Изкуство или човекоядствоИзбори 2022

Миналата година чилиецът Марко Еваристи смеси телесна мазнина, извлечена от тялото му чрез липосукция, с кайма и си направи кюфтета. След това ги изпържи в зехтин и ги изложи в обществена галерия. Тази година плановете му бяха да изкачи Монблан, най-високия връх в Европа, точно на френско-италианската граница, да го боядиса в розово и с това да го обяви за независима държава, а себе си за неин президент.


Работата му е обругавана като неморална и отвратителна, целяща единствено публичност, но Еваристи казва, че просто се опитва да подчертае някои от двойните стандарти, които наблюдава в заобикалящия ни свят. "Това, което се опитвам да постигна с тези работи, е да разтърся здраво обществото и да го накарам да започне да задава въпроси", казва в телефонно интервю за Ройтерс 44-годишният артист, който живее в Дания с жена си и трите си деца. "Сигурен съм, че обществото може да намери отговор на въпросите и така всички ние навярно можем да станем по-добри човешки същества."


Еваристи е затворил кюфтетата в 13 консерви, а те самите са подредени в инсталация на дълга маса, която препраща към "Тайната вечеря". Авторът казва, че работата му разглежда светостта на тялото и нездравословната модерна мания да се преяжда или да се отслабва."Първо, искам да покажа на хората, че кюфтетата, които съм направил със собствената си мазнина, не са по-отвратителни от тези, които се продават в супермаркетите", казва Еваристи. "Второ, опитвам се да вляза в диалог с модерното общество, което живее, за да яде, а не яде, за да живее, както би трябвало да бъде." Хората ядат, дебелеят и после отиват в клиника, където им изсмукват мазнините само за да могат да започнат да се тъпчат наново. Когато Еваристи показва инсталацията в Чили, той кани още 12 души да опитат кюфтетата, като в една тайна вечеря. Какви са били на вкус? "Даже по-вкусни и от тези на баба ми", казва авторът.Но тази инсталация далеч не е най-скандалната му работа. Навярно най-зловещата и критикуваната е тази, при която Еваристи напълни няколко блендера "Мулинекс" с вода и пусна в тях златни рибки. После ги изложи в датска галерия и покани посетителите, ако пожелаят, да си направя рибена чорба само с едно натискане на старт бутона. Известно е, че само един посетител е участвал в експеримента, при който две рибки са станали на пюре за части от секундата. Датската група "Приятели на животните" започва кампания срещу директора на галерията, който бил глобен, но съдът се произнесъл, че не е имало акт на жестокост. Аргументът - рибките не са изпитали продължително страдание, защото са умрели за една секунда от пускането на блендера. Били са убити "моментално" и "с човечност", отсъдил съдията. Ветеринарен лекар също се произнесъл, че рибките са умрели толкова бързо, че не са могли да изпитат болка. В Австрия обаче същата инсталация имаше различен успех. Защитници на правата на животните нахълтали в галерията, освободили златните рибки и потрошили блендерите. Те също се опитват да осъдят Еваристи за малтретиране на животни.
Освен рибната инсталация Еваристи боядиса в червено един айсберг в Гренландия, друг път постави балсамиран труп на предната седалка на ферари - все в името на изкуството. Заради чудатите си хрумвания е получавал смъртни заплахи, а галерии, които излагат работите му, два пъти са получавали предупреждения за бомби.Когато оцветил айсберга през 2004 г., Еваристи споделя, че е искал да подчертае крехкостта на природата. За целта използвал около 3 тона боя, разредена с океанска вода, три пожарникарски маркуча, два ледоразбивача и екип от 20 помощници. Най-накрая айсбергът се разтопил и работата му се размила във водите на Северния Атлантик. Гренландия е първата част от трилогия, която е замислил, а втората част е боядисването в червено на най-високия връх на Алпите. Първоначалната идея на Еваристи била да основе "страна на плурализма и толерантността" на най-високата точка на планината. За осъществяването на това начинание авторът приготвил 1200 литра специална биоразтворима боя с 15 доброволци и 50 хиляди евро. Площта на червеното петно трябвало да бъде 2500 кв.м. Всички разходи - за сметка на художника. Кметът на градчето Шамони, разположено в подножието на Монблан, нарекъл идеята "глупава и незаконна". Още тогава заплашил с полиция, а това принудило Еваристи до последно да крие датата на изкачването. На 5 юни обаче, докато се катерил към върха, художникът се опитал да боядиса планински проход и бил арестуван от френската полиция. Оказало се, че от 1993 г. мястото било обявено за защитена природна област.


Впоследствие Еваристи покрива върха с осем топа червен плат, обшит с найлон, по думите му, за да привлече внимание към "опустошаването на природата" и по-точно замърсяването на най-популярната европейска планина. После забива там пилон и флаг, на който се чете "Розова държава". "На кого принадлежи природата", пита авторът. Със сигурност не на онези, които оставят купища боклуци след себе си, отговаря той.


Третата част от трилогията ще бъде или в Сахара, или в чилийската пустиня Атакама в края на тази година.Марко Еваристи е роден през 1963 г. в Чили в семейството на ортодоксални евреи. По-голямата част от ранните си години прекарва в Израел, после се мести във Великобритания и най-накрая в Дания. Живее там за последните 24 години. През 1994 г. официално приема будизма за своя религия и казва, че полага усилия, невинаги успешни, да практикува вярата си.


Тази седмица "Дневник" разказва за част от новите провокации и тенденции в съвременното изкуство и предизвикателствата, които отправят към традиционното възприемане на формите. В понеделник показахме работите на Деймиън Хърст, който смути арт средите с истински човешки череп, обсипан с диаманти, по-късно продаден за $100 милиона. Вчера разказахме как провокативната интерпретация на установени религиозни светини поставя под въпрос тяхната неприкосновеност. В сряда представихме най-модерната форма на портрет - ДНК код и пръстов отпечатък.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK