Паметникът "1300 години България" противопостави Бойко Борисов на Стефан Данаилов

Шефът на НДК се заел с възстановяването и доизграждането на монумента

Паметникът "1300 години България" противопостави Бойко Борисов на Стефан Данаилов

© КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВПаметникът "1300 години България" пред Националния дворец на културата ще бъде възстановен от инициативен комитет начело с Христо Друмев заради честването на 130-годишнината от обявяването на София за столица. До това решение се стигна след дълги спорове между Министерството на културата и Столичната община. Министерството вмени на кмета Бойко Борисов монументът да бъде реставриран. "Да го възстановяват веднага. Да не съм го правил аз тоя паметник? Да взема да направя аз на Станишев паметника! Защо не са го направили те", отговори Борисов, който не е убеден в естетическите му качества, а и смята, че за това ще са нужни не по-малко от 5 млн. лева.


В спора кой да се заеме с реставрирането на паметника министерството изпрати до медиите документи, с които доказва, че теренът под паметника е общинска собственост и затова общината трябва да вземе участие в неговото възстановяване. В самото начало на първия си мандат (13 януари 2006 г.) Борисов е изпратил до министерството писмо, в което пише, че паметникът е в окаяно състояние и предлага той да бъде разрушен. На негово място кметството има намерение да бъдат поставени възпоменателните плочи на загиналите от 6-и пехотен полк. Кметът подканва министъра на културата Стефан Данаилов, ако има друго решение, да предложи начин за възстановяването и стопанисването му. На което министър Стефан Данаилов изисква от кмета Бойко Борисов предложение за подкрепа, за да внесе в Министерския съвет на постановление, с което правителството да отпусне средства.


Тревогите на министър Данаилов
В пространния отговор министърът, "споделяйки тревогата на обществото" за съдбата на паметника, го запознава с решение на специална комисия в министерството. Тя е председателствана от заместник-министъра на културата Иван Токаджиев, а в нея влизат арх. Борислав Абаджиев, председател на дирекцията по опазването паметниците на културата в министерството, председателят на Съюза на архитектите в България Иван Станишев (брат на министър-председателя) и други функционери, свързани с архитектурата и скулптурата. Докладчици са авторите на проекта - скулпторът Валентин Старчев и проектантът арх. Атанас Агура. Комисията предлага паметникът да се възстанови в спешен порядък. Оттам нататък министерството ще предложи на правителството да отпусне средства и за експертизата, и за осъществяването на проекта. И тук следва израз, който буди недоумение - "подкрепя предложението на общината за запазване, възстановяване и изпълнение на първоначалния проект с използване на първоначалния проект". Според разпространения от министерството акт за публична частна собственост тъкмо общината е собственик на терена под паметника. Актът носи датата 23 октомври 2001 година.


Борисов обаче не знае откога тази собственост се води на общината. "Не ги ли е срам тия кукувици долни? Това е официалният ми коментар", възмути се кметът. Той се срещал с арх. Агура и останалите по повод възстановяването на фонтаните пред НДК. Тогава се установило, че паметникът е държавен. И продължи да задава въпроси: "Защо не са ми пратили писмо на мен? Защо, след като трета година са на власт, не са го направили? А сега, като пратих експерти, които установиха, че е опасен, и ще го бутнем, пращат по вестниците глупости." И предупреди, че освен това не трябва да се забравя, че възстановяването ще струва 5 милиона лева.


Христо Друмев сравни общината с талибаните


Генералният директор на НДК Христо Друмев обаче се заел със задачата и мотивите му били продиктувани от това, че по време на срещата на ЮНЕСКО през февруари тази година основната му грижа била как да избегнат гостите им да преминат край паметника. А на този форум се взели важни решения - София да стане център за опазване на културното наследство в Югоизточна Европа. Освен това бил много тъжен, когато преди години талибаните разрушили в Афганистан гигантски статуи на Буда, защото не го харесвали.


Сегашната акция на Друмев се дължала на поканата да участва в инициативния комитет за отбелязване на 130-годишнината от обявяването на София за столица. "Аз предложих, понеже виждам, че общината не иска нищо да направи, да ми го дадат за три години, като гарантирам, че той ще бъде много по-добре направен, каза Друмев. Аз вече съм уговорил и фирмата, имам и дебел проект." Друмев се среща през ден с авторите на проекта и останалите участници в комисията. Трябвало само кметът Бойко Борисов и общинският съвет да му предоставят паметника на НДК. "Ако смятате, че от паметник се печели...", бе краткият му коментар.


Друмев отказа да отговори дали е намерил средства за финансиране, защото това било ноу-хау и някой щял да си го присвои. Засега сигурно е участието на "Главболгарстрой".


Недовършен и неузаконен


Според проектанта на паметника арх. Атанас Агура въпросът със собствеността е формален. По-важното е да се намерят средства. Там има сериозни довършителни работи. Според него още навремето паметникът останал недовършен и сега се подема акция да се довърши, а не просто да се възстанови. "През 1980-81 г. много се бързаше да се завърши по случай 1300-годишнината. Част от конструкцията на паметника не е довършена по проекта. Съществува съмнение, че паметникът не само не е бил довършен, но и не е бил узаконен навремето, когато беше направен заедно със сградата на НДК. Бил е монтиран там колкото за откриването.


Авторът Валентин Старчев е възмутен, защото никой не е искал неговото съгласие за събаряне на паметника. Той го причислява към художественото наследство, към което отношението е такова. Отношението на столичани към монумента обаче не е еднозначно. Още по време на откриването на НДК той бе назоваван с неособено лицеприятни имена, а след промените се оказа, че е бил построен за сметка на пенсионния фонд.Господин Борисов, споделяйки тревогата на обществеността във връзка с лошото състояние на паметника "1300 години България", намиращ се в центъра на гр. София пред НДК, на 20 04.2006 г. бе проведено заседание на комисия, назначена със заповед на министъра на културата № РД 09-121/28.03.2006 г. за национално значими мемориални комплекси.


министърът на културата Стефан Данаилов


"Знаете ли колко бях тъжен през 1997 г., когато талибаните в Афганистан взривиха статуята на Буда, защото не я харесваха, и хич не ми се иска до НДК някакви съвременни талибани да взривят още един паметник?"


Генералният директор на НДК Христо Друмев


"Не ги ли е срам тия кукувици долни? Това е официалният ми коментар"


кметът на София Бойко Борисов

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 66
  *****
  Неутрално

  Много по- добре е да се събори и да се възстановят плочите с имената на загиналите воини.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 4. 4 Профил на Микеланджело
  *****
  Неутрално

  Златните години за паметникостроителите от времето на Людмила Живкова отминаха. Що грозотия остана като фикални образувания по изстрадалата ни страна и що пара беше потрошена. И тези пишман архитекти и "ваятели" имат наглостта да претендират грозотиите им да продължат да съществуват! Несъстоятелното сравнение с талибаните може да направи само хрантутник като гореспоменатият непоклатим управител на НДК.

 5. 5 Профил на Анонимно
  *****
  Неутрално

  по-голяма грозотия от петоркилия седмо***ник май не съм виждал. Може би само Централна Гара му е ж категорията. Няма смисъл от такива псевдо паметници, ако могат да бъдат наречени паметници

 6. 6 Профил на Barbarossa
  *****
  Неутрално

  Тоя па, талибаните му били рушали паметника. А га бутнахте плочите на 6-ти полк и ги затрихте, та се наложи Кеворк (арменец!!!) да обяви акция по издирването им по Всяка Неделя? Талибани в България са комунистите и техните наследници. Махането на петокрилния седмо**й е якция по премахване на талибанското комунистическо наследство от оная тъпа откачалка Людмила. Апропо, "Камбаните" също не е зле да бъдат бутнати. Те поне не са в центъра и не пречат толкова, ама са не по-малко грозни.

 7. 7 Профил на anti-Hristo Drumev
  *****
  Неутрално

  Христо Друмев като го иска - да плати от джоба си за дабъде преместен в двора му. Аз плащам данъци на тази община и не желая парите ми да се пилеят за това грозно ....нещо! Съгласен съм с 66 - да се събори и да се възстановят паметните плочи. Те поне значат нещо за хората.

 8. 8 Профил на I.E. Stankov
  *****
  Неутрално

  Дано да го въстановят петокрилия:
  http://www.e-stankov.com/blog/?p=100

 9. 9 Профил на Каманисти, аман
  *****
  Неутрално

  Да го превърнат в мавзолей на мутро-социализма и да затворят вътре Петков, Гоце, Станишката, Доган, Маджо, Маргините и всичката подобна паплач!

 10. 10 Профил на цветарката Гица
  *****
  Неутрално

  Аха, пак демагогия, накрая след целия цирк -бизнес центъра от зала България ще е тук,щото там не го разрешиха, бъдете сигурни.

 11. 11 Профил на Въпроси и предложения
  *****
  Весело

  Това "нещо" е паметник на коя "култура" по-точно?

  "Авторът Валентин Старчев е възмутен, защото никой не е искал неговото съгласие за събаряне на паметника. "

  Старчев, ми то и ти не си искал нашето (на гражданите) съгласие да си цвъкнеш некадърността насред площада...

  Предлагам министър Данаилов, Друмев и компания да си организрат благотворителен бал и да си съберат нужните милиони за паметника. Ако намерят достатъчно бунаци, де.

  Интересно ми е, ако "спасителите" на това "художествено наследство" трябва да се бръкнат в собствения си джоб, колко ли ще им се откъсне от сърцето?

 12. 12 Профил на модерна
  *****
  Неутрално

  навремето парижани са били възмутени от Айфеловата кула, но след време вкусовете се сменили и са я възприели.За съжаление,
  ужасното нещо пред НДК няма да се хареса, колкото и поколения да се сменят! не е ли показателно, че за 27 години хората така и не свикнаха и не разбраха худ.му ценост? Авторите да се замислят за това ! Предлагам да се покрие със зелени увивни и цъфтящи растения- хем ще се скрие, хем ще го"запазим"!

 13. 13 Профил на vlood
  *****
  Разстроено

  Според мен пък трябва да си остане там такова, каквото си е сега. Не виждате ли символиката на 1300 години България и това, в което се е превърнал този "монумент"? Според мен трябва самия той да се асоциира с България, и това, което е останало от нея след 1300 години - един ужас, който всички искат да разкарат, защото пречи и само грози пейзажа.

 14. 14 Профил на Zo
  *****
  Неутрално

  Бил е толкова тъжен, че се е напил от мъка до забвение и е забравил, че движението "Талебан" разруши паметника на Буда в Бамиян ЧЕТИРИ години по-късно през 2001!!!

 15. 15 Профил на ralchev
  *****
  Гневно

  махнете това скеле от там .мамкамуууууууу

 16. 16 Профил на 448
  *****
  Неутрално

  за пореден път комунистите ще докажат, че ни им пука за мнението на хората, а бойко - че го е шубе да поеме отговорност и да постъпи като мъж. дори и тези, които са против събарянето, не са казали, че паметника им харесва. все увъртат за история, за ценностите, дори друмев не може да го понася този паметник. всички го мразят

 17. 17 Профил на anti BKP
  *****
  Неутрално
 18. 18 Профил на Слави
  *****
  Неутрално

  Вижте, паметника не е хубав сега, плочките са паднали, всичко е ръждясало, Но.......! Но, ако това нещо се оправи, ако металното скеле се изчисти, полира или там каквото е , ако се лепнат стъклени плочки или нещо пак толкова естетическо, ако се освети, ако пак се напише гордо" Върви народе възродени в основите на паметника, то тогава той щеше да изглежда съвсем различен, щеше да се гледа съвсем с друго око! Нека да не рушим наследството ни, било то от комунизма, било то от някой друг период през, които сме минали! Това творение може да бъде различно, сигурен съм, подкрепете ме!

 19. 19 Профил на Защото
  *****
  Неутрално

  Те, комунистите, само паметници им дай да правят - от грозни, по-грозни. И каквото им хрумне, все си го пишат изкуство. Той и Румен Петков всеки момент ще се изкаже за паметника. Прилича му.

 20. 20 Профил на R.Ivanov
  *****
  Неутрално

  Повечето, които тук дават мнение за паметника, не са го виждали в неговия истински вид. Аз също съм против сегашния му вид и много бих желала колкото може по-скоро той да бъде възстановен в първоначалния му вид. Защо трябва да рушим това, което веднъж е направено. Изобщо много от българите са обсебени от разрушителната стихия, а едва ли са създали нещо в живота си. Но... дайте да рушим! Докога ще бъдем вандали! Историческото ни минало, колкото и грозно да е било то, трабва да остане. Ако не искаме миналото да се повтаря, трябва да го съхраним, за да ни напомня за себе сил Уроците на историята са нещо велико!

 21. 21 Профил на ВП
  *****
  Гневно

  Напълно подкрепят Слави и всички, които са за запазването и реставрацията на паметника. Наистина, ако се ремонтира, освети и т.н. паметникът ще придобие съвсем друг вид.
  А това дали този или онзи го харесва или не е въпрос на лично мнение.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK