Как ул. "Стефан Караджа" 2 загуби и спечели "Слатина Булгарплод"

Как ул. "Стефан Караджа" 2 загуби и спечели "Слатина Булгарплод"

© Юлия ЛАЗАРОВАПо-малко от 48 часа бяха необходими на Столичната общинска агенция за приватизация (СОАП) да избере победителя в най-голямата й в историята сделка за 75.4 млн. лв. Става въпрос за продажбата на тържището "Слатина Булгарплод" седмица преди местните избори. Приватизацията се разигра изключително бързо, като се има предвид, че години наред се отлагаше заради съпротивата на Министерството на земеделието.


Причината беше взетият от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) кредит, с който беше модернизиран най-големият пазар за пресни плодове и зеленчуци на Балканите. Въпреки че заемът все още не е изплатен, така и не стана ясно с какъв мотив ведомството на Нихат Кабил обърна мнението си на 180 градуса и да даде зелена светлина за продажбата на тържището. Столичният общински съвет пък взе решението за приватизацията на последната си сесия преди лятната ваканция - 26 юли, при начална цена от 75 млн. лв. А официално изразеното намерение беше да се привлекат стратегически инвеститори, които да развият пазара.


По тази причина дори беше публикувана обява и във "Файненшъл таймс", посочи изпълнителният директор на СОАП Иван Димитров. Общо 18 компании и физически лица купиха документи за участие до крайния срок 20 септември. По-голямата част от тях бяха от бизнеса с имоти като "Адванс пропъртис", "Вапцаров бизнес център", "Феърплей интернешънъл". Този интерес не беше изненада за експертите, които прогнозираха, че тържището ще привлече вниманието именно на такива компании заради атрактивните и незастроени около 250 дка терени в активите му.
Вместо стратегически инвеститори


Въпреки големия брой купени документи, до крайния срок - 16 часа на 17 октомври, оферти подадоха само две дружества. "Химимпорт финанси" предложи 75 млн. лв., а консорциум "Слатина Булгарплод" - с 400 хил. лв. повече. На следващия ден комисията по избора предложи на надзорния съвет на СОАП да одобри за победител обединението заради по-високата цена, която се оказа и водещият критерий въпреки пожелания стратегически инвеститор.


На 19 октомври надзорниците одобряват класирането. Очаква се днес победителят да бъде уведомен и официално, след което тече едномесечният срок, в който той трябва да подпише договора. Ако това не стане, ще се покани вторият класиран, в случая "Химимпорт финанси", обясни шефът на надзора Светлин Лисичков. По думите му не е необходимо сделката да бъде одобрявана от новия общински съвет след изборите. Много трудно е новите съветници да я оспорят и развалят, защото това ще има тежки правни последици за общината, коментира Лисичков. Той изтъкна, че новият собственик е поел сериозни ангажименти за 3 млн. лв.инвестиции през следващите 15 години. Купувачът ще запази и съществуващите 107 работни места и дори ще разкрие 15 нови. Консорциумът поема задължението и да погаси предсрочно кредита към ЕБВР в срок от 20 дни след подписването на договора.


Консорциум, създаден специално за сделката


Той е регистриран по Закона за задълженията и договорите в последния възможен ден - 19 септември. Това е станало с договор между съдружниците "Миладжо" и "Новико-Норд". По този начин се е гарантирала бързината, тъй като е отпаднала необходимостта консорциумът да се впише във фирмения регистър на съда. Двете еднолични дружества не са известни в публичното пространство. Според системата "Апис" "Миладжо" е собственост на Михаил Младжов.


Пак според "Апис" той е съдружник в "Омега 69" със Светлана Каменова, съпругата на Красимир Каменов-Къро, от бившата групировка ВИС. Именно тя е представител и на фирмата му в консорциума според справка в БУЛСТАТ и съобщението на СОАП. Семейството има опит в общинската приватизация. Нейният съпруг заедно с друга известна фигура от ВИС - Христофорос Аманатидис-Таки, участваха в придобиването на общинската фирма "Паркиране и гаражи", което днес се казва "Ауто мобайл".


Другата компания, "Новико-Норд", е собственост на холдинг "Нов век". Според консолидирания отчет за управлението на холдинга, предоставен на Българската фондова борса, адресът за кореспонденция на дружеството в София - ул. "Стефан Караджа" 2, съвпада с този, на който са регистрирани повечето от компаниите на групата ТИМ, сред които и загубилият кандидат за "Слатина Булгарплод" "Химимпорт". Обслужващата банка на "Нов век" е Централна кооперативна банка, също от структурата на ТИМ. Освен това холдингът е ползвал заем от "Химимпорт" в размер на 2 млн. лв. през миналата година, който вече е погасен. От "Химимпорт" отказаха коментар по сделката. Никой не вдигаше и на дадения за връзка мобилен телефон на консорциума "Слатина Булгарплод".


Много или малко са 75.4 млн. лв.


Кметът на София Бойко Борисов все още не е коментирал сделката. При предишната постигната най-висока цена от близо 30 млн. лв. за "Пътища и съоръжения" той се похвали как общината продава скъпо за разлика от правителството, което получи 13 млн. лв. от ТИМ за "България еър". В надзорния съвет, който одобри сделката, има и няколко души, които сега са в листата на ГЕРБ за съветници.


Мнението на експертите е, че цената е много висока, ако "Слатина Булгарплод" се запази като тържище, и прекалено ниска за активите, които притежава като имоти. Според финансисти при сегашните приходи от дейността на тържището цената трудно ще се изплати. Те предполагат, че сделката най-вероятно ще се финализира така, че на бъдещия собственик да се даде право да строи върху останалите терени, като съществуващото тържище и част от базата се запазят. Не случайно в общината се коментира, че в сделката индиректно участват и съветници, като са пуснати в обръщение и имената им. Те са от различни политически сили. Участието на общинари гарантира промяната на предназначението на терените и възможността им за постигането на максимални параметри на застрояване.


Общинското дружество "Слатина Булгарплод" е създадено през 1991 г. В момента е най-голямото сертифицирано тържище на Балканския полуостров. В активите на дружеството има около 270 дка терени в София. По данни на Столичната агенция за приватизация оборотът на тържището е около 2 млрд. лв. годишно. Финансовият му резултат за миналата година е счетоводна печалба от 387 хил. лв. при около 6.8 млн. лв. годишни приходи.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Нищо ново под Слънцето.

 2. 2 Профил на 1
  *****
  Неутрално

  Поредният пладнешки обир

 3. 3 Профил на Ха сега,отивайте на избори за общински далавераджии
  *****
  Неутрално

  Проблемът е че всички обръгнаха на нагли далавери.
  Вежливо мълчание към огромните далавери запазва и прокуратурата , която не намира основание да се самосезира за ЯВНО ИЗПОЛЗУВАНЕ НА СЛУЖЕБНО ПОЛОЖЕНИЕ ЗА ЛИЧНО ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНЕ - чрез подкупи,имитация на наддаване,корупция - все неща по които ЕС настоява за преборване на престъпността

 4. 4 Профил на Боби Колев
  *****
  Неутрално

  Чак пладнишки обир не изглежда да е.

  Ако тържището е най-голямото в момента и ако се запази като тържище, не виждам нищо лошо в това да се реализират и допълнителните площи около него.

  Частните интереси ще го направят по-добре от общината, най-малко защото ще го направят.

  Т.е. стига общината да е получила справедливи пари за вече наличното - а това изглежда горе-долу така според горенаписаното - то да е жив и здрав този, който ще развива останалата земя.

  Това е свързано с рискове и разходи и по-добре да ги прави частен предприемач от самото начало, отколкото всички ние да плащаме на държавно предприятие и то да бъде приватизирано на безценица СЛЕД като бъдат застроени останалите имоти.

 5. 5 Профил на Химимпорт Rules them all
  *****
  Неутрално
 6. 6 Профил на истината
  *****
  Неутрално

  Пак чрез "Омега 69" Михаил Младжов е съдружник с Васил Божков в фирмата КЕЙБЪЛ ГЕЙМС

 7. 7 Профил на КОЙ НЕ МОЖЕ ДА СДЪРЖИ НРАВА СИ
  *****
  Гневно

  Довечера от 9 ч. по BBT ще има скандално предаване на "Национална гвардия" с интересни разкрития!!! Кой какво направи....

 8. 8 Профил на Тимо Висов Сиков
  *****
  Неутрално

  270 (а не 250)дка - по пазарни цени от 1 до 1,5 млн. лв. на дка - от 270 до 400 млн. лв. Има и за евентуалната неустойка от 100%, която естествено няма да бъде платена, и за подкупи, и за огромни печалби. А Бойко още смята дали е на печалба или загуба. Ловният сезон да започне СЕГА.

 9. 9 Профил на NASI
  *****
  Неутрално

  ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ- ТВЪРДЕ БЕЗОТГОВОРНО!!!
  А КОЙ ПЕРСОНАЛНО, ГОСПОДА ?
  И КЪДЕ Е ПРОКУРОРА??
  ЗАЩО ПАК СМЕ В НЕИЗВЕСТНОСТ ЗА ДОГОВОРА?
  ПОНЕ СЛЕД СДЕЛКАТА ДА СЕ ПОКАЖЕ.
  НАЛИ В ИМЕТО НА ПРОЗРАЧНОСТТА И ПРОТИВ ИНФОРМАЦИОННОТО ЗАТЪМНЕНИЕ ИЗРИТАХМЕ КОМУНИСТИТЕ И БАЙ ТОШО. СЕГА Е ОЩЕ ПО ТЪМНО И ОЩЕ ПО-МЪГЛИВО.

 10. 10 Профил на Земята
  *****
  Неутрално

  Много е просто. Трябваше да отделят ненужната за осъществяване на дейността земя и да я продадът на търг за застрояване на максимална цена, а за самите складове дакато търсят стратегически инвеститор. Това сега е като продажбата на Балканкар на Борис 3-ти. Само за машиностроители и сега тези машиностроители продадоха на германците дял от проекта на петорна цена. Тогава Овчаров обясняваше как ще се запази производството.
  Друг е въпроса, че ако като складова база не е рентабилен не трябва да се запази на това място. Има доста земя по магистралата към Полвдив или към Сърбия. Така или иначе частните оператори ще направят подобни инвестиции много по ефективно и не е работа на общината да се занимава с търговия.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 12. 12 Профил на Поредното праве на пари от ВИС !!!!!
  *****
  Неутрално

  А прокуратурата и Велчев СПЯТ !!!! Срещу какво ??? Даже и др. Първанов знае отговора......

 13. 13 Профил на Чичко Паричко
  *****
  Любопитно

  Супер сделка! Ама и Б.Б.Б. се прави на игумен! Не може земята да стига по 1000 евро за кв.м. , а сделките да се сключват по този начин. Наркопарите сладки ли са господа Приватизатори?

 14. 14 Профил на до кой не може да сдържи нрава си
  *****
  Гневно

  и аз чух нещо такова, сигурно ще е интересно предаването по ВВТ в 9. Трябва да виждаме истинското лице на кандидатите за кметове, а не само обещанията им

 15. 15 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  daite imenata na obshtiniskite savetnizi, koito sa predlojili i poimenno vsechki koito sa glasuvali 'za' i 'protiv' sdelkata. sega tochno predi izborite e polezno vinata da se personificira, za da znayat glasopodavatelite za koi da glasuvat i za koi ne. taka che, molya vi publikuvaite protokola ot zasedanieto i spisaka na glasuvalite po sdelkata.

  Истината ни прави свободни.
 16. 16 Профил на dobre zapoznat
  *****
  Неутрално

  б.б.б.организира,работи и лапа наред с престапните добре облецени бизнес момцета

 17. 17 Профил на MIRO
  *****
  Неутрално

  Иб** маа му , както се казва .
  ТИМаджиите изкупиха България ... и все пак по-добре те отколкото ДПС-то : ,
  то е малко "от пусто в празно " ама какво да се прави ... Булгаристан

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK