Плосък данък с екстри

От следващата година минималната работна заплата ще е 220 лв. вместо досегашните 180 лв., а нормативно признатите разходи на свободните професии ще са поне 25 на сто. Ще има еднократни компенсации на заплатите в бюджетния сектор, но и отпадане на необлагаемия минимум за доходите на физическите лица, който сега е 200 лв.


Това е пакетът от мерки, който ще съпътства въвеждането на плосък данък от 10% върху личните доходи, става известно от интервю на премиера Сергей Станишев пред в. "24 часа".


По този начин правителството ще се опита да реши два от най-острите
проблеми след въвеждането на единна данъчна ставка


- облагането на най-ниските доходи и премахването на присъщите разходи, което би натоварило свободните професии. И двете групи всъщност щяха да загубят от въвеждането на плоския данък в чистия му вид.


Никой няма да бъде ощетен от новото облагане, заяви финансовият министър Пламен Орешарски пред БНТ. За целта хората, които са в първите скали на облагане - с доходи между 180 и 440 лв., ще получат еднократно увеличение на заплатите от 1 януари 2008 г. За свободните професии пък ще се въведат нормативно признати разходи "в размери, които осигуряват еквивалентност на действащото облагане спрямо новото" по думите на Орешарски.


Според неофициална информация най-вероятно присъщите разходи за всички дейности ще са 25%, като се разработва и втори вариант, който предвижда те да са 35 и 50%. Според сега действащия закон "отстъпките" тръгват от 10% при договорите за управление, 35% за занаятчии, 50% за актьори и творци и стигат до 70% при авторските права и доход от селско стопанство.


Според Орешарски в последните години у нас беше насадено мнението, че плащаме изключително висок данък, а вижте сега каква е картината - при намаление на данъка до 10 на сто се оказа, че немалко категории се оплакват от този размер, което показва, че те досега са плащали ефективно под 10%. За да няма ощетени от замислената данъчна реформа, правителството смята да


запази някои от действащите преференции


(като семейно облагане, дарения, застраховки "Живот" и други), за да няма потърпевши.


Идеята е правилна, в противен случай намерението за плосък данък би си спечелило голяма опозиция и накрая управляващите може и да се откажат от него, обясни Георги Ангелов, старши икономист в "Отворено общество". На същото мнение е и


анализаторът от "Индъстри уоч" Лъчезар Богданов. По думите му в момента управляващите тестват общественото мнение, като се тиражират различни варианти за осъществяването на това намерение, като в крайна сметка се избере това, което най-добре ще се посрещне от хората и бизнеса.


В резултат от въвеждането на плоския данък бюджетът ще преотстъпи в полза на домакинствата и данъкоплатците около 250 - 300 млн. лв. Така изглеждат числата в сравнение с другите алтернативни системи, както и сега действащата система на облагане на данък общ доход, обясни Орешарски. По думите му проектобюджетът за 2008 г. в различни вариации е готов. С плоския данък влизаме в един от сценариите, които имахме подготвени до този момент, уточни той.


Според финансовия министър въвеждането на единната ставка от 10% става възможно сега заради доброто изпълнение на бюджета. През миналата година във финансовото министерство имаха сериозни притеснения след влизането на България в ЕС от няколко риска, свързани най-вече с косвените данъци. Рисковете не са напълно елиминирани, но ситуацията е овладяна - имаме добро изпълнение на приходната част, за първи път след 1990 г. имаме 20% по-високи приходи в сравнение с отчетените за същия период на миналата година, каза още Орешарски. Доброто изпълнение на бюджета беше условието от лятото да се намалят с още три пункта осигурителните вноски. Решението на правителството е сега това да се случи от 1 октомври.


От следващата година, когато данък общ доход и корпоративният данък ще са от по 10%


осигуровките изглеждат прекалено високи


- това ще е голямата битка догодина, смятат анализаторите.


Въпреки че единната данъчна ставка ще увеличи разполагаемия доход в хората, част от тези пари държавата си прибира отново чрез увеличаването на акцизите и премахването на необлагаемия минимум, обясниха експерти.


Веднага след новината за въвеждането на плосък данък се изказаха външни анализатори, според които това ще увеличи търсенето и дефицита по текущата сметка. Аз не се опасявам, защото върху вътрешното търсене, а оттук и дефицитът по текущата сметка, влияе фискалният резултат - следващата година ние запазваме целта да реализираме минимум две на сто бюджетен излишък, каза Орешарски.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK