Много координатори - хилаво почистване

Лошо почистените улици затрудняваха придвижването и на колите, и на пешеходците

© Анелия Николова

Лошо почистените улици затрудняваха придвижването и на колите, и на пешеходцитеДесетина часа снеговалеж в София доведоха до срамна за местната власт ситуация, в която в първия работен ден на годината все още полупразната столица затъна в мръсен непочистен сняг и прехвърлящи си вината община, концесионери, фирми и полиция. Кметът Бойко Борисов обвини концесионерите, че го "лъжат безобразно" и че ще пита БАН дали е избрана подходяща технология, включи МВР в събирането на данни за снегорините и заплаши с прекратяване на договорите. От своя страна концесионерите заявиха, че прилагат нова технология - първо размекват снега и чак после ще го изриват и извозват, а и никъде не пише колко коли да изкарват. Продължиха и споровете докъде точно чистят градските фирми и откъде - тези на държавата.


Сутринта придвижването беше кошмар и за пешеходци, и за автомобили. До късния следобед затрупан остана дори централният кръгов площад пред "Св. Александър Невски", едва разринати бяха централните булеварди, на няколко пъти бяха напълно блокирани изходите и входовете към града, а сателитните селища на практика бяха откъснати за дълги часове. Градът се спаси от километрични задръствания само благодарение на това, че столичани бяха останали по зимните курорти или в домовете си и само малка част беше излязла в първия работен ден.


Това бе и първото сериозно изпитание за новия собственик на концесията по чистотата - инвестиционният фонд "Екуест", който купи преди година фирмите "Волф", ДИТЦ и "Чистота София" от Румен Гайтански-Вълка. Видима разлика в качеството на почистването от края на 2005 г., когато София за последно беше затрупана от сняг, обаче нямаше.
Преспи по тротоари, спирки и подлези


Слизането и качването в градския транспорт беше истинско изпитание и пътниците се налагаше да скачат в дълбоки преспи сняг и киша. Тролеите, трамваите и автобусите се движеха със закъснение до обед въпреки липсата на задръствания. През малките улици по кварталите и в центъра снегопочистващи машини въобще не бяха минавали. Стълбите на подлезите, за чието почистване отговаря общинската фирма "Егида", бяха най-опасни - те останаха затрупани със сняг и заледени. До ранния следобед вчера през травматологията на "Пирогов" бяха минали около 70 души, които са паднали по заледените улици и подлези, съобщиха от болницата. Повечето са били със счупени китки и глезени. Сутринта дори имаше сигнали, че линейките трудно пробиват през купчините сняг около "Пирогов". Общината на няколко пъти напомня на фирми и граждани да си почистят, но редица магазини още са със спуснати решетки и тротоарите заприличаха на непроходими шахматни дъски заради изринатия тук-там сняг.


Кметът Бойко Борисов обвини концесионера "Екуест" и още през нощта помоли полицията да следи почистващите фирми колко точно снегорини са изкарали. По обед Борисов съобщи, че концесионерът лъже, че работи с 250 машини, защото от МВР му съобщавали за по-малко от 50 коли.


"Има недоразумение - работим с фирми подизпълнители и не всички коли са с обозначения на фирмите "Волф", ДИТЦ и "Чистота". Така коментира обвиненията на кмета Антон Ризов от "Екуест", според когото "идеално" са работили около 150 снегорина. Ризов обясни още пред БНР, че не се познават добре концесионните договори - в тях било записано фирмите да почистят добре до 4 часа, след като спре снеговалежът, а вчера в София валя през целия ден. От своя страна той пък обвини КАТ, че не размествали правилно пречещите коли, за да минат снегорините. Освен това не ни се плаща за брой изкарани коли, а за почистена площ и в договора не пише с колко коли да стане това, допълни Ризов.Повече от шест часа пътниците за Милано на "Алиталия" чакаха да излетят от софийското летище, което вчера беше временно затворено. След като били проверени и качени в самолета, командирът им съобщил, че няма да излети в снега, разказаха потърпевши. Почти никой от чакащите над 100 души не искаше превозвачът да му върне парите за билетите. Директорът на дирекция "Обслужване на полети" на софийското летище Владимир Щърбанов обясни, че стандартната практика е летището да бъде затворено за час при обилен снеговалеж, а решението дали да лети или не е на превозвача. До обед вчера бяха отменени общо 17 полета, сред които тези до Виена, Лондон, Варна, Атина. Закъснения имаха полетите на "България ер" до Брюксел, Аликанте, полетите на ЛОТ до Варшава и на "Аерофлот" до Москва.


В драматична ситуация попаднаха пътниците на нискоразходната "Изи джет" от Лондон, които на 1 януари вместо в София кацнаха на летището във Варна, а там се оказало, че няма как да стигнат до столицата, алармираха читатели. Около 50 от тях бяха принудени сами да си наемат автобус до София. Те ще искат компенсации от превозвача и вече бяха събрали подписка. От офиса на компанията обясниха, че софийското летище е затворено заради снега, а проблем с плащане по кредитна карта на транспортната компания е предизвикало ситуацията. Пътниците да си пазят билетите, защото ще ги компенсираме, обещаха от компанията.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на барабойко
  *****
  Неутрално

  Още първият ден на новата 2008 година показа, че Борисов не е наясно нито кой чисти, нито каква научна организация прилага, нито какво ще прави когато утре отново се окаже, че градът не е почистен,....

  dnesplus.bg/Society.aspx?d=199665

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 3. 3 Профил на Adwokat
  *****
  Неутрално

  Абе кой изготвя и сключва тия договори на общината и Екуест, да ходя и аз да ми извърти едно договорче с едни авери?

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 5. 5 Профил на Koordinator
  *****
  Неутрално

  Тия координатори получават ли заплати? И ако получават, защо?

 6. 6 Профил на Sofianec !!!
  *****
  Гневно

  Адресирано до Provincialist -а
  Този ни го избраха приходящите селяндури,същите тези които с гегата под мишка и наглото си поведение, заливат този прекрасен град.

 7. 7 Профил на айде сега сняг...
  *****
  Неутрално

  ЧНГ на всички без ония(те си знаят)!

  Бойко е бос, ама не бос като бос ами е бос - демек цървул със самочувствие и неспособен да свърши каквото и да е. Хашлашкото държание не е помогнало на никой. Камо ли на политик (извинете). Това момче се е взело толкова навътре, че ще се задави си мисля. Истината е че той е учен за марионетка - казваш му и той го прави, щом не му дърпаш конците или виси или върши глупости. КАкто се казва да се беше запалила софия - ще я загаси (евентуално), но професионално.

  Та накрая ще кажа - язък за парите ни и за нервите ни! Да ги прокълнем виновните :"Бял ден да не видят" казваше баба и на нея и бяха скусали нервите, ама едни други преди години, но не видяха бял ден - та кажете си го на ум или на глас - па поспод си знае работата!

 8. 8 Профил на Ъ
  *****
  Неутрално

  Евала на тия юнаци (Софиянски, Костов) дето сключиха договорите с вълка и сега са "ни лук яли ни лук мирисали".

 9. 9 Профил на Крали Марко
  *****
  Неутрално

  ММ да Ъ накрая стигна до истината. Костов ,както казва и Б.Б. този черния все още влияе и най вече на времето Ъ. Той прати този снеговалеж,за да повлияе върху имиджа на Гойко Бойко.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 11. 11 Профил на M
  *****
  Неутрално

  Бърборко Борисов
  бе избран за кмет
  не от Софиянци,
  а от приходящи
  провинциалисти!
  Централна София
  гласува срещу
  "гражданина"
  Бърборко Борисов!

 12. 12 Профил на скъпи и некачествени услуги
  *****
  Неутрално

  Корумпирани и неработещи държавни служби, скъпи, но некачествени стоки, скъпи, но некачествени услуги, хаос, всеобхватна корупция и всепозволеност. Липса на всякакви правила, изнудване, кражби и измами на гражданите от страна на всевъзможни локални и интернационални-офшорни псевдо инвеститори и какви ли не хитреци и измамници. Вината обаче е само наша - на гражданите на България. Българинът, примирил се с участта си на безправно животно престава да бъде човек и умира, погубен от собственото си волско търпение и пасивна олигофрения.
  Жалко за прекрасната ни страна!

 13. 13 Профил на до номер 8концесията не
  *****
  Неутрално

  Абе тъпа тикво, концесията не е на Вълка вече, а на Екукест (пише го и в статията) благодарение на Боко-мафиота .

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 15. 15 Профил на 1
  *****
  Неутрално

  Молим галошите да не злобеят.Ние от Мазохизово знаем кого сме избрали за кмет,а вие ще си го изберете за Министър председател,скоро,ако не му мине котка път.

 16. 16 Профил на BB
  *****
  Неутрално

  Бахти даржавата щом аз станах кмет на Софиа

 17. 17 Профил на za snega e
  *****
  Неутрално
 18. 18 Профил на Ски-професионалиста
  *****
  Неутрално

  Ми зъщо ги пущате в тоз прикрасен град бие? Изгониете ги! Аз нье стъпвам в ниего. Саму в краен случай. Саму в краен случай!
  И се чудя защо в Австрия, Германия и т.н.(дието също карат ски) не се оплакват от селяндурите, ами си ринат снега навреме и са направили така че селяндурите си знаят мястото и спазват правилата по абсолютно същия начин ,както и столичаните. И който и да е кмета си върши работата като всички останали? И други подобни въпроси имам......

 19. 19 Профил на petrov
  *****
  Неутрално

  това с концесията е много хитро--Мухобойко и Икуест разиграват театър за пред наивниците като се обвиняват един друг, а всъщност си делят парите. кой ти помни, че мутрата беше идеолога на продажбата на фирмите за чистота. лошото е, че покрай заблудените дето гласуваха за батман, страдаме и тези, които не гласувахме за него.

 20. 20 Профил на Фипс
  *****
  Неутрално

  В този ред на мисли, Общината, ако ще съди "Екуест", да вземе да опраска с глоби и половината (повече всъщност) софияци, `щото аз почистени тротоари почти не видях.

 21. 21 Профил на it is me
  *****
  Гневно

  "Жалко за прекрасната ни страна!"

  Колко си прав и колко жалко наистина.

 22. 22 Профил на atanas
  *****
  Неутрално

  Преди две-три седмици 10 см. сняг блокира за 10 ч. една основна пътна артерия - автомагистрала Хемус. И тогава също разни чиновници си прехвърляха топката, но оставки за несправяне с работата нямаше. Сега 20 см. сняг две денонощия не може да бъде почистен и блокира София. Всяка година ни заливат наводнение и вилнеят пожари, но Етем,тъпото курве на Доган стои на своя министерски пост непоклатима като скала. Онзи палячо Мутафчиев не съзря никакви проблеми за създадените неудобства на хилядите хора в хаосът на новото летище , но не мърда задника си от топлият министерски стол. Инфантилният ни министър-председател и мафиотското мекере Орешарски се изгавриха с хилядите учители, и не се посвениха след това да обявят че ще си разпределят 1,4 млрд лв за изпълнение на неясни инфраструкторни проекти, а строгите пазители на интересите на обществото-прокуратурата даже и пръста не си мръдна да разбере какви аджеба са тези проекти, за които ще се похарчат толково много пари.А автомагистрала Тракия ще се отдаде с неясни правила на концесия, вместо просто да се довърши с тези 1,4 млрд лв.И да я питам тази гъска Стефка Костадинова с кой акъл се напъва да кандидатства за домакин на зимни олимпийски игри след като се вижда че освен за далавери, националния български спорт, за нищо друго не става тези и онези и всякакви управленци, защото само такава мърша си избираме да ни управлява.

 23. 23 Профил на селска мутра - пожарникар
  *****
  Весело

  а бе я оставете колегата Мухобойко на мира...
  човекът поиска от БАН да направи технология за чистене на сняг????
  какво искате още...
  хвана и МВР да брои коли???
  скоро и ще организира почистването - на пролет
  викам да го направим премиер и тогава ще рахатясаме - ура за Мухобойко ура

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 25. 25 Профил на държава"
  *****
  Неутрално

  "от M"
  нямаш представа колко си прав
  точно разни безпросветни чалгаджий от дълбоката провинция,дошли да мишкуват в столицата и изживявайки се,като "столичани" ни изядоха главата
  особено тетките и момите

 26. 26 Профил на Гошко
  *****
  Неутрално

  Бате Бойко, ако не спиш нощем, ела да пием по едно, че и мен сън не ме хваща. Тъкмо ще измислим някоя далаверка - можем да преместим Витоша например и да построим 30-40 мола, а?

 27. 27 Профил на комунистическа кочина
  *****
  Неутрално

  ББ говори като че ли е кмет от вчера,и току що научава за договорите на концесионерите.

  Ами нали е вече кмет трета година и самият той смени концесионерите с нови договори.

  Сега се чуди,че в договорите им има клауза ,че "..началото на снегопочистването започва 4 часа след спиране на снеговалежа .."

  Абе кои бяха тези умници ,които избраха този нескопосник за кмет ?

  Защо отхвърлиха вече два пъти едни нормални хора, оперирали с договори и финанси на цяла една държава, научени и доказали отговорно поведение към работата, която вършат?

  Хора, които не се разхождат от телевизионно студио в телевизонно студио и оттам към всяка срещната репортерска кола или екип на улицата, а си вършат работата без много шум, но затова прекрасно,както показват резултатите от нея.

  Ха сега да го духат софиянци, дето са най-умните в България и да газят вече два дена преспи ,за които синоптиците предупреждават от три дена преди нова година!

  Да ги спасява Сиемон Сакскобурготски с коалиционните си партньори,който ,според него самият,е направил България европейска страна за 800 дни.

 28. 28 Профил на хан крум
  *****
  Неутрално

  "Софиянци" - какво точно означава това? Тъпи шопи чалгаджии, дето говорят на "Я Ше ходимЕ", горди с панелките си в Младост и Люлин от Реколта'75. Супер жалки са ми като зареват, че селяните ги заринали... Ако не беше това велико преселение след 90 г. сега наемите щяха да са 200 лв. на месец в Лозенец и и поливината икономика в околността нямаше да е там, защото това са млади, активни хора, често образовани, които здраво бутат потреблението. "Селяндур-чалгаджия" в БГ е диагноза, която не познава географски граници.

 29. 29 Профил на суходолка
  *****
  Гневно

  ББ- тоя комплексиран пожарникар да доведе жандармерията от Суходол да почисти улиците на града ни -така и така дремят там вече два месеца и ги храним с данъците ни

 30. 30 Профил на Домата
  *****
  Неутрално

  Па таквия сме шоппе та дрънкаме Па тея дето пишат с дирнико най ги тачиме.Они пииишат пииишат ние с Вуте се брииишем брееешем

 31. 31 Профил на наивници
  *****
  Неутрално

  Някой дали се пита как така Румен Вълка -собственик на фирмите за чистота ”сдаде” едва ли не доброволно бизнеса??? Та той пак е собственика, заедно с други, които отхапаха част от баницата, но под формата на Екуест-офшорка с неясни собственици. Те дори не смениха надписите и парка от преправените в Кремиковци стари камиони 2-ра употреба!

 32. 32 Профил на До 27
  *****
  Неутрално

  Ох... а утре ще ни е премиер. Господ да ни е на помощ!

 33. 33 Профил на !!!
  *****
  Неутрално

  Да живее простотията и неграмотноста!
  Изчистете си тротоарите - ВАШИ са!
  Когато има проблем мислете кой е виновен!
  Веднъж държава!
  Веднъж кмет!
  Веднъж Вие!
  т.е. мислете, а не говорете ГЛУПОСТИ!

 34. 34 Профил на Галин ДЯКОВ
  *****
  Любопитно

  Да разгледаме снегорините и чистенето със задачките от 7 клас, които Общината упорито, година след година все греши.
  250 снегорина, при средна скорост 20 километра в час, за 12 часа работа ще почистят 60 000 километра.
  В София обаче улиците да дълги едва 2500 километра, което ще рече, че всяка улица може да бъде почистена точно 24 пъти в рамките на същия ден.
  При разход от 40 литра на сто километра и цена на дизела 2.10лева, въпросните 250 машини ще изразходват гориво за малко повече от 50 000 лева.
  Ако към тази сума прибавим и примерна дневна надница от 50 лева на човек на всички заети в почистването (а всъщност те са си на заплата и този разход е съсем примерен в този сметка) на града 1200 души (общо 60 000лв), излиза че идеалното почистване на града за един ден ще струва около точно 110 400 хиляди лева.
  На фона на тази сума предвидения за годината бюджет от 7 милиона лева за зимно почистване изглежда повече от достатъчен за дори 2 месеца обилен снеговалеж.
  Господа, не коментирайте, а смятайте!
  Кмете, Г. Крумов те лъже и премята с цифри. Преброил си машините, смятай.

 35. 35 Профил на аватар
  *****
  Неутрално

  Нас,обикновените софиянци,не ни интересува Банкера Бойко с кого какво е уговарял,колко коли е броил,какво са му обещавали и пр.Това е като обслужване"На едно гише"-зад гишето стои Кмета и той за нас носи цялата отговорност.Това сега е провал и той не може да се справя!Затова-вън!Да ходи да си хрупа милионите някъде.Кметът трябва да е МЕНИДЖЪР,по образование,стаж,по призвание!Стига образователни курсове върху нашите глави.

 36. 36 Профил на Големият Тигър
  *****
  Неутрално

  Бедата на Б-г нация е че само говори(пише)а действие никакво-ако продължаваме така скоро в местноста България ще живеят(населяват)други народности Затова ако има родолюбиви Българи да се организираме и на следващите избори да отсраним тази некадърна крадлива управляваща сган

 37. 37 Профил на ха ха
  *****
  Неутрално

  Яко, мутра-каратист начело на София !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK