Измамите с ценни книжа - стари, но работещи

Измамите с ценни книжа - стари, но работещи

© Дневник"Бихте ли имали нещо против да отстъпите акциите си срещу заплащане?" Любезната реплика е отправена към участник в приватизационен фонд от дама, която се е представила за служител на инвестиционен посредник. Разговорът е от действителен случай преди около два месеца, преразказан от потърпевш акционер. Дамата припомня на мъжът и членове на семейството му имат бонови книжки, внесени преди години в приватизационен фонд. След преобразуването му в холдинг те са станали негови акционери. "Служителката" предлага една сума, за която той се съгласява да продаде книжата. Сделката се оформя в кафене - продавачът се подписва на бял лист и дава копие на личната си карта. Жената обаче казва, че има ново изискване за нотариално заверено пълномощно към договора, затова може да се наложи да извадят и такъв документ. В този момент акционерът се усъмнява в законността на сделката.


При проверка в интернет намира контакти и се свързва с директора на холдинга за връзки с инвеститорите. От него разбира, че е получил четири пъти по-ниска цена от борсовата в момента, освен това има право и на дивиденти, които не е получавал. Директорът го съветва да намери лицето, с което е подписал договорът. Потърпевшият се свързва с фалшивата "служителка" и тя разочаровано приема да му върне листа с неговият подпис, след като той й върне получената сума за акциите си.


След масовата приватизация много хора станаха притежатели на акции от бившите фондове. Холдингите, в каквито те бяха преобразувани впоследствие, се превърнаха в едни от най-търсените на капиталовия пазар - ценните им книжа са сред най-търгуваните на борсата и често регистрират рекордни стойности. Логично, възползвайки се от неосведомеността на акционерите във фондовете, започнаха и измамите. Горният диалог е част от разговор между акционер във фонд и т.нар. сив брокер, или рънър (от английското runner - бегач, куриер). Обикновено тези разговори завършват със споразумение за продажба на акциите на много по-ниска от пазарната им цена.
Преди години сивите брокери работеха на територията на цялата страна, понякога самостоятелно, но често и като част от система. Тя се организираше или от отделни лица, които имат грижата да купуват книжата и после да ги продават, или от самите инвестиционни посредници, заради което някои се простиха с лицензите си. Това продължи до 2004 г., когато Комисията за финансов надзор (КФН) промени Наредба 1 за изискванията към дейността на инвестиционните посредници - след промяната договорите с клиенти вече могат да се сключват само в офисите на посредниците. Това ограничи голяма част от измамите.


Проверка на "Дневник" показа, че години по-късно случаите са намалели, но далеч не отиват към изчезване. Преди няколко седмици от комисията също предупредиха, че при тях има получени сигнали за лица, които обикалят домовете на собственици в различни населени места и им предлагат да продадат книжата си. Това на пръв поглед може и да изглежда изгодна сделка, но в най-лекия случай вероятно ще се окаже


продажба под действителната им стойност


ако книжата се търгуват на борсата. Чести са и случаите с фалшиви пълномощни, чрез които се извършват продажби.


Схемата тръгва от събиране на информация. Често измамите стават с данни на починали лица - от общините, от служба ГРАО, дори от МВР и от разговори с граждани в населените места се получава необходимата информация. Събират се и данни за големи пакети компенсаторни инструменти или акции, които не са продадени, или не са получени от наследниците. След това се подготвя пълен комплект фалшиви документи, с които починалият ще "сключи" договора. В тази схема, поясняват от КФН, често участие взема и служител на посредника, който невярно декларира, че е проверил самоличността на лицето. Друг вариант е организатор на фалшивата схема да изготви неистинско удостоверение, в което той е посочен за единствен наследник. С този документ се подава поръчката за продажба, която оттук нататък изглежда напълно легална.


Друг подход е фалшива продажба на големи пакети акции - събира се информация за притежателите им, изготвя се пълен комплект неистински документи, разходен касов ордер с неистинско съдържание, след което договорът се "подписва". При този случай често участие взема и служител на посредник, който невярно декларира, че е проверил самоличността на лицето, подписало документите.


Брокер, който преди години е организирал подобна мрежа за сделки с ценни книжа, разказа, че принципът на покупките е бил напълно законен - представителят на посредника е вземал депозитарните разписки и след продажбата на акциите е плащал на продавача сумата, намалена с дължимите на посредника такси. Не е ставало въпрос да купуваме от хората акциите на ниска цена, а да ги продаваме на по-висока, други може и да са го правили, обясни той. Опитът ни показа, че


хората имат повече доверие на жени около 40-те


затова предпочитахме да наемаме бивши служителки на Държавна спестовна каса или на Държавен застрахователен институт, разказа още бившият рънър. Казва още, че схемата е работела предимно с акции от бившите приватизационни фондове, тъй като те са били ликвидни. Избягвахме инвестиционните бонове и компенсаторките, там ставаше въпрос за много повече пари, а и хората, които ги имат, са наясно как да ги продадат, обясни той. Според него преди години информация за акционерите се е взема лесно - срещу заплащане Централният депозитар можел да даде на всеки акционер в компания списък с останалите притежатели на книжата им.


Законни договори, когато притежателят на ценните книжа доброволно прехвърли собствеността им, също могат да се окажат нарушение - според Наказателния кодекс използването на заблуждение, неопитност или неосведоменост на собствениците на ценни книжа с умишлената цел да им бъде причинена материална вреда е престъпление.


В случаи на измами с ценни книжа или подозрения за такива може да бъде подаден сигнал до районните звена на прокуратурата, на МВР или до Комисията за финансов надзор. За вече прехвърлени ценни книжа обаче е трудно сумите да бъдат възстановени. Когато получи такъв сигнал, в КФН започват да събират информация, изискват документи от посредници и институции и ако установят данни за извършено престъпление, изпращат сигнал до прокуратурата.


Посредници, които имат право да сключват сделки, са единствено членовете на Българската фондова борса, с лиценз от Комисията за финансов надзор. Дали един посредник е член на борсата може да се провери на нейната интернет страница "www.bse-sofia.bg, а проверка за лиценз се прави чрез електронния регистър на Комисията за финансов контрол на адрес www.fsc.bg. Договори за покупки, продажби и всяко разпореждане с ценните книжа може да бъде сключено единствено в офисите на инвестиционен посредник. Нотариално заверено пълномощно е необходимо при сделки, сключени с упълномощено за това лице. При заверено фалшиво пълномощно е възможно самият посредник да не знае, че става въпрос за измама. Нотариалната заверка може да не е истинска, но има и случаи, при които нотариус удостоверява лъжливо обстоятелство.


Не всички ценни книжа се търгуват на фондовата борса - вече не се търгуват инвестиционните бонове и акции от компании, които не са публични. Търговия има с три вида компенсаторни инструменти - поименни бонове, жилищни и компенсаторни записи, както и с акции на много дружества, които са на борсата по линия на масовата приватизация. Това може да е самото дружество или бивш приватизационен фонд, преобразуван в холдинг. Сделки с акции на такива дружества, както и с трите вида компенсаторни инструменти могат да се сключват само чрез инвестиционен посредник.

Още от Дневник +

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bob
  *****
  Неутрално

  какво ще рече "измама"?на глупака все някой друг му е виновен...

 2. 2 Профил на прасета в космоса
  *****
  Неутрално

  тва все едно некой да дойде при мен и да ми предложи да ми изкупи апартамента на 1/4 от цената и аз да се хвана. Прост народ, проста държава

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK