"ДАНС"-ингът на спецслужбите

Три назначения могат да предизвикат напрежение по оста президент- премиер - вътрешен министър

"ДАНС"-ингът на спецслужбите


Дори след като Народното събрание окончателно прие закона за създаване на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), а в МВР започнаха да пишат нов закон за работата на министерството, останаха много въпросителни около разпределението на сферите на влияние върху спецслужбите.


Според политици и експерти определянето на ръководството на ДАНС поне временно ще осветли баланса между лостовете, които ще държат президентът Георги Първанов, премиерът Сергей Станишев и вътрешният министър Румен Петков. Друга част от пъзела са подготвяните закони за разузнаването и Националната служба "Охрана" (НСО), които сега са на подчинение на държавния глава. Ако новата им нормативна уредба се приеме в планирания срок, то преди изтичане на мандата си това правителство ще назначи не само шефа на ДАНС, но и бъдещите директори на разузнаването и на НСО.


Държавната агенция "Национална сигурност", наричана от критиците си и новата Държавна сигурност и второ МВР, ще събере под една шапка Национална служба "Сигурност", военното контраразузнаване и финансовото разузнаване. В момента те се намират съответно в МВР, в Министерството на отбраната и в това на финансите.
Агенцията ще бъде на пряко подчинение на министър-председателя и ще се грижи за националната сигурност, борбата с организираната престъпност, корупцията и защитата на класифицирана информация. По неофициална информация близо 3 хил. души ще работят в бъдещото спецзвено. Те ще имат право да проследяват, подслушват, арестуват и обискират.


Плановете на управляващите са агенцията да се структурира до началото на март. Началото на февруари е срокът, в който правителството трябва да е готово и с предложенията си за ръководния екип на агенцията - директора, двамата му заместници и главния секретар. Той ще бъде с мандат от пет години. Директорът на агенцията ще се назначава от президента по предложение на премиера.


Именно


кадровите решения


се очаква да станат причина да бъде нарушено настъпилото през последния месец спокойствие по върховете на властта. Първите признаци за това се появиха още преди окончателното гласуване на законопроекта за спецагенцията. Една от най-вероятните кандидатури за директор на ДАНС - съветникът на премиера по въпросите на сигурността Петко Сертов, попадна под "атаките" на невидим противник.


В началото на ноември се оказа, че от мобилния телефон на Сертов са изпратени съобщения до журналисти за предстоящото завръщане в България на бившия началник на контраразузнаването Иван Чобанов. Информацията се оказа вярна, а Чобанов веднага беше посочен за вероятен директор на ДАНС. Месец по-късно, когато законопроектът за агенцията влезе на второ четене в парламента, до медиите беше изпратено писмо с редица въпроси към Петко Сертов. Един от тях беше дали той стои зад смяната на Чобанов като шеф на Национална служба "Сигурност" (НСС).


Другият много вероятен кандидат за ръководител на новата агенция е сегашният началник на контраразузнаването Иван Драшков. От месеци той избягва да коментира подготвяните промени в неговата служба. Според запознати зад Драшков стои държавният глава, докато Сертов се смята за кандидатура на премиера.


"След като се видя, че агенцията ще съществува във вида, предложен от премиера, сега усилията са насочени към овладяването й" - така политици коментират лансираните имена за шефския пост, както и мълчанието на президента Георги Първанов по темата. Вътрешният министър Румен Петков, който в продължение на месеци се съпротивляваше срещу предложението на премиера да му отнеме НСС, в края на ноември почти започна да защитава предприетите промени.


Петков се отказа от намеренията си да внесе промени в закона за МВР, с които да се създаде структура, дублираща Национална служба "Сигурност". Вместо това започна подготовката на изцяло нов закон, който регламентира чисто полицейските и охранителни функции, с които остана МВР.


Според депутати ръководството на агенция "Национална сигурност" ще събира най-важната информация в държавата, на базата на която ще бъде взимана голяма част от управленските решения


не само в това правителство, но и при следващите


Затова борбата за поста се очаква да бъде освен по оста президент -премиер - вътрешен министър, но и вътре в управляващата коалиция. Каквото и да бъде следващото правителство и който и да бъде следващият вътрешен министър, той ще се занимава само с полицейски дейности. Шефът на агенцията ще бъде истинският министър на вътрешните работи, коментират депутати.


Борбата за ключовите постове в специалните служби ще стане още по-интересна и с реализирането на плановете на левицата да бъдат приети закони за националната разузнавателна служба и за службата за охрана. На среща при премиера Сергей Станишев с депутати от различни парламентарни групи вече е договорено проектозаконите да бъдат внесени през март следващата година.


Законопроектът за държавните гардове е готов, но повече от година се бави без обяснение в Министерския съвет. Проектът за разузнаването също е пред завършване и предстои да бъде внесен за обсъждане в правителството. В момента и двете служби, които са подчинени на президента, работят по Закона за отбрана и въоръжените сили.


От левицата вече предложиха тези две служби също да бъдат структурирани като агенции - съответно за охрана и разузнаване. Идеята беше лансирана от депутата Младен Червеняков, който пръв предложи и създаването на ДАНС. В агенция "Разузнаване" освен НРС се очаква да влезе и служба "Военна информация".


Ако законите за НРС и НСО бъдат внесени през пролетта в Народното събрание, то най-вероятно двете служби ще започнат да работят по тях от началото на 2009 г. Това означава, че сегашният премиер и президент ще назначат и бъдещите директори на разузнаването и Националната служба "Охрана", с които следващото правителство ще е задължено да работи.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на изумен
  *****
  Неутрално

  "ДАНС" - който много бърза стана "каруцата пред коня"... Тепърва ще има изцепки като оная преди години на Белите брези...

 2. 2 Профил на 26
  *****
  Неутрално
 3. 3 Профил на Врабчо
  *****
  Неутрално

  Евала на батетата, ей ся ще стане, тука има тука нема, в службите. Ей това е момента в който ще се преподреди пъзела така че никой няма да може да познае в снимката на Гоце портрета на Сталин.

 4. 4 Профил на до Врабчо
  *****
  Неутрално

  Споко Врабчо! През 2000г., така наречения "ПЛАН 2000" приведен в действие от правителството на ИВАН ЙОРДАНОВ КОСТОВ бяха уволнени хиляди обикновени офицери, но запазени ПОЛИТКОМИСАРИТЕ. Един от тях не бе уволнен освен по негово желание. Преди това през 1994-95г., бе въведен "Плана КУР"- Кадри за ускорено развитие. Те бяха изпращани на курсове на Запад, наши цивилни уч.заведения, усилено с езиково обучение и т.н. Това са днешните министри, зам.министри, Генерали, началници на агенции, Управления,шефове на холдинги, икономически групировки, застрахователни дружества, висши учебни заведения и т.н! С едва дума всичко е планирно. Пиле не може да прехвръкне! Другите влизат в небитието живи с използвания термин - остави той е забравен! Това е положението! Филма МАТРИЦАТА или писаното от академик Н.Николов "Новия ред" е факт неоспорим. Другото е ала, бала! Правилно сега в службите за сигурност ще има преструктуриране и съответно голямо сито на "нашите", останалите да му мислят! Те са жертва на обстоятелствата-извън Плана КУР!

 5. 5 Профил на Малко индианец,много вожд
  *****
  Неутрално

  А кой ще копа и пасе овците?

 6. 6 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  няма никакви спец служби има пари и дечица на номенклатурци които трябва да бъдат заведени на щат в някакво ведомство да си получават заплатите които са без таван и наи лесния начин да получават пари и да си траят и да ги направят разведчици
  всичко е като във вица за секретния завод
  ще попитате къде е ресторанта и те ще ви кажат срещу секретния завод сега вместо завод се говори за ведомство

 7. 7 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  при комунизма имаше оператори на млекодаина единица сега в информационното общество има операор на информационнодаина единица

 8. 8 Профил на Гласа който може да направи пустини.....както и става.
  *****
  Неутрално

  Коя ли нормална държава и кой ли нормален народ в началото на 3-тото хилядолетие ...и то в Европа ..би допуснала ..агента Гоце да има право да назначава "председатели " на ДАНС(в повечето случаи ..дори и в новите от ЕС си подават оставки,..но този БГ-"президент" е такъв дабил ..какъвто не е съществувал в БГ-..дори и по-времето на комунизма..улигофрен с много глатко изразени мозъчни гънки ???)Реакцията на гражданското общество ,..ако има такова е ,че след като имат "президент" ,уличен в лъжа ..и ,че е бил сътрудник на ДС... е да му поискат оставката???Уви това все още не се случва.За сажаление ,би трябвало да се отбележи ,че в развитите в ЕС ...това не е така.Може би ,и затова стандартите им на живот са високи???ОБЩО НАЦИОНАЛНА СТАЧКА!!!ВРЕМЕ Е ЗА ИСТИНСИ ПРОМЗЕНИ.ИДИ СИ ГОЦЕ,ИДИ СИ..ЗАЕДНО С ДС -СВЪРТАЛИЩЕТО В "ПОВЕРЕНОТО ТИ ВЕДОМСТВО"-18%!!!КОЛКОТО И ДА ТИ ВДИГАТ РЕЙТИНГА ....ТИ ЩЕ СИ ОСТАНЕШ -СЕЛЯНДУРА С 18 %-рейтинг!!!Това го знае всяко хлапе.Оди си и се не връщай.Помисли как да си идеш с достойнство.БГ-народа няма да те запомни с добро- ...ниски стандарти на живот,бедствия,нещастастия,стихии..за другата мизерия и нищета ,която оставихте след себе си ..цели45-години да не говорим.Нищо лично ...просто факти от статистиката.Оди си Гоце и не му мисли ..стори нещо добро зо БГ-народа!!!Очертава се като по-добрият вариант!!!Кои ли "танкове ще искаш да дойдат"???Маята ви ,ни е ясна!!!Вземи си билет за СССР-то и се спасявай!!!И ДАНС няма да ви спаси ...и квотите ,които имате в тях.ИДИ СИ ГОЦЕ.Не те желаем в БГ!!!

 9. 9 Профил на Недоволен
  *****
  Неутрално

  Малко е. Трябва и трето МВР да направят. А после и четвърто. Та да станем всички ченгета и да прегърнем светлото бъдеще.

 10. 10 Профил на НОВ ПАРЛАМЕНТ е нужен !!!!!!!!
  *****
  Неутрално

  В полза роду ТРЯБВА:
  120 депутати, 10 коли САМО за представителни нужди - да ходят на работа със собствени коли, велосипеди или с градския транспорт, задължителен контрол в пленарна зала, като грасуването става с пръстов отпечатък - само лично !!!

 11. 11 Профил на анонимен
  *****
  Неутрално

  по-голяма глупост от тази няма! Създаде се агенция, която да изпълнява политически поръчки!

 12. 12 Профил на dansing
  *****
  Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK