Фондация "Утре за всеки"

Нина Хаджийска<br />

© Булфото

Нина Хаджийска"Приемам нещата чисто човешки. Вероятно Бог е решил да се случи това. Ние не сме имали такива очаквания." Така директорът на фондация "Утре за всеки" Румяна Козарева коментира за "Дневник" изненадващия ход на Ангел Бончев да дари приготвените за откуп на съпругата му 157 хил. евро на неправителствената организация. Тя категорично отхвърли спекулациите, че парите ще бъдат предадени на похитителите.


Според информационната система ДАКСИ фондацията е вписана в Cофийския градски съд на 21 февруари 2008 г. Там е посочено, че управляващи на организацията са Румяна Козарева, Щеляна Захариева-Миронова и Захарина Савова. Козарева вчера обясни, че идеята за фондацията и за изграждане на дневен център за рехабилитация на жени, претърпели операция от рак на млечната жлеза, е на Нина Хаджийска, която заедно със съпруга си Марин Хаджийски и Меги Колева е собственик на център "Аюрведа". "Нина имаше здравословни проблеми от такъв характер и се излекува физически и психически с помощта на източни методи. Така преди 5 години регистрира център "Аюрведа". Според Козарева, която е строителен инженер, силната медийна кампания на фондацията се дължи на факта, че много телевизии са техни медийни партньори. На въпрос как си обясняват изборът точно на тяхната фондация, при положение че съществуват доста по-известни организации на онкоболните, Козарева отговори, че вероятно Бончев е видял клипа, който се върти в медиите.


На Нина Хаджийска се дължи договорът на фондацията с болница "Царица Йоанна" за дневния център, каза директорът на лечебното заведение доц. Бойко Коруков. Той е сключен на 23 април 2007 г. С него болницата отдава
за 260 лв. наем на месец 122 кв.м застроена площ


(полусрутената лаборатория по липидна обмяна) в двора за следващите 5 години, като половината от наема ще се използва от фондацията за реконструиране и ремонтиране на сградата. След този период обаче тя ще си остане собственост на "Царица Йоанна", заяви Коруков. По предварителни разчети ремонтите ще струват около 200 хил. лв., като с извършването им и с набирането на средства за тях се е ангажирала фондацията. Директорката на фондацията е собственик на дружество "Велина-Румяна-Козарева", чиято основна дейност е "архитектурни и инженерни дейности и технически консултации". Бизнесът на съпруга й Йордан Козарев е свързан със строителството - РВД-КОНСУЛТ и ИНЖКОМ-93 ООД, както и с продажба на недвижими имоти - ТИРИЗИС. Марин Хаджийски - съпруг на Нина Хаджийска и управител на център "Аюрведа", участва като собственик в две дружества. В едното - "Марио-инженеринг - Марин Хаджийски", той е едноличен собственик, а в другото - БУЛПАРК, притежава 50%, като останалата част е собственост на Георги Хаджийски. Основната дейност на първата фирма е "развлекателна дейност", а на втората - "поддържане на физическото състояние".


Сред онколекарите и останалите неправителствени организации, подпомагащи болните от рак, фондация "Утре за всеки" няма особено висок имидж, установи проверка на "Дневник". Тази фондация, както и центърът "Аюрведа"


на практика са търговски дружества

казаха медици, пожелали анонимност. Според тях само по този начин може да се обясни фактът, че пациентите си плащат за рехабилитацията. Ясно е, че Хаджийска има добър търговски нюх, заявиха и от неправителствения сектор. Оттам заподозряха, че зад въпросните дами стоят силни фирми и хора с власт, които финансират медийните им кампании. По този начин в бранша си обясняват факта, че в кампанията за построяване на новия рехабилитационен център са привлечени хора като Нешка Робева и Зорка Първанова.


По непотвърдена информация "Аюрведа" работи по съвместен проект със социалното министерство, като оттам за всеки пациент получават по 30 лв. Хаджийска е един от основателите на Демократичния съюз на жените, чийто лидер е министър Емилия Масларова. От министерството не отговориха дали работят с "Аюрведа".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK