Риск от фалстарт

Как говорите за пари и каква снимка сте изпратили - фактори при получаването на работа

Риск от фалстарт


"Искам стартова заплата от 2 хил. лв., плаващо работно време, разбира се, служебна кола и телефон и бонуси в края на годината." Това са изискванията на човек, кандидатствал неотдавна за работа в търговска компания, представителство на международен производител. Обявил условията си още на първото интервю, преди да отвори дума дали изобщо е подходящ за позицията. Подобно интервю за работа вече не е изключение, а напротив - превръща се в тенденция, съобщават HR мениджъри на компании в различни области. Крайният резултат от прилагането на такава тактика е ясен - кандидатът получава отказ.


Тенденцията е валидна както за компаниите в България, така и за фирмите в другите европейски страни. Повече от 30 на сто от кандидатите за работа казват още на първото интервю каква заплата очакват и по този начин си затварят вратата към работодателите, съобщава специализираният сайт Karriere.de. Според изследване на "Хамбургер фергютунгсбератунг перзоналмаркт" (Verguetungsberatung Personalmarkt) - компания, специализирана в консултирането на възнагражденията, ако кандидатът си поиска заплата, която е с 19 на сто по-висока от предвидения от компанията бюджет, то със със сигурност ще чуе отказ.


Специалистите определят за погрешно поведение и това, при което кандидатът за работа е склонен да се подценява и иска прекалено ниска заплата. Отказ почти със сигурност ще последва тогава, когато кандидатът поиска с повече 40 на сто по-ниска заплата от предварително планираната, твърдят експертите.
Специалистите не дават обща формула за поведението, което кандидатите трябва да имат по време на интервюто. Общовалидно е обаче, че колкото по-малка е компанията, толкова по-лесно е да се говори за пари. Друга тенденция, наблюдавана от германската компания, е, че повече от една десета от работодателите не обръщат внимание на формулярите, в които предварително не е посочен обемът на очакваната заплата.


Кандидатите рискуват да останат незабелязани или отхвърлени още в началото, ако не се съобразят и с други общоприети изисквания, казват HR специалистите. Това може да се случи тогава, когато поставят неподходящата снимка на автобиографията. HR-и разказват за всевъзможни случаи, при които не са разглеждали кандидатура заради "грешна" снимка. Кандидатите изпращат или прекалено строги и официални снимки, или такива, които по никакъв начин не се вписват в работната атмосфера, казват от компаниите. Има и редица случаи, при които снимките са преправяни с компютърна програма и на живо човекът изглежда съвсем различно. Липсата на снимка също може да бъде причина CV-то да бъде захвърлено в ъгъла или забравено в някой шкаф. Снимката придава по-лично отношение и винаги помага да си спомниш повече подробности за кандидата, казват HR-и.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на trz
  *****
  Разстроено

  Майко мила. Тъпо, тъпо, тъпо.......Неам думи!!!!!!!!!!!!!!!

 2. 2 Профил на Kiro
  *****
  Неутрално
 3. 3 Профил на До No.1
  *****
  Неутрално

  Господине или госпожо No.1, аз се занимавам с подбор на хора за компанията, за която работя и мога да Ви кажа, че статията не е тъпа, а е доста точна. Повечето от нещата, които са описани като критерии за отхвърляне на канидат (като например директното поставяне на изисквания към компанията от страна на кандидата; или очаквана от кандидата заплата, която е доста по-малка от предвидения бюджет; или липсата на снимка) са фактори, които аз съм вземал предвид без да съм чел подобни статии или препоръки. Това за мен означава, че описаните в статията критерии се вземат предвид (било то преднамерено или интуитивно) не само от мен, но и от много други мениджъри, подбиращи кандидати за работа.

 4. 4 Профил на haho
  *****
  Неутрално

  Ама в България се иска снимка на CV-то ли?
  Олеле, ми то беше по-добре при бай Тошо!!!

 5. 5 Профил на EVROPEEC
  *****
  Неутрално

  Това да не би да е конкурс за фотомодели?Специално в БГ никой не го е еня колко пари са ти необходими за да преживяваш.И лично Аз не вярвам, че някой ще седне да размишлява кой си и какьв си и какви са ти изискванията?За условията на труд да не говорим-под всякаква критика-кьдето и да е,като изключим десетина фирми изградени с парите на бивши комунисти(Разбирай наши)Всичко друго е пьлна порнография(И ние пак се падаме откьм и.....а страна).За синдикати да не говорим,тяхната работа я развали Царя,обьрка много техни планове.Как си мислите К. Тренчев и Ж. Христов в по-колко директорски борда участваха?През годините на прехода колко фалшиви Колективни трудови договори на национално ниво за всеки отрасьл парафираха-всички те вьв вреда и ущьрб на хората.Сега ги гледам на учителската стачка-Какви КЛОУНИ са само.Че и онази ми Такева-срам са за цялата нация.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 7. 7 Профил на Потърпевш
  *****
  Неутрално

  Може на някой, който никога досега не е кандидаствал в реномирана компания, написаното да се струва тъпо, но това е самата истина. Правилата отдавна са определени. И са вече в България.

 8. 8 Профил на *1912*
  *****
  Неутрално

  В Щатите не се иска снимка като се кандидатства за работа. Дори е забранено да се пита за година на раждане. Смята са за дискриминация.... В това отношени смятам, че са прави....

 9. 9 Профил на Трудна работа
  *****
  Неутрално

  Да се добереш до интервюто,да бъдеш отличен от останалите е доста сложна работа.
  Не изброявайте всички дипломи, квалификации и умения които притежавате защото много често работодателя си задава въпроса-Колко време и как ще задържа този талантлив човек и колко ще ми струва?
  Никой не желае да провежда подбор на кадри всеки три-четири месеца.
  Във всяко интевю за работа четвъртия въпрос е за каква заплата бихте работили за фирмата.
  В повечето случаи това звучи по друг начин
  като- Каква оценка на уменията си давате вие самият и ако ви назначим с по-малка заплата след колко време ще поискате увеличение?
  Не са на последно място-мотивацията и лоялността към фирмата защото ако ви бъдат възложени задачи по които ще работите само Вие, Вашето евентуално напускане в неподходящ момент може да причини тежки сътресения на фирмата и дори
  загуба на важни информации или клиенти които са свикнали да бъдат обслужвани от Вас...
  Абе трудна работа си е подбора на кадри или да се класираш като единствено възможния кандидат!
  да контактуват с Вас

 10. 10 Профил на Dr.
  *****
  Неутрално

  Всичко горе е почти вярно,но доста от компаниите не обявяват предварително ориентировъчна заплата(което е най-малкото некоректно),за това се опитайте да научите предварително как се заплаща подобна позиция в бранша.Още две любими некоректни хватки на големите компании.Масово не се съобразяват с времето когато можете на се явите на интервю(варианта в 10 часа или в 4 следобед не устройва хората от по-далечни места.напр.Варна)и въпреки уверенията,че ще бъдете известени за резултата от интервюто(когато е отрицателен),това го преви една на десет компании(включително и такива,които набират персонал,а това е част от работата им)

 11. 11 Профил на duh
  *****
  Неутрално

  МММда,Тъпото в цялата история е че се получава разминаване между образование и работодатели, новозавършилите съвестни студенти , които са успели да завършат без да прекъснат ,нямат необходимите знания да не кажа че излизат с нулеви знания и така са неконкурентноспособни на пазара на труда. От своя страна работодателите изискват да знаеш хиляди неща за да те вземат... Абе изобщо младите в България нямат никаква перспектива...

 12. 12 Профил на Въъъ
  *****
  Неутрално

  Стига сте ни промивали мозъците. Тази статия е измъкната от "космополитън"-а на ЧР сектора.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK