Всеки трети тийнейджър поне веднъж е пробвал наркотици тази година

Всеки трети тийнейджър поне веднъж е пробвал наркотици тази година

© ДневникВсеки трети български ученик от 9-ти до 12-ти клас поне веднъж е пробвал наркотични вещества през тази година. Това показват данните, свързани с употребата на наркотици в България, представени от ръководителя на Националния фокусен център Момчил Василев. В сравнение с 2003 година броят на учениците, пробвали някакъв вид дрога, е нараснал с 6 процента.


Между 35 и 40 хиляди ученици са употребили канабис през последните 30 дни. Около 15-20 хиляди от тях са правили това често, каза Василев. В сравнение с 2003 година употребата на канабис сред учениците от горните класове е нараснала от 27 на 30 процента. Двойно е скочила употребата на хероин. През тази година кокаин са опитвали 6 процента от учениците от 9-и до 12-и клас, докато през 2003 г. те са били 2 процента.


Рязко е скочила и употребата на амфетамини и на екстази, показват данните от изследването. Основните тенденции, наблюдавани в него са, че наркотици и канабис употребяват предимно хората между 15 и 34-годишна възраст. Тази група формира около 90 процента от употребилите дрога у нас между 15 и 60 години. Общият им брой през миналата година е бил между 315 и 330 хиляди души, около 10 процента от тях са употребили наркотик през последния месец.
В София делът на опитвалите наркотик е по-висок от този в другите градове в страната. Марихуаната е най-масово използваното незаконно наркотично вещество. На второ място по употреба са синтетичните наркотици, показва изследването.


В Европа около 70 милиона души от 15 до 64 години са употребили канабис, което е исторически високо равнище за употребата на този наркотик, каза Румен Седефов от Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании. Той посочи, че един от проблемите, с който Европа не се справя, е по отношение на високата смъртност вследствие на употреба на дрога.

Ключови думи към статията:

Още от Дневник +

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 2. 2 Профил на forummoderator
  *****
  Неутрално

  Моля, коментирайте единствено темата на статията...

 3. 3 Профил на ТреватаНеХапе.
  *****
  Неутрално

  Най-опасният ефект от употребана на канабис е преследване с интензитет на лов на вещици.

 4. 4 Профил на ТреватаНеХапе.
  *****
  Неутрално

  Някой от високо дебилните скудоумни дезинформатори ако обича да даде статистика за смъртни случаи след напушване, сравнена например с такива от хероин и аспирин, моля!
  Броят започва с НУЛА при канабиса.

 5. 5 Профил на Битие 1:11
  *****
  Неутрално

  И Бог каза: Да произрасти земята крехка трева, трева семеносна и плодно дърво, което да ражда плод, според вида си, чието семе да е в него на земята; и стана така.

 6. 6 Профил на Откровение 22:2
  *****
  Неутрално

  И от двете страни на реката имаше дърво на живот, което раждаше плод дванадесет пъти, като даваше плод всеки месец; и листата на дърветата бяха за изцеление на народите.

 7. 7 Профил на NE MOA SHVANA
  *****
  Неутрално

  Всеки трети български ученик от 9-ти до 12-ти клас поне веднъж в живота си е пробвал наркотични вещества през тази година.


  Кое от двете:
  -през живота си
  или
  -тази година

 8. 8 Профил на Манджа с "ганджа"
  *****
  Любопитно

  "Марихуаната е най-масово използваното незаконно наркотично вещество"! Ами освен съответните институции да назоват най-масово използваните законни наркотични вещества, май ще е най-добре (след като нищо смислено не правят); ама де пусти късмет - нали на никотиновите и алкохолните производни се събира акциз, та не е удобно някак... Впрочем, нали уж "наркотиците" са с пристрастяващ ефект? Къде тогава бутат марихуаната (опиат, но непристрастяващ)? Нима зад волана някой субект с 2-3 промила алкохол в кръвта е по-малко опасен за обществото от "накозен" такъв?...
  Каквито са борците срещу "дрогата", такава е и борбата срещу нея - наивна и безрезултатна...

 9. 9 Профил на Дом Периньон
  *****
  Неутрално

  Относно последния параграф - възхищавам се на пропагандните умения на г-н Седефов! Как само успя да направи връзка между безопасния канабис, от който нищо не ти става, и "високата смъртност вследствие на употреба на дрога"?
  Под една шапка се слагат растене, много по-безопасно от цигарите и твърдите, пристрастяващи, убиващи хората наркотици. Какво общо имат те? Ах, да... че са обявени за еднакво незаконни. Защо е така? Потърсете сами отговорите, темата е интересна. Ще подскажа само с "Cui bono", кой извлича полза от това?

 10. 10 Профил на ПОДВЕЖДАЩА ИНФОРМАЦИЯ !!!!
  *****
  Неутрално

  Коментираме статията: В първата част на последния абзац се говори за това колко хора са употребили КАНАБИС и веднага в следващото изречение се говори за проблем смъртност от ДРОГА... Е това ако не е промиване на мозъци?!?!?! Защо не пише, че няма смъртност вследствие на употреба на МАРИХУАНА?!?!?!

  Скритата връзка, която всеки, особено незапознатия читател си прави е МАРИХУАНА-ПРОБЛЕМ-СМЪРТНОСТ?!?!?

  Е да НО ТАКОВА НЕЩО НЯМА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  НЯМА И ДА ИМА!!!!!!!!!!

  Моите неуважения към начина на поднасяне на информацията!!!

 11. 11 Профил на допълнение на ТреватаНеХапе.
  *****
  Неутрално

  не е лошо да даде статистика и на смъртните случаи в следствие употребата на НАПЪЛНО ЗАКОННИЯ И ШИРОКО РЕКЛАМИРАНИЯ алкохол.
  за тютюна няма да споменавам.

 12. 12 Профил на ТреватаНеХапе.
  *****
  Неутрално

  Относно последният параграф: аз пък изобщо не се възхищавам, този тип е изостанал еволюционно с няколко живота !

 13. 13 Профил на D
  *****
  Неутрално

  Все по-сериозно се замислям дали няма и други новинарски сайтове които да чета, където отношението на журналистите е професионално и да мога да получа ОБЕКВИНА информация.
  Защото именно с такива бъкащи от брутални глупости статии, Дневник успешно ме отблъсква като читател.

  Чувал съм че има и други вестници. В Европа живеем все пак

  Подобно отношение ви слага на нивото на ВАЦ!

  Разберете веднъж завинаги - когато имате претенции за интелигентно медия с интелигентна публика - трябва да оправдавате тези претенции с професионализм в работата си.

  Що за глупости?!

  Смъртните случей и канабис... Хайде моля ви се, всички сме чели по темата, и то от далече по адекватни лица от вашите журналисти! Не пишете за голфаджийте от Люлин 15 че да ви се връзваме на смешното и крайно обидно избирателното писане!


 14. 14 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Тая статия е пълна глупост.
  На едно място се говори за "хиляди души", на друго за "проценти".
  Сравнение между двете? Ядец!
  Пълно е с манипулативни твърдения и откровени глупости.

  Ако ще сте над "часовото" ниво, малко се постарайте:

  1. Пискате входящите данни на изследването - еди-колко си хиляди души от тях еди-колко си ученици, използван е въпросник/интервю, анонимно, поименно...
  2. Давате резултатите в една прегледна таблица!
  3. Подлагате методиката и резултатите ако не на критика, то поне на съмнение!

  Защото така би било сериозно, а сега само жълтее. Но щеше да ви се наложи да положите малко труд, а не да препишете нещата "представени от ръководителя на Националния фокусен център Момчил Василев" и да напишете отгоре "Дневник"

  Дайте го малко по-сериозно!

 15. 15 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Проблемът не е, че тинейджърите пафкат трева. Проблемът е, че вместо да пафкат трева, много от тях друсат хардкор дроги като амфетамини, кокаин и алкохол. Благодарение на законотворчеството на Новото време амфетамините станаха предпочитият продукт на дилърите, а тревата стана твърде опасна за да се занимават с нея. Амфетамини днес има много, евтини и навсякъде, а трева се намира трудно и надхвърля европейските цени.

  За съжаление много родители ще научат разликата между тревата и твърдите дроги, чак когато децата им продрусат амфети.

  gradinko.bg
 16. 16 Профил на ANTI
  *****
  Неутрално

  Има една поговорка,всеки от ума си пати.Нека се друсат,като са тъпи,нека се друсат и да измират н апо 30 годинки,кой на сила ги кара да се друсат по дискотеките и у4илищата,и вси4ко това защо,за да могат да се направят на големи тарикат4ета пред приятел4етата или пред мацката.Е такива не можеш да ги съжаляваш по никакъв на4ин.

 17. 17 Профил на Marinela
  *****
  Неутрално

  Чета и си мисля, че всички дрогаджии четат и пишат в този форум..От зададената тема отидохте да защитавате канабиса и марихуаната...На мен информацията ми звучи доста тревожно, и ме смущават както канабиса,марихуаната,амфитамините и всичко останало..И всичко е противно и гадно...Защото имам дете, за което се притеснявам..И данните никак не ме успокояват...

 18. 18 Профил на Всеки 3ти журналист
  *****
  Неутрално

  До края на годината има още време Истината е че подобен род изследвания са крайно неточни. Прави се сравнение с 2003та, цитират се групи от 15 до 35г, които не са ученици. Не е ясно.
  Цялата статия е върху един източник за който няма допълнителна информация. Най-малкото дали говорим за НГО или нещо друго.

 19. 19 Профил на Тодор Живков
  *****
  Неутрално

  В това значи,другари се изразявало по-голямото потребление на стоки и услуги?Хвала на такиви министри и управници, които пислят денонощно за благото на народа.

 20. 20 Профил на ь
  *****
  Неутрално

  Виждам, че много форумци са обезпокоително добре осведомени относно качеството, свойството, достъпност, цени на наркотиците. Май не ще да е само от обща култура,а?

 21. 21 Профил на Скормен опит
  *****
  Неутрално

  От пушене на трева и слушане на Бойко Борисов не се поумнява, но не се и умира!

 22. 22 Профил на Как е в Русия
  *****
  Неутрално

  Прилага се твърда наказателна политика към употребяващите, без да се има предвид че те са и жертви. Вероятно заради корупция много по-малко се преследват наркоразпространителите. За жалост у нас не е по-различно!

 23. 23 Профил на изумена
  *****
  Неутрално

  Безпросветниците, които защитават пушенето на трева, не си дават сметка защо е опасно за тиийнеджърите, тогаз да им кажа. Никой от наркоманите на твърда дрога не е започнал с хероин. В повечето случаи като започнеш направо с хероин, гушваш букета, особено ако си невръстен тийнеджър. Но за сметка на това, преминалите на опустошителните за организъма хероин, морфин, кока, халюциногени и амфетамини преди това са пафкали тревица. Толкоз за ползата от тревицата. Да не говорим че дългата, редовна и честа упатреба вна хашиш и други деривати на канабиса води до затъпяване. Непристрастяването е недоказана теза. Въобще яко е, няма що.

 24. 24 Профил на #23
  *****
  Неутрално

  ти си в абсолютна грешка... колкото и да не можеш да повярваш повечето умрели или разнебитени от херца или амфети НЕ СА минали през джойнта... или са пробвали и не им е харесало - та затова друсат по-хард неща. говориш глупости - просто си промит от системата мозък. хеша и коза правят хората по-креативни и да, по-мързеливи, но ако си умен и инициативен по принцип, тревата няма да те направи глупав, просто ще трябва да имаш силна воля за да преодолееш мързела... айде със здраве, па си запали една цигарка и си сипи едно питие ... те са съвсем законни и никак не вредят на здравето... никак

 25. 25 Профил на Rrrr
  *****
  Весело

  То всички наркомани са започнали с пиене на Швепс, ако става за въпрос. В държавата, в която половината народ е алкохолизиран, марихуаната е един вид спасение, защото това е далеч по-безвредната дрога.

 26. 26 Профил на Ne e po temata, no samo na prav pogled
  *****
  Неутрално

  Абонирай се за темата | Изпрати адреса на темата на приятел | Принтирай темата
  anti666 Публикувано на: Nov 22 2007, 12:46 PM


  Форумен инвентар


  Група: Потребители
  Съобщения: 522
  Потребител # 700
  Дата на регистрация: 5-December 06  Борис Евгениевич, говори се, че вие сте в България с цел да зомбирате вашите ученици, пък и не само тях. Един вид като научен експеримент? Така ли е?
  - Познавам хора, които наистина могат да въздействат върху същността и физиката на човека. След такова въздействие се променя цитоплазмата на кръвта им, променя се енергийният потенциал на клетките, променя се скоростта на проходимостта на полетата и човек мисли по друг начин, разсъждава различно. Аз не съм правил такива опити с хора. Единственото, което съм демонстрирал на тукашните си ученици, е въздействието върху природата. Тоест, спирал съм снега, дъжда и вятъра, зомбирал съм водата. Но с цел да прочистя замърсената със свръхниски енергии среда, която отвсякъде заобикаля хората.
  - Какво може да стане с човека, който се развива в такава среда?
  - Има голяма опасност той да бъде захлупен, да бъде екраниран повърхностно, с нискочестотни енергии. Това могат да бъдат различни източници и предаватели, които се използват и в бита – като да речем компресора на хладилника или електромотора на вентилатора, които пораждат инфразвукови трептения, чрез които може да се въздейства върху човека. Но това могат да бъдат и специални генератори със силна мощност, които действат от огромни разстояния с нискочестотна енергия, насочена към определени групи хора. Резултатът от такава външна намеса е, че човек престава да разбира какво точно става с него. И започва да се пита той ли е или е друг човек, който живее в него и му подава командите. Губи много от способностите си и мозъкът му се превръща в несъвършена конструкция. В такова състояние той престава сам да решава сложните проблеми и се оставя на страничните команди.
  - И какво става в такъв случай със зомбирания човек?
  - Човекът продължава да се развива, без да съзнава своето триединство като тяло, душа и дух. Получават се много странни парадокси. Някои от тях са пред очите ни – спортист със съвършено развито тяло, но изцяло със зелен мозък като на малко дете. Или учен с невероятен ум, но овчедушен, с хилаво тяло, съвършено бездушен и безчувствен. Тоест, разумът се развива за сметка на тялото или обратното. Толкова много примери има около всеки от нас.
  - Това значи ли, че някой отнякъде е въздействал върху тези хора?
  - Не коментирам! Изводите може да си направи всеки сам за себе си…

  http://www.press-bg.com/index.php?p=view&r[id]=2525

 27. 27 Профил на до г-жо Изумена
  *****
  Гневно

  Госпожо Изумена, горещо ви моля да приведете някакви доказателства, встрани от пропагандата, с която сте откърмена, че
  а) опиталите трева завършват O.D.(overdosed) в някой ъгъл
  и
  б) продължителната употреба на "деривати" води до загуба на интелект, амбиции и умствен капацитет.
  Моят личен случай е, че тъй като от коза съм станал малко тъп, едно ( едно! ) от хобитата ми е квантова физика. Но аз очаквам вашите доказателства, статистика и солидно становище !

 28. 28 Профил на За Изумена, отново.
  *****
  Неутрално

  Един малко по-алтернативен социолог, американски, ще трябва да потърся връзки, преди години беше излезнал с хипотезата, че ( цитат по окаяната ми разпокъсана и едва функционираща поради тревопопушване памет ) "мнозина от тийнейджърите, виждайки безобидността на марихуаната от опит и знаейки, че тя е класифицирана редом с кокаина и хероина решават да опитат твърди дроги, и обратно, онези които са наясно с опасностите от тях не посягат".

 29. 29 Профил на изумена
  *****
  Неутрално

  Статистиката не е моя, а на съответните полицейски служби и центрове като цитираните. Апропо, ако си станал тъп, каквато и статистика да ти дам, все същия ще си-като сме почнали да се заяждаме де. Вече си започнал, защото умствените ти напъни не достигат дотам да схванеш какво е въвеждащ наркотик. Терминът е на полицейските психолози, не мой. Но не виждам смисъл да дообяснявам, изтъкнах защо. По отношение на дериватите - не знаеш какво е хашиш ли? Уж си спец по "коз"-енето...Пропагадната ви за "тревата" (във всичките й деривати ) само води до увеличаване на броя на 12, 13 -годишните и пр. непълнолетни, които си мислят "ами като си дръпна веднъж, какво ли ще стане?!". Ами това, което пише в статията, прочетете сами.

 30. 30 Профил на Цикличността на Историята
  *****
  Неутрално

  Както обичаме да се шегуваме с някои от оскотялите, едвам живеещи, полу-съсипани и лишени от капчица ум приятели, след години децата ни ще питат "Вярно ли е, че са ви преследвали, за това че пушите трева?!?" така както ние питахме наши чичовци и лели "Нима наистина са ви преследвали, за това че слушате Beatles?!?".
  Лов на вещици в тъмна балканска нощ на фона на премигваща синя светлина.

 31. 31 Профил на изумена
  *****
  Неутрално

  ... колко си зкле не е истина... даже май си ченге... айде мрш оттук ухо гнусно

 32. 32 Профил на Полицейските психолози
  *****
  Неутрално

  Са най-окаяните несретници, които просто не са могли да работят на друго място, да ти имам източниците на доверителна информация.
  Все пак това е свободата - приемам факта, че им се доверяваш.
  За последните петнадесет години от няколкото стотин човек лични познати нито един не е започнал да употребява нещо друго. А дали съм станал тъп - ще бъде тъпо ако започна да го коментирам. А имам и работа в момента, понеже не съм - както са ти казали П.П. - асоциален безполезен тип.
  Приятно живеене в света на пропагандата!

 33. 34 Профил на offf
  *****
  Неутрално

  Като чета изказванията тук, имам чувството, че статистиките в статията са силно занижени

 34. 35 Профил на Врапчо
  *****
  Неутрално

  Само хората които не са пушили трева, не могат да разберат, че човек си е тъпо създание по принцип и всъщност, това че се мислиш за умен, е просто защитна реакция. Сигурен съм че един човек който си пафка веднъж седмично и през останолото време си поддържа физическото и психическото здраве, е много по-здрав и интелигентен от глупака, който си скъсва гъза от работа и се продухва с една кутия цигари на ден, на 30 започва да ходи на доктор, а на 40 на психиатър.

 35. 36 Профил на ANTI
  *****
  Неутрално

  Номер 35 бъди сигурен 4е не е така,хората се късат от работа защото нямат друг избор,а има наистина умни и прости хора,не овори небивалици.

 36. 37 Профил на Врапчо
  *****
  Неутрално

  Хора има всякакви и затова политиците, като слагат всичко под един знаменател говори за това че или са невежи или обслужват интересите на истинските разпространители.
  Точно това казвам, не говоря небивалици.

 37. 38 Профил на Врапчо
  *****
  Неутрално

  Кампаниите против дрогата които се правят в България са меко казано идиотски.

 38. 39 Профил на ANTI
  *****
  Неутрално

  Кампании против дрогата в България малко има,но младежите са тези които трябва да се променят и да кажат не на дрогата,нека се опитат да бъдат по умни и разумни хора,оба4е кой се сещa за това.

 39. 40 Профил на 4i4i GOCEDEL
  *****
  Неутрално

  Как така преди година треата беше 2 лева грама, а сега е поне 15??? Няма ли политици, няма ли комисия по стоковите борси??? това си е чиста спекула за сметка на търсенето на синтетика, към която пристрастяването е маааалко по-сериозно

 40. 41 Профил на Against YOU!
  *****
  Весело

  хаха не разбирам какво му е ло6ото...мисълта ми е ако консумирането на дроги не бе6е забраненосигурно много по малко лапетии 6тяха да опитват не6то подобно...но има и други гледни то4ки...като например...става въпрос за българия...демек нормални са такижа статистики така 4е стига сте се паникйосвали и оставете младите хора да се взимат радосни моменти от живота с пълни 6епи !!!!

 41. 42 Профил на Elle
  *****
  Гневно

  zamislete se za posledstviqta i ima li smisul ot narkotocite!kampaniite v BG protiv drigata moje i da sa idiotski no vse pak gi ima!zamislete se kolko deca dnes 6te omrat ot droga?a ytre?i kolko ot tqh ytre 6te ypravlqvat dyrjavata si!trqbva i nie maldite da naprvavim taka pove4e ot nas da se otkajat ot tova ni6to koeto gi pogybva!

 42. 43 Профил на ELI
  *****
  Неутрално

  имам приятел които редовно пуши трева и честно казано вече е толкова затъпял,че не може да говори за нищо др освен наркотици.последствията в повечето случаи са Смърт.

 43. 44 Профил на Elsito
  *****
  Разстроено

  hora molq vi zamislete se kolko sa narko zavisimite v bg.molq vi napravete ne6to za da moje pokolenieto da zabravi tozi otvatitelen navik ima bude6te za vs ot nas neka da ne e takova!neka na6ite deca da rastat v svqt bez droga bez tyga bez sulzi bez muka!neka vsi4ki da napravim bg po dobra da pomognem na horata koito sa zavisimi ot ni6toto!

 44. 45 Профил на minimal
  *****
  Гневно
 45. 46 Профил на bikah
  *****
  Неутрално

  Имам по-добра идея, законова алтернатива наркотици. Свържете се с мен за повече информация: bikah69@yahoo.com

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK