Именниците от парка за танцуващите мечки посрещат Стефанов ден в зимен сън

Именниците от парка за танцуващите мечки посрещат Стефанов ден в зимен сън

© Valentina PetrovaМечоците Стефан и Стефка посрещат в зимен сън в бърлогите си именния си ден днес в Парка за реадаптация на танцуващи мечки край Белица, разказва репортаж на БТА. Само седем от 24-те обитатели на мечото селище в м.Адрианов чарк в Рила планина бяха будни на Коледа и вероятно няма да са заспали и за Нова година, съобщи пред репортер на БТА ръководителят на екипа, който се грижи за уникалния парк и неговите питомци, Васил Мадолев.


Стефан заедно с мецаните Калина и Малина е един от първите заселници в резервата, открит в Рила на 17 ноември 2000 година. По-късно към тях се присъединиха още три бивши дресирани улични мечки - Гошо, Боби и Станка. Сега паркът е разположен на площ от 120 декара, а в него са настанени всичките вече бивши 24 "танцуващи" мечки в България.


Проектът, осъществяван от международната фондация "Четири лапи" и организацията за защита на животните на френската кинозвезда Бриджит Бардо, има за цел връщане към естествения начин на живот и пълно реадаптиране на "танцуващите" мечки, което вече се случва.
Мечокът Стефан беше буден допреди двайсетина дни, разказа Васил Мадолев. Преди това си изкопал бърлога. Силният мъжкар изровил сума ти скали и камъни, за да подготви зимното си жилище, петнайсетина пъти късал и електропастира по оградата на сектора в парка, където е настанен.


За първи път Стефан е разделен от най-големия си приятел - мечока Боби, защото в последно време стана доста агресивен, разказа още Васил Мадолев. Бърлогата му сега е в съседство с тези на четири "дами" - адашката му Стефка, Цвета, Изаура и Вела. Мецаните също са унесени в зимен сън.


Повечето бивши "танцуващи" мечки в парка са предпочели да си направят естествени бърлоги в гората, където в момента има около 10-15 сантиметра снежна покривка. Само Калина, която също е сред първите обитатели на мечото селище, е предпочела един от "апартаментите", каквито има изградени за всяка мечка тук заедно с изкуствени езерца за къпане и игра.


В стария сектор на парка в момента все още могат да се видят да се разхождат Елена, Рада, Лета и Боби. Но и те са станали по-лениви, обхванати от нормалната за сезона летаргия. След есенното захранване на животните в парка, когато за всяко е имало по 10-15 кг храна - предимно плодове и моркови, сега останалите будни мецани хапват едва по два-три килограма грозде, круши и ябълки.


На особено внимание се радва и най-новата обитателка на парка, която носи временно името Лейди М. Тя се казва Мариана, но тъй като вече имаме една Мариана, решихме да й дадем друго име, обясни Васил Мадолев. Неин кръстник ще стане най-големият дарител в кампанията за набиране на средства за издръжка на парка, която тече в момента. Докато определим дарителя на годината, а той - нейното име, ще я наричаме Лейди Ем, каза
Мадолев.


Лейди М. е прибрана в мечия парк преди около два месеца и половина. Бившата "танцуваща" мечка е била изоставена от предишните си стопани в района на Търговище. От фондация "Четири лапи" я приютили в парка край Белица. През юни тук бяха заселени други три кафяви мечки, чиято реадаптация протича успешно.


С настаняването в резервата на най-новата обитателка може да се каже, че в България вече няма "танцуващи" мечки. А центърът за тяхната реадаптация в Рила планина се утвърждава и като атракция за хиляди туристи от страната и чужбина, които пристигат на почивка или на екскурзии в района на Белица и курорта "Семково".

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK