Кой сте вие, мосю Кервиел - национален герой или крадец

Архивна снимка на Жером Кервиел
ДОТУК В ПОРЕДИЦАТА
Най-голямата брокерска измама в историята се стовари върху френската банка "Сосиете женерал" (SocGen). Засега е набеден неин служител - 31-годишният Жером Кервиел. Но докато следствието прави първите си крачки, се трупат много въпросителни и съмнения около скандала, вече кръстен от медиите "ШокЖен" (ShocGen). Защо толкова дълго е мълчано за разкритието, кой е Кервиел, само той ли е в аферата, как точно може да се извърши подобна измама от един-единствен човек. Тази седмица "Дневник" дава първите отговори на въпроси, от които зависи доверието изобщо към банковата система на Европа. В първата част акцентът бе върху това кой и защо е мълчал четири дни за разкритата дупка от 5 млрд. евро в сметките на банката.

Той е само на 31 години и показа завидни способности - почти ликвидира една от най-големите банки в Европа и в същото време се превръща в национален герой за милиони французи.


Жером Кервиел - брокерът, когото управата на "Сосиете женерал" обвинява като единствен виновник за нанесената им щета от почти 5 млрд. евро, за други е съвременният Алфред Драйфус, изкупителна жертва за грешките и заговорите на алчната система. Трети пък отсега гадаят кой ще изиграе ролята му в холивудски филм за скандала.
Франция е разделена на два лагера в отношението си към човека, извършил най-голямата брокерска измама в историята на финансовото дело.


В родното му градче Пон Л'Абе в Бретан го хвалят колко грижовен син е и го смятат за


герой, паднал в капана на началниците си


които всъщност си измиват с него ръцете за причинени от тях загуби на банката. Тази симпатия пълзи из цялата страна, която никога не е обичала крупните финансисти, международния капитализъм и алчния англо-саксонски либерализъм. И в Пон Л'Абе, и пред клон на "Сосиете женерал" може да се чуят едни и същи думи: "Всеки, който ги заплашва по някакъв начин, бива елиминиран. Силните и богатите винаги си намират някой за изкупителна жертва." Френската компартия отива още по-далеч и сравнява положението на Кервиел с това на офицера Алфред Драйфус, обект на яростна антисемитска кампания, раздухана около обвинения срещу него в шпионаж. По същия повод говорителят на опозиционните социалисти Мишел Сапен нападна президента Никола Саркози (брокерът е бил член на неговата дясноцентристка партия), че твърде много се е сближил с едрия бизнес и че скандалът е "символ на лудите пари".


Кервиел живее в Ньойи-сюр-Сен, шикозно парижко предградие, кръстено днес "Саркозиленд" заради юпитата, чиято мантра е "работи повече, за да печелиш повече". Фактът, че добре облеченият самотен и интровертен млад банкер излизал за работа по тъмно и се прибирал късно вечер, бил по-скоро основание за комплименти, отколкото за съмнение. Съседите никога не са го виждали с партньор, да пазарува в квартала, да говори с комшиите или да си взема почивка. Единственият човек, влизал веднъж седмично в апартамента му, е чистачката.


За разлика от други прочути измамници, играли, за да си докарат луксозен живот, Жером не е спечелил нищо и това е потвърдено и от банката му. Което пък увеличава загадката защо е действал така и поражда всевъзможни слухове, включително, че е бил с лабилна психика и на ръба на самоубийство.


В интернет името ме е сред 30-те най-търсени думи, а многобройни форуми изобилстват със суперлативи за младия мъж, който иначе е просто един


Господин "средна работа"
Кервиел израства в типична къща на учителско семейство с розова градинка и бяла ограда в покрайнините на Пон Л'Абе. Френските медии го описват като "крехка душа с изключителен талант да мами началниците си" и изтъкват два удара, които е понесъл в личния си живот напоследък. Първият е смъртта на баща му от рак преди две години, което принудило майка му да продаде малкия семеен фризьорски салон. Броени месеци след това го напуска и жена му.


Негови съученици го описват като не особено интелигентен, но забавен и приятен компаньон. Треньорът му по джудо допълва, че Жером е изключително съсредоточен в заниманията си. Надин Керна, на 29 години, споделя: "Имам приятели, които са учили с Жером. Те просто не могат да повярват, защото той беше много, много обикновен, а тази сума пари е отвъд нашето въображение."


Казват, че заложбите му излезли на бял свят, когато започнал да учи икономика в Нант и после в Лион. През 2000 г. той влиза в "Сосиете женерал" и прекарва две години в бекофиса, където научава доста за системите за сигурност на търговията и си създава лични връзки с хора, работещи в този отдел. От 2002 до 2004 г. му дават позицията помощник-брокер в търговия със сложни европейски деривати, в която банката е един от пионерите. Но през 2005 г. се издига в отдел "Делта едно" до т.нар. арбитражни брокери - ниво, на което научава още повече за контролната система на банката. Самият шеф на инвестиционното банкиране на "Сосиете женерал" признава, че кариерата му е доста необичайна. На това ниво се е случило нещо, което тепърва ще се разследва. Както казва неговият преподавател от Лион Андре Тиран: "Жером е нещо като много добре обучен майстор-ключар, който в един момент става касоразбивач."


"Той говореше много малко, отговаряше на въпросите само с "да" и "не"", спомня си днес един от колегите му. Което не пречи на израстването му - през март 2004 г. Кервиел става брокер с относително ниската заплата от около 100 хиляди евро годишно и работи много повече от останалите. Колегите му твърдят ,че не е почивал от април насам, както и че са го сварвали заспал върху ксерокса в офиса. Част от умората е била предизвикана от нечистите му игри, твърди днес банката. Според изпълнителния директор Даниел Бутон действията му са били като на мутиращ вирус. "Естеството на измамите и фалшификациите му непрекъснато се е променяло. Когато контролната система е засичала аномалии, той успявал да убеди надзорните служители, че става дума за малка техническа грешка", каза Бутон пред в."Фигаро". Така е било през ноември 2007 г., когато Eurex (европейската борса за деривати) предупреждава банката за странните позиции на Кервиел, но той ги оправдал с фалшиви документи.


Мотивите му да направи такава издънка


остават неясни. Може би целта му е била да изкара нещо над смешно малката годишна премия от 2000 евро, която получил за 2007 г. Или пък да се изтъкне пред шефовете и да покажа, че системата им за контрол издиша. А може би истината е на другия полюс - че е бил колелце в много по-голяма машина за измами и търговия с вътрешна информация. Засега няма доказателства нито за едното, нито за другото. Знае се само, че до края на миналата година игрите му не са били опасни. През януари обаче той започнал да отваря губещи позиции, вероятно за да коригира личния си баланс и отвово да се скрие. Но това съвпаднало с глобалния срив на борсите, който продължава и до днес. Ако пазарите бяха се повишили или поне бяха запазили позиции, "Сосиете женерал" щеше да се измъкне с няколко охлузвания, но не и с такава катастрофа и потенциална опасност от банкрут.


За брокерите точното време на действие е всичко. Ако Кервиел бе закрил позициите си на 18 януари преди лудницата по борсите, загубата щеше да е не повече от 20 милиона евро - толкова, колкото е таванът, позволен му от вътрешните правила на банката. Още повече че е търгувал с нискорискови фючърси върху борсовите индекси - занимание за начинаещ брокер. Той обаче е играл опасен хазарт - през 2007 г. тайно е заложил на възход на акциите и търговията го е докарала до печалба от около 1 млрд. евро. След това обаче Кервиел трябвало да започне да играе на загуба, за да стопи размера й, и успял. В началото на 2008 г. той подновил залози от общо 50 млрд. евро ( повече от пазарната капитализация на банката от около 35 млрд. евро) върху прогноза, че борсовите индекси ще се покачат. В действителност той е уцелил най-неподходящия момент от 10 години насам, спиралата на загубите му започва да се навива и събитията напълно излизат от контрола му.

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на БН
  *****
  Неутрално

  Това не може да е истина. Как си представяте банката да не види покупки за 50 млрд евро. Можете ли да си представите такива суми цяла година да не са видяни.

 2. 2 Профил на Ханс
  *****
  Неутрално

  БН, не е цяла година, а няколко дни. Януари 2008 е залагал 50-те млрд. Друг въпрос е как става така, че цялата банка струва 35, а е възможно да се залагат 50 и даже никой не забелязва. А може целта му да е била точно това - да потопи работодателя си.

 3. 3 Профил на до Ханс
  *****
  Неутрално

  Не мога да разбера защо си правите труда да коментирате след като въобще не ви е ясно за какво става въпрос??

  "друг въпрос е как става така, че цялата банка струва 35, а е възможно да се залагат 50 и даже никой не забелязва."

  да си чувал за търговия на маржин ?!? хайде във википедия бързо и да се обогатиш

 4. 4 Профил на от Мен
  *****
  Неутрално

  Приятелю, кой дава марджин върху млрд ?
  Аз друго не мога да разбера...
  Как един брокер е имал достъп до такива средства, след като всеки брокер разполага с конкретни суми по работната си сметка... Няма финансова къща, нито банка, която да няма рискова сметка.
  Да не говорим, че всеки брокер, дори най-големия идиот знае, как се използват стоп ордери... Как по-дяволите е възможно "събитията напълно, да излязат от контрола му" !? Определено този скандал мирише...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK