"Месинджър" разкри "тъмната страна" на горещия Меркурий

Меркурий, заснет от "Месинджър" отдалечСондата на НАСА "Месинджър", изстреляна през 2004 г., преди седмица достигна най-близката до Слънцето планета - Меркурий, и прелетя на едва 200 км над повърхността й, съобщиха информационните агенции. Тя е първият апарат, доближил горещата планета за последните над 30 години. През 1974 г. и 1975 г. сондата "Маринър 10" двукратно облетя планетата и изпрати снимки от повърхността й.


"Месинджър" обаче успя да "види" и да заснеме части от Меркурий, непознати за човешкото око. За краткото си прелитане в близост до планетата сондата е уловила 1200 образа, които тепърва ще бъдат изучавани детайлно от учените. "Надяваме се най-сетне да можем да разгледаме подробно последната terra incognita във вътрешната част на Слънчевата система", заяви Ралф Макнът от Лабораторията по приложна физика към университета "Джонс Хопкинс", който ръководи мисията на "Месинджър". От прелитането засега стана ясно, че цялата повърхност на планетата е гъсто изпъстрена с кратери.


Първите снимки, заснети и изпратени на Земята във вторник, показват една от най-важните цели на мисията - кратерния район Калорис, който е с ширина от около 1300 км и досега беше познат само частично. Смята се, че той е сред най-големите и млади кратери в Слънчевата система и е създаден след удар на голям астероид или дори комета в повърхността на планетата. Кадрите показват, че повърхността на кратера е по-светла и е очевидно с различен състав от околността. Снимките, изпратени в сряда, пък показват кратера Вивалди, който е с диаметър около 200 км и по същество е двоен. Той беше засечен и от "Маринър 10" при двете му прелитания.


"Месинджър" ще се срещне отново отблизо с Меркурий през октомври т.г. и през септември догодина. Преди да достигне планетата, сондата се завъртя около Земята и Венера, за да набере скорост. По план през 2011 г. тя трябва да влезе в орбита около Меркурий. Макар и под шапката на НАСА, "Месинджър" е създаден от Лабораторията по приложна физика към университета "Джонс Хопкинс" и Института "Карнеги" във Вашингтон. "Меркурий е едно трудно за достигане място, а е още по-труден за напускане", заяви пред в. "Вашингтон пост" Шон Саломон от "Карнеги", който работи по мисията "Месинджър" от 11 години. "Сега обаче вече сме готови да научим повече за една от близките до нас, но все още твърде непозната скалиста планета." "Най-голямата мистерия на Меркурий е защо планетата разполага с толкова много тежки метали и ядро, толкова различно от това на останалите близки планети, казва още Саломон. Ще можем да решим тази загадка, когато проучим добре състава на повърхността на планетата."

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK