което се случва хич не се вързва с мечтата ми за моята България! Да, аз съм мечтател и това ми харесва - а ти си някакъв средностатистически нещастник, защото и двамата знаем, че щом са те натирили за редови читател, не те бръснат много за слива. Но пък и това си има добрите страни - можеш да научиш много неща от нас. Със сигурност първите дни ще ти е малко странно, защото един ден пишем за книги и литература, веднага след това те потапяме в някоя дълбоко техническа тема, на следващия ден те замеряме с някакво стихче, а на по-следващия говорим за кино, вино или жени - и то не по начина, с който си свикнал в милиционерското училище. Всъщност, не е нарочно - не го приемай лично. Ще свикнеш! Добрата страна е, че можеш да научиш нещо или да започнеш да мислиш - така дори някой ден може и шефовете да го оценят.

  Знаеш ли - честичко те мразя издълбоко и съвсем искрено. Не конкретно теб, а стереотипа, който представляваш. И не защото ти имам зъб, а защото пречиш. Пречиш на мечтата ми за нормална и подредена държава и живот. Ти си частица, олицетворяваща онова, което ние блогърите искаме да променим - онзи остатък от миналото, който искаме да затворим в историята и никога повече да не си спомняме за него. Защото за разлика от теб, началниците ти и техните началници, ние не сме въздухари, които лакействат на силните на деня и се спазаряват с мутрафоните, а знаем точно какво искаме и какъв живот искаме да водим. И ти такъв какъвто си - никак не присъстваш в него.

  Знам, че не си виновен - даже извън амплоато ти може и да си свестен пич… Така са ти заповядали! Може би са ти обяснили, че сме деградирали типове, че сме се навързали един с друг и се четем и провокираме взаимно да газим законите - ето поне доказателство, че сме организирани. На тебе остава само да ни хванеш, че сме престъпници и всички да ни приберат на топло. Тогава на твоите началници и на техните началници - милите ни управници - ще им се олаби примката на врата, че нещо хич не се кефят милите, когато някакви си дрисльовци им дават акъл. А ти може да получиш повишение… Колко му е да отворим пак лагерите в Белене и да ги напълним с блогъри - я, колко работа можем да свършим, вместо да пишем глупости…

  Само, че пич - дрисльото си ти, и твоя шеф, и неговия, защото от години насам вършите глупости. Затова чети колкото искаш и върви на майната си. Ден след ден, не е минало седмица без някой от вас по веригата да се класира за “Идиот на седмицата”. Чак до правителството, защото вместо да се вгледат и да видят, че ние сме най-активната част на обществото, млади сме, модерни сме, не се страхуваме от промените и новите неща, имаме идеи, често оригинални, носим новото, което те виждат, чак като се блъсне в носа им - те ни газят систематично и упорито. Най-напред не ни забелязваха, после взеха да ни гледат подозрително, че сме много нещо активни, след това почнаха да ни арестват за порнография, за торенти, за Странджа, за това, че пишем каквото мислим - добре, де - о’кей - това още не се е случило. Засега само ни посплашвате. Иначе за кой месец сте го планували - за преди или след Коледа?

  Оказахме се най-големия проблем на страната - престъпници номер едно - романтиците и мечтателите, хората с позиция - тези, които искаме да живеем в свястна страна, с хубави хора, спокойно и усмихнато да работим и да се занимаваме с хобитата си - тези, които още не сме избягали… Защото мислим, защото имаме мнение, защото сме умни…

  Никога няма да забравя, че арестувахте няколко невинни и много свестни момчета - добри професионалисти - за детска порнография - после се оказа, че ги обвинихте съвсем в друго, но ги оцапахте с помощта на продажни медии и журналисти-папагали. И още не сте ги оневинили. И как съдът отказа първия опит за отмяна на ареста с мотива, че са твърде интелигентни и могат да прикрият следи и да попречат на следствието. Докога проблем номер едно на тази държава ще бъдат умните и интелигентните хора?

  Дразним ви, че не сме папагали, че не можете да ни управлявате, че не знаете кога, как и с какво ще ви изненадаме, че не се отказваме, че дори да уплашите някого днес, утре ще има нови десет, за които не подозирате, че са се появили и ще бъдат бъдещия ви проблем. Срам и резил за това управление, че мълчи и пази един-друг кирливите си ризи, че върна най-новата членка на ЕС във времето на властващия репресивен апарат. Колко крачки кураж още ви трябват за да прегазите и свободата на словото?

  Да - ние не сме журналисти - и не ни пазят гилдии и закони - затова имате куража да ни заплашвате. Само, че не можете да ни запушите устата, защото сме много и ще ставаме повече, защото вие сте наши слуги и е крайно време да го проумеете, защото ние сме поколението в активна възраст, на което принадлежи държавата и ако не ни харесва как ни управлявате (а на нас никак не ни харесва досега!) вие ще си заминете - без спомен и бъдеще. Това е нашето време, нашата държава, и ние искаме да живеем в нея като у дома си. Не утре, а сега! Комфортно и доволно - без всеки ден да се занимаваме с вас и да ви дебнем къде сте кривнали. Плащаме ви заплатите, да ни подсигурявате това, да ни управлявате и пазите, да живеем добре, а не да ни дебнете и заплашвате. Плащаме ви заплатите за да правите удобни на нас, а не на вас или приятелчетата ви закони. Ще гласувате каквото ви кажем и ще си траете, защото ние сме истинската власт - тази, която дава вашата.

  А вие ще треперите в ъгъла и ще се молите да сме доволни! Ясно ли, г-н МВР-министър, премиер, президент и компания? Стига полицейщини от миналия век! Ако трябва ще лежим по земята, ще ни арестувате, но не можете да пречупите всички, защото ние сме хора с кураж да променяме времето си. Ние не сме революционери с оръжия, а носим революцията в сърцата, умовете и мечтите си, докато вашите са твърде къси дори да си го представите. Няма всички да се махнем и да ви оставим на мира - това време отмина - ще се борим с вас ако ни принудите, страхът няма да ви свърши работа. Ще продължим да говорим и да пишем! Не се съмнявайте!

  Единственият ви правилен ход е да вземем да си оправим държавата - и вие да вземете да си вършите работата, както ние си вършим нашата. Защото между нас и вас има една огромна пропаст и разлика - и тя май винаги ще съществува - ние сме призвани да сме бъдещето на тази страна, а вие сте обречени да сте нейното минало.

 24. 24 Профил на отпор до дупка
  *****
  Неутрално

  Който и където може да се свърже със западните медии и да пускат материали за следенето на блогърите. В Европа сме все пак.

 25. 25 Профил на Горчо
  *****
  Неутрално

  Полицейска държава. И то за една борба за защита на природата. Не се плашете. Лошото има край.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 28. 28 Профил на .
  *****
  Неутрално

  След като Румен Петков се саморазправи с журналистите изваждайки избирателно досиета, срещу хората който на него му е удобно.

  След като биха фото-журналисти и после Петков защити побойницицте.

  След като от трибуната на Парламента говори за долното си бельо(а малко преди това вместо да отговори на журналистически въпрос говорише за чорапите си).

  След като затвори центъра на София и спря трамваите заради това, че някакъв щял да да дава показания в съда.

  След като за награда продължава да е министър и даже шеф на предизборният щаб на БСП.

  СЕГА ЗАПОЧНА ДА СЕ ЗАНИМАВА С БЛОГЕРИТЕ?

 29. 29 Профил на Честит 14 юли
  *****
  Неутрално

  Денят на свещените човешки права: Свобода, Сигурност, Собственост, Право да се противопоставяш на подтисничеството.
  Последното май го позабравихме, но сега му е времето да си го спомним и да го изтикаме най-отпред. Само дето това право не поражда автоматично свобода и сигурност. Трябва и желание да се противопоставиш, за да ги заслужиш.
  Следващият път всички на улицата!

 30. 30 Профил на jw
  *****
  Неутрално

  @28:
  ... и След като извади компромат за протестиращ лекар
  След като легна на таксиджиите...
  -----
  С това този министър доказва отдавна очевидното: на сегашните управляващи ние, дето можем да мислим, не им трябваме. Те гледат да ни направят емигранти, най-добре външни, а ако не си тръгнем - вътрешни, като ни запушват устата. Но е добре този министър да знае, че чувствата са взаимни - той и компанията му дебелаци не ни трябват на нас. А ние сме гласоподавателите и данъкоплатците. Според мене е късно този човек да бъде призоваван да се освести, просто трябва да му бъде даден пътя да си ходи той.

 31. 31 Профил на Петър Влахов
  *****
  Неутрално

  Откога гражданските протести са незаконни, а? Тия съвсем се оляха.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 33. 33 Профил на Анонимна може би, едва ли не
  *****
  Неутрално

  Нали 70%от имащите право на глас не ходят на избори. Нали за тях всички са маскари и не е важно кой ще е на власт. Сега дали разбраха, че не всички са маскари в еднаква степен.Има и по-по-най - маскари. Нека при следващите избори пак да ходят за гъби и риба.Смешници!

 34. 34 Профил на Michel / optimiced.com
  *****
  Неутрално

  "По думите му той е видял в участъка досиета и на други от най-активните блогъри, които също се проверяват и наблюдават по същия повод."

  --Искам само да уточня, че не съм видял досиета на други активни блогъри, а видях разпечатани страници от блога на "Наблюдател" именно (авторът на статията, това е. В моето "досие" или както е там (преписка? разследване?) също имаше разпечатани страници от моя блог.

  Затова няма как да не ми направи впечатление... А и думите "НАБЛЮДАТЕЛ" с големи букви, лесно привличат вниманиние, където и да ги видиш... още повече ако си отишъл на разговор в сградата на полицията...

  Ще се радвам, ако се направи това малко уточнение/поправка в статията -- ако не, надявам се коментарът ми да е изчерпателен

  Мишел

 35. 35 Профил на po povod na nomer 23
  *****
  Неутрално

  " Ние може6тите, водени от незнае6тите, вар6им невъзможното за кефа на неблагодарниците. И сме направили толкова много, с толкова малко,4е ве4е сме се квалифицирали да правим вси4ко от ни6то."
  К. Ире4ек , 13.12.1881г

 36. 36 Профил на berna
  *****
  Гневно

  И о6те не6то за безобразията на друг министър от това правителство:

  "Населението на русенското село Кривня на 12 юли излиза на
  масов активен протест в защита на 24 декара борова гора, която
  утре трябва да бъде предадена на частна фирма за изсичане и
  разработване на каменна кариера, съобщи Ивелин Димитров -
  заместник-кмет на община Ветово.
  Над 300 селяни са подписали протестна декларация до
  президента, премиера, председателя на Народното събрание,
  министерствата на земеделието и на околната среда, до Комисията
  за защита от бедствия и аварии срещу заповед на земеделския
  министър Нихат Кабил, чрез която се отдава гората за кариерна
  дейност.
  Жителите на селото не са съгласни гората, която те и техните
  родители са садили преди половин век, да бъде унищожена.
  Дървета са засадени и отгледани, за да се запазят последните
  къщи на селото от активни свлачищни процеси, предупреждават
  недоволните жители на Кривня. Те припомнят, че гората е в
  непосредствена близост до Природен парк "Русенски Лом" и се
  очаква да влезе в рамките му при предстоящото разширяване."

  Кой да защити гората на това село?????

 37. 37 Профил на Nik
  *****
  Неутрално

  Явно е, че на българската полиция и трябва само един червен кабинет и отново, като палячо на ластик, като йо-йо, си се връща в незабравимото милиционерско минало от преди 20 години.
  Но вече номерът няма да мине, колкото и да се напъват.
  Просто не може хора с аспиринчета вместо мозък, на които едната мозъчна гънка им е следата от фуражката, да се преборят с млади, можещи и знаещи какво искат от бъдещето хора.
  Както техните любими коминистически феодали са казали - колелото на историята се върти.....

 38. 38 Профил на до #36
  *****
  Неутрално

  Ами как кой!? Кметът на Ветово Рейхан Хабил ще я защити. Този, който открадна парите от наводненията и беше "наказан" с пробация от нашия справедлив български съд, за да може да продължи да харчи на воля и да подарява народната пара на обръчите от фирми на ДПС.

 39. 39 Профил на За jw
  *****
  Неутрално

  Може и да не са чули, но бг бе приета в ЕС.
  Като такава, подлежи на разни проверки.
  В ЕС няма въпрос съществува ли свобода на словото.
  ДС насила си създава новата генерация конспиратори
  която няма да ползва вътрешнопартийни контакти
  щото е млада и не е била там
  а интернет.
  Като начало, тази статийка, трябва да се появи на два-три европейски езика
  в два три европейски ежедневника, откъдето ДС да си смъкне коментариите
  и се развлича с четене следващите две лета.
  Да си ДС значи да не се срамуваш. Примерът е Коритаров.
  Кому е нужен - ти си знаеш.

 40. 40 Профил на отврат
  *****
  Неутрално
 41. 41 Профил на Alex
  *****
  Гневно

  Ами за това бандити се стрелят посред бял ден и нищо не се разкрива. Полицията си играе на Държавна сигурност със своите съвестни граждани.
  Що не вземат да разследват големите престъпления в държавицата, ами се захванали с протестиращите в името на чистата природа?
  Разпечатки на блогове правили. Интернет следели. За това ли плащаме данъци, бе, некадърни розови мозъци? Да пазите явни мутри и престъпници и да биете законно и справедливо протестиращи граждани.
  Не срам, ами АМАН!

 42. 42 Профил на Природа
  *****
  Гневно

  Това, което се прави в момента със свободата на словото е направо абсурдно! И се репресират граждани за това че защитават природата с мирни и вече разрешени протести! Абсурд! Абсолютна солидарбост с протестиращите и мнението на 41 - ние не плащаме данъци, за да ни влошават условията на живот - въздух, вода , температури и т.н. Планините са природно богатство, а и повечето от тях са залесявани от нашите баби и дядовци със задължителен безплатен "доброволен" труд. Сега шепа хора се опитват да откраднат всикчо, създадено от народа през годините. България се води демократична държава и през 2007 година е приета в ЕС! Това, което се случва обаче в тази държава е пълна липса на демокрация!

 43. 43 Профил на Не че е важно, обаче
  *****
  Неутрално

  прави впечатление, че стратегията на Икономедия
  да дава глас народен, глас божи към новините
  се оказва лакмус за общността.
  Читателите на Монитор, Стандарт и ВАЦовете
  сигурно адски ви завиждат, за което.
  Надявам се да не ви прекърши ДС
  много се надявам.

 44. 44 Профил на До журналистите от Дневник
  *****
  Неутрално

  Вие със сигурност имате контакти с реномирани идания като Икономист, Бизнес Уийк, а в случая и Нешънъл Гиографик може да напише материал за Странджа, а във връзка с това и за свободата на словото в България. Така че пратете им материали, не губете време, защото времето на българската природа изтича, а заедно с него и нашите шансове за по-добро съществуване.

 45. 45 Профил на TOP GUN
  *****
  Неутрално

  Да си ходи ! ДА си ходи ДА си ходи !!!

 46. 46 Профил на Opoziciata
  *****
  Неутрално

  Opoziciata da napusne parlamenta I da prizove kum grazhdansko nepodchinenie. Za kakvo sluzhi inache?Da jade ot parite na danakoplatzite i da legitimira mrakobesieto?

 47. 47 Профил на inspirido
  *****
  Любопитно

  Michelangelo Antonioni - Zabriskie Point (1970)
  http://www.imdb.com/title/tt0066601/

  Да си поговорим за COUNTER CULTURE:

  inspirido [at] gmail.com

 48. 48 Профил на кога и къде
  *****
  Неутрално

  кога и къде е следващото мероприятие в защита на позачезналата красива България, за да дойда да ме арестуват със всичките ми деца?

  Мама с бебе и син тинейджър.
  П.П.
  МИШЕЛ, НИКОГА ЗА НИЩО НА СВЕТА НЕ ПОДПИСВАЙ ЧЕНГЕСАРСКИ ДОКУМЕНТ ПРЕДИ ДА СИ СЕ КОНСУЛТИРАЛ С АДВОКАТ!!!!!!!!!!!!!!

 49. 49 Профил на Шебек
  *****
  Неутрално

  Бравао на Мишел и на Наблюдател, че не се потдават на страха. Респект! дет се вика.

  Интеренет е материя непозната на деградивните тоталитарните фосили завзели отново управлението на държавата. За явленията и проявленията на Интернет не пише нищо в старите тактически учебници на МВР. За това и МВР незнае как да реагира, чувства се като в небрано лозе.

  За сега реакциите на МВР в условия на Интернет са савсем в начална и експерименкална фаза. Като начало се опитват да прилагат буквално тактики за овладяване на организирани протести. Първият въпрос на полицията пристигнала да охранява първата спонтанна тълпа на Орлов мост беше "Кои са ви организаторите?!" - т.е. локализирай организаторите, убеди ги да се откажат, сплаши ги, извади компромат срещу тях, смачкай ги... и хоп, протеста е овладян.

  Да но се оказва, че този нов тип протести нямат централен организатор, нямат инициативен комитет. Е как тогава се организират?! Ами организират се посредством съобщения публикувани в Интернет. Е кой ги публикува тия съобщения?! ...

  Оказва се, че сред разпространителине на интернет съобщенията, блогерите са най-лесни за идентификация и противодействие. Така че, отново - иденти фицирай блогерите, привикай ги, сплаши ги, смажи ги! ... Мдааа, но всеки който познава как работи мрежата знае, че и тая тактика е ялова и МВР отново си е направило сметката без кръчмар. Скоро МВР ще осъзнаят, че за пореден път са се провалили в опитите си да подтиснат гражданските протести посредством прилагането на тоталитарни практики.

  Каква ще е следващата стъпка на "тактиците" на МВР? Най-вероятно друга тоталитарна милиционерска практика. Моята зловеща хипотеза е следната. "След като неможем да подтиснем протестите, нека поне ги контролираме. А най-добрият начин да контролираш протеста е като го оглавиш!!!" Не след дълго и съвсем "спонтанно" ще се появи "представителен орган" на протестиращите. Задачата на този орган ще е, например, офицялно да отразява позициите на протестиращите и да преговаря с държавните институции (да ходи на чай при министъра на МВР Румен Петков например).

  Съвсем деликатно този орган (с помощта на интернет агитатори) ще почне да набутва в устите на протестиращите офицялни лозунги и посляния които не отразяват съвсем точно разбиранията и исканията на протестиращите. Спектърът от искания ще се разшири, фокусът на протеста ще се размие. Така ще се отслаби в известна степен мотивацията на отделния Гражданина да се присъедини към тоя протеста, който ... абе за права кауза е, но не е съвсем това което аз мисля и искам.

  Въпросният представителен орган на протестиращите ще продължи организирането на "спонтанни" протести, които обаче ще почнат да придобиват някак... ялов характер. Ще станат някак прекалено организирани, ще станат някак по-удобни за кмека и властта, ще бъдат активно отразявани от медиите, но отразявани някак инфантилно, добронамерено и снизходителна, като им се придава оня облик и дух на репортаж от манифестация или протестно шествие дето никак, ама никак не те въодушевявав и вдъхновява. И така, лека полека интересът към протестите ше се стопи и каузата ще бъде забравена... Олигархичната власт ще отбележи още една победа.
  ...

  Предложеният сценарий е с твърде печална развръзка, която искрено се надявам да не бъде достигната. Така че:

  !!!BE AWARE!!!

  * Не позволявай други да говорят вместо теб!

  * Не позволявай да ти вземат индивидуалноста!

  * Не позволявай да те обезсмислят!


  NO PASARAN ... както ни учеха да пеем едно време

 50. 50 Профил на Анализатор
  *****
  Неутрално

  Румен Петков отново се изпика във фонтана. Посред бял ден. И без да му пука. Така ще е, докато в България няма независими граждански институции, които да бият шута на самозабравили се политици, без значение дали са отляво или отдясно.

 51. 51 Профил на Пак
  *****
  Неутрално

  Не се ли научихте, че тази партия като дойде на власт много бързо вижда сметката на държавата (доколкото я има, разбира се). 2 години - отново 2, й бяха нужни, за да заприлича всичко на гаден и абсурден сериал. Само че, за разлика от 96 та, този път България е член на ЕС. И даже по-важното - вече има едни хора, които не са съгласни някой да нарушава правата им.
  Но дали ще се случи нещо?
  Следващия път по изборно време пак идете за гъби. А после протестирайте колкото си искате.
  Срам ме е, че държавата в която живея има такъв министър и такъв министър - председател.

 52. 52 Профил на Марио
  *****
  Гневно

  Силно се надявах като влезем в ЕС, някак си да се сложат юзди на нашите бирници. Уви, май няма да стане. Мисля че е време пак да се събираме пред бившия партиен дом и да ги изритаме от там. Стига сме викали неволята, нека да си помогнем сами.

 53. 53 Профил на Мишел, вариантите ти днес не са много
  *****
  Неутрално

  Можеш да изчакаш Емил Кошлуков и Дилов син да си мобилизират щабовете и яхнат вълната на протеста, представящи се за обединителя на младите мислещи
  или да седнеш и измислиш нещото, дето липсва в бг и-пространството

  Щото организация като ДС се клати организирано

  Героите за един ден са супер
  подвизите на обикновените хора, като безработната майка от Ст Загора върнала 5К, край нямат..като вестникарски заглавия. И в понеделник, пак на Сергей диета

 54. 54 Профил на &quot;Свободата&quot; на словото в Булгаристан. Репортаж от Брюксел.
  *****
  Неутрално

  Къде си матушка Русия? Куде си Путин - кумир наш? Ела да видиш какво става тук!

 55. 55 Профил на Kiro
  *****
  Неутрално

  njama da se dawame na kukite i mafijata!!!!!!!!!!!!!!!! az 6te buda na ulitzata otnowo, nezawisimo ot wsi4ko. ne me e strah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 56. 56 Профил на еерокомисар
  *****
  Неутрално

  Браво на МОСВ, че все пак защитават кауза.
  Но какво прави т.нар. Национално Уравление по Горите - ТЕ АДМИНИСТРИРАТ ПАРКОВЕТЕ У НАС. СВИЛИ СА СЕ КАТО БУБИ. ВСЕ ЕДНО НЕ СА ПИЧОВЕ - ГОРСКИ, А П...И.
  СИЧКИ ПАРКОВЕ - КЪМ МОСВ - ТА ДА ВИДИМ КОИ СЕЧЕ, КОИ СТРОИ, КОИ КВО ПРАВИ В ТАЯ СИСТЕМА. .. И ТЯ РАЗВИВА ЛИ СЕ ИЛИ СПИ АНАДОЛСКИ СЪН

 57. 57 Профил на Кирил
  *****
  Неутрално

  Ленин: Държава, в която полицаите печелят повече от лекарите и учителите, се нарича полицейска държава.

 58. 58 Профил на Адвокат
  *****
  Неутрално

  Това си е чиста проба ПОЛИЦЕЙЩИНА. Понеже са намесени финансови интереси на онези със Бентлитата, Бимърите и Мерцедесите… Те от своя страна натискат високите етажи на властта, които от своя страна, натиска полицията да прави глупости.

  Важното в случая е, че:
  1. За митинги и манифестации не се иска разрешение. Режимът е УВЕДОМИТЕЛЕН!!!
  Чл. 11. (1) Организаторите на манифестация уведомяват писмено общинския народен съвет или кметството за целта, времето и пътя на движението на манифестацията най-малко пет дни преди провеждането й, а в неотложни случаи - най-малко два дни. (Закон за събранията, митингите и манифестациите - ЗСММ).

  2. Общината не разрешава, мероприятието се СЪГЛАСУВА! Съответните общинки чиновници ПРЕДЛАГАТ ПРОМЯНА, когато е необходимо, НО НЕ ЗАБРАНЯВАТ:
  (2) Председателят на изпълнителния комитет на общинския народен съвет, съответно кметът, както и организаторите вземат необходимите мерки за спазване на реда за провеждане на манифестацията и за безопасността на движението.

  Чл. 12. (1) Когато времето и мястото на събранието, на митинга или пътят на движението на манифестацията създават условия за нарушаване на обществения ред или безопасността на движението, председателят на изпълнителния комитет на общинския народен съвет, съответно кметът, предлага промяната им. (ЗСММ)

  3. Общинарите могат да ЗАБРАНЯТ МЕРОПРИЯТИЕТО, когато:
  (2) Председателят на изпълнителния комитет на общинския народен съвет или кметът може да забрани провеждането на събранието, митинга или манифестацията, когато има несъмнени данни, че:

  1. са насочени към насилствено изменение на конституционно установения обществен и държавен строй или срещу териториалната цялост на страната;

  2. застрашават обществения ред в съответното населено място;

  3. застрашават народното здраве при предварително обявена епидемична обстановка;

  4. нарушават правата и свободите на другите граждани.

  (3) Забраната се налага с мотивиран писмен акт в срок от 24 часа от уведомяването.

  (4) Организаторът на събранието, митинга или манифестацията може да обжалва забраната по предходната алинея пред изпълнителния комитет на общинския народен съвет, който се произнася в срок от 24 часа.

  (5) Когато органът по предходната алинея не се произнесе в определения срок, събранието, митингът или манифестацията може да се проведат.

  (6) Когато жалбата се остави без уважение, спорът се отнася пред съответния районен съд, който се произнася в петдневен срок. Решението на съда е окончателно. (ЗСММ)

  4. Това, което е във вреда на организаторите на протеста е, че не са уведомли общината. Следният член е развьрзал ръцете на общинарите и полицията:
  Чл. 13. (1) Председателят на изпълнителния комитет на общинския народен съвет, съответно кметът, прекратява събранието, митинга или манифестацията, когато не са организирани или не се провеждат при условията и по реда, установени с този закон.(ЗСММ)

  Моля ви, следващият път УВЕДОМЕТЕ ТЕЗИ… ГОСЛОДА, за да видим как ще реагират тогава. Всяка реакция, различна от предлагане на промени (вероятно ще ни пратят в Южния парк, там, където пратиха протестиращите срещу произвола с торентите), БИ БИЛА В ПРОТИВОРЕЧИЕ СЪС ЗАКОНА!

 59. 59 Профил на Милко Георгиев
  *****
  Гневно

  Не ме е страх от името си. Нека ме извикат в МВР, ще ги посетя с един отбор адвокати. Искам точно да видя в какво ще ме обвинят?
  http://www.yvox.net/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=3733
  http://www.optimiced.com/bg/2007/07/13/strandja-to-speak-or-not/#more-106

  Зарежете министъра, зарежете държавата.

  Пишете направо на Европейския Комисар за Правата на Човека:
  With all queries and questions, please contact us at the following address:

  Office of the Commissioner for Human Rights

  Council of Europe

  F-67075 Strasbourg Cedex, FRANCE  + 33 (0)3 88 41 34 21
  + 33 (0)3 90 21 50 53

  [email protected]

 60. 60 Профил на до 56
  *****
  Неутрално

  Браво пич! Наистина почти никой не е запознат с факта, че ПРИРОДНИТЕ ПАРКОВЕ в нашата страна НЕ СЕ АДМИНИСТРИРАТ ОТ МОСВ, А ОТ НАЦИОНАЛНОТО УПРАВЛЕНИЕ ПО ГОРИТЕ! Съгласно закона за защитените територии МОСВ управлява и охранява САМО националните паркове, резерватите и поддържаните резервати. Знаете ли, че почти всички дирекции на природните паркове имат ПРАЗНИ АКТОВИ КНИГИ, т.е. парковите служители не санкционират нарушители на територията на парка и нямат съставени актове?!! Ако някой желае-тези факти лесно могат да се проверят. Следователно ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ НАПРАЗНО ПЛАЩАТ ЗАПЛАТИТЕ НА ТЕЗИ БЮДЖЕТНИ СЛУЖИТЕЛИ!!! Идеята всички паркове да минат под едно ведомство е съвсем резонна. Обаче служители, които с години не са санкционирали нарушители в нарушение на изричните разпоредби на закона за защитените територии (чл. 85, ал.1) за шефове, които не са налагали принудителни административни мерки по чл. 79, ал. 3 от същия закон НЕ ТРЯБВА ДА ПОЛУЧАВАТ ПОВЕЧЕ ЗАПЛАТИ ОТ НАШИТЕ ДАНЪЦИ! Дано тази аномалия да бъде променена при създаването на новата агенция по горите.

 61. 61 Профил на кук
  *****
  Неутрално

  ченгесарщина КДСарщина комунизъм и лайнарщина - Гоце Ланд

 62. 62 Профил на анонимен
  *****
  Гневно

  Някой учудва ли се на тази откровенна полицейщина.Много е по-важно тъпанарите от МВР да се борят с хората, които защитават природата или професионалните си интереси, отколкото да се води битка с реалната престъпност. И най-вече е много по-лесно. Пък и мутрите си плащат редовно. Най-абсурдното е, че най-корумпираното ведомство у нас - МВР трябва да се бори с корупцията и престъпността. Ако не беше толкова тъжно, щеше да е безумно смешно !

 63. 63 Профил на kro
  *****
  Гневно

  Румен Петков да си ходи!

 64. 64 Профил на Избирател
  *****
  Неутрално

  Граждани на Народна Република България,
  Идват избори!
  Гласувайте за Партията-ръководителка и нейните филиали НДСВ и ДПС.
  Само те ще ви оправят!
  Напред, към светлото бъдеще на комунизЪма.

 65. 65 Профил на Njama Da Kaja
  *****
  Гневно

  V Bulgaria se proverjavat "Blogari" na savsem obiknoveni grajdani,zagrijeni za abde6teto na rodinata si i zapazvane na darjavnostta, a pokazni ubiistva na razni "CHESTNI" Biznesmeni i razni Makedonski i Albanski prestapni klanove ne se razsledvat. Tova e darjava kadeto Prestapnicite, "Chestnite" biznesmeni, savetnicite na prezidenta, turskite ministri i carskite mekereta si jiveiat jivota i prosperirat a masata narod tane v mizeria i ni6teta. Veche 2 sedmici sam si v Bulgaria i za 2 godini ne vijdam nikakvo podobrenie. Samo novi mercedesi, BMW-ta, Porscheta i tn...i grozni kvadratni izrodeli fizionomii. Darjava prognila v osnovata si,koiato se samorazpada....DALECH OT TUK......Jiveite si s vashite cherveni rakovoditeli i neka te vi izvedat v edna moderna Evropa sled 100 godini

 66. 66 Профил на evrokomisar za &quot;ot do 56&quot;
  *****
  Неутрално

  Пич,
  ако разчиташ на една ялова структура като така нареченото "Национално" управление по горите да помогне на тия гори - има да чакаш. Тия хора ги интересуват само кубици - все едно , че тая гора е на НУГ. Не си дават сметка че на много места местните са недоволни от дивашката псевдо научна поголовна сеч - дето е най-лесно да кажат - ми то има такива методи, ми то не знам кво си не знам що си. И кво като пишат актове - отбивка на номера.
  И като четеш законите ги чети до край - Министъра на МОСВ е компетентененв сичките защитени територии да решава въпросите със строителството в ЗТ
  Ми то ако така ще се работи то по добре да оставим гората на мира. И тоя въпрос спред мен е вече назрял.
  Парковете наистина трябва да минат към МОСВ за да се спасят поне тези места от недуразомението НУГ, РУГ, лесничейства и др в този им вид.

 67. 67 Профил на за мераклията от 56,60 и 66
  *****
  Неутрално

  Пич, явно си мераклия за директор на природен парк и да глобяваш. Само дето ще трябва да се възползваш от следният "висококачествен текст" на Закона за защитените територии
  - Директорите на регионалните управления на горите, държавните лесничейства и дирекциите на природни паркове, както и кметовете на общини са длъжни да спират дейности и строителство в предоставени за ползване гори, земи и водни площи в защитени територии - държавна, общинска и частна собственост, извършвани в нарушение на утвърдените планове за управление и устройствени и технически планове и проекти.
  Когато успееш на базата на него да издадеш какъвто и да админситартивен акт ще ти сваля шапка.
  Поздрави от един прост и неработещ горски пилеещ заплатата осигурявана от теб

 68. 68 Профил на за мераклията от 56,60 и 66
  *****
  Неутрално

  само да ти напомня, че първата заповед за спиране на строителството в Странджа, бе на директора на Природният парк Стефан Златаров и бе издадена 5 дена преди писмото на МОСВ и 10 дена от заповедта на РИОСВ. И ако не беше той да тръгне с рогите напред, всички останали институции щяха да си замълчат. Виждал съм този епизод много пъти.

 69. 69 Профил на Свободата на словото
  *****
  Неутрално

  Напомняне: Всичко започна със забраната на конференцията "Митът Батак," с дейното участие на президент Гоце. Независимо от това колко скандални са тезите на Балева и колко обидни, те трябваше да се оспорят на научна конференция. Закриването й беше грубо потъпкване на свободата на словото, но малцина реагираха. Управляващите приеха това като знак, че могат да ограничават човешките права безнаказано и ето сега посягат на блогърите. Да защитим Мишел и Симион Патеев! Предлагам на следващия протест да носим на дрехите си надпис "Блогър" в знак на подкрепа.

 70. 70 Профил на Xa-Xa do evrokomisar
  *****
  Весело

  Пи4,
  прехвълянето на управлението на всички защитени територии към МОСВ по никакъв начин няма да подобри съществуващата ситуация - просто пари4ните потоци за "узаконяване" на закононарушенията ще се пренасо4ат към съответните джобове.

  Истината е, 4е докато официалната мършава заплатка на държавните служители не стига, за да се изхранят до следващия месец, да не говорим за екстри като ходене по заведения, по4ивки в курорти, луксозни коли и т.н., тези хора ще са податливи към предложения за неофициални доходи, повишаващи благосъстоянието им И няма абсолютно никакво значение, дали ти, аз или комшията ще е един от тези чиновници.

  А за тези, които пак ще запеят песента "Ами като не им изнася, що чинят там?" ще напомня, че медалът винаги има две страни: ако на някого не му харесва да дава подкупи - да не го прави! Ако вси4ки бизнесмени една сутрин ре6ат, 4е от днес насетне ще правят бизнес следвайки буквата на закона, да видим, кой 4иновник ще им измъкне парите от джобовете

 71. 71 Профил на Maria
  *****
  Гневно

  Trudno mi beshe da poviarvam, che takova neshto e vazmojno v edna svobodna darjava, prez 21 vek - politsiata da reshava kakvo moje i kakvo ne moje da govoriat bulgarite... Varnahme se nazad v sotsializma, ili izobretihme nov vid demokratsia??? Ostanaliat sviat moje samo da se chudi... A az zapochvam da se chuvstvam kasmetlia, che ne sam v rodinata. Ne e li bezkraino tajno tova?

 72. 72 Профил на Anonimen Alkoholik
  *****
  Неутрално

  Нормално е да е такова положението, след като в България няма политическа култура и хората не гласуват, след като не може да се направи разлика между добро и зло. След като имаше хора, повярвали за 2-и път на царя, който ОТНОВО ги излъга и се съюзи с комунистите, за да направи възможно това. Когато се научим, че демокрацията означава управление на народа и че ние сме суверен, ще започнем да притискаме политиците непрекъснато, докато не си свършат работата. Ще е хубаво, ако българският народ отново стане вменяем и започне да различава едни политици от други, защото "Всички са маскари" го е казал Бай Ганио и всеки, който го повтаря е също един такъв Бай Ганио. Хора прогледнете. Комунистите не са ни и виновни, че лапат баницата. Ние сме виновни, че ме им я дали. така е, като не се чете достатъчно и не се учи математика достатъчно и така и ще бъде. Не знам колко Жан Виденови кризи ще трябва да минат, преди хората да разберат че се въртят в кръг и спрат да вярват на лъжите на комунизма.

 73. 73 Профил на Румен Петков
  *****
  Неутрално

  “24 часа” 4 юли 2007 , 15 стр.

  ВЛЕЧУГИ ЗАД КОМПЮТЪРА

  Дребен, черен и роден на село е безименен подлец от интернет форумите. Анонимността в мрежата разрушава личността и ще е главният психологически проблем в следващите 30 години

  Борислав Зюмбюлев

  Злобата в интернет е толкова могъща, че ако някой успее да я превърне в мегавати, енергията й ще стигне да светят крушките на цяла България поне за 77 години.

  Във форумите писанията са главно негативни - насочени са против другите участници във форума или против някакво житейско явление, което бива разобличавано, дава му се отпор, разкриват се тъмните сили, които всъщност го движат. А когато става дума за хора, те са ченгета, мръсници, мутри, некадърници, тъпаци. Абе, един свестен няма в тая държава. Това особено се отнася за хора, които са популярни. Всеки, който е по-известен или се ползва с широко обществено одобрение, всъщност си е чист нерез, който заслужава

  да му изпием кръвчицата

  При това по особено мъчителен начин.

  Да вземем например Слави Трифонов и съзнателно да заобиколим популярни политици като Бойко Борисов или Георги Първанов. На концертите си Слави събира за едно лято 200 000 души, но във форумите не можеш да прочетеш една добра дума за него - само злоба. Очевидно е, че тези, които злорадстват за ослепяването му, всъщност са си купували билети за концертите му. Но те изпадат в някаква странна интернет шизофрения.

  В нормалния си живот, когато не са си сложили някакъв прякор, те почти изглеждат редовни и не наричат тъпаци всички хора, които срещат. В мига, в който влязат в квадратчето, лицето им се изкривява като във второстепенен холивудски филм и се превръщат в ужасни зомбита, обикновени гадове и влечуги.

  На какво се дължи това

  масово раздвоение на личността?

  Може би официалните канали -медии, социология, политически партии, не отразяват живота такъв, какъвто е. И хората намират своята истина във форумите.

  “Писачите във форумите са комплексирани, неудовлетворени от живота си хора”, обяснява психологът на поведението Рей Кавалино от университета в Бостън. “Анонимността им дава смелост, каквато в живота те не притежават. Дава и възможност да се почувстват значими, макар и за малко. Хора, чието мнение значи нещо. За съжаление всъщност никой не чете мненията им и интернет е един гигантски психоаналитичен монолог. Бърборене на подлеци”, както е нарекъл изследването си за анонимните псувни в мрежата Кавалино.

  “Често пъти дори най-невинната обсъждана тема, като например отглеждането на репички или кърменето, се превръща бързо в злостна, клеветническа и пълна с лични атаки към някого от участниците във форума, чак избуява до мотивирано от отмъстителност тотално неуважение”, пише Ланс Уинслоу, психолингвист и изследовател на влоговата психология. Интернет общуването прилича на псувните в столовата на начално училище - казва Уинслоу, - ако не се намеси някой учител, винаги се стига до бой. Задължително се оформят клики и винаги има някой, върху когото се стоварва немотивираната агресия. “Анонимният автор във форумите е

  като анонимния убиец

  Той се деперсонифицира, приема друга самоличност - облича се в расо или като клошар, за да осъществи престъпния си замисъл”, казва проф. Бойко Ган-чевски, дългогодишен специалист по криминална психология. Той обаче подчертава - не всеки потребител на форумите е бъдещ убиец или има кой знае какви престъпни намерения, просто освобождава комплекси и дълго трупани неудовлетворености. Но механизмът на раздвояването на личността е сходен като при убийците: върши се зло, безнаказано и ненатоварващо психиката, чрез приемане на друга самоличност и под прикритие.

  Според Уинслоу анонимността и плевелите на злобата и подлостта в интернет

  разяждат тъканта на човешката цивилизация

  изобщо. Защото дори най-диктаторските режими не допускат безконтролни обиди между отделните индивиди. Може, но само със санкцията на властта, и то срещу определени членове на групата. Не знаем какво ще е след 30 години, какво ще се случи с човечеството, щом всеки може да псува всекиго безнаказано и да бълва каквито си иска клевети, удивлява се Уинслоу. Той смята, че това е най-важната област за развитие на психологическата наука в близко бъдеще.

  Ще промени ли интернет анонимността човешката личност? Ще има ли епидемия от шизофрения и по улиците, щом в мрежата това вече е нормално?

  Защо все повече хора предпочитат да използват псевдоними дори когато няма никаква оправдана нужда от това. Един от възможните отговори е, че се страхуват да не станат жертва на “избуяващата злоба”. Ако в един нормален форум си напишете името, вие сте като бяла врана сред фигури, наричащи себе си “Златния”, “Анонимния”, “Един от” и прочее мутроподобни наименования.

  Могат ли да тръгнат

  горещи конфликти от интернет попържнята?

  Една арабска легенда разказва| за обсадена крепост през Средновековието. Един от защитниците излязъл на кулата и започнал да псува неприятеля дълго, яростно и цветисто. Нападателите били толкова обидени и разгневени от гадните думи, че започнали един по един да умират. Така крепостта била спасена.

  Инвективата има наистина поразяващо действие - всеки обиден трупа злоба и почва и той да обижда. Проблемът с обсъжданията в мрежата е, че хората започват да се псуват без нужда. Например във форума “БГ мама” при обсъждането на темата “Може ли момченцата да се обличат в розово, а момиченцата в синьо” има публикувани 40 мнения. В половината от тях има негативни квалификации, а в 7 има обиди. Изключително ненужна агресия в една толкова безобидна тема. А има форуми, в които няма нито един запис без обиди, квалификации, заплахи, призиви за мъст и тежки клетви.

  Кой пише по форумите? Българските доставчици на услуги твърдят, че това са ограничен кръг от хора. Не повече от 1500-2000 души според анализ на айпи адресите им. Често пъти те използват различни имена дори в една тема, което забавлява администраторите на форумите. Сравнително повече хора се включват в сайтовете за запознанства и някои форуми, които всъщност служат за същото. Тези обаче, които обсъждат теми, различни от секса, са малко. Трудно е да бъдат определени възрастово и по пол. Но анализът на текстовете им сочи, че това главно

  хора, надхвърлили средната възраст,

  поравно жени и мъже Предположението, че интернет е медията на младите, е погрешно. Невръстните са в сайтовете за запознанства, музика, филми и други тийнейджърски забавления. В “сериозните” форуми хората са на средна и над средната възраст, натрупали дълга поредица от фрустрации.

  Има няколко типа многознайковци.

  Първият можем да наречем Влечуго - дребни, черни и родени на село субекти. Преживели низ от нещастия и първи в рода си извършили цивилизационния преход от село към град. Заради този си подвиг живеят с чувството, че светът им е длъжен. Това поражда болезнен кариеризъм, съчетан с липса на реална личностна самооценка и типичен селски мързел.

  Техните виждания за живота не се сбъдват, но вината за това се търси извън тяхната личност - някакви други хора и обстоятелства им пречат, което обикновено изобщо не е така. Наричаме ги влечуги, защото техните писания са най-отровни, злото е най-отчетливо. Всъщност

  тези хора се нуждаят от специализирана медицинска помощ

  заради тяхната социопатия, която често пъти има тежки проявления. Те зарязват семейства, алкохолизират се, извършват битови насилия.

  Другият тип е Тъжен гей, като в тая група се причисляват и немалко жени. Тук неудовлетвореността произтича от объркана сексуалност, неколкократни неуспешни опита за отслабване, жалък личен живот, акне, мазна коса. Особено агресивни са хомосексуалните типове, които водят двойствен живот - снимат се с голи манекенки, но мечтаят за момчешки дупенца. Неврозата е сигурна, биполярното разстройство на личността - наближаващо.

  Третият главен типаж е Професионалният доносник. Бившата ДС имала в началото на 80-те години около 300 000 души персонал и доброволни сътрудници. Не всички от тях са съвременен бизнес елит и не всички още се подчиняват на някогашната субординация. У неуспелите ченгета също се трупа неудовлетвореност от капиталистическите времена. Защо колегата

  младши лейтенант се фукняви с мазерати,

  а аз имам само заеми? И почват доносите, в които тези типове са много изкусни - срещу всеки, срещу всичко. Форумите станаха медията за пускане на компромати. Някога ги подхвърляха във вестниците или по пощенските кутии на депутатите. Сега ги качват там - и за Първанов имаше, за Бойко Борисов се мотае някаква справка все още, и за Румен Петков също. Обикновено ги качват там, където най-малко може да очакваш. Характерната лексика на ДС навлезе в интернет. Това няма как да е направено от млади хора. И може би не е съвсем случайно и не е само плод на невротично поведение.

  Защото руските служби през 90-те г. навлязоха в интернет. Може би си спомняте скандала с Паметника на Съветската армия в Естония. Тогава анонимни руски псуватели се включваха във всички естонски сайтове и ругаеха наред Талин. Това бе организирана акция, определена от естонците като кибервойна на ФСБ (както сега наричат КГБ). В интернет навлизат не само руските служби, а и организации от типа на ислямските терористи. Може би е чиста случайност, но повечето новопоявили се български информационни сайтове и блогове имат някакви връзки с бившия Комитет за държавна сигурност.

  Анонимността в интернет, разбира се, е измамна - няма абсолютно таен потребител, дори посетителите в интернет клубовете се описват в дневник. Когато има заплаха за терор, даже нашите служби, известни с оперативната си немощ, откриват извършителите до 4-5 часа. Но когато един човек те напсува в лицето, можеш и ти да го напсуваш и свадата да приключи. Прикрит зад мрежата, изискващ специални умения и доста усилия, за да го откриеш, анонимният подлец става безнаказан. Това може би го радва, но то съсипва психиката му.

  Анонимният гад всъщност е един сериозно болен човек, който заслужава съжаление. “Тази агресия е трупана хилядолетия, откак човешкият род е започнал да се сопиализира. Пред спонтанността са издигани бариери, които в мрака на интернета падат. Но истинската здравословна агресия е позитивна, тя е спонтанна, но не напада личността като цяло, а нейни конкретни недостатъци или прояви. Типичната за интернет обобщена агресия, която заявява, че всички са са тъпанари, е патологична. Израз е на невротично поведение, подобно на садизма и мазохизма. Тя има нужда от помощ”, казва психоаналитичката Мадлен Алгафари.

 74. 74 Профил на Анонимна може би, едва ли не
  *****
  Неутрално

  Затова ги привикват блогърите, защото са анонимни гадове и влечуги. Браво на драскача от 24 часа Зюмбюлев!!! Браво и на МВР!!!
  Акациева

 75. 75 Профил на scrat
  *****
  Неутрално

  Защо на царските имоти министър Чакъров каза, че от едната страна на пътя има защитени видове, а от другата - не, а за земите в община Царево, това не се отнася?А там наистина няма нищо ценно. /говоря за земите покрай морето/Една от екозащитничките възкликна по телевизията, че няма да има къде да отиде. Аз предлагам всички вие да отидете да живеете за постоянно в Странджа, а не в София.Ще ви питам след това каква стачка ще спретнете. Защо вие се разпореждате с чуждата собственост? Ако вие имате там земи, дали ще бъдете толкова "благородни"? Новото име на ТКЗС-то сега е "Натура 2000". Честито!

 76. 76 Профил на Врапчо
  *****
  Неутрално

  Живеем в идиотска държава, всеки повтаря едно и също като папагал, но крайният продукт от какво зависи никой не го интересува, защото са много малко сериозните хора, които обаче като кажат нещо журналистите не ги чуват, защото не могат да разберат, че това което се казва след няколко години ще се превърне в проблем и ще започне пак голямото повтаряне до главозамайване и припадене. Защо професионалистите се водят нисша форма на живот в България? Този въпрос поне за мен е реторичен, защото никой не иска да работи. А нещата отстрани изглеждат по следният начин:
  Отиваш при глупака да ти свърши работа, той започва да се прави, докато ти свърши работата ти скъсва нервите. Отиваш при простака, той първо ти скъсва нервите докато те забележи, после те прави на глупак и после не ти свършава работа. Накрая ти се оказваш глупак и единственият ти останал шанс е да се пробваш с идиота, той поне няма как да ти скъса нервите, защото много, много не говори, проблемът е само в това че не върши работа, но в крайна сметка и глупакът и простакът не вършат работа и работата накрая е пак същата. Това е държавата където всички си продават един на друг все същите боклуци. И накрая хем болкуците са цели, хем простакът е сит. Затова сериозни хора, уважавайте идиотите, те може да не знаят какво правят, но поне не ти късат нервите защото си стискат контрата у тях. Не им обръщайте внимание на чужденците като ви наричат идиоти, те са тъпи и нищо не разбират от психохумор, накрая идиотите ще оправят България, защото не е важно какво казваш, а как го чувстваш.

 77. 77 Профил на avtor
  *****
  Неутрално

  тези от гдбоп толкова си могат и затова това правят - всичко, което по принцип им е задължение виси недовършено, така че поне някаква дейност да отчитат

 78. 78 Профил на do scrat
  *****
  Неутрално

  съгалсен съм господине/жо аз получвам Вашата собственост в Царево, вие идвате в София да работите, ако искате мога да договоря с хазайката да се настаните в апартамента който ползвам, ще ви дам и 1/2 наследствен апартамент в малък областен град. Моля за адрес Ви за да свършим работата по-бързо.

 79. 79 Профил на Шебек
  *****
  Неутрално

  Благодаря на #73 Ценно е да се знае какво пише в клозетната преса, защото то обаснява поведението на по-голямата част от населението.

  Очевидно дописникът на "24 часа" Зюмбюлев е твърде "усведомен" човек. Той е в течение, че повечето от пишештите по интернет форумите "се алкохолизират, извършват битови насилия."

  Също така, паметливият автор ни припомня неотдавнашната история с паметника на Съветската армиа в Естония, когато Естонското правителство протестира задето "анонимни руски псуватели се включваха във всички естонски сайтове и ругаеха наред Талин." ??? ... А аз бях разбрал, че анонимните псуватили ударили няколко правителствени сайта! Но дописникът Зюмбюлев е по информиран...

  Абе посланието на "24 часа" е ясно: Интернета е зловещо нещо! Пазете себеси и децата си от контакти с Интернета, за да не станете зверове и уроди...

  Ех Зюмбюлев, Зюмбюлееев ... неможа ли да си намериш по-достойна работа?!

 80. 80 Профил на Aпел
  *****
  Неутрално

  Има ли някой повече информация за стачката на текстилните работници в Елхово?

 81. 81 Профил на Балканец
  *****
  Неутрално

  До No 73

  Ако искаш да не те причислим към собствената си класификация, не е лошо да си дадеш адреса или поне телефона, влечуго гнусно! Та поне да дойдем да ти се представиме! Ама съм сигурен, че нито си Румен, нито Петков, боклук нещастен. Очевидно обаче имаш нещо общо с власт имащите търтеи и хрантутници, измет такава. И ако се съди по тесногръдата ти класификация за хората от форума - ти си и шизофреник.
  А анонимност ще има докато има мафиотски структури по всички нива на изпълнителната, законодателната и съдебната власт и такива като тебе, ибрик лайнян! Такива като тебе могат и на Дева Мария да спретнат активно мероприятие, гнусар мръсен! Няма балами, парцал!

 82. 82 Профил на Балканец
  *****
  Неутрално

  А въпросният Зюмбюлев най-компетентно се е изказал за бившите от ДС, явно доста ги разбира нещата там.

 83. 83 Профил на Мадлен Алгафари
  *****
  Неутрално

  Господин Зюмбюлев,
  Вие явно твърде често пишете във форума на 24 часа.

 84. 84 Профил на Otwraten
  *****
  Разстроено

  Ако приемем, че Б. Зюмбюлев от “24 часа” 4 юли 2007 , 15 стр., и #73 са прави, то тогава най-щастливи, одухотворени и т.н. личности на този Свят ще да са гражданите на Северна Корея. Там Интернет е забранен, по разбираеми причини, и цялата енергия на населението е впрегната в изграждането на СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ, така като го разбира местният диктатор .

  Може би Зюмбюлевци мечтаят за едно такова светло бъдеще и за България.

 85. 85 Профил на Румен Петков
  *****
  Неутрално

  До #81
  Това не е моя класификация а статия в един вестник, известен с близките си контакти
  с всяка една власт в България.Надявам се изводите да можеш да си ги направиш сам.

 86. 86 Профил на до мераклията 68
  *****
  Неутрално

  Пич, ти виждал ли си я някога тази заповед, дето я цитираш?! Знаеш ли, че е едно юридическо недоразумение от 5-6 реда, без никаква обосновка!? Знаеш ли, че въпросната заповед беше потвърдена от окръжен съд от едва ли не от "кумова срама", СЛЕД окончателното произнасяне на Върховния административен съд по казуса на 5-членен състав?!! Знаеш ли, че повече от 6000 души от системата на НУГ за последните 4 години НЯМАТ съставени и 10 акта за санкционирани нарушения, както по закона за защитените територии, така и по закона за биологичното разнообразие, а също и по закона за лечебните растения?! Знаеш ли, че цялата система от дирекциите на природните паркове на практика НЕ ИЗВЪРШВАТ КОНТРОЛНА ДЕЙНОСТ в парковете, въпреки, че са ЗАДЪЛЖЕНИ да го правят?!! Това се отнася и за държавните лесничейства, а също и за дивечовъдните станции - всичките НЯМАТ наложени санкции по ЗЗТ и ЗБР. Знаеш ли колко е лесно да се проверят тези факти? Едно запитване по закона за достъп до обществената информация до НУГ и истината ще лъсне! Жестоката истина винаги боли, ама когато фактите говорят и боговете мълчат!

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 88. 88 Профил на Зюмбюлев
  *****
  Неутрално

  Има една хубава притча от Пелевин, от Диалектика на преходния период май, за разликата между интелигенцията и интелектуалците.
  Преразказ близък до цитата:
  "Преди да падне СССР, Червеният Дракон и Зелената Жаба се бореха един с друг. Червеният Дракон имаше на щат 200000 души, които му лижеха задника и го славословеха като велик. Но само лизането сила не дава и в крайна сметка Зелената Жаба победи. Тези 200000 с ужас разбраха, че на Зелената Жаба са и достатъчни 20 души, много усърдни, които 24 часа в денонощието да и правят дълбок минет. Та онези 200000 бяха интелигенцията, а тия 20 са интелектуалците."
  Тоя с цветното име дето е писал в 24 часа от кои е?

 89. 89 Профил на ГДБОП
  *****
  Неутрално

  ГДБОП - Главна Дирекция за Борба с Опозицията и Пиратските сайтове
  Да не забравяме другарчета с пагон: всички мисли, които могат да ви хрумнат при четенето на този форум са защитени от авторското право. Нелицензираното им използване се преследва от закона.

 90. 90 Профил на Мишел, заведи дело в Страсбург
  *****
  Неутрално

  Даже не едно, а няколко. Срещу полицията, срещу държавата, срещу този с пост номер 73, който те обижда директно!

  Смешното е че този, който е писал коментар номер 73 също се числи към някоя от изброените категории в собствената си класификация. Остава да си избере дали е "Влечуго", "Тъжен Гей" или "професионален доносник"... или от трите по малко?

 91. 91 Профил на KIKI
  *****
  Неутрално

  Сложете http://www.optimiced.com/bg/ във Bookmarks/ Favorites .
  Трябва да има надежда за нашата мила .Skywalkers .
  Не би трябвало за пачка пари Висшият съдебен съвет да взема решениея за този който я дава, както винаги са работили.
  Борете се за себе си .Друг няма да го направи заради вас .

 92. 92 Профил на buntar
  *****
  Гневно

  Когато преди няколко месеца полицията нападна торент-тракерите, много журналисти се опитаха да представят протеста на Интернет потребителите като "защита на пиратството". За някои дечица Интернет наистина може да значи безплатна музика и филми, но за болшинството от нас означава свобода на информацията. Още тогава очаквах до около средата на 2008 ГДБОП да подгони и блогърите, но ето че надминаха и най-лошите ми кошмари и само четири месеца по-късно наблюдаваме груба и безпрецедентна намеса на държавата в Интернет. С какво право тя си позволява да държи сметка за материали, публикувани на сървър извън нейната територия и юрисдикция? Акциите през март, промените в Наказателния Кодекс, криминализиращи порнографията, сега и тези преследвания на блогъри, а също и многобройните поръчкови статии като цитираната по-горе от 24 часа повече от явно показват опита да се обявят потребителите на Интернет за престъпници, да се настрои останалата част от обществото срещу тях и да се предприемат мерки за твърд държавен контрол върху мрежата. Истината е, че в страната зрее недоволство сред много групи и то далеч не е само и единствено социално. Също така е истина, че специално при протеста за Странджа стана ясно как само за няколко часа чрез Интернет могат спонтанно да се съберат хора, а това никак не харесва на МВР. Те искат всичко да е под контрол, за това са си направили закони, които да защитават системата им. Защо, например, полицай има право да заплашва фотограф да не снима по време на митинг? Защо има право да блъска главата на миньор в асфалта (заснето от телевизионни камери), а после Румен Петков да поощрява подобно поведение? За тях законен протест е да обявиш няколко дена предварително, да чакаш дали ще ти разрешат, а ако си сред организаторите и да поемеш отговорност за евентуални безредици, НЕЗАВИСИМО КОЙ ГИ Е ПРИЧИНИЛ. Така са си направили закона. Ето защо, време е да се организират протести за промяна на тези закони, които дадоха такива правомощия на МВР. А в същото време, когато те се борят с "организрани престъпни блогъри", когато бият хора по улицата (еколози, миньори, фоторепортери), вадят компромати и завеждат дела срещу водачи на стачки, редовно стават поръчкови убийства, а другите тежки престъпления процъфтяват. Очевидно полицията работи за истинската престъпност и срещу гражданите, от чиито данъци се храни! Нещата започват да приличат на Оруеловата 1984! Но Интернет е мощно средство да се преборим с този процес и за това полицията толкова се страхува от него!

 93. 94 Профил на Eto, kontroliraite chengetata...
  *****
  Неутрално

  От Сайта на МВР (11 Юни 2007):
  "Повече от 150 доброволци ще се осъществяват граждански контрол върху действията на полицията при задържане на лица и спазване на правата на арестуваните. Проектът „Гражданско наблюдение на полицията” стартира в София, Варна, Бургас, Пловдив и Плевен с подкрепата на Института „Отворено общество”. Наблюдателите ще могат да разговарят с всички задържани, които се намират на територията на РПУ, и с дежурни полицаи. Ще могат да преглеждат документацията, свързана със задържането и въз основа на своите доклади да регулират поведението на полицейските служители. Основната идея на проекта е укрепване на доверието между местната общност и полицията чрез повишаване прозрачността на полицейската дейност..."

  Пълният текст тук: http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0012&n=002073&g=

 94. 95 Профил на Гюрултия в главата
  *****
  Неутрално

  Гюрултия в главата

  Неотдавна вътрешният министър и бивш заместник председател на БСП Румен Петков си позволи една от обичайните си прояви на лош вкус, като атакува съпартийката си Татяна Дончева по изключително груб начин. Тишината в спалнята, сподели тогава прозренията си Петков, раждала безумия. Кой е упълномощил тъкмо този субект да си вре гагата в дамските спални, без да е поканен там, това не стана ясно. Доколкото знам, въпросният субект все още не е намерил за необходимо да поднесе публично извинение на обидената. Дали в спалнята на Петков цари вечна гюрултия, по този въпрос също не разполагаме с достоверна информация. Но нищо чудно да е така. Вероятно не само в спалнята, а и в кабинета му, както и в онова мистично пространство, разположено между двете му уши, шумотевицата е такава, че би могла да накара Йерихонските тръби да заприличат на най-обикновени пищялки. Само така може да бъде обяснено обстоятелството, че Петков не чува какво му се говори. Не чува мненията на ЕС и ЕК, според които във ведомството му нещата никак не са цветущи, а страната ни продължава да изостава в борбата с организираната престъпност. Не чува гласовете, отвратени от бруталния полицейски произвол срещу протестиращите миньори (същите, които, както се оказва, имат странния навик да запълват свободното си време като сами си блъскат главите в асфалта). Не чува раздразнението на софиянци от абсолютно ненужното блокиране на столицата покрай празника на МВР, но за сметка на това винаги е склонен да се намеси срещу блокадите на екозащитниците, които вече просто нямаха друг начин да бъдат чути и забелязани. Голяма ще да е, наистина, гюрултията в спалнята, кабинета и междоушието на вътрешния министър, щом я е докарал дотам, само себе си да чува, а да не долавя онова, което наистина е от значение. Време е този човек да си извади носа от чуждите спални и да си отвори ушите за недоволството, породено от безпардонното му поведение. И без друго рейтинга на правителството, в което участва, може да буди всичко друго, но не и завист.
  (ДНЕС ПЛЮС,11.07.2007)

 95. 96 Профил на Dao
  *****
  Гневно

  Приятели, пазете се от дългата ръка на ДС.
  Йовко Ламбрев в своят блог влезе в диспут с ченге, специално
  назначено да ни подслушва и следи.
  Аз предлагам да преминем на английски език в форумите,
  за да ги затрудним максимално.
  Стенд ъп енд файт! (сру но инглиш летърс )

 96. 97 Профил на do 86
  *****
  Неутрално

  Виждал съм я заповедта. На 2 т.м. 3 дена след гаврата на Андрей Икономов тричленен състав на ВАС я потвърди отново позовавайки се на заповедта за обявяване на парка (хвала им). За актовете по ЗЗТ и ЗБР - нали не си мислите наистина че в природните парковене са издавани актове и наказателни постановления? те просто се пускат по закона за горите, защото так е по-сигурно да не паднат в съда, като се има предвид калпавите наказателни текстове в ЗЗТ. За ЗБР моля да погледнете за какви нарушения има наказателни разпоредби и да прецените кои снакции по ЗБР са по-големи от тези в ЗГ.
  Впрочем, само да отбележа, че контрола по спазването на закона не се ограничава само в издаването на актове и постановления а в него се включва и превантивната дейност. По-добре кажете нарушенията които сте установили и не са санкционирани в парковете и тогава ще има смисъл да говорим отново. Всичко останало са само общи приказки. Като горски аз мога да плюя повече от Вас по недостатъците на системата, но просто те не са там където ги търсите Вие. Впрочем вие можете да подадете сигнал за нарушения и от масата си - в сайта на НУГ има адреси и телефони. Когато не Ви отговорят, тогава можете да се оплаквате. Но тъй или иначе тази дискусия не е за тук, в страницата на НУГ има място ако искате да се прехвърлим там?

 97. 98 Профил на Безнадежност
  *****
  Неутрално

  Обърни се с гняв назад!
  Виж и сравнявай с напиращия кланов социалкомунизъм.
  Мечтата на диктаторите винаги е била пълния контрол върху населението
  под тяхно упревление.
  Най-близо до мечтания пълен контрол са достигнали ФАШИЗМЪТ и СОЦИАЛИЗМЪТ.
  Колкото поробените им позволят!!!
  Единствено блоговете ни обединяват в единомислието.
  Справедливост единствено чрез помощ от Европа, многобройни дела в Страсбург!
  Те са ГУЗНИ. Те ЗНАЯТ че са престъпници, че ги мразим!
  Затова засилват репресиите.
  Но всяко действие ражда ПО-СИЛНО противодействие.

 98. 99 Профил на PETER
  *****
  Неутрално

  София, 4 юли 2007

  ВМРО – БНД счита българската природа, в това число Народен парк „Странджа” за основна част от българското национално богатство. Поради това определяме решение № 6794/29.06.2007 г., постановено по адм. дело № 12379/2006 г., от тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) с което се прогласи нищожността на Заповед № РД-30/24.01.1995 г. на министъра на околната среда, с която, на основание чл. 17 и чл. 22 от Закона за защита на природата (отм.), е обявен Народен парк “Странджа” на площ от 116136,2 ха. като скандално, взето под натиск и вредящо на българските национални интереси.

  Това неразумно решение ще даде възможност за безконтролна сеч, варварско строителство и унищожаване на безценни природни и животински видове и нанасяне на непоправими вреди на българската природа.

  ВМРО-БНД уважава частната собственост и стопанска инициатива, но разглежда съществуването на Народен парк „Странджа” като безусловно необходимо в неговите истински граници.

  ВМРО-БНД призовава кмета на община Царево, Петко Арнаудов и заинтересованите от незаконното строителство на т.нар селище "Златна перла" край село Варвара, да прекратят незабавно опитите да превърнат Народен парк „Странджа” в поредното бетонно гето.

  ВМРО-БНД подкрепя на справедливите протести на българските граждани срещу поредния опит да се унищожи българската природа за сметка на съмнителни интереси.

  ВМРО-БНД призовава българската полиция да се въздържа от прибързани и пресилени мерки и репресии срещу българските граждани, защитаващи българската природа.

  http://www.vmro.bg/

  Вярно че горното е политическа реклама, ама някой друг да е изразил такова отношение?
  Освен това се призовава полицията да се въздържа от репресии срещу българските граждани. Факт!

  Г-н. Бозгунов, респект.

 99. 100 Профил на До PETER
  *****
  Неутрално

  В същото време ВМРО твърдо подкрепя мутрата Бойко, който е пръв приятел с пикаещия във фонтани МВР шеф Румен Петков (ака Manneken piss) и с президента на всички олигарси Георги Първанов (ака агент Gotze).

  http://www.zagrada.bg/show.php?storyid=359296

  ВМРО... Не мерси, съм аз на таз либов!!!

  Това че ВМРО са изразили офицялна позиция би било много хубаво ако не беше евтин популизъм - нищо не им коства да го кажат, с нищо не се ангажират, а пък си вдигат рейтинга.

  За да покаже нистина ангажираността си към проблема Странджа/Българска природа, нека ВМРО не вдига лозунги, а като парламентарно представена сила предизвика парламентарни дебати по въпроса, сезира държавни органи, предприеме юридически действия, прояви законодателна инициатива. Това разбирасе се отнася за всички останали партии. Тогава могат да очакват да ми спечелят доверието!

  Аман от продажни лекета!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK