Големият хадронен ускорител - в търсене на хигс бозона

Големият хадронен ускорител - в търсене на хигс бозона

© ReutersФизиците теоретици отдавна чакат този момент. След 14 години строеж най-сетне дойде времето Големият хадронен ускорител (LHC), разположен в комплекса на Европейския център за ядрени изследвания (CERN) край Женева, да заработи. Никой не знае какво точно ще се случи, но надеждите са големи. Потвърдиха го всички нобелисти, които участваха в дискусия, специално посветена на експеримента и проведена в рамките на срещата в Линдау.


Ускорителят, най-големият по рода си, с обиколка на тръбата, в която частиците ще бъдат засилвани, за да се сблъскват със скорост, близка до светлинната, от цели 27 километра, вече е почти охладен до температура, в която експериментите могат да започнат. По думите на лидера на проекта Лин Евънс в началото на юли близо 80% от тръбата е достигнала желаната температура, близка до абсолютната нула, а останалите 20% ще бъдат охладени до края на месеца. Така реално в началото на август елементарните частици - главно протони, ще бъдат пуснати в тръбата и след ускоряване ще започнат да се сблъскват и раздробяват на съставните си части.


Какво ще произтече? Практически никой не знае, но теоретически може да се предполага. Едва ли ще се образува черна дупка, която да изяде първо района на Женева, после Европа, а накрая и цялата Земя. Според всички участващи в дискусията Нобелови лауреати точно по физика - Карло Рубия (1984 г.), Херардус Хуфт (1999 г.), Мартинус Велтман (1999 г.), Дейвид Грос (2004 г.) и Джордж Смут (2006 г.), подобни тези са "откровена глупост" и единствената им цел е "търсенето на евтина сензация". Въпреки това в CERN са ги взели предвид и преди старта на LHC са били извършени многократни тестове за сигурността на експеримента - средно по 1400 за всеки сектор от трасето, обясни научният директор на LHC Йос Енгелен.
Едва ли ще се стигне и до червееви дупки във време-пространството, но за сметка на това ускорителят може да даде на науката доказателства за наличието на все още митичния хигс бозон, теоретично предсказана, но все още незасечена експериментално елементарна частица. Хилядите детектори, с които са изпълнени секциите на LHC, са проектирани така, че да уловят именно хигс бозона, ако той все пак реши да се появи, посочи Енгелен. Той допълни, че първите лъчи ще бъдат пуснати в тунела на ускорителя, а първите реални резултати трябва да са ясни до края на годината.


Защо чак тогава? В ускорителя ще има по милион събития в секунда, но те трябва да се филтрират, за да се открие едно, което е интересно и важно, обясни Велтман. Според него, ако не бъде открито нищо - нито хигс бозони, нито други непознати досега частици, това би означавало край за физиката на елементарните частици в досегашния й вид, а може би и въобще. Не толкова краен беше Крос. Според него за откриването на хигс бозона ще трябва да се чака с години, което не е проблем, тъй като LHC е замислен като дългосрочен експеримент. Междувременно вероятно ще бъдат засечени други не по-малко интересни и още по-непознати, посочи още той.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на heat
  *****
  Неутрално

  Да се образува черна дупка, която да изяде Женева и района... Мили, Боже...

 2. 2 Профил на домакиня
  *****
  Неутрално

  Хора,четете Стивън Хокинг за обща култура поне.Това за черната дупка и Женева е виц,по-особен хумор.Ако имаше и най-малка вероятност такива неща да се случват,руснаците нямаше да построят ядрения си ускорител "Токамак" в Москва,а центърът в Дубна - близо до столицата си.Закритите /разбирай опасните/им градове са в Сибир,нали?
  Боже,в каква държава живеем ...Хората в света мислят за значими неща в науката,а нас цял уикенд ни занимават със състоянието на А.Бончев или какво е казал Б.Б.Ами и двамата не могат да кажат нищо смислено.

 3. 3 Профил на физик
  *****
  Неутрално

  Ако се получи черна дупка няма значение дали градът, в който е ускорителя е в Сибир или на другия край на Земята, резултата ще е един и същ, а именно Земята ще бъде погълната от нея. Тук трябва да се отбележи, че това може да стане при положение, че хипотетичната черна дупка не се изпари поради Хокингоновата радиация.

 4. 4 Профил на GOD
  *****
  Неутрално

  Защо ли си мисля че България отдавна е погълната от черна дупка. Обречени сме...

 5. 5 Профил на Humpty_Dumpty
  *****
  Весело

  Разбрах къде отиват и парите от паркинга на летище София, и от езерото към летището, и от далаверите на Батко, Топлото, и от тези в Козлодуй ..... Вече знам!
  Хах! В Европейския център за ядрени изследвания край Женева направили Голям ускорител, в който чрез блъскане на частици имало вероятност да се създаде черна дупка във времето и пространството - за справка вижте Дневник.
  За пореден път швейцарците доказаха колко са назад, милите .... откритието им идва точно двадесет години след като БСП/БКП и ДПС откриха и успешно създадоха български Гигантски корупциоускорител, който би накарал учените в Европейския център за ядрени изследвания да наведат засрамено глави с порозовели от срам и черна завист бузки ... В единия край на време-пространствения континиум сложиха останалото от Татово време, а в другия - успяха да го превърнат в лични сметки в банки ...
  Най-забележителното е, че за тези години успяха да запазят и дори да усъвършенстват корупциоускорителя; е вярно, че докато блъскаха над осемте милиона частици, голяма част от тях измряха или литнаха по други георграфски ширини, та сега са останали малко над седем, но на кой му пука ...
  Догодина пак се задават избори ... дали след Виденов и Станишев ще видим новия модел 3.0 на корупциоускорителя, или просто ще бъде фейслифт на Станишевия - 2.0?

 6. 6 Профил на Brr
  *****
  Неутрално


  Иначе ми е интересно да разбера каква може да е практическата полза от този огромен проект - да кажем открият бозона - и после кво?

 7. 7 Профил на до Brr
  *****
  Неутрално

  Ами вземи седни и прочети и ще разбереш за какво аджеба служи това нещо нар. хиксбозон. Само ще спомена, че то е отговорно за масата на елементарните частици. А ся си предстви, че като го открием и се научим да го управляваме може да контролираме масата, гравитацията и така нататък, т.е. Вселената вече ще ни е тясна.

 8. 8 Профил на -
  *****
  Неутрално

  Според една от книгите на Дан Браун, целта на този ядрен акселератор /както е наречен там/ е получаването на частици антиматерия, която не съществува в реален вид на земята, и която е един от най-мощните източници на енергия

 9. 9 Профил на Iu
  *****
  Весело

  Черна дупка ,която да изяде земята - Ефектът на Pacman Винаги трябва да има мелодраматика и преувеличение, иначе няма да е интересно...

 10. 10 Профил на Коко
  *****
  Неутрално

  от до Brr, "т.нар. хиксбозон" всъщност се казва Бозон на Хигс, на името на Томас Хигс. Иначе разбирам, че неудържимо ти се ще да дадеш акъл

 11. 11 Профил на MChoun
  MChoun
  Рейтинг: Весело
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK