Скандалът "Батак" една година по-късно

Каталогът от несъстоялата се изложба бе представен официално в Берлин


Какво остана една година по-късно от скандала "Батак"? Купища вестникарски статии в България, в немската преса само няколко, но в най-авторитетните издания, достатъчни, за да привлекат вниманието на германските политици, неприятното чувство как може да се употребява историята в реалната българска политика, объркани и разтревожени от крайните реакции у нас европейци. И естествено каталогът от несъстоялата се изложба "Батак като място на памет". Той най-после имаше своята официална премиера в залата на Института за Източна Европа на Свободния университет в Берлин миналия петък.


Поучени от случилото се преди година и опита за представянето му в България през декември в Червената къща, нарушен от протестиращи членове на младежкото ВМРО, сега организаторите в германската столица бяха въвели строг списък на поканените. И
двама бодигардове за всеки случай


през вратата на залата.


"Никога не сме отричали, че клането се е случило, онова, което ни занимаваше, бе как функционира колективната памет", обяснява историкът от Свободния университет - Берлин, Улф Брунбауер, който като научен ръководител на дисертацията на културоложката Мартина Балева и съaвтор на каталога също се оказа в центъра на събитията миналата година. В средата на април 2007 двамата направиха опит да представят проучването си върху отражението на баташкото клане от 1876 г. в художествени произведения.


На представянето в Берлин се говореше повече за възприемането на събитията през различните периоди на българската история и най-вече за най-новия поглед към костницата в Батак. Онова, което занимаваше присъстващите, в по-голямата си част историци и културолози, е


защо българите загубиха самоидентификацията си с модерността


а се обърнаха към миналото по израза на Евгения Иванова, преподавател в НБУ и един от лекторите на събитието. И защо това се случи през 2007 - годината, когато страната стана член на Европейския съюз и би трябвало уверено да гледа в бъдещето.


Самата Мартина Балева, докторант в Свободния университет с предстояща защита на дисертация с тема "Образите в изграждането на националното съзнание в Югоизточна Европа", също държи да подчертае в началото на изложението си, че никога не е твърдяла, че жестокостите не са се случили. Онова, което я е занимавало, е как картината на полския художник Антони Пиотровски от 1892 "Баташкото клане" е формирала представите на българите за миналото им и е превърнала точно Батак символ на българските жертви, въпреки че кланета е имало и в Панагюрище, Перущица, Брацигово.


"Скандалът около Батак бе измислен, доколкото през 2006 г. излезе статията на Мартина Балева по същия повод във вестник "Култура" и тогава нямаше никакъв отзвук", заяви Евгения Иванова. После допълни, че преди медийната истерия самата тя не е била съгласна с тезата на Балева, че има българска


травматична памет


(т.е., че българите се виждат в ролята на жертви). "Българската памет се различава коренно от сръбската, която има легендата за битката на Косово поле. Българският национален рaзказ не се съсредоточава върху жертвите, а върху героизма и победите. Не върху падането ни под османско владичество, а върху хайдутите например. Когато се мисли за Априлското въстание, се мисли главно за избухването му, а не за кланетата после."


За Щефан Трьобст от Лайпцигския университет проблемът е, че в Източна Европа историческите представи продължават да се налагат от държавата както при социализма. С тази разлика, че сега партиите във властта се сменят, но не и подходът да се инструментализира историята.


За Улф Брунбауер скандалът "Батак" е "изтрезняващ опит", освен това и интересен обект за анализ как реагират медиите в България. За последното от публиката се чува саркастичното допълнение "българските медии с германски собственици". И все пак, оптимистично завършва Брунбауер, започват да се вижда крехкото кълнче на гражданското общество и модерната историография, които за съжаление остават настрани от централната преса.


Форумът към съкратената версия на статиятаКлючови думи към статията:

Коментари (116)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Drug
  *****
  Неутрално

  Какво значение има "някакъв" си геноцид? Да не говорим за "някакво" си клане! Виж да отнемеш правото на разни "историци" и културдегенерати да извращават историята както те си искат си е направо ксенофобия плачеща за Срасбур...

 2. 2 Профил на недруг
  *****
  Неутрално

  какъв "геноцид", Drug?
  каква ксенофобия?
  какъв страсбург?

 3. 3 Профил на Balgarin
  *****
  Неутрално

  Могат ли германските историзи да отговориат зацхто през последните години спезиални емисари,сварзани с известни турски служби, изкупуват на луди пара по аукзионите на Европа, вси книги,документи и други паметнизи,сварзани сас зверствата и генозида над поробените от османлиите народи?

 4. 4 Профил на chernobyl
  *****
  Неутрално

  Чули-недочули, не знаят за какво става въпрос, ама коментират...

 5. 5 Профил на go-re
  *****
  Неутрално

  Колко къщи е имал Батак по време на въстанието?
  Колко от тях са били български?
  Колко е било населението на Батак по време на вустанието?
  Колко от тях са били българи?
  Когато Божидар Музейски (пардон - Музеев) и Гоце Президентски (пардон - Президентов) отговорят на тези въпроси - тогава ще се разбере истината за "кланетата".
  Ще се разбере и, че "покръстването" на българите от хан (княз, цар) Борис е "коствало" с около 60 000 (наистина изклани) ПОВЕЧЕ !
  Но тогава "клане' не е имало, нали!?

 6. 6 Профил на калпак
  *****
  Неутрално

  можеш ли, Balgarin, да дадеш някакви източници за твърденията си? доста са в стил "агитпунктът свети", може да стане интересно.

  пък ако знаеш отговора - направо го кажи, не го пази за себе си.

 7. 7 Профил на poli
  *****
  Неутрално

  Драги форумци, не се горещете, а просто прочетете за какво иде реч. Авторите на проекта изследват рецепцията на едно историческото събитие в различни художествени творби. Никой не иска да пренаписва ничия история и да бърка с пръст в раните. В тази страна обаче, по стар мускетарски обичай, всяка дума се взема за обида и всеки поглед върху историята за предизвикателство.

 8. 8 Профил на Благодарност
  *****
  Неутрално

  Услуга за услуга братче!Колко време вече турски гастарбайтери им мият кенефите!..
  Сега е ред на "германски историци със ибрици" , шляп, шляп, да излижат старателно вонящото ДЪ на османците.

 9. 9 Профил на .
  *****
  Неутрално

  Евалла на немците - хора коити умеят да гледат на нещата отстрани и да мислят с главата си а не с 4уствата . хора без комплекси
  Мита за батак - години наред е насавдан от БКП , която намаше интерес да сме добре С Турция (която беше в капиталисти4еския лагер)
  БКП имаше и интерес да отвли4а и насо4ва интереса на народа към другите ( само и само да не се разсъждава що е комунизъм)
  - обръщам се към онези от вас които яростно обвиняват турците ВЗЕМЕТЕ И ПРО4ЕТЕТЕ НЯКОЯ ДРУГА КНИГА НАПИСАНА ОТ 4ОВЕК КОЙТО НЯМА ИНТЕРЕСА ДА ЛЪЖЕ
  - хората казват истината

 10. 10 Профил на ..
  *****
  Неутрално

  живеете в заблуда и митове
  ВЗЕМЕТЕ И ПРО4ЕТЕТЕ НЯКОЯ ДРУГА КНИГА НАПИСАНА ОТ 4ОВЕК КОЙТО НЯМА ИНТЕРЕСА ДА ЛЪЖЕ
  БАТАК Е ЕДИН МИТ _ ИЗМИСЛЕН ОТ БКП
  така както горките македонци вярват 4е не са българи (акобяха про4ели някоя друга книга щяха да видят 4е истината е съвсем ина4е)
  много поздрави

 11. 11 Профил на Добре казано
  *****
  Неутрално

  "...през май лидерът на "Атака" Волен Сидеров публично нарече авторите на проекта морални изроди"

  Все едно да правиш изследване на сексуалния живот, а обектът на изследването да е собствената ти майка. Гнусен подход.

 12. 12 Профил на Христов
  *****
  Неутрално

  Дори и да е било най-жестокото клане в историята на човечеството, като си припомняме такива "славни" моменти от нашата история трупаме единствено комплекси от това , че сме българи.Трябва ли всяко поколение да е гледало "Време разделно" на антибългарина А. Д. по 20 пъти, за да напомпа самочуствие на рая?Явно да. Тия същите антибългари ако бяха направили филм за Левски, акцента щеше да е в бесилото и защо не трябва да се върви срещу системата... Радвам се, че не са се сетили.

 13. 13 Профил на Писна ми от културтрегери
  *****
  Неутрално

  Четох и още от началото на Балева глупавите обяснения. Типично "модернистично" и много младежко. В смисъл, че светът започва от тях.
  Същото изследване можеше да бъде кръстено например и "Защо Батак става българският символ измежду много други възможни" или "Как Батак се утвърди (беше лансиран) като символ в българското народностно съзнание" или нещо подобно. Но не. Трябва сензацийка. Точно в стила на Труп и 24 часа. Скандалец да има. Провокацията като "тласкаща" обществото напред. Но има провокация и провокации. Тази в случая е повърхностна, незадълбочена, нахална и даже нагла. И затова си го и получиха. Просто с грубост и безпардонност не става.
  Балева трябва да си получи боя по шишарката белким по-нататък по-разумно си формулира и прицелва работите.

 14. 14 Профил на Батаклия
  *****
  Неутрално

  Четох и статията на докторантката, и трудът й. Наивно и повърхностно. Дълбокото и важното е, че българската държава с целия си ресурс се нахвърли върху един неопитен и не особено кадърен начеващ историко-културолог. То не бе директорът на НИМ, то не бе Президентът... Да си дадем сметка колко сме лишени от самочувствие и колко е жив тоталитарният комплекс у всички ни. Срамота! 20 години минаха, а всички го карат по команда... Ех, Гоце, Гоце и ти си "парче историк" уж... Толкова си историк, колкото и Божидар Димитров - възпитаници на една организация - ДС... Че и се гордеят с това, говедата...

 15. 15 Профил на Трегер
  *****
  Неутрално

  ДО 12-ИЯ форумец.Моля ти обясними защо Д. е антибългарин.Толкова ли е лошо произведението му и антибългарско.Не съм го чел.Живея в чужбина далече от Б.и нямам възможност да притежавам български книги.В последно време идвам и купувам повече книги за близката история от 60 г.
  назад.Излиза че историята е ебила писана много пъти в зависимост от желаниета на партияьта хранителница.Сега пак се пише отново ама пак е дно нидоносче приличащо на плашило.Жал ми и ми е мъчно че болгарина и бил един от първите на и в Азия и в Европа.Така наречените варвари от гърците и римляните това сме ние тръгнали да завладяваме континентаСтигнали до Париж.Сринали Римсата имралия и установили лина държава около Черно море.Жалкото е че е втълпено на много хора за създаването на българската държава в 681 след Христа.Вя
  тър и мягли това е само една дата на един договор м/у Велика България и Визентия.

 16. 16 Профил на Bodensee
  *****
  Неутрално

  "Българският национален рaзказ не се съсредоточава върху жертвите, а върху героизма и победите. Не върху падането ни под османско владичество, а върху хайдутите например. Когато се мисли за Априлското въстание, се мисли главно за избухването му, а не за кланетата после" -заяви Евгения Иванова. А ази питам: Ами за какво са я построили тая костница в Батак, ма стринкее Евгенийооо?! Нали трагедия да пресъздава, де го видя туй геройство. Църквата е била пълна с майки и деца.

 17. 17 Профил на charley
  *****
  Неутрално

  Да се надяваме, че мероприятието в Свободния университет в Берлин ще е безславния епилог на тази арогантно замислена провокация, чрез който да се оправдаят отпуснатите по проекта средства. И да се успокоят духовете. Изглежда германците са забравили да губят кауза.

 18. 18 Профил на калпак
  *****
  Неутрално

  много е интересно да се четат някакви си лесни квалификации като "наивно и повърхностно", "не особено кадърната...".

  приказки само, без доказателства. някой направи ли си труда да прочете статията? само викове "не ни отнемайте батак!", да знаем как са ни клали.

  а някой няма ли да каже нещо за кланетата, извършени от български войници в родопите по време на балканската война? вероятно като "отмъщение" за батак.

  в статията става дума за изграждане на колективната историческа памет. тя се изгражда подобно на тая на всеки отделен човек (едва ли е нещо много чудно) – някои неща се забравят (неудобните и неприятните), други са самоконструирани спомени, преразказани уж от други или пък желани, представени като истински.

  тъкмо затова е толкова странно и си струва доста да се размисли един българин за това – защо в колективната българска памет толкова много са се вбили тези общо взето доста неприятни и унизителни спомени?

  статията не задава този въпрос, а излага резултати от изследвания. аз лично си го зададох. нямам отговор, но ми се струва, че бил дал отговора на един друг, "защо татковината ни се е обърнала на такъв батак?" (пак батак! абе случайно ли е това?)

 19. 19 Профил на то пък и едни бг историци
  *****
  Неутрално

  Абсурдното в ситуацията беше реакцията на българските историци. Те публикуват статия в отговор на статията на Балева. Нещо като темите по литература от 7-ми клас. Наистина я прочетох цялата. Но ми трябваше да прочета след това обясненията на един друг историк, който сравняваше двете статии и казваше нашия човек колко добре я е затапил и тя кво се зори.

  БГ историци, това, че пишете в някъв лудо литературен стил и си дъвчете някви стари книжки нищо не значи. Поднесете нещата в нормален български, така, че всеки да ги разбере. И да историята е затова, за да има различни гледни точки, а вие дори отказахте да се проведе такава дискусия на територията на БАН.

  Или вие не сте историци или ви е стах за местенцата, дето си кътата. АМа аз плащам данаци да ги мислите тея мъдрите исторически теми и да ми ги поднесете в достъпен формат. А не в следния:

  http://www.sarakt.org/holokost2.html

  Така ли се води историческа дискусия по европейски му?????

 20. 20 Профил на Патриотка
  *****
  Неутрално

  Антибългари. Ще ви душа с трибагреника!

 21. 21 Профил на ter do go-re
  *****
  Неутрално

  гО-рЕ . ТИ СИ КОМПЛЕКСИРАН ДЪЛБОКО ,ИЗ ОСНОВИ. сЛЕДЯ РЕКЦИИТЕ ТИ ИЗ ФОРУМА...4АКА6 САМО ДА СЕ СПОМЕНЕ НЕ6ТО неизяснено, ЗА СЪМНЕНИЕ ПО НЯКОЙ ИЗТОРИ4ЕСКИ ВЪПРОС,ДА СЕ ПРОЯВИ НЕУБЕДЕНОСТ ИЛИ ЗА6ТИТИ ДАДЕНА ТЕЗА НЕУБЕДИТЕЛНО И СКА4А6 И СЕ НАХВЪРЛЯ6 КАТО УЖИЛЕН С-У ВСИ4КИ ЗА6ТИТАВА6ТИ ПРОБЪЛГАРСКИ ПОЗИЦИИ ПО СУБЛИМНИ И НЕИЗЯСНЕНИ СЪВСЕМ въпроси или
  събития. Тезитите ти се основават изклйу4ително на антибългарска позиция ,омаловажаване ,подценяване изтъкване на несъ6тественото или инцидентното като основно и воде6то!!
  За6то е така????? Какви са твоите подтици и движе6тите сили на антибългарските ти тезите ????
  Мога да се съглася донякъде за Б.Димитров и изцяло за Г.Първанов 4е са или са били това или онова при ДС.
  Но дай да видим ти какъв си . Разкрий себе си... По стил и упорити опити за фал6ифиц. на факти пове4е клони6 и наподобява6 на сродните на ДС силови институции находя6ти се на запад от Драгоман !? (Там униформите им бяха о6те по-тъмно сини от на6ата полиция ина4е ходеха съ6то така цивилни!!!)
  Можеби 6те отговори6 !?!???
  Само недей да се осланя6 на нау4но-доказаното съ6тествуване на македонска нация!!!

 22. 22 Профил на SHK
  *****
  Неутрално

  Като цирей те тормози този княз Борис брей ....И вси4ко това за6тото е покръстил вс. българи ,вклйу4ително и тези от Кутми4евица!!!?? Голяма неприязън....Не смесвай кланета при робство и терор на завоевателите в-у покорените маси със кланета за покръстване... &те ти се наложи да оправдава6 кланетата на Карл Велики извър6ени през съ6тия 9 век но в Саксония
  .По съ6тите тази при4ини той изкла не по малко саксонци . А да не споменаваме римските императори и налагането на християнството като офиц. религия там !

 23. 23 Профил на "Крайъгълният камък който отхвърлиха зидарите"
  *****
  Неутрално

  А митовете на "агента Гоце ",ЩАЗИ и.. тем подобни нещастастиници,за които е казано ,че е "По добре да си сложат воденични камъни на шиите..отколкото да ..(учат на атеизъм БГ -децата и народа ,както правеха цели 45-години -..по-вече или по- малко....кога ще рухнат???.КОГА ЛИ БГ -НАРОДА ,ЩЕ РАЗБЕРЕ ЩЕ РАЗБЕРЕ ,ЧЕ НЕ ТРЯБВА ДА ГИ УПРАВЛЯВАТ ХОРА С ТОТАЛИТАРНО МИНАЛО,ЧИЯТО ДЕЙНОСТ ..И ПО КОНСТИТУЦИЯ (КАКТО И СТРУКТУРИТЕ ..И ПАРТИИТЕ КЪМ КОИТО СА ПРИНАДЛЕЖАЛИ СА ОБЯВЕНИ ЗА ПРЕСТЪПНИ) и ,че нямат правното и морално право да управляват не малка част от БГ-държавността???П.С.Да не им припомням ,че това може да стане и по-други начини!!!

 24. 24 Профил на 000123
  *****
  Неутрално

  ВЯРНО ТРЯБВА ДА ЗНАЕш.ТАЗИ КОЯТО НАПИСА ТАЗИ СТАТИЯ,НЕЙНИЯТ СЪПРУГ БЕшЕ шЕФ НА щАЗИ. За какво става ????

 25. 25 Профил на Ал Франкен
  *****
  Неутрално

  Ох, Евтимова, имайте милост! Всеки път като се напомни какво стана с таз прословута изложба и ми се налага да чета истеричните изказвания на разни недочели патриотарчета и да си спомням за придворния историк Б. Димитров, за мадам Велева, за някаква лелка от баташки музей, за дедитата с елечета от СКАТ и въобще... гади ми се.
  Айде стига вече.

  Ще се зарадвам само на новина, че СКАТ са били осъдени за обявата за парично възнаграждение срещу адреса на Балева.

 26. 26 Профил на койчо
  *****
  Неутрално

  гади ми се от вас и това ми било българи разни идиоти от вън да ви казват какво е било да почнете да се съмнявате за нещо което е исторически доказано

 27. 27 Профил на ОТ човечец ,
  *****
  Неутрално

  Браво СИДЕРОВ.Ако го четеш ще ме намериш. И М А М П О Л И М Ь О Т

 28. 28 Профил на историк
  *****
  Неутрално

  НБУ е "свободен" университет - фабрика за пари, за "професори" и "студенти" на конвейр. За пари те правят всичко, особено фелацио и то майсторско.

 29. 29 Профил на Амедеа
  *****
  Неутрално

  До всички, които или не четат внимателно (защото им липсват навици и интелект за това), или им се плаща, за да истеризират и настройват народонаселението, цитирам:
  "Никога не сме отричали, че клането се е случило, онова, което ни занимаваше, бе как функционира колективната памет"
  Вярно, малко сложно звучи, трябва да се напънеш, за да схванеш, ама не всичко е просто като кебапчета (пържола) и Азис (Ивана). В скобите е малко по-сложният вариант на първосигналните обекти.

 30. 30 Профил на от пусто в празно
  *****
  Неутрално

  Хора, стига с тези касапски истории! Скандалът "Батак" е нещо като предложението на бившия главпрокурор на републиката Филчев, дето искаше да бъде отменена смъртната присъда на Вапцаров. На фона на нетърпимите безобразия в държавата ни да се дъвче и предъвква историческо събитие, е просто идиотизъм. Аман от пишман историци, обучени да отклоняват вниманието, налагащи версии, удобни на разни управляващи! Гледайте какво става в момента, а какво е било след време ще стане ясно. Времето няма да се върне назад, а бъдещето се гради, макар че никога не се знае какво ще излезе. Както е тръгнало, без да има нито баташко, нито каквото и да било клане в момента, просто изчезваме! На първо място сме по демографски срив!

 31. 31 Профил на Специалист
  *****
  Неутрално

  Ванче, в една предишна статия (http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=460328) беше написала, че енциклопедията Брокхаус става безплатна от април. Още ли си така уверена?

 32. 32 Профил на Българинъ
  *****
  Неутрално

  Клането в Батак е едно от многото в България(все пак документирано защото е извършено през 19 в.)То е и едно от най-малките кланета, в Стара Загора е много по-голямо, с много повече хора избити и измъчвани до смърт.А какво да кажем за 500 години недокумнентирани кланета и издевателства, запечатани от народната памет?Ясно е , че подобни меропрития като това в Германия, индиректоно се финансират от турско-юдейски среди с оглед на излъскване турският имидж в Европа с оглед на мечтаното от нея приемане в ЕС.Всуе!Турция ще влезе в ЕС, когато Франция и Германия излезят от него.Мисля, че Саркози беше повече от ясен.

 33. 33 Профил на Библиофил
  *****
  Неутрално

  Поставя се въпросът, защо Батак, а не други десетки и стотици разорени селища.Неправилна постановка. Първо, няма как да се цитират едно по едно изгорените селища и второ, не е вярно, че се споменава само Батак.В съзнанието на българите също толкова устойчиво място заемат Перущица, Брацигово, Панагюрище... Но баташкото клане действително се отличава донякъде от кланетата в други региони. Първо, то е характерно с подлосттта и вероломството на башибозуците, второ за разлика от другите погроми то е изцяло тяхно дело. Трето, преди погрома батачани не са взели участие в някакви действия срещу турската власт.Четвърто, на този фон изпъкват особено ярко турските зверства. Те не са били предизвикани с нищо.Пето най-големите жестокости са били извършени в наистина символни места - църквата /в нея самата и в двора й са изклани около 1000 души/ и в училището, където също са потърсили спасение стотици българи. Шесто - върху Батак се акцентира в кореспонденциите на МакГахан, и книгите на Уйлям Гладстон и английският денпутат и общественик Робърт Джаспър Мор. Разбира се, не са подминати и другите места на "българските ужаси", както английският премиер Гладстон е озаглавил втората част на книгата си "Уроци по клане" и именно: "Българските ужаси". Но Батак, може би поради гореизброените причини се откроява особено. Вазов е повлиян именно от тези западни хуманисти и общественици, когато пише: "От Батак съм, чичо..." Ако тази дискусия има някакъв смисъл, той трябва да се потърси в днешната действителност. В това, дали Турция е готова да се извини за страшното минало или ще повтаря мантрите за арменския геноцид. Тогавашните турски власти не само, че са покрили и защитили "героите" на кланетата, но и много офицери са били повишени. Както Уйлям Гладстон пише: с всичките си действия турските власти сякаш са казвали - направете го пак. В това е проблемът.

 34. 34 Профил на Чакайте,чакайте..
  *****
  Неутрално

  Българи са били тези които са се натискали за колачи и гордо са позирали за снимка-поне по разказа на художника

 35. 35 Профил на учудена
  *****
  Неутрално

  Авторката да не е някаква на Йордан Ефтимов или просто е съвпадение на имената? Няма нужда да ни обяснява колко сме глупави и как не знаем да четем и проумеем дъоките мисли на Мартина Балева.

 36. 36 Профил на учудена
  *****
  Неутрално

  Те не са отричали клането - просто го омаловажават - абе на няколко хиляди човека там им клъцнали главите - голяма работа. Лъжат очевидци, лъже Захари Стоянов и т.н.- горе-доле това е съдържанието.

 37. 37 Профил на учудена
  *****
  Неутрално

  И никакъв опит за представяне на отражението на Баташкото клане в художествени произведения не е имало, да не лъже авторката - споменава се една картина на полски художник и кое историческо събитие е послужило за основата й.

 38. 38 Профил на Кристиян
  *****
  Гневно

  Хайде,хайде.Тези които ни призовават да забравим род и история,вероятно искат да се занимаваме с Христостоичковите изяви.Така ще е по-лесно и по-съвременно.Който посмее да забрави историята си - за къде е?За мустака,като се казваше едно време.Пък швабите и тези,които правят кинти от мижавите си публикации,ако искат да знаят истината.Тяхна си швабска работа.Как ли ще реагират,ако им каже някой,че са победители във Втората световна война.Май това искат да чуват - фанфари и дитирамби...

 39. 39 Профил на учудена
  *****
  Неутрално

  И темата трябва да се обсъжда точно на Великден,естествено.

 40. 40 Профил на s
  *****
  Неутрално

  гоце ходи след събитията и ги 'анализира'

 41. 41 Профил на za
  *****
  Неутрално

  50% историята е друга и 50% е фалшификат

 42. 42 Профил на tea
  *****
  Неутрално

  Относно фактите в историята, сещам се за един анекдот, разказан от Марк Блок, един от най-създателите на историята на манталитетите. През минирано поле вървят войници. Водачът прошепва на стоящия до него: "Вляво има мина!" Предпоследният в редицата предал на последния: "Мини вляво!"

 43. 43 Профил на Кондуктора
  *****
  Неутрално

  В тази дискусия се пропуска най-важното - че статията на въпросната Балева в "Култура" е откровено глупава. Освен че й липсва обща култура и елементарно познаване на фактите, върху които тя гради своята "монография", липсва й логиса, липсва й дори теза. Просто една полюция на ума, която не би трябвало да се насърчава, субсидира, изобщо да й се обръща внимание. Тази мома може да дои крави, но не и да се занимава с научна дейност.

 44. 44 Профил на учуден
  *****
  Неутрално

  странна работа, нали? германците били лошите защото съчинявали истории, а англичаните не били лоши, защото тяхната история пасва на патриотите. и какво сега? баш пък англичаните най-големите приятели на българия ли са? я си спомнете, драги мили патриоти, чии самолети бомбардираха беззащитните български градове втората световна война? това не е било клане, така ли? аз лично имам роднини, загинали при тези бомбардировки и знам.

  мислете с главите си, хора, стига сте цитирали булевардни вестници и пишман политици и опортюнисти.

  за какво ми е тая история, която са ни я наливали в канчетата в училище като и сам съм бил свидетел на най-новите смешки в нашата "история". имаше ли поне едно въстание срещу комунистическия режим? нямаше. имаше ли клане? нямаше. най-голямото събитие беше, че натупаха няколко човека при градинката на "кристал", от "екогласност" заради русе, а после стана голямата раздувка точно по BBC и други такива, дето го изкараха едва ли не "кристалското клане" - смехория голяма. то държава се прави със самочувствие и достойнство, а не с някакви мазохистки изцепки.

  а пък на гордите патриоти препоръчвам да се запознаят със статията. да прочетат, че май не турци, а българи са били колячите от батак. така е било, доколкото знам, и в елена, а и май не само там. съвсем не е изключено някое село да е опустошило съседното, като се е възползвало от суматохата. да не се знаем какви сме — да ни е чудно ако е било така.

 45. 45 Профил на генчо
  *****
  Неутрално

  Кондукторе, говори се с факти, а не с междуметия. като казваш, че нямало теза - подкрепи поне някак твоята си теза, че статията била глупава. иначе глупакът си ти.

 46. 46 Профил на възмутен
  *****
  Неутрално

  Като стана дума за историческа памет и народна такава ,искам да кажа че тези две понятия се смесват по недопустим ,за обикновените хора начин па били те и не българи.Защо ? Ами защото историческата памет се наслагва в съзнанието от исторически събития, случили се и разбира се доказани по един безпорен начин ,чрез документи,снимки и факти ( археологически например)за и от последиците на това събитие.За разлика от историческата , народната памет се изгражда не само от тези исторически доказателства ами и от всичко останало като например народни песни ,предания и разбира се от исторически художествени произведения. Дали картината по която Балева прави своето иследване е исторически документ или художествено произведение е ясно.Мисля че е гршно схващането на Балева, защото тук става дума за оформяне на нацинална памет и не може да се взима само една част от доказателствата за това събитие а друга да се игнорира.Така че според мен историческата и народната памет обуславят нациналната такава която е безпорно възприета не само от нацията ами и от другите нацйи.Затова и смятам че това иследване е непълно и дори никому ненужно но щом става дума за парички от проекти па били те и фондаций си заслужава усилието. Но! Искам да допълня че съвсем друг е въпроса дали тази цел , която си е поставила иследоваелката е по силите им и
  най-вече дали това иследване т.е. целта ще оправдае средствата отпуснати от фондацията.Та за българския народ темата "Батак" е само една частица от 1300-та годишната история на Българската народност и каквато и да е целта на разни фондацйи и родоотстъпници, тя не може да бъде променена а от тук и самосъзнанието българско, камо ли пък световната история.Така че по това как другите националности ще го приемат това иследване ще ни покаже колко сме значими за тях самите.Е тук вече може и да се извлече ползата за нас , като му се придаде например световна значимост. Малко вероятно но си струва да се опита.Дерзайте .

 47. 47 Профил на Hemy VARNALIS
  *****
  Гневно

  БАТАК НЕ Е ЕДИНИЧЕН СЛУЧАЙ - ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ БЕ ОПОЖАРЕНА - И ТОВА ОТНОВО ПРЕДСТОИ.

 48. 48 Профил на Нормален
  *****
  Неутрално

  учуден, има да се чудиш на това и онова, защото акълът ти никакъв го няма.

  През Втората Световна, България, по-точно управляващите, са имали лошата идея да обявят война на Англия и САЩ. Англо-американските бомбардировки са следствие на тази глупост. Мои роднини също са го отнесли от бомбардировките, но на война като на война...

 49. 50 Профил на #
  *****
  Неутрално

  НАЙ-ЛОШОТО Е, ЧЕ НИКОЙ НЕ ПРОЧЕТЕ НАПИСАНОТО ОТ балева. ТЯ НАИСТИНА ОТРИЧА КЛАНЕТО В БАТАК. ОСТАНАЛОТО СА ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ.

 50. 51 Профил на Историк немски
  *****
  Неутрално

  Трябва да сме снизходителни към немските професори. Те все пак живеят в държава, където "историческите представи" не само са налагани и контролирани от държавата, но и си има специален закон какво може и какво не може да се коментира по определени исторически теми. Рискът от затвор и глоба е много сериозен.

 51. 52 Профил на #
  *****
  Неутрално

  49, браво, дано някой вземе да прочете тези неща, защото Дневник пише по темата без въобще да има идея за какво става дума

 52. 53 Профил на за глупостите на в. "Дневник"
  *****
  Неутрално

  вестник "Дневник" заглавието "БАН забрани научна конференция", а в текста под заглавието: "Българската академия на науките (БАН) и Етнографският институт с музей при БАН отказват категорично да предоставят място за представяне на т.нар. проект "Митът за Батак" и настояват името им по никакъв начин да не бъде свързвано с подобна псевдонаучна изява."
  Каква забрана е това, че БАН не си дават залата и няма да участват в псевдонаучна изява? Все пак това е авторитетна научна институция основана в 1869 г. и не може да се замесва в евтини, чужди полит-пропагандистки акции, пък били те и платени. Така, че правилно са постъпили академиците. Нали и Азис не го пуснаха да пее в концертна зала „България”. Чалгата, била тя музикална или политическа, няма място в храмовете на културата и науката. За такива прояви си има едни специални клубове осветени в червено с пилони на подиумите или семинарни зали на фондации от типа на „Отворено общество” например.
  http://www.bgreporter.com/index.php?n=read&id=121

 53. 54 Профил на много изненадан
  *****
  Неутрално

  много е тъпо да се коментира това по Великден! След дъжд- качулка!!!

 54. 55 Профил на до № 50
  *****
  Неутрално

  Най-лошото е, че някой прочетохме глупостите на Балева. И след прочита освен да се съглася с Кондуктора по-долу друго не мога да направя.
  Така се озовах в странната позиция да недоволствам срещу една некадърна дама заедно с хора, срещу които недоволствам не по-малко (Гоце, Боце, ВАЦе и с-ие).
  А отсреща да стоят хора, които защитават принципно правилни тези за свободата на това и онова, но без да са чели нищо от въпросната дама.

 55. 56 Профил на др.Иванов
  *****
  Неутрално

  а българи са били колячите от батак.

  Първо по това време турци няма. Това е име, което им дават българите. Когато Ататюрк ги млати по канчетата да се пишат всички турци, народът му отговаря: "Ние не сме турци, а мюсулмани", ако бяха в Турция по това време помаците и татарите и арнаутите щяха да се пишат турци. Тогава няма Турция, а Отоманска империя.

  Проблемът е друг, че в цялата история именно ние излезнахме истериците. Казъл някакъв професор и някаква пикла нещо и на някой им изскочиха очите. Решили - казали. Световно неизвестни, които Сидеров направи световно известни. Че и цял президент се занимава с тях. И на една глупост се даде научно значение, сега и ЕС ще се занимава с това. Което потвърждава, че амплоато на българският патриот е гюрултията.

 56. 57 Профил на За глупосите на Мартина Балева - 2
  *****
  Неутрално

  Интересно е, че така наречените медии мълчат за написаното от Ал. Долев. Говорят за въпросната Балева, която както става ясно дори не владее добре българския, а и дума не проронват за написаното от Долев, който просто аргументирано разобличава тази посредствена женица, която била репресирана от БАН)))Защото не й дали зала да си изложи там глупостите.
  Всичко около въпросната Балева е чесане на езиците както и нейния "проект" - едно аматьорско изпълнение защитавано от борците за свободното слово))) Интересно колко дълго ще продължи панаира ? България е страна на борци - активни, пасивни, борци за мир, борци за демокрация, борци срещу чалгата, борци с бухалките и др., а сега стигнахме до борците за свободното слово) Защо тези борци не се изявяват в кръчмите и градинките, а в медиите ?

 57. 58 Профил на учуден
  *****
  Неутрално

  Нормален, ти пък си май съвсем нормален: като няма какво да кажеш и ето ти — другите да си търсят акъла.
  какво значение кой на кого е обявил война, ако сравним с батак? едните обявяват въстание и отиват да колят другите, а после — обратното. на въстание като на въстание, нали така? тогава къде е проблемът?

  възмутен, запитай се защо в тая национална памет са се отпечатали все такива унизителни за нацията събития. я си припомнете тука безкрайните позовавания на "лукановата зима", "виденовата зима", "мутренските изцепки" и т.н. това на мен не ми се вижда нормално, освен ако не приемем най-сетне, че "преклонената главица остра сабя не сече". каква прекрасна поговорка наистина! защо не си я закачим на герба, няма само американците да се фукат я с тяхното e pluribus unum.

  да, остра сабя не, ама тъп сатър да ти пили вратлето цял живот

  виж това с 1300 годишнината история е вече нещо положително. невярно пак, но поне нещо като повод за гордост. става дума за българия като държава, нищо че за 1300 години да не е съществувала и половината от тях, но нищо.

  народ, който не може да се посмее над комплексите си и така да се избави от тях не става нищо, освен за тор на другите народи.

 58. 59 Профил на Светлина
  *****
  Неутрално

  На Запад масово се финансират какви ли не без-умни проекти и се отчита трескава дейност, шум до небесата, конференции и какво ли не. А истински стойностни проекти, които представят България и нашия мил и роден запътил се на Запад Ориент в положителна светлина (защото само който е бил на Запад ще оцени стойностните неща в културата, която го е създала)се спират буквално от раздути и полуграмотни професоря. Но иде Видов ден и за тия раздутите. Братя българи, не се срамувайте от културата си, възродете я вместо да имитирате чуждото и да убивате българското. Факт е, че много българи правят на запад кариера, отричайки се от българското, само плюейки го и раболепничейки пред маститите там и парите им.

 59. 60 Профил на още по-учуден
  *****
  Весело


  добре че прочетох и анти-статиите от двата линка по-долу.

  громящи и разобличителни, пълни с противоречия, ама на кой му се занимава с тях?

  историци? ако тия историци са ни писали историята не е чудно, че е такъв батак държавата ни и сега.

  ето едно мъничко противоречие при този долов например. някой си бил казал, че батак било забутано схлупено селце, в който живели някакви диваци. не, не било така: селцето било със страхотни къщи, преуспяващи граждани (или селяни). че то ако беше така, що им е трябвало да въстават? или пък околните села, пълни с диваци, са им завиждали и са отишли просто да се награбят? защо изобщо не става дума за някакви грабежи, а само за насилие? защо изобщо е имало насилие, трябва да е имало някаква причина? коя е тя?

  въпроси всякакви, но май няма кой да им отговори. нали и на тия историци им се плаща да защитават официалните истории? от такива обаче клакьори обаче ползата е малка - те не създават нищо, те само пазят като верни кучета кошарата. докогато има какво да пазят, де.

 60. 61 Профил на Историк немски
  *****
  Неутрално

  Чудех защо точно немски историци са се фокусирали върху нашия Батак. Хер Улф всъщност си го е казал "интересн обект за анализ как реагират медиите" на "модерната историография". Дали пък със случая Батак не се трупа опит и подготвя почвата за приложение на "модерните историографски методи" в описването и преразглеждането на една важна част от немската история отпреди 60-70години?

 61. 62 Профил на егати чуденето - за №60
  *****
  Неутрално

  пич, не си ли се замислял, че априлските събития касаят именно най-развитите, богати и съответно - най-будни по онова време български селища: Копривщица, Панагюрище, Дряново, Габрово. Ами не е ли близо до ума ти защо точно такива тръгват на бунт?
  Егати тъпото коментиране пада, май най-близо до истината е №50:
  " Така се озовах в странната позиция да недоволствам срещу една некадърна дама заедно с хора, срещу които недоволствам не по-малко (Гоце, Боце, ВАЦе и с-ие).
  А отсреща да стоят хора, които защитават принципно правилни тези за свободата на това и онова, но без да са чели нищо от въпросната дама. "
  Аз самият също прочетох Балева и не мога също да спра да се чудя: Дневник, защо продължавате да ни занимавате с цялата тази тъпунгерска ист/е/ория?...

 62. 63 Профил на учуден
  *****
  Неутрално


  направо ме разплака!
  ти, ако знаеш отговора, защо "най-развитите, богати и съответно - най-будни по онова време български селища: Копривщица, Панагюрище, Дряново, Габрово." са се бунтували, защо не го кажеш? защото на мен не ми е ясно защо ще си развалят рахатлъка с някакво измислено въстание, от което нищо друго не произлиза, освен безсмислени жертви. донякъде е близо до акъла, че тия "геройства" са си ги купили след освобождението.

  впрочем пък кога е имало някакво въстание в габрово? ей, от глупаци акъл да искаш - нямат край запасите им.

  кажи де, откога най-богатите станаха и най-будни? още малко и ранобудни... сигурно си пак от ония, които смятат, че яко някой сега в българия е богат, то той е тъпа мутра и мафиот значи сега е така, тогава е било иначе...

  да си ходил в копривщица да си се позагледал с какво са си изкарвали прехраната тия юнаци там? ще видиш доколко им е било до бунтове против османската империя.

  то май в бълггария всеки освен от футбол и политика и от история е взел да разбира.

 63. 64 Профил на ???
  *****
  Неутрално

  Според мен това беше опит да се види как ще реагира бълг,общество на подмяната на националната ни история-цел на някои фондации,Колкото до истор,памет на някои форумци ще кажа- Братя като гледам какви сте ми орли идва ми да се обеся!

 64. 65 Профил на sega
  *****
  Неутрално

  За първи път аз пък чувам за въстание в Габрово,и околията.Бях добър по история но за Габрово сега чувам за първи път.
  Перущица,Брацигово,Батак,Пнагюрище,
  ама пък за Габрово??
  Ами то ще излезе по-подир и че в В.Търново и Шумен е имало въстание.
  Революционери от там да но въстания не е имало по тези краища на Б-я.

 65. 66 Профил на re ???
  *****
  Любопитно

  ако това е било опит на "някои фондации", то доста незряла реакция от страна на "българското общество". то реагира като настъпена амеба - първосигнално и, за съжаление, напълно предвидимо.

  каква "подмяна на националната ни история"? хората се опитват нещо да ви покажат, дето малко понакуцва с обясненията, и веднага се запритичват историци на тълпи. като знам какви са келнерите по кварталните кръчми, то и за историците не мога да си подобря особено мнението: сервират ни студени кюфтета, топла бира и ни изсипват пепелника във врата за поздрав от заведението.

  колко ли още митове трябва да бъдат оборени за тая държава? и кой ли ще го стори? чужденците не можели, защото какво ли знаят те? българите могат само доколкото им е позволено да блеят в унисон със стадото, иначе са родоотстъпници, дегенарати, откачалки, комплексари или в най-мекия случай - некадърници и глупаци.

 66. 67 Профил на До 65 и 63
  *****
  Неутрално

  Малко информация за ограмотяване на # 65:
  Габровци участват в Дряновското въстание 1856, в Търновското въстание 1862, в четите на Хаджи Димитър и Ст. Караджа и на Хр. Ботев. През 1868 г. В. Левски основава тук революционен комитет. По време на Априлското въстание 1876г. е сформирана четата на Ц. Дюстабанов.

  До # 63 - правиш се на интересен. Чети малко повече и ще може да сам да си отговориш на въпроса, който задаваш.

 67. 68 Профил на Shumen
  *****
  Неутрално

  През втората половина на 19век,долу-горе около тези събития при които наистина е имало жертви от Априлското въстание.
  Щумен е град с голямо европейско влияние и култура както и Русе и възраждане на българската култура.
  Но никакви въстания не е имало.
  Това са били преуспяващи градове във много отношения с френско,австрийско и зап.европейско влияние в/ху живота на хората.
  Също е имало и емигранти от Чехия и Унгария по това време в тези градове.

 68. 69 Профил на ???
  *****
  Неутрално

  №66 Твърде интересно е мнението ти че някои чужди граждани и някои спонсорирани от тях наши граждани е добре да ни учат на бълг,история,Интересно ми чуя мнението ти за факта че в Гърция например православното население е над 95%,ТЯ е член на ЕС и е била в състава на Отоманската империя дълго време-също като нас,

 69. 70 Профил на до 67
  *****
  Неутрално

  не става дума за габровци, а за габрово. габровци може да са участвали и в опиумните войни, какво от това?

  и хайде, ако обичаш, издай тайната, тоест отговора на въпроса:

  защо "най-развитите, богати и съответно - най-будни по онова време български селища: Копривщица, Панагюрище, Дряново, Габрово" са се бунтували?

  това беше въпросът. въпросът произтича от любопитната липса на информация бил ли е батак сред тия "най-развитите, богати и съответно будни български селища" или не е бил? че отпосле да си помислим пък ако е бил защо е въставал с оглед на предстоящите опустошения; а ако не е бил защо му е било някому да го напада? респективно къде са били евентуалните мъже, въоръжени въстаници? защото се споменава все за избити жени и деца, а за никакви мъже не се говори.

  абе уж много са запалени всички да гледат криминални филми, пък в реалния живот две и две не могат да съберат.

 70. 71 Профил на re ???
  *****
  Неутрално

  №69 и какво му е толкова интересното пък на това? българите си канят чужденци да ги управляват, защо и думата на някакви чужди историци да не чуят. никой не го задължава да приемат всичко, което им кажат (макар че точно така става), но поне да не си запушват ушите и да се хилят "не ви чуваме! не ви чуваме!"

  какво ми е мнението за гърция ли? това пък какво общо има в случая? и гърция, и българия са приети по политически причини в ЕС, не по икономически, това го знаят и малките деца. друго интересно по темата няма.

 71. 72 Профил на до 70
  *****
  Неутрално

  пич, 67мия дето ти писа за Габрово и участието на Габрово във въстания е различен от мен - 62, дето ти писах за заможните градчета на България и съответно тяхното участие. Попрочети Хаджийски и ще си отговориш на този въпрос. Или като отидеш в Дряново (което сигурно също не си го чувал да е участвало във въстанието) вместо да седиш само в кръчмата - влез в музея. Там потърси писмото на въстанниците до обградилите ги турски войски. В него доста ясно е обяснено защо са въстанали. И ще ти стане ясно, защо именно най-развитите по онова време и богати градчета са имали нужда от ред и порядък, спазване на закона и сигурност, какъвто по това време в Османската империя не е имало. Тук се крие една от причините именно богати търговски градчета да въстанат.

 72. 73 Профил на пак до 70
  *****
  Неутрално

  под дряново имах предвид дряновския манастир. именно там са обградени въстанниците, които е трябвало да се съберат в Габровския балкан с Цанко Дюстабановите хора /за които ти писа №67ми/. И между другото -понеже не си чувал за въстания в търновско и габровско, именно защитата на дряновския манастир дава импулс на Ботев да мине през реката няколко седмици по- късно.

 73. 74 Профил на пич
  *****
  Неутрално

  добре де, до дряново няма да отида, ама като си чел това писмо, цитирай го.

  а за дряново нищо не съм казвал, ако такива са ти аргументите... по-добре си ги спести.

  кажи, каквото знаеш по въпроса, не се прави на потаен.

  я пак да попитам, че нещо не разбрах: въстаниците писали писмо до турската войска защо са въстанали? и с каква цел? да ги разплачат и ония да се приберат по живо по здраво ли?

  за какво ми е да чета това или онова като тия истории и на елементарна човешка логика не издържат?

  тъй, аз понеже не знам, в дряново имало ли е клане или само нормална битка?

 74. 75 Профил на пак пич
  *****
  Неутрално

  сега пък стана дряновския манастир. е, това дори и аз съм го чувал. малки "неточности", така да се каже, случва се.

  тъй значи... бизнесмените си нямат друга работа, искат ред и законност и затова се събират в манастира да се отбраняват с оръжие в ръка? странно нали? все едно сегашните бизнесмени да спретнат едно въстание срещу правителството и да се окопаят в някоя резиденция. нещо невероятно ми звучи тая работа, хайде да измислим нещо друго.

 75. 76 Профил на SHK
  *****
  Неутрално

  Предлагам да напи6ем ,в немската преса,4е след 9/05/45 в Германия не е изнасилена нито една германка от Красная Армия ,за да видим как 6те реагират Улф Брунбауер и сдравото стебло на германското "гражданско об6тест
  во"

 76. 77 Профил на до пича
  *****
  Неутрално

  нормална битка е имало пич. няма смисъл да се вълнуваш толкова Но ако наистина се вълнуваш - ще ти се наожи наистина да идеш до там и да се поинтересуваш. още повече - мястото е страхотно. нищо не губиш...

 77. 78 Профил на До №74, 75
  *****
  Гневно

  Би следвало сам да си отговориш на дебилните въпроси. От такива олигофрени като теб не може да има интелигента дискусия във форума.

 78. 79 Профил на пак до пича
  *****
  Весело

  и хич не са писали за да ги разплачат. трябва да ти кажа, че не са имали никакво намерение да молят, нито са молили. основното, което са казали: "Станахме за да защитим правата, дадени ни от султана в Хатишерифа и Хатихумаюна..." Ако питаш и сега за кво става въпрос - зарежи... Но само още едно ще ти добавя - малкото от тях, които са останали живи и са заловени, са били съдени. по време на процеса единият от тях /даскал/ се защитава така блестящо на турски, че е бил убеждаван от турските съдии да се признае за виновен, за да не бъде убит. не се е съгласил. така че не всичко в историята ни е "избити жени и деца, а мъжете къде са били", както си писал горе ехидничейки. нито имам нужда да засилвам самочуствието си с история, нито пък съм комплексиран историкомазохист, ако ме разбираш

 79. 80 Профил на miranda
  *****
  Неутрално
 80. 81 Профил на ???
  *****
  Неутрално

  №66,Гърция в случая е интересна с това че се е съхранила етнически и религиозно чиста не само в сравнение с България но и с много други страни в Европа заради твърдия национализъм на гърците,Те например не биха допуснали някой бил тои чужденец или грък да се гаври с ист,места и събития почитани от тях като святи,Не е важно колко са отрязаните глави ,дали Батак е бил развит занаятчийски и търговски център и дори дали в кланетата са участвали някакви ибрикчии-българи,По важното е че Батак е символ на нац,-осв,борба на българите тъй че ми се струва че реакцията на президента , БАН и прочие беше съвсем точна,

 81. 82 Профил на ПОЛИТОЛОГ
  *****
  Любопитно

  ЗАЩО НЕ СИ ЗАДАДЕТЕ ВЪПРОСА ;ЧЕ ВСИЧКИ ЦЪРКВИ СА СТРОЕНИ ПРЕЗ ОСМАНСКОТО ПРИСЬСЬСТНВИЕ.

 82. 83 Профил на go-re
  *****
  Неутрално

  До 25 и 26
  Статията е пусната 2 пути в 2 различни раздела. Поради тази причина не сум написал, че според ЗАПИСКИТЕ ПО БЪЛГАРСКИТЕ ВЪСТАНИЯ в селището Батак е имало "250 къщи, от тях 50-70 български".
  За всички по въстанията в Габровско:
  За разлика от Копривщица и Панагюрище, където Главен апостол е ПАНАЙОТ ВОЛОВ (най-учения сред апостолите - учил в Сорбоната - Франция) и негов помощник т.н. Георги Бенковски ( най-дейния от апостолите) в Габровско НЯМА НИТО ЕДИН АПОСТОЛ !!!
  В Копривщица въстава Тодор Каблешков, който една година по-рано е ДОНЕСЪЛ В БГ ПЪРВАТА ПЛЕТАЧНА МАШИНА!!! (Сами виждате, че въстават най-умните и най-дейните, т.е. предприемчивите!!!)
  В Габровско е по-иначе. Защото Габрово е "свободен" град с ферман от султана. Ферманът гласи, че "изволява на Габрово и околия да носят оружие и ходат оружени" щото да "охраняват прохода през Болкан". "Известява на правоверните, дето на тази територия не им се гарантира живота, ако замръкнат".
  Поради тази причина, обаче - габровската околност е много малка и ТОЧНО ОБОЗНАЧЕНА. Ето това дава тласъка на развитие на Габрово - първо са оръжейниците - които започват да произвеждат оръжие, особено саби и ками.
  Това е и причината в Габрово И ДО ДЕН ДНЕШЕН ДА НЯМА НИТО ТУРСКА НИТО ЦИГАНСКА МАХАЛА - не им се гарантира живота...
  Та в ето този град се връща от странство една година преди въстанието (също като Тодор Каблешков) друг "френски" възпитаник - ЦАНКО ДЮСТАБАНОВ.
  При това не се връща с машини или капитал - предприемач да става, а СЕ ВРЪЩА С БИБЛИОТЕКА ОТ 370 тома (!?!) На всичкото отгоре всички, знаят че е учил ЗАЕДНО СЪС СУЛТАНА в един и същ колеж по едно и също време. Ето този "нищожен исторически" човечец (според бг историята) ПРАВИ ЗАПИТВАНЕ ДО ВИСОКАТА ПОРТА - като как така БЪЛГАРИТЕ НЕ МОГАТ ДА СЛУЖАТ КАТО РЕДОВЕН АСКЕР В АРМИЯТА НА ПАДИШАХА? Не е ли това дискриминация?
  Въстанието в южна бг избухва и е пометено. В дряновско четата на поп Харитон и Бачо Киро е обкръжена от 3 дни в Дряновския Манастир...
  И в този момент ГАБРОВСКИТЕ ЧОРБАДЖИИ "правят" чета от 120 човека. (Използвам думата "правят" защото всичките до един са с една и съща униформа от най-хубавото габровско сукно, с най здравите цървули от истински гьон, с най-добрите пушки - местно производство и т.н. и ВСИЧКО ТОВА Е ФИНАНСИРАНО ОТ ГАБРОВСКИТЕ ЧОРБАДЖИИ!!!)
  Та строяват те четата в центъра на Габрово на 1 май 1876 (затова и до ден днешен централния площад на Габрово се нарича "1 май" и никой не посмя да го смени - дори СДС!) и при строена чета отиват шри Цанко Дюстабанов и го молят той да оглави четата.
  А той им отговаря: "Знам, че това е загубена кауза! Знам, че всички ще загинем! Но това е най-достойното нещо - да умреш свободен, а не роб! Ще поведа четата!"
  И я повежда! Но не към Дряновския манастир - защото разбира, че тамошните въстаници са обречени, а през Соколския манстир, към Кръвеник, кудето от 6 дена се водят боеве с турски аскер (редовна войска, каквато в Батак няма) и башибозук. (за историците - войската е малко - 200 низами от Търново, но башибозукът е 2400).
  (Само една скоба ще отворя - Горната Махала - самостоятелно село се отбранява 4 дни и 3 нощи САМО ОТ 5 ЧОВЕКА И ЕДНА ЖЕНА срещу 430 башибозука!!!)
  Та Габровската чета тръгва да им помогне... Но това е друга история...
  Като краен резултат - четата разбита, по-точно избита, от 120 човека - живи остават само 8.
  Цанко Дюстабанов е заловен и изправен на съд. 3 месеца турците не смеят да го осъдят и чакат писмо от Високата Порта "какво да правим със съученика на Падишаха"?
  Накрая идва известие от Стамбул - "лицето не се числи в близкото общество на Негово Величество Султана".
  За 3 дни е осъден и ОБЕСЕН!
  Като ирония на вас - бг "историците" ще кажа - до входа на Балкантурист - хотел в центъра на Габрово- има една каменна чешма, която естествено сега не работи. Над нея има единскромен балереф и под него надпис:"ТУК ПОЧИНА В ГАБРОВСКИЯ КОНАК ТОДОР КАБЛЕШКОВ"
  Балкантурист е построен върху чат от бившия турски конак!!!
  Ама и това е друга история - не като Божидарчо Музеевата, а ИСТИНСКА!!!
  ПОКЛОН НА ПАДНАЛИТЕ!!!
  И колкото и днешните властимащи да се мъчат "по-патриоти" да ни правят, ние знаем - имало е, има, и ще има хора като Цанко Дюстабанов - забравени от тях, но НЕ И ОТ ИСТОРИЯТА !!!

 83. 84 Профил на ter do go-re
  *****
  Неутрално

  Приятно съм изненадан...донякъде дори можеби изумен ! Липса на оклеветяване и подменяне на истори4еската истина..не като за Батак ...(господата Гладстоун и МкГахън за сигурно фантазйори .лаици,самодейни измамници....но в никой слу4ай съвременици и доказани специалисти за своята епоха!!!)(както и г-дата Бау4ър и Карнеги са дилетанти за своята-Илинден и Мак.въпрос !!! ) Да не говорим за БЪЛГАРСКИЯТ ХАРАКТЕР НА ВАРДАРСКО . Като как господинът демонстрира6т фактологи4еска ерудиция ,насо4и интелектуалната си енергия в положителна посока !!! не се омаловажава,дискриминира или загърбя истината тук в сев.България??? За "по4ти липсва6тото" българско население в Батак не ми се дебатира... Това е нагла фал6ификация ! Можеби проблемът е в "македонизмът " възприет като веруйу и самоидентификация от господин го-ре !???
  Стане ли дума за БЪЛГАРСКИЯ ХАРАКТЕР НА НАСЕЛЕНИЕТО И РЕВ. ДВИЖЕНИЕ ВЪВ ВАРДАРСКО ГОСПОДИН ГО-РЕ ВПРЯГА ЦЕЛИЯ СИ ИНТЕЛЕКТ. ПОТЕНЦИАЛ ЗА ДА НИ ДОКАЗВА КОЛКО СМЕ ЛАЖЛИВИ БЪЛГАРИТЕ ,КАК СМЕ ПРЕДАЛИ НАСЛЕДНИЦИТЕ НА АЛ. ВЕЛИКИ -"АНТИ4КИТЕ МАКЕДОНЦИ" КОЛКО СМЕ ДАЛЕ4 ОТ ТЯХ И КАК НЯМАМЕ ,АМА АБСОЛЙУТНО НИ6ТО ОБ6ТО (ОСТАНА САМО ДА БЪДЕ ЦИТИРАН НЯКОЙ АНТРОПОЛОГИ4ЕСКИ АНАЛИЗ)!!! САМО БИХ ЖЕЛАЛ ДА УЗНАЯ ДВИЖЕ6ТИТЕ СИЛИ И ПОДТИКЪТ НА ТАЗИ ВА6А ПОЗИЦИЯ . аКО СТЕ ОБИДЕН НА НЯКОГО -Б. ДИМИТРОВ ,Г.(оце) Първанов или о6тетен (или подтискан) от представители на тогава6ната и ли сега6ната БГ истори4еска наука ...бих донякъде си обяснил поведението ви .. Ако става дума за невеж србоманин , то това е друга работа ... Все пак ни6то не ви дава право да обиждате БГ историци ,като цяло и особено младите и тези от преди 09/09/1944
  а съ6то и целия български народ ,към когото 6тете или не , принадлежите !!!!

 84. 85 Профил на ter do go-re
  *****
  Неутрално

  Бих добавил о6те не6то.
  НИКОЙ В 4УЖДА СТРАНА НЯМА ДА ВИ ПРИЗНАЕ И ПРИЕМЕ С ДУМИТЕ :- ЕЛАТЕ ВЕ4Е СТЕ ЕДИН ОТ НАС!!! 4УЖДЕНЕЦЪТ СИ ОСТАВА ЦЯЛ ЖИВОТ ТАКЪВ !!!!
  (А ПЪК АКО Е ПРЕДАТЕЛ О6ТЕ ПОВЕ4Е)

 85. 86 Профил на нищо ново
  *****
  Неутрално

  нищо ново - преди 1-2 години при нас в университета се появи някакъв немец от тяхното посолство в Скопие, имаха семинар и т.н. - колко помия се изля върху България, как не сме си давали миналото, че и скопците да се облажат. Това им е официалната политика на нашите приятели от ЕС - пълни права за една нация, на която се знае родното място, дата и час в кабината на другаря Сталин! Ако ние не си защитим правата, все ще се намери някой да ни обяснява колко сме лоши и т.н.

 86. 87 Профил на нищо ново
  *****
  Неутрално

  нищо ново - преди 1-2 години при нас в университета се появи някакъв немец от тяхното посолство в Скопие, имаха семинар и т.н. - колко помия се изля върху България, как не сме си давали миналото, че и скопците да се облажат. Това им е официалната политика на нашите приятели от ЕС - пълни права за една нация, на която се знае родното място, дата и час в кабината на другаря Сталин! Ако ние не си защитим правата, все ще се намери някой да ни обяснява колко сме лоши и т.н.

 87. 88 Профил на NOV
  *****
  Неутрално

  За момето - БГ ку(лту)роложката Мартина няма много нужда да се умува(сигурно с баба Марийка и родители с амбиции детето да израстне като малък гений,гражданка и интелигентна!)
  Да си подложим дупенцето, по-скоро на 4и4ко Герман! Схте се установим в мазна и сладка Германия и схте падат пари4ки ,мазно папо и много 4и4ковци !!!!!
  За по-сигурно дай да си оплйуем родината , та наистина да ни приемат!! Те така оби4ат ,...да се самоунижаваме...По този на4ин о6те пове4е 6те изпъкнат колко са велики!!! 6те хване на6та специалистка 4и4ко Брунбауер за меката професорска показалка и цял живот 6те живее на меки4ко,...сладко сладко.
  НИ6ТО НОВО... На6ите курветини отдавна се продават на немските 4и4ковци в диапазон от 18 до 80 години !!! КУРВАТА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ НОСИТЕЛ НА СТОЙНОСТНИ МОРАЛНИ КА4ЕСТВА ,КАТО РОДОЛЙУБИЕ ,НАУ4НА ОБЕКТИВНОСТ И 4ЕСТНОСТ НАЦИОНАЛНА ДОСТОЙНСТВО !!!!!!!!!!!!!!!

 88. 89 Профил на проф. Янко Янев
  *****
  Неутрално

  Който е гледал "Час по България" на Пламен Павлов миналата седмица, трябва да е разбрал защо хората се дразнят от "интелектуалщините" на тези хорица клети Балева и Брунбауер. Гости на Пламен бяха Ангел Горанов, правнук на водача на въстанието, и проф. Янев, много възрастен човек, изследовател на Батак, известен юрист, родственик на набития на кол дядо Трендафил Керелов - градският първенец по онова време. Без злоба и с аргументи обясниха какво е Батак, как протича въстанието, което Балева и немеца изобщо не са проумели. Знания трябват, разбиране на нещата, а не само амбиция да се направим на много умни, новатори и прочее.

 89. 90 Профил на re ???
  *****
  Неутрално

  вероятно и в гърция не са горди с някое и друго клане на гърци, забравил си да прибавиш.

 90. 91 Профил на пич пак
  *****
  Весело

  78, по–тихо с нервите, че и по лудниците вече не няма места за интелигентни като тебе, така че едва ли някой ще ти обърне внимание.

  аз си имам отговорите на въпросите, те са верно за дебили, ама май за малко по–интелигентни от средата тук. ваша си воля – пишете си каквото и колкото си искате, какво беше там? "пием, пеем буйни песни, зъбим се на тирана; механите са нам тесни; крещим хайде на балкана".

  историята има това свойство, че се повтаря.

 91. 92 Профил на ?!
  *****
  Неутрално

  Балева и Брунбауер да бяха прочели безпристрастно самите исторически свидетелства. Ясно е, че не отричат клането, но го тълкуват едностранчиво, дори с определена доза цинизъм, тъй като тезата, по-скоро тезите им, са предпоставени. Това не е наука, колкото и да претендира за нещо такова, още по-малко пък е модерна наука. Стилът а ла Дан Браун - гледаме една картина и така ни идват разни грандиозни идеи, не е наука. Претенциите им да поучават нас, българите, на свой ред са дразнещи - ако не го разбират, толкова по-зле. Тъй като Балева вероятно чете тези постинги, нека, ако обича, пак да прочете книгата на Бойчо, а също и Димитър Страшимиров.

 92. 93 Профил на go-re
  *****
  Неутрално

  до ТЕР - 84,85
  Не зная защо се опитвате да ми правите социален "разрез" или рецензия или още там каквото искате...
  По принцип това не ме интересува. То е ваше право и аз бих дал и двете си ръце, ако трябва, за да можете да осъществите каквото и да е ваше право!
  Аз, като всеки човек на този свят, също имам ПРАВО НА САМООПРЕДЕЛЯНЕ, съгласно хартата за правата на човека. И съм се самоопределил - за добро или за лошо (по-скоро второто). Това се е случило много отдавна и съм изтърпял какво ли не. Обикновено се започва с приказки от рода на: "Хе, къде си роден, бе? В България? Значи си българин!"
  И завършва с бой в милицията, сега полицията, както на мен така и на цялото ми семейство. Без значение дали са жени, деца, старци.
  Във всички времена и във всички държави в полицията има служители, които са просто садисти. Те, обикновено, нямат капка акъл, но много ги кефи да изтезават хората. И изпитват истинско удоволствие от страданията на хората. Тогава те са "твоите богове" и "ти изцяло зависиш" от тях.
  Е - то с бой ако ставаше... Сега щяхме отдавна в комунизма да живеем, ама...
  Та в тази татковина на историческото поприще имаш само две възможности:
  1. Изразяваш мнението на властимащите и си добре. Пишеш си "трудчетата" (научни, разбира се), ходиш по симпозиуми (т.е. в командировки за сметка на данъкоплатеца), и.т.н. Лека по лека се "изкачваш" в кариерата, па току виж и професор си станал ...
  Неприятното е, че един ден разбираш, че с историческата наука нямаш нищо общо. Но тогава развяваш знамето на "чуждата некомпетентност". И започваш да употребяваш думи като: "предател", "родоотстъпник", "чужда подлога", "сърбоман" (ако щеш) и т.н.
  Но въпреки всичко ще крещиш в тона на властимащите иначе жизненото стандартче се сгромолясва за дни...
  2. Започваш да търсиш истината в историята. ( Само като пример - преставаш да употребяваш думичката "претопяване" и изведнъж "славяните" какво са направили с траките?)
  Неприятностите пристигат начаса! Обикновено те "командироват" като преподавател по история в Шуменския Университет (или който и да е друг). Намалят ти хонорованите часове, за да изпитваш нужда. За печатане на статии (него трудове) - забрави!
  И ако в този момент на глад и разпад на семейството ти издържиш - просто те лишават от преподавателско място където и да е в страната, обикновено поради "субективен и ненаучен подход" при "общуването със студентите", или учениците...
  А сега ще ви обясня как издържат хората като мен:
  Много е просто - отивате във Велико Търново и влизате в крепостта "Царевец". Минавате преа трите входни порти и след третата веднага завивате наляво. Пред вас се изпречват руините на една стара църква - по-скоро църквичка. И едно малко и ръждясало надписче до нея: "основи на църква от IV век сл.хр."
  Ето това е!
  Изведнъж пред вас се изправя цялата ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ!
  Като как Хан Борис е "покръстил" българите, когато те са били християни от 4 век. Като как няма нито едно (ПОДЧЕРТАВАМ ДЕБЕЛО - НИТО ЕДНО документче), което да потвърди, че "славяните" са "претопили" християнското население.
  И т.н. (няма да изброявам какво няма - няма нито едно сведение за избити тарки! Няма нито едно сведение за разрушена църква! Няма нито едно сведение, че траките и "славяните" са говорели на различен език! И т.н.
  И тогава сам правиш избор - ще развихряш ли "патриотиче плам" у студентите, показвайки им "царския палат" или "патриаршеската църква", или "балдуиновата кула" (която е само десет метра по-надолу от сегашната - копие на тази от Чермен)които нямат нищо общо със запазените скици и рисунки в други европейски държави.
  Или ще застанеш кротко пред тази малка църквичка и ще кажеш - нека целият свят да се срине, ама няма свидетелства тази църква да е разрушена от готи, славяни и т.н. (Но от прабългари - сигурно!)
  Това е господине - както ми казваше един български абат - католически свещеник - вярата е човешко качество. Както човек диша, както пие вода, както гледа - така и вярва.
  от 10 хил години е писмената история на света и до днес никой не е доказал че има Бог! Но също така за тези 10 хиляди години никой не е доказал, че няма Бог.Въпрос на вяра е! Вярваш че иам - тогава казваш че си вярваш!
  Вярваш, че няма - тогава лъжеш, че си "невярващ" ЗАЩОТО ВЯРВАШ, ЧЕ НЯМА!

 93. 94 Профил на В
  *****
  Гневно

  От статията разбрах,че "изследването" не търси историческата истина , а е опит,провокация с/у нашата памет.Това е престъпление с/у човечеството.А пропо имало ли е масово избиване на "хора" през Втората световна или са единици? Може би и това е мит?Нашата отрицателна реакция е следствие от това ,че щом като се повдига този въпрос отново,значи темата не е решена окончателно за т.н. европейски граждани.В ЕС не "познават" историята в Източна Европа. Те са я правили и сега гузната им съвест иска да промени историята със задна дата ,а това не е възможно!!!

 94. 95 Профил на За Християните в днешна Турция
  *****
  Неутрално

  Гледах филм по БиБиСи за християните в Турция, концентрирани в областта по границата със Сирия. Повечето от тях са били принудени през последните десетилетия да емигрират поради жестоката разправа с тях на турските поданици и власти. Затова селата им пустеят. Ако тези неща стават през ХХ век, значи представете си какво е било в България под турско робство. Също така това говори, че темата за Батак е актуална и е от значение извън границите на България. Тя е също свързана например с темата за арменския геноцид. Мисля, че е крайно време "историческата наука" в България да надскочи късогледството си и да стане една модерна информирана именно НАУКА

 95. 96 Профил на ter do go-re
  *****
  Неутрално

  Г-не , относно липсата паметници....
  Ами идете,например в Несебър и 6те видите колкото си 6тете църкви от Византийската историа преди славянското/българското на6ествие... Относно писмените документи....Добре ,6том няма такива за избиването на траките от нахлува6тите варвари,то се предполага ,4е у "непредубедените" западни (дале4 по-богати) библиотеки има достатъ4но. И вие който имате достъп освен до Ватикана,6те стигнете до такива извори в други световни библиотеки. Не виждам основание за обвинения тук към на6ата историография и библиография като цяло. Документ 4е траките и славяните са говорили разли4ен език ... Много факти в свет. история не разполагат с подкрепъ6ти ги доказателства...но са аксиоми! -Нуждае ли се от писмено доказателство фактът ,4е скитите и берберите говорят разли4ни езици!?!? А,за христянското тракийско население...То сигурно е просъ6тествувало под някаква форма и някакъв на4ин до покръстването на останалото население на България през
  9 в. ЛОГИКАТА е съ6то съставна 4аст на (истори4еската) наука. Така.. за документите и съ6тествуването им...Съ6то така 6тяха да съ6тествуват и документи за нали4ие на Македония(и географски и полити4ески) от 8-ми/бих казъл дори 7-ми/ до 19 век.Не ги сре6тнахте из папирусите във Ватикана!?? Особено вие би трябвало да "оцените" този всеизвестен факт !!! Из4езналите(уни6тожените) Асиро -Вавилонци пове4е никога не възкръснаха нали!!! Но сега не искам отново да се връ6там на измамни4еската фал6ификация на И.Гара6анин и Ст. Новакови4 , наре4ена МАКЕДОНИЗЪМ ! Тя е несъстоятелна и сме6на!
  Доволен съм ...,изясних за себе си подтика и мотивите ви на враждебност към БГ история ... поне в на4алото ,те са били ли4ни.... Но ли4ността трябва да стои над субективното ,интимното и т.н. все-пак.
  Жалко,4е 4овек с ерудиция като ва6ата , се поставя на погре6на позиция , на страната на враговете на БГ ! Науката /историята/ е /трябва да е/ ОБЕКТИВНА !!! Документите нямат право на две съдържания и два разли4ни про4ита ! ТЕ СА ТОВА ,КОЕТО СА !!!

 96. 97 Профил на go-re do ter
  *****
  Неутрално

  Госпо-дине(жо),
  Никога няма да разбера защо непрекъснато тикате напред Македония, македонизъм и т.н.
  Това не е важно защото това Е САМО ЧАСТ ОТ ОБЩОТО, ОТ ИСТИНСКОТО!
  Важното е друго, но е трудно да се обясни, зашото промиването на мозъци продължава и в този момент, а ще продължава и поне 50 години още.
  В БГ историята (подчертавам УМИШЛЕНО) не се използва , нито дава определение за понятието "ОСНОВНО НАСЕЛЕНИЕ НА ЕДНА СТРАНА (ДЪРЖАВА или ДЪРЖАВНО ОБРАЗУВАНИЕ)".
  Ще ви обясня, макар и по малко по-сложен начин:
  "Златната орда" е държавно образувание на татарите (нищо, че техният ЦАР ЧОКА е БЪЛГАРСКИ ЦАР).
  Но до ден днешен татарите не могат една купа сено да съберат, една крина жито да приберат, един мях вино да налеят и т.н. В тази огромна по площ "Златна орда" основното население не са татарите.
  Основното население на държавното образувание "Златна орда" са руснаците. Те са тези, които произвеждат и сени, и жито, и желязо, и вино и т.н. Т.е - благодарение на СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ОСНОВНОТО НАСЕЛЕНИЕ (руснаците) Е СЪЩЕСТВУВАЛО И държавното образуване "ЗЛАТНА ОРДА". Изчезне ли основното население - изчезва и държавното образувание.
  (Нямало ли е руснаците - татарите никога е нямало да стигнат на Дунава!)
  А сега да се върнем на Балканите и да зададем същия въпрос: Кое е основното население на ИЗТОЧНАТА РИМСКА ИМПЕРИЯ (тя ще се самонарече Византия едва при Иван Асен Втори), за които църкви и паметници в Месемврия ми споменавате?
  Нима ще ме убеждавате, че основното население са били гърците? Или може би римляните?
  Сега вече се досещате за какво говоря.
  ОСНОВНОТО НАСЕЛЕНИЕ НА Източната Римска Империя са били траките (в това число еднакво говорящите ИЛИРИ, МАКЕДОНЦИ, ТРАКИ, МИЗИ, ГЕТИ, ДАКИ, СКИТИ, ГОТИ, ВАНДАЛИ и т.н. дано не пропусна никой)
  На тяхната мощ е изградена Източната Римска Империя. На тяхната икономика е просъществувала. На тяхното приемане (незаконно) на християнството през ПЪРВИ ВЕК сл.хр. е издигната днешната АПОСТОЛСКА (католическа, православна и протестантска) ЦЪРКВА ии е ПРИЕТО ХРИСТИЯНСТВОТО В СВЕТОВЕН МАЩАБ.
  И изведнъж - това население изчезва. Остават само гърците, СПОРЕД БГ ИСТОРИЯТА.
  Нито един поп, нито един хроникист, нито един военачалник не написва нито думичка за изчезването на населението.
  НО БГ ИСТОРИЯТА ПИШЕ С ГОЛЕМИ БУКВИ: П Р Е Т О П Е Н О !!!
  И защо?! Защото се появило "море от славяни".
  В същия този век, когато ВЛИКИЯТ ЮСТИНИАН ЗАВЛАДЯВА (почти) ЦЯЛА ИТАЛИЯ И ИСПАНИЯ - славяните "претопили" траките! При това Юстиниан дори не забелязъл това. Той продължавал да праща ТРАКИЙСКИ ЛЕГИОНИ в Испания, Сицилия, Италия и т.н.
  ЕТО ТОВА Е СПОРЪТ!
  Българите ТРЯБВА ДА ВЯРВАТ, че са славяни. Иначе - какви са?
  Траки? - ами тогава какво общо имат със "славянските братя освободители"!?
  Затова е всичко - заради "славянските" освободители. (Та не е добре да се говори за Коминтерна, защото точно българите следват неговите "наставления" и сега и сега!)
  И още нещо - когато бе открит "ГРОБА НА АСПАРУХ" - руснаците искаха да потулят всичко.
  Защото най-важното в този гроб не беше златото (за което те - руснаците и сега са алчни, та алчни), а един СРЕБЪРЕН ОРЕЛ!
  Този орел е на-вероятно БОНЧУК - НАКРАЙНИК НА ЗНАМЕ (или тотем) на (източно)римски легион. И върху този орел има издълбан КОНСТАНТИНОВСКИ КРЪСТ, което ще рече, че Е НА ХРИСТИЯНСКИ ЛЕГИОН!!!
  Най-вероятно АСПАРУХ е РАЗБИЛ (тракийски) ХРИСТИЯНСКИ ЛЕГИОН!
  Или - оше по-вероятно - му е било ПОВЕРЕНО КОМАНДВАНЕТО от ИМПЕРАТОРА.
  Затова и до ден днешен за това погребение се говори с недомлъвки, а вещите от погребението са разпилени на територията на 17 (!!!) музея! И до всички тях никога не се е докосвал нито един българин!
  Разбираш ли, господине, АСАПАРУХ Е ВОЮВАЛ СРЕЩУ ХРИСТИЯНИ (или е предвождал такива). Тези християни са били "славяни"? Или "прабългари"?
  Или "гърци"?
  И след всичко това ще ви попитам: КАКВО Е ПОКРЪСТИЛ БОРИС? Когато основното население на неговата държава не са "прабългарите"?
  Колкото до "славянството" - от 300 години Русия се опитва да докаже неговото съществуване. И до ден днешен не е доказала НИЩО!!!
  Стигнало се е до там, че вече не се публикуват резултатите от нито една археологическа експедиция, защото всички намерени чирепи (останки от глинени съдове) се оспорват ревностно от германските историци, за тяхната украса и стил на украсяване!
  Или както се изразява Г.Сотиров - пред нас са КУБИЧЕСКИ КИЛОМЕТРИ СЪС ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ТРАКИТЕ (автохтонното - местно - население) и няма и един шиник със доказателства (съмнителни) за "славяните".
  Но ще трябва да вярваме във СЛАВЯНСТВОТО иначе...
  Хайде вие ми отговорете какво е това "ИНАЧЕ ..."
  Ето затова можете да ме наричате и предател, и сърбоман, и коминтерновска подлога и т.н.
  Въпросът е - в какво вярват БЪЛГАРИТЕ? И най вече - ЗАЩО?

 97. 98 Профил на charley
  *****
  Неутрално

  Към Go-re (№ 97). Господине, мисля, че спекулирате с идеята за континюитета. Хрумва ми обаче, че Вашата теза е идеална за конструирането на нова "албано-македонска" идентичност - основана на трако-македоно-дардано-илиийски произход, нямащ нищо общо с южните славяни - ни българи, ни сърби. Но дали и тогава проблемите Ви ще се решат?

 98. 99 Профил на do Charley
  *****
  Неутрално

  Само един проблем остана....Най-важният- ЕЗИКЪТ..... Той-никога няма да се разре6и на основанията на теорията на г-н Го-ре !
  Попитайте го ,как така за 5 века робство българите не възприеха турски!???!
  И за6то след арабското "претопяване"(ПРОДЪЛЖЛО МНОГО ПОЖЕ4Е ОТ 5 ВЕКА) не можем и следа да открием от потомци асирийци или вавилонци...тА КАК ДА ГИ ОТКРИЕМ ТЕЗИ ПОТОМЦИ НА ТРАКИ,ИЛИРИ,ГЕТИ и МАКЕДОНЦИ(особено след преселжането им под стените на Константинопол 5 век) Или пък се откриват потомци на галите във Франция след германските на6ествия и създаване на Франкската държава ???! При Великите Преселения на Народите не действуват някакви определени закономерности . Освен една : ДОМИНИРА6ТАТА НАРОДНОСТ /ПОБЕДИЛАТА / НАЛАГА С ТЕ4ЕНИЕ НА ВЛАДИ4ЕСТВОТО СИ И СВОЯ ЕЗИК !!!!!!!
  Л О Г И 4 Н О !!!! И разбира се естествено се стига до асимилация -ПРЕТОПЯВАНЕТО . В слу4аите на по късни набези и завладявания ве4е като фактор на съпротива, играят монотеисти4ните религии,спомага6ти за съхранението на подтиснатия етнос. Но и траките (като цяло),илирите ,галите , иберите и т.н не са успели да се противопоставят и обособятезиково,културно и религиозно на нахлува6тите нови завоеватели !!!

 99. 100 Профил на go-re е прав, въпреки, че Гоце казва друго!
  *****
  Любопитно

  Не става въпрос за вяра, а за манипулиране на българската история от руските окупатори на България. Защото Батак е жертва на руската империалистическа политика на Балканите и към България специално. Жестокото клане в Батак е извършено от черкезки банди добре заплатени от Русия. Официалната турска власт точно в този момент не е имала абсолютно никакъв интерес от кървави погроми. Доказателство за това е съдбата на съседното на Батак Брацигово, което е било обсадено от редовна правителствена войска и е загинал само един човек, който се е самоотровил преди да се предаде на редовния аскер. Митът Батак е създаден от руската историография, както и всички митове в българската история - особено мита за двойното освобождение. Тези митове се поддържат от историци-руски подлоги като агент Гоце и целта им е да бъде заблуждаван, мамен и ограбван до унищожаване българския народ, който е дал християнската вяра и Библията на руснаците, който е дал азбуката и писменост, книжнина и култура на руснаците, който е дал дори и компютърната грамотност на руснаците и който български народ получава само черна неблагодарност от същите тези руснаци. Защото хаоса и мизерията в България и в момента се дирижират изцяло и само от руснаците и техните агенти тук като агент Гоце! И който се опитва дори да бъде с българско самосъзнание и при това да бъде честен и добросъвестен неизбежно започва да има все повече и по-големи неприятности. В България се толерират от руснаците само руски агенти и руски подлоги като агент Гоце, които да служат само и единствено на руските интереси. Това е жестоката истина. И поредния скандал с така наречения мит Батак е поредното доказателство за това.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK