"Гленкор" - потайният гигант

"Гленкор" - потайният гигант

© ReutersКАКВО Е "ГЛЕНКОР"


По цял свят тя притежава или участва в добивни компании за петрол, метали и въглища:


ПЕТРОЛ
- "Руснефт", Русия - има лицензи за дейност из цялата страна, производствен капацитет 265 хил. барела на ден, делът на "Гленкор" в нея е 40-49%.


- "Картахена", Колумбия - швейцарците държат 51% от тази петролна рафинерия с капацитет 80 хил. барела дневно, след като приключи течащият в момента ремонт, капацитетът почти ще се удвои до 150 хил. барела


МЕТАЛИ


- "Кълъмбия фолс", САЩ - предприятието за алуминий със 168 хил.т капацитет е изцяло собственост на "Гленкор"


- "Тенеси цинк", САЩ - на 100% собственост на швейцарците оператор на мини за добив и производство на концентрат на цинк


- "Шеруин алумина", САЩ - пълен контрол над рафинерията "Алумина" с капацитет 1.6 млн. тона и пристанище в Тексас.


- "Лос Кенуалес", Перу - "Гленкор" държи 97% мини и предприятия за цинк и олово с капацитет 380 хиляди тона цинков и 45 хиляди тона оловен концентрат


- "Перубар", Перу - тази компания притежава и оперира мината "Росаура" с капацитет 30 хиляди тона цинков концентрат и 21 хиляди тона оловен концентрат; "Гленкор" държи в нея 85%


- "Синчи Уайра", Боливия - оператор на оловните и цинкови мини в Оруро и Потоси с капацитет 241 хил. тона цинков и 15 хил. тона оловен концентрат; 100% собственост на "Гленкор". През февруари правителството превзе преработвателя "Винто" с обяснението, че приватизирането й през 2005 г. е било незаконно


- "Агилар/АР цинк", Аржентина - изцяло собственост на "Гленкор", захранва преработвателите "Палпала и АР цинк"; капацитет 44 хил. тона цинк и 11 хил. тона олово


- Медни мини "Мопани", Замбия - капацитет от 240 хил. това мед, който след разширяване ще достигне 380 хил. т. плюс 220 тона кобалт; "Гленкор" държи 73%


- "Мурин Мурин", Австралия - мините и преработвателят имат капацитет за 40 хил. тона никел и 3 хил. тона кобалт; швейцарците държат 70.6%


- "Кобар", Австралия - на 100% собственост на "Гленкор"; капацитет от 150 хил. тона меден концентрат


- ПАСАР, Филипини - това е единственото предприятие за преработка на мед в страната; капацитет от 190 хил. тона, дял на "Гленкор" - 78%


- "Казцинк", Казахстан - минен и преработвателен комплекс за 293 хил. тона цинк, 130 хил. тона олово и 330 хил. тона мед; 75.5% собственост на "Гленкор".


- "Портовесме", Италия - единственото предприятие за преработка на остров Сардиния е с капацитет от 120 хил. тона цинк и 80 хил. тона олово


Освен това швейцарците притежават 34.6% от компанията за добив и преработка на метали "Екстрата" и 12% от "Русал" - най-големият производител на алуминий в света.


ВЪГЛИЩА


- "Продеко", Колумбия - изцяло собственост на "Гленкор", мина с капацитет 11 млн. тона и порт за 7.2 млн. тона


- "Ла Агуа", Колумбия - на 100% собственост на "Гленкор" с капацитет от 6 млн. тона


- "Шандука", ЮАР - оператор на пет мини в страната с капацитет 9 млн. тона, "Гленкор" държи 70%


ЗЕМЕДЕЛИЕ


"Морено", Аржентина - собственост на "Гленкор"; един от най-големите в света производители и износители на слънчогледово олио и месо
--------------------


Тя добива минерали от Колумбия до Казахстан, търгува с екзотични метали, благодарение на които летят всички самолети, и държи 3 процента от петрола на планетата.


Извън света на търговията със суровини малцина са чували името на "Гленкор интернешънъл", но за всички в този сектор това е истинска легенда. За журналистите и масовата публика тя може би е по-известна заради Марк Рич и предишното си име Marc Rich & Co AG, защото - както твърдят - историята й прилича повече на шпионски роман, отколкото на бизнес казус. През миналата година частната корпорация беше шестата по големина на оборота в Европа. Бурната й история започва в 1974 г. когато е основана от швейцарския предприемач Марк Рич. Той се със серия съмнителни сделки със СССР, Иран, Ирак, Саудитска Арабия, заради които бе осъден в САЩ и помилван в последните часове от мандата на президента Бил Клинтън през януари 2001 г.


След това бе прекръстена на "Гленкор" и сега се ръководи от бившите му партньори, сред които Вили Страхтот и Иван Глазенберг. Последният е роден преди 60 години в ЮАР и ръководи "Гленкор" от 2002 г. За него работят над 50 хиляди служители.


За разлика от конкурентите си, базираната в Швейцария компания не е само търговец, нито е само производител на суровини. Тя е и двете едновременно.


Стратегията на "Гленкор" е или да изкупува изцяло, или да влиза с дялово участие във фирми, добиващи суровини. След това тя вади добитото на световните пазари. "Този подход им върши доста добра работа", коментира пред Ройтерс Франсоа Лора, старши анализатор в рейтинговата агенция "Муудис".


С бързото поскъпване на индустриалните стоки, задвижвано основно от търсенето в Китай и други модернизиращи се държави, рязко се увеличи и потокът от пари, които се изливат в сметките на "Гленкор". За миналата година брутните й печалби са за 5.9 милиарда долара. Тази година те ще скочат още повече.


"Те разшириха базата на приходите си, мащабът на операциите им се увеличи през последните години", обяснява Лора. Неговата компания е дала рейтинг Baa3 на "Гленкор" - най-ниският инвестиционен.


Ключово значение на "Гленкор" има "Екстрата" (Xstrata) - листвана на лондонската борса компания, в която швейцарците държат 34.6 процента дял. "Това, което "Екстрата" носи на "Гленкор", е достъпът до основните търгувани метали", коментира лондонски анализатор на минния сектор, пожелал анонимност. "Ако купят "Джюбилий" (Jubilee) например, те биха си осигурили мощно присъствие на пазара за никел." През октомври "Екстрата" одобри решението да придобие австралийския собственик на никелови мини "Джюбилий". Няколко дни по-късно бе одобрено и изразходването на 441 млн. долара за закупуване на мажоритарен пакет от производителя на въглища "Острал" (Austral).


Напоследък името на "Гленкор" изскача от неочаквани места. Неотдавна се оказа, че тя играе ключова роля на пазара на кобалт - малко известен метал, добиван в Демократична република Конго, който обаче е жизнено важен за производството на бойни и пътнически самолети и батерии за лаптопи.


Интересът на швейцарците към този сегмент е привлечен от растящите разходи в света за авиация и технологични стоки. За да има по-голяма тежест на пазара, "Гленкор" се ангажира с минни компании като "Никанор" и "Катанга". Те искат да си осигурят стабилни източници на доставки, да си изградят пазарни структури и да притежават собствени индустриални активи", обяснява Лора.


Купувачите на кобалт все още разполагат с избор между няколко продавачи, но "Гленкор" набира сила между тях, разказва Чарлз Кристоф, главен изпълнителен директор на "Траксис" (Traxys), компания, търгуваща с някои от екзотичните метали. "Съвсем видимо е, че "Гленкор" завоюва доминираща позиция на пазара", допълва Кристоф.


Негови колеги посочват, че една от силните страни на "Гленкор" са нейните млади и енергични трейдъри, смятани за едни от най-добрите в бизнеса.


Да работиш за добра премия винаги е било правило на финансовите пазари, но "Гленкор" полага особени грижи хората й да са силно мотгивирани именно в тази посока. Най-добре представилите се получават достъп до фонда на акционерите на корпорацията - внушителна маса пари в размер на близо 11 млрд. долара.


"Гленкор" държи далеч от светлината на прожекторите своите финансови резултати, отказа срещи на Ройтерс при подготвянето на този репортаж и само заявява за пореден път, че няма планове да излиза на борсата за масовите играчи. През последните години тя набира средства на борсовия сегмент, изискващ да отвори книжата си само за банките.


"Те полагат сериозни усилия да комуникират добре с инвестиционната общност, все повече използват капиталовите пазари и признават, че има нужда от предоставяне на повече информация на инвеститорите", обяснява Лорас.
--------------
Кралете на стоковия пазар


3 декември


Легендата "Гленкор"


4 декември


"Луи Драйфус", господарят на зърното


5 декември


"Хин Лейонг", азиатският император


6 декември


"Витол", "Трафигура" и останалите

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK