Рунд пореден

Държавата срещу сивия охранителен сектор

Рунд пореден


За пореден път държавата ще се опита да сложи ред в частната охранителна дейност. Най-малко 50 хил. души, заети в сивия сектор на бранша, ще трябва да излязат на светло след приемането на новия закон за частната охранителна дейност, твърдят експерти. Подготвеният от правителството законопроект наскоро беше внесен в Народното събрание. Той ще замени изцяло сегашния закон, приет едва преди четири години. Новият проект цели да удари нелоялната конкуренция и да подобри качеството на услугите. За тези проблеми от години предупреждават професионалните организации на частните гардове. Голяма част от техните предложения е залегнала в законопроекта.


Затяга се режимът за звената за самоохрана


С текстовете се отменя възможността да се регистрират звена за самоохрана. Сегашните ще могат да работят още една година след приемането на закона. По данни на МВР в момента има над 2 хил. лицензирани звена за самоохрана, докато охранителните фирми са едва 1200.
Звената отдавна са проблем на частните гардове, тъй като се узаконяват много по-лесно и ги конкурират нелоялно. По сега действащия закон е достатъчно шеф на фирма да представи в местното РПУ няколко души с разрешителни за оръжие, за да бъдат лицензирани като звено. По този начин е организирана охраната на всички "добре облечени бизнесмени". Това според частни гардове позволява да се заобикаля законът и уронва престижа на професията. Звената за самоохрана са почти безконтролни, докато охранителните фирми са подложени на стриктни изисквания.


С новия законопроект се уеднаквява режимът за извършване на частната охранителна дейност - лицензионен. Предоставя се възможност на търговците по смисъла на Търговския закон, които желаят да извършват частна охранителна дейност чрез самоохрана, в едногодишен срок да кандидатстват за издаване на лиценз. Освен останалите изисквания при този режим вече ще се проверяват и досиетата на кандидатите за частни гардове, преди да получат нужния документ.


Звената за самоохрана са и една от причините за разминаването между данните на Националния осигурителен институт и полицията за заетите в частния охранителен сектор. Според НОИ за периода януари - април 2007 г. по показател детективска и охранителна дейност са регистрирани 47 696 души, които имат трудови договори и на които работодателите плащат осигуровки. Данните на полицията обаче са доста по-различни - охранителите в България са 130 000. По неофициални данни в техните ръце има 70 - 80 000 единици оръжие.


Миналата година полицията направи проверка на кортежите на някои от известните лица от подземния свят. Причина станаха серията престрелки, при които бодигардовете не успяха да опазят шефовете си. Другият мотив беше, че охранителите ходят демонстративно тежко въоръжени и дори си позволяват да затварят улици, докато минава автомобилът на пазения.


Гардове на трудов договор


С текстовете в законопроекта се задължават фирмите да назначават всички охранители на трудови договори. Това ще даде по-голяма гаранция на заетите в тази професия и ще увеличи отговорността на работодателите, смята правителството, вносител на законопроекта. Данни за наетите гардове се изпращат в съответната областна дирекция "Полиция".


Целта на тази промяна е да се намали броят на фирмите, които се опитват да предлагат по-ниски цени за сметка на качествата на персонала. Според представители на охранителния бизнес е пълно с хора, които работят без трудови договори, както и такива, които се осигуряват на минимална или близка до минималната заплата, а получават по-високо възнаграждение и се подписват на две ведомости. Разплащанията с клиентите на тези фирми стават не по банков път, а на ръка, понякога и без отчетен документ.


Друга новост в законопроекта е забраната да се извършва "въоръжена охрана с огнестрелно оръжие за граждански цели, представено на физически или юридически лица за самоотбрана". Така се слага ред и сред охранителните фирми, които използват пенсионери с газови пистолети за въоръжена охрана. В момента голяма част от малките компании предлагат този вид услуга, спестявайки скъпото обучение на служителите си, издаването на лицензи от полицията и нуждата от покупката на оръжие.


В законопроекта по-подробно е регламентирано използването на физическа сила, помощни средства и оръжие, както и възможността за залавяне на лица от гардовете. Изненадващо е отпаднал текстът, с който на охранителите се забраняваше да се използват палки и белезници срещу малолетни и бременни жени. Вносителите не посочват в мотивите си защо са отменили този текст.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на rimljanin i bg shop
  *****
  Неутрално

  Каквото и да прави държавата, вече e твърде късно - т.е. "causa perduta" според древните римляни, а според нашенските шопи "ойде коньо у реката" -коня отдавна е в реката.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 3. 3 Профил на bg
  *****
  Неутрално

  не става дума за правене на нещо а за защита на интересите на мутенскоченгесарските фирми

 4. 4 Профил на Ала бала ница
  *****
  Неутрално

  Най важният член в Закона:
  "Забранява се на лица с криминални досиета да работят като охранители!"

 5. 5 Профил на Наблюдател
  *****
  Неутрално

  След като се забраниха лепенките на застрахователите с трибуквени имена е уместно да се забранят и лепенките за СОТ.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK