Над 40% от служителите във фирмите не вярват, че работодателите им могат да задържат най-добрите си хора

Над 40% от служителите във фирмите не вярват, че работодателите им могат да задържат най-добрите си хора

© ЦВЕТЕЛИНА НИКОЛАЕВАОбщо 42 на сто от служителите в дружествата, участвали в анкета на "Хюит асошиейтс" /Hewitt Associates/, са заявили, че не вярват в способността на компанията, в която работят, да задържи най-добрите си хора. Резултатите бяха обявени в хотел Шератон" от Ана Атанасова, ръководител на проекта.


През последните няколко години в България навлязоха много компании "ловци на глави", най-вече заради влизането на страната в ЕС и отлива на добри кадри в чужди компании, както и заради застаряването на населението и оттам намаляването на работната ръка, коментираха авторите на изследването.


В проучването са се включили над 13 000 служители, които са били запитани за мнението им за работната среда - ръководство, системи за управление на хора, заплащане и допълнителни придобивки, за баланса работа/личен живот, възможностите за развитие.
Според експертите, компаниите с по-висока ангажираност към служителите постигат по-високата им продуктивност, по-висока удовлетвореност на клиента, по-добри финансови резултати в дългосрочен план, 55 процента по-ниски разходи за подбор на персонал, 30 процента по-ниско текучество и 24 процента над средната възвращаемост на капитала.


Атанасова добави, че дружествата "Телерик" АД и "ГлаксоСмитКлайн" ЕООД са определени за най-добрите работодатели на 2007 г., съответно в категориите за малки и средни предприятия и за големи фирми.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK