Антъни Слейтър: Няма магическо хапче за лечение на наркотичната зависимост

президент на Европейската федерация на терапевтичните общности

<em>Антъни Слейтър</em>

© Красимир Юскеселиев

Антъни СлейтърАнтъни Слейтър е президент на Европейската федерация на терапевтичните общности*. Организацията е основана преди 25 години, за да подкрепя психопедагогическия подход при лечението и възстановяването на хора с наркотична зависимост. Във нея членуват над 40 терапевтични комуни от 25 държави. Слейтър посети България преди седмица, за да лобира за построяването на повече общности за лечение на наркомани у нас.


Г-н Слейтър, каква е целта на вашето посещение в България?


- Целта на моето посещение е сътрудничество с българската терапевтична общност "Феникс". Освен това се надявам да инициирам диалог на междуведомствено ниво в България по отношение на политиката за решаването на проблемите с наркозависимите, защото, изглежда, има някакво неразбиране и объркване тук за успешните методи на лечение. Например "Феникс" в България е единствената програма, която е базирана на доказателства и резултати, а в същото време има доста други, които не са лицензирани и не споделят резултатите си. Аз принципно не съм срещу метадона, но в същото време това, което научните доказателства ни показват, е, че този препарат е много ограничен по отношение на терапевтичните резултати. За съжаление в света няма медикамент, който да предостави магическо излекуване, който да ти създаде умения за справяне в социални ситуации, няма хапче за възстановяване на семейните отношения, за лечение на душата. Терапевтичната общност лекува точно тези аспекти.
"Феникс" единствената програма ли е, която членува в Европейската федерация на терапевтичните общности?


- "Феникс" се различава от останалите терапевтични центрове в страната, защото е базирана на доказателства, професионална, организирана, структурирана програма. На практика това е единствената комуна в България, която покрива европейските стандарти за качество на грижата за зависимите. И също така покрива критериите за професионален тренинг и умения на персонала, който работи в програмата. Това е единствената програма, която покрива високите стандарти на Европейската федерация на терапевтичните общности. Смятам, че България има нужда от повече от една качествена комуна.


Има ли успехи Европа в борбата срещу наркотиците?


- Краткият отговор е "да", но има още какво да се направи.


Какви са причините младите хора все по-често да посягат към дрогата?


- Причините са комплексни - самота, страх, безнадеждност, липса на информация и социални фактори, свързани с безработицата. Някои хора са имали неблагоприятно детство и се чувстват ощетени, а не знаят как да наваксат. Нарушени са всички тези области, които са ни нужни, за да се наречем здрави индивиди и да общуваме помежду си. Много млади хора попадат в този капан, защото вярват, че с приемането на наркотичните вещества са намерили бързия, кратък път за решаване на проблемите си. Рискът е, че когато употребяваш наркотици достатъчно дълго време, това води до зависимост, от която не можеш да се освободиш лесно без чужда помощ.


Кои са модерните дроги в страните от Европейския съюз?


- Метиламфетаминът е много популярен в момента в Европа. От известно време има тенденция за увеличаване на т.нар. дизайнерски, или синтетични дроги. Увеличава се и употребата на кокаин и крек кокаин. Това са забележимите тенденции в употребата на наркотици.


Какво трябва да се направи у нас на държавно ниво, за да имаме по-добри резултати?


- Необходимо е да се прилагат програми, които интегрират методи за възстановяване на цялостната личност. Терапевтичната общност е такъв метод. Тя лекува личността не само в медицински смисъл, а по-скоро в психосоциален, изгражда и възстановява личността. По отношение на държавната политика аз мисля, че трябва да има по-голяма подкрепа и по-голяма решимост за справяне с този проблем. Имахте срещи в социалното и финансовото министерство.


Какви са резултатите от тях?


- В Министерството на финансите обясниха, че в момента не са в ситуация да предоставят директна парична подкрепа на терапевтична общност "Феникс", но посъветваха организаторите на комуната да кандидатстват за средства от европейските фондове. В Министерството на труда и социалната политика срещата също премина в много позитивен дух. Срещнахме страхотен ентусиазъм от зам.-министър Иванка Христова, която пое ангажимент да посети терапевтичната общност "Феникс" и да потърси начин да помогне за развитието й.*Терапевтична общност, от англ. theurapetic community, е синоним на наркокомуна.

Ключови думи към статията:

Още от Дневник +

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Но има едни магически хапчета с делфинчета по тях, ахххх

  gradinko.bg
 2. 2 Профил на Alexander
  *****
  Весело

  И не само! Със знака на Мерцедес, със знака на Митцубиши, и колко още lovely substances в твърдо, течно и прахообразно състояние!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK