Човешката еволюция се е ускорила през последните 5000 години

Генетични промени могат да се видят дори на регионално ниво

Човешката еволюция се е ускорила през последните 5000 години

© ДневникПрез последните няколко хиляди години еволюцията на човека видимо се е ускорила и се е движила с много по-голяма скорост, отколкото доскоро се е смятало, твърдят американски антрополози в проучване, публикувано в научното списание "Пръсийдингс ъф нешънъл академи ъф сайънсис". Вследствие на това генетичните разлики между съвременните хора и техните предшественици отпреди 5000 години са много по-големи, отколкото между тях и онези, живели 20 - 30 хил. години по-рано. Различията засягат много от най-типичните човешки черти, посочва Джон Хоукс от университета в Уисконсин.


Регистрираните генетични промени отразяват както различията в начина на хранене, наложени сред появата на земеделието, така и развитието на резистентност към епидемични болести, които с нарастването на човешката популация често са играли ролята на масови убийци, разкриват учените. Така например при европейците е налице ген, който дава възможност на възрастните екземпляри по-добре да усвояват млякото, африканците са развили ген, осигуряващ защита от малария, а азиатците разполагат с ген, който прави ушната кал по-суха.


Промените всъщност са предизвикани от експлозивното нарастване на населението на Земята - от едва няколко милиона преди 10 000 години до близо 6.5 милиарда днес, твърди Хенри Харпъндинг от университета в Юта. Според него ускоряването на еволюцията е свързано и с факта, че през този период хората са били в постоянно движение и е трябвало да се адаптират към нова околна среда. "Налага се да приемем, че човешката еволюция е много по-бърза, отколкото доскоро смятахме", заяви той пред Ройтерс. "Всъщност ускоряването на промените става факт именно през последните 10 000 години и е пряко свързано с нарастването на броя на хората като следствие от аграрната революция."
Антрополозите са стигнали до изводите си чрез изследване на ДНК информацията на хора от различните раси, населяващи Земята. Данните са натрупани от Международния хаплотипен проект, представляващ своеобразен каталог на генетичните прилики и разлики сред съвременните хора. Изследвайки тази информация, учените са в състояние да преценят колко скоро са настъпили промените в дадени гени. Данните ясно разкриват, че през последните 5000 години промените са настъпвали около 100 пъти по-бързо от предходните периоди и около 7% от човешката популация е претърпяла скорошна еволюция. Въпреки това ДНК на съвременните хора е практически идентична в 99% от изследваните случаи.


Изследването обаче подсказва, че хората по света стават все по-различни като следствие от промените от последните хилядолетия, а не обратното, както е прието да се смята. Генетичната еволюция все повече отразява уникални черти на средата, в която хората живеят, заключават учените.

Ключови думи към статията:

Още от Дневник +

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на **
    *****
    Неутрално

    какъв е този мужик на картинката

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK