Варна градът, който изпреварва дори статистикатаТемпото, с което Варна се развива през последните години, логично изведе града до позицията на безспорен втори икономически център в страната. И логично - морската столица се разраства - когато влизате в нея по източната отсечка на автомагистрала "Хемус", първото, което ще ви направи впечатление, са превзетите нови територии на запад и кипящото строителство на търговски комплекси, бизнес сгради и логистични центрове. Освен това от 350хил. души според официалната статистика само за няколко години по данни на Областната дирекция на полицията населението на Варна е нараснало до над половин милион. При това цитираните числа се отнасят за зимния период. В летните месеци градът удвоява населението си. Това е и единствената община, в която 98% от жителите живеят в града. Над 25% от тях са в активна трудоспособна възраст, а средната заплата е сред най-високите в страната. По официални данни през август безработицата във Варна е паднала под 2%.


Това води и до един от най-сериозните проблеми пред града -


липсата на свободни терени
върху които да се разширява. В същото време гъстотата на населението отдавна е прехвърлила здравословните норми. Така единственият вариант за развитието на Варна остава "експанзията" към съседните общини. Според статистическите данни на няколко от големите компании за недвижими имоти, работещи у нас, новите офисни и търговски площи нарастват най-бързо във Варна. Цените на недвижимите имоти тук са изравнени с тези в столицата, а в някои от градските райони дори ги надминават. Това обаче не спира инвестициите, напротив, търсенето нараства, а строителството е най-бурно развиващият се отрасъл във Варна.


Сред основните предпоставки, определящи икономическия потенциал на региона, на челно място е и морето не само като туристическа дестинация, а и от транспортна гледна точка. Генералният план на пристанище Варна, определящ приоритетите в инвестиционната му програма, е утвърден през февруари 1999 г. Тя предвижда построяването на три нови терминала: ро-ро, зърнен и контейнерен. В пристанище "Варна-запад" трябва да бъдат построени два нови терминала за течни химикали и цимент и клинкер. Една от най-радикалните градоустройствени идеи, залегнала в проекта за общ устройствен план на Варна, предвижда преместването на сегашното пристанище "Варна-изток" в акваторията на Варненското езеро, където трябва да бъде изграден и новият контейнерен терминал. Според плановете на мястото на сегашното пристанище трябва да се появи зона за отдих и развлечения, както и модерна яхтена марина.


Като добавка към транспортния потенциал в средата на изминалото лято международното летище във Варна удвои капацитета сиза посрещане и изпращане на пътници. Това стана с откриването на новия терминал 5. В момента компанията подготвя и проект за изграждането на нов терминал, като периодът за планирането и изграждането му е около две години. Освен редовните полети на традиционните авиокомпании, които летище Варна обслужва през цялата година - "България ер", "Хемус ер", Malev, Austrian Airlines и British Airways, от това лято полети от и до Варна извършват Norwegian Air Shuttle с възобновяване на редовните полети по линията Осло - Варна - Осло, нискобюджетната дъщерна компания на "Луфтханза" Germanwings - до Берлин и Кьолн, Wizz Air - до Будапеща, и Sky Europe - до Братислава и Будапеща.По данни на община Варна само за последните шест години


градът е привлякъл инвестиции


в размер на над 1.046млрд. долара. И това без да се броят парите, които влизат във Варна по частна линия - например заплатите на моряците, които не плават на български кораби, студентските бригади и др.


Безспорно основно перо в икономиката на Варна е


туризмът


Край града се намират пет големи морски курорта - Златни пясъци, Свети Константин и Елена, Ривиера, Слънчев ден и Камчия. За разлика от туристическите комплекси по Южното Черноморие двата най-големи край Варна Златни пясъци и Св. Константин, успяха в голяма степен да избегнат презастрояването. Така северното крайбрежие съхрани и потенциала си за развитие на туристически продукт в по-високите качествени и ценови сегменти.


По данни на Националния статистически институт приходите от нощувки във Варна през 2006 г. са 131.799 млн. лв., а в градските хотели и курортните комплекси край града са нощували над 5 млн. туристи.


Икономиката на Варненския регион е добре представена на национално ниво. Брутният вътрешен продукт, произведен там, представлява 5.4% от националния. Варненска област се нарежда на трето място в страната по обем на чуждестранните инвестиции на глава от населението. Дяловите пропорции в икономиката на областта са 40% промишленост, 25% транспорт, 10% туризъм, 15% търговия, 10% строителство. Водещи за регионалната икономика са секторите селско стопанство, туризъм, производство (главно на химикали), корабостроене и ремонт, хранителна промишленост и производство на електроуреди. Във Варненска област е съсредоточена и значителна част от производството на електронната, стъкларската, порцеланово-фаянсовата, шивашката, обувната промишленост, производството на строителни материали и строителството, мебелната индустрия.


Клъстърът на морската промишленост е един от най-силно развитите във Варненския регион. Той включва компании като Варненска корабостроителница, "Корабно машиностроене" АД, Института по корабна хидро- и аеродинамика; Кораборемонтния завод "Одесос" АД и Параходство БМФ - най-големия национален морски превозвач. Компанията разполага с търговска флотилия, чийто общ капацитет надхвърля 1 810 000 тона товароподемност. Тя осигурява около половината приходи в региона и 90% от приходите в транспортния сектор, като реализира 20% от вноса и износа за България.


Сред най-големите чуждестранни инвеститори в региона на Варна са:


- "Шишеджам" - един от водещите производители в света на стъклария, хромни изделия и изделия от сода


- "Солвей - Соди" собственост на "Солвей Шишеджам холдинг" с акционери: "Солвей", "Шишеджам" и Европейската банка за възстановяване и развитие


- "Италчименте" "Девня цимент" производство на цименти и клинкер


- "АГРОПОЛИХИМ" АД - член на ACID & FERTILIZERS GROUP, водещ производител на азотни торове в Югоизточна Европа и лидер в производството на фосфорни торове и соли на Балканския полуостров


- "Юнион миниер"/"Ойлтанкинг". През септември 2001 г. компанията завърши първия етап от строителството на терминал за течни химически товари във Варна. Проектът предвижда износ на приблизително 400 000 милиона тона сярна киселина годишно.

Коментари (169)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Анти
  *****
  Неутрално

  Износ 400,000 МИЛИОНА ТОНА сярна киселина ГОДИШНО е малко множко

 2. 2 Профил на Гост
  *****

  Какви са тези статии, написани в стил вестник Шок. Толкова ли изпадна в. Дневник за да пише врели-некипели? За половината публикувани данни няма източници, само някакви неофицални глупости. От кога МВР са статистици?

 3. 3 Профил на Много дрога папа Спаско
  *****
  Неутрално

  Спасе, леко да не се разчекнеш от толкова розави мечти и лъжи. Егати и рекламата. Да беше ни подсказал и извода. А Варна един милион ще стане ако си докараш всичката рода от село и още 600 хил. мангали .

 4. 4 Профил на ненаучна фантастика в стил екшън трагедия
  *****
  Разстроено

  Този регионален писач ще го довърши на вестника

 5. 5 Профил на Пропаганда от СССР
  *****
  Неутрално

  Спаско,остана да кажеш за кого да гласуваме сега

 6. 6 Профил на малко безплатна истина
  *****
  Неутрално

  Истината е че чужденците купили имот във Варна панически гледат да се отърват от него защото разбраха че спекулата и балона тук са най големи Града се напуска и от много българи поради лошите условия за живот. На шаренията и трите месеца море се радват само колхозниците.

 7. 7 Профил на Варненец
  *****

  Хайде пак почна с завистливи си коментари! Не те знам кой си какъв си но си станал болен на тема Варна. Стига омръзна ни да ти четем глупостите след всяка статия за Морската столица!

 8. 8 Профил на sofianets
  *****
  Весело
 9. 9 Профил на "Дневник" отдавна много грубо лобира за гр. Варна
  *****
  Неутрално

  За тази цел създадоха цяла рубрика - "Морски дневник", където на всеки 20 статии за Варна от кумова срама се появява и една за Бургас, който между другото е доста по-развит икономически от "морската ни столица" - и като индустрия, и като пристанище, и като жп и авто-транспорт, и като летище. И като туризъм в региона, който е с поне 100 пъти по-голям потенциал. Нищо чудно цялата рубрика за регионите да е създадена с тази цел, един ден, най-накрая, след представянето на всички други градове по един сравнително безличен начин, да ни залеят с помията на Спас Спасов. Твърде вероятно голяма част от екипа на Дневник се състои от родени във Варна новософиянци или поне началниците им. Нали знаете как селяните се подкрепят в големия град - един като се намърда на работа някъде, и после всичките му там баджанаци, кумове, братчеди, съученици се бетонират на околните работни места.

 10. 10 Профил на КАПИТАЛ - за Елин Пелин , нека Дневник пише за Варна-
  *****
  Неутрално

  Важно е мнението на в.Капитал-а то е,че Елин Пелин ще е следващия хит при инвестициите в жилищни имоти.Статиите са няколко в тази посока,но Капител се чете само от деловите българи и за това новината стига по-бавно до обикновените хора.
  индикациите за засилен инвестиционен интерес към Елин Пелин са достатъчно за да стане ясно,че ако Роман Абрамович е купил имоти,ако Прамод Мител е купил също - има защо !http://www.duma.bg/2007/0607/210607/obshtestvo/ob-5.html
  Като прибавим инвестициите на г-дата Ковашки и Гергов , и на най-неинформираните им става ясно къде е истината.

 11. 11 Профил на Морска Столица
  *****
  Неутрално

  Варна - морска столица на ТИМ.

 12. 12 Профил на БУРГАС
  *****
  Неутрално

  Напъните на Варненци да са 500хил са от много време.
  Уви това само с мерак не става.Статистиката показва друго нещо.
  Желанието на Варна да привлича инвестиции е похвално, но срещу природата могат да вървят само много големи пари.А природните дадености са в БУРГАС. И колкото и да се дуят гагаузите,не могат да се преборят с това което е дала природата на БУРГАС.
  Една лъжа повторена 100 пъти, не може да стане истина.

 13. 13 Профил на Варна е безспорен 4ти икономически център
  *****
  Неутрално

  Времената на „икономическия бум” в града са преброени. Инвестициите в града са в апартаменти за чужденци, няколко бизнес и шопинг центрове, а няма нито едно единствено инвестирано евро в, примерно, производство. За разлика от Варна, инвестициите в, примерно, Пловдив и региона са далеч по-качествени и перспективни – там се инвестира в производство и логистика. Разликата в качеството на инвеститорите също е огромна – във Варна и региона техния профил се доминира от регистрирани в чужбина фирми на българските бандити, корумпирани политици и висши служители в администрацията и са насочени към хотели, псевдо-туризъм и спекулации с недвижими имоти. В Пловдив инвеститорите са от съвсем бял и съвсем светъл бизнес, като в града са положени основите на УСТОЙЧИВО развитие. Освен производствени предприятия в Пловдив се строят същите бизнес и шопинг центрове, както и много повече жилища, при това на далеч по-приемлива цена на кв.м. от прехвалената Варна (защо ли?), която уж била нараснала двойно за две години – странна работа, а? Ако вземем да ги сравним двата града, стратегиите, насоките и начина им на развитие от последните години – Варна определено се управлява и администрира по-зле и без ясна визия за бъдещето. Какви софиянци и пловдивчани са отишли да работят там, каква е тази важна работа във Варна - в тази малка държава всички значими фирми и всеки бизнес се знае – освен регионални представителства, каквито има например и в Русе, друго няма.

 14. 14 Профил на Неварненец
  *****

  Тоя вярва ли си бе ахахах ще умра от смях :)

 15. 15 Профил на до 7 /варненец/
  *****
  Неутрално

  Държиш се като Спаско. Не ми харесва негативизма с който пиша за Варна, ама ако не си кажем истината в очите, скоро съвсем ще я закъсаме. Предполагам и ти ги виждаш нещата , но си лично заинтересован да се авишира предизборната лъжа.Ако пък харесваш това което е тук значи че по на запад от Аксаково не си стъпвал

 16. 16 Профил на до инвеститора от Елин Пелин
  *****
  Неутрално

  Пак си забравил да си пиеш хапчетата. Натопи и краката в студена вода ще помогне.

  Др. Иванов - психиатър

 17. 17 Профил на ваканционер
  *****
  Неутрално

  Това някаква шега ли е ?

 18. 18 Профил на "ЩАстливеца" от пост 16
  *****
  Неутрално

  Ако сега възкръсне Алеко Константинов,би възкликнал "прости хора - прости идеали"
  Когато някому се каже N пъти , че ако няма какво да каже , т.е. ако няма интереси да си търси говорилня другаде и той продължава да "онанира" тук , най-вероятно има нужда от поумняване.ако някой не знае как,защо,кои имат пари-пак не е за завиждане.ако някой си търси проблем,като се обажда не по предназначение-най-вероятно ще го има.Тъпо момче-на пазара има интереси-чекиджийте се усамотяват някъде
  и не се хвалят с броя на еякулациите.опитай се да разбереш написаното,но без да се обиждаш - обърни се към психолог , не психеатър !!!(психеатърът лекува луди , психологът помага на такива като теб да поумнеят)
  опитай да се замислиш защо не трябва да си винаги на всяка манджа мерудия.иначе..........такива сато теб съм п...л
  една рота-мога да те направя ротен командир или поне старшина.пак опитай да се замислиш-помоли някой да ти обясни приказката за "новите дрехи на царя" - защо тя е нарицателна за хора които не знаят какво да говорят.
  пазарът е място,където умните вземат парите на останалите.ако такива като теб го разбираха-пазарът щеше да свърши , сещаш ли се , както в тотото е - ако всички го разбират и печелят-тотото фалира.ако и сега не ти е ясно какво трябва -мълчи !!!
  всяка твоя дума е грешка,вредиш си неумишлено !!!
  остави го инвеститора от Елин Пелин - той си знае интересите,т.е. има приоритети-къде са твоите ????

 19. 19 Профил на Стой4ев към пост 18
  *****
  Неутрално

  И друг път съм чел твои постове-май бяха подписани с ник "Шматочкин",ако не греша ))
  тази твоя ирония тук е неразбираема->дай на тълпата повод да плюе,да мрази,да мачка...ДА МИСЛИ - НЕ!!!
  приятелю , написал повече от колкото заслужава този тъпчо.
  Това,което си опитал да обясниш е кауза пердутта - убий глупака с мълчание.
  Вероятно родителите му са комунисти , т.е. пролетарии-той какъв да бъде-нека се упражнява поне тук свободно - вероятно не е повече от портиер или шофьор !
  Като прочетеш нечие мнение тук ,(понеже е анонимно) можеш да направиш връзка какво му е мисленето в истинското измерение.
  Никога няма да разбере , че успехът изисква психология,не простотия !
  Светни му "ЗЕЛЕНО" надолу по пързалката

 20. 20 Профил на Силвия
  *****

  Не мога да разбера ,защо ние Варненците даваме право на някви си селяндури да плюят града ни, това че Варна нараства ,не дава право на никой да плюе и да оронва престижа на града , само не сравнявай Варна и Бургас
  защото са доста различни града , докато във Варна живота кипи ,в Бургасс е замрало .. и не ми говори тези измислени статистики за летища ,пристанища и прочие ... Варна си е морска столица и винаги ще бъде такава , чиста спретната и красива ! Варна е единствения град който е осветен на 90% ..... ходила съм в Бургас ,в Пловдив , Шумен Русе ..но по светъл град от Варна -няма ... в останалите градове е жив мракк.Не мога да разбера от къде тази омраза ,тази ненавист ... и тези теми вече ми дойдоха до гуша КОЙ ГРАД Е НАЙ КРАСИВИЯ ,кой е най богатия ,кой има 2 мола ,кой 5 ......

 21. 21 Профил на до 20 - Силвия
  *****
  Неутрално

  Много грешки бе джанам! Във Варна не ходите ли на училище?! Голям срам

 22. 22 Профил на Гост
  *****

  Да не би Дневник да е на хранилка от ТИМ? Толкова бутафорни глупости има в тази статия, че няма накъде повече. Нещо за просперитета на Максуда няма ли да прочетем? По-голяма мизерия от там не съм виждал никъде другаде в България.
  Общо взето Варна е една гола фасада състояща се от бул. Вл. Варненчик и Мария Луиза/Осми Приморски Полк. Мръднеш ли няколко пресечки по-далеч от споменатите булеварди, попадаш в дивата Индия, която умишлено е замаскирана за редовите посетители на града.

 23. 23 Профил на Варненец
  *****

  Няма смисъл да се спори с двама трима човка дето умират от завист и плюят след всяка статия за Варна.
  Ние си харесва ме град живеем си в него пък те нека си губят времето по форумите да плюят по наш адрес!


 24. 24 Профил на John Marshall
  *****
  Неутрално

  Дневник, хайде успокойте топката. Отдавна е ясно че в екипа ви има маняци на тема Варна, но все пак има разлика между писането на статии и публикуването на рекламни материали. Това дето сте го списали не може да се нарече статия.

 25. 25 Профил на dnevnik-varna
  *****
  Неутрално

  Ей, Гост, хайде, стъпвай на линка и отивай да четеш за "просперитета" на циганската махала, за ТИМ и т.н. Пак от Дневник и пак от същия автор. http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=370441

 26. 26 Профил на gradinka
  *****
  Неутрално

  Варна е много готин град - това лято бяхме там и хората са супер. Може и в Бургас да е така, но трябва ли все пак със злоба да се дерете един друг? Не стои ли това да сте българи и да живеете в хубави градове над вси4ко? Ех, дребнотаааа...

 27. 27 Профил на sn0wflake
  *****
  Неутрално

  Ах колко завиждате софиянцииии Едвам дочаквате отпуските и да се метнете насам към морето.Като сте тука що не ни плюете а?Ух, че злорадствам ама...но простете - няма как

 28. 28 Профил на до наивните варненци
  *****
  Неутрално

  Много ви лъжат бе хора

 29. 29 Профил на Варненец
  *****

  Няма какво да ни лъжат ние сами виждаме какво е положението из България. Аз лично познавам около 20 човека, който работят и живеят във Варна от години и нямат регистрация. Сред тях има хора от Пловдив, Плевен, Бургас и Русе! Така, че всичко в статия е отражение на това, което се случва в град.

  Това, че плюете по Морската столица безпричинно показва каква ниска култура имате!

 30. 30 Профил на Гост
  *****

  Варненец = acosta от клуб Варна в дир.бг :) Веднага го познавам.

 31. 31 Профил на тикво селска варненска, съответства ли словоблудството в статията с това което е тоя град
  *****
  Неутрално

  Истината е че чужденците купили имот във Варна панически гледат да се отърват от него защото разбраха че спекулата и балона тук са най големи Града се напуска и от много българи поради лошите условия за живот. На шаренията и трите месеца море се радват само колхозниците и тия дето се постват постоянно като варненци

 32. 32 Профил на SeaShell
  *****

  Направо е невероятно, че някой може да плюе Варна и да говори срещу очевАдни неща. Ясно е, че след София (която като столица винаги ще е с най-много инвестиции и всичко, произхождащо от това) идва Варна.

  Всъщност е добре, че има хора, които предпочитат да си останат на село и да не идват в нашия хубав град :) и без това придошлите са достатъчно.

  Варна, морето, сините вълни ...

 33. 33 Профил на w Sofiq e bokluka
  *****
  Весело

  Всиччко което е хубаво е във Варна, хубави жени и мъже, хубави къщи и вили.
  В София се притискат и живеят по 6 човека в едно малко апартаментче в Надежда или Толстой. Лапат по Цял ден пущека и пепелта . Във Варна е друго, всяка сутрин минават метачките, морето е обрало праха , въздуха е чист и хората са усмихнати.
  Иамъчените софиянзи дори не могат да мечтаят за подобен живот. Който е успял в София - заминава за Варна, да води спокоен и щастлив живот.
  Проблема е че варненци не продават имоти. Те нямат нужда от пари.
  Така казват повечето.
  А софианци ще си останат голтаци в пространството.

 34. 34 Профил на 5 4
  *****
  Неутрално

  Откъде се изсипаха толкова много капитали във Варна? Какви са? Руски ли са, еврейски ли са , не знам , но това са много пари, може би милиарди. Страхотно търсене на имоти, на парцели, на площи и на апартаменти.
  Наемите са се увеличили 2 пъти за последните 2 години, и продължават да растат.

 35. 35 Профил на Nikoj ne iska da inwestira w Sofiq
  *****
  Весело

  Какво да инвестира, София е един работнически град, хората си броят стотинките.Даде някой 50 стотинки друг да му купи баничка за 45 стотинки и чака рестото от 5 стотинки.Хората загрижени, всеки гледа да презака другия.
  Пълно с роми и мангали, няма красота тоя живот, не е интересно.

  Варна е град на бохемите,на аристокрацията, на успелите българи и чужденци, на щастливите хора, курорт, няма нищо общо със скучна София.

 36. 36 Профил на до 32-35
  *****
  Неутрално

  Опитай с диазепам, трипъти по едно след ядене Състоянието ти е безнадеждно

 37. 37 Профил на Ficho ot New York
  *****
  Неутрално

  За колегата, който казва, че природните дадености били в Бургас.

  Бургас е много млад - до 17 в. не го е имало на картата, в 1878 г. бил село с 3 хил. жители. В началото на 20-те години Стамболийски искал да интернира комунистите да строят комунизма в "обширните блата на Бургаско". Това по курортната част.

  По пристанищната. Шансът на Бургас в 20 в. беше само загубата за излаза ни на Бяло море - така Бургас стана пристанище на София. Но сега в ЕС все повече Солун ще става пристанище на София, както винаги е било.
  Бургас е главно пристанище за внос на руски суровини, сега още повече с двата нови нефтопровода. Със затварянето на Кремиковци Бургас губи огромната част от оборота си извън нефта.
  Варна от 3 хил. (може би от 7 хил. - варненския некропол) е най-вече пристанище за износ на местни стоки.
  За разлика от Бургас, Варна има естествено пристанище - най-голямото по западния брях на Черно море между Истанбул и Севастопол. Варненските езера в миналото често са били морски залив (например в 4 хил.л. пр.н.е.). Сегашната пясъчна коса между морето и езерото още не съществувала напълно в 1444 г.
  Варна-Русе е и най-бързият път от Черно море за Централна Европа - справка османския път от Цариград за Виена (при наличието на жп линията Кюстеджа-Чернавода).

  За разлика от Бургас Варна не е зависима от пристанището си на живот и смърт. Нито пък от една руска фирма като Лукойл.

  Варна и чисто географски е вторият център на тежестта в България (Пловдив е много близо до София).

 38. 38 Профил на Varna brawo
  *****
  Весело

  В момента Варна е най благоустроеното място за живот в България.София е мръсен и пиклив, а другите градове са скучни.И варненци не се надуват с това че са варненци.
  Отзивчиви са и помагат на новопристигналите.
  Поради ветровете въздуха във Варна е чист, а дори да се замърси бързо се изчиства, което е много важно за хора с белодробни проблеми.Прекрасен град. Дано да не стане такъв голям пренатрупан град като София.

 39. 39 Профил на егати откаченото
  *****
  Неутрално

  Аре пий си хапчетата и релаксирай, смешник

 40. 40 Профил на do # 39 poklesarnik
  *****
  Весело

  Варна ви е трън в очите, ама на , нищо не можете да направите.

 41. 41 Профил на 5 leva
  *****
  Неутрално

  Не обиждайте София, защото София е град на пролетариата,на бачкерите, на партийците и бандитите и мошениците и всеки българин който е неспособен и не успее в собственото си село или град заминава за София за да осъществи столичната си мечта.
  Всички заминаващи да живеят в София ми приличат на българите заминаващи за сащ за да забогатеят. Наивници. Затова 99 % от софианци лъжат и мамят.

 42. 42 Профил на аз
  *****

  Като гледам психичното състояние на варненци, една инвестиция в завод за хапове в града би си възвърнала бързо парите. Май и аптеките не достигат :)

 43. 43 Профил на Sumer time
  *****
  Неутрално

  Смешни сте! Не бъдете толкова дребнави! Явно не на всеки му стиска да пътува и да се учи на мъдрост и смиреност! България е малка страна известна с завистта и омразата към ближния. Бъдете здрави "варненци" или Българи! Всеки му според вярата!

 44. 44 Профил на Некерман" спира да води туристи в Албена
  *****

  Германският туроператор "Некерман", който е част от групата "Томас Кук", се отказва да води туристи през следващия летен сезон в Албена и не е подновил договора си с морския курорт. Информацията потвърди както представителят на "Томас Кук" за България Христо Колев, така и изпълнителният директор на Албена Красимир Станев. Това е третият туроператор, който се отказва от някоя от дестинациите около Варна.
  Представителите на туристическия бранш обясняват решението на международните туроператори, от една страна, с отслабналия интерес на чуждите туристи към курортите в Северното Черноморие. Другата причина е поддържането на места на по-високи цени на туристическите пакети в сравнение с Южното Черноморие, където и предлагането на легла е значително по-голямо и конкурентно. Няколко са мотивите ни да не продължим работата си с курорта, но основната е завишаването на цените, обясни Колев.

 45. 45 Профил на hey bulgari!!!
  *****
  Гневно

  абе много сте загубени тук, кои ви е казал че местоживеенето определя характера на човека, не се ли виждате тук ...варненци,софиянци,бургазии,пловдивчани или каквито щеш други все сте един дол дренки, какво е това надпърдане от краи време ,защо винаги едните се мислят за по-нещо от другите? Я се вийте какви се въшкари всицхки ,едните били бохеми пук други стотинки брояли....боже мили...само ако можехте да се погледнете отстрани колко сте жалки.Варна наистина расте с голяма скорост ,но защо я сравнявате със софиа или др.градове какво общо има ,нали всички сме булгари

 46. 46 Профил на за селянина от бургас
  *****
  Неутрално

  чета и се учудвам на простотията българска. тя е пословична, но това тук е уникално . голяма помия бе хора. Що така?? на някой му бръкнаха в ауспуха ли що ли ??????????
  статията е за варна, нормална , описваща нещо........... защо такава злоба ?????????
  реших да пиша , защото четох постинга на един селяндур . първо когато говорим за статистика нека да говорим за такава, а не да казваме , че софия била 2-3 милиона , но другите градове намалявали. смешно е . при това много. има си статистика, която даже казва, че софия за миналата година е с намаляло население при това от близо 40 хил души. да е жив и здрав бате бойко- легендата.
  така че хубаво би било да няма толкова омраза. един тука даже обясни каква перспектива бил пловдив, как цъфтял, а интересно що всички реват против чомаков???? да не говорим , че града изглежда толкова изостанал, че няма на къде. това за което говори е в община марица , а не в пловдив.
  за селянчето от морето:........ ами аз в софия го виждам това бе пич, че бургазлии сте на тълпи тук и се поддържате яко селски. имам чувството , че се е изнесъл половин бургас в софия, ама нали трябва да плюем и решихме , че и с варна е така.
  че варна си има проблеми си ги има, но не знам град без такива. някакъв дал линк за циганско гето. абе кавал , що не дадеш един линк за факултето, татарли или квартал ботев? а? да не говорим, че днес чета във вестника , че бойко се объркал пак. в софия живеели 250 000 мангасарян.
  цяла българия постепенно се движи напред и ние ако оплюваме и малкото хубави неща явно си заслужаваме мизерията.
  ако на някои не му харесва нещо не се занимава с него. нали ?

 47. 47 Профил на za selqnina ot varna
  *****

  eieii idiot ob6tina marica E plovdiv ako plovdiv e izostanal i zanemaren za varna nz ko da se kaje togava ,mqstoto vi e v ludnicata v radnevo ,priemete go nai posle 4e dale4 ne ste nomer 1 v bg

 48. 48 Профил на Guru
  *****
  Неутрално

  "Икономиката на Варненския регион е добре представена на национално ниво. Брутният вътрешен продукт, произведен там, представлява 5.4% от националния". А населението както разбираме е почти 10%. т.е. БВП на глава е под средното. А ако сметнем на колко от големите инвестиции в региона собствениците са в София, а останалите са на ТИМ, ще видим че пре(обладава) бачкаторът със сезонно изразена заетост и цени на по-скъп град.

 49. 49 Профил на BS
  *****
  Неутрално

  Във Варна са всички селяни от подбалкана, което е добре за варненци. Много лесно се лъжат "новите варненци". И аз бях там и аз лъгах...............и аз купонясвах за тяхна сметка

 50. 50 Профил на от Бургас
  *****
  Неутрално

  Варна е много-хубав град.Нека не се заблуждаваме жевеем все пак в България.

 51. 51 Профил на Ficho
  *****
  Неутрално

  Да, Варна расте и много живеещи там нови хора не познават бъкел града, вкл. и журналисти. В Дневник скоро бяха сложили снимка на Бургас в статия за Варна. В друг вестник пишеше, че тогава (1972 г.) Аспарухово още било село, а не квартал (журалистката бърка стария кв. Аспарухово със с. Аспарухово - на яз. Цонево). В материал за Златните пак в Дневник журналистът не знаеше какво имало на мястото на х-л Кемпински само преди по-малко от десетина години - стария рест. Казино, от който остана кипарисовото стълбище. Статиите за новия ОУП на Варна също бъкат от несмислици, понеже хората нямат представа за какво приказва проф. Никифоров.

  Когато се пише за морското стопанство пък обикновено не става дума за такива развития като Oceanic Creations или идването на Саркози на 4 октомври да натиска за строителството на корветите Гоуинд в Булярд и Флотски арсенал. А предполагам това са сред най-сериозните събития в цялата страна в областта на новите технологии.

 52. 52 Профил на Врапчо
  *****
  Неутрално

  На фона на картинката в страната Варна седи добре в проценти, но като се погледне от друга гледна точка, облика на града и впечатлението с което оставаш от жителите му, като цяло града изглежда като пренаселено гето. Туризмът просто няма отдавна във Варна, парите идват основно от транспорт, енергетика, промишленост, но това едвали има много хора които да го усетят по джоба си, повечето хора разчитат да се издържат от заблудени туристи и приходящи от страната. Но все пак переспективите за подобравяне качеството на живот в града са много при добро управление. Лошото е че досега се сътвориха много глупости заради сляпата алчност, но при силна местна власт с много пари, устройствен план, стратегия за равитие, добро образование и всякакви мерки за всички които са необходими пари започват да се случват и все повече хора ще забелязват повече промяна към добро, просто в момента преобладаващо е лошото впечатление заради склонноста на българина винаги да показва простотията си навсякъде и никой не се сеща сам да се сети да направи нещо за да допринесе за добрия облик и да спре да се прави на обиден за неща които не могат да се променят в живота. Потенциалът на града човек който само плюе и нищо не разбира няма как да го забележи. Варна ще става все по-приветлив град въпреки всичко, защото има много хора с възможности, които правят много неща въпреки проблемите.

 53. 53 Профил на до Врабчо
  *****
  Неутрално

  Бе ти за пунктуация не си ли чувал бе чоджум Хубаво е , че Варна ти харесва, то на свинята в кочината мирогледа и е лайнян.

 54. 54 Профил на rs
  *****
  Любопитно

  много е интересна тази омраза към варна от страна на хора, които могат да си позволят да видят морето за една седмица годишно - южно от бургас... живейте си живота, бе хора, като оплюхте кочината Варна, какво добро направихте за собствената си кочинка?

 55. 55 Профил на Vency
  *****
  Неутрално

  Хе хе този последния коментар май заби всички.

  Иначе Варна си е и ще бъде най-светлия и хубав град в България.
  И това съм го чувал от хилядите туристи които съм имал щастие да псрещам преди 7 години.

  Жалко че от по-вече от 7 години не живея там но съм роден във Варна и там живях 37 години и пак там щесе върна.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 57. 57 Профил на rs
  *****
  Любопитно

  Столицата на БГ мафията е София. Ако си мислите че БГ мафията във Варна, Пловдив или Каспичан може да съществува без правителствена протекция, сте в дълбока заблуда.

 58. 58 Профил на до тия дето плюят Варна от варненец !!!
  *****
  Неутрално

  Задръстванията си ми харесват, мутрите са ни най-възпитани,управата на града е компетентна във всичко, града ще расте и ще се пръсне докато не надмине Сф и Пд взети заедно, морето си ни е най-синьо а Девня ни е на един хвърлей място.Циганите не са събрани на едно място за да има във всеки квартал за аромат, живота е поносимо евтин, а като дойдат туристите се кефя че няма да намеря място на плажа или на златните. Така не се налага въобще да се разкарвам до там и да се потя и опесъчавам.
  Извод:Във Варна са най-добрите условия за живот т.е нека всички които в собствените си села и градове нямат тези прелести да емигрират тук.

 59. 59 Профил на Георги Белев
  *****
  Гневно

  Варна от един прекрасен зелен град се превърна благодарение на Кирил Йорданов в една мръсна презастроена кочина без паркове и градинки

 60. 60 Профил на Врапчо
  *****
  Неутрално

  Сори че мирогледа ми изглежда лайнян, това което в случая има значение е, че въпеки проблемите които ги има навсякъде, Варна има прекалено много възможности за развитие събрани на едно място и това обяснява странната тенденция всичко да е противоположно на останалата част от страната. Във Варна може и да си нямаме много мутри, но поне са по-грамотни от разни други дето така и не можаха да надскочат себе си и да станат хора. Иначе то се вижда от форума, че манталитета е проблемът за всичките ни проблеми, винаги зе започва от плюенето, лепенето на етикети и се стига до една ругатня за изпроводяк, това не е начин, може и всички да сме иначе много добре от комшията и това да е просто за разтоварване, но така винаги ще бъдем по-зле като цяло взети заедно. Винаги ли трябва да му убивате желанието на човек да прави каквото и да било, ако така се чувствате по-умно толкова по-зле за вас, ще си останете винаги без отношение към нищо.

 61. 61 Профил на Тъпо гадно място
  *****
  Неутрално

  Варна - мръсно, смърди, прах и задръствания, чалга и малолетни курви, ОТВРАТ !!!

 62. 62 Профил на Varna city
  *****
  Неутрално

  след като прочетох всички коментари, рещих да изразя личната си позиция. Но първо се питам зашо е необходима тази комплексарска простотия във този форум??? В крайна сметка всички сме българи и всеки живее където му харесва. Що за простотия...??? пренесохте чалга манталитета тук!!! хулите Варна, ами просто не идвайте тук а си стойте където ви харесва повече...!!! дали ще е по хубаво място или някоя кочинка - въпрос на личен избор... и на мен не ми харесва преселението на селяни в града, но нали е въпрос на демокрация. само че селяните забравиха да оставят селенията на село и което по-лощо - НЕ ВЪЗПРИЕМАТ НАчИНА НА ГРАДСКИ ЖИВОТ!!!... и едно послание към неандерталците във форума - преди да вземате отношение по тема, задайте си въпроса имате ли мисловен капацитет за това!!! тук е място не само за образовани, но и за мислещи хора!!! критиката преди всичко трябва да е градивна и да постави основите на гражданското общество в БГ... злобните коментари са присъщи за хора а-социални, които не са в състояние да градят... искам да видя от всички тези плебеи, които обиждат и хулят, градивни предложения и как биха съдействали за реализацията им... така бих възприел един нормален форум... дерзайте

 63. 63 Профил на Варненец
  *****
  Неутрално

  Мале, мале! Градивни предложения! Абе ти що за идиот си?! По форумите пишат само дървени философи, дето си нямат работа!
  Истината за Варна е, че е града с най-голяма престъпност, че е все по-мръсен и задръстен с хора и коли. Строят се някакви нови неща, ама от това едва ли на някой му става по-добре.

 64. 64 Профил на Врапчо
  *****
  Неутрално

  Идиот, не означава човек пълен с идеи.

 65. 65 Профил на Абсурда в сборището Варна
  *****
  Разстроено

  Има идиоти от управата и някои нови кандидат идиоти които реват за едномилионна Варна. Само това е достатъчно за да разбереш какви ни управляват, ще ни управляват и на какви нови глупости ще бъдем подложени.Манталитета на варненския политически и икономически елит е ЧАЛГАДЖИЙСКИ , защото се изгражда предимно по кръчми и ресторанти. Бързо забогатяване в комбинация с нисък интелект и морал води до това простотията да вилнее из варненските улици и да тормози обикновенните хора. Който има възможност да напусне Варна иначе спасение НЯМА !!!

 66. 66 Профил на Петров
  *****
  Неутрално

  Не мога да се съглася, че заради гледката към морето, човек трябва да плаща много, да му е драго че го лъжат, че е мръсно и др. А аз лично познавам много на брой богати хора, живеещи НЕ във Варна и за тях средния варненец живее в кочинка. За тях Варна е просто пазар с много хора, където се пласира стоката им и оборотът е по-голям от този в Добрич например. И на днешните комуникации има все-помалко значение къде живееш.

 67. 67 Профил на от Варна
  *****
  Неутрално

  Че на всякъде по света гледката към морето е многократно по скъпа от тази към съседната панелка мисля че няма нужда от коментар, или?!?! Мисля, че идеята е по скоро дали е по добре да се живее във Варна или примерно в Шумен......отговора е прост, мноооого прост. Защо всички сравняват Варна преди всичко със западните градове, а не погледнат първо в собствения си двор? Не е ли очевадно че градът се развива "малко" по добре и по бързо от масата български градове и паланки? Това май е и идеята на статията всъщност...не става дума за някакво чудо, да задминаваме софия или нещо от сорта, но тези темпове на разтеж не могат да се отрекат, не казвам че заслугата е директно на сегашното управление на града...
  А относно коментарите в стил - "Варна - чалга - мръсотия - цигани - селяния - и т.н." това за мен са хора за които разходка отвъд съсседния хълм е равносилно на околосветско пътуване.....разходете се малко поне из европа и сравнявайте......после ще си говорим! И не клеветете един от малкото български градове, които се доближават малко или много до един средностатистически западноевропейски град! И не на последно място, сравнете Вашия ...примерно... Ямболски двор с положението във Варна........ на светлинни години сте, а?

 68. 68 Профил на Статията е за розови пеликани с очила
  *****
  Неутрално

  Да сравнявам Варна с други градове няма смисъл, достатъчно е да я сравня със самата себе си преди пет години за да видя колко много от уредения живот сме загубили. Или маже би ти харесват новопостроените кооперации в собствения ти двор и шаренкото на велоалеите?!Схващаш ли ми мисълта, просто Варна става все по непредпочитано място за живеене и ако има човек достатъчно финансови възможности може да си позволи да живее извън града и да го ползва само по необходимост /като нужник/.

 69. 69 Профил на от Варна до 68
  *****
  Неутрално

  Не отричам ни най-малко че има доста места из града, където е наистина презастроено, терасите на съседните бокчета са буквално на 3 метра една от друга...Мисълта ми беше че нещата се променят към добро, но това не става от днес за утре. И не мисля че преди 5 години положението беше по-добре...Точно времето когато се строяха МНОГО и доста грозни блокчета, чиито фасади се орониха преди да се нанесат собствениците...Сега положението се подобри, има какво още да се желае, но съгласи се с мен, че града се стегна за тия години...А и трябва да се гледа поне с малко оптимизъм, иначе наистина нищо няма да се промени, дори бюджета на града да е 1 млрд.......

 70. 70 Профил на до Варна
  *****
  Неутрално

  През годината продадох тристаен в Левски и преди месец закупих къща с 2,5 дка двор в близко село. Гледах да няма цигани, англичани и да има гора в близост. Имота придобих на 1/3 от стойноста на апартамента, къщата е сравнително добра , строена през 80-те. С 10 хил Е до момента и направих всичко за което се сетиш че е необходимо. Двора половината ще е канадски райграс /до -10 градуса/. От Варна до мястото е 25 минути , от които половината в града. Останаха пари и за две годишен дизелов Ван и за екстри /соларни бойлери /.Казвам всичко това с нескрита радост че се отървах от комшийския неспирен шум, от невъзможноста да си паркирам колата в близост до нашата улица, от сутрешните градски /девненски и ТЕЦ-ови/ миризми и т.н .В момента и приятелско семейство купуват в съседство.Най-интересното е че нямам комплекс че съм селянин, все пак имам гарсониера в града ако хване люта зима и непроходим път. Та така, сполай ти и на теб

 71. 71 Профил на Varna city do 70
  *****
  Неутрално

  браво, супер се е получило! късмет и занапред!

 72. 72 Профил на До 67
  *****
  Неутрално

  Ти приятелю не ми говори за морския изглед! То и от Владиславово се вижда морето, което не означава, че е върхът на сладоледа. А че е по-добре милионер в Шумен отколкото заплата във Варна и аз мисля, че отговорът е мно-о-о-го прост. И въобще какво значение има къде живееш? По вашата логика всички Варненци са селски парчета за софиянци...

 73. 73 Профил на до 72
  *****
  Неутрално

  Ами ако си милионер от Шумен, браво!!!Харчи си ги със здраве Мисля че знаеш какво имам предвид под гледка към морето, във всеки случай не и владиславово......Просто едни от най- най- скъпите имоти на СВЕТА се намират на море.....Така че не е за подценяване наличието на голям воден басейн до Варна...А и идеята ми беше, че всички се опитват да омаловажат този потенциал и представят града едва ли не като помийна яма в сравнение с по малките градове във вътрешността.....което не е така, но всеки си има мнение, нали така.......
  до 70: с двете ръце съм зад това твое решение! но живееш на 25 мин от центъра на Варна, не от центъра на Пазарджик, нали?!? Така или иначе това е идеята на големите агломерации, хората да си живеят спокойно, близо до големия град, защото там са възможностите!.....

 74. 74 Профил на до 73
  *****
  Неутрално

  Тоя дето се е преместил на село едва ли щеше да го направи ако живееше в Пазарджик. Там шума, мръсотията, задръстванията и скъпотията едва ли са колкото във прехвалената Варна.

 75. 75 Профил на бе много за елементарни ни мислят паричковците
  *****
  Неутрално

  Статията е по поръчка на тия дето окичиха Варна с билборд - Варна хубава Варна. А подтекста е - Вие знаете кой направи града хубав Остава и да повярваме че лампите и шареното са нужното за тоя задъхващ се град.

 76. 76 Профил на nezavisim
  *****
  Неутрално

  Дори при тези нива на хаотично застрояване Варна си остава най-приличният за живеене град България

 77. 77 Профил на до 76
  *****
  Неутрално

  Пак се връщаме до кочината и мирогледа на свинята.

 78. 78 Профил на анонимен
  *****
  Неутрално

  Както един мъдър човек е казал, всеки град, който не се намира в близост до море, е провинция (извинявам се за неточния цитат). Това го казвам не с цел обида на живеещите в по-малки градове във вътрешността на страната, а за да наблегна на факта, че е естествено един голям град на море да се развива в културно, икономическо и промишлено отношение. Не е нормално хората да са против растежа на населението на града - това е необратим процес. За това се е появило явлението аглумерация - който иска спокойствие, може да живее извън града и пак да работи в него - нещо, което допреди няколко години беше непопулярно и немислимо, а сега е възможно благодарение на подобрената инфраструктура. Всеки голям град има своите проблеми, но съм съгласна, че през последните години нещата вървят на добре и Варна придобива европейски облик. Макар много грешки вече да са допуснати, новият градоустройствен план е в интерес на града. Да не споменаваме проектът за преместване на пристанището - с него, мисля, несъгласни няма. Не само ще е от икономическа полза за града, а и атракционният комплекс и яхтеното пристанище ще привлекат не само туристи, но и варненци, и ще ни накарат да се чувстваме жители на по-европейски град. Като цяло, Варна е един от най-развиващите се български градове не просто по популация и строителство, а и в благоустройствено отношение. (Не разбирам какво против може да има човек по отношение на цветните велоалеи.)

 79. 79 Профил на до 78
  *****
  Неутрално

  Мисля че си напълно прав.По-злобни и песимистично настроени хора като за тези които пишат в форума не съм виждал.Прегледах няколко статии за другите градове ,в които няма нито един коментар,но когато се напише нещо за Варна всички започват да очернят всичко свързано с града.Дори имаше маолумно сравнение с Пазарджик)

 80. 80 Профил на до 78 и 79
  *****
  Неутрално

  Айдее, общинските чиновници се активизираха

 81. 81 Профил на Врапчо
  *****
  Неутрално

  Идеята на всички мнения е една и съща, Варна е празастроена в момента в централната си част, по-голямата част от Варненци желаят къща с двор в близост до града, обаче като си във Варна и гледката има значение, както и близоста до гора също е много желателно. Като си говорим за оптимизъм, ще ви светна че в новия градоустроиствен е сметнато точно колко калпака биха решили да си продадат апартаментите в града за да си купят къщи, както и са предвидени терини затова, с изглед към морето или езерото и до природни паркове. Офис сградите ще се съсредоточат в Западна промишлена зона, а промишленоста и пристанищата ще се съсредоточат в Тополи и Езерово, единствените недоволни ще са от Казашко, защото от двете им старини ще има пристанища - изток и запад. трнзитният трафик ще се пренасочи първоначално през Левски и Смирненски и с новия мост - през Каменар, а класа на центрлните улици ще се свали и ще се разреши паркирането по тях срещу такса, светофарите ще се заменят с кръгови, старата част ще стане архитектурен резерват, а кв. Чайка ще се ползва също със защита като паметник на културата. За яхтеното пристанище всички знаете, но има идея то да се свърже с острова, а той с Аспарухово с пешеходен мост и брега до Галата да се укрепи както до Почивка и практически пешеходната алея ще стане 2-3 пъти по-дълга. Който го тормози чалгата, добрата новина е че догодина, на централен плаж ще бъдат изцяло премахнати дискотеките и заведенията в старите съблекални и всичко ще бъде възтановено в стария вид. Пари ще има, щом има промишленост и логистика, а и ще идват и от чужди инвестиционни фондове. Според мен проблемът с гледката към прането на комшията ще бъде решен когато повечето хора предпочетат чистият въздух и предприемачите откупят по-големи терени в центъра и на мястото на кооперациите които се нацвъкаха през последните 20 години вдигнат по-високи сгради с повече пространство около тях. Всичко и колкото фантастично да изглежда при добро желание от всички може и да стане за 10 години.

 82. 82 Профил на Врапчо
  *****
  Неутрално

  Спокойно номер 80, още не си видял активизирани архитекти, това досега дето се правече беше от чиновници.

 83. 83 Профил на Петров до 80
  *****
  Неутрално

  Харесва ми оптимизма ти. Дано си прав! Аз виждам проблем със собствениците в централните части. Но със сигурност терени около Варна ще станат по-атрактивни (ако вървим с по-европейско мислене).

 84. 84 Профил на не е оптимистично
  *****
  Неутрално

  Архитектите се поизложеха в града, сега мерака им е за вилните зони Никъде ли няма да има мира от Вас.

 85. 85 Профил на Врапчо
  *****
  Неутрално

  Искаш да кажеш, чиновниците се изложиха. В България има много добри архитекти, но правят проекти извън България, защото тук не се проектира, а по-скоро се изчисляват площи. Не ти е ясно че на практика всичко, което го виждаш е правено от ученици, които са се научили да чертаят на компютър, а в същото време чиновниците си подхвърлят проекти, а всякякви съмнителни типове бързат да строят и не ги интересува какво, само да има повече за продаване. Това няма нищо общо с градоустройството, архитектурата или каквото и да било разумно човешко поведение.

 86. 86 Профил на до варненските пишман корифеи и експерти
  *****
  Неутрално

  Тия приказки за най-скъпи имоти,за най-шарено, за най-увеличено население, за най-зелена трева, за най-.... са добре за политиканстващите ,но не и за населението на Варна. Не искаме прах, задръстване, пренаселване, липса на морал и възпитание или иначе казано мсичко онова което се харесва на тези които мислят за "бъдещето" на Варна.Не са ни необходими частни руски квартали със съмнителни типове, не искаме града да се превръща в мека на прането на криминални пари. Варна отдавна изгуби чара си, с Врапчовците ще изгуби и последните нормални условия за живот. Който иска Варна да се пренасели да заминава в София. Тук да останат хората без комплекси за произход.

 87. 87 Профил на Врапчо
  *****
  Неутрално

  Абе 86, много ти се иска да ти е лесно, но не си го заслужил, това което не ви се иска сами си го направихте. Какво си мислиш че аз не съм от Варна ли, ами дразня се и аз от липсата на култура у Варненци, но за съжаление нищо не мога да направя, освен това което мога. Виж само по центъра какви хора живеят и ако имаш сили учи психология, може и с нещо да помогнеш.

 88. 88 Профил на do 86
  *****
  Неутрално
 89. 89 Профил на Врапчо
  *****
  Неутрално

  Аман от кретени като вас, само знаете да плюете. От ден на ден ставате по-зле, защото не се грижите да добавите нещо към умствения си багаж България не може да се оправи заради умници като вас с идиотския ракиено-салетен манталитет. Станахме известни по цял свят, че в България има само кретени и идиоти, живейте си жалкия живот и продължавайте да спамите и да разваляте имиджа на страната, сами сте си виновни за всичко.

 90. 90 Профил на Врапчо
  *****
  Неутрално

  Само ще седите и ще цъкате с език. Във Варна ще дойдат не само "селяни" и руснаци, ами всякакви хора от цял свят, какво ще правите тогава, ще се умажете целите в лайна и ще почнете да ги плашите ли?

 91. 91 Профил на Varna city
  *****
  Неутрално

  който не му харесва във Варна, да си ходи на село и да си гледа прасетата!!! който само се оплаква - при арменския поп!!! писна ми от бак6и6 интелектуалци, които 4оплейки семки бистрят политиката и разбират от вси4ко!!! това бе6е на мода преди '89,,, но сега е разли4но. който иска да успява, трябва да е конкурентен на пазара с умения и познания... балъци винаги 6те има, за съжаление и във форумите... айде със здраве

 92. 92 Профил на Varna city
  *****
  Неутрално

  Врап4о, понеже винаги посланията ти са към ...'сте'..., 4удя се дали с този патос дава6 акъли и на сиирджиите на полския център (разните му там кибици и футболни фенове)... да не би си от по-вис6а раса, 4е така отгоре приравнява6 съсловиятя, ти божествений? не забравяй, 4е форумите са място преди вси4ко за свободен обмен на инфо, а не за избиване на комплекси,,, все пак не знае6 кой какъв е тук... сполай и със здраве

 93. 93 Профил на Врапчо
  *****
  Неутрално

  И аз съм на мнение че форума е място за обменяне на информация, а не за оплюване. Споделих това което съм успял да разбера за устройственият план и веднага ме оплюха. Ако имат хората които не харесват Никифоров и мен още нещо да казват нека се аргументират, а не да ми слагат за вкус по някоя руска фраза и целини. И нека са разгранича от Никофоров, не съм нищо повече от един гражданин като всички останали, който се интересува от развитието на града, без занчение кой ми е симпатичен и кой не е. Никифоров си има и своите недостатъци, но няма по-добър от него в България, що се отнася до градоустройството. Това мисля, беше споделяне на информация, ако на някой му е неудобна, значи си има своите проблеми.

 94. 94 Профил на Varna city
  *****
  Неутрално

  до #93, споделям мнението. трябва все пак да се разграничават аргументираните мнения. на плювалниците въобще не трябва да се обръща внимание...

 95. 95 Профил на до аргумента Врапчо и сие
  *****
  Неутрално

  Добре бе знаещи, да знаете кой е собственик на землището заключаващо се между Галата, Боровец и Прибой та чак до Ракитника?! А знаете ли статута на земеделската земя/лозята и целината/ към настоящия момент?! Какво означава Кинт 1.25 за Прибой?! Нещо за напрежението /волтаж/ в тези местности?! Врапчо, обвиняваш ме че не съм запознат, .... не ми се говори, няма смисъл. Погледни Бриз и мисли за следващите няколко години в южна посока.Мога и да не коментирам проблемите на Варна и отдадените "рискови" концесии на десетки декари в чертите на града , ама от това на теб и на решилите да прекарвеат дните си във ВАААААРНА няма да им стане по лек и уреден живота. Добре, повече дума няма да обеля в песимистичен порядък, така или иначе скоро емигрирам. Поне да креатирам душевното Ви благоденствие. Браво човече, но не се възгордявай. Варна,хубава Варна

 96. 96 Профил на Врапчо
  *****
  Неутрално

  Означава, жилищен комплекс, при 25% плътност, това са 5 етажа, земеделската земя би трябвало да е без стопанско значение (предвидена за разширяване). Предполагам кинта е вдигнат под натиск, и може и статута на земята да е сменен по т.н. изключение. Наистина в крайна сметка пак ще стане, както онези там, на които е земята са си решили. То още навремето, когато беше конкурса, беше ясно кой ще го вземе. Екипа на САБ бяха на второ място, в техния идеен проект се предвиждаха неща, за които юнаците не бяха се сетили и веднага след това започнаха да изкупуват земята на неподозираните от тях преди това апетитни места. Много от идеите в новия план ги откраднаха от класиралия се на 2-ро място проект. Никифоров обаче ги е убедил в доста полезни неща и в крайна сметка плана му е хубав, и който и да го беше правил все щеше да е под натиск и смятам, че друг по-трудно би устоял на този натиск. В крайна сметка, жилищен комплекс като "Чайка" е много по-добре отколкото "италиански" квартал като "Бриз". Не можеш да си представиш колко много ме боли когато виждам в какво се превърна "Бриз", като си спомня какво беше. Ами едно време и "Чайка" е било лозя, но сега кварталът е най-благоустроеният във Варна, да се надяваме, че новият план ще се спазва и Варна ще стане хубав град. Но при всички положения без план ще е хиляди пъти по-лошо, сам виждаш какво става в момента. Иначе за емиграцията, добре е човек да види какво е извън България, там хората са минали по нашият път и сега нещата са по-добре, но и там си личат на много места последиците, надявам се ще вземеш най-доброто за себе си и ще спреш да съжаляваш, за това какво е било и какво е можело, в крайна сметка по един или друг начин нещата все стават по един и същ начин, хората са такива, нищо не можеш да направиш, всички са виновни, не само политиците, нещата в България бяха изтървани, всеки си намира причина за себе си независимо дали е прав или не, добре е да се гледа от човешката страна на нещата, но и трябва да се гледа и по глобално на нещата, има явления в обществото които не се решават на индивидуално ниво, създаването на по-добри условия много чест се оказва в ущърб на някого, лошото е когато всичко става стихийно, защото тогава става в ущърб на много хора, както беше досега, наистина е трудно да се преглътне толкова много обида. Аз имах късмет и не загубих много, но не съм от тези които нещо са спечели освен това, че работя и имам професия и дори тука нещата да се влошат много, лесно бих се оправил и тук и на друго място. Предпочитам да работя тук, защото знам че в България има нужда от хора с идеи, а не е толкова важно кой дава парите, на запад богатите не са по-различни. Тук нещата ще започнат да потръгват, когато има млади и къдърни хора навсякъде, иначе ще си останем бедни.

 97. 97 Профил на 95 до 96
  *****
  Неутрално
 98. 98 Профил на Екокатастрофа
  *****
  Гневно

  В момента над Варна се стеле жълто-кафяв пушек идващ от ТЕЦ-а. Това е от около една седмица. Изтровиха ни. Който не вярва да се качи на аспаруховия мост. СМРАД !!!

 99. 99 Профил на Иво до От Бургас
  *****
  Неутрално

  Природните дадености на Бургас са малко под съмнение. Или под природа разбираш Слънчев Бряг? Има верно нефтохим в Бургас, за това е мръсно. скоро и петролопровод ще има и него може да го включите към природните дадености. Че Варна се развива няма две мнения освен на тези доброжелатели, които целия свят им е крив.

 100. 100 Профил на ME
  *****
  Неутрално

  БУРГАС ДИША В ВРАТА НА ВАРНА.
  И Я КОВЕ хахахахаах

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK