Обкръжението на "възродителите"

Отбелязване на годишнина от събитията в с. Корница, предшествали "възродителния" процес

© БТА, Reuters

Отбелязване на годишнина от събитията в с. Корница, предшествали "възродителния" процесВъпреки че увенчава един постъпателен и логичен развой на държавната политика в периода на "зрелия социализъм" и "единната социалистическа нация", кампанията за окончателната асимилация на българските турци изненадва както тях, така и цялото общество. Наистина до края на 1984 г. напрежението в смесените райони видимо нараства поради засиления натиск, а най-вече от смяната на имената на немалко хора от 1982 г. нататък. Според някои изследователи именно това трябва да се счита за същинското начало на тоталното принудително "възраждане". При тогавашния информационен монопол някои българи все нещо са чули, но то далеч не е от мащаба на последвалите събития и не ги засяга пряко, а огромната част от турците ней-вероятно отново се надяват, че и този път няма да им се размине.


Общият климат на недоверие, стигащо до неприязън


слухове, опасения (основателни или не съвсем), удобно тревожни донесения на службите, ясно личи в една строго поверителна информация от септември 1982 г., подписана от първия секретар на ОК на БКП в Кърджали Георги Танев. Един от основните й изводи е, че "болшинството от българските турци нямат необходимата закалка и съзнанието за безусловна привързаност към България и при съответна ситуация - например нова националистическа атака и създадени условия за изселване, устойчивата част не би била твърде голяма".
Такава ситуация наистина ще възникне, но националистическата атака в пълния смисъл на думата идва не от Турция, а от българската държава спрямо нейните граждани турци. От своя страна те ще се окажат доста устойчиви на бруталния натиск. Предвижданията на Танев за масова емиграционна нагласа "при създадени условия за изселване" обаче ще се окажат съвсем точни.(...)


Както е известно, не е намерен протокол от заседание на Политбюро от късната есен на 1984 г., а вероятно и никога няма да бъде открит документ, подобен на тези от 1982-1984 г. Но на основата на запазените сведения не е трудно да си представим какви тайни разговори са водили помежду си височайшите инициатори. Естествено,


последната дума е била на Тодор Живков


Споделените виждания на членове на придворната "ловна дружинка" и "най-близкото обкръжение" вероятно също са повлияли за окончателното оформяне на най-радикалната фаза на вече частично протичащия "възродителен процес". На това "експертно" ниво окончателното решение на Живков вероятно е подготвено от най-доверените му лица: Георги Джагаров - вицепремиер и председател на Съвета за развитие на духовните ценности, академиците Пантелей Зарев и Ангел Балевски (председател на БАН). На политическо ниво решението сигурно е консултирано с оформилия се своеобразен тесен кръг в Политбюро: Пенчо Кубадински - председател на НС на ОФ, Милко Балев - началник на кабинета на Живков, вътрешния министър Димитър Стоянов и секретаря на ЦК по идеологическите въпроси Стоян Михайлов.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на iso
  *****
  Любопитно

  незнам то4но и ,,От кого,, този прозес е наре4ен вЪзродителен ,това е едно огромно петно В/У така наре4ения,,балгарски модел,,силно се надявам расизмът вБългариа да не заема ,,Врахна то4ка,, а за преваржанизите на Атака бих казъл:ва6иат лидер даржи в ръзете си запалка с която може да запали пожар,аз питам :коü даржи пожарогасителя?????

 2. 2 Профил на ДО №1
  *****
  Неутрално

  ПРИЯТЕЛЮ,ПРЕДИ ДА ПРАВИШ ТАКИВА ОБСТОЙНИ КОМЕНТАРИ СЕ НАУЧИ ДА ПИШЕШ ПРАВИЛНО НА БЪЛГАРСКИ.

 3. 3 Профил на iso
  *****
  Неутрално

  такмо 6тиах да помолия за ва6ите извиненияаа Вие не се нахварляте така в/у менпросто си казах мнението -сори ,от далго време не живея в България,от КÖЛН сам -сори ако сам засегнал някого...

 4. 4 Профил на exo
  *****
  Неутрално

  много амбициозни българи тогава се хванаха за пропагандата и злобееха, изнасяха доклади по клубовете и надъхваха хората с омраза против турците, срамно е, голям срам, понеже не само обкръжението е виновно.

 5. 5 Профил на Хамлет
  *****
  Неутрално

  Да,случилото се е за срам и много,много тъжна история,която е трудна за забравяне от страна на потърпевшите. Дано да намерят сили и бъдат великодушни за да простят!

 6. 6 Профил на някоий си..
  *****
  Неутрално

  Та така ли няма да се намери един истински журналист в БГ да напише и една статия за асимилацията на християнските общности и геноцит на християни по времето на комунизма в т.н.НРБ1944-1989 година).От Марс ли падат ,толкова ли са невежи.Не знаят ли за забраните които се налагаха на ученици да ходят на черкви дори и на внай-големите християнски празници?За заплахите ,че ще бъдат исключени и исключвани?За това ,че се забраняваши да си кръщават децата в черкви.За това ,че хора са били уволнявани от работа ,затова че са ходили на черкви.Не мога да разбера в други държави ли живеят и в съксии ли са раснали?Това невежество на журналисти в БГ е по-зловещо от всичко останало ,което си случва около нас.Това е простотия ,която я няма и в африканските държави.Това е като проклетията ,която все още ще витае в БГ.Това е чумата за такива народи и невидението им в тази насока.Толкова ли са глупави,необразовани и неграмотни.Това и последният средно-образован гражданин в БГ го знае ,особено ака е живял по това време.Абсолютни нещастници...при това проклети.

 7. 7 Профил на Иван
  *****
  Неутрално

  Правилно беше започнатият Възродителен процес да се доведе докрай.
  В България няма място за турци, помаци, цигани и други отрепки вредни за нашата нация.

 8. 8 Профил на някоий си..
  *****
  Неутрално

  Както и от тебе Иванчо Иванов.Добре го запомни.

 9. 9 Профил на някоий си..
  *****
  Неутрално

  Дневник много лош превод правят слухтящите в този сайт т.н. "социалисти"БСП(БКП),кито по -една много голяма неграмотност и бюрокрация от страна на Брюксел са все още там.Те трябва да бъдат исправени на съд в Хага ,като Милошевич,Караджич и т.н.,а не да се намират в ЕП.Срам за цяла Европа ,срам за ценностите на свободата и демократизацията.Те са най-големият връх на невежество съчетано с наглост.Това е грубо потъпкване на евентуална бъдеща европейска конституция .Те са като трипер или други венерически и не винерически болести,те са като тумор за всички демократични държави.Те са най-новото зло за ЕС.Уволнете всички "депутати" в ЕП свързани с грубо потъпкване на конституционните ни права и свободи.П.С.Нещастниците и плагиатите ,които не правят точни преводи на коментарите ми ,си мислят ,че ще им бъде простено.Съвсем скоро ще бъдат подведени под съдебна отговорност , за неправилен превод и оскърбяване на европейски съдилища и ЕП.Бушончета ..време е .Знаете за какво иде реч.Оведомете Хага и евроатлантическите структури.

 10. 10 Профил на някоий си..!!!
  *****
  Неутрално

  Бат Бойко и т.н.ГЕРБ въобще няма да ви спасят. Проклетията ще продължи да тегне и върху тях и привържениците им... до ката не разберат ,че първа политическа сила са СДС и ДСБ ,в това чесло и всички останали демократични сили в ОДС- период 1989--1992,1997-2001 ...всички останали ще продължат да бъдат проклети ...те и привържениците им.И това ще е така.Казах.Б.Б.може да надуе монджука ,закърмен от самото си рождение със него,както и ония другия нещастасник Дотан ,които изплагиатствува израза "3 по шестобалната система" ,за който и въобще си няма хабер за какво иде реч.И това ще е така.Майната ви ...на всички нещастници..включително и на Атака.Сам си пиша коментари от такова естество ,сам и ще осъществя промени в тази насока.А,който не се съобрази със словото ми ...обещавам му ..че ще бъде проклет.И това ще е така.

 11. 11 Профил на някоий си..
  *****
  Неутрално

  кевин ,малко тире , клаин,малко тире,2008 ,маймунско а,точка абв ,точка ,бг --ми е е емайл адреса.Исписан на латиница...а не на кирилица ,както е в случая.Излязох от анонимност...защаото някои желаеха това.Да видим как ще отриагират.

 12. 12 Профил на Osman tr
  *****
  Неутрално

  Hey kakvi prostotii ima na tozi svqt,darjavata da reshi etnostta na horatata i da ti promeni religiqta imeto da ti zabrani maichiniq ezik.Jalkoto e che tezi hora s podkrepata na vnshnite sili(togava bqha rusnatsite)namirat vazmojnost i osashtestvqvat svoite nechoveshki idei.Vijdate li velichieto na Osmanlite sega, horatata sa bili v Balkanite neznam kolko si veka no vsichki narodi oshte si sashtestvuvat, govorqt si maichiniq ezik, izpovqdvat svoqta vqra,a vie "Balgarite"(ne za vsichki stava vapros) za 50 godini kolko oskarbihte i unijihte Turskoto i drugite maltsinstva.No slava bogu che se promeni sistemata,i sega tezi "Balgari" koito si misleha che sa mnogo veliki navremeto se okazaha edni jalki sashtestva s promiti mozatsi.Travmata koqto be sazdadena na vremeto oshte vliqe Balgariq,i kakto vijdame i v dneshen den vseki si izbira lider ot svoq etnost zashtoto Balgarite si zagubiha doverieto.Ot sega natatak jelaq ot sartse rakovodeshtite da badat vinagi s obedinqvasht mantalitet(nqma znachenie etnostta) da motivirat vsichki grajdani za da se trudqt poveche za napredvaneto na darjava Balgariq i horatata da sa shtastlivi v svoqta rodina a ne da tarsqt prazni nadejdi iz Evropa ili neznam si kade. Mislq si kak shte se razkaje sled godini sluchiloto se po tova vreme na idvashtoto pokolenie "nashite dedi asimiliraha maltsinstvata li shte se kaje" nqma li da e sramno za dedtsata togava.Jelaq vi priaten den.

 13. 13 Профил на kiriki
  *****
  Неутрално

  Хаиде не ставайте заблудени забраванци . Проблемите с българските турци са започнали поради мащабната кампания от 80-те години на ЦРУ за засилване на ислямистки настроенията сред ислямското население на южните републики на СССР ( а покрай тях и в БГ )и противопоставяне на комунизма . Живков и другите просто са опитвали да предотвратят евентуално въстание на българска територия , дирижирано от ЦРУ и турските тайни служби . Вярно , че методите им са прекалено брутални , но все пак огънят на омразата не е запален в България , а от чужбина ...

 14. 14 Профил на Любопитен
  *****
  Неутрално

  Дневник, що някой път не вземете да напишете нещо за ПЕТТЕ ВЕКА ТУРСКИ ГЕНОЦИД НАД БЪЛГАРИТЕ? Какво е т. нар. възродителен процес сравнен със ЗВЕРСТВАТА В БАТАК? А в другите зверства на турците Защо не пишете за Батак?

 15. 15 Профил на Късно, късно
  *****
  Неутрално

  ЕЕЕх защо не бяха достатъчно умни дедите ни след освобождението и съединението да разрушат всички джамии, да изгонят и избият всички, които не считат българи. Така са постъпили в "Демократична, светска" Турция.
  Твърде късно е вече.

 16. 16 Профил на Не е късно пич
  *****
  Неутрално

  Хич не е късно пич. Но не става само с дрънканици. Щом си такъв голям юнак, голям патриот, вземаш един калашник, отиваш в една детска градина в Кърджали, включваш на автоматична и караш наред. Аре, кво чакаш? Тръгвай!

 17. 17 Профил на Хей
  *****
  Неутрално

  ..никоя държава в света не е правила такъв жест , към неориентирани хора ,без ясно определена самоличност и идентефикация .и днес тези хора продължават да търсят себе си .тези които се изселиха са решили своя проблем .стоящите в България още ,ще продължават да тежат на странана и на себе си и децата им . в България няма нито турци , нито германци , нито шведи ,поради една причина . в БЪЛГАРИЯ СЕ РАЖДАТ БЪЛГАРИ ,КАКТО В ИТАЛИЯ ИТАЛИАНЦИ В ИСПАНИЯ ИСПАНЦИ.
  искрено съжалявам тези хора. да не зваеш какъв си ,да живееш между чужди .в БЪЛГАРИЯ да се определяш като чужденец /турчин/ в турция да ти викат Българин ,да бъдеш използван във всички случаи и винаги в твой ущърб ,наистина са за съжаление . ОНОВА КОЕТО ИМ КАЗА ЖИВКОВ БЕШЕ : ОПРЕДЕЛЕТЕ СЕ НАЙ-СЕТНЕ И ЖИВЕЙТЕ КАТО ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ .ТИЯ КОИТО СА В ТУРЦИЯ МУ БЛАГОДАРЯТ ,ОСТАНАЛИТЕ НИКОГА НЕ СА ЗНАЕЛИ КАКВО ИСКАТ.

 18. 18 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Прав е №17, но с една уговорка.
  Тук сме български граждани, останалото е подробност, която колкото по-малко се тика под носовете на хората, толкова по-добре. Не ме интересува особено някой дали е циганин, влах, арменец или турчин по народностна (национална) убеденост. Интересува ме човекът отсреща и, ако той, основавайки се на различната си от официалната народностна (национална) убеденост, се опитва да извлича дивиденти, ще го помоля или да си отиде в съответната държава, или да си смени убедеността. Защото, както мнозинството е равно пред малцинството, така и малцинството трябва да е равно.

 19. 19 Профил на анонимен
  *****
  Неутрално

  Каква е разликата между опитите за асимилация на мюселмански малцинства и православните християни и други християнски общности през периода 1944-1989 година)? За християните тя започна още през 1944 година с забраните да се кръщават деца в черкви и т.н.(което е един вид насилствено смяна на името) ,а при мюселманите -през 1984 година.Кои ли са по-асемилирани от мелницат на невежество и атеизъм?..И затова сигурно няма документи ,но се знае.Но....както се казва ..минало.Простено да им е на някои..ако желаят да им се прости -иначе едва ли ще е така.

 20. 20 Профил на Хей
  *****
  Неутрално

  № 18 . Народностна ,национална ,объркващо .
  Националност ,произход , пол ,име ,това е самоличността на човеците ,юридически .Само в империите ,съюзите ,федерациите ,и държави присъединили чужди територии и население има други особености . Правилото е В РИМ КАТО РИМЛЯНИТЕ .
  Всичко останало носи неприятности и отслабва държавата .А ХОРАТА СА ТЕЗИ КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ ГРИЖАТ ЗА СЕБЕ СИ = ДЪРЖАВАТА .?

 21. 21 Профил на Varna
  *****
  Неутрално

  Отново безгранично невежество в мисленето на много по този още болен въпрос. Така е, щом все още няма един обширен труд, едно журналистичèско разследване около този срамен, чисто по комунистически обвит в мъгла период от близкото ни минало. И като е така, ще има да се тиражират разни партенки и подхранва невежеството човешко - било то сред християни или мюсюлмани...Опасно и много недемократично развитие! Може би Дневник ще ни изненада приятно някой ден с едно така нужно ни разследване по въпроса? Не щем вече скрито-покрито, не щем и дивашко невежество и изопачени полуистини!

 22. 22 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  №20, Хей, че аз какво различно от тбе съм казал и кое по-точно е объркващото? Разликата между народност и националност? Няма объркващо - веднага ти давам примера с всичките румънски (по националност)цигани (по народност) дето се опитват да станат с италианска националност, та на Ботуша въведоха нещо като военно положение в градовете.

 23. 23 Профил на Хей
  *****
  Неутрално

  народност =,юридически , произход .
  Български гражданин = Български поданик = Българин , независимо от какъв произход си . И НЕЩО ВАЖНО ,НАСЕЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ Е БЪЛГАРСКО . .В БЪЛГАРИЯ НЯМА ЦИГАНСКО ,ТУРСКО ,РУСКО И КАКВОТО ДА БИЛО ДРУГО НАСЕЛЕНИЕ . .НЕВЕЖЕСТВОТО СРЕД "ЖУРНАРНАЛИСТИТЕ" Е ТРОГАТЕЛНО .???????????

 24. 24 Профил на Mistik
  *****
  Неутрално

  Напротив, в България си има съвсем официaлно, международно признато с документ, подписан от Великите сили, национално малцинство - Турците!!
  Това е така, независимо дали искате или не, дали ви харесва или не!..

 25. 25 Профил на Сокола е граблива птица
  *****
  Неутрално

  Какви неприятности са преживели турците при Възродителния процес , а сега са съюзници на ДПС. БСП е пряк наследник на БКП и не се е извинила за грешките си в миналото. Внучката на Живков е уважаван депутат. Станишев ще изнася речи на 9 септември...От любов към парите и вещите Доган са съюзи с тези касапи. Едно момче в казармата ми разказа как са карали майка му да играе кючеци на запалената печка ,щото имала турско име. Социалистите смятат тези събития за повод за гордост. Да не забравяме ,че са се опитали да македонизират и Пиринско. Не само мюсолманите са тяхна жертва , а всички български граждани. Сега гласувайки за ДПС турците пр....бават и себе си ,и Родината си.

 26. 26 Профил на До номер 24
  *****
  Неутрално

  Българи и мюсолмани у нас се разбират прекрасно. Дали има или няма документи няма никакъв смисъл. Етнически турци правят дарения за строежи на православни храмове. Ние българите не мразим турците ,а Доган и ДПС. Ние не искаме да ни крадат. Дори и Атака не са срещу турците , а срещу гласовете от Измир ,Анкара ,Бурса ,Истанбул... Бъдещето на моите деца трябва да се определя от хора ,които си плащат тук данъците ,четат български вестници ,знаят какво се случва и тн.

 27. 27 Профил на До номер 24
  *****
  Неутрално

  Българи и мюсолмани у нас се разбират прекрасно. Дали има или няма документи няма никакъв смисъл. Етнически турци правят дарения за строежи на православни храмове. Ние българите не мразим турците ,а Доган и ДПС. Ние не искаме да ни крадат. Дори и Атака не са срещу турците , а срещу гласовете от Измир ,Анкара ,Бурса ,Истанбул... Бъдещето на моите деца трябва да се определя от хора ,които си плащат тук данъците ,четат български вестници ,знаят какво се случва и тн.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK