Заплатите растат, продуктивността не мърда

През 2007 г. увеличението е между 10 и 16%, прогнозите за 2008 г. са от 10 до 20%

Заплатите растат, продуктивността не мърда


Ръст на заплатите между 10 и 16 на сто, все по-чувствителна липса на кадри както мениджъри, така и работници, слаба продуктивност и инфлационен натиск са особеностите, които характеризират пазара на труда през тази година. Това показват най-новите изследвания на четирите големи специализирани агенции, които всяка година официално наблюдават нивата на заплатите в България. Общата тенденция, отчетена от специалистите, е, че заплатите са пораснали повече от очакваното и ще продължават да се качват и през следващата година.


Данните за пазара на труда са на агенциите "Хей груп" (Hay Group), "Консултим", които работят по методологията на международната група "Мърсър" (Mercer), "Еймс хюман кепитал" (Aims Human Capital) и "Мандей", които правят изследването си по методиката на "Хюит" (Hewitt). Тази година с неофициално изследване в общата картина се включи и специализираната компания "Джобтайгър", която анализира промяната в заплатите според обявите за работа и изводите могат да се видят на сайта на агенцията.


HR агенциите са единодушни - тенденцията за двуцифрен ръст на заплатите ще се запази и през следващата година. За 2008 г. "Хей груп" прогнозира средно увеличение от 10 на сто; "Еймс" 12.1 на сто, а "Мандей" 13 на сто. От "Джобтайгър" очакват през следващата година заплатите в частния сектор да се увеличат с около 20 на сто.
В еднакво темпо с Румъния


Макар и с някои различни детайли, всички агенции отчитат ръст на нивата на заплатите, който изпреварва очакванията за 2007 г. и се нарежда сред най-високите в сравнение с повечето европейски страни. Според "Консултим" увеличението на възнагражденията в България е в унисон с това в Румъния, по-високо от Хърватия и далеч над ръста на заплатите в Сърбия. От "Еймс" отчитат, че тенденцията за нарастване на възнагражденията все още е твърде различна от тази в страните от Западна Европа, където увеличението за тази година е средно между 2 и 4%.


В зависимост от методиката на изследване агенциите отчитат ръста по сектори и по различните нива в компаниите. Данните по различните показатели са средно между 10 и 16 на сто, като в повечето категории увеличението е близо или дори надскача горната граница.


Анализът на агенция "Мандей" показва сериозни разлики между очакванията и постигнатия реален ръст на заплатите и при трите категории постове в компаниите, които се използват в изследването. При висшите мениджъри например заплатите през тази година са се увеличили с 19 на сто в сравнение с миналата година при очаквано увеличение от 15%. Мениджърите на средно ниво се радват на ръст на заплатите от 18 на сто при очаквани 12%. При работниците заплатите са се увеличили с 15 на сто при планирано увеличение от 11% (виж таблицата).


Липсата на кадри и инфлацията надуват цената на труда.


Причините за "поскъпването" на работната ръка са комплексни, като няколко фактора оказват най-сериозно влияние, коментират специалистите. Според тях кризата с кадрите за различни позиции и в различни сектори се задълбочава и това създава силен натиск върху компаниите. От "Хей груп" отчитат увеличение на броя на компаниите, които заявяват категоричен недостиг на кадри. Ако през 2005 г. това е важало за 36 на сто от работодателите, сега към фирмите с липсващи кадри се причисляват 43 процента от анкетираните.


Тази тенденция през годината е довела до немалко увеличение на заплащането и в производствения сектор въпреки сравнително по-бавното му развитие като цяло, твърдят от "Еймс". Според тяхното изследване през 2007 г. нивото на заплатите в производството е нараснало средно с около 15 на сто в сравнение с миналата година. Друг фактор е високата инфлация, която надмина първоначалните очаквания, заложени в бюджет 2007. "Компаниите увеличават заплатите заради високата инфлация и натиска на служителите", казват от "Хей груп". Инфлацията се посочва като мотив за ръст на възнагражденията и от "Консултим" и "Еймс".


Според "Хей груп" през тази година компаниите са усетили и отражението на членството на страната в Европейския съюз върху трудовия пазар. Става дума за очакването на мнозина да получат рязко увеличение на възнагражденията в резултат на членството. "Компаниите са изправени пред предизвикателството да се справят с очакванията на служителите си за двойно увеличение на заплащането", твърдят от "Хей груп".


Част от агенциите определят като важен фактор и задълбочаващата се тенденция все повече компании да обвързват заплатите на служителите си с индивидуалното им представяне и постигнатите резултати.


Производственият сектор се появи


Консултантите посочват няколко сектора, в които се забелязва най-голямо увеличение на заплатите. "Новаците" в тази категория за 2007 г. според някои агенции са производствените компании. Останалите са познати от миналата година ИТ индустрията, финансовите институции, услугите, фармацевтичните компании.


Изследването на "Еймс" класира в топ 50 и компаниите, които дават най-високи заплати. В тях 70 процента от служителите получават възнаграждения, по-високи от средните за пазара. В тази класация най-много са фирмите от сферата на търговията (около 40%), които общо като сектор не попадат сред първенците по увеличение. Следват ги компаниите от фармацията (около 17%), ИТ сектора (15%) и услугите (13%).


Алтернативните стимули


Повечето агенции са уловили, че в опит да удържат на натиска за по-високи заплати компаниите прибягват до алтернативни методи за стимулиране и задържане на служителите си. Един от тях е да им предоставят допълнителни нефинансови придобивки, които стават все по-атрактивни. Вече има фирми, които предлагат на кадрите си услугата гледане на деца, показва изследването на "Хей груп". Според "Мандей" близо 70 на сто от компаниите осигуряват спортни и културни мероприятия на служителите си. "Консултим" съобщават за абонаменти за социални и професионални клубове. Изследването на "Еймс " отчита, че се засилва тенденцията работодателите да мотивират служителите си с т.нар. гъвкави придобивки, при които те сами избират дали да ползват служебен автомобил, преференциални банкови условия, медицинска застраховка или медицинско обслужване за членовете на семейството.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Капиталистите са се бръкнали, за да има повече пари за нас, работниците. Хубаво е седмицата да започне с такава новина от фронта на класовата борба

  gradinko.bg
 2. 2 Профил на Гражданин
  *****
  Любопитно

  Като се знае, че по-голямата част от икономиката е сива как в Стъкмистиката успяват да изчислят производителността???

 3. 3 Профил на Gi_Master
  *****
  Неутрално

  Алоо капиталистите!Що не наблегнете на факта че всъщност заплатите не са се покачили,щото инфлацията ги изяде.Каквото си купувахме преди една година с 400 лв сега си го купуваме с 550-600 лв.Има и още нещо което се пропуска-работодателите да се научат да плащат за квалификация!Има много хора които са квалифицирани но просто не работят по специалността си защото заплащането което се предлага е смешно и бачкат нещо различно за двойно повече пари.Пример:счетоводител-500 лв,търговски представител,шофьор-800 лв,шофьор на такси-1000 лв.Ако не вярвате погледнете jobs.bg!Да не говорим че там има и обяви за счетоводители за по 300-350 лв на месец!Ха-ха смешници!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK