Плосък данък с екстри

От следващата година минималната работна заплата ще е 220 лв. вместо досегашните 180 лв., а нормативно признатите разходи на свободните професии ще са поне 25 на сто. Ще има еднократни компенсации на заплатите в бюджетния сектор, но и отпадане на необлагаемия минимум за доходите на физическите лица, който сега е 200 лв.


Това е пакетът от мерки, който ще съпътства въвеждането на плосък данък от 10% върху личните доходи, става известно от интервю на премиера Сергей Станишев пред в. "24 часа".


По този начин правителството ще се опита да реши два от най-острите
проблеми след въвеждането на единна данъчна ставка


- облагането на най-ниските доходи и премахването на присъщите разходи, което би натоварило свободните професии. И двете групи всъщност щяха да загубят от въвеждането на плоския данък в чистия му вид.


Никой няма да бъде ощетен от новото облагане, заяви финансовият министър Пламен Орешарски пред БНТ. За целта хората, които са в първите скали на облагане - с доходи между 180 и 440 лв., ще получат еднократно увеличение на заплатите от 1 януари 2008 г. За свободните професии пък ще се въведат нормативно признати разходи "в размери, които осигуряват еквивалентност на действащото облагане спрямо новото" по думите на Орешарски.


Според неофициална информация най-вероятно присъщите разходи за всички дейности ще са 25%, като се разработва и втори вариант, който предвижда те да са 35 и 50%. Според сега действащия закон "отстъпките" тръгват от 10% при договорите за управление, 35% за занаятчии, 50% за актьори и творци и стигат до 70% при авторските права и доход от селско стопанство.


Според Орешарски в последните години у нас беше насадено мнението, че плащаме изключително висок данък, а вижте сега каква е картината - при намаление на данъка до 10 на сто се оказа, че немалко категории се оплакват от този размер, което показва, че те досега са плащали ефективно под 10%. За да няма ощетени от замислената данъчна реформа, правителството смята да


запази някои от действащите преференции


(като семейно облагане, дарения, застраховки "Живот" и други), за да няма потърпевши.


Идеята е правилна, в противен случай намерението за плосък данък би си спечелило голяма опозиция и накрая управляващите може и да се откажат от него, обясни Георги Ангелов, старши икономист в "Отворено общество". На същото мнение е и


анализаторът от "Индъстри уоч" Лъчезар Богданов. По думите му в момента управляващите тестват общественото мнение, като се тиражират различни варианти за осъществяването на това намерение, като в крайна сметка се избере това, което най-добре ще се посрещне от хората и бизнеса.


В резултат от въвеждането на плоския данък бюджетът ще преотстъпи в полза на домакинствата и данъкоплатците около 250 - 300 млн. лв. Така изглеждат числата в сравнение с другите алтернативни системи, както и сега действащата система на облагане на данък общ доход, обясни Орешарски. По думите му проектобюджетът за 2008 г. в различни вариации е готов. С плоския данък влизаме в един от сценариите, които имахме подготвени до този момент, уточни той.


Според финансовия министър въвеждането на единната ставка от 10% става възможно сега заради доброто изпълнение на бюджета. През миналата година във финансовото министерство имаха сериозни притеснения след влизането на България в ЕС от няколко риска, свързани най-вече с косвените данъци. Рисковете не са напълно елиминирани, но ситуацията е овладяна - имаме добро изпълнение на приходната част, за първи път след 1990 г. имаме 20% по-високи приходи в сравнение с отчетените за същия период на миналата година, каза още Орешарски. Доброто изпълнение на бюджета беше условието от лятото да се намалят с още три пункта осигурителните вноски. Решението на правителството е сега това да се случи от 1 октомври.


От следващата година, когато данък общ доход и корпоративният данък ще са от по 10%


осигуровките изглеждат прекалено високи


- това ще е голямата битка догодина, смятат анализаторите.


Въпреки че единната данъчна ставка ще увеличи разполагаемия доход в хората, част от тези пари държавата си прибира отново чрез увеличаването на акцизите и премахването на необлагаемия минимум, обясниха експерти.


Веднага след новината за въвеждането на плосък данък се изказаха външни анализатори, според които това ще увеличи търсенето и дефицита по текущата сметка. Аз не се опасявам, защото върху вътрешното търсене, а оттук и дефицитът по текущата сметка, влияе фискалният резултат - следващата година ние запазваме целта да реализираме минимум две на сто бюджетен излишък, каза Орешарски.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на motor
  *****
  Неутрално

  Има прослойки, за които сегашната данъчна система (високи ставки, много изключения) е екстра. Например застрахователните агенти много държат да има гигантски ставки, но от тях да може да се приспада полицата "Живот". Същото важи за продавачите на изчадието, наречено "ваучери за храна". Тези хора, бидейки интелигентни мошеници, няма никога да се осмелят да излезнат на площада и да протестират за по-високи данъци. Те действат по много по-интелигентен начин - включват на много места синдикатите (срещу подкуп за синдикалната централа) при избор на застраховка за персонала и оператор на ваучери. Поради тази причина от синдикатите очаквам голямо ритане с всякакви изсмукани от пръстите аргументи, но надявам се, с общи усилия на обществото, да ги наритаме в ъгъла.

 2. 2 Профил на Лосд
  *****
  Неутрално

  Крайно време беше да се направи нешо по въпроса. С тези решения политиците маи ще докажат, че все пак имат воля за промяна : Трябва още, щото хора не останаха!

 3. 3 Профил на дрън, дрън
  *****
  Неутрално

  Родителите ми са пенсионери с ниски пенсии. Имат помещение, което дават под наем за да свързват двата края. Дохода досега беше в рамките на минималната заплата, но с новия данък трябва да се бръкнат в празния си джоб и да платят данък на мръсните, червени паразитчета. За каква справедливост ми говорите тогава - вземи от бедния за да дадеш на богатия.

 4. 4 Профил на to LOCD
  *****
  Неутрално
 5. 5 Профил на икономическият товар изведнъж нарастна двойно
  *****
  Неутрално

  Търговците избързаха и загърбиха лева. Смятат цените в евро. За да се убедим , че е така делим сегашните цени на 2. Тези от правителството не могат да се справят с тази ситуация. Съмнявам се да не би да я провокират. Затова са май тези приказки за уж "намалени" данъчни тегоби. Прах в очите и разни други сметки.

 6. 6 Профил на Балканец
  *****
  Неутрално
 7. 7 Профил на Valentinski
  *****
  Неутрално

  Въвежданета на плоския данък е едно от най-важните събития в българската стопанска история от началото на Прехода. Сега е ред да бъдат намалени осигуровките и да бъде премахнат данъка върху дивидентите...

 8. 8 Профил на до дрън дрън
  *****
  Неутрално

  И какво точно ще дадат на богатите от 20-те лева месечно на майка ти и баща ти? Напротив, целта е друга - чрез ниска ставка по-богатите да изкарат парите си на светло и да започнат да плащат данъци

 9. 9 Профил на вярно е това
  *****
  Неутрално

  че ниският дод може да стимулира бизнеса, но само тази мярка не стига. Иначе големите фирми са се научили да не плащат данъци и това няма да ги стимулира.

 10. 10 Профил на атанас до дрън,дрън
  *****
  Неутрално

  Всеки трябва да плаща данъци. Не може аз да плащам, щото изработвам, да речем, 2000, а майка ти и баща ти да получават чисто пари, щото рентиерстват за 200. А реално колко взимат? Щото такива като тях регистрират договорите на минимална сума, за да не плащат данъци... Но айде да не задълбаваме. Просто всеки трябва да плаща или НИКОЙ да не плаща.

 11. 11 Профил на NEDOWOLEN
  *****
  Неутрално

  А,ГОСПОДАТА УПРАВЛЯВАЩИ, СЕЩАТ ЛИ СЕ,ЧЕ ТИХОМЪЛКОМ ЗАБРАВЯТ ЗА ТОВА,ЧЕ ОЩЕТЯВАТ ВСИЧКИ, И НАЙ-ВЕЧЕ БЕДНИТЕ И ПЕНСИОНЕРИТЕ С ВЪВЕЖДАНЕТО НА 220 ЛВ. МИНИМАЛНА--ЛЕКАРИТЕ СА ДОВОЛНИ--ПОТРЕБИТЕЛСКАТА ТАКСА СКАЧА ОТ 1.80 НА 2.20!!ПАК ЛИ ЩЕ ПЪЛНЯТ ВЕЧНО ЗЯПНАЛИТЕ И ГЛАДНИ ЛЕКАРСКИ ГУШИ, КАТО БЪРКАТ В ДЖОБА НА НАЙ-БЕДНИТЕ??ЗАБРАВИХА ЛИ ОБЕЩАНИЯТА ДА ПРЕМАХНАТ ТАЗИ ТАКСА ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ, ИЛИ И ТОВА Е ОТ СЕРИЯТА ЛЪЖЛИВИ ОБЕЩАНИЯ??Д О К О Г А Л Ъ Ж И И И З М А М И ОТ ТЕЗИ БАНДИТИ???

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 14. 14 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Това са глупости-при тази неконтролируема инфлация минималната заплата трябва да е около 350-380лв.

 15. 15 Профил на Адам Смит
  *****
  Неутрално

  Тъпия десятък е рудумент от феодализма!!Само прогнили държави с крадливи управници се уповават на него, защото способства на кражбите им!!!

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 19. 19 Профил на труженик на СУ
  *****
  Неутрално

  Увеличение на заплатите в буджетния сектор от 1 януари 2008? Не и в Софийския Университет, или поне силно се съмнявам. Не и при този ректор! Колкото го имаше от 1 юни 2005 ( със смешните 0,6%) и от 1 юни 2007 (никакво)!!! Оправданието на г-н Ректора (и подчинената му администрация)е, че от Министерство на финансите привеждат само 90% от предвидената за Университета сума. Так че на увеличение не разчитам.
  Разчитах на допълнителен труд по граждански договор, за който ползвах привилегията 70% признати разходи за авторски права.
  Иначе бях за плоския данък. Но в резултат май ще мизерствам пред очите на студентите си. Защо ли ми трябваше да се връщам ...
  Чухте ли г-н Орешарски? Не искам увеличение на заплатата! Искам данъчни облекчения за авторски труд! За да имам стимул да работя допълнително (и да ми взимате допълнително данъци и осигуровки).
  А че висшето образование е блато е друга сериозна тема

 20. 20 Профил на Данъците са рекет
  *****
  Неутрално

  Ако се въведе плосък данък върху доходите и осигуровките от 10%, разполагаемият доход би се увеличил между 20% и 40% . С тези темпове на растеж на доходите не могат да се достигнат европейските равнища дори в обозримо бъдеще.Провалът на фискалната политика налага радикална преоценка на стратегията на облагането, изисква въвеждане на данъчна система, която гарантира ускорено социално развитие и поддържа условия за дългосрочен икономически растеж. Такава система е
  ОБЩЕСТВОТО БЕЗ ДАНЪЦИ. Въвеждането й е задължително, за да се променят данъчноправните норми и данъчните отношения в посока към стимулиране и подпомагане на стопанската ефективност, намаляване на разходите за водене на законен бизнес, увеличаване потенциалния инвестиционен капитал и спестяванията на фирмите, съкръщаване бюрократичните процедури за стопанска дейност и увеличаване правните канали за икономически достъп. Назряла е необходимостта от отмяна на нормативната база на настоящата фискална система и въвеждането на финансова система, която да гарантира общество, свободно от данъци. В основата на индивидуалната икономическа свобода на българина са: - премахване данък общ доход, данък печалба, данък сгради и автомобили, патентен данък, както и семейното подоходно облагане, въведено от началото на 2005 година. С промяната в разпределението на осигуровките се премахва осигурителната тежест за работодателите. Въвеждат се индивидуални пенсионни сметки и се приватизира здравното и пенсионно осигуряване, за да се гарантира увеличение на пенсиите до тридесет пъти. Изключително вредна е тезата, че конкурентността на България зависи от поддържането на ниски заплати. Конкурентноспособността е функция на производителността и се определя от структурните промени, включително и в бюджетните разходи. Задължителното реинвестиране на освободените от данък печалба и ДОД средства увеличава производителността на труда, която позволява нарастване на реалната работна заплата с ежемесечни темпове (от 5%) , които за четири години (един управленски мандат) увеличават десет пъти трудовото възнаграждение. (Минималната работна заплата от 180 лева през 2007 г. става 1800 лева, респ. евро, през 2011 г.) Необходимо е да се въведе финансов ред във възпроизводството на обществения сектор и да се регламентира финансирането му от акционерни публични дружества с гарантирани дивиденти, в които акционери могат да бъдат милиони обикновени хора. Примерно, създава се публична компания за строителство на пътища. Акциите й се предлагат на борсата, а с приходите от пътните винетки се изплащат дивиденти. С намаляване приходите в бюджета се ограничават преразпределителните дейности на държавата, които облагодетелствуват административната бюрокрация и паразитните прослойки. Намалява се централизацията, поддържана чрез преразпределението на обществените ресурси.

 21. 21 Профил на ss
  *****
  Неутрално

  трябва да се намалят и осигуровките, иначе
  нищо няма смисъл. там се краде също много

 22. 22 Профил на Pich
  *****
  Неутрално

  Недоволни винаги ще има. Ако утре някой каже - няма да се плащат данъци, съгурно някой пак ще запищи, че не е социално справедливо. Знам само, че някак си не ме топли мисълта, че съм учил дълги години и съм стажувал и т.н., за да си изкарвам добрите пари днес, а в същото време в замяна на това, че съм си плащал и образование и съм се морил плащам в пъти повече данъци от другите. Ако имаш някакви изисквания към държата, първо трябва да си платил нещо като данък, социална осигуровка и т.н. Не приемам това, че като бачкам усилено трябва да имам ставка 24% за данък. Докато социално онеправданите неграмотни хора не плащат нищо. В това число изключвам хората инвалиди.

 23. 23 Профил на do Atanas
  *****
  Неутрално

  Бих ти теглил една майна, но полза няма да има. С мизерните пенсии отпуснати от тая скапана държава на хората, които десетки години са работили за да пълнят гушката на бившето БКП и пръкналите се от нея паразитчета, ти си тръгнал да ми говориш че не било справедливо да те облагат с повече данък. Хей, маруле, кой ти позволи да се уредиш така добре, нали тия пенсионери, които цял живот са били грабени от тунеядци като тебе. Бил си учил; който плаща образованието ти, нали това са данъците на сегашните пенсионери. Как щели с 20 лв. да забогатеят богатите; ти тъп ли си че задаваш такива въпроси...

 24. 24 Профил на AU към Данъците са Рекет или # 20
  *****
  Неутрално

  Подкрепям като цяло изказването с допълнението, че съдът и полицията трябва да се издържат с такси(възтановяеми от осъдената страна) респ. глоби( от правонарушителите, каторжен труд в затворите)и т.н. Да се въведе данък оборот от макс. 5% при военно положение, гарантиран от конституцията. Задължителни електронни пари и електронно разплащене по GSM наподобяващи терминали вкл. стационарки заместващи касовите апарати и данъчни следящи единствено за верността на декларираните сделки, които за да се реализират през системата трябва да се обработят в единен сървър(т.е не можеш да продадеш стока, за която не си купил средствата за производство и пр.)

 25. 25 Профил на BOD
  *****
  Неутрално

  Мисля- че преките данъци изцяло трябва да паднат- но администрацията я е страх от това защото няма да има какво да симулира че работи! Косвените данъци и акцизите са добре събираеми- стига да е по добър контрола и процедурите срещу източване на ДДС-то! То трябва да падне на 10 %- а осигуровките и здравното осигуряване да не надскачат 20 % и да има право на свободен избор дали в НОИ или Застраховател |гарантиран от държавата|да правим застраховки Живот и застраховки за медицинско обслужване! Средствата ни за социално и медицинско осигуряване да се управляват индивидуално в полза на вносителите- а не в общ казан както е сега - от чиновници= Разбира се да се въстановят и откраднатите осиурителни издравни фондове от миналото! Това удобно се премълчава и оставя на заден план - та да мине давност!
  Ама няма да се върже бюджета! Ами да се помисли как да се намали излишната административна работа и заетите съответно с нея- повече компютърно грамотни да се ангажират- а не такива които предимно саботират и отлагат централизилането на административната информация- до която да имат достъп максимален брой хора |разбира се не безплатно|! И със закон да се регулира броя на административния апарат! Как- ами на толкова население и толкова терихория - Х броя администрация! Уверличават се автоматизацийте- техническите средства и стажантите- които се учат как рабони- но чакат да се освободи място и кандидатстват с конкурс!

  И ако има излишък - да има предварително посочени със закон в процентно съотношение - посоки в които да се насочват излишъците! Например за образование - 20 % от излишъка- за здравеопазване- 20 % инфраструктура - 20 % за сигурност- военни и държавен апарат 40 % И никакви самодейни административни решения! Защото Администрацията има свойството да се самораздува и то по начин- който не облагодетелства реалните и истински работещите държавни чиновници- а тъмните ъгле на администрацията където реално се слива администрацията с корупцията и подхранваната от нея реално престъпност- като защита от необявената само престъпна административна практика!
  Ясни правила по събиране на данъците и процедури- които всеки ако не с основно- ко поне със средно образование да разбира и прилага- а не както сега - и висше образование за част от нещата е недостатъчно!

  Ето това са фрагменти от РЕЦЕПТАТА за данъците и общественото осигуряване!
  И не забравяйте- че те са само лостове и средство - и въобще не гарантират нито ръст на нарастване на БВП нито увеличаване на доходите!
  Останалото е зряла политическа воля- може би и консенсус насочена към това!

 26. 26 Профил на БЕДЕН
  *****
  Неутрално

  ДА НЕ СИ ПРАВИМ ИЛЮЗИИ "ПЛОСЪК ДАНЪК" ЩЕ ИМА ЗАЩОТО:
  1) ТОЙ ЩЕ ОБСЛУЖВА ИНТЕРЕСИТЕ НА ДОХОДИТЕ НАД 1800 ЛВ. ПРИ ТРУДИВ ДОГОВОР И 2000 ЛВ. ПРИ ДОГОВОР ЗА УПРАВЛЕНИЕ - ПЕЧЕЛЯТ НАД 50% ПО-МАЛКО ДАНЪК
  2) ЗАПАЗВА СЕ ПРИНЦИПА И ВЪЗМОЖНОСТТА ДА СЕ УЗАКОНЯВАТ РАЗЛИЧНИ ДОХОДИ
  3) ЩЕ СПЕЧЕЛЯТ КРЪГОВЕТЕ ОТ ФИРМИ И ТЕХНИТЕ БОСОВЕ
  ГУБЯЩИТЕ СА:
  1) ВСИЧКИ С ДОХОДИ КОИТО СА ПОД СОЦИАЛНИЯ МИНИМУМ - ТЕЗИ ХОРА НЯМАТ ДОСТЪП ДО "СОЦИАЛНАТА ХАРТА". ТЕ МИСЛЯТ ЗА ВСИЧКИ, А НЕ ЗА СЕБЕ СИ.ТОВА СА ПЕНСИОНЕРИТЕ С ДОХОДИ МОЖЕ БИ ВЕЧЕ ПОД 500 ЛВ. ТЕ СЪЩО АКО НЕ СА СИ ОСИГУРИЛИ ДРУГ ДОХОД ЩЕ ПОЧУСТВАТ КАК СЕ ПРИВРЪЩАТ В ПРОСЯЦИ. ПЕНСИОНЕРИТЕ НЕ ТЪРСЯТ ПРАВАТА СИ СЪГЛАСНО КОНВЕНЦИИ 35 36 НА МОТ (ILO)
  2) ЩЕ ЗАГУБЯТ СВОБОДНИТЕ ПРОФЕСИИ И ДРУГИ КОИТО ТРУДНО МОГАТ ДА ДОКАЩАТ РАЗХОДИТЕ СИ, А ЖЕЛАЯТ ДА БЪДАТ КОРЕКТНИ ДАНАКОПЛАТЦИ.
  3) ЩЕ ЗАГУБЯТ ТЕЗИ КОИТО ТРЯБВА ДА ИЗДЪРЖАТ БОЛНИ РОДИТЕЛИ И РОДНИНИ
  4) ЩЕ СЕ ПЛАТЯТ ЗНАЧИТЕЛНО ПО-ГОЛЕМИ СУМИ ЗА ЗАГУБЕНИ ДЕЛА В СТРАЗБУРГ, В МЕЖДУНАРОДНИ СЪДИЛИЩА
  НЯМА ДА СЕ ТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ ПО ЧЛ.2 ОТ "ЗАКОНА ЗА ОТГОВОРНОСТТА НА ДЪРЖАВАТА ЗА НАНЕСЕНИ ВРЕДИ...". ХОРАТА ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА СЕ СРЕЩТАТ ВСЕ ПОВЕЧЕ СЪС СЛУЧАИ НА РАЗЛИЧЕН ПОДХОД В СЪДА - СПОРЕД ЧОВЕКА НО НЯМА ДА МОГАТ ДА ПРИТЕЖАВАТ ФАКТИ
  НЕ ЗНАМ КОЛКО ОТ ХОРАТА СЪС МАЛКИ И СРЕДНИ ДОХОДИ (ДО 1000 ЛВ.) ИМАТ ДОСТЪП ДО КОНВЕНЦИИТЕ НА МОТ (ILO) И ДИРЕКТИВИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

 27. 27 Профил на ОЧАКВАМ
  *****
  Неутрално

  ДА НЕ СИ ПРАВИМ ИЛЮЗИИ "ПЛОСЪК ДАНЪК" ЩЕ ИМА ЗАЩОТО:
  1) ТОЙ ЩЕ ОБСЛУЖВА ИНТЕРЕСИТЕ НА ДОХОДИТЕ НАД 1800 ЛВ. ПРИ ТРУДИВ ДОГОВОР И 2000 ЛВ. ПРИ ДОГОВОР ЗА УПРАВЛЕНИЕ - ПЕЧЕЛЯТ НАД 50% ПО-МАЛКО ДАНЪК
  2) ЗАПАЗВА СЕ ПРИНЦИПА И ВЪЗМОЖНОСТТА ДА СЕ УЗАКОНЯВАТ РАЗЛИЧНИ ДОХОДИ
  3) ЩЕ СПЕЧЕЛЯТ КРЪГОВЕТЕ ОТ ФИРМИ И ТЕХНИТЕ БОСОВЕ
  ГУБЯЩИТЕ СА:
  1) ВСИЧКИ С ДОХОДИ КОИТО СА ПОД СОЦИАЛНИЯ МИНИМУМ - ТЕЗИ ХОРА НЯМАТ ДОСТЪП ДО "СОЦИАЛНАТА ХАРТА". ТЕ МИСЛЯТ ЗА ВСИЧКИ, А НЕ ЗА СЕБЕ СИ.ТОВА СА ПЕНСИОНЕРИТЕ С ДОХОДИ МОЖЕ БИ ВЕЧЕ ПОД 500 ЛВ. ТЕ СЪЩО АКО НЕ СА СИ ОСИГУРИЛИ ДРУГ ДОХОД ЩЕ ПОЧУСТВАТ КАК СЕ ПРИВРЪЩАТ В ПРОСЯЦИ. ПЕНСИОНЕРИТЕ НЕ ТЪРСЯТ ПРАВАТА СИ СЪГЛАСНО КОНВЕНЦИИ 35 36 НА МОТ (ILO)
  2) ЩЕ ЗАГУБЯТ СВОБОДНИТЕ ПРОФЕСИИ И ДРУГИ КОИТО ТРУДНО МОГАТ ДА ДОКАЩАТ РАЗХОДИТЕ СИ, А ЖЕЛАЯТ ДА БЪДАТ КОРЕКТНИ ДАНАКОПЛАТЦИ.
  3) ЩЕ ЗАГУБЯТ ТЕЗИ КОИТО ТРЯБВА ДА ИЗДЪРЖАТ БОЛНИ РОДИТЕЛИ И РОДНИНИ
  4) ЩЕ СЕ ПЛАТЯТ ЗНАЧИТЕЛНО ПО-ГОЛЕМИ СУМИ ЗА ЗАГУБЕНИ ДЕЛА В СТРАЗБУРГ, В МЕЖДУНАРОДНИ СЪДИЛИЩА
  НЯМА ДА СЕ ТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ ПО ЧЛ.2 ОТ "ЗАКОНА ЗА ОТГОВОРНОСТТА НА ДЪРЖАВАТА ЗА НАНЕСЕНИ ВРЕДИ...". ХОРАТА ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА СЕ СРЕЩТАТ ВСЕ ПОВЕЧЕ СЪС СЛУЧАИ НА РАЗЛИЧЕН ПОДХОД В СЪДА - СПОРЕД ЧОВЕКА НО НЯМА ДА МОГАТ ДА ПРИТЕЖАВАТ ФАКТИ
  НЕ ЗНАМ КОЛКО ОТ ХОРАТА СЪС МАЛКИ И СРЕДНИ ДОХОДИ (ДО 1000 ЛВ.) ИМАТ ДОСТЪП ДО КОНВЕНЦИИТЕ НА МОТ (ILO) И ДИРЕКТИВИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

 28. 28 Профил на Денислав
  *****
  Неутрално

  Първо,за да оцелеем минималната трябва да е 220 евро и второ плоския данък е последния опит на една държава да се стабилизира преди официалната разруха на цялата икономика. А защо няма пари за заплати и пенсии - защото сега работим за помощите на циганите, за храната на затворниците и за домовете, където циганките захвърлят децата си. Решението - ПРОГРЕСИВЕН ДАНЪК, но нали се сещате че министерската заплата не може да се облага с по-голям процент от тази на общаците, няма да е "справедливо"!

 29. 29 Профил на пенсионер
  *****
  Неутрално

  При въвеждането на плоския данък и отпадането на необлагаемия размер от 200 лв. ще се нарушат и правата на инвалидите. До сега от техните доходи можеше да се приспада 2 пъти необлагаемия размер, а сега какво ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK