Производители: Липсите в резерва подклаждат зърнената криза

Животновъдството ще пострада най-силно от дефицита на фуражи и високите цени на зърното

© Анелия Николаева

Животновъдството ще пострада най-силно от дефицита на фуражи и високите цени на зърнотоПроизводителите на фуражи в четвъртък обвиниха държавата в неефикасна реакция на зърнената криза. Според тях спекулата на пазара няма да се пресече с правителствени комисии или обещания за евтин внос на зърно. Основният регулатор на цените във всяка икономика е държавният резерв, но отговорните за това ведомство хора традиционно си затварят очите за липсите от зърнени запаси и затова трудно ще се излезе от сегашната ситуация. Това е мнението на представители на най-големите заводи за комбинирани фуражи в страната. Те за първи път представиха позицията си по повод зърнените дефицити и поскъпването на основните храни. Птицепроизводителите вече обявиха преди десетина дни, че качват цените заради скъпия фураж. Подобни новини дойдоха и от другите браншове.


Фуражите са поскъпнали с 25%, месото - с 60%


Хората от мелничарския отрасъл категорично отричат, че скъпите фуражи са довели до скока в цените на месото и млякото. През август 2007 г. комбинираните смески са поскъпнали с 25 - 30% спрямо същия месец на миналата година. В същото време от началото на годината досега птичето и свинското месо са се покачили между 30% и 60%, каза председателят на съюза Христо Станчев. И добави, че животните все още се хранят с фуражи от миналогодишното зърно и ако сега цените скочат с 60%, след месец, когато започне да се влага нова суровина, неизбежно ще последва допълнително оскъпяване. През август фуражните заводи направиха калкулациите си при 380-400 лв. за тон пшеница и въпреки че зърното поскъпна двойно, ние балансираме с ниски увеличения за сметка на намалената си печалба, заяви инж. Любомир Драганов, шеф на компанията за хлебни подобрители "Бонмикс".
Хаосът на пазара е следствие от липсата на държавническа политика и пазарни прогнози, които земеделското министерство отдавна не прави, смятат бизнесмените.


Министерството на земеделието не е оповестило сметки какви количества хлебно и фуражно зърно ще са необходими до следващата реколта. Разчетите на съюза на производителите на фуражи показват, че за хлебния и фуражния баланс на страната са необходими 2.650 млн. тона пшеница, царевица и ечемик. От тях за хляба до следваща реколта ще отидат 1 млн. тона пшеница, около 300 хил. тона ще са за сеитбата, близо 150 хил. тона - за лично ползване от арендата и близо 200 хил. тона вече са пласирани на пазара в Гърция и Румъния. Досега фуражните заводи са купили 200 хил. т, но до следващата година ще са необходими още 900 хил. тона.


Балансът е на червено с около 450 хил. тона


които трудно ще бъдат осигурени с евтин внос, смятат още експертите. По официални данни след жътвата страната разполага с 2.2 млн. тона пшеница и ечемик. Ако в държавния резерв имаше 300 хил. тона зърно, които на траншове да се пуснат за покупка от мелници и фуражни заводи, пазарът автоматично ще се успокои, смята Драганов от "Бонмикс". От държавния резерв в четвъртък не отговориха на въпроса на "Дневник" дали той разполага с изискваните по закон количества. От агроминистерството припомниха, че в условията на единен европейски пазар отделните правителства нямат право да интервенират на пазара чрез държавните агенции за военновременни запаси. Това може да стане само от интервенционните запаси, и то с разрешение на Европейската комисия, съобщи зам.-министърът на земеделието Светла Бъчварова. В четвъртък тя замина за Будапеща, където на място ще се информира за условията, по които български производители могат да кандидатстват за покупка на царевица от Унгарската интервенционна агенция, която получи разрешение от Брюксел. Следващият търг е насрочен за 29 август, когато ще бъдат разиграни малко над 1.1 млн. тона царевица.


Производителите на фураж обаче са убедени, че българските търговци трудно ще успеят да наддават в търговете на унгарската агенция. Там обикновено участват само големите търговци на зърно като "Гленкор", "Каргил" или "Бунге", които си разпределят количествата, обясни инж. Драганов. Единственият начин за българските търговци е да купуват от тях, но цените вече ще бъдат по-високи. Въпреки че началната цена на търговете е 130 евро за тон, при наддаването тя ще се покачи. Като се добавят и транспортните разходи, които натоварват продукцията с близо 30 евро за тон, производителите на фураж смятат, че така бленуваният


евтин внос на царевица си е чиста химера


Импортът на пшеница от САЩ, Бразилия или Австралия също не е спасение на пазара, защото при борсовите цени в четвъртък в Чикаго тон пшеница до България би струвал 500 лв., обясни инж. Атанас Дарджиков от фирма "Техра натурела". Твърде нереални са и намеренията да се внесе царевица от държавния резерв на Украйна. Преди ден зам.-министърът на земеделието Светла Бъчварова каза, че ще преговарят с правителството на Украйна за сделка с фураж от техния резерв. Шефът на българската агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" Николай Буршуков в четвъртък заяви пред Ройтерс, че заради високите вътрешни цени на пшеницата ще търсят възможност за внос на 150 хил. тона. Производителите обаче припомниха, че до края на август украинското правителство е наложило вето върху износа на зърно.


Опитите на правителството да тушира напрежението на пазара с обещания за внос според браншовиците са за отклоняване на вниманието от истинските причини за кризата в бранша. "Ако държавата имаше политика за насърчаване на животновъдството и субсидираше поне малка част от производството на фуражи, нямаше да се стигне дотук", смята Камен Белигерски, бивш зам.-министър на земеделието. Според него цените ще продължат да растат с всяко ново оскъпяване на зърнените култури.

Още от Дневник +

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на те това е
  *****
  Неутрално

  Министъра нали ви успокои бе, щял да попълва резерва с ефтин внос. А защо трябва да го попълва, нали затова е резерв да го има и да се ползва при екстремни случаи, но затова нито дума. Толкоз знае баба, толкоз бае.

 2. 2 Профил на Spiegel
  *****
  Неутрално

  Нека да видим турския ни министър откъде ще го намери евтиното зърно. Жалко само че и масов глад не може да свести тоз народ български.

 3. 3 Профил на отсе
  *****
  Неутрално

  "Фуражите са поскъпнали с 25%, месото - с 60% "-бих казал месото 25%,фуража с 60% 4. 4 Профил на Лошо, аркадашлар
  *****
  Неутрално

  Обяснете на родния език на министрите с българско самосъзнание, какво означава "резерв" и за какво служи. Сега ще попълваме резерва с ефтино зърно.Тези издигнали се по волята на съдбата, някога простодушни турци- сега "не сте в час, колеги"( да използваме любимия израз на патрона им) . Но тъй като на никой управляващ не му пука от джобна гледна точка за скъпите храни, природата и валежите (за БГ всеки валеж е бедствие) те ще продължат нескопосно да се упражняват в управление, белким се научат.Командировайте ги да видят торнадо,национални паркове и Министерството на земеделието на САЩ (ако има такова)

 5. 5 Профил на зрънчо
  *****
  Неутрално

  работя в близост до голяма зърнобаза днес сутринта преброих 50 камиона които чакаха да бъдат натоварени със пшеница за какъв внос говорим когато не сме спряли да изнасяме . лошо става господа

 6. 6 Профил на macon
  *****
  Неутрално

  Работата е за главния пронурор ...

 7. 7 Профил на Министър на Продоволствието
  *****
  Неутрално

  Спокойно бе, какво се притеснявате, зърнена криза няма. От Украйна ще внесем жито, то там и без това тази година добивите са рекордно ниски заради сушата и също очакват силен дефицит.
  Царевица ли казахте??? Нямаме царевица??..-Спокойно ще внесем от Америка или Унгария, нищо че там им трябва за биодизел и няма да изнесат нито 1 килограм, пък и няма значение от допълнителното оскъпяване заради транспорта и таксите...

 8. 8 Профил на +
  *****
  Неутрално

  Апокалипсиса в България наближава, лошото е, че "спасителя" е анимационен медиен герой...
  Докато има телета ще има и касапи.

 9. 9 Профил на тото
  *****
  Гневно

  Новият министър на икономиката започна да говори комунистически идиотщини че нямало спекула че сме пазарна икономика че не може да шма държавно регулиране на цените
  и други подобни!!!
  СИТИЯ НЕ ВЯРВА НА ГЛАДНИЯ -това е
  ИСТИНАТА Е ЧЕ ВСЕКИ ПО ГОЛЯМ ПРОИЗВОДИТЕЛ ИЛИ ТЪРГОВЕЦ МОЖЕ ДА НАДУВА ЦЕНИТЕ КОЛКО СИ
  ИСКА-нали е пазарна икономика!!!
  ЩОМ ИСКАШ ДА ЯДЕШ ЩЕ ПЛАЩАШ!!! АКО ЩЕ ХЛЯБА ДА СТАНЕ 5ЛЕВА

  АБЕ БРАТЯ БЪЛГАРИ ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИМ ТАЗИ КОМУНИСТИЧЕСКА-ЦАРСКА-ТУРСКА МАФИЯ!!!
  НЕ Е ЛИ ВРЕМЕ ДА ГИ СЪБОРИМ ОТ ВЛАСТ!!!
  АКО НЕ ГИ МАХНЕМ НИЕ ТЕЗИ МАЛОУМНИЦИ ЩЕ НИ УМОРЯТ ОТ ГЛАД!!!

  ЩЕ БЪДЕ ПО СТРАШНО ОТ ЗИМАТА НА 1996/97година

  ДО КОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИМ!!!!!!!!!!!

 10. 10 Профил на хм
  *****
  Неутрално

  А не би ли могла да се направи ревизия на Държавния резерв, да се види и най-вече да се каже, какво има там, какво няма кой е внасял и кой е изнасял. Манипулират ни с тези "тука има, тука нема", изгладнелия и наводнен народ се поддава на паниката и... няма смисъл да повтарям написаното от много други преди мене...

 11. 11 Профил на агресивна
  *****
  Гневно

  резерва е продаден ,това е престъпление

 12. 12 Профил на Тиквеници
  *****
  Гневно

  Ръстът на цените в България и Европа е само и единствено заради всевъзможните субсидии и протекции, които регулират пазара и пречат на конкуренцията. Ако пазарът на селскостопанска продукция в ЕС беше либерализиран никога нямаше да има такъв шоков ръст!
  Спрете с идиотските вопли за държавна намеса. Колкото по-малко регулации, толкова по-ниски крайни цени.

 13. 13 Профил на Търговец на зърно
  *****
  Любопитно

  Знаете ли колко пъти от миналата година насам се товареха кораби на пристанищата във Варна и Бургас със зърно от Държавния резерв, което уж се изнасяше. Корабите акустираха навътре в морето, стояха там месец-два и после същото това зърно се внасяше на много по-високи цени.
  Напълно подкрепям мнението на "тото". Да не ги търпим повече! Да се махат тези, единствено мислят за корпоративните си и лични облаги!
  ВЪН от държавната власт!!!

 14. 14 Профил на Nik
  *****
  Неутрално

  Едно предложение до "Дневник".
  Вземете изровете и публикувайте изявленията на Жан Виденовият министър Чичибаба от това време на годината поралелно на декларациите на сегашните министри. Тогава той ги разправяше същите лакардии и резултатът е известен. Ще бъде поучително за вашите читатели.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 16. 16 Профил на Ужас
  *****
  Неутрално

  Научете се да пишете преди да излагате каквото и да е било мнение..."ефтин"...УЖАС!

 17. 17 Профил на Grazhdanin
  *****
  Неутрално

  ТУРЦИ ПОД ЗАКРИЛАТА НА ДПС ОТВЛИЧАТ И ИЗНАСИЛВАТ БЪЛГАРСКО МОМИЧЕ, искат да я продават за проститутка в чужбина! - dnesplus.bg/Society.aspx?f=99&d=178848
  БЪЛГАРИ, ГЛАСУВАЙТЕ!

 18. 18 Профил на Хлебарка
  *****
  Неутрално

  Винаги когато комунистите са на власт има криза с житото.

 19. 19 Профил на v,v,v,vv,
  *****
  Разстроено
 20. 20 Профил на az
  *****
  Гневно

  бла,бла,бла ..... добре има място за коментари, ама само с голи приказки само пак бла.бла,бла и какво като се повтаряте на всяка платена статия, когато пак си оставате амо с дим в д-то

 21. 21 Профил на 1-Xa-Xa-Xa-Xa
  *****
  Неутрално

  А министъро каза друго по телевизията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK