Колко струват вече боновите книжки

Колко струват вече боновите книжки

© ДневникВ България има много хора, които не предполагат, че печелят от борсата. Как и защо една скромна инвестиция, направена преди десет години, все пак е донесла стойност? Зелените бонови книжки от втората вълна на масовата приватизация можеха да бъдат използвани по два начина - за директно участие при раздържавяване на предприятие и или като бъдат внесени в приватизационен фонд. Години по-късно много от тези фондове станаха холдинги, чиито акции се търгуват на Българската фондова борса, а голяма част от техните акционери са хората, внесли боновите си книжки в тях.


След като акциите им се търгуват, това означава, че цените им се променят според търсенето и предлагането.


Последните месеци определено носят новини за акционерите
- цените на почти всички акции на борсата растат главоломно, а индексите счупиха поредица от рекорди. От този тренд спечелиха и книжата на бившите приватизационни фондове, също отбелязващи силни повишения, което автоматично увеличава стойността на вложението на акционерите. Така една бонова книжка може да е повишила стойността до 400 или 500 лв., а някои надхвърлят и 1000 лв. (виж таблицата).


По време на приватизацията най-разпространените бонови книжки носеха по 25 акции. В момента те също биха били толкова, при положение че фондът не е увеличавал капитала си със собствени средства. По-голямата част от холдингите имат капитал, разпределен в акции с номинал 1 лв., но някои като "Холдинг Пътища" са с номинал от 25 лв. (преди деноминацията на лева през 1999 г. е 25 000 лв.) и акционерите, внесли една бонова книжка, ще имат сега по една акция.


"През изминалите години хората, които все още притежават акциите си от боновите книжки, реализираха различна по размер доходност, след като през годините цените на бившите фондове, сега холдинги, се движеха в различни посоки", коментира Иво Толев, инвестиционен консултант в "Синергон асет мениджмънт". Ако изключим инфлацията, може да се каже, че инвестицията е по-добра в сравнение с алтернативата на банковите депозити.


В случай че през годините холдингът е увеличавал капитала си, броят на притежаваните акции може да се промени по два начина, в зависимост от начина на увеличение. При увеличение със собствени средства акционерите получават нови безплатни акции, тъй като нарастването идва от печалбите от минали години. Например "Стара планина холд" преди няколко месеца направи увеличение със собствени средства - от 1.75 млн. лв. с печалби от минали години и резерви, и стана 21 млн. лв. Така за една стара акция всеки акционер получи по 11 нови, а за 25 акции от една бонова книжка ще бъдат получени 275 нови, или общо акционерът ще притежава 300 акции от холдинга. Промяната става автоматично и няма значение дали акционерът е търсил новите си книжа и дали има депозитарна разписка за тях.


При увеличение чрез набиране на капитал от фондовия пазар с нови акции с емисионна стойност притежателят може да прецени дали да запише и плати нови книжа. За тази цел за всяка стара акция му се полага по едно право, срещу което може да запише определен брой нови акции по емисионна стойност, определена от ръководството на компанията. Ако акционерът не иска да се възползва от правото, то може да бъде продадено.


Притежанието на акции


може да донесе доход не само с продажбата им


- голяма част от холдингите са давали дивидент в последните години и много от акционерите им все още не са го получили. За получаването му има петгодишен давностен срок. Информация за дивидента предоставя директорът за връзки с инвеститорите в дружеството, сайтът на БФБ - София, а повечето големи холдинги я публикуват и на собствените си интернет страници.


Колко струват акциите може да се провери също по няколко начина - чрез сайта на фондовата борса, от инвестиционен посредник, а някои холдинги публикуват текущите нива на цените на интернет страниците си.


Повечето големи холдинги като "Доверие обединен холдинг"и "Индустриален холдинг България" например се търгуват на официалният пазар на БФБ. За купуването и продажбата на акциите няма голямо значение дали компанията се търгува на официален или неофициален пазар, сделките се сключват по един и същ начин чрез инвестиционен посредник. Продажба или покупка на акции може да се извърши единствено чрез лицензиран инвестиционен посредник, който взема определена комисиона от сделката. Тя е процент от стойността на договорката, но повечето посредници имат и минимална такса за обслужване - обикновено тя е около 10 лв. Това е важно уточнение, защото за малък брой акции сделката може да се окаже нерентабилна. А и всеки сам поема риска дали цената, на която продава акциите си, е най-изгодна и дали не е по-добре да ги задържи в очакване на бъдещо поскъпване. Важно е да се знае, че след като бившите фондове се преструктурираха като холдинги, те са с неограничен срок на съществуване и си функционират като всяко друго акционерно дружество и притежателят на бонова книжка за него запазва дела си в него.


Бившите приватизационни фондове са сред най-ликвидните


компании на фондовата борса най-вече заради участието на множество миноритарни акционери. Дълго време анализаторите на пазара бяха на мнение, че те са недостатъчно оценени от инвеститорите на фона на активите, които притежават. От началото на годината заедно с повишенията на целия фондов пазар инвестициите в тях се оказаха доста печеливши. Според Минчо Минчев, главен дилър в Инвестбанк, положителна роля за покачващите се цени са изиграли увеличенията на капитала със собствени средства, тъй като този подход привлича силно инвеститорите. Според него към момента в цените са калкулирани голяма доза положителни очаквания, предизвикани от значителния оптимизъм на пазара през последните няколко седмици. Минчев коментира, че консолидираните финансови отчети, чието публикуване предстои, ще определят до голяма степен в каква посока ще се търгуват акциите на холдингите.


Повечето от тях вече публикуваха неконсолидираните си отчети. Разликата между двата вида е в това, че в консолидираните са включени резултатите на дружествата, в които холдингът има участие, което всъщност е най-важната информация за такъв тип структура. Счетоводните отчети са публично достъпни на сайта на Българската фондова борса.Ако преди време сте внесли боновата си книжка в приватизационен фонд, но все още не знаете дали сте акционер в публичен холдинг, може да проверите това чрез посредник. Депозитарна разписка за притежанието на ценни книжа може да издаде Централният депозитар, но тъй като той не работи с физически лица, може да го направите също чрез посредник, който има право да бъде и регистрационен агент. Таксата е около 10 лв., като при сключване на сделки се удържа и процент от стойността на сделката, обикновено 0.02 до 0.5% от нея. Искането за депозитарна разписка се прави лично, не може да става чрез пълномощник. Не е необходимо да се представи боновата книжка, достатъчно е да се каже на посредника в кой холдинг участва акционерът. Боновата книжка като документ няма стойност за притежание на ценни книжа, такъв документ е само депозитарната разписка.


Сделки на фондовата борса могат да се сключват единствено чрез лицензиран инвестиционен посредник.


Стойност на една бонова книжка

Приватизационен фонд
Холдинг след преобразуването
Брой акции
Стойност* (в левове)
"Албена инвест"
"Албена инвест холдинг"
25
424.50
"Доверие"
"Доверие обединен холдинг"
50***
372***
"България"
"Индустриален холдинг България"
125***
1418***
"АКБ Форес-социален" "АКБ корпорация ХАД"
17**
29.92
"Петрол фонд"
"Синергон холдинг"
28
260.36
"Централен ПФ"
"Стара планина холд"
300
2 286
"Труд и капитал" "ТК-Холд"
25
102.75
"Пътища"
"Холдинг Пътища"
1
20 116


*Пресметнато според средната цена на една акция към 27 юли


**Акциите на "АКБ корпорация" са с номинал 1.40 лв.


***Нанесени са поправки от редактор в 14.50 ч. на 31 юли 2007 г.

Още от Дневник +

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neo
  *****
  Неутрално

  Абсолютно непрофесионално и подвеждащо!КФН трябва да наказва такива лаици.
  Индустриален-125бр.
  Доверие-50бр.
  Синергон-30бр.

 2. 2 Профил на Само чета
  *****
  Неутрално

  Поздравления за статията!
  Изключително полезно четиво за дребните акционери, много от които са забравили за масовата приватизация или не си спомнят къде са вложили своите бонове.

 3. 3 Профил на nabludatelen
  *****
  Неутрално

  тези коментари не са май към статията а към авторката й, иначе щяха да са доста по-умни. има много повече какво да се каже по написаното, отколкото да се плюе и след това да се четка...

 4. 4 Профил на XL
  *****
  Неутрално

  za men tez prosto pi6at ei taka prosto da ima ne6to pisano okolo 50% ot taka nar4enite sopstvenici na tezi bonovi knigki sa divi seliani apak tzi koito sa vav 4as otvna sa napravili neobhodimoto

 5. 5 Профил на akvanav
  *****
  Неутрално

  хубаво е че някой се се сетил за прашасалите бонови книжки. Смятам че статията е полезна, защото аудиторията на този сайт е предимно от лаици и информацията за тях е напълно достатъчна да се обърнат към професионалисти за изясняване на положението със собствените им книжки. А този който смята че статията е непрофесионална нека да си чете специализираните издания които отговарят на неговото академично ниво.

 6. 6 Профил на @@@
  *****
  Любопитно

  ИМАМ АКЦИИ ВЛОЖЕНИ В ИНДУСТРИАЛЕН И СЕМЕЕН ФОНД,НО НЕЗНАМ КИМ КОГО ДА СЕ ОБЪРНА И ДА ПОЛУ4А НЯКАКВА ИНФОРМАЦИЯ.АКО ИМА НЯКОЙ ИНФОРМИРАН ИЛИ ЗАПОЗНАТ ПО ВЪПРОСА,МОЛЯ ДА МИ ПОМОГНЕ.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 8. 8 Профил на анонимен пишман бонаджия
  *****
  Неутрално

  Какво е "депозитарна разписка" ? И по какъв начин мога да си получа оригинала защото ми искат по 20лв. за копие + x + y + z за не знам какви си разходи .
  Оказва се че няма смисъл заниманието защото имам 25 акции ужким към два приватизационни фонда , струващи към 100лв общо .
  За пореден път се убеждавам че това са престъпни организации спечели благодарение на невежеството на народа .

 9. 9 Профил на аз
  *****
  Неутрално

  Имам бонова книжка от дядо ми ,но не ми е прехвърлена докато беше жив.Мога ли по някакъв начин да я прехвърля вече?Моля ви ако някой знае да ми помогне!Благодаря предварително.

 10. 10 Профил на георги
  *****
  Весело
 11. 11 Профил на георги
  *****
  Неутрално

  аз изкупувам бонови книжки.може да ми се обадите на 0898853058 и да ви кажа стойността ан вашата бонова книжка.ако е на починал роднина трябаж да се вади свидетелство за съдимост и става сложно

 12. 12 Профил на анонимен
  *****
  Любопитно

  имам нареждане за записване на акций от приватизационен фонд "АКБ-ФОРЕС" на 25бр.акций.Ако има някой представа какво трябва да направя за да си взема парите и изобщо има ли смисъл да ги търся предварително му БЛАГОДАРЯ!

 13. 13 Профил на мима
  *****
  Неутрално

  Искам да си продам боновата книжка. Тя е към ПФ "БЪЛГАРИЯ" пренаименуван по късно на Индустриален холдинг България АД.Колко стува тя и към кого да се обърна?

 14. 14 Профил на anonimen
  *****
  Неутрално

  МИМА обади ми се на 0883348382 и ще ти кажа как можеш да си продадеш книжката

 15. 15 Профил на ДАНИЕЛА
  *****
  Неутрално

  имам нареждане за записване на акций от приватизационен фонд "АКБ-ФОРЕС". Ако има някой представа какво трябва да направя за да си взема парите и изобщо има ли смисъл да ги търся предварително му БЛАГОДАРЯ!
  МОГА ЛИ ДА СИ ПРОДАМ БОНОВИТЕ КНИЖКИ.

 16. 16 Профил на ангелова
  *****
  Неутрално

  Имам 25 акции към бившия Петрол и 25 към Булстрад. Моля помогнете. Какво да правя? Нали помните боновите книжки от 1996.

 17. 17 Профил на Диан
  *****
  Неутрално

  продавам 5 бонови книжки към фонд АКБ Форест тел.0898790422

 18. 18 Профил на Miro
  *****
  Неутрално

  Здр. имам 4 б. книжки
  Албена инвест, Петрол, Труд и капитал и Българско-холандски ПФ, ако някой има идея какво да ги правя, може да ми пише на mail:miroo__@abv.bg, skupe:mirosilistra
  10X

 19. 19 Профил на mirosilistra
  *****
  Неутрално

  Здр. имам 4 б. книжки
  Албена инвест, Петрол, Труд и капитал и Българско-холандски ПФ, ако някой има идея какво да ги правя, може да ми пише на mail:miroo__@abv.bg, skupe:mirosilistra
  10X

 20. 20 Профил на mirosilistra
  *****
  Неутрално

  Здр. имам 4 б. книжки
  Албена инвест, Петрол, Труд и капитал и Българско-холандски ПФ, ако някой има идея какво да ги правя, може да ми пише на mail:miroo__@abv.bg, skupe:mirosilistra
  10X

 21. 21 Профил на ОНОСНО ЗАПИТВАНИЯТА
  *****
  Неутрално

  Ако имате акции на което и да е дружество Ви съветвам да не ги продавате на кой да е, а ми да отидете при лицензиран инвестиционен посредник, той ще ви даде точна информация за дружеството в което сте акционер, както и каква е стойността им към настоящия момент! Късмет на всички!

 22. 22 Профил на Косков
  *****
  Неутрално

  Къде да ги намеря лицензираните посредници?

 23. 23 Профил на Косков
  *****
  Неутрално

  Къде да ги намеря лицензираните посредници?

 24. 24 Профил на georgi hristov
  *****
  Неутрално

  имам 2 боножи книжки какво да правя с тях и колко струват? моля накои ако знае да ми пи6е скаип: go6o_inc

 25. 25 Профил на Valy
  *****
  Неутрално

  25 -те акции от боновата книжка са разпределени , 12бр за Доверие (имам депозитарна разписка ) и 13бр за Акционер Фаворит(чувал ли е някой за този фонд?), а съпругът ми има 16 акции от Стомана .
  Моля за съвет , имам ли нещо и какво е паричното му изражение на valy777@abv.bg , за което предварително благодаря !

 26. 26 Профил на РОСИЦА
  *****
  Любопитно

  ЗА КОКО СЕ ТЪРГУВАТ БОНОВИТЕ КНИЖКИ НА " ПЕТРОЛ" И НА "ЕНЕРГО'

 27. 27 Профил на LILI
  *****
  Любопитно

  ИМАМ НУЖДА ОТ СЪВЕТИТЕ ВИ.БАЩА МИ ИМА БОНОВА КНИЖКА С 25000 АКЦИИ НО НЕ ГИ Е ЗАПИСАЛ В НИТО ЕДНО ДРУЖЕСТВО КАК ДА РАЗБЕРА КЪДЕ СА ОТИШЛИ?

 28. 28 Профил на Илияна
  *****
  Неутрално

  имам бонова книжка и е към фонд СЕНФ 1!Искам да разбера колко мога да получа и как?

 29. 29 Профил на Илияна
  *****
  Неутрално

  имам бонови книжки,които са към фонд СЕНФ 1!Искам да разбера колко мога да получа и как?

 30. 30 Профил на anjela
  anjela
  Рейтинг: Неутрално

  имам бонови книжки към фонд холф над златен лев петрол къде да намеря посредник в Монтана или в София да разбера колко мога да получа за тях аnjela_66@abv.bg

  jjjjj
 31. 31 Профил на jana_ilieva59
  jana_ilieva59
  Рейтинг: Любопитно

  имаме 4 б.книжки на АКБ ФОРЕС,от къде се вземат дивиденти,ако няма такива какво да правя с тях

 32. 32 Профил на Боби
  *****
  Неутрално

  Имам две боново книжки и се чудя какво да ги правя.На кой да ги продам?

 33. 33 Профил на Нели
  *****
  Неутрално

  Искам да попитам,моята бонова книжка е във фонд"Труд и Капитал" но съм я загубила и немога да я намеря,какъв е реда,за да я продам?Пишете ми

 34. 34 Профил на teti02
  teti02
  Рейтинг: Любопитно

  Имам бонова книжка с 25 акции на НПФ"СЪЕДИНЕНИЕ"АД.Искм да разбера как мога да ги продам или овелича?Каде може да разбера за офиса в Пловдив?Ако може да ми изпратите отговора на емела ми:teti02@abv.bg или на mimi031980@abv.bg

 35. 35 Профил на sbs_90
  sbs_90
  Рейтинг: Неутрално

  Здравейте на всички, имам приватизационни бонове в "Наш Дом" и "Шкода Фарорит" ако не се лъжа, но в таблицата по - горе никаде не фигурират като имена. Някой ако може да ми обясни как стоят нещата ще съм благодарен.

 36. 36 Профил на ТИХО
  ТИХО
  Рейтинг: Неутрално

  Някои знае ли къде точхо може да се проследи пътят на боновете
  от книжките ни.

 37. 37 Профил на Весела Николаева
  *****
  Неутрално

  До Боби: Едва ли ще намериш на кого да продадеш книжките си, защото те вече не могат да бъдат използвани за нищо. Провери на страниците им дали боновете от тях са били внесени в приватизационен фонд и ако са - иди до инвестиционен посредник, за да провериш дали си акционер.
  До Нели: Дори и да си изгубила боновата си книжка, тя така или иначе вече не ти трябва. "Труд и капитал" вече е "ТК-Холд", щом е внесена там, значи имаш 25 акции и можеш да се обърнеш към инвестиционен посредник, за да ги продадеш.
  До Анонимен: "Наш дом" е преобразуван в публичния "Наш дом България холдинг", ако сте внесли книжката си, сте акционер там. "Шкода Фаворит" вероятно е грешно име, то не фигурира в регистрите на Комисията за финансов надзор като приватизационен фонд.

 38. 38 Профил на eli
  *****
  Неутрално

  Имам две бонови книжки на ПФ "Стройинвестхолдинг", някой знае ли нещо за тях и къде да намеря инвестиционнен посредник зада се допитам до него?

 39. 39 Профил на Ради
  *****
  Любопитно

  Имам две бонови книжки на ПФ Напредък" София и аз не зная към ког да се обърна за повече информация и дали имат някаква стойност?

 40. 40 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Как мога да разбера нещо за моята бонова книжка? Отдавна съм изгубила следите й. Може ли нещо чрез ЕГН и др.?

 41. 41 Профил на seat_1997@abv.bg
  *****
  Неутрално

  имам бонова книжка къмПФ-енергоинвест-София...
  как мога да разбера дали има някаква стойност

 42. 42 Профил на София Данина
  *****
  Неутрално

  Четох четох страшна каша, всичко е толкова объркано както всичко наоколо.Може ли някой да каже какво се случва с Нефтохим-Бургас, май вече е Черноморски холдинг.Още 2006 година имам отговор , ръчно написан от някаква госпожа която е представлявала офиса на ул. "Оборище"1 в Бургас която е вземала заплата пак от нашите пари.Аз съм от Смолян и така и тогава не се снабдих с депозитарна разписка, както направих с Петрол, по простата причина, че нямало офис в Смолян и т. н. до днес 2009 година.С прости думи какво правим с тези бончета-зелени , за такива като мен всичко е приключило ли, или трябва да направя нещо, и какво е то? Целувки за тези който решат да вземат питането ми за сериозно!! Поздрави от Родопите!!

 43. 43 Профил на ***
  *****
  Неутрално

  Продавам 3 бр.бонови книжки към фонд АКБ Форес /0886929393

 44. 44 Профил на илик
  *****
  Неутрално

  Къде мога да продам боновата си книжка от завода за хартия Стамболийски?

 45. 45 Профил на Ирина Евтимова Нонева
  *****
  Любопитно

  ИМАМЕ БОНОВА КНИЖКА КОЯТО Е НАСЛЕДСТВЕНА ДОСЕГА НЕ СМЕ ПОЛУЧАВАЛИ НИКАКВИ ДИВИДЕНТИ.ВОДИ СЕ КЪМ ЧЕРНОМОРСКИ ХОЛДИНГ. МОЛЯ ДАЙТЕ ОТГОВОР.

 46. 46 Профил на SHENAY
  *****
  Неутрално

  ИМАМ БОНОВИ КНИЖКИ КЬМ ДОВЕРИЕ-ОБЕДИНЕН ХОЛДИНГ АД.ИСКАМ ДА ГИ ПРОДАМ И ПО КОЛКО ВЬРВЯТ НЕ ЗНАМ КЬМ КОГО ДА СЕ ОБЬРНА.НЯКОИ АКО ЗНАЕ МОЛЯ ДА МИ ПИшЕ НА SHENAY.1984@ABV.BG

 47. 47 Профил на ceceto63
  *****
  Неутрално

  ИМАМ ДВЕ БОНОВИ КНИЖКИ Нефтохим-Бургас, май вече е Черноморски холдинг ИСКАМ ДА ГИ ПРОДАМ -ИМЕЙЛ cede_1963@abv.bg

 48. 48 Профил на hexap
  *****
  Разстроено

  ıмам акцıı на семеен пф ,труд ı капıтал ı ıндустрıален пф не знам кам кого да се обарна за да провера састоянıето ıм.моля ако накои знае неşтода мı одговорı şте сам вı много благодарна от сега ви благодаря.

 49. 49
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:43 на 19/05/2010 от неговия автор.

 50. 49
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:43 на 19/05/2010 от неговия автор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK