Семейство без брак - вече и по закон

Семейство без брак - вече и по закон

© ShutterstockВ момента, в който в САЩ са на път да извадят думите сватба и развод от правната терминология и окончателно да ги заменят с домашно съжителство и разтрогване на връзката, в България законодателят за първи път се сети, че близо 300 хил. души живеят в двойки без "подпис". Готов е нов Семеен кодекс, който ще замени действащия от 1985 г., който на практика е същият като този от 1968 г. Така уредбата на семейните отношения у нас ще скочи от зрелия социализъм направо в 2008 г. Системата, според която бракът е задължителен, за да се създаде най-малката клетка на социалистическото обществото и за да се гарантира, че домакинството има само един апартамент и вила, ще бъде сменена с имуществен договор между съпрузите за имотите и фактическо съжителство.


Фактическо съжителство


По данни на националната статистика 51% от децата, родени през 2006 г., са на двойки, които живеят без брак. Затова новият Семеен кодекс регламентира т.нар. фактическо съжителство. Ще има два вида - регистрирано и обикновено. Основната разлика между двете е, че за баща на детето, родено през регистрирано фактическо съжителство, ще се счита партньорът на майката. Освен това той ще е длъжен подобно на съпруг да се грижи за децата в семейството, а ако двойката се разбере, може да плаща издръжка при прекратяване на съжителството. Регистрацията на конкубината ще става в кметството или общината, а за отписването ще е достатъчно заявление на един от партньорите.
Искане на един от съпрузите ще е достатъчно и за разтрогване на брака, предвижда новият кодекс. От нормативния акт е отпаднала хипотезата, че раздялата не се допуска, ако е поискана от виновния съпруг, а другият настоява бракът да се запази. Така в миналото ще остане култовата заплаха "докато съм жив(а) няма да му (й) дам развод". Ще е възможен и развод, при който съдът няма да е задължен да се произнесе кой е виновен за трайното и непоправимо разстройство на брака. Освен това при раздяла по взаимно съгласие няма да е нужно да се чака да изтекaт три години от сключването на брака.


Тези нововъведения предизвикаха недоволството на по-консервативните. Според тях улесненията при разводите потъпкват правото на децата да растат в семейство с двама биологични родители. От "Асоциация общество и ценности" обявиха подписка срещу въвеждането на фактическото съжителство. Извършването на подобни промени в Семейния кодекс разкрива узаконяването на обществената безотговорност, твърди Стоян Георгиев от асоциацията. Според него най-потърпевши от признаването на фактическото съжителство ще бъдат жените и децата. По-лесното разтрогване на брака би било грубо потъпкване на правата на децата да живеят в семейство с двама биологични родители, e мнението на организацията. Тя се позовава на изследвания, според които децата на разведени родители имат по-нисък успех в училище, по-податливи са към употреба на алкохол и наркотици и са в по-лоша физическа и психическа форма.


Срещу част от идеите скочиха и от ДПС, чиито избиратели нямало да разберат съжителството без брак. Няма как да им обясним за какво се прави тази промяна, тъй като те вярват в изконни ценности като семейството, обясни депутатът Фатме Илияз. Според нея партията остро ще критикува тази промяна и ще предизвика дебати в пленарната зала.


Нито дума за двойките от един пол


За други обаче новият Семеен кодекс не е достатъчно съвременен и либерален. В него по инерция или нарочно е записано, че фактическото съпружеско съжителство е между мъж и жена. Така той изключва хомосексуалните двойки от съвременна уредба на отношенията им. Пропускът предизвика реакцията на българската гей организация "Джемини", която призова законодателите да се събудят и да признаят правата на децата на хомосексуалните двойки, които на хартия се водят на самотен родител. "Историята", разказана в писмото на организацията до медиите, илюстрира какво означава непризнаването на хората от еднакъв пол на правото да регистрират съжителство:


"Нашият син Максим си има две майки. Докато биологичната му майка е бременна и вече е в 45-дневните болнични преди раждането, нейната партньорка не може да си вземе отпуск, за да я гледа, което ще е възможно за двойките от различен пол. Големият ден идва и биологичната майка ще ражда. Нейната партньорка още е на работа, защото няма право да отиде да държи ръката на любимия си човек. След работа партньорката й отива в родилното, където обаче нямат право да й дадат информация за здравето на майката и на детето, защото по закон те нямат нищо общо. Изписват майката и детето и въпреки че има огромното желание да помогне, се оказва, че партньорката на биологичната майка е абсолютно безпомощна в жестоката битка с общината и социалните. Тя не може да внесе документите за издаване на акт за раждане на бебето, защото според Семейния кодекс те нямат нищо общо. Наближава време за първото посещение на бебето при педиатър и ваксинацията. Отново партньорката на биологичната майка може само да е морална подкрепа и най-много да носи чантата на бебето до лекарския кабинет, защото те тримата нямат никаква законова връзка.


В следващите 18 години двете майки стискат палци и палят свещи биологичната майка да е жива и здрава, защото няма кой да гледа малкия. Не дай боже да се разболее тежко или да почине - тогава детето отива при живите й родители, а ако са се споминали - в дом за осиновяване. Тогава партньорката й, човекът, с който са живели години наред заедно и който синът им познава и обича, ще трябва да "се състезава" с непознати осиновители. Не дай боже детето да се разболее и биологичната му майка да е извън София, защото нито има кой да го заведе на лекар (законно), нито може да вземе решение за здравето му. Партньорката на биологичната майка на нашия син не може да го запише на детска градина, нито на училище, нито може да го вземе от там в края на работния ден."


Според проф. Огнян Герджиков от НДСВ, който поде кампания за популяризиране на идеите в новия Семеен кодекс, парламентът надали ще приеме съжителството между хора от един и същ пол. Все пак най-важно е благосъстоянието на детето и затова съм сигурен, че ще има сериозни дебати, каза той и прогнозира, че българите ще узреят за тази промяна след 20-30 години.


В САЩ вместо развод - разтрогване на връзката


Няколко американски щата обсъждат предложения за промени в законодателството, с които термините женитба и сватба да бъдат заместени от новото понятие домашно съжителство. В щата Мериленд проектът, който предвижда премахваме на израза "граждански брак" и замяната му с "правни отношения при домашно съжителство", се дискутира в местния парламент. Това не са само семантични промени. Те отразяват съществуващи реалности, които и в исторически план, и при днешните условия са изключвали брак. Робите, живеещите на семейни начала от различни раси, и двойките от един и същи пол са пренебрегвани от брачното законодателство. С векове децата са травматизирани и ощетявани морално и материално заради положението и според семейното право - дали са пълноправни граждани или "незаконни".


"Сватба, женитба - забравете - казва сенаторът от Мериленд Джейми Раскин, - нека те да останат само като религиозни институции." Вече дузина американски щати не използват понятието развод, вместо него при съдебния процес се използва терминът разтрогване на връзката. Разводът е като социална стигма - единият съпруг е виновен, другият - невинен, а в живота далеч не е така. В тези щати при развод не се налага задължението за издръжка на съпругата (впрочем досега само мъжът беше задължен да плаща до живот на бившата си жена). Задължението остава, но е заменено от по-неопределеното "подкрепа". В много щати се променят и отношенията с децата при разтрогване на семейството. Вместо попечителство над децата от единия родител и право на посещения на другия се предпочитат понятията родителска отговорност и родителско време. По този начин се избягва налаганото отношение, че единият родител е по-важен и по-значим от другия.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK