Икономически профил

Регион Стара Загора е динамично развиващ се и по редица показатели е на водещи позиции в страната. Стара Загора е сред най-големите и модерни български градове, както и един от водещите икономически центрове на България. Градът е от 4-те български града, имащи международен кредитен рейтинг от агенция "Стандарт енд Пуърс" (Standard & Poor's) - ВВ+.
Останалите са София, Пловдив и Варна. Най-голям е броят на компаниите, които се занимават с търговия на стоки на дребно, а най-големите чуждестранни инвестиции в региона на Стара Загора са направени от компании от Холандия, Гърция, Турция, Унгария и САЩ. Най-големият работодател в Стара Загора е Промишлено-енергийният комплекс "Марица Изток", където заплатите са едни от най-високите в България. Следва "Кълвача - Стара Загора". Около 60% от всички газостанции в България са изцяло или частично оборудвани от "Кълвача". Клиентите на компанията са над 300 газостанции, промишлени и битови инсталации. В Стара Загора се намира най-голямата пивоварна в България - "3агорка", част от групата "Хайнекен". "Загорка" държи около 30% от пазара на пиво в страната. В Стара Загора е седалището и на производителя на вино "Домейн Менада", който от 2002 г. е собственост на френската компания "Белведере груп", официален вносител на водка "Собиески" за България.


Други важни предпиятия в града са ДЗУ, завод за чугунени отливки "Прогрес", завод за машини за хранително-вкусовата промишленост "Хранинвест - Хранмашкомплект", предприятия за мебели "Средна гора" и "Мебел", завод за трикотаж "Наталия", Завод за млекопреработване "ОМК", тютюнев комбинат "Слънце - БТ - Стара Загора", мелница "Загоре", завод за макаронени изделия "Загария", завод за слънчогледово масло "Бисер олива", птицекомбинат "Градус" и др. Стара Загора е атрактивна туристическа дестинатиция и голям университетски център. Стара Загора е един от най-важния транспортен възел в Южна България. През Стара Загора минават железопътните линии София-Бургас и Русе-Подкова (проект за продължаване през прохода Маказа до Дедеагач на Егейско море)/Свиленград (продължение до Истанбул и до Дедеагач).


"Загорка" АД
"Загорка" e лидер на пазара на бира в България с пазарен дял от 30%. Произвежда бирате с марките "Загорка", "Ариана", "Голд", "Столично", "Хайнекен", "Амстел" и "Мърфиз". Пивоварната е част от групата на "Хайнекен" (Heineken). За дружеството работят над 650 души, при средна възраст непревишаваща 35 години.
"Холдинг Загора"
"Холдинг Загора" ООД, Стара Загора е холдингова структура притежаваща мажоритарни дялове или цялата собственост в най-значимите и структуроопределящи предприятия от икономиката на община Стара Загора - "Прогрес" АД, "Хранинвест Хранмашкомплект" АД, "Пресков" АД, "Завод за каучукови уплътнители" АД, "Загора Фрукт" АД, "Строителна компания Загора" АД, "Наталия" АД, Център за изпитване и европейска сертификация, "Загора Мобил" и Хотелски комплекс "Бриз 2", Варна. В холдинга работят над 2200 служители. "Хранинвест Хранмашкомплект" се занимава с инженеринг (проектиране, производство, доставка, монтаж, пуск в експлоатация, сервиз) и изпълнение "на ключ" на линии и оборудване за производството и бутилирането на безалкохолни напитки, пиво, вино, високо алкохолни напитки и други хранителни течности; машини, съоръжения и технологични линии за преработката на плодове и зеленчуци; млекопроизводство и много други машини и съоръжения за хранително-вкусовата промишленост. "Прогрес" произвежда висококачествени технически отливки от сив и сферографитен чугун. "Пресков" се занимава с производство на горещо ковани детайли. "Загора Фрукт" е консервно предприятие, занимаваща се с производство на асептично разфасовани доматено,
пиперково и други видове пюрета. "Наталия" се занимава с плетене, багрене, конфекция.


"Кълвача" ЕООД
Основана през 1992 г. групата компании "Кълвача" ЕООД е специализирана в производството и продажбата на оборудване за газ пропан-бутан и е от големите вносители и дистрибутори на газ пропан-бутан на българския пазар. Компанията произвежда и продава електронни газколонки, бензиноколонки, многопродуктови и многопродуктови комбинирани с пропан-бутан, разходомери за газ пропан-бутан, модулни газстанции, козирки за газстанции и бензиностанции, монтаж и сервизно обслужване, продажба на камиони, шасита, ремаркета, цистерни и др., продажба на строителна и сондьорска техника и оборудване, покупко-продажба, управление и отдаване под наем на имоти - хотели, ресторанти, административни сгради, земи, парцели и др. Групата разаполага с 15 газостанции на територията на страната. Фирмата има приблизително 25% пазарен дял от продажбата на газ пропан-бутан. През 1995г. дружеството е пререгистрирано в "Кълвача" АД приемайки активите и
пасивите, правата и задълженията и фактическите отношения на прекратеното чрез сливане еднолично дружество с ограничена отговорност. През 2002 г. в резултат на значителното разрастване на бизнеса, ръководството взима решение за отделяне на отделните бизнес направления в четири самостоятелни дружества и е формирана на Група "Кълвача". С цел да подобри оперативния мениджмънт на отделните дейности, в края на октомври 2002 г. ръководството на Групата "Кълвача" започва прилагането на план за нейното преструктуриране. "Кълвача" АД е преобразувано чрез отделяне на четири новообразувани дружества: "Кълвача Мениджмънт" АД , "Кълвача Газ"АД, "Кълвача Инженеринг" АД и "Кълвача Инвестмънт" АД. "Кълвача" е член на Световната LPG Асоциация (Member of the World LP Gas Association).


"Градус 1" ООД
Компанията е основана през 1992 г. от двамата братя Иван и Лука Ангелови. В момента в "Градус" работят над 1100 души във фабриките в Чирпан, Хасково, Ямбол, Русе и Нова Загора. Около 400 от тях работят в Стара Загора. За десет години бизнесменът Иван Ангелов затваря цикъла на производство. Освен птицеферми и кланици той разполага с фуражен завод и колбасарски цехове. Очаквнията на компанията са през тази година да преработи между 30 и 32 хил. тона месо, което е с 10 хил. тона повече от 2006 г. Около половината от производството е предназначено за износ. Мениджърите са и сред крупните производители на олио в страната.


"Слънце Стара Загора табак" AД
За първи път името "Слънце" е използвано за тютюневата фабрика на събирателното дружество "Братя Христо Драганови" - основана през октомври 1918 г. "Слънце Стара Загора - БТ" АД е учредено като дъщерно акционерно дружество в системата на "Булгартабак - Холдинг" АД през 1993 г. Впоследствие се преименува на "Слънце Стара Загора - табак". Занимава се с изкупуване, промишлена обработка, заготовка за износ и търговия със суров тютюн, производство, заготовка за износ и търговия с тютюневи изделия и външно-търговска дейност с тютюни и тютюневи изделия. Годишно в дружеството се произвеждат около 3000 тона цигари - търговски марки собственост на "Булгартабак - Холдинг" АД , в това число без филтър и с филтър, в мека и твърда опаковка с размер от 69 мм до 100 мм. Производството на ферментирал тютюн достига до 1500 тона годишно.


"Медийни системи" АД
"Медийни системи" Стара Загора е най-големият производител на DVD и DVD-R в България. Предприятието произвежда 1.1 млн. бройки на месец и е едно от малкото в България, които работят без прекъсване. Основните поръчки за изработка оптични дискове са от съседните държави - Турция, Гърция, Сърбия и Румъния. За тези страни е и износът на готовата продукция - филми и други мултимедийни продукти. В момента износът е над 80% от общия обем. Все повече поръчки има и от България - идват от българските издателски къщи, от списания и вестници, които използват DVD-та за реклама. Oсновни акционери в дружеството са швейцарската фирма "Тадо трейд екшън дивелопмент организейшън" с 97% от капитала и 2% са притежание на офшорна компания "Транско сървисиз", базирана на Вирджинските острови.


"Домейн менада" ЕООД
Компанията е собственост на френското дружество за производство и търговия с алкохолни напитки "Белведере". Занимава се с производство и търговия с вина и високо алкохолни напитки, оцет. "Белведере България" е една от най-добрите компании в областта на производството и търговията с вина и спиртни напитки в България. Общата стойност на инвестициите, направени от Белведере в българския винарски сектор от 2001 до момента надвишават 15 млн. евро.


"Верея тур" АД
Компанията притежава лицензи за хотелиерство, ресторантьорство и турситическа агентна дейност. "Верея тур" АД е собственик на хотелските
комплекси "Верея" и "Железник". В предмета на дейност на фирмата са регистрирани външна и вътрешна търговия с всички разрешени стоки, реекспорт и бартер, международен и местен туризъм, организиране на екскурзии в страната и чужбина, услуги при изваждане на паспорт и визи, предоставяне на допълнителни транспортни, информационни, рекламни, - битови, спортни, анимационни, културни и други услуги, отдавне под наем на метериални и
дълготрайни активи.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Г.Николов -Председател на УС на Регионална асоциация на дървообработващата и мебелна индустрия , Ст.Загора.
  *****

  Дървообработващата и мебелна промишленост е първата , която се преструктурира и бързо се разви в региона. Водеща фирма е "Средна гора" АД с 3000 бр. столове дневно производство предназначени за износ.Останалите водещи средни фирми са "Труд 97"ООД за мебели , интериорни врати , первази и каси за тях ;"Натев "ООД с търговска марка"Иввекс" -тапицирана мебел с отличен дизайн и собствена магазинна мрежа;"Дебора" АД и "Зара-Д" ООД_мебели за дома и хотели ; "Траяна 91"- доставка на материали и аксесоари за мебелните фирми в региона; "Траяна-пласт " ООД -мебели , седалки и облегалки за столове от огънатослепени дървесни марериали за износ , "Неола"ООД -мебели за дома и офиса, ЕТ "Лотус"- мебели от масивна дървесина ; "Мебел"АД -мебели.В града има още 40 малки и микро фирми.
  Във фирмите от бранша работят 1200 човека.
  Николов-0889322619

 2. 2 Профил на IYIUVIGY
  *****

  Kakto vigdam,firmite sa ili 4ugdi ili tamni,kakvo vsa6tnost se razviva v SZ?!4ugdite sa tamni ili tamnite sa 4ugdi?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK