И млечният бунт потъва в обещания

Фермерите заплашват с блокади на пътища и клане на животни

И млечният бунт потъва в обещания

© Анелия НиколаваСтотици животновъди от цялата страна се стекоха в четвъртък пред Министерството на земеделието и продоволствието с ултимативното искане за субсидии, които поне отчасти да компенсират щетите от сушата и последвалия дефицит на фуражи, увеличил рязко цените им.


Това е вторият масов протест след 2002 г., когато млекопроизводителите отново бяха притиснати от ниски изкупни цени на суровината и изливаха мляко пред агроминистерството като бунт срещу липсата на държавна политика за сектора. "Този път няма да раздаваме сирене и кашкавал - нямаме пари да го купим. Но ще протестираме до последно, защото животновъдството е поставено на колене", каза по време на митинга Танчо Колев, председател на регионалния съюз на млекопроизводителите от Стара Загора.


Министър само за тютюнопроизводството
В декларация до президента, премиера и министъра на земеделието млекопроизводителите поставиха осем искания за излизане от кризата. Основното е държавата да отпусне целогодишна субсидия за изкупуване на качествената суровина, каквато получават и европейските фермери. В момента фонд "Земеделие" подпомага сектора само през летните месеци, като размерът на субсидиите са 8 ст. за литър краве и по 7 ст. за останалите млека. Фермерите обвиниха земеделският министър Нихат Кабил, че се грижи само за тютюнопроизводството.


"Въпреки че отглеждаме 140 бивола, досега не сме получили и един лев субсидия", оплака се Радка Гигова, фермер от бургаското село Екзарх Антимово. Заедно със семейството си тя се занимава с тази дейност от 7 години. Заради поскъпването на фуражите разходите са се покачили рязко и стопанството вече харчи месечно по 9 хил. лв. само за изхранване на животните. Затова и в декларацията си стопаните настояват за еднократно подпомагане за всяко отглеждано животно, за да осигурят фуража през зимата. "Тези предложения бяха представени още през юли в земеделското министерство, но нямаше отзвук. Ако отново срещнем неразбиране, ще изведем животните по магистралите", обясни и Андриян Цаконски, млекопроизводител от Врачанско.


Работна група ще сближава позициите


След тричасова среща на представителите на инициативния комитет с министъра беше решено заделената годишна субсидия от 11 млн. лв. за качествено мляко да бъде изплатена от фонд "Земеделие" още през първите месеци на 2008 г., като за литър качествено мляко се плаща по 20 ст. Министърът се е ангажирал да представи на първото заседание на правителството през 2008 г. доклад за състоянието на сектора, за да се потърсят финансови резерви.


Изчисленията на фермерите сочат, че правителството трябва да намери 300 млн. лв. Сумата беше определена от министър Кабил като нереалистично висока.


Преди месец и зърнопроизводителите поискаха 147 млн. лв. доплащания към евросубсидиите и изкараха комбайните по шосетата, отново с обвинения към земеделското министерство. Парламентът обеща парите само при бюджетен излишък, което ще стане ясно едва в края на следващата година. За да не получат подобни мними обещания, млекопроизводителите са категорични, че ще стачкуват, докато не получат реална подкрепа. Първоначалните заплахи на фермерите бяха да започнат да колят показно животни пред земеделското министерство, ако до средата на януари исканията им не бъдат удовлетворени. Дали ще се стигне до крайните форми на протест сега зависи от успеха на сформираната вчера работна група от петима млекопроизводители и трима експерти от министерството.


Първото заседание на групата е днес и на него се очаква да се разискват възможностите за компенсация и от европейските фондове. Европейският съюз подпомага фермерите по два регламента, като всяко стопанство може да получи еднократна помощ от 6 хил. евро. Тези средства обаче се отпускат само ако производителите докажат загуби в размер на 30% за последните три години. Размерът на помощта е до 80% от загубите.


Какво искат фермерите* Целогодишна субсидия от 20 ст. за литър краве мляко и 40 ст. за овче и биволско мляко


* Еднократна помощ за изхранване на животните през зимата


* Да се премахне прагът от 150 хил. лв. за отпускане на безвъзмездна помощ за един фермер


* Да се съкрати срокът за възстановяване на ДДС на 1 месец


* Размерът на максималните инвестиции, които фермите могат да ползват от еврофондовете, да се увеличи до този за преработвателните предприятия (4 млн. евро)


* Да се промени системата за възстановяване на акциза за горивата


* Държавата да отпусне средствата за дейността на националния млечен борд


* Да се ускори разпределението на квоти от националния резерв

Още от Дневник +

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Банката
  *****
  Неутрално

  Всички искат!
  Намерете кой да дава!
  Иначе ще внасяме млечни продукти от Европа А там е ПО ЕВТИНО!

 2. 2 Профил на Балък
  *****
  Любопитно

  В Булгаристан единствено се спонсорира тютюна,защото никой не го изкупува.Цигарите в България 2/3 са вносни и по качествени.Хлябът, млякото,основните храни на българите са оставени в ръцете на мафията.Гоце де си?

 3. 3 Профил на Фурко
  *****
  Неутрално

  Просете, просете така на опашка един по един и все трохи ще получавате!

 4. 4 Профил на Гоце де си?
  *****
  Неутрално

  Гоце де си?Гоце де си?Гоце де си?

 5. 5 Профил на Станимир
  *****
  Неутрално

  Когато някое цигане проси от минувачите пред ЦУМ "бате дай 10 стинки", хората му отговарят с цинични реплики като "Марш оттук, мангал рошав" и подобни. А тея, дето просят милиони, как да ги наречеш? Е добре, ще го кажа аз: ПРОПАДНАЛИ АКОХОЛИЗИРАНИ ПРОСЯЦИ РАЗКАРВАЙТЕ СЕ НЕ МОЖЕМ ДА ВИ ДИШАМЕ ЖАЛКИ ПРОСЕЩИ НИЩОЖЕСТВА КОМУНИЗМЪТ ПРОПАДНА ОТ СУБСИДИИ ВСИЧКИ ПОМНИМ 4 ФЕВРУАРИ ПОВЕЧЕ ТАЗИ ВУЛГАРНА ДУМА "СУБСИДИЯ" НЕ ИСКАМЕ И ДА Я ЧУВАМЕ ЧЕ НИ СЕ ДРАЙФА ОТ НЕЯ!!!!1

 6. 6 Профил на CPA
  *****
  Неутрално

  Както гледам на плаката този фермер иска субсидия 700лв за една крава или биволица. По надолу в статията пише за някаква че гледала 140 биволици и изхранването на месец и струвало 9 хил. лева. Ако направим една проста сметка излиза че тя иска субсидия която да и плати почти на 100% разходите за фураж. Тогава за нея остава само да дои и да продава млякото и да прибира парите директно в джоба.
  При това и цените на млякото да увеличим.
  Според мен на това не му се казва субсидия а му се казва подарък. При това опит за новогодишен такъв.
  И взе да ми писва всеки в тая държава да иска пари. Ами изкарайте си сами бе. Истината е в конкуренцията а не в субсидията, щото тая субсидия аз я плащам с моите данъци.
  Иначе всеки може да иска, ама някой трябва да започне и да дава.

 7. 7 Профил на CPA
  *****
  Неутрално

  И да няма грешка, не защитавам държавата. За мен управляващите са пълни бездарници.

 8. 8 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  nikoi ne moje da vi dade tolkova mnogo kolkoto nie mojem da vi obeshtaeme

 9. 9 Профил на edin
  *****
  Неутрално

  Преди няколко месеца хотелиерите ревяха за държавни помощи, сега млекопроизводителите ! В някои случаи това са едни и същи хора.
  Ако държавата раздава пари на частниците, даите да се наредим и ние!
  Аман от "бизнесмени"!

 10. 10 Профил на Един там
  *****
  Неутрално

  По принцип съм против всякакво държавно субсидиране.

  НО. Погледнете бюджета за догодина - има къде 100млн. директни субсидии към електората на Доган. В БГ се спонсорира тютюна, една отрова. За хляб, мляко и месо - субсидии няма. За лекарства - субсидии няма. За ток, парно и всички стоки от първа необходимост - няма субсидии. Но за пройзводителите на тютюн - отделно перо в държавния бюджет.

  Прост народ = прости управници = проста държава. Няма как да се промени уравнението при тия входни данни.

 11. 11 Профил на мегдана
  *****
  Неутрално

  Никой от потребителите не е за субсидиране на тези стоки. Но в ЕС го правят и българите ще бъдат неконкурентноспособни. А ако спрат там техните производители ще фалират (нас не ни касае директно), но тогава да не ревнете защо хлабът е 5 лв! Защото един хубав пресен(!) хляб и в момента е толкова там. То не може панелката да скочи 10 пъти а хлябът все 0,36 лв да стои. Хлебарят нали и той трябва да си позволи панелка?

 12. 12 Профил на Пееешо
  *****
  Неутрално

  Като смятате че е изгодно, станете и вие производители на такава продукция.

 13. 13 Профил на Бай Панайот
  *****
  Неутрално

  Истината е, че в т.н. предприсъединителен период България респ. Министерството на земеделието проспа,некомпетентно,или умишлено!!! не постави реални и дори завишени изисквания пред ЕС.Да си припомним за поляците какъв ултиматум дадоха за селското стопанство. Кунева, Дикме, Кабил,Бъчварова,Пейчев и пр. са едни недоразумения, които ще носят и в бъдеще на българското земеделие само беди докато бъде окончателно закрито.То това искат и новите побратими.

 14. 14 Профил на не земеделец
  *****
  Неутрално

  Ама субсидирайте, субсидирайте още, то се вижда какво постигате… Накрая ще стане така, че “земеделците” само ще си стоят в къщи, ще се изхранват от субсидиите и няма да обработват земата изобщо, защото това ще им носи само загуби, и пак ще са недоволни.А всички останали ще работят два пъти повече за да осигурят достатъчно пари в бюджета за субсидии.

 15. 15 Профил на JHB
  *****
  Неутрално

  Направо им се чудя на селските производители - гледайте си животни за себе си. Гражданите да си внасят от чужбина евтино месо напр. от Ирландия -нищо ,че е само на 20 години ще свикнат.
  Така ще допълнят кошницата - Оцет менте , Олио - менте , кисело мляко - менте, месо - пресен внос от Ирландия!!
  И да не забряват печатницата в София за вестници - левове да не спира да работи.

 16. 16 Профил на u4itel
  *****
  Неутрално

  за съжаление парите от еврофондовете отиват в хора блиски до партии, депотати ,общинари ,които им дават определен процент от парите, въпреки че в повечето случеи не разбират от земеделие ,както се казва кадето и да пипнеш или разровиш в тази държава вони и смарди

 17. 17 Профил на къде е истината
  *****
  Неутрално

  Истината е че ЕС служи на нашите некадърни управници да се оправдават за всичките си неблагополучия. Как така стана че румънците договорили 10 цента субсидия за млякото, а нашите нищо, и за ракията също договорили 50л необлагаема за домашни нужди, а нашите нищо и т.н и т.н. Некадърници ли са или убийци на нацията си са нашите управници.

 18. 18 Профил на ot france -
  *****
  Неутрално

  zashto vseki pishe gluposti - na zapad fermerite se subsidirat redovno, za da ima moshtni proizvoditeli i za da ima niski ceni .pri nas s tezi niski ceni proizvoditelite bankrutirat , poluchava se deficit - I ETO TI INFLACIYA.

 19. 19 Профил на там е истината
  *****
  Неутрално

  Абе договорили, договорили, ама на румънеца му дадоха най - утрепания комисарски пост.

 20. 20 Профил на france -
  *****
  Неутрално

  zashto se draznite da gi subsidirat s pari ot danаtsi - po dobre subsidirane = niski ceni za krayniya potrebitel+zadovolen proizvoditel

 21. 21 Профил на ИИ
  *****
  Неутрално

  Що за глупости. За какви ниски цени говорим при субсидирането. Нали субсидията идва от моите данъци. Резултатът е, че аз пак си плащам същата цена, само че част от нея я плащам директно на производителя, останалата част я давам на държавата под формата на данък, за да я плати тя на производителя. Резултатът е, че аз си плащам и в двата случая. И то защо. Защото някой отвън произвежда по-ефективно и ми предлага по-изгодни цени а нашият не иска да се конкурира с него и му е по-лесно да му се плаща изкуствено с пари от данъци. От какъв зор трябва да наливам пари в неефективния наш производител. Отдавна е доказано, че чрез субсидии един бизнес не става по-ефективен, а точно обратното - става мързелив и разчитащ на това да получи пари от държавата. И освен това производителите искат ние да им покрием парите от загубите тази година с нашите данъци. Но те и дума не може да става да си направят застраховки със собствените си пари. Не, когато са в лошо положение ние трябва да им поемаме разходите, когато печелят печалбата си е само за тях. А разни страни като Франция изобщо не са добър пример с тяхната глупава икономическа политика и постоянните им проблеми и стачки - отгледали са си една мързелива класа, която разчита на държавни подаяния и привилегии и сега се чудят как да се оправят с тях. Там се субсидират производители не защото това е икономически ефективно и полезно за цялото общество, а защото някои производители просто са по-добре организирани и имат лобита и са електорат. Затова и дърпат държавни пари към себе си ако могат. Резултатът е, че потребителят плаща изкуствено повече пари - чрез данъците, отиващи за субсидии. Защо в Англия и САЩ няма да видите производителите да мрънкат. Ако си неконкурентен - излизаш от пазара. Там хората си бачкат много по-ефективно и не чакат на държавата. Континентална Европа има още дълго време да им диша праха.

 22. 22 Профил на aSSan ot SELO
  *****
  Неутрално

  Вярно е,че в Булгаристан всеки разбира от футбол и политика.По-принцип млекарите са прави за субсидиите си.
  Обаче бъркат с това,че ние не сме една Германия където селското стопанство е едва няколко процента от общата промишленост.По точно да си представим един триъгълник с ъгъла на горе тоест 90% могат да издържат 5-10%.Обаче в България триъгълника е с ъгъла на долу тоест Данъкоплатците сме малко.Милиони пенсионери,голям брой Държавни служители.Безброй бивши офицери и др. млади пенсионери на 42 год. с максимална пенсии.Да добавим и "сивият" сектор тоест няма откъде да се взимат данъци.Нямаме никаква промишленост освен някои ишлеме цехове и там колко данък се плаща е друг въпрос....Догодина спират и Европейските субсидии за тутууна да зачеркнем и този отрасъл..
  И ставаме като Турция която до 1996 всичко си произвеждаше и след Договора с ЕС сега вече кара месо от Зенландия и Аржентина картофи от Полша и царевичак от Америка...

 23. 23 Профил на икономист
  *****
  Неутрално

  Преди 1984 година земеделието в Нова Зеландия е силно субсидирано и се развиваизключително бавно – производителността на труда нараства с 1% годишно.През 1984 година правителството решава да предприеме мерки, с които да променитова положение и извършва важна реформа – премахва субсидиите за земеделието.Резултатът е зашеметяващ – ръстът на производителността на труда в земеделиетонараства 6 пъти и е средно 6% годишно през следващите години. Въпреки очакваниятана някои наблюдатели, по-малко от 1% от земеделските компании фалират, а фамилните ферми увеличават дела си. Земеделието увеличава дела си в брутниявътрешен продукт на страната и въпреки липсата на субсидии продукцията на отрасъла е конкурентна на международния пазар. Новозеландските производителиуспешно се конкурират на световните пазари със субсидираната земеделскапродукция от другите страни и Федерацията на фермерите в Нова Зеландия вярва,че опитът на страната "напълно развенчава мита, че земеделието не можеда просперира без правителствени субсидии". Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие земеделската реформа в Нова Зеландия“има за резултат драматично намаление на пазарните изкривявания”, причинявани от субсидиите.

 24. 24 Профил на Ванчо
  *****
  Неутрално

  Помнете ми думата и си сложете по един букмарк, да си спомните какво съм ви казал. А то е следното:

  Ако сега им дадем 20 стотинки, след 2-3 години ще цъфнат пак на протест, но този път ще искат 1 до 2 лева! А след 5 години и 6 лева ще им се виждат малко!

  Помнете ми думата!

 25. 25 Профил на гого
  *****
  Неутрално

  Мисля че е крайно време да се въведе диференцирана ставка за ДДС. Вместо да даваме субсидии, които не знаем къде отиват, да се въведе 10% ДДС, а млекарите да си вдигнат цената с 10%.

  Същото трябва да се направи и с лекарствата.

 26. 26 Профил на Реален
  *****
  Неутрално

  От известно време купувам вносни сирена, пия чилийски и австралийски вина защото не са мити бъчви като нашите, а качество на разумни цени. Идеята ми е както някои са писали преди време е че не е необходимо да произвеждаме всичко и можем да си позволим внос при положение че цените са по-ниски от родните. Като трябва ще оцелеят няколко мандри, ферми и т.н. - пазарна икономика. Какво пречи да внасяме мляко?

 27. 27 Профил на kiro
  *****
  Неутрално

  проблема не е ли и в прекупва4ите,не се се6там колко върви един литър мляко в магазина,но от производителите се изкопува на 50 стотинки!някой по-запознат да каже!

 28. 28 Профил на Кабули
  *****
  Неутрално

  Добре, субсидираме, и какво? Кой ще ми гарантира, че моите пари - под формата на данъци - ще отидат на точното място, при точния човек и точно по предназначение? При това управление на идиоти - най-отпред с тримата глупака - нищо не е сигурно.

 29. 29 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  da napraviat niakolko linii za proizvodstvo na suho mliako i da iznasiat za kitai i da pecheliat nali zaradi visoko potreblenie na mliako v kitai se vdignaha cenite
  kato pishe v prikazkite za cheshmi s med i mliako mliakoto do cheshmata moje da se dostavia suho i tam da se razbarkva s izvorna ili cheshmiana voda i da se pie
  veche sme v kosmicheskata era i triabva da se staraem kolkoto se moje poveche da izdarjat produktite i da sa palni magazinite s hranitelni stoki ne e ekologichno da prenasiame techni hrani i napitki s goliam obem i teglo vmesto koncentrati pri uslovie che navsiakade ima cheshmiana voda i mineralna za raztvariane na suhi hrani za kakvo da prenasiame 2-3 tona techno paketirano priasno mliako v kamion v paketi po 1 litar koeto se upotrebiava za 1 den kato moje suho mliako po 1 kilogram s koeto moje da izkarash 1 mesec kato go rarejdash s voda

 30. 30 Профил на sos
  *****
  Гневно

  Забележка: Ако тютюнопроизводителя произведе и продаде 3000 кг. по 4.00 лв на килограм тютюн, т. е. получи 12000 лв, то от фонд тютюн му се брои още толкова премия, която не я засягат суши, наводнения, потопи и други катаклизми.Ето така се защитават интересите на съответния електорат господа и другари. За разните там зърнопръизводители, животновъди и др. не се полага макар ,че всички без изключение се храним с хляб и млеко.

 31. 31 Профил на Балък
  *****
  Любопитно

  Подкрепям №30.Това обяснява милионите дадени за гласове,от всички партий на миналите избори.Кръгът се затваря,милиарди откраднити от народа,милиони върнати, крадците печелят разликата.

 32. 32 Профил на а на бас
  *****
  Неутрално

  Бас държа, че нито един от тези дали мнение за субсидиите за млекопроизводителите не е виждал жива крава, нито има понятие от къде са тези субсидии, дали от БЪЛГАРСКИЯ данъкоплатец или от ЕС.

 33. 33 Профил на aSSan ot SELO
  *****
  Неутрално

  Ало СОСче ти някога работил ли си тутун?Едно 5 членно семейство в Кърджалийско и гъза да си одере не може да изкара по-вече от 500кг качествен сух тутун.А субсидията е от Европейските фондове които догодина ще ги махат.....Бачкай и ти ще те уредя със земя колкото искаш,,само че се бачка яко...яко...и то много-яко..

 34. 34 Профил на neutralen
  *****
  Неутрално

  na sme6ni zeni iskupuvat mliakoto, a zenata v magasina e visoka.Da ne govorim da zenata na sirene i ka6kaval(a ka4estvoto otvratitelno)Mliakoto e s 50% po evtino v Turzia, kadeto biah na excursia tova liato, a v Ispania kadeto jivea ima marki mliako po- evtino ot tova v BG.Pitam se kak se ishranvat horata pri tesi zeni?Da ne govorim sa isto6tenite pensioneri, koito gladuvat i stoiat na studeno sa6toto ne mogat da pla6tat parno.Ne se pluite po forumite, a isleste na ulizata kato pres 89 god.

 35. 35 Профил на do assan
  *****
  Неутрално

  az ne pusha, zashto da subsidiram tezi koito me trovqt(pushachite)

 36. 36 Профил на Драго
  *****
  Неутрално

  Май никой от вас не раъбира наистина ъа какво става взпрос.
  Субсидии си трябват и то от една много проста причина, представете си утре луда крава изтрашка говедата в европа или някаде другаде,какво ще ядете.Има и птичи грип и още какво ли не.Така че някой си зад океана ще ни праща някво месо, колко ще е хубаво и качественно само той си знай.Ако се разрзи световна епидемия,какви мислите че ще са последствията.
  Затриваме земеделето,което не може без субсидии,няма хора които разбират как се работи това няма никакав опит вече и идва епидемия си някаква.
  Какво ще правим, ще умрем от глад или ще внасяме заразена продукция.
  Вище кво те хората в тругите страни по света са го измислили че субсидиите са нещо хубаво,не е нужно сега ние те парва да преоткриваме америка.

 37. 37 Профил на Др. Иванов
  *****
  Неутрално

  Субсидии не може да няма, защото останалите в ЕС имат. Не може нашите да нямат. Но като цяло субсидиите и защитните мита са гробокопача на всяка икономика. Европа произвежда по-малко месо от Бразилия.Бразилия държи над 50% от световната търговия с телешко и пилешко. За качеството да не говорим, няма база за сравнение м/у бразилското, аржентинското и уругвайското месо с европейските боклуци. Ако в Европа спрем тяхното месо по административен ред, как ще продадем европейското в трети страни, където европейското и бразилското са при едни условия? Европа все повече заприличва на сърдита бабичка, която живее със спомените от младоста, когато е струвала нещи.
  И откъде накъде ще сме задължени да ядем скъпо и некачествено европейско месо?

 38. 38 Профил на Филанкишията
  *****
  Разстроено

  А на журналята от Дневник и на техните чорбаджии така да им се иска млечния бунт да не потъва в обещания, а да вземе пък да катурне най-после омразното правителство.

 39. 39 Профил на барабойко
  *****
  Неутрално

  Цялата държава потъна отдавна в обещания !

 40. 40 Профил на ruse
  *****
  Неутрално

  има по интелигентен подход да видим млечната "партия" на какви цени купува ин акакви ц. продава(и какво пие българина мляко или ....я)нека има субсидия но "държ." ако такава има? да регулира малко изк. и пр. цени стига ни правихте на маймуни!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK