Паметникът "1300 години България" противопостави Бойко Борисов на Стефан Данаилов

Шефът на НДК се заел с възстановяването и доизграждането на монумента

Паметникът "1300 години България" противопостави Бойко Борисов на Стефан Данаилов

© КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВПаметникът "1300 години България" пред Националния дворец на културата ще бъде възстановен от инициативен комитет начело с Христо Друмев заради честването на 130-годишнината от обявяването на София за столица. До това решение се стигна след дълги спорове между Министерството на културата и Столичната община. Министерството вмени на кмета Бойко Борисов монументът да бъде реставриран. "Да го възстановяват веднага. Да не съм го правил аз тоя паметник? Да взема да направя аз на Станишев паметника! Защо не са го направили те", отговори Борисов, който не е убеден в естетическите му качества, а и смята, че за това ще са нужни не по-малко от 5 млн. лева.


В спора кой да се заеме с реставрирането на паметника министерството изпрати до медиите документи, с които доказва, че теренът под паметника е общинска собственост и затова общината трябва да вземе участие в неговото възстановяване. В самото начало на първия си мандат (13 януари 2006 г.) Борисов е изпратил до министерството писмо, в което пише, че паметникът е в окаяно състояние и предлага той да бъде разрушен. На негово място кметството има намерение да бъдат поставени възпоменателните плочи на загиналите от 6-и пехотен полк. Кметът подканва министъра на културата Стефан Данаилов, ако има друго решение, да предложи начин за възстановяването и стопанисването му. На което министър Стефан Данаилов изисква от кмета Бойко Борисов предложение за подкрепа, за да внесе в Министерския съвет на постановление, с което правителството да отпусне средства.


Тревогите на министър Данаилов
В пространния отговор министърът, "споделяйки тревогата на обществото" за съдбата на паметника, го запознава с решение на специална комисия в министерството. Тя е председателствана от заместник-министъра на културата Иван Токаджиев, а в нея влизат арх. Борислав Абаджиев, председател на дирекцията по опазването паметниците на културата в министерството, председателят на Съюза на архитектите в България Иван Станишев (брат на министър-председателя) и други функционери, свързани с архитектурата и скулптурата. Докладчици са авторите на проекта - скулпторът Валентин Старчев и проектантът арх. Атанас Агура. Комисията предлага паметникът да се възстанови в спешен порядък. Оттам нататък министерството ще предложи на правителството да отпусне средства и за експертизата, и за осъществяването на проекта. И тук следва израз, който буди недоумение - "подкрепя предложението на общината за запазване, възстановяване и изпълнение на първоначалния проект с използване на първоначалния проект". Според разпространения от министерството акт за публична частна собственост тъкмо общината е собственик на терена под паметника. Актът носи датата 23 октомври 2001 година.


Борисов обаче не знае откога тази собственост се води на общината. "Не ги ли е срам тия кукувици долни? Това е официалният ми коментар", възмути се кметът. Той се срещал с арх. Агура и останалите по повод възстановяването на фонтаните пред НДК. Тогава се установило, че паметникът е държавен. И продължи да задава въпроси: "Защо не са ми пратили писмо на мен? Защо, след като трета година са на власт, не са го направили? А сега, като пратих експерти, които установиха, че е опасен, и ще го бутнем, пращат по вестниците глупости." И предупреди, че освен това не трябва да се забравя, че възстановяването ще струва 5 милиона лева.


Христо Друмев сравни общината с талибаните


Генералният директор на НДК Христо Друмев обаче се заел със задачата и мотивите му били продиктувани от това, че по време на срещата на ЮНЕСКО през февруари тази година основната му грижа била как да избегнат гостите им да преминат край паметника. А на този форум се взели важни решения - София да стане център за опазване на културното наследство в Югоизточна Европа. Освен това бил много тъжен, когато преди години талибаните разрушили в Афганистан гигантски статуи на Буда, защото не го харесвали.


Сегашната акция на Друмев се дължала на поканата да участва в инициативния комитет за отбелязване на 130-годишнината от обявяването на София за столица. "Аз предложих, понеже виждам, че общината не иска нищо да направи, да ми го дадат за три години, като гарантирам, че той ще бъде много по-добре направен, каза Друмев. Аз вече съм уговорил и фирмата, имам и дебел проект." Друмев се среща през ден с авторите на проекта и останалите участници в комисията. Трябвало само кметът Бойко Борисов и общинският съвет да му предоставят паметника на НДК. "Ако смятате, че от паметник се печели...", бе краткият му коментар.


Друмев отказа да отговори дали е намерил средства за финансиране, защото това било ноу-хау и някой щял да си го присвои. Засега сигурно е участието на "Главболгарстрой".


Недовършен и неузаконен


Според проектанта на паметника арх. Атанас Агура въпросът със собствеността е формален. По-важното е да се намерят средства. Там има сериозни довършителни работи. Според него още навремето паметникът останал недовършен и сега се подема акция да се довърши, а не просто да се възстанови. "През 1980-81 г. много се бързаше да се завърши по случай 1300-годишнината. Част от конструкцията на паметника не е довършена по проекта. Съществува съмнение, че паметникът не само не е бил довършен, но и не е бил узаконен навремето, когато беше направен заедно със сградата на НДК. Бил е монтиран там колкото за откриването.


Авторът Валентин Старчев е възмутен, защото никой не е искал неговото съгласие за събаряне на паметника. Той го причислява към художественото наследство, към което отношението е такова. Отношението на столичани към монумента обаче не е еднозначно. Още по време на откриването на НДК той бе назоваван с неособено лицеприятни имена, а след промените се оказа, че е бил построен за сметка на пенсионния фонд.Господин Борисов, споделяйки тревогата на обществеността във връзка с лошото състояние на паметника "1300 години България", намиращ се в центъра на гр. София пред НДК, на 20 04.2006 г. бе проведено заседание на комисия, назначена със заповед на министъра на културата № РД 09-121/28.03.2006 г. за национално значими мемориални комплекси.


министърът на културата Стефан Данаилов


"Знаете ли колко бях тъжен през 1997 г., когато талибаните в Афганистан взривиха статуята на Буда, защото не я харесваха, и хич не ми се иска до НДК някакви съвременни талибани да взривят още един паметник?"


Генералният директор на НДК Христо Друмев


"Не ги ли е срам тия кукувици долни? Това е официалният ми коментар"


кметът на София Бойко Борисов

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK