Българите в чужбина могат да си възстановят сумите за здравно осиугряване, платени у нас

Българите в чужбина могат да си възстановят сумите за здравно осиугряване, платени у нас

© Георги КожухаровБългарските граждани, които са пребивавали извън страната повече от 183 дни в периода от 1 юли 1999 г. до 31 декември 2007 г. и не са ползвали медицинска помощ, заплатена от Националната здравноосигурителна каса, могат да се освободят от задължението да внасят здравни вноски, както и да си възстановят сумите, ако са плащали през този период. Това съобщиха от Централното управление на Националната агенция за приходите.


За да направят това, те трябва да подадат декларация за освобождаване от здравни вноски и искане за възстановяване на сумите в териториалната дирекция (ТД) на НАП по постоянния си адрес в България. Декларацията или искането може да се прати в НАП и по интернет, подписана с електронен подпис на специално създадени за това имейл адреси. Документите се приемат в НАП и по пощата с обратна разписка. Декларацията и искането могат да се подадат и от упълномощено лице, без да е необходимо нотариално заверено пълномощно.


Към документите е препоръчително да се представят и копие от задграничния паспорт, в който са отразени датите на влизане и излизане от страната или удостоверение от съответната областна дирекция на полицията, посочват от НАП.


Решилите да ползват здравни услуги, заплатени от НЗОК в България, трябва да възстановят здравноосигурителните си права, като внасят в продължение на 6 месеца здравноосигурителни вноски или заплатят еднократно сума в размер на 12 вноски върху
минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица.

Още от Дневник +

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Скалпел
  *****
  Неутрално


  А КАКВО СТАВА С БЪЛГАРИТЕ В България по същия въпрос? Та тук такива с измислени дългогодишни и ужасяващи задължения са над 1 000 000 души, повече от които също никога не ползвали "услугите" на НЗОК? Докога този геноциден батак над толкова хора, предимно безимотни, безработни и не в първа младост ще продължава да им виси над главите ктао дамоклев меч, въпреки обещанията за персонално изясняване при всяко "задължение", въпреки криволиците в законови промени и тълкувания, въпреки дори изтичането на законови срове за давност? Колко още правителства и най-вече здравни министри и шефове в НОИ-НЗОК трябва да се притиснат или изгонят от креслата им, за да може този грозен рекет/геноцид да бъде сложен на тезгяха за хирургическа намеса, за прочистване и избистряне на плява от зърно? Или и тук господа управрленците също не могат да проявят чувство за държавност, морал или поне - самосъхранение?

 2. 2 Профил на z
  *****
  Неутрално

  стига с тези задгранични паспорти и печати. от 1 януари 2007 излизането през държава от ЕС изисква само лична карта и няма печати

 3. 3 Профил на Какво да се прави
  *****
  Неутрално

  Какво да се прави към този момент:

  1. ако сте в България, подавайте декларациите по член 19и в регионалните офиси на НАП. Там могат да се опитат да ви върнат, като ще ви кажат, че нямат инструкции. Не се предавайте, настоявайте до край и предварително разпечатайте декларацията оттук:

  http://www.nap.bg/files/file_download.pubdocument?p_doc_id=1926

  Ако въпреки това ви откажат да приемат декларацията, потърсете началника на офиса на НАП и разговаряйте с него. Моят опит показва, че служителите не са информирани, но началникът е добре запознат с проблема. Ако въпреки това няма резултат, изпратете жалба до infocenter@nra.bg с подробно описание на случая.

  2. ако желаете да ви бъдат възстановени платени здравни вноски за периода 2000-2007 година, използвайте този формуляр:

  http://www.nap.bg/files/file_download.pubdocument?p_doc_id=1960

  Също така, разпечатайте и представете тази инструкция от сайта на НАП:

  http://www.nap.bg/files/file_download.pubdocument?p_doc_id=1929

  3. Ако не сте в България, същите документи можете да изпратите по пощата или ако разполагате с български електронен подпис по мейл до един от следните мейлове, публикувани в документ на сайта на НАП.

  http://www.nap.bg/files/file_download.pubdocument?p_doc_id=1961

  На тези адреси можете също да отправите запитване за информация.

  4. Ако не желаете да се занимавате с копия от паспорти и вадене на документи за пребиваване в чужбина от МВР не забравяйте да добавите в декларацията по член 19и текст, че на основание на Закона за електронното управление желаете и сте съгласни НАП да изиска информацията за пребиваване в чужбина по служебен път от МВР.

 4. 4 Профил на до Скалпел
  *****
  Неутрално

  Друже, с българите в България стават лоши неща, защото не протестират и не се организират за да си защитят правата. Тези в чужбина не се примиряват, защото знаят какво е правова държава и как се отстояват граждански права. Затова те постигнаха своето, а вие ще плащате като на поп.

 5. 5 Профил на Barbarossa
  *****
  Неутрално

  Наистина вече историята с печатите не върви, даже на международния паспорт не ти слагат печат, ако се отива към страна от ЕС. Има си бази данни в полицията, могат да направят там справка за секунди, ако искат и знаят как.

 6. 6 Профил на Моля, попълнете полето за "автор"!
  *****
  Неутрално

  Моля, въведете текст за коментар!

 7. 7 Профил на европеец
  *****
  Неутрално

  Държавата да връща взети пари? НЗОК да връща пари? Това може да стане в друг живот или друга държава.

 8. 8 Профил на Ekspert
  Ekspert
  Рейтинг: 8 Гневно

  Батака е голям, но и така е най-добре, защото така най-лесно се перат, крадат, подаряват пари болници длъжности и пр.
  Истината е че ако не дай боже се разболееш най-вероятно е да умреш защото макар че си плащал в здравната каса, нямаш право на лечение освен ако не си платиш сам. Аз никога не съм пращал пари с SMS-и за болни нуждаещи се от спешно лечение, още повече ако става дума за хора които добросъвестно са си плащали осигуровките, и го правя не защото не мога или нямам левче за sms, а защото тази пирамида НЗОК трябва да бъде убита и тези тето се разпореждат с нея прибрани в затвор където да произвеждат памперси. Защо не направят за всеки които си плаща идивидуална сметка и така човекът да се лекува според това което е спестил ? В този случай бих пратил SMS, но в настоящото положение на "здравеопазването" ни твърдо НЕ. На управниците не им пука за нас, по време за избори, на мен пък хич не ми пука за тях и за смешните им опити да вкарат някакъв ред.

  Извинението е като задника, всеки си го има
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK