Рамзан Кадиров – тъмните страни на една биография

Новият президент на Чечня дължи издигането си в политиката на ПутинЩе ги накарам да крещят. Президентът на Чечения гледа към менажерията от птици, плаващи в мътното изкуствено езеро в задния му двор - черни лебеди, пеликани и патици. На отсрещния бряг се разхождат щрауси. Силен смях разтърсва яките му гърди и преметнатото през рамото му оръжие. Спира да се смее. Доведете ми тигъра!, изревава той на облечените в камуфлажни облекла служители. Донесете ми хляб!, пише "Лос Анджелис таймс".


Двама бивши чеченски бойци се мъчат да доведат окования тигър по калния склон. Тигърът се изправя на задните си лапи, озъбва се и удря с лапи си пазачите. Те крещят и удрят тигъра по главата, докато животното не легне на земята. Междувременно Кадиров хвърля парченца хляб във водата за своите екзотични птици, внесени от всички краища на света. Иска да ги накара да дойдат до брега, за да се изплашат от тигъра. Все още иска да ги накара да крещят.


Кадиров е президент на Чечения от една година. Руският президент Владимир Путин го назначи скоро след 30-я му рожден ден, когато навърши възрастта, изискваща се по закон за този пост. Рамзан наследи властта от баща си Ахмад Кадиров - мюсюлмански духовен и сепаратистки лидер, който след кървава война сключи споразумение с Москва, стана президент на Чечения, но скоро след това бе убит.
Рамзан Кадиров довършва работата, която баща му започна, след като смени лагера и върна Чечения обратно под властта на Москва. По-младият Кадиров успя да накара да замълчат противниците му, да умиротвори сепаратистката република и да предприеме мащабна кампания за възстановяването й.


Биографията на Кадиров е брутална и по нещо напомня за Византия. Историята му е историята на Чечения, моментна снимка на размирната република, ахилесовата пета на съвременна Русия.


Днес улиците на Грозни, изравнен със земята от руските бомби, кънтят от строителни работи и хвалебствия за младия президент. Кадиров ни е пратен от Господа, възкликва таксиметров шофьор, карайки по улиците на столицата.


Критиците на Кадиров разказват, че той властва над Чечения с ужас и насилие и е създал неосъветска диктатура. Но критиците му са трудни за откриване, тъй като имат навика да изчезват. Когато Рамзан Кадиров дойде на власт, започна истински ужас. Този страх постепенно се промъква в сърцата на хората, казва от Москва Татяна Касаткина - изпълнителен директор на руската правозащитна организация Мемориал, която от години работи активно в Чечения. Това са хора, сражавали се в планините, те са бунтовници и от оръжията им капе кръв. Техният принцип е: Ако тръгнеш против нас или против Кадиров, ще бъдеш унищожен.


Когато Кадиров чува думата правозащитна организация, се усмихва, слага нож в устата си и го захапва. След това казва, че всички истории са лъжа.
Има няколко неща, за които Кадиров отказва да говори. Първото е войната. Когато Чечения води първата от двете си войни за независимост от Москва, Кадиров и баща му се сражават срещу руснаците. Той свива рамене, казвайки, че е бил на 15, може би 16 години, когато командва първия си отряд. Казва, че не е имал детство. Не иска да си спомня онези времена.


Преминаването на страната на Москва също е нежелана тема. Винаги съм бил с народа, казва той. Не знам кой на чия страна е минал, аз винаги съм бил с народа си. Не иска да говори и за смъртта на баща си през 2004 г. Кадиров беше ръководител на охраната на баща си, но беше в Москва, когато той загина. Някой бе заложил взривно устройство под седалката му на футболен стадион в Грозни.


Кадиров ентусиазирано поема ролята на баща си. Току-що възстановената столица е отрупана с паметници на Ахмад Кадиров, на много от които е изписан цитатът: Винаги съм се гордял със своя народ. Може да се твърди, че Ахмад Кадиров беше по-известен с друга своя реплика: Руснаците са много повече от чеченците, затова всеки чеченец трябва да убие по 150 руснаци. Този цитат обаче не се среща никъде.


Откакто Рамзан Кадиров пое властта, Москва изглежда му е предоставила неограничен кредит за възстановяване на републиката и пълна свобода да взима сурови мерки. Според анализатори Кремъл е сключил фаустовска сделка: Нека Кадиров да прави каквото си ще, само и само в Чечения да е спокойно.


За Путин Кадиров сипе само хвалби. Той е моят идол, казва чеченският лидер. Путин е чудесен.
Въпреки самочувствието си на мачо, Кадиров е омекнал малко, откакто е на власт. Преди време казал пред един репортер: Вече съм убил тези, които е трябвало да убия . . . Ще убивам докато съм жив. Припомням му тези думи, той си спомня и се усмихва. Важат ли още? Определено, отвръща той. Но избягва да повтаря глагола убивам. Използваме сурови методи, за да покажем кое е правилно и кое не, казва Кадиров. Срещу онези, които не го разбираха, водехме сурова и дори жестока борба.


Изминаха години, откакто втората чеченска война се разпадна на отделни партизански нападения, но между 3500 и 5000 чеченци все още се водят за безследно изчезнали. Никой не знае колко от тях са изчезнали по време на войната и колко при управлението на Кадиров.


Но правозащитници казват, че повечето от изчезналите след идването на власт на младия президент са отведени от неговите сили за сигурност. В полицейските части доминират бивши бунтовници на Кадиров, такива са и повечето членове на личните му сили за сигурност.


Търсим ги. Издирваме ги старателно, казва Кадиров. По-голямата част от изчезналите са извършили престъпления в Чечения и са я напуснали. Някои са хванали гората. Други са загинали.
Броят на изчезващите драстично намаля, докато Кадиров укрепи властта си и накара да замълчат несъгласните с него, твърдят наблюдатели от правозащитни организации. Но предупреждават, че сега е по-трудно да се води статистика, тъй като хората се страхуват повече. Има много голям брой хора, които изчезват за няколко часа или дни и се връщат у дома пребити и пречупени психически. Повечето от тях никога не разказват какво им се е случило, казва Наталия Естемирова, наблюдател на Мемориал в Грозни. За това упорито се мълчи.
Кадиров е женен, има пет деца. Обича опасните животни, бързите коли и бокса. Не си прави труда да си взима шофьор, сам кара своя мерцедес, движи се с дълъг конвой от охранители, следван от същия модел мерцедес със същия регистрационен номер и шофьор, който прилича на него. Когато стигне крайната си цел, екипът му бърза да смени регистрационните табели, за да заблуди евентуални наемни убийци.


На планинския склон, извисяващ се над президентската резиденция в град Гудермес, на изток от Грозни, е изписано с огромни арабски букви Няма друг Бог освен Аллах. Край огромната каменна къща и ароматната розова градина е частният зоопарк на Кадиров, където развежда гостите си, показва им лъвове, леопарди и пуми. Той протяга ръка в клетките да погали и разроши животните, а след това ги издърпва и удря в решетките, стиска здраво лъва за гривата.


Когато зверовете ръмжат срещу него, той също им отвръща с ръмжене, озъбва се, имитира тяхната гримаса. Това животно все още не е дружелюбно, казва той, поглеждайки внимателно ръмжащата пантера. Всеки обаче си има цака. Ще намерим начин да се справим с него.


Води гостите си до езерото, където те се качват на висящ въжен мост и започва да клати единия му край. Гледа как се клатят и губят равновесие, после пак се ухилва. А след това, да не би някой да не е разбрал, се провиква: Правя го нарочно!


По-късно се надвесва над масата, отрупана с първокласен черен хайвер, шоколадови десерти и свежи кайсии. Започва да се хвали с военната академия, която е създал за обучение на хората от собствената му охрана. След това показва документален филм, на който хората му са заснели тийнейджъри, които нападат танкове и демонстрират схватки с бойни изкуства. Гледайте това - това е най-добрата част, възкликвай. На екрана се вижда как курсант нанася силен удар с крак в главата на своя противник. На фона на техно музика. Прекрасно е!, казва Кадиров. Той се възхищава на Майк Тайсън и неговите железни юмруци. След срещата си с американския боксьор в Москва Кадиров го убедил да дойде в Грозни. Хората казват, че съм бил му платил много пари. Не е вярно, заявява Кадиров. Би трябвало той да плаща, за да го пуснем тук.


Кадиров, Вие сте президент само от една година, а градът възкръсна от пепелта и хората ликуват, гласи транспарант на булевард Кадиров, намиращ се срещу площад Кадиров и джамията Ахмад Кадиров.
Поне една част от това изречение е вярна - Грозни се връща към живота със забележителна скорост. Преди две години в града имаше само един светофар. Днес има супермаркети, малък хотел до функциониращо летище, билиардни зали, кино и ресторанти, два от които се наричат Холивуд. Всичко това с любезното съдействие на Москва - толкова плати тя за мира. Колкото е необходимо, казва Кадиров. Те разрушиха всичко, така че защо да не го сторят? Нашите хора не са виновни. Те трябваше да нанасят прецизни удари, а не да действат така, както действаха. Винаги им го казвам. Винаги искам от тях. Те са длъжни да възстановяват и ако това не се случи, ще си подам оставката.


Възстановителните работи обаче се извършват върху гробища. Непрекъснато изскачат човешки останки. Европейски правозащитни организации са заделили пари за лаборатория за идентифициране на телата, но засега няма нито лаборатория, нито идентифициране.


Тук от една страна са обновените фасади, а от друга е реалността. На външен вид обаче всичко изглежда ново, украсено главно с лика на Кадиров. Но веднага щом група възрастни жени виждат гости пред двора на ремонтирана жилищна сграда, те започват да викат: Няма вода! Няма нищо вътре! Няма дори врати!. Жените ни водят нагоре, където се усеща миризма на човешки изпражнения. Етажите са закърпени толкова набързо, че отпечатъците от краката на работниците са запечатани завинаги в стаите. Няма течаща вода, канализация или тоалетна. Няма врати. Само една гола крушка виси от тавана.


Но когато някой споменава хилядите изчезнали пред една от жените, очите й се разширяват и се стрелват към охранителя, изпратен от пресслужбата на Кадиров. Не, казва тя тихо и бързо, а очите й са приковани върху човека на Кадиров. Няма изчезнали хора.


Връчване на свидетелства в училище Кадиров - ново начално и средно училище, кръстено на най-известния клан в Чечения. Всичките 1400 ученици са поканени на празненството. Руска рок музика дъни из коридорите, а момчета и момичета с червени ленти позират за снимки. Момичетата са с остри обувки на висок ток, силен грим и големи обици, но са забрадени. Като всичко в Грозни, училището много блести от чистота, отвсякъде ни гледа ликът на Кадиров. Ярки балони изпълват двора, надупчен от бомби. Той самичък успя да спаси всички нас, гласят плакатите по стената. Достоен син на достоен баща.


Директорката седи в кабинета си, отрупан с торти, сладкиши и пресни плодове. Тя обожава президента. Той не се страхува да върши мръсната работа, казва тя. Ние, обикновените хора, сме му много, много благодарни, защото той сбъдна мечтите ни. Наскоро тя е завела някои от най-добрите си възпитаници да се срещнат с президента.
В този ден осъзнах, че той всъщност е лидер на младежта, разказва тя. Видях го в очите на децата - те бяха пълни с възхищение. И си помислих, че те биха направили всичко, което им каже.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на o
  *****
  Неутрално
 2. 2 Профил на z
  *****
  Неутрално

  ужасно тъжно,тъжно и зловещо е в Кадирландия...

 3. 3 Профил на wute
  *****
  Неутрално

  "На планинския склон, извисяващ се над президентската резиденция в град Гудермес, на изток от Грозни, е изписано с огромни арабски букви Няма друг Бог освен Аллах." Руснаците отново както в Афганистан ще си го набутат сами...

 4. 4 Профил на българин
  *****
  Неутрално

  Причината Кадиров да е такова чудовище е една - исляма. Ние българите много добре знаем какво изключително зло е исляма - колко е кръвожадно, пълно с омраза, основаващо се на насилие, агресия, жестокост, поробване и доминация.

 5. 5 Профил на Moriaka
  *****
  Неутрално

  Цинизма на "Дневник" е безграни4ен !

  Дълбоко непознаване на проблема (м/у другото ... фундаменталните влиания от Иран/СаудиА ), пемъл4аване и изопа4аване характеризират тази статуя!

  4етете Габриелле Кроне-6малц и 6олл Ла Тур ... на немски.. за да нау4ите не5то за тоза район!

  "Дневник" ... срамота!

 6. 6 Профил на 666
  *****
  Неутрално

  РУСИЯ Е ЧОВЕШКА МЕНАЖЕРИЯ ИЛИ ЛУДНИЦА . НАЙ ИНТРЕСНО Е ПРЕД КЛЕТКАТА С НАДПИС ЧЕЧЕНИЯ.

 7. 7 Профил на петко
  *****
  Неутрално

  сега не разбрах - този портрет на Кадиров дето виси навсякъде на Кадиров-баща ли е или на сегашния диктатор? Щото едното може горе-долу да е приемливо, а другото е сталинизъм!

 8. 8 Профил на пинокио
  *****
  Неутрално

  Русия е страната на дявола, убежище на извергите и България е в нейната орбита.

 9. 9 Профил на нещо гнило
  *****
  Неутрално

  Защо всички ученички били забулени, а тази на снимката танцуваща с този идиот не е?

 10. 10 Профил на abv
  *****
  Неутрално

  псевдосъветско-ислямски психопат в 21 век!

 11. 11 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 648 Неутрално

  "Причината Кадиров да е такова чудовище е една - исляма."

  Ами - най-обикновена мутра.

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 12. 12 Профил на васил
  *****
  Любопитно

  Рамзан, май не спазва Рамазан?

 13. 13 Профил на Килъра
  *****
  Весело

  Слава на Кадиров!Вие яжте на мангалите фекалиите роби скапани!

 14. 14 Профил на Lili Kostova
  *****
  Неутрално

  съветски псевдоислямски психопат в 21 век!

 15. 15 Профил на dd
  *****
  Неутрално

  когато не сте запознати с една религия недейте да я коментирате..не ислямът е виновен за това че група хора го използват за постигане на целите си...

 16. 16 Профил на Силвия
  *****
  Любопитно

  Мн се радвам,че има такива лидери силни какъвто ще да е този кадиров е мн по-добре от нашите управници!Спрямо религията ислям мн добре я практикува и знае как да управлява хората!Евала

 17. 17 Профил на ahnenerbe
  ahnenerbe
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В една бандитска губерния какъв губернатор да сложи временния император...

 18. 18 Профил на zapp
  zapp
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Явно някои по-бавно други по- бързо навлизаме в Апокалипсис.

 19. 19 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 701 Неутрално

  "По-младият Кадиров успя да накара да замълчат противниците му, да умиротвори сепаратистката република и да предприеме мащабна кампания за възстановяването й...."това е истината ,всичко друго във вестничето "Дневник" издържано от фондация "Америка за България "или е пресилено и изопачено или не отговаря на истината

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 20. 20 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#16] от "Силвия": Статията е отговорът на изявлението на Кадиров ,че българският президен е олигофрен.Има ли нужда от коментар?

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 21. 21 Профил на borismt
  borismt
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#20] от "омбре":

  Тъпчо, статията в http://sekirabg.com/ е от днес. А тази на дневник е от 21..... Май връзката е обратна , А ?

 22. 22 Профил на Oleg Glavshin
  Oleg Glavshin
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Всичко е верно,и затова процъфтяват ,при прост народ ---диктатура трябва.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK