Играчите на борсата дадоха сигнал за опасност от балон

Играчите на борсата дадоха сигнал за опасност от балон

© ДневникАко сте инвеститор на Българската фондова борса и в началото на годината сте инвестирали 1000 лв. в определени акции, твърде вероятно е към момента те да са се повишили с между 500 и 1000%. Когато обаче този ръст не е оправдан с постигнатите финансови резултати на компаниите, явно става нещо.


Прегряването на борсовия пазар и сигналите за неговото балонизиране накараха една от основните организации на капиталовия пазар - Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП), да изпрати обезпокоително писмо до Комисията за финансов надзор (КФН). В него тя предупреждава регулатора, че на пазара има видимо надцeняване на акциите.


Подобни единични сигнали от представители на пазара започнаха още преди месец. За първи път обаче най-голямата организация на посредниците официално сигнализира за това.
Един от основните проблеми според организацията на посредниците е фактът, че на пазара има компании, чиито цени на акции са доста над това, което показват като финансови резултати. Друг проблем, който се посочва, е изкуственото поддържане на високи цени на книжата от определени инвеститори или фондове с цел да поддържат висока доходност, която да привлича повече вложители. Камен Колчев, председател на БАЛИП, коментира, че в писмото ясно е посочено, че опасността от балон е налице.


В момента цените на акциите отдавна са задминали реалните си стойности и става рисково да се инвестира, коментира и Даниела Петкова, изпълнителен директор на ПОК "Доверие", която не е член на БАЛИП. "За мен има съвсем съзнателна манипулация на няколко емитента", каза още тя. Според Петкова в момента се наблюдава концентрация на вложения в определена група акции при някои пенсионни фондове и липса на диверсификация.


Според участници на пазара някои взаимни фондове инвестират в нисколиквидни компании и изкуствено поддържат висока цената им, така че да могат да реализират високи доходности. На този сегмент на пазара има фондове с над 100% доходност за година назад при ръст на основния борсов индекс SOFIX с около 76% и на широкия измерител BG40 над 200% за същия период.


С тези мотиви асоциацията на посредниците иска от КФН да реагира, тъй като според организацията финансовият регулатор има правата да следи и санкционира злоупотребите с финансови инструменти. Председателят на Комисията за финансов надзор Апостол Апостолов не пожела да коментира писмото с думите, че не е стигнало до него. "Времето ще покаже какво ще се случи", каза Апостолов.


БАЛИП искат също да се подобрят и облекчат условията за първичните публични предлагания (IPO), както и да се стимулира предлагането чрез привличане на държавните монополисти на борсата. От организацията поискаха и реформи в нормативната уредба, които да подобрят продуктивността на пазара. Пропуските в процедурите по първичното публично предлагане според посредниците са довели до истерия при увеличението на капитала на пътностроителната компания "Трейс груп". Емисията нови акции на дружеството с обща стойност 22 млн. лв. беше презаписана близо 1500 пъти, при което поръчките на инвеститорите се равняваха на 32 млрд. лв., или около 60% от очаквания брутен продукт на страната за тази година. Броени дни по-късно КФН обяви, че обмисля да внесе допълнителни наредби, които да ограничат "кухите" заявки на инвеститорите.


Според Камен Колчев сегашните ограничения често не работят. Той препоръча на регулатора да провери как физически лица са правили поръчки за милиони левове при предлагането на "Трейс груп" и дали са разполагали с тези огромни суми. Според данни на посредниците индивидуални инвеститори са подавали заявки за милиони, при положение че доходът, който заработват месечно, е около 1000 лв.


Заради увеличаващия се дисбаланс между средствата, с които разполагат основните играчи на пазара, и активите на борсата, в които могат да инвестират, БАЛИП иска финансовият регулатор да помогне да се привлекат нови компании. Взаимните фондове вече управляват около 1 млрд. лв., а пенсионните около 2 млрд. лв. Според организацията на инвестиционните посредници, ако се опростят изискванията и процедурата към емитентите и се скъсят сроковете за одобряване на проспекти, по-лесно ще се привлекат нови компании на борсата. От БАЛИП се надяват и на управленска инициатива за листване на миноритарни пакети от държавните монополи.


"Нуждата от нови емитенти беше осъзната от фондовата борса още преди две години. Оттогава борсата работи много активно в тази насока, като резултатите са видни, коментира Румен Соколов, главен експерт "Привличане на нови емитенти" на Българската фондова борса (БФБ). Малко странно е, че едва сега БАЛИП като организация повдига открито въпроса", каза той и допълни още, че през тази година много дружества решиха да предприемат стъпка към придобиване на публичен статут, осъзнавайки предимствата. Колко от тях обаче ще станат такива зависи от броя на потвърдените проспекти. "Моите лични очаквания за 2008 г. са за между 20 и 30 нови емитента", допълни Соколов.

Още от Дневник +

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на обикновен
  *****
  Неутрално

  Балонът е огромен и е надут отдавна.
  Остава само наведените и платени журналисти да извадят глави от пясъка и да го видят та дано разберат за какво става въпрос.
  Който гледа - го вижда.

 2. 2 Профил на Инвеститор
  *****
  Неутрално

  "Според Камен Колчев сегашните ограничения често не работят. Той препоръча на регулатора да провери как физически лица са правили поръчки за милиони левове при предлагането на "Трейс груп" и дали са разполагали с тези огромни суми. Според данни на посредниците индивидуални инвеститори са подавали заявки за милиони, при положение че доходът, който заработват месечно, е около 1000 лв."
  Ами как са ги правили - според правилата на самия регулатор, който упорито ни убеждаваше, че е нецелесъобразно да се слагат ограничения заявките да се правят срещу реални пари.

 3. 3 Профил на vijda6t
  *****
  Неутрално

  какъв балон, ние сме балканския ТИГЪР,
  икономиката расте бясно,
  предприятията произвеждат и изнасят
  доходите растат
  или поне така се говори....
  също така се говори,че само който не играе
  на борсата- той не пичели....
  ...аиде,пак ще си говорим....

 4. 4 Профил на Към №1,2,3
  *****
  Неутрално

  Пичове, не виждам какъв Ви е проблема? Ако Ви е страх, просто не играйте. Аз към момента се радвам на добра доходност и си мисля, че ако нещата се скофтят, ще успея да излезна навреме и пак с що-годе прилична печалба.
  А колкото до заявките и аз съм съгласен че трябва да се правят с реални пари

 5. 5 Профил на От името на знаещ
  *****
  Неутрално

  Не знам за каква истерия говорят от Елана (защото това си е чисто тяхно творение, а не на членовете на БАЛИП). Истерията, която аз виждам е във вече утвърдената им практика да опитват да свалят пазара с непрестанни интервюта, коментари, статии, сега и с това. Господа никой не ви е крив, че доходността ви изостава от конкуренцията.
  За какви P/E-та ми говорят. Гледам в портфейла им Елтос - когато са го купували P/E-то на Елтос е било в хиляди и странно как са знаели, какво ще се случи в последствие. И от кога CFA-ците работещи за тях разчитат при анализа на P/E. Интересува ме също като обобощават, че при много от позициите P/E било трицифрено и четирицифрено число да вземата да го докажат, защото си е чиста проба глупост. Очевидно е, че визират ХДПАТ и МОСТ. В писмото се визират и колективни инвестиционни схеми - кои са те и не са ли свързани пряко с членове на БАЛИП - нека директно си го кажем - става дума за фондовете на Капман. Нека Еланци публично извадят на показ P/E-то на всяка една позиция във фондовете си, защото аз мога да го направя.
  Като се говори за възвръщаемостта на SOFIX и BG40 - първо BG40 не отразява по никакъв начин пазара и това е ясно и за малките деца. SOFIX имал 30% възвръщаемост - това ни нарежда съвсем не толкова напред в сравнение с други световни индекси, така че не намирам никакъв смисъл в твърдението. 30% в никакъв случай не говори за надут балон при инфлацията в световен мащаб и в частност в България.
  Елана също така да кажат, както и всички разписали писмото, как процедираха те при ИПО-то на Трейс. Сомони също е член на БАЛИП. Комисията е одобрила проспекта, за какво говорим въобще?
  Елана нека кажат при какви коефициенти P/E и P/B пуснаха Девин, Монбат миналата година и т.н. И не говорят ли тези коефициенти за балони, говоря при самото IPO по безумните критерии на писмото?
  Ако е толкова раздут пазара защо фондовете на Елана не си разпродадат акциите от БГ дружества и да излязат на външни пазари изцяло? Не го правят, значи говорят глупости, в които сами не вярват. Когато аз смятам нещо за надценено, продавам, а не пиша плачевни писма по медиите.
  Елана също така да кажат - манипулативни или не бяха сделките, които те направиха, свалили цената на Арома в един ден с близо 30% до 9,50, малко преди цената да се изстреля в последствие с 200% за седмица. За подобни неща други посредници се наказват. Любопитно е, че това съвпада с интервюто на шефа на КФН в 24 часа, което също се цели в същата посока.

  Това писмо е чиста проба манипулация, за която КФН, ако беше институция на място, трябва да се самосезира, но разбира се това няма да се случи. Тук става дума за атака срещу системата, което е крайно опасно за всички и се чудя на късогледството на Еланци, които явно не виждат това. Доверието в системата е крехко и се заражда от скоро, а ако се изгуби Елана и да пълнят евтино после все тая.
  Интересно ми е другите членове на БАЛИП подписали ли са писмото и ако не са, ще предприемат ли нещо, за да докажат, че си тежат на мястото. От кога БАЛИП стана дъщерно дружество на Елана?
  Май в сила влиза поговорката - крадецът вика - "дръжте крадеца"

 6. 6 Профил на Дядо Мраз
  *****
  Неутрално

  Добре де. Балони малони. Чакаме го тоя балон да се пукне от 3 години насам. Еми айде де! Аз чакам с голямата кошница акцийки на левче два, както беше преди 5 години. Истината е уважаеми деца, че това няма как да стане. Корекциите са необходимите явления на борсата. Корекция ще има, но не е ясно кога ще е. Проблемът е че парите не са чак толкова много, за да може да се предизвика лавинообразното суркане надолу по борсовите индекси. И все пак ако има една корекция от 70% при нисколиквидните компании и 50% при високо ликвидните компании, пак ще се стигнат едни прилични стойности. Но все пак това единствено и само бъдещето ще го покафже. Дотогава уважаеми трейдъри, спекуланти, пасивни и активни инвеститори и и инвеститорчета. Внимателно и без много нерви, щото току виж, човек взел че се гътнал, щото ипотекирал апартамента и акциите в които инвестирал се сринали. Слагайте разумни стопове, дебнете си позициите и успех в лова на печалби

 7. 7 Профил на vuzvi6en
  *****
  Неутрално
 8. 8 Профил на jptoll
  *****
  Неутрално

  стига с тези балони, нека и малко подводници да се появят

 9. 9 Профил на синусоида ...
  *****
  Неутрално

  Това което е било ... пак 6те бъде:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Great_Depression
  За жалост ( или не ) БГ не е САЩ но от друга страна когато игра4ите на борсата ре6ат 4е нарастването е свършило или потенциала за нарастване се е намалил под допустимите за риска размери тогава 6те има интересни движения ... и възможности ...
  В БГ хората трябва да разберат 4е във вселената всичко се базира на вълни НАГОРЕ-НАДОЛУ-НАГОРЕ-НАДОЛ-... Няма разтеж без падеж ... въпросът е не "дали" а "кога" и само времето 6те покаже. На малкото които са излезнали навремеме - 4естито и браво - на многото които са останали ... е вземете си поука ( рядко явление ) за следва6тиат цикъл

 10. 10 Профил на US Economist
  *****
  Неутрално

  В БГ нито демокрацията е демокрация, нито пазарната икономика е пазарна нито фондовата борса е истински пазар на акции. Всичко е бутафория или менте на български. КОето на икономически език означава, че всичко е изкривено до невменяемост - и цените и пропорциите. Като думнат нещата ще се чуе чак в Денвър.

 11. 11 Профил на Ivanov
  *****
  Неутрално

  на БФБ има акции балони , има и акции не-балони. Въпрос на избор за инвеститора. А дали ще инвестира в балони това надали има значение за Елана.

 12. 12 Профил на ss
  *****
  Неутрално

  Дръвцвто който иска
  веднага може да изгризка
  и без никакви състрадания
  към онез образования
  дето правят инвестиция
  без никаква проверка
  от икономи4еска полиция!
  А пък таз полиция
  или пък милиция
  си прави също инвестиция
  при някаква си коалиция!

 13. 13 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1341 Весело

  който играе на борса с дневен оборот 1 милион евро, без да знае точно защо е луд.

  а ако знае точно защо, вероятно е в нарушение на закона

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 14. 14 Профил на хи хи
  *****
  Неутрално

  Какъвто е шансът да спечелиш на рулетка, такъв е и шансът на спечелиш на Българска фондова борса. Успех на комарджиите, пациенти.

 15. 15 Профил на krassi_kdc
  *****
  Неутрално

  Това, което се случва сме го виждали-по друго време при други икономики.
  " Погледни в миналото, за да прозреш бъдещето "
  Като настъпи момента пичове-сгъвайте печалбите!
  То май сега е момента!!!

 16. 16 Профил на Някой си
  *****
  Неутрално
 17. 17 Профил на real money
  *****
  Неутрално

  №10 - поздравления. Напълно съгласен с Вас. Балончето стана много, много голямо. Знам с точност за една от фирмите зад която стои мастит политик. Реално нищо, а цената на акциите- до небето. Р/Е е отличен индикатор и който го игнорира ще плаче. А тези , които се смятат за много умни и се надяват, че ще седнат на столче преди свирката да е свирнала да знаят, че някои ще са предупредени за това предварително и ще са вече седнали. На борсата "правят пари" само брокерите. www.istinski-pari.com

 18. 18 Профил на Някой си
  *****
  Неутрално

  Абе твойта е ясна - купувайте злато. Само ми обясни какво правим после с това злато - носим си го до гроб. Къде в БГ можеш да купиш и продеш злато с инвестиционни цели (на борсови цени)?

 19. 19 Профил на ралица
  *****
  Неутрално

  Фасадно управление на фасадна България с наложена фасадна демокрация.

 20. 20 Профил на до някой си
  *****
  Неутрално

  Вече писах, че по принцип не отговарям, защото когато аз купувам трябва да има някой да продава и обратното. Но от Ваши постинги разбирам че сте умно момче, затова си позволявам да споделя опита си, който е доста голям. Преди всичко злато се купува за диверсификация на портфолиото и то не повече от 10% от богатството, ако човек е възрастен като мене и около 5% ако е млад като Вас. Има държави - на разстояние един самолетен билет, където можете да купите монети- кюлчета и да ги сложите в касетка в банката. Можете да купите акции на ETF или да откриете сметка в злато или сребро. Абсолютно сте прав, че в България това не може да се направи и банката, която първа започне да предлага тази възможност - покупка на алокирано злато без доставка, ще привлече доста пари. От години - от 2001 се боря българското правителство да започне отсичането на монети кюлчета, но засега не става нищо, защото повече от 99% от хората не са виждали жива златна монета.От тогава златото поскъпна от 300 до 900 долара за унция. Мога да Ви посъветвам да купите от старите сребърни юбилейни монети на БНБ, които се продават почти на цената на метала в тях. Красиви са , а и имат и определена нумизматична стойност, макар че тук не говорим за нумизматика. Поздрави.

 21. 21 Профил на Врапчо
  *****
  Неутрално

  България в момента е една голяма пирамида, в която в най-скоро време много хора ще осъмнат набутани. Вярно доста дълго време се печелеше, двойно, тройно и дори десеторно, но ми е трудно да повярвам че има вече от какво.

 22. 22 Профил на real money
  *****
  Неутрално

  Sorry a mistake - gold price has reached 800 USD/oz. 900-1000 forecast for the end of 2007.

 23. 23 Профил на до Врапчо
  *****
  Неутрално

  Има още от какво. Следващият хит ще са гробищните услуги.

 24. 24 Профил на haralampi
  *****
  Неутрално

  Тази статия е супер манипулативна, също както и писмото на БАЛИП и интервютата от КФН - дори не е написано не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа, каквото е изискването по закон.
  Същите хора, които надуваха цените до скоро сега искат да ги смъкват, създавайки паника. Нека се интегрира борсата ни с платформата на Дойче борсе, да се вкарат късите продажби и да се легализира маржина за ИПО-та (защото и сега го има) и да видим какво ще каже пазара. Както обикновено, КФН се оправдават с "хитреците", а не нищо не правят така че да са ефективни правилата.

 25. 25 Профил на NYSE
  *****
  Весело

  Ха ха … Напълно съм съгласен с #5 и #10 и напълно ги разбирам!!! Всички си играят на борсата и тя си играе с тях. Както обикновено БФБ съществува във вакуум създаден от хора, които първо са били мутри, после строители и сега "играят" на борсата. Да живее България!!!

 26. 26 Профил на Makarious
  *****
  Неутрално

  През 2001 в Кипър всички купуваха масово акции докато борсата прегря и всички които играха загубиха. Изкл#чение само малка част които продадоха след първия пробив

  Come on Bank of Cyprus и накрая нищо

 27. 27 Профил на Някой си
  *****
  Неутрално

  И какво сега Кипър няма ли борса? Или тя е вечно надолу?

  Пазара затова е пазар - защото ходи надолу и нагоре циклично. За да спечели един - друг губи. Който не го разбира - негов проблем.

 28. 28 Профил на Myth
  *****
  Неутрално

  Балон е силно казано, просто някои от големите (ЕЛАНА) решиха, че изостават, а конкуренцията прави доста по-високи доходности и сега трябва да си напазаруват евтинко, че после да има яхооооооо. А само да попитам другите от БАЛИП знаеха ли за писмото или научиха от медиите и форумите. Що ли ми се струва, че КФН, трябва първо от ЕЛАНЦИ и околните да почне, като си говорим за манипулации. Интересно що ЕЛАНА и някои други, като считат, че има БАЛОН не излязат от пазара, както правят нормалните хора и що не спрат да търгуват, позициите с нереално П/Е? И нещо ми се струва, едните решиха да прецакат другите и сме свидетели на малка война м/у ИП, едните продават позициите на другите, другите пък от своя страна ..... Само да не стане така, че да си отрежат клона, на който седят без да искат. А относно какво трябва да проверява КФН и да санкционира, ми да почне от А.А. да мине през БАЛИП и... Цялата история е силно манипулирана и мирише от далече, просто се доказа, че това не е борса, то все едно е собствената фирма на някой си. Да не говорим, че вече се появяват коментари за ,манипулиране излизането на отчетите и как някои пък имат инфо преди отчета да е излязъл или как някои са пуснали отчети преди 15 дни а на борсата все още липсват и ...... Лошо, лощо Седларов.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 30. 30 Профил на Tropcho
  *****
  Весело

  Ne vijdam kade e problema - "short" skapanite akcii i si svirkaite

 31. 31 Профил на Myth
  *****
  Неутрално

  Само дето няма къси продажби.

 32. 32 Профил на ами сега
  *****
  Неутрално

  Ай ся кво стана еба си майката копеле кво станааа аааа !!!! къде избегаха парите ????????

 33. 33 Профил на Bat Vanio
  *****
  Неутрално

  Няма ликвидност на тая нашта борса,оборотите са смешни. Като нема ликвидност има и такива вариации- днеска 20 нагоре, утре 30 надолу,я се опитайте да си заложите акциите в банка или некаде другаде и да видим колко ще Ви дадат.

 34. 34 Профил на Valentinski
  *****
  Неутрално

  Съгласен съм, че определени дружества са силно надценени, но не мисля, че ще има някакво пукане на балон. Очаквам поевтиняване на определени позиции с по 10-15% и едно по-бавно покачване през 2008 и 2009г. на индексите ни... Но все пак покачване.

 35. 35 Профил на nide
  nide
  Рейтинг: 434 Неутрално

  WOOD & Company Financial Services получи статут на асоцииран член на БФБ-София и вече ще може да търгува на българската борса, съобщиха от БФБ.

  Чешкият инвестиционен посредник с 30% дял в чешката търговия и 6,6% дял в Централна и Източна Европа стартира с 5 работни станции (брокери) и борсов номер на БФБ-София 216. В момента има само един посредник и една банка, които плащат на БФБ-София такса за 5 работни станции (брокери), тоест WOOD & Company Financial Services явно прави сериозна заявка за нашия пазар.

  WOOD & Company Financial Services е член на борсите в Прага, Будапеща, Варшава, Букурещ, Любляна, Виена и Дойче Бьорзе. Печелил е осем пъти награди на списание Юромъни. Оборотът на посредника за 2006 г. е 24 млрд. долара, а капиталът - 60,75 млн. лв.

  За момента петте брокери на дружеството не са българи - Andrea Ferancova, Filip Kejla, Jan Pavlik, Ladislav Chvatal и Matous Hlousek.

  Интересно за къде са тръгнали като е "има опасност от балон"!!!

  Поздрави и не забравяйте:

  Bulls make money, bears make money, but pigs just get slaughtered!

  („Биковете” правят пари, „мечките” правят пари, а „свинете” (страхливите, колебаещите се) – ги колят.)

 36. 36 Профил на ней
  *****
  Неутрално

  Абе, тоя балон много еластичен. Щом издържа на 1000%.

 37. 37 Профил на Разочарован
  *****
  Неутрално

  абе тез Елана и на Дневник ли платиха да работи за тях. цялата таз кампания е на Елана, които имат скапана доходност и затова искат да люшнат пазара. Ама верно са много продажни българските журнал;исти!

 38. 38 Профил на неетролен
  *****
  Неутрално

  Айде да не ревете толкоз много. Някои ще фалират други ще се измъкнат полу мокри

 39. 39 Профил на 1111111
  *****
  Неутрално
 40. 40 Профил на копирано мнение от
  *****
  Неутрално

  копирам това мнение от форума на инвестор.бг
  звучи логично, не знам доколко е вярно, но щом вече журналисти задават директно тези въпроси, то и журналистите на Дневник могат да разследват проблема. Успех

  Написано от ЧичкоПаричко

  да ви кажа как е станала работата

  Елана последните месеци е много зле с доходността. Това отбъсква клиенти от тях. Решават се на удар срещу конкуренцията. В наша страна конкуренцията между финансовите фирми е огромна,

  Елана намира съмишленици сред ИП-тата най-вече такива с връзки в КФН. Например като Бора Инвест, които лежейки на връзките си позволяват да присвоят личните данни на клиенти на някой от други ИП и да ги ползват за свои цели.


  Преди повече от месец успяват да убедят Апостолов и да го спечелят на своя страна.
  Апостолов привиква група набедени ИП-та (не само тези с оздравителните програми) и им казва в индиректен тест да работят за свалянето на пазара иначе ...

  Започва се с маркетингова капмания по медиите.

  Заплахата сработила и в първичт ден на корекцията няколко едри "КОБОСА" работят върху най-болезнените за инвеститорите позиции.

  Регулаторите нарочно не правят нищо за ограничаване на презаписването на ИПО-то на Трейс.
  То се използва като плашило за отлив на големи пари от борсата, за да се държи пазара под определено ниво.

  След като мина ИПО-то и съответно страха от него не случайно веднага на следващия ден има писмо от БАЛИП до КФН, за да продължи да подклажда паника.

  Елана има огромно количество кеш подготвено за закупуване на ниските нива.

  Все още не е почнала война между ИП-тата, но настроенията да такива, че ако Елана започва да смъква пазара още по-надолу, много вероятно е други ИП-та направо да го досринат, за да изкарат доходността на Елана отрицателна за година.

  Но здравия разум трябва да победи. Много значими хора му звънят на Апостолов и в момента той е между два огъня.

  Засега разумът тържествува

 41. 41 Профил на Някой си
  *****
  Неутрално

  Ако това действотелно е война между Елана и други ИП (да го кажем директно Капман) - лошо, много лошо. БФБ е слабичка още за да се водят такива войни отгоре и.

 42. 42 Профил на КРЕДИТНИТЕ МИЛИОНЕРИ-СЪД, КОНФИСКАЦИЯ,ЗАТВОР!
  *****
  Неутрално

  Комисията "Кушлев" начело с неговия шеф -СТОЯН КУШЛЕВ да де дреме ами съберат парите от всички КРЕДИТНИ МИЛИОНЕРИ и прочие приватизационни крадци! Заедно със Сметната плата и Мургина да възпретнат ръкави и конфискуват хилядите незаконно построени сгради, хотели и имоти и РБългария ще стане по СТАМБОЛОВСКИ най силна икономически на Балканите.
  Просто правило въведено в белите държави:
  ДОКАЖИ ТОВА КОЕТО ПРИТЕЖАВАШ СЪС ЗАКОННО ПОЛУЧАВАНИ ДОХОДИ.НЕ ДОКАЖЕШ, КОНФИСКАЦИЯ И ЗАТВОР!
  Да,ама НЕ и затова сме ЗЛЕ и все по зле в държавата ще става. За такива приватизационни крадци като Камен Колчев от "Елана холдинг" ме е гнус да коментирам.

  АНАЛИЗАТОР!
  ЛИДЕР НА ФОРУМА!
  ЕКСПЕРТ в борбата с корупцията!
  03.11.2007г.
  гр.София!
  http://fip.bg/president.php?lg=0;
  http://dsb.bg/print.php?open_news=828
  http://politics.actualno.com/news_128049.html#comments
  http://analysis.actualno.com/news_105557.html
  http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2379&sectionid=2&id=0000403

 43. 43 Профил на Анализатор
  *****
  Неутрално

  Дневник бива ли така да се излагате!! Отадлеч си личи, че статията е платена, не сулчайно стои вече трети ден на пурва страница в основното ви каре. Такава статия досега не си спомням да е имало. Та колко ви платиха? Ще ми смъкнете ли от абонамента щом имате такива допълнителни доходи?

  Напълно подкрепям мненията оносно Елана и КФН по-долу, работата е от ясна по-ясна.

 44. 44 Профил на Финансист
  *****
  Неутрално

  И Дневник и Капитал излизат с това на първа страница - явно е координирана кампания. Елана наистина имат лоша доходност и е възможно да стоят зад всичко това. Ако КФН не реагира, ще е много лош знак - въпреки че много от посочените в писмото проблеми са реални, такива груби опити за манипулация, каквото представлява самото писмо, досега не е имало.

  Ако ИП са просто искрено загрижени за пазара, защо са пратили писмото до медиите?

 45. 45 Профил на Историк
  *****
  Неутрално

  Прочетете малко за историята на подобни балони в Щатите. Там ще видите например как семеиство Кенеди запазват състоянието си по време на Голямата рецесия - просто един ден един Кенеди чува момче, което лъска обувки да дава съвети за борсата и разбира, че щом хора, които не би трябвало да имат и идея от борси дават съвери, то нещата не вървят на добре. Този форум много ми напомня тази ситуация. Не казвам, че всички във форума лъскат обувки, но се съмнявам, че на много от Вас това ви е работата.

 46. 46 Профил на mm
  *****
  Неутрално

  Съгласен с Историк. И аз в автобуса взех да чувам как се говори за ИПО-то на Трейс, което веднага ми светна лампичката.

  Нещата вече са извън контрол - а докъде ще докарат - само бъдещето ще покаже.
  Мненията по-долу, обаче ме убеждават още по-силно, че мощната корекцийка е само въпрос на време (сигурно 3-4 месеца).

  Било платена статия... що за конспиративни глупости?? И кой я плаща? Някои си, които искали да "сринат пазара"?!?1?

  Трейс-кото ИПО разби рекордите по презаписвания - което само показва колко народ се мятат на черешата с пари, които нямат. Вие ми говорите, че някой "сривал" пазара?
  И да искат и да не искат, тя лавината е само въпрос на време. Това, което я подпира са парите от пенсионните фондове и големите инвеститори, но те не са безкрайни.

  What goes UP must come DOWN.

 47. 47 Профил на qfa
  *****
  Неутрално

  Когато лично си загубил пари на борсата, ще знаеш, че 100 % доходност значи сигурен фалит след това

 48. 48 Профил на преживял
  *****
  Неутрално

  Не е необходимо да четем историята за балони в щатите. Необходимо е да се върнем и да си анализираме корпоративната история на България от зората на прехода. Първите дружества емитирали акции и свързаните събития и играчи.

 49. 49 Профил на Лешникарски
  *****
  Неутрално

  Много коментатори тук са прекалено вътре в рамката и не виждат голямата картина. Оттам и повечето конспиративни теории за пазарни и медийни манипулации и други филмови ситуации. А въпросът е прост: Къде е фундамента на подобен ръст на акциите, особено на нисколиквидните?

 50. 50 Профил на на инвеститорите отзад !
  *****
  Весело

  да купуват имоти , там балон НЕЕЕЕМА !!!

 51. 51 Профил на Varna
  *****
  Неутрално

  Имах малко акции във "ВАМО" добре че ги продадох преди време.
  Сега събаряли завода и на негово место ще строят Мол,така писа един вестник.

 52. 52 Профил на PETKOV
  *****
  Неутрално

  Балонът ще се спука след около година и половина. Към нова година ще има ново голяма повишение на БГ40.

 53. 53 Профил на PETKOV
  *****
  Неутрално

  Балонът ще се спука след около година и половина. Към нова година ще има ново голяма повишение на БГ40.

 54. 54 Профил на venci
  *****
  Любопитно

  къде мога да видя борсата?

 55. 55 Профил на пополино
  *****
  Любопитно
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK