Всяка година в Квебек се заселват около 800 българи

Всяка година в Квебек се заселват около 800 българи


Всяка година в Квебек се заселват около 800 българи, съобщи днес във Варна Христина Мирчева - отговорник в имиграционната служба на канадската провинция във Виена. Тя допълни, че документи ежегодно подават около 1000 наши сънародници. По последни данни в провинцията в момента живеят около 4000 българи.


Интересът към имиграция в Квебек е много голям във всички страни от Източна Европа, обясни Мирчева. По думите й в службата във Виена всяка година постъпват около 6000 молби. Най-много са кандидатите от Румъния.


Подалите документи се оценяват по точкова система. Основните критерии са владеенето на английски или френски език, образованието и професионалният опит. Реализация в провинцията могат да намерят без проблеми специалистите по химия или физика, инженерите, водопроводчиците, монтьорите.
Минималната заплата е 8,5 долара на час, но при по-търсените специалисти може да достигне и до 40 долара на час. Годишната средна работна заплата е около 50 000 долара.


Документите могат да се подготвят за месец. Необходимо е и да се представи удостоверение за платени социални осигуровки. Много от българите обаче се обръщат към консултантски фирми за подготвянето на необходимите документи, за което плащат около 1000 – 2000 евро. Това са излишни пари, коментира Мирчева. Тя поясни, че кандидатите могат да бъдат насочени към консултантска фирма от съветниците на бюрото във Виена.


Констатирани са и случаи, при които българи са получавали помощ за попълване на документи за имиграция от лица, представящи се за адвокати или представители на канадското правителство у нас, а реални такива няма. Друга важна особеност, която трябва да знаят българите, решили да емигрират в Квебек е, че те ще започнат да получават безплатна медицинска помощ три месеца след пристигането си. За този период трябва да си осигурят частна здравна карта.
----------------


Още за емиграция в Квебек:


www.go-to-quebec.net

Ключови думи към статията:

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на някакъв
  *****
  Неутрално

  Емигрирайте братя и сестри, бегайте, че то с тия управленски шутове горе...

  Иначе в Кебек (по местному) в момента е към минус не-знам-колко-си градуса, така че си вземете и топли дрешки

 2. 2 Профил на no Québec pas
  *****
  Неутрално


  Квебек е стара дестинация. Какъв е смисъла да имигрираш на другия край на света след като България е часто от ЕС и може да се работи спокойно в Европа.

 3. 3 Профил на v quebeck
  *****
  Неутрално
 4. 4 Профил на Iwo
  *****
  Неутрално

  След емигриране в Квебек сигурно ще дойдете да си търсите работа в Алберта. Някои наричат Алберта Канадския Сибир, но тази година температурите бяха под - 20-25 градуса само 4-5 седмици. Иначе леда ще си остане от 1 Октомври до 1 Май.

 5. 5 Профил на mango
  *****
  Неутрално

  има ли нещо за крадени там, щот тука по4нааме втори път да го крадем, 4е и трети - губим интерес,пък и тренинг?!

 6. 6 Профил на дзъ
  *****
  Неутрално

  по-добре на северния полюс при мечките отколкото при хората

 7. 7 Профил на дзъ
  *****
  Неутрално

  пропуснах си запетаята

 8. 8 Профил на Занзибар
  *****
  Неутрално

  Ами то в Квебек е минус градуса, но тук има едни уреди наречени печки, а за предвижване през зимата има едни машини наречено автомобили.
  В БГ първо открийте топлата вода преди да говорите ...

 9. 9 Профил на Живееща в Кебек
  *****
  Разстроено

  Нито едно от нещата написани по-горе не е истина. Живея от 5 години в Кебек. Минималната заплата ще бъде 8.50 от 1 май 2008. Все още не е. Средната заплата е от 24 до 30 хиляди. Има разлика в заплатите ако си емигрант или местен. НЯМА НУЖДА ОТ СПЕЦИАЛИСТИ. ТРАБВАТ ИМ БАЧКАТОРИ!!! Не познавам ниакой със заплата 40$/час (дошал и започнал на тази заплата). СТИГА ЛЪЖИ!!! ВСИЧКО Е РЕКЛАМА!!!!

 10. 10 Профил на от Занзибар
  *****
  Неутрално

  Аз пък познавам хора и с над 40$ на час.
  Според зависи от средата, в която се движи човек.
  Като се живее сред просеци, няма как да се види някой с голяма заплата.
  Всеки си намира средата, която му харесва и съди според нея.

 11. 11 Профил на Живееща в Кебек
  *****
  Неутрално

  Явно си много объркан и заблуден. Първо, не знаеш аз в каква среда съм и освен това аз съм написала само фактите и не се изхвърляй. Прочети внимателно какво съм написала. Много поздрави.

 12. 12 Профил на Занзибар
  *****
  Неутрално

  От това в каква среда си разбрах - 8.50 на час. Айде моля ти се.
  А и поне от това което си написала е видно че доста повече врме съм тук.
  Мини 15-чката на час и тогава ще си лафя с теб.

 13. 13 Профил на Живееща в Кебек
  *****
  Весело

  Много си зле, по-зле даже от колкото си мислех.

 14. 14 Профил на Занзибар
  *****
  Неутрално

  Айде живеещата не се ядосвай че си разконспирирана 8.50 не взимат вече дори и новодошлите.
  Да не би твоите 5 г. да са около 5 месеца?

  Така ще да е явно.

 15. 15 Профил на Kam jiveeshtata v Kvebek
  *****
  Неутрално

  Abe Jiveeshtata ti oshte ne si razbrala che mejdu specialist i bachkator niama razlika????
  Kakvi sa tezi gluposti kadeto pishesh????
  Dori i businesmana e bachkator!!!!!!!
  Mnogo si zadrastena!!!!!
  Daje mnogo!!!!

 16. 16 Профил на God
  *****
  Неутрално

  "Живееща в Кебек" & "Занзибар" са достойни чада на майка Булгаристан. Е оти ручахте жабета та си не останахте в Гоцеленд да си мерите пишките?

 17. 17 Профил на Do God (#16)
  *****
  Неутрално

  Браво!!! Изпревари ме,но това е нормално - нали си Господ

 18. 18 Профил на taraliolio
  *****
  Неутрално

  това дето го разпражиат е пална глупост

 19. 19 Профил на Ex-Quebecois
  *****
  Неутрално

  Квебек или Кебек на местния кебекуа (табарнашки) диалект е една изостанала провинция с ниски заплати, високи данъци, сибирски студ и грозен селски френски, който дразни ушите. Отидох там през 2000 година и само след 2 седмици пребиваване разбрах, че това не е моето място и се преселих в провинция Онтарио, което е доста по-добра дестинация. Но, както казват някои от коментиращите, за какво ще идвате на село, като Европа вече е отворена? Буквално няколко месеца след като си взех канадското гражданство през 2005 се преселих на едно много по-красиво, спокойно и уредено място, наречено Швейцария. Но, всеки сам си решава къде да ходи, няма нужда да се караме, по-добре да обменяме информация.
  Аз моа да ви кажа примерно, че в Квебек се чака средно по 10 часа за спешен случай. Лекарите са в недостиг, защото масово се преселват в Онтарио и САЩ. Средното им образование е пълна скръб, а така нареченият закон 101 за опазване на френския език в провинцията си е направо тоталитарен закон. Фанатизмът на местните сепаратисти е потресаващ. С две думи, селения до шия. Заплатите са ниски и доста българи стоят на социални помощи там или работят за мижави заплати. Най-добре е да се имигрира в Западна Европа, според мен, но все пак ако сте решили да ходите в Канада, отивайте в Онтарио или Албърта.

 20. 20 Профил на Въпрос
  *****
  Неутрално

  Е, кажете в крайна сметка, става ли за живеене там или не?

 21. 21 Профил на за Квебек
  *****
  Неутрално

  Брат ми е там вече от 1 година и засега е доволен.
  Това за здравеопазването обаче е вярно, по-принцип спешните случаи минават бързо, но ако ти се наложи някакъв друг преглед, наистина може да се чака с месеци.
  За българите, които живеят само от социални също е така (ЗА СЪЖАЛЕНИЕ).
  Но общо взето зависи човек какво иска.
  Ако обичате спокойния и уреден живот и нямате кой знае какви амбиции - става.

 22. 22 Профил на За живота
  *****
  Неутрално

  Да става за живот, спокойно, красиво и уютно е.

 23. 23 Профил на 8U
  *****
  Неутрално

  Здравейте, не искам да се заяздам просто бих попитал :
  Коя друга държава/ провинция би се похвалила СЪС факта: ДОКТОРИ, ИНЖЕНЕРИ, АДВОКАТИ, ХИМИЦИ са пица/куриери/ТИР драйвери ???
  Пица ДОМИНОС-Дорвал, Калифорниан Пица ( които аз знам) са типичен пример за лоби на БЪЛГАРИ-специалисти !!! Просто проверете :
  ДОМИНОС Дорвал, 475 Av Dumont, Dorval, QC H9S 5W2 - (514) 828-5000

 24. 24 Профил на наянкосливатасестринсин
  *****
  Неутрално

  Знам и английски, и френски, 2 висши, не мисля да емигрирам. Да живееш другаде си е личен избор. Но. В чужда къща си. Натрапник някакси. Дори добре платените и образованите на големи длъжности ги гледат с недобро око. Аз няма да поканя на ракия, новия си комшия дошъл от село на 50 км от града и купил апартамент в блока. И двамата сме българи, езикова бариера няма.

 25. 25 Профил на emigrant
  *****
  Неутрално

  Tova reklama li e, ili novinarska publikacia?

  Минималната заплата е 8,5 долара на час, но при по-търсените специалисти може да достигне и до 40 долара на час.

  Samo $40 na chas? Tova li e tavana za specialist?

  Годишната средна работна заплата е около 50 000 долара.

  Tova, razbira se, ne e viarno.

  Ves pak, Quebec e po-dobro miasto ot Francia za niakoi, koito znae frenski i ne iska da uchi angliiski. Nai-malkoto, kato se premestite v Quebec shte ponauchite i angliiski i edin hubav den kato vi pisne ot shovinizam, shte se premestite v Ontario, British Columbia, ili USA.

 26. 26 Профил на ИнаЛА
  *****
  Неутрално

  Какво се разправяте за Българи в Квебек? Навсякъде са едни и същи, ако приемате мнение от момиче на 23 години.
  За цифрите заплатите не желая да коментирам само едно знам - ако си специалист с образование, опит и език - ЩЕ ВЗИМАШ ПАРИ! Ами как иначе!? Даже за езика ще те изчакат да навлезнеш! Но, ако си селчо или пък немаш грам желание или образование - веднага се залепваш за пицата, ТИР-а или строителството и така си оставаш! Да, за начало, но после... НЕпростимо!
  Навсякъде е същото - дали ще дойде в чужда страна лют селянин от свинеферма в Парижко предградие или Италияияиянец-ц собственик на крава с бело виме, или наш баш бабаит или късокрака сервитьорка от Чепръчене - горе долу раликата не е голяма. Само езика. Разликата идва от преди това - в Европата са ги научили да УВАЖАВАТ ПАРАТА И ДА РАБОТЯТ! А наште са ги научили да са ТАРИКАТИ И ДА НЕ УВАЖАВАТ СЪНАРОДНИЦИТЕ СИ! ОСОБЕНО СТАРИТЕ ЕМИГРАНТИ - ПЪЛЕН ВЪЗДУХ! Като Тупана - големи ама празни! Само дрънкат и пият бири, иначе са големи философи! И младите долу! Това правят!
  Ето ти тук в Ел Ей - старите са окупирали 2 Църкви и една компания, която наричат клуб. Ама не се казва клуб по какво? По "нощно напикаване" ли, по "бързо пиене на бира и бавно мислене"? Всичко знаят един от шефовете там - един Райчо че е престъпник-и тук и в България. И по вестниците тук и в България го пишат от години. И кво - сбрал е пенсионерите, сложил е въоръжена охрана и готово. Изгони има тук един журналист да не го пише. Йорданка Христова му пя на ухо за $1500 "сухо". Иначе на Васко Найденов не му дадоха виза, а тя е турист и си пее на воля и в други градове!
  Иначе Райчо е елементарен уличен тарикат, натрупал опит от лежането по затворите без никаква професия и абсолютен лузър в бизнеса. Ако не се брои че е известен че прави хубави кебапчета в една от църквите. Писаха във вестниците, че и единият поп е нелегален, но пропуснаха да кажат, че е прибрал в Храма една жена с дете, която пък е сервитьорка в клуба/без професия, позната е че реди цветя за празници/.
  Съдят се помежду си, бият се. А бе общо взето т.нар. "български клуб" е затворен за българи. Очаквам да започнат да стрелят!
  ОООООО страшна е българската идилия! Страшна! НЕМА БЪЛГАРИН КОЙТО ДА СЕ ЗАНИМАВА С БЪЛГАРИ И ДА Е ИЗКАРАЛ ПАРИ! Или е прецакан или пие бира от мъка!
  Наше село не гледа как "ДА РАБОТИ" с теб, а "КАК ДА ТЕ ИЗРАБОТИ"! Обществената дейност я видяхме! Само ще добавя, че сега и разни измислени бизнесмени чичковци-мераклии с изсъхнали глави, и те се включват в борбата за "голият български кокъл".Само младите сме си добре - НЕ ни пука и и НЕ се занимаваме с малоумни старци! А иначе ни е адски трудно, но се оправяме! А и повечето говорим английски, а те и 100 години да изкарат се тая - ще има фрийуейчето и траша и сума ти глупости....
  Наздраве! Ако ще ЗАМИНАВАТЕ ЗА КЪДЕТО И ДА Е - ТО ИЗБИРАЙТЕ ПРОФЕСИЯТА СИ, ЕЗИКА И СИ ОПРЕДЕЛЕТЕ ВРЕМЕ ЗА ПРОБА! НО НАЙ-ВЕЧЕ ВНИМАВАЙТЕ С КОГО СЕ СЪБИРАТЕ! Българското ще запазите - не бойте се! Ще си намерите приятели, където и да сте!
  Както каза Занзибар - Всеки си намира средата, която му харесва и съди според нея!
  Всъщност за това се спори през цялото време в този постинг.
  Каквото си надробиш, това ще сърбаш! НЕ се сърдете на никого! От Пекин до Квебек, от зала България до Холивуд, от Болшой театър до Сидней опера - все едно и също! Хората искат професионалисти, а не лаладжии. Ето тук във форума можем да се разтоварим, но не и между хората! Там се иска друго!!!

 27. 27 Профил на Drug
  *****
  Неутрално

  Екс-Кебекоа го е написал точно и ясно. Ще добавя само, че си нямате идея каква дива безработица е, което пък е добре дошло за всеки мушмурок решил да си изкара живота на социални помощи. Това последното бе възможно по мое време (началото на 90-те, днес не знам защото вече не съм там). Може би минималната надница да е станала 8.5 канадски долара на час, но това е преди таксите (а, те са от 25% до над 50% в зависимост от много неща). За разлика от БГ има и сейлс такс, тоест като купуваш каквото и да е с тези 8.50 плащаш мисля около 8% такса. Средната годишна заплата от 50,000, която наистина взимат специалисти с више образование и научни степени (ако си намерят работа по специалността, иначе пица деливъри или каби) е всъщност $25 на час. Ако имате 4-членно семеиство с тази заплата ще предпочетете да живеете на социални помощи. Там поне няма да плащате наем (или символичен), а много от сметките за дългата зима (7 месеца) ще ви бъдат покрити.
  *
  Та, кому-как...

 28. 28 Профил на Optimist
  *****
  Неутрално

  В крайна сметка, фактите са, че положението в родината ни никак не се оправя и наши сънародници продължават да търсят оцеляване в чужбина. А разбира се, че навсъакъде по света "ако не работиш, няма да ядеш", тези социални и комунистически истории да се носиш на гърба на хората, които работят на мен поне са ми срамни....

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 30. 30 Профил на Някой, на който му е писнало от лъжливи "вестници"...
  *****
  Гневно

  Е, как можа само на един-двама от всички изказали се "специалисти по Канада" тук да направи впечатление, че публикацията е не само жалък опит за publiсity, но и изключително грешна като факти... А, www.go-to-quebec.net освен, че няма нищо общо с държавните сайтове на Квебек е и поредната фирми4ка, който надъхва и без това отчаяни българи...това е друг въпрос!! 50000 средна заплата...?! Средната заплата е далече под това ниво. Всяка година се заселвали 800 българи, а там имало сега 4000... В Квебек от България се имигрира от 10 години и само до преди 2-3 години всеки ден пристигаха по 5 семейства, може и повече. Само в Торонто /за пример!!/, където по официални данни е най-голямата БГ "общност" извън България /заедно с Чикаго/, има вече над 15000 българи. А по неофициални са доста над 30000...
  Иначе мнения колкото искаш, точно като по форумите за темата онлайн: елате, не идвайте, тук е хубаво, в къщи е по-хубаво - стойте си там и прочие...!!
  Хора, има едно единствено място, където може да се получи точна информация за емиграция в Квебек и това е сайта на провинця Квебек за имиграция, и то не български: http://www.immigration-quebec.gouv.qc.ca/en/index.asp
  "Дневник", направо се излагате с подобни изцепки и непроверена информация... !! Нищо чудно, че все по-малко хора ви четат и то все случайно.

 31. 31 Профил на до Някой, на който му
  *****
  Неутрално

  Абе пич ти къде видя че www.go-to-quebec.net е фирма?
  Ама защо само сульо и пульо говорят глупости?

 32. 32 Профил на Помощ
  *****
  Неутрално

  Хора идете и вижте как се помага БЕЗПЛАТНО на хората тук:

  http://www.go-to-quebec.net/forum/

  Къде видяхте фирми не ми стана ясно. Срам нямате ей ... и ми говори за лъжи.
  ЛЪЖЕЦ!!!

 33. 33 Профил на батето
  *****
  Неутрално

  До 19 : Приятелю щом в Швейцария ти се вижда цивилизовано, значи е много зле с Квебек наистина!

  Но нека се разберем за нещо друго - тия "българи" в квебек българи ли са или канадци? Турците в България турци ли са или българи?
  Българските граждани не са автоматично българи <=> или са ?
  КАнадските граждани канадци ли са или българи?
  Стига в двойните стандарти - емигрирането е бягство - ако си плащаш данъците другаде (не в БГ), ако работиш за друга икономика ( не БГ), ако имаш къща другаде, ако остаряваш другаде, ако те погребат другаде - какъв българин си. Нито по документи нито по местостоене! Може би в душата - това е невидимо и недоказуемо.Помислете за Родината си! Бие я изоставихте чисто егоистично и чакате да си стъпим на краката и да се връщате за да предявявате претенции! Защо? Вие сте БЕЗРОДНИЦИ и това е безвъзвратно за много от вас! Приемете го! И спрете (ако обичате) да се наричате българи! Помолете новите "РОДИНИ" да ви дадат името си - да се преродите!
  Най-вече се дразня когато турци и цигани се представят за българи по света!
  Не желая да цапате името на България!
  Слугувай си там и по-добре ходете по други сайтова! Ние сме доказали, че нашите проблеми ги решаваме добре и без вас. И ще цитирам Библията :"Те съгрешиха вкупом и вкупом станаха ненужни!"
  Чао НЕНУЖНИЦИ!
  До писане БЪЛГАРИ!

 34. 34 Профил на Инфо ...
  *****
  Неутрално

  А между впрочем форума е хубав.

  А номер 19 ... смешник - Ex-Quebecois настоящ мухльо.

 35. 35 Профил на От Стефан - живеещ в Квебек
  *****
  Неутрално

  Много интересни мнения прочетох. И във всяко от тях има частица истина. Няма да се мъча да обобщавам, а само ще кажа и моето мнение по три въпроса – за работата, за брутните заплати / чистите доходи и общо за Канада.
  .
  1. По повод на заплатите.
  Всичко е много индивидуално. Има хора всякакви - и които работят за 40-50 дори и за повече долара на час. Има и такива, които работят за 8.00 долара на час (минимална раб. заплата в момента е 8 или 8.25 – не знам точно). Но за голямата заплата просто трябва да се преборите. Може и за 100, и за 200 долара да се преборите. И за повече. Но никой няма да Ви я даде ей така. Колкото е по-висока заплатата, толкова е по-жестока конкуренцията. Понякога за 1 място се борят по 500 и повече души. По принцип има достатъчно специалисти за всички специалности. Може би е по-лесно на тези, които имат занаят - електротехници, водопроводчици и др. Но за да защитят своите работници от новодошлите, в Квебек има т.н. ордери. Например има Ордер на електротехниците. Т.е. за да имаш право да работиш като електротехник трябва да положиш изпит (един или няколко) и след това можеш да си търсиш работа. Например на един мой приятел, който беше работил няколко години като електротехник в Австралия му трябваха 3 години за да влезе в ордера – или не му приемаха документите, или не искаха да го пуснат въобще в сградата, или нямали бланки, или нямало място за него на изпита и т.н. Просто не го пускаха да припари. Като погледнеш имената на членовете - всички са френски и английски. Много рядко има някое чуждо име. Но там става въпрос за поне 30 долара на час в началото.

  2. Квебек, а и мисля, че и Канада, са за семейства. Данъците за хората с високи доходи са голями - 40 и повече процента (Ако си сам и взимаш 45 000 долара годишно). Но за хората с ниски доходи държавата им помага - дава пари под някаква форма. Има различни програми за подпомагане на семествата с ниски доходи. Едната е ‘Prime au travail‘

  http://www.revenu.gouv.qc.ca/fr/particulier/impots/impot/credit_remb/prime_travail/montant.asp

  Например: Семейство с 2 деца. Единият член работи и взима 9 долара на час, или приблизително 19 000 долара на година. От тази програма ще получите 2 409 долара от държавата като помощ. Предвид че облагането е семейно, на тази сума ще платите някакви данъци, но те са много малки. Може би от порядъка на 400 долара общо (федерални и провинциални). т.е. стават 21 000 долара чисти. За децата ще получавате средно по около 440 долара месечно за всяко. Т.е. 12х2х440 = 10 560 долара. Плюс още по 100 долара на месец за всяко дете до 6 г., но те се облагат. – тези 2400 долара ще го сложа накрая в сметките. Те се получават чисто и максимумът се взима до доход около 23 000 - 24 000. След тази сума те започват да намаляват. Т.е 21 000 + 10 560 = 31 560 долара годишно. И евентуално още 2 400 за деца до 6 г.

  (http://www.habitation.gouv.qc.ca/programmes/allocation_logement.html)

  Т.е. това са минималните доходи на едно двучленно семейство при което единият родител работи, а другият - не.
  Сега за разходите. Ще дам цените на някои основни пера. Наем-615 долара за 4 и половина (нещо като 3 стаен апартамент) в един от добрите квартали, електричество (всичко е на електричество – отопление – поддържам минимум 22-23 градуса в целия апартамент, топла вода, пералня, сушилня, миялна, печка, осветление, климатик – 1200 долара годишно). Храна. Ако си готвиш и ако имаш време да пазаруваш главно от магазините, в които имат специали (промоции), тогава около 400 долара на месец са достаъчно. И до тук са 13 580 долара. Телефон, кола, бензин,GSM, дрехи, обувки, неща за училище и т.н. - 8 000 долара на година. Стават 21 580. Остават 10 700 (+2400 за 2 деца до 6 г.) долара за други разходи – спестявания, застраховки и т.н. – по лично усмотрение.
  Ако обаче не си готвиш вкъщи, тогава нещата загрубяват – може и 1000 долара за храна да не ти стигнат. И 2000 можеш да похарчиш. Въобще има цени всякакви и за всеки – нещо можеш да го купиш за 1 долар, и за 5, че и за 10. Ще дам един пример. Има грозде по 2.99 за либра 454 гр. – 6.50 за кг. Но преди 3 дена купих същото от Бонанза – италиански магазин в Монреал, касетка от 8 кг грозде за 7.99 - за справка - http://www.publisac.ca/newpublisac/upload/Publisac/Circulaire/Binde3543.pdf

  Та накратко – можеш да живееш спокойно с 1600 долара на месец, но можеш спокойно да похарчиш и 5 000 долара на месец. Че и даже 10 000.

  Та накратко да обобщя – Канадската държава се грижи за теб да имаш един добър минимален доход, особено за семействата. Когато си сам, нещата доста са различни и загрубяват. Но пък ако взимаш около средната заплата – по 30 000 долара годишно – т. е. 60 000 за двамата, 36 000 чисто (при приблизително 40 процента данъци – но не е изчислено абсолютно точно), тогава взимаш доста по-малко детски - 1640 годишно. Т.е. 37 640 годишно. (http://www.cra-arc.gc.ca/benefits/menu-e.html). Е, се получава се малък парадокс. Взимаш близо 41 000 повече бруто, а чисто – само 6800?!? Но така е устроена Канада. Разбира се, взимат ти високи данъци, но имаш една много добра социална защита. Грижи се общината да извозва снега от улицата, където живея, независимо че е третостепенна, детските градинки се поддържат много добре, безплатен басейн, безплатна библиотека с книги, CD, DVD-та и видеокасети, символични такси в центровете за забавления (нещо като българските читалища) но с далеч по-добра база и още много други. Наистина, понякога се чака за лекар – но общо взето ако си спешен случай, минаваш много бързо. Друг е въпросът дали това ти харесва или не. Ако бързаш – има частни клиники – плащаш 125 долара (или повече – зависи от доктора) и те приемат доста бързо – там просто няма хора. Но мога да Ви кажа, че когато човек наистина закъса, особено когато става дума за дете – просто нямаш грижа за нищо – само да си гледаш детето. Никой не ти казва – ама Вие сте дошли от друга страна – пари за Вас няма. Стандартната медицинска осигуровка покрива практически всики основни разходи. И никога не казват – ами това лекарство го нямаме – идете да си го купите от аптеката. За лечение, което струва 500 000 долара, да не ти вземат нито долар го има в много малко страни по света. И нещо много важно – досега не съм видял лекар да ти иска пари (подкуп). В България май не си спомням случай да не са ми искали. Все те гледат в ръцете. И се чувстваш виновен, че си платил веднъж медицинската осигуровка и де си му дал само 50 лева в плик (защото просто нямаш повече).

  Та в заключение:
  Надали някой може да разкаже за живота така, както всеки един ще го види през собствените си очи. Всичко е много индивидуално. Един гледа, че по пътищата има дупки и ще си счупи новото BMW. Втори гледа децата да са нахранени, да има къде да живеят и да им е топло и светло. И да получат едно добро образование. Трети гледа дървените къщи и се чуди тези хора нямат ли бетон. Четвърти си казват, че е много добре, като плащаш около 300 долара за отопление на 3 стаен апартамент – 2 стаи, хол и кухня с трапезария близо 90 квадрата ЗА ЦЕЛИЯ ОТОПЛИТЕЛЕН СЕЗОН от поне 6 месеца, като поддържаш поне 22-23 градуса в жилището. Пети гледа, че е много студено – макар че откакто съм в Канада (вече 6 години) така, както съм мръзнал, висейки по спирките или возейки се в автобусите и трамваите на софийския градски транспорт, тука никога не съм мръзнал. Животът е устроен така, че когато е студено, ти да не си навън за повече от 10-15 минути (е, освен ако не искаш да си стоиш навън). Та примери за и против мога да измисля хиляди. Зависи как гледаш на бутилката – дали е наполовина пълна или е наполовина празна.

  Просто трябва да дойдеш и да видиш. Както е рекъл шопо ‘Око да види, ръка да пипне’.

 36. 36 Профил на Koko
  *****
  Неутрално

  Аз съм бил само за малко в Канада (Онтарио), но това което Стефан казва е самата истина. Ако имате малки деца и желаете спокоен живот, без лишаване от основни неща, Канада става. Иначе е загуба на време, скука. Сравнено с възможностите в Щатите си е пълна скръб ...

 37. 37 Профил на за Koko
  *****
  Неутрално

  Да така е но като отидеш в САЩ ако не те застрелят на улицата, то ако се разболееш, като отидеш на лекар после трябва да обявиш персонален фалит (личен опит). Защото аз след 2 г. плащане по 500 долара на месец здравна застраховка, като дойде време за лека медицинска манипулация, трябваше да доплатя още 5000.
  Сега съм в Канада и съм далеч по-доволен. Замених големите пари за голямата сигурност и смятам че не сбърках.

 38. 38 Профил на За Квебек
  *****
  Неутрално

  Какво спорите вижте какво е казал представителя на Квебек относно всичко това:

  http://www.go-to-quebec.net/index01a.htm

  Елементарно.

 39. 39 Профил на wute
  *****
  Неутрално

  33 да иде на лекар...Такива "патриоти4ни" говна като ги 4уя или про4ета ми се ще да им се изповръщам в устата...

 40. 40 Профил на Seneca
  *****
  Неутрално

  Защо, когато се съберат няколко българи вместо да си помагат и обменят информация се стига до лични нападки, доказване кой е по-по най и т.н. Да не говорим, че истината за всеки е различна, на един му харесва един начин на живот, на друг съвсем различен начин на живот.

  Моите съвети към всички, решили да имигрират са следните: 1. Решете точно какво искате, пари, спокоен живот, да ловите риба през уикендите или да ходите на опера и театър, какъв климат понасяте, големина на населеното място и т.н. и т.н. Трябва да се влияте и от това какъв език говорите и каква професия, умения, адаптивност имате и какво сте готов да жертвате в името на имиграцията. Щом си дадете ясна сметка за тези неща едва тогава започнете да проучвате имиграционните дестинации, но не чрез щравителствени сайтове, а чрез новини от местни тв канали, вестници, он лайн цени в магазини, форуми и т.н., за да добиете по-добра представа какъв е животът там.

  А, истината е различна за всеки, защото всеки си гледа от своята камбанария и това е нормално. Примерно за мой приятел от Лондон, Виена е малък и евтин град, в който той с удоволствие идва заради богатия културен живот и красива архитектура. Но, скоро говорих с един тексаски турист от малко градче в Тексас, който ми каза нещо съвсем различно. За него Виена е скъп, огромен и претъпкан град, с тесни улици и малки коли и изобщо не го интересуваше чудесният градски транспорт нито оперите и симфоничните концерти, защото човекът се кефи да си кара големия джип из необятния Тексас, да язди кон и да ходи за риба през уикендите. И изобщо не му пука, че нищо не се случва в малкото му градче с един Уолмарт и 1 Макдоналдс в центъра. Сега ще кажете, "тоя е егати тъпият селяндур!" Но, по-добре е да уважаваме изборът на другите, защото това, че сме различни прави животът по-интересен. И с Канада е същото, ако сте живели в голям български или западноевропейски град и сте свикнали с многобройни кафенета на открито, огромни пешеходни площи, развит градски транспорт, богат културен живот като във Виена, Лондон, Мадрид, Берлин, София, ако се озовете в град Квебек, Троа Ривиер, Ред Диър или Калгари, Албърта леко ще ви се стъжни, като видите как в 17 ч. улиците се опразват и имате чувството, че живеете в град от 50 000, а не в милионен град като Едмънтън примерно. Но, ако идвате от Севлиево, Павликени, Харманли, Полски Тръмбеш или друго подобно малко градче, където така или иначе нищо не се случва едва ли ще сте толкова разочаровани от заспалия вид на Едмънтън, Гатино или Берн, примерно. Аз, примерно, като гледам от моята камбанария не бих живял в Канада или Северна Америка, нито Австралия или Нова Зеландия. Аз съм университетки преподавател, а жена ми е преподавател по цигулка. И двамате обичаме богатия културен живот на Европа, пешеходните улици, откритите пространства пълни с хора, красивата архитектура и т.н. Расизмът не ни пречи, защото в нашите среди той не се усеща, а отдруга страна децата ни получават качествено австрийско образование, а не като в Северна Америка да се учат до 6 клас на таблицата за умножение и деление. От друга страна, професиите ни са такива, че имаме възможност да пътуваме по целия свят. Но, това е нашият избор и не искам да го налагам на никого. Пак казвам, ако искате голяма кола, широки магистрали, никакви хора по улиците с малки изключения, голяма талашитена къща, живот от работа вкъщи и 2 седмици годишна отпуска, то Канада е за вас, но нека вески сам си реши какви са му приоритетите.

 41. 41 Профил на Seneca
  *****
  Неутрално

  И още нещо, не е зле да престанем с тези сравнения България-Канада, България-Австрия, България-САЩ. България е най-бедната страна в ЕС и е ясно, че с която и западна страна да я сравним- България губи. А, щом сте решили да имигрирате значи дилемата пред вас не е България или някъде по света, а по скоро дилемата ви е- къде по широкия свят да ида. Затова по-добре правете сравнения Канада-Австрия, САЩ-Канада и т.н. Успех на всички!

 42. 42 Профил на Wilhelm Tell
  *****
  Неутрално

  Ето едно интересно сравнение Германия-САЩ и като гледам доста неща важат и за Канада.
  http://math-www.uni-paderborn.de/~axel/us-d.html#toc#toc

 43. 43 Профил на Интересно
  *****
  Неутрално

  Абе те гората цял форум направили, безплатен да се помага и да се дава информация:

  http://www.go-to-quebec.net/forum/

  Какво толкова му философствате. Гледам пишат се хора, които хал хабер си нямат какво е там. Ми питайте да ви кажат.
  А за тия дето са "уж" живеещи в Квежек и смао поприплакват че е зле във форума намерих една мого интерсна статия:

  http://www.go-to-quebec.net/forum/viewtopic.php?t=7

  Я да видим сега колко ще познаят себе си в нея

 44. 44 Профил на Vency do #43
  *****
  Неутрално

  Да туи за Бонго е вярно, обаче този дето го е писал не е много добре с българската граматика, предполагам и с английската или особенно с френската. Та за туи реве.

  Но горе долу е прав само дето ако си малко по-умен и късметлия, и си приравниш дипломите (поне в САЩ ги признават, моита и на жена ми ги приравнихме), и говориш, и пишеш на съответния език може да се намери сносна и добре заплатена работа. Има пречки но за имигрантите винаги има пречки на всякъде по света.

 45. 45 Профил на Zorro до Vency
  *****
  Неутрално

  Vency каква граматика бе пич какви 5 лева ... разказа си е супер трепач. Направо в целта. Да го попрочетат разни такива дето само проплакват че там е зле ... ама се на злето си седят ... живи да ги ожалиш клетите Бонговци

 46. 46 Профил на Koko
  *****
  Неутрално

  Да, здравните осигуровки в Щатите са мафия. Трябва да имаш късмет да не те изработят. Дано скоро и тук да въведат нещо подобно на канадската система. Тогава въпросът къде да се имигрира в Северна Америка ще бъде окончателно решен. Дотогава - good luck.

 47. 47 Профил на Лупи за Koko
  *****
  Неутрално

  @Koko до тогава я камилата я камиларя ...
  Наслаждавай си се на спокойния живот и това е.

 48. 48 Профил на кандидат за Квебек
  *****
  Неутрално

  Извинявам се много но гледах сайта и искам да знам дали някой може да ми помогне с тази таблица:

  http://www.go-to-quebec.net/index02a.htm#category1

  Има неща които не са ми ясни.
  Благодаря много.

 49. 49 Профил на Canuck
  *****
  Неутрално

  Ако ще имигрирате в Канада, отивайте в провинция Онтарио или Албърта. 50% от бизнес имигрантите напускат Квебек след първоначална имиграция там, както и 1/4 от останалите имигранти и това не са празни приказки, а конкретни данни и факти, публикувани от канадския професор по икономика Don DeVoretz ето тук:
  http://www.iza.org/index_html?lang=en&mainframe=http%3A//www.iza.org/iza/en/webcontent/personnel/photos/index_html%3Fkey%3D89&topSelect=personnel&subSelect=fellows

  Вие сами си отговорете на въпроса защо напускат тези хора, както и много канадци, родени в Квебек и отиват в Онтарио, Албърта и САЩ.

  Но, тъй като имиграцията по провинциалната програма на Квебек е доста по-бърза от другата процедура, която е за цяла Канада- федералната, аз ви съветвам да учите френски няколко месеца, да подадете документи за Квебек и като си вземете канадската имиграционноа виза право в Торонто или Калгари.

  Но, ако искате ниски заплати, високи данъци и фанатизирани сепаратисти, за които надписите на английски и ученето на английски са престъпление, отивайте в Квебек. На мен лично не ми се живее с подобни дебили като местните кебеква-ква-ква и затова съм в Онтарио. От друга страна имам и приятели и познати в Монреал, които са доволни от живота там, въпреки, че на едни от тях детето им вече пее песничката "Аз сам малък кебекуа" и активно му промоват мозъка с табарнашка пропаганда. Въпрос на вкус, но аз лично предпочитам обслужване на английски, децата ми да говорят английски и да знаят, че се намират в държавата Канада, а не в несъществуващата държава кебек, която съществува само в болните мозъци на шепа сепаратисти. За мен лично не е нормално да има ЕЗИКОВА ПОЛИЦИЯ, която да заличава надписи на английски и да глобява хората, които са ги сложили, защото подобно чудо съществува в прехваления Квебек. Монреал е бил финансов център на Канада само преди 30 години, но заради дебилната политика на местните, повечето англофони, заедно с бизнеса са се преместили в Торонто и затова сега познайте кой е финансовият център на Канада до три пъти.

 50. 50 Профил на dalechen
  *****
  Неутрално

  Ако трябва наново да избирам между западна европа и с. америка, пак ще избера с.америка. както някои по-долу споменаха, ако си сам, и си готов да поемаш рискове, тогава Щатите са за предпочитане пред Канада. А относно Квебек и другите провинции, хайде да не се правим на големи разбирачи... ако имаш диплома от канадски университет, говориш английски и френски(лично за мен френският е много важен език,та дори и в Албърта), специалността ти е добра и си готов да работиш сериозно, няма значение къде ше се установиш. Имам познати канадци от Онтарио, които предпочетоха Монтреал пред Торонто. Относно сепаратистите в Квебек, да има ги, но са малцинство и то на доизживяване. Нов референдум няма да има, а и да има то ще е пълен провал за сепаратистите. А относно неподплатените изказвания на някои тук за селския френски на кебекарите...ей българино, чуй се първо как говориш чужди езици па после давай акъл. Аз лично страшно много харесвам кебекарския акцент, защото за разлика от френския е отворен и много звучен. Някой от вас опитвал ли се е да говори, като си държи устните във формата на кокоши гъз...ей това е френският френски. Много благодаря, но не съм мазохист, затова и ме кефят кебекарите.

 51. 51 Профил на TTODOROVA
  *****
  Неутрално

  БЛАГОДАРИМ ЗА ИНФОРМАЗИАТА

 52. 52 Профил на Булгаристан
  *****
  Весело

  Хаха БГ-то член на ЕВРЕЙСКИЯ СЪОЗ. Къде може да се работи спокойно бре заблудени народе.

  Поза никаква. Стойте там и си мизерствайте на плюсови температури и празни хладилници.

 53. 53 Профил на ШЕФ
  *****
  Неутрално

  Няма ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ народе не го ли разбрахте, има обаче ЕВРЕЙСКИ СЪЮЗ

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK