Гергов и панаирът - частният господар в държавния дом

Гергов и панаирът - частният господар в държавния дом

© АСЕН ТОНЕВ"Международният панаир - Пловдив" е на път окончателно да затвърди имиджа си на кристален пример за това как държавата прави подаръци на т.нар. частни инвеститори, загърбвайки своите интереси, тоест тези на данъкоплатците. Това ще се случи, ако днес представителите на икономическото министерство позволят капитала на дружеството да се увеличи и държавата да загуби мажоритарния си дял от 51%.


Точно преди една година държавата пусна в пловдивския панаир новия му господар - пловдивския бизнесмен Георги Гергов. Той стана акционер в панаира чрез смесеното с общината дружество "Пълдин туринвест". Преди една година Гергов обеща мащабни инвестиции за модернизирането на панаира, хвърляйки в пространството намерението си да вложи 100 млн. евро.


До момента не са инвестирани никакви сериозни външни средства, няма и обявен план какво ще се прави. Вместо това пловдивският бизнесмен с услужливото мълчание на държавата успя да увеличи дела на смесеното дружество от 33 на 49%. Паралелно с това си извоюва свободата да управлява еднолично по начин, по който би му завидял всеки миноритарен акционер.
За днес е насрочено извънредното общо събрание на панаира, обявата за което беше публикувана в средата на октомври в Държавен вестник. Първата точка в дневния ред е предложението на съвета на директорите за увеличение на капитала чрез издаване на нови акции. Според информация на "Дневник" целта на Гергов е да повиши дела на "Пълдин туринвест" до 75% и да остави държавата с 25% собственост в панаира. Източници на "Дневник" съобщиха, че държавата в лицето на министерството на икономиката е склонна да одобри подобна промяна в съотношението на акциите.


Официално от министерството отказаха конкретен отговор с какъв мандат за гласуване неговите представители отиват на събранието. "Министерството ще защити интересите на държавата", лаконично казаха от пресцентъра, без да уточнят какво разбират под защита на интересите. Георги Гергов няколко дена наред не си вдигаше телефона, за да коментира информацията около очакваното увеличение на капитала на панаира.


Преди два месеца, когато обявата за общото събрание излезе в Държавен вестник, Гергов обяви, че всъщност няма да иска увеличение на капитала. Дневният ред е "стандартен", "преписахме го от търговския закон", каза тогава Гергов. Коментарът му обаче беше противоположен на информацията от министерството на икономиката, откъдето при публикуването на съобщението потвърдиха, че се иска увеличение на капитала.


Ако общото събрание днес действително одобри увеличението на капитала и държавата не участва пропорционално, тя ще загуби мажоритарния си дял и с това ще бъдат нарушени два административни акта, коментираха експерти. Единият е решението на Министерския съвет от декември миналата година, според което държавата може да има най-малко 51% в дружеството. Другото нарушение ще е свързано с факта, че панаирът е в забранителния списък за приватизация и докато не бъде изваден от него, държавата трябва да запази мажоритарния си дял.


Държавата не за първи път стои безучастно


при решаването на съдбата на дружеството и неговото управление. Въпреки че е мажоритарен собственик, само двама от петимата представители в борда на директорите на панаира са на правителството. Единият е председателят на съвета на директорите Корнелия Нинова, която беше зам.-министър на икономиката, но от няколко месеца е в оставка. На нейно място в министерството беше назначен Явор Куюмджиев, който се очаква на днешното заседание да смени Нинова и в борда на панаира. Другият представител на държавата в борда, който единствен я представлява и в управлението на панаира, е Паулина Търновалийска. Тя изпълнява още ролята на прокурист.


Другите членове са издателят на вестник "Марица" Степан Ерамян, който участва в борда от името на "Пълдин туринвест" и за когото се знае, че е приближен на Гергов, както и Александър Константинов от бившия вече общински съвет на града. Последните промени в борда на дружеството бяха направени през март тази година.


Освен че е останала с малцинство в борда, държавата е проспала и друг факт в управлението на панаира. От фирменото дело на дружеството става ясно, че на едно от проведените заседания през пролетта Гергов, който е и изпълнителен директор, е упълномощен да управлява и представлява еднолично дружеството. В същото време Търновалийска, която би трябвало да е коректив на решенията на частния инвеститор, може да управлява дружеството само "заедно с изпълнителния директор". Така на практика лостовете на държавата за управление на дружеството са сведени до минимум.


Интересен факт извън темата е, че мъжът на Търновалийска е Георги Търновалийски, директор на регионалната структура в Пловдив на Националната агенция за приходите. Той беше назначен начело на приходната администрация в града в началото на миналата година.


Реинвестиции вместо свежи капитали


Вместо обещаваните свежи капитали, които да се влеят в панаира, до момента Георги Гергов провежда политика, която разчита единствено на реинвестирането на печалбата на дружеството.


Още през пролетта Гергов обяви, че от печалбата на панаира не иска да изплаща дивиденти на държавата, а да ги реинвестира обратно. Фирменото дело показва, че става въпрос за 4.4 млн. лв. печалба за миналата година. През март общото събрание на акционерите е обсъждало два варианта за разпределение на средствата. Според първия 10% отиват във фонд "Резервен"; около 20 хил. лв. отиват за изплащане на тантиеми (рента) на членовете на съвета на директорите; останалите 3.9 млн. лв. се връщат обратно във фонд "Резервен" като допълнителни резерви.


Този вариант може да бъде осъществен след решение на Министерския съвет. Ако МС не се намеси, тогава разпределението ще се извърши по следната схема: 10% за фонд "Резервен", 50% за дивиденти на акционерите (държавата, общината и Гергов), около 20 хил. лв. за тантиеми и останалите близо 2 млн. пак се връщат като допълнителни резерви в панаира.


И при двата варианта голяма част от печалбата трябва да се върне обратно в панаира, личи от записаните предложения. Кой е избраният не е ясно. Липсва информация за решение на правителството, така че би трябвало поне 2 млн. лв. от печалбата на "Международен панаир - Пловдив" да са върнати обратно в дружеството на разпореждане на Гергов.


Общината дарява и сметка не търси


Случващото се с пловдивския панаир е логично продължение на схемата, по която Гергов влезе в партньорство с пловдивската община. Дружеството "Пълдин туринвест" беше създадено с решение на стария общински съвет по предложение на бившия кмет Иван Чомаков. Още от създаването му общината започва да апортира имоти. Първата част от апортите - 16 имота в стария град, са оценени на 23.5 млн. лв. Гергов влиза в дружеството с активи от "Слънчев ден" на стойност близо 3 млн. и "Старият Пловдив" - близо 800 хил. лв. ЦУМ, което също е собственост на бизнесмена, участва в публично-частното партньорство с парична вноска. Така в съотношение 25% за Гергов и 75% за общината дружеството влиза в панаира с 33%.


Малко след това общината започва да апортира още имоти. Последното увеличение на капитала на пловдивския панаир е от март тази година, като той вече достига малко над 56.2 млн. лв. Увеличението е почти изцяло за сметка на "Пълдин туринвест", като болшинството новоапортирани имоти са общински. Частният инвеститор влиза с една от къщите от Стария Пловдив, ресторант и оборудването на хотел "Санкт Петербург", общо оценени за близо 3 млн. лв., показва фирменото дело на "Пълдин туринвест".


Въпреки че новите акции се издават с цел "Пълдин туринвест" да повиши дела си в дружеството, държавата също взима участие в увеличението на капитала. Тя решава да вкара в капитала почивната база "Меркурий" в курорта Златни пясъци. Обяснението на министерството тогава беше, че така базата ще бъде стопанисвана по-добре. Включването й в капитала на панаира стана без конкурс.


Помощник на Гергов в партньорството му с общината е тогавашният кмет Иван Чомаков. Преди няколко дена бившият кмет на Пловдив потвърди информацията, че е получил предложение да стане изпълнителен директор на панаира. По думите му предложението било признание за него, а постът - престижен. Чомаков не знаел още дали ще приеме, но ако се съгласял, това трябвало да стане до общото събрание днес.


Въпреки че общината е вкарала толкова много имоти, тя на практика няма никакво влияние при управлението на панаира, признаха представители на вече новия общински съвет на града. "Схемата е направена така, че пловдивската община не е директен акционер в панаира, а индиректен, чрез "Пълдин туринвест", заяви председателят на общинския съвет Йордан Кюмюрджиев. "Това е търговско дружество, на което ние не можем да въздействаме. Не можем да повлияем върху начина, по който "Пълдин туринвест" ще гласува на акционерното събрание на панаира", коментира той по повод на очакваното гласуване днес.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK