Преизбраха акад. Иван Юхновски за председател на БАН

акад. Иван Юхновски

© Цветелина Николаева

акад. Иван ЮхновскиДосегашният председател на БАН акад. Иван Юхновски беше преизбран за четвърти път за председател на академията.


От 120-те членове на общото събрание на БАН с таен вот са гласували 108; от тях 85 са гласували с "да", 18 - с "не", имало е и пет бели бюлетини. Това съобщиха пред журналисти от мандатната комисия, като бе уточнено, че няма невалидни бюлетини при гласуването.


Като кандидат участва само досегашният председател на академията акад. Иван Юхновски, тъй като сутринта, в началото на общото събрание, другият номиниран кандидат акад. Никола Съботинов - негов заместник, се оттегли от участие в избора.
По-рано акад. Иван Юхновски представи пред общото събрание на академията отчета за третия си мандат. Към 1 юли т.г. средната заплата в БАН ще достигне 591 лв. и 48 ст., а преди това тя ще бъде повишена с 10 на сто през март.


Според акад.Юхновски, за първи път държавната субсидия на БАН е била увеличена с 22,25 на сто. Той допълни, че собствените приходи на БАН от 1998 г. досега постоянно се увеличават като достигат почти 40 на сто от бюджетната субсидия.


Като важни задачи акад.Юхновски отбеляза създаването на фонд със собствени средства за научни проекти и подписването на договор с Министерството за държавната политика при бедствия и аварии. Чрез този договор НИМХ - БАН ще може да стане член на Европейския център за средносрочни прогнози.


Изборът на председателското място беше белязан от скандал, след като стана ясно, че конкурсът е обявен предсрочно и е протекъл тайно и без публично огласяване. Председателят на Висшата атестационна комисия акад. Петър Кендеров обяви, че процедурата за избор на нов председател е трябвало да започне след като приключи мандатът на сегашния - т.е. след 29 март. Решение на Общото събрание обаче е позволило нейното изтегляне с близо месец и половина. Това е станало по искане на акад. Иван Юхновски, който вече 3 мандата е председател на БАН. По този начин той си осигурява четвърти мандат, посочва акад. Кендеров.


Самият Юхновски мотивира настояването си изборът да се проведе по-рано, че не той, а новият ръководител на БАН трябва да назначи избираните в момента академици и член- кореспонденти и да насрочи и контролира избора на новото Общо събрание.

Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Адвокат
  Адвокат
  Рейтинг: Неутрално

  Законите в тая държава важат ли за БАН?

 2. 2 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: Неутрално
 3. 3 Профил на Бивш БАН
  Бивш БАН
  Рейтинг: Неутрално
 4. 4 Профил на РАБОТЕЩ
  РАБОТЕЩ
  Рейтинг: Неутрално

  Абе тия хора нямат срам!То бива алчност ама пък това вече е болест.Защо в тази държава не се толерират младите?Пък после младото поколение избягало.Ами с тия дъртофелници нищо не става.

 5. 5 Профил на Гневен
  Гневен
  Рейтинг: Гневно

  Пълно безобразие! Тия старци от дума не разбират. Май трябва да ги изгоним със сопи!

 6. 6 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  В крак с новите технологии БАН освежи името си на е-БАН.

  gradinko.bg
 7. 7 Профил на ВЪЗМУТЕН
  ВЪЗМУТЕН
  Рейтинг: Неутрално

  Този Юхновски каква пастановка е спретнал.Да остане да се конкурира сам със себе си.ЕЕЕЕ браво.Това само в правова България ,може да се случи.

 8. 8 Профил на Rrrr
  Rrrr
  Рейтинг: Неутрално

  БАН е нещо средно между Топлофикация и НДК. По като НДК, разбира се, старчески кръжок издържан с нашите данъци. По принцип съм за да им се увеличи бюджета, но сега съм против. Няма смисъл. Тези хора нямат продукт, няма и да имат.

 9. 9 Профил на dandy
  dandy
  Рейтинг: Неутрално

  БАН да се закрие, старците да се пенсионират и парите за изследвания да се пренасочат към университетите. Ако има такива.

 10. 10 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: Неутрално

  Страхотно попадение- старчески кръжок, но финансиран от нас. Липса на всъкакъв морал, съвсем по сталински! Там е пълно с ТЪПАНАРИ!!

 11. 11 Профил на Стефчо
  Стефчо
  Рейтинг: Разстроено

  Много, много тъжно.
  Много нещо може да се каже по въпроса, много нещо изписахме какви искаме да бъдем, но нямахме куража ние да се променим.
  Някои казват след Юхновски и потоп.
  Според мен от днес за БАН трябва да се говорят само хубави неща.
  Като на УМРЯЛ близък.

 12. 12 Профил на кирчо
  кирчо
  Рейтинг: Неутрално

  Пълна гавра е това. Юхновски трябва да бъде изхвърлен показно, а заедно с него и тия дето го "преизбират" - всеизвестно е, че това са хора, назначени от самия Юхновски за директори на институти (кой за трети, кой за четвърти мандат) и зависими от него.

 13. 13 Профил на Стамбо
  Стамбо
  Рейтинг: Гневно

  Действително навсякъде в държавата се разнася воня на комунистически мухъл от Вълкочервенково време, но БАН е абсолютният шампион сред институциите в дисциплината "УМСТВЕНА КОНСЕРВАЦИЯ И ГЕРОНТОЛОГИЧНА РЕСТАВРАЦИЯ НА КОМУНИСТИЧЕСКИ МУХЪЛ".

 14. 14 Профил на __
  __
  Рейтинг: Неутрално
 15. 15 Профил на знаещ
  знаещ
  Рейтинг: Неутрално

  Много е интересно и взаимоотношението на Юхновски с ДС. Човекът е "воден" до определено време, после досието му изчезва. Също на другаря Цар...

 16. 16 Профил на Възмутен
  Възмутен
  Рейтинг: Гневно

  Ами сега на ход би трябвало да са министърът на образованието и българския съд!
  Цитирам Чл. 8. алинея 1 от закона за БАН:
  "Академиците и член-кореспондентите могат да работят на щатна длъжност до навършването на 70-годишна възраст, след което на тях се запазват условия за научна дейност и подготовка на научни кадри. Академиците и член-кореспондентите получават допълнително пожизнено месечно възнаграждение в размер, определен от правителството."

  Целият текст на закона може да се намери на следния "линк":

  http://www.bas.bg/basdocs/zakon.pdf

 17. 17 Профил на Това не е путинизация
  Това не е путинизация
  Рейтинг: Неутрално

  Единствен кандидат, избран с /точно/ 90% от гласовете. Такова чудо не е било и по бай Тошово време

 18. 18 Профил на Разсъждаващ
  Разсъждаващ
  Рейтинг: Неутрално

  Пита се: поради каква причина може едно лице, за което има много данни, че систематично нарушава закона, да иска да се окопае на поста си след трети мандат и след навършена 70-годишна възраст? Отвъд която няма право да заема поста и така грубо се нарушава законът!

  Причината, логически погледнато, е само една. Опит да прикрие във времето собствените си финансови и други машинации, а и останалите беззакония, за които е обвиняван. Надеждата му е, че прокуратурата няма да иска да "се бърка" в работите на една "уважавана академия".

  Съдът трябва да се произнесе за избора - този избор е напълно незаконен, и това е от ясно по-ясно!

  И след това в БАН трябва да влязат финансовата полиция и прокуратурата!

 19. 19 Профил на Гого
  Гого
  Рейтинг: Неутрално

  Научната мафия в БАН, запазва статуквото,
  въпреки грубото нарушаване на морално етичните закони ! Каквато страната, такъв е и БАН.

 20. 20 Профил на DSB
  DSB
  Рейтинг: Неутрално

  Ah Kostov, Kostov zasto ne otvori dosietata i ne napravi lustracia navremeto?

 21. 21 Профил на pich
  pich
  Рейтинг: Любопитно

  Ха сега да видим как ще реагира г-н министъра. Ако ръководството на БАН е избрано с нарушение на закона, то министерството, като първостепенен разпределител на бюджета, е в правото си да не преведе пари на БАН. Ако министерството продължи да привежда пари, значи далаверата е ясна - това е избора на управляващите. По-страшното е друго, че тези дядковци говорят, че ще определят научната стратегия на България! Като какви, от чие име?

 22. 22 Профил на Баничар
  Баничар
  Рейтинг: Неутрално

  Да! Обаче не чухме да има митинг на служителите пред БАН! Значи - ..... Така е удобно, работиш когато и както искаш (някои там наистина работят, но са малко, а и условията не позволяват пълноценност), попреподаваш тук и там, не си като университетския колега вързан за седмичното разписание, а можеш да побегнеш за неопределено време в чужбина (а мястото ти се пази, като на Андрей-чо Тодоров, професор в САЩ, нищо че не се вествал цяла петилетка насам, нали е КГБ-агент, барабар с Кендеров). Въобще ... комфортно място. Пък и се намират будали да субсидират със 68 милиона лева това .... Единственото положително че засега на мястото на Юхновски не се настани Сендовско-Кендеровската клика с пионката си акакак Борислав Боянов. Миналата есен се опитаха с него да превземат длъжността Ректор на СУ, но парашута се оказа стар, много стар, и не се отвори .. Ами така, като почина Тато и няма кой да издаде една секретна директива, та да посочи правилния човек за Председател, уф, то едни навлеци сега изпълзяха и не си отиват, брей, ненаситници! Ох, какви лоши времена настанаха ....

 23. 23 Профил на читател до #16
  читател до #16
  Рейтинг: Неутрално

  Точно такъв е закона, само че Юхновски е направил сложна врътка - избрали са го за "почетен член на БАН", като успоредно с това напикаващите се нафталини са гласували "почетните членове" да могат да заемат административни постове доде Господ си ги прибере. Това е типичен пример за промяна на закона "в името на човека". Другата врътка е с изтеглянето на датата на избора месец по-рано, така че да може да се узакони и другата нередност - четвърти мандат за Юхновски. БАН отдавна трябваше да се закрие, а не да бълва псевдо наука. Много би било интересно да се види реалният "impact factor" на родните "академици" и "професори" - кои авторитетни западни научни списания публикуват проучванията им?

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 25. 25 Профил на Ясновидец
  Ясновидец
  Рейтинг: Неутрално

  Без съгласуване с "Гоце" и Доньовите, така наречени "Трима партийни умници" това безобразие, неможеше да се случи.

 26. 26 Профил на Пук!
  Пук!
  Рейтинг: Гневно

  Жалкото е, че от един такъв случай с избор на председател, се правят такива генерални изводи за работещите в БАН, институцията БАН и пр."Да се закрие БАН" могат да искат само хора, които изобщо нямат представа какво се прави в Академията. А за да не се знае, е виновен лошият PR. Защото там се създават много смислени неща, но малко се чува за тях. Освен това, има цяла редица хуманитарни институти, без които не може. Те изследват нашето културно минало и настояще (което единствено ни е останало за гордост), пишат исторически томове, речници, атласи. Това са колективни задачи, които са свързани с много труд, познания, специфична квалификация и време, а и не могат да се извършат от компютрите. Много от тях имат практическа стойност - можете ли без речници, например? Извън тези неща пишат своите трудове, желани експерти са и пр. Така че, спрете с изводите на ангро! И не смятайте, че хората от БАН ви ядят парите. Техните заплати са доста по-малки и от учителските и от университетските, а квалификацията им е на завидно ниво. Това не са празни приказки.

 27. 27 Профил на Каменов
  Каменов
  Рейтинг: Разстроено

  Съгласен съм с Кирчо!
  "Известно е, че когато нещо се прави незаконно и неморално, то е за пари. А ако нещото е много незаконно и много неморално - значи парите са много." Михаил Константинов http://www.monitor.bg/opinions/article?sid=&aid=148120&cid=50&eid=1288

 28. 28 Профил на Речници????
  Речници????
  Рейтинг: Неутрално

  Ето какви речници се правят в БАН:
  http://www.geocities.com/kkabakciev_politart1/BAN.html
  Статия РЕЧНИЦИТЕ – КАПРИЗИ ИЛИ ИДЕОЛОГИЧЕСКИ ПОТРЕБНОСТИ?, в. “Демокрация”, 01.11.1995 г. Цитат от статията: "Всеки образован българин, който борави и с чужди езици, добре може да прецени качеството на българските тълковни речници – особено на фона на западноевропейските им съответствия. Те се пишеха с предварителната благословия на комунистическата партия и органите на Държавна сигурност. Бяха подробно обосновавани и стриктно планирани съобразно допустимостта и недопустимостта на думите, техните значения, определения, етимология. Съставянето на речници се извършваше от верни кадри с подходящ произход и правилен мироглед. Контролът върху изготвянето и издаването им се възлагаше на доказалите безпределна вярност към марксизма-ленинизма. Днес, дори ДС и БКП-БСП да не могат вече пряко да се бъркат в съставянето на речници, щатните съставители остават сподвижници на бившия режим – например в Института за български език, чиито “учени” единодушно заклеймиха един поет като порнограф и престъпник и възторжено подкрепиха декларациите на правешкия диктатор. Речниците им лъжеха относно думите и техните значения, изопачаваха и замъгляваха обществената действителност, надпреварваха се да бълват постулатите на идеологическия профанизъм и цитатите на комунистическите величия." Но речниците от комунистическия период не бяха само идеологически обременени, те бяха неграмотно съставяни. Те бъкат от груби грешки и недомислици, нямащи нищо общо с тогавашната идеология. Така от хваления от г-н Пройков Речник на българския език човек може да научи, че замръзването е, чисто и просто, “преминаване от течно в твърдо състояние” – дори на разтопен метал! Същият речник подробно обяснява значението на думата вляво – но не и на думата вдясно, която, чисто и просто, липсва. Разположена на шест страници, статията на глагола дохождам приписва съвременно звучене на тази остаряла дума и напълно подвежда читателите – особено чужденците. Излиза, че в езика на съвременния българин времето, дъждовете, слуховете, неприятностите, правителствата и много други неща могат не само да идват, но и да дохождат. Всъщност първото нещо, което на човек му идва (а не дохожда) на ум, когато чуе думата дохождам, е изразът дохожда ми се по голяма/малка нужда. Но ако пренебрегнем редицата езикови факти, които тази речникова статия представя погрешно, това, което тя въобще не представя, е този израз. А чрез определението на думата еякулация, “изхвърляне на сперма от детероден орган”, речникът стига до забележителното прозрение, че мъжкият полов член е детероден орган и че всеки полов орган може да изхвърля сперма. Цитираните тук куриози са само нищожна част от безбройните, неподлежащи на инвентаризация грешки в речника (за които известна информация може да се намери в специализираната литература).
  Но грамадата от грешки, достойните за книгата на Гинес куриози, реките от комунистически словоблудства, внезапно пресъхнали в излезлите след 1990 г. томове, не само се премълчават от авторите и редакторите на речника. Напротив, с типичната самоувереност, г-жа Веса Кювлиева, дългогодишен негов автор и редактор, пише на страниците на вестник “Дума” (бр. 196/22.08.95): Речникът на българския език е “голямо научно дело, единствено по мащаба си в историята на нашата езиковедска българистика и на културната ни история”. Но ако в духовния мир на една комунистка мащабите на българската културна история имат особени параметри, тя, безспорно (и съвсем откровено) лъже, че речникът включвал в себе си “и речник на чуждите думи, и етимологичен речник”. Защото безброй термини на немарксическата философия, на политологията, на теологията, на редица други хуманитарни дисциплини, отхвърлящи комунистическия профанизъм, не можаха да намерят място в него. Дори съвсем обикновени, широко употребявани от хората думи (например някои, означаващи факти от анатомията и физиологията на човека) бяха забранени. А що се отнася до етимологията, достатъчно е да се припомни, че съставителите и редакторите стриктно изпълняваха нареждането на комунистическите “възродители” речникът да не включва информация за думите от турски произход.
  Българинът беше обречен на истинско невежество от комунистите и лексикографските им слуги. Той не можеше да получи и представа за смисъла на десетките и стотици думи и изрази, част от идеологията на модерната цивилизация – включително на фундаментални като парламентарна демокрация, гражданско общество, човешки права, тоталитаризъм, комунизъм и пр. Достатъчно е тук да се спомене, че в Речника на българския език понятието пармаментарна демокрация отсъства, за сметка на буржоазна, вътрешнопартийна, народна и социалистическа демокрация – дефинирани по начин, който днес предизвиква погнуса. Закономерно “Дума” в лицето на Кювлиева се опитва да убеждава, че “в него [Речника на българския език] e цялото познание на българина за света, скрепено чрез словото”.

 29. 29 Профил на Баничар
  Баничар
  Рейтинг: Неутрално

  Закриване на БАН ... Не! Имам предвид закриването на сегашният му вид. В БАН е налице голям потенциал от ерудирани хора с висше образование. Въпреки възрастта си, те са потенциал на нацията. В момента липсват инженери, липсват квалифицирани преподаватели в Университетите, сегашните преподаватели имат нужда от помощ. За съжалени со кротце, со благо, еволюционно така да се каже, БАН няма да се промени ... кликите там са се окопали здраво. Откровенно ще призная - така е и в държавните Университети. И затова начело на БАН, Институтите, Университетите, Факултетите трябва да застанат нови хора. Трудно е да се кажат какви. Едно е сигурно - не бива да са втасали академици и професори като Иван Илчев, Иван Юхновси, Петър Кендеров. Трябва да са мениджъри, назначени от принципала, а не избрани от клики - както е в Ирландия, както е в САЩ, както е дори в Нов Български Университет. А академичните въпроси - там нека академиците и професорите имат думата. така е по широкия свят, но нали ние трябва характер да покажем ...

 30. 30 Профил на Хуманитарни институти?
  Хуманитарни институти?
  Рейтинг: Неутрално

  Пук!: "хуманитарни институти, без които не може"

  Цитат от призива УБИРАЙСЯ, ЮХНОВСКИЙ!
  http://www.pueron.org/pueron/forum/topic.asp?TOPIC_ID=90
  - ЮХНОВСКИЙ, ЗАЩО БЪЛГАРСКАТА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ Е ПЪЛНА С ИДЕОЛОЗИ НА ВАРВАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА СИСТЕМА, КАКТО И С МНОЖЕСТВО КРЪГЛИ НЕКАДЪРНИЦИ И ЛЕНТЯИ?
  - Юхновский, как е възможно в една българска академия на науките да получава пари от джоба на българския данъкоплатец като член-кореспондент лицето Лилов, върховен идеолог на комунизма и участник в престъпната комунистическа шайка, наречена Политбюро на ЦК на БКП, нанесла огромни морални и материални поражения на българската нация?
  - Юхновский, как е възможно в една българска академия на науките да работи и да получава пари от джоба на българския данъкоплатец лицето Проданов, АОНСУ-вец, написал съчинения, в които отрича сталинистките изстъпления и десетките милиони жертви на сталинизма? ЮХНОВСКИЙ, БЪЛГАРСКАТА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ЕДНА ЧЕРВЕНА, НЕКАДЪРНА, ВАРВАРСКА АКАДЕМИЯ! Това е така, защото Българската академия на науките не се финансира нито от кагебиста Путин, нито от Българската социалистическа партия! Българската академия на науките се издържа от джоба на българския данъкоплатец, а ПОВЕЧЕТО ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ СА ПРОТИВНИЦИ НА ДИВАШКАТА, ВАРВАРСКА КОМУНИСТИЧЕСКА СИСТЕМА, ЧИИТО ПРЕДСТАВИТЕЛИ ТИ НАГРАЖДАВАШ И ИЗДИГАШ В ДЛЪЖНОСТИ И ТИТЛИ!
  - ЮХНОВСКИЙ, ТИ ЗАЩО НАГРАДИ ОТ ИМЕТО НА БАН ЛИЦЕТО ПРОДАНОВ, АОНСУ-ВЕЦ, НАПИСАЛ СЪЧИНЕНИЯ, ОТРИЧАЩИ СТАЛИНИСТКИТЕ ИЗСТЪПЛЕНИЯ И ДЕСЕТКИТЕ МИЛИОНИ ЖЕРТВИ НА СТАЛИНИЗМА? ЮХНОВСКИЙ, БАН НЕ ТИ Е БАЩИНИЯ! ЮХНОВСКИЙ, БАН НЕ Е ОРГАНИЗАЦИЯ, ПОДВЛАСТНА НА ДНЕШНИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ ВАРВАРИ!
  - Юхновский, ти знаеш ли, че в Германия за аналогично деяние, отричане на Холокоста или поддържане на хитлеризма, се отива в затвора? Знаеш, естествено! Само че за теб очевидно е чест и гордост, и най-вече задължение, вменено ти от КГБ, ДС и БКП, да поддържаш комунистическите идеолози и некадърници в БАН!
  - Юхновский, защо в Института за български език при БАН работят лица като например Райнов, днешният така наречен директор на този така наречен институт, който в "монография" от 96 страници на 30 от тях твърди как класиците на марксизма-ленинизма и пламтящата отрочка на правешкия дебил много отдавна били разкрили механизмите на езика и мисленето?
  - Юхновский, защо в така наричащия се Институт за български език доскоро работеше лице като бившата така наричаща се директорка, която дори не познава правилото за членуване с пълен член в българския език? Налице е документ, удостоверяващ факта!
  - Юхновский, защо в Института за български език работят лица като Тодор Балкански, идеолог на така наречения възродителен процес и така наречен професор, който пише: "Днешните потурнаци в българските езикови територии в политическите и извънполитическите граници на България са... потурчени българи, които не са забравили своята българска същност... те никога не са преставали да бъдат елемент от българската народност, днес от българската социалистическа нация... Крайно време е да престанем да говорим за български турци... В българската действителност днес не съществува обективно турски елемент." (Лекционна пропаганда в БНА Главно политическо управление на народната армия. 14, 1985, с. 40-41.)?
  - Юхновский, защо в Института за български език работят лица, които в твоята родина - комунистическа и морално напълно изостанала от цивилизования свят, в дисертации през 80-те г. громят "буржоазната наука" и "сравняват езиците" на варварските комунистически парцали "Правда" и "Работническо дело"? Това ли са "модерните учени" в БАН, а, Юхновский?

 31. 31 Профил на Учен
  Учен
  Рейтинг: Разстроено

  Избирането на Юхновски за четвърти мандат означава, че БАН трябва да се реформира или закрие. Срамота за българската наука.

 32. 32 Профил на Академик Балкан - Олимпийски
  Академик Балкан - Олимпийски
  Рейтинг: Неутрално

  Ех,в държавата на Гоце и Серьожка всичко е възможно. БАН, ВАК, Пеко, Тако, Мако, Дако ... всичко старо си е яко !!!

 33. 33 Профил на до 23
  до 23
  Рейтинг: Неутрално

  Умът ми не може да побере тази наглост. Каъв ти "Импакт фактор", много ги интересува тези идиоти съвременни резултати за отчитане на извършената работа, и качеството и признанието на тази работа от други учени - /обикновено по-добри/. ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ДА СМЕ СТРАНА ОТ ЕС И В СЪЩОТО ТОВА ВРЕМЕ НЯКАКВИ ИДИОТИ ДА ЗАОБИКАЛЯТ ЗАКОН, ПОВТАРЯМ ЗАКОН КАТО ИЗМЕНЯТ УСТАВ. Ей ще си изям дипломата за юрист.

 34. 34 Профил на без думи
  без думи
  Рейтинг: Неутрално

  Ученият да си прави наукатар хора с менаджерско мислене трябва да водят академията и да обслужват труда на учените там.
  Там е като при комунизма - икономическата власт е при политическия елит. И там е така - ученият е администратор. Да пази господ от това.
  Много способни хора изритаха от академията учените администатори отстранявах конкуренцията си.
  Да, но това доведе до сегашното състояние на БАН. С удобни хора на администраторите наука не се прави, а с мисъл и инициатива.

 35. 35 Профил на без думи
  без думи
  Рейтинг: Неутрално

  Ученият да си прави наукатар хора с менаджерско мислене трябва да водят академията и да обслужват труда на учените там.
  Там е като при комунизма - икономическата власт е при политическия елит. И там е така - ученият е администратор. Да пази господ от това.
  Много способни хора изритаха от академията учените администатори отстранявах конкуренцията си.
  Да, но това доведе до сегашното състояние на БАН. С удобни хора на администраторите наука не се прави, а с мисълта и таланта на учения.
  АДМИНИСТРАТОРЪТ трябва да осигури парите, а учения да ги реализира и даде продуктът. А не да се мачкат способните.
  Позор и петно за БАН с този избор. Има нещо гнило.

 36. 36 Профил на Мони
  Мони
  Рейтинг: Неутрално

  Ако всички коментирали статията работят в БАН, несъмнено си заслужават шефа. Изказванията им са срам за академичната общност.

 37. 37 Профил на do 29
  do 29
  Рейтинг: Неутрално

  Не се заблуждавай бе човек. Какъв потенциал има един изкуфял професор на 75-80 години. И защо само такъв "стар"потенциал е останал в този престижен БАН. Не само ниските заплати са прогонили младите учени от там. Прогонили са ги също и РОБОВЛАДЕЛСКОТО отношение на тези дето ти наричаш ПОТЕНЦИАЛ. И не съм съгласен да се говори , че това епоради липсата на добър "Пи Ар". Можеш ли да ми кажеш на каква основа ще е този "Пи ар" като няма резултати, няма международно признати резултати.Западни учени на 33-34 години п равят по 10-на статии, че и повече на година. А има наши професори с по една две за целия си живот. Даже и се фукат с това.Има такива дето и една нямат. А са мастити професори и акдемици. Произведенията им ги знаят само в бановските издания.

 38. 38 Профил на ot do .....
  ot do .....
  Рейтинг: Неутрално

  Чудя се дали мога публично да се откажа от плащане на данъци. Защо да плащам след като те отиват за заплати на такива дето заобикалят /газят закона та цял живот само да командват и лапат. След като законът може да се погази предочите на целия народ и институциите да мълчат , то значи държава няма. Защо тогава да плащам данъци? На Гоце хрантутниците ли да храня........? Не..... няма да стане.

 39. 39 Профил на legolas
  legolas
  Рейтинг: Неутрално

  Направеното изменение на Правилника на БАН противоречи на Закона за БАН и попради това не може да породи никакво правно действие. Избора на Юхновски е направен при неспазване на изрична законова норма, в противоречие със Закона за БАн и поради това е нищоженн не поражда никакво правно действие- все едно не е бил провеждан избор. В момента Българската акдемия на науките няма ръководство и следва да се направи нов избор.

 40. 40 Профил на dandy
  dandy
  Рейтинг: Неутрално

  За да се "прави наука" не необходим БАН. Обкновенно това е приоритет на университетите, а не на остатъчни форми на изгнилия социализъм.

 41. 41 Профил на Kiro
  Kiro
  Рейтинг: Неутрално

  Да му е честито преизбирането на Общественика, Химика, Другаря Юьновски!
  Това е една скромна награда за дългогодишния му научен труд . . . . То че Другарят Юьновски не е влизал в химическа лаборатория през последните 10-15 години няма значение. Важното е, че в обществената си дейност той е един истински ударник на социалистическия труд, човек за пример, не човек а желязо . . . както е казал поетът. Да ни е жив и здрав още дълги години! Браво!
  Напред, Науката е Слънце!!!

 42. 42 Профил на Kiro
  Kiro
  Рейтинг: Весело

  Да му е честито преизбирането на Общественика, Химика, Другаря Юхновски!
  Това е една скромна награда за дългогодишния му научен труд . . . . То че Другарят Юхновски не е влизал в химическа лаборатория през последните 10-15 години няма значение. Важното е, че в обществената си дейност той е един истински ударник на социалистическия труд, човек за пример, не човек а желязо . . . както е казал поетът. Да ни е жив и здрав още дълги години! Браво!
  Напред, Науката е Слънце!!!

 43. 43 Профил на Баномразец или всъщност родолюбец
  Баномразец или всъщност родолюбец
  Рейтинг: Гневно

  Крайно време е динозаврите от БАН да се натирят с почести и благодарности като правешкия хитрец навремето. Крайно време е БАН да бъде реформирана по подобие на френската академия на науките или на немските печеливши научни институти. Такова чудо като нашето има само в Минск и в Пхенян, а може би и в Хавана. Дори московската академия вече не е като нашата. Ние българите трябва да разберем, че от нашия джоб се отделят 70 млн. лева годишно за БАН и от тази сума, която нараства ежегодно не произтича нещо особено полезно. БАН отдавна се е превърнала в място, където няколко хиляди интелигентни хора живуркат. По-добре ще бъде да се спре с това живуркане и да се поставят на масата активите и пасивите на БАН, защото в противен случай мутрите ще посегнат на онова, което е всъщност ценно - земята и някои от сградите. Тогава ще бъдем още по-недоволни. Затова моментът е подходящ да си отговорим на няколко въпроса. Кои са паразитните структури на БАН? Как и кои полезни институти на БАН да слеем с някои водещи катедри или факултети от висшите училища? Как по-скоро и по-безболезнено да закрием нерентабилните институти в областта на естествените науки? Как и кои институти на БАН в областта на хуманитаристиката могат да бъдат обединени в самостоятелни научни центрове с делегиран държавен бюджет и програма със срокове и конкретни изпълнители? Тези въпроси имат точен и конкретен отговор, но от многото правителства назад не се намери нито един почтен министър и нито един премиер, който да ги постави, искайки отговор. Затова ще продължаваме да тънем в тинята на безвремието и в лепкавата кал, която ни е забъркала вездесъщата ДС. Юхновски е само черешката, а под него сладоледът отдавна не става за нищо. Бих казал - ако Серьожа набере кураж и пипне БАН - поне с това ще го запомним. Ама не ми се вярва, защото е слаба ракия.

 44. 44 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: Неутрално

  Дано стане както стачката на учителите - подобни простотии да събудят желание за реформи у правителството, а в БАН много мърша и боклук има да се рие.

 45. 45 Профил на въпрос имам
  въпрос имам
  Рейтинг: Неутрално

  Абе в БАН имат ли си магазин за памперси. Ще трябва да намина.

 46. 46 Профил на РЕЗИЛЪТ БАН
  РЕЗИЛЪТ БАН
  Рейтинг: Неутрално

  НАСКОРО ИМАШЕ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ НА ПАТЕНТНОТО ВЕДОМСТВО. ОТ 260 ОДОБРЕНИ ПАТЕНТА ЗА 2007 САМО 14 СА ОТ БАН ! Типична социалистическа история! Социализмът в БАН лъха от всякъде, включително по типичните за едновремешните соцучреждения кенефи с клекала (и без тоалетна хартия) и течащи казанчета!

 47. 47 Профил на Ами Костов?
  Ами Костов?
  Рейтинг: Неутрално

  По повод "слабата ракия" Серьожа.

  А къде е ролята на Костов, когото някои и досега имат за "силна ракия"? Оцеляването на най-ретроградната част от БАН (и като кадри, и като институти - философия, право и т.н) се дължи преди всичко на преподавателя по политикономия на социализма Костов, който не отвори досиетата, не направи лустрация и изобщо не направи абсолютно никаква реформа в академичната област. Нещо повече, след като комунистите отмениха закона "Панев", спрямо тази наглост на червените не бе дори отпревено нито едно предизвикателство през управлението на Костов.
  Няма да забравим и как президентът Петър Стоянов ходеше на крака да раздава награди в БАН под погледа на днашният нарушител на закона Юхновски. Няма да забравим и преди това как комунистът n-то поколение Николай Василев се подвизаваше като министър на образованието в правителството на Филип Димитров. Години по-късно той заяви, че е бил против закона "Панев"! А в същото време го е изпълнявал! Вместо да си подаде оставката! Комунист и оставка?! Комунист и морал?!
  Логичен въпрос: как Костов да направи такива радикални промени, след като от тях сам той би бил засегнат - в качеството си на преподавал комунистическата идеология до 1989 г.?
  Логично заключение: виновни за този цирк с днешния БАН е самият български народ, избиращ неподходящи, лъжливи, егоистични и алчни управници, както и най-вече така наречената българска интелигенция. За която дори не се знае дали я има!

  Да видим сега какъв щке бъде следващият ход на демократичната общност в БАН - за да разберем дали изобщо я има, или има само отделни хора, които скоро ще бъдат уволнени и т.н.

 48. 48 Профил на 4o4o
  4o4o
  Рейтинг: Неутрално

  Хей, дубинушка, Юууухнем!

 49. 49 Профил на Полезно четиво
  Полезно четиво
  Рейтинг: Неутрално

  БАН СИ ОСТАВА БАСТИОН НА НОМЕНКЛАТУРАТА, “Стандарт”, 4 септември 1988 г.).
  http://www.geocities.com/kkabakciev_politart1/BAN.html
  Административен мастодонт на науката в България е Българската академия на науките. За миналото, настоящето и бъдещето на тази организация по принцип се говори под сурдинка, а редица аспекти от дейността й дори остават напълно скрити за обществеността. Ако следва да се отговори на въпроса кой е най-тъмният аспект в дейността на БАН, няма да е трудно да се установи, че това е именно контролът над научната дейност.
  Основен елемент в този контрол е така нареченото атестиране. Атестирането на научните кадри е регламентирано в чл. 42 на Закона за научните степени и научните звания (ЗНСНЗ), който гласи: “(1) Научните работници подлежат на периодично атестиране не по-рядко от един път на пет години. (2) Редът и начинът на атестирането се определят с правилник, утвърден от Министерския съвет.”
  До 1990 г. така регламентираното в ЗНСНЗ атестиране се извършваше, или най-малкото следваше да се извършва, въз основа на Правилника за атестиране на научните работници и специалистите с висше образование. От самото му название се вижда, че този правилник беше с универсално приложение – той засягаше както научните кадри, така и всички специалисти с висше образование. Трябва да се подчертае, че Правилникът беше добър – не само от гледна точка на изискването на закона, но и от позициите на здравия разум. Защото атестационната процедура се посреща различно от различните участници в нея (от ръководителя, от една страна, от подлежащия на атестиране, от друга), а Правилникът императивно изискваше атестирането непременно да се състои: независимо от желанието или нежеланието на който и да било от участниците.
  Налице обикновено са два основни типа отношение към даден предстоящ акт на атестиране. За недобре работещия е естествено да не желае да бъде атестиран – за да не проличи неефективността на работата му и неговата некомпетентност. И тъй като много ръководители протежират неспособните (с цел да нямат конкуренция, да си възпитат послушни помощници и пр.), такива лица могат или да не бъдат атестирани, или да бъдат атестирани повърхностно и неадекватно. И обратно, естествено за един учен с доказани приноси в науката е да желае да бъде атестиран – за да получи полагащото му се научно звание, по-добро възнаграждение и пр. Но добре работещите и принципните често са неудобни за ръководителите. Затова атестиране на способните и работещите в много случаи също така не се извършваше, и продължава да не се извършва.
  Публична тайна е, че до началото на демократичните промени в страната в немалко от академичните институции Правилникът за атестирането не се спазваше или не се спазваше стриктно, въпреки тоталния партиен контрол. А що се отнася до днешния ден, голата истина е, че императивно регламентираното в ЗНСНЗ изискване за атестиране понастоящем се нарушава масово и безогледно – както в БАН, така и във висшите училища. Тук трябва да се отбележи, че старият Правилник за атестиране наистина съдържаше изискването да бъде давана политическа оценка на съответния атестиран учен – в съответствие с нормите на тогавашното общество. Но това изискване не беше доминиращо в общия дух на Правилника. Затова разумно и логично щеше да бъде в годините след 1989 той да бъде запазен в основната си част, както това стана практически с цялата останала част от академичното законодателство, и единствено в този пункт да бъде коригиран.
  Но Правилникът за атестиране не беше коригиран. Той беше унищожен с един замах. От правителството на Филип Димитров? Нищо подобно! От правителството на Андрей Луканов, непосредствено след възкачването му във властта!
  С какво Правилникът за атестиране на научните работници и специалистите с висше образование, и без това често пъти несъблюдаван, привлече вниманието на Луканов в бурните месеци на гражданско събуждане и беше ликвидиран от него – април 1990 г.?
  Луканов беше един добре подготвен политически функционер. Той съзнаваше, че значителна подкрепа на политиката му можеше (и щеше) да се осъществи от страна на горните слоеве на йерархията в академичните среди – висшата академична номенклатура, техните проверени и постоянно контролирани безпартийни сподвижници. Луканов знаеше, че едно стриктно регламентирано в законодателството атестиране на научните кадри можеше в даден момент, при неизбежното бъдещо предаване на властта в ръцете макар и на отгледаната опозиция, да послужи на определени нездрави елементи в нея да се опитат да атестират академичната номенклатура – т.е. да поискат сметка на онези, които десетилетия бяха “строили социализма”.
  Засегнатите щяха да бъдат много. Всеки минал през университетската скамейка в периода до 1989 г. помни демагогията, лъжите и цинизма, пробутвани под формата на “научни трудове по икономика, философия, социология” и пр. Оценката на тези съчинения днес е категорична. Чрез тях бе съсипана икономиката на страната – въвлечена в безумни проекти, дирижирани от чужда сила. Чрез тях в голяма част от нацията бе индоктринирана една потисническа идеология. Чрез тях бяха преобърнати наопаки, или най-малкото изкривени, ценностите на националното изкуство и на културата, понятията за справедливост, чест, достойнство, дори принципите на всекидневното общуване между хората. Отделен въпрос е дали в България подобна атестация изобщо можеше да се състои – така, както това бе направено в Германия и комунизаторите в академичните институции на бившата ГДР бяха освободени от длъжност.
  И т.н.

 50. 50 Профил на Антон
  Антон
  Рейтинг: Гневно

  БАН е като Б-я. И Б-я е като БАН. Да се чудиш къде са Българите, че търпят нетърпимото начело с Триглавата Ламя.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 54. 54 Профил на П.Г.Удхаус
  П.Г.Удхаус
  Рейтинг: Неутрално

  БАН се оказа 18г след промените може би последната закостеняла тоталитарна структура за която времето е спряло!!Всички критики,дори и тези направени с користни цели са абсолютно верни!Науката е последното нещо което вълнува "уважаемите "академици!?Може да прозвучи грубо,но това е просто една демагогия и борба за собствено оцеляване!Вместо да си гледат внуците и правнуците тези озлобени старчета освен,че излагат себе си,нанасят и непоправима вреда на българската наука!И без това и досега БАН не се гледаше с добро око от българското простолюдие и новоизлюпените полуграмотни новобогаташи.Със днешното си поведение "академиците" активно допринасят за това нелицеприятно налагащото се обществото мнение!?Как от сега нататък ще търсят обществено признание?С какви очи?Кой ще е този наивник ,който ще им повярва??

 55. 55 Профил на читател
  читател
  Рейтинг: Неутрално

  Около 2/3 от бюджета на БАН отива за заплати, около 20% - за ток, вода и парно, а останалите 5-10% - за наука. По признаният на Юхновски "приходите на БАН са достигнали 40% от държавната субсидия", т.е. те и заплатите не могат да си изкарат с "науката", която творят. В БАН наистина тук-там може да е останал някой кадърен специалист, макар че ми се вижда невероятно млад и способен човек да се бъхта за 580 лв на месец, при условие че тази заплата я получава секретарка в средно голяма фирма. Проблемът на БАН е банален и той е, тази структура отдавна се е откъснала от реалния живот, капсулирала се е и съществува сама за себе си. А както виждаме, не се свени дори да нарушава законите на станата...

 56. 56 Профил на до 33
  до 33
  Рейтинг: Весело

  Яж, бе, яж, серсемино! И дипломата си за юрист яж, и дребулии, ако имаш - може и да нямаш. Същото се отнася и за Аятолаха, появил се пак тук, но под друго име. Май че тоя последният изобщо пък няма какво да яде! Язък, че само го е яд!

 57. 57 Профил на pich
  pich
  Рейтинг: Неутрално

  голям цирк! този памперс Юхи стана за резил, ама питам се аз, що за влечуги са тези стотина дето са гласували - гъзолизци някакви... по какъв начин са се "издигали"? и има ли право на съществуване организация, която позволява до върха й да се докопат подобни екземпляри и да харчат пари на данъкоплатците? - според мене не! Майката му е отделяне на институтите от академията и атестиране на институтите. Академията нека си остане, да се събират там старците на лаф и моабет. Такива говорилни има по цял свят.

 58. 58 Профил на без думи
  без думи
  Рейтинг: Неутрално

  "Агенция “Фокус”. Попитан дали не се притеснява, че изборът му като председател може да бъде оспорван заради възрастта му (71 години при ограничение до 70 за този пост) и заради поредността на мандата му (четвърти при допустими два), Юхновски отговори: “Ако това е по такива формални причини, всеки може да атакува, каквото си поиска”."

 59. 59 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: Неутрално
 60. 60 Профил на Наивник
  Наивник
  Рейтинг: Гневно

  Е, случи се - нещо като предизвестена смърт. Господата и дамите в ОС достигнаха поантата в беззаконията и безобразията, които се случват БАН, като наричат това демокрация. От тук насетне българският данъкоплатец има пълно основание да зададе въпроса защо следва да се плащат пари за учреждение, в което демонстративно се заявява, че то е над законите и над правилата фиксирани в собствения му устав.
  Днес стотина блюдолизци и лакеи утвърдиха сатрапията и мракобесието, властващи в БАН и добили небивали размери при управлението на сътрудника на някои служби Иван Юхновски. Дядовци, искащи да станат от член-кореспонденти академици и баби, и лели желаещи да бъдат като вечната Амбър, плюха с преголямо желание на собствения си фасон и утвърдиха с въодушевление гьонсуратщината като официална политика на това "научно поколение".
  И тези хора имат безсрамието да се наричат учени и да тръбят наляво и надясно какво богатство и какъв потенциал са те за нацията. Тези дами и господа телом може и да са тук, но духом живеят във времената на Априлския пленум, че и по-рано. И явно душевният им комфорт е съвсем наред.
  Този, който следва да задава въпроси оттук насетне е МОН и Прокуратурата.

 61. 61 Профил на Подвързачов
  Подвързачов
  Рейтинг: Неутрално

  Въпреки съпротивата
  Юхновски ще оре нивата.
  Макар че форумът кипи,
  "съдът" по-здраво ще го укрепи.

 62. 62 Профил на ИФТТ-БАН
  ИФТТ-БАН
  Рейтинг: Неутрално

  Само учените от ИФТТ-БАН бяха като снопа пръчки на Кубрат в защита на законността и справедливостта.
  Те и само те: ВЕЛИКИ СА !

  Така е защото са учениците на Великия Георги НАДЖАКОВ !!!

 63. 63 Профил на Аятолахът
  Аятолахът
  Рейтинг: Неутрално

  Поредица статии...
  Как партията бдеше над науката...
  БАН СИ ОСТАВА БАСТИОН НА НОМЕНКЛАТУРАТА...
  ЗА ДВАТА НАЙ-ЕДРИ ПРОБЛЕМА НА БАН...
  КОЙ УРОНВА ПРЕСТИЖА НА БАН В ЕПОХАТА НА ЧАЛГАТА?...
  http://www.geocities.com/kkabakciev_politart1/BAN.html

 64. 64 Профил на Пак аятолахът
  Пак аятолахът
  Рейтинг: Неутрално

  Туркменбаши и Банбаши

  Както е известно, в края на 2006 г. светът загуби цели двама от неколцината останали свои диктатори. В самия край на годината завърши земния си път един от най-кръвожадните в историята – Саддам, който беше обесен. Малко преди това, на 66-годишна възраст, взела, че спряла сърдечната дейност на пожизнения президент на Туркменистан Ниязов, известен още като Туркменбаши, т.е. "баща на всички туркменистанци".
  Бият на очи множество паралели между Туркменбаши и висшия номенклатурен деятел Юхновски, руснак и председател от 12 години на Българската академия на науките. На базата само на този факт лицето Юхновски може с пълно основание да бъде наречено Банбаши.

  Целият текст:
  http://tech.groups.yahoo.com/group/bulgarianscienceproblems/message/2395

 65. 65 Профил на analiz
  analiz
  Рейтинг: Неутрално

  Pocheten, ili emerutus oznachava navsiakade(osven moje bi v Burundi, Rwanda...):
  "WordNet: emeritus
  The adjective has one meaning: honorably RETIRED from ASSIGNED DUTIES and retaining your title along with the additional title `emeritus' as in "professor emeritus". Synonym: RETIRED"
  Vazmojnostta "POCHETEN CHLEN" da zaema shtatna dlajnost e absurdna, tochno tolkova kolkoto absurdna e prodaljavashtata ot savetsko vreme praktika v BG "shte go atestirame i shte MU otkriem KONKURS". Praktiki, tolkova unikalni kolkoto kimaneto s glava v znak na "da" pri bulgarite.
  Spored zakona na BAN, Yuhnovski sled navarshvaneto na 70 godini e PENSIONER. Provedeniat izbot ot OS na BAN niama nikakva pravna stoinost i posledici, prosto tova lice ne e eligibilno za kandidat za tozi izbor bideiki pensioner, nito vprochem da poluchava zaplata ot BAN ot momenta na ostavkata mu poradi pensionirane. Neshto poveche, vseki slujitel ili podelenie na BAN (i ne samo, naprimer predcedateliat na VAK), moje da otkaje da ispalniava vsiaka negova zapoved kato novopriet predcedatel na BAN. V takav sluchai, liceto Yuhnovski shte bade prinudeno da zevede delo, na koeto obache statuta mu na Predcedatel moje da bade atakuvano i shte mu se naloji da privede dokazatelstva che e izbran zakonno. Mnogo se samniavam che shte go napravi, koeto pak otvaria vratata za palna anarhia v BAN i po otnoshenie na BAN. Podoziram che tochno tova e celta na aktivnoto meropriatie "izbor na nov Predcedatel", za da se nameri obshtestveno priemliv pretekst za "privatizaciata" na BAN, toest post faktum legalizirane na veche razgrabenata nedvijimost i dorazgrabvaneto i. Stava vapros ne za i miliard evro, kakto pishe Monitor , a za dosta poveche!

 66. 66 Профил на И какво от това?
  И какво от това?
  Рейтинг: Неутрално

  На кой му пука кой е председател на БАН? Тази институция е абсолютно безсмислена тежест за бюджета. За каква наука изобщо може да се говори в БАН? За наука трябват много пари и висок интелектуален потенциал. Нито едно от тези две условия не могат да бъдат свързани с БАН - нито пари, нито истински учени има там. Но по социални причини все пак БАН ще продължи да съществува, също както и безумието Кремиковци - просто защото, ако ги закрият тези две майки-хранилници за София, по улиците ще се лутат в пъти повече безработни, и стъкмистиките на министърката Масларова за ниска безработица съвсем ще отидат на кино.
  Така че с този, или с друг председател на БАН, нищо няма да се промени...

 67. 67 Профил на yuhi - post-doc
  yuhi - post-doc
  Рейтинг: Неутрално

  Izbrannikat moje da zaobikoli zakonovoto ogranichenie ot 70 godishna vazrast za zaemane na dlajnost kato naprimer se naznchi (imenno, zashtoto zapovedta triabva da se podpishe ot nego samia) na grajdanski srochen dogovor, toest kato post-doc! A propos, moga da mu predloja deal, shte go naznacha v laba mi v USA, na po-visoka zaplata ot tazi na predcedatel na ban, da mie staklariata 6h na den, nali e himik! REZIL, REZIL, REZIL! "ne me e strah ot predsedatelia na BAN, strah me e ot BAN koito izbra tozi predse-datel"!

 68. 68 Профил на ИЕ-БАН
  ИЕ-БАН
  Рейтинг: Разстроено

  И в ИЕ гласувахме убедително нашите трима представители в ОС на БАН да искат спиране на избора. Но те не го направиха, при вот: 51 "за" срещу 7 "против" и 9 въздържали се.

 69. 69 Профил на Юхновски не е БАН!
  Юхновски не е БАН!
  Рейтинг: Неутрално

  Юхновски е типичен представител на "службите" и като такъв се намира под особената закрила на президента Гоце. Целта е да се препечелят милиони
  от многобройните имоти на БАН. Така например, скритата приватизация вече е започнала на територията на Атомния център (8-ми километър), като са приватизирани няколко парцела, единият от
  които обхваща Института по електроника, а на другия приватизиран терен се намира балелефът
  на световно известния български физик Георги Наджаков, чието име носи Институтът по физика на твърдото тяло.
  Във връзка с множеството постинги на лаици по
  въпросите на науката ще отбележа, че независимо
  от унизителните условия, основните институти на БАН в областта на природните науки се намират на
  едно средно европейско ниво като качество на научната продукция. В България все още има научни
  експерти (80% от които са в БАН), които могат критично да оценят съвременните тенденции в световната наука и технологии Ако унизителните условия на труд се запазят още 5-10 години, ние сме заплашени от пълен провал като европейска държава, защото не само че науката у нас ще бъде напъно ликвидирана, но дори няма да има индивиди, които разбират какво става по света. Така че на
  тези, които пледират за закриване на БАН ще
  кажа "Не режете като маймуни дървото, на което можете да стъпите"

 70. 70 Профил на Балък
  Балък
  Рейтинг: Любопитно

  Крайно време е учените в БАН да излязат на пазара на труда както всички останали българи и учени в целият цивилизован свят.Печелиш конкурс за даден проект,свършваш работата,оценяват я и получаваш парите.Със сегашните разбирания БАН е сиропиталище за бавно развиващи се.Струвами се, че по брой на академици,член- кореспонденти,професори,старши и младши научни сътрудници на глава от населението сме на първо място в света.

 71. 71 Профил на шихан
  шихан
  Рейтинг: Любопитно

  А сега накъде?! Нали требе се яде? Ах тунеядска му Андрешковщина!

 72. 72 Профил на яко
  яко
  Рейтинг: Любопитно

  от Наивник Анонимен, Гневно днес, 18:37 60 Обиден или неуместен коментар?

  Е, случи се - нещо като предизвестена смърт. Господата и дамите в ОС достигнаха поантата в беззаконията и безобразията, които се случват БАН, като наричат това демокрация. От тук насетне българският данъкоплатец има пълно основание да зададе въпроса защо следва да се плащат пари за учреждение, в което демонстративно се заявява, че то е над законите и над правилата фиксирани в собствения му устав.
  Днес стотина блюдолизци и лакеи утвърдиха сатрапията и мракобесието, властващи в БАН и добили небивали размери при управлението на сътрудника на някои служби Иван Юхновски. Дядовци, искащи да станат от член-кореспонденти академици и баби, и лели желаещи да бъдат като вечната Амбър, плюха с преголямо желание на собствения си фасон и утвърдиха с въодушевление гьонсуратщината като официална политика на това "научно поколение".
  И тези хора имат безсрамието да се наричат учени и да тръбят наляво и надясно какво богатство и какъв потенциал са те за нацията. Тези дами и господа телом може и да са тук, но духом живеят във времената на Априлския пленум, че и по-рано. И явно душевният им комфорт е съвсем наред.
  Този, който следва да задава въпроси оттук насетне е МОН и Прокуратурата.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 74. 74 Профил на Rael
  Rael
  Рейтинг: Разстроено

  И за пореден път безобразието се извършва не просто със съгласието и сред мълчанието на агнетата, а с тяхно лично участие и гласуване. По-овча нация няма, щом дори нейните учени са овце.

 75. 75 Профил на дърд изкуфелник
  дърд изкуфелник
  Рейтинг: Гневно

  Ей Иван Юхновски, посрами се говедо такова на стари години и затварди тезата, че от 60-70г старци само изкуфели идеи могат да се очакват. Кой сега ще ти помни откритията ти бе глупак с глупак такав. Остана в съзнанието на хората като престъпник, гонещ собствените си интереси погазвайки закона, погазвайки всички нас- хората от народа.
  Радвам се, че стана за смях дърд изкуфелник
  До един месец прокуратурата ще постанови, че избора ти е противозаконен, т.к. си над 70г.
  Лаком ГЪЗ глава затрива.
  Кой каквото прави и Господ не може да му направи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK