Големите колекционери в контраатака

Законопроектът за културното наследство е "еклектичен, дефинитивно непоследователен, безсмислено рестриктивен, антипазарен. Не на последно място той влиза в противоречия с редица нормативни уредби, посяга към права, които в една демократична държава са гарантирани и би следвало да са неприкосновени". Това обявиха вчера в общо становище 13 неправителствени организации. Сред подписалите го са Евгени Сачев - катедра "Културно-историческо наследство" във висшето училище по библиотекознание (в средата), и Кирил Христосков от фондацията на Васил Божков "Тракия" (вдясно)

© Георги Кожухаров

Законопроектът за културното наследство е "еклектичен, дефинитивно непоследователен, безсмислено рестриктивен, антипазарен. Не на последно място той влиза в противоречия с редица нормативни уредби, посяга към права, които в една демократична държава са гарантирани и би следвало да са неприкосновени". Това обявиха вчера в общо становище 13 неправителствени организации. Сред подписалите го са Евгени Сачев - катедра "Културно-историческо наследство" във висшето училище по библиотекознание (в средата), и Кирил Христосков от фондацията на Васил Божков "Тракия" (вдясно)Месец преди парламентът да се заеме с детайлното разглеждане на законопроекта за културното наследство, приет на първо четене в края на лятната сесия, отпорът срещу предлаганите норми става все по-силен, но и по-гъвкав. Вчера неправителствени организации на нумизмати, колекционери и историци организираха среща, на която подписаха становище срещу проекта и поискаха депутатите да го отхвърлят.Вчерашната акция беше втората от този характер - още веднага след внасянето на текстовете от председателя на парламентарната комисия по култура Нина Чилова (НДСВ) и нейни колеги от различни парламентарни групи колекционери и експерти организираха среща, на която остро критикуваха авторите. Контрапроявите бяха съпътствани и от критични публикации и изявления на известни колекционери. "Не съм изненадан от това, че има такава структурирана реакция, това е акт на самозащита на собствениците на културни ценности с национално и световно значение", коментира пред "Дневник" Николай Михайлов от ДСБ, който е сред депутатите, работили по законопроекта.
Докато вчера представителите на фондациите и историци поискаха спиране на законопроекта, който обявиха за противоконституционен, собственикът на една от първите частни колекции и председател на фондация "Арете Фол" Димитър Иванов подсказа нов начин за противодействие. Опитвам се да убедя колегите да не се карат с Чилова и с парламента, а кротко и благо да ги накараме да приемат нашите предложения и да преработят закона, обясни Иванов, който до 1990 г. ръководи политическата полиция на Държавна сигурност.


И този път опонентите на проекта изложиха вече добре известни аргументи срещу него. Основният - накърнявала се гарантираната по конституция частна собственост. Текстовете предвиждат частните колекционери да доказват с документи собствеността си за ценности - национално богатство. Ако не могат да представят необходимите доказателства, те ще са само държатели на антиките, т.е. няма да могат да ги продават или оставят в наследство. Друга оспорвана разпоредба е тримесечният срок, в който трябва да бъдат декларирани частните ценности. Опонентите на разпоредбите посочват, че срокът е недостатъчен, както и че има редица частни лица, които са придобили по наследство ценности, но нямат документи за тях. Не е ясно обаче какво се случва с антиките, които не са декларирани.


"По същество се предлага експроприация на частната собственост, неоснователно се забранява движението на културни ценности между колекционерите и гражданите, като се предвижда продажбата да става само след тяхната идентификация, на търг, организиран от акционерно дружество", се казва в подписаното вчера становище. Представителите на неправителствения сектор обявиха, че така ще се стимулира укриването и изнасянето в чужбина на ценни предмети. Те попитаха дали, ако Светият синод не може да докаже собствеността си над църквите "Св. София" или "Св. Георги" например, той ще бъде само държател на обектите.


"Ще представя проблемите по по-популистичен, по-публицистичен начин и ще се опитам да подскажа на медиите някои идеи около законопроекта", обяви на пресконференцията Димитър Иванов. И отбеляза, че въпросът за собствеността над частните колекции никога и никъде не е бил решаван документално, а големи световни музеи, като Лувъра например, са създадени на основата на частни колекции, за които не са били търсени документи за произход. В този законопроект няма държавност, има връщане към понятия отпреди сега действащия закон, приет през 1969 г., той е тоталитарен, култовски прочит на възрожденските традиции по съхранение и опазване на ценностите, заяви още колекционерът. По думите му преди 1989 г. - около 1986-1987 г., политиката на държавата е довела до прекратяване на иманярството, а опазването на историческото наследство е било на много по-високо ниво.


Организаторите на подписката обявиха още, че ако проектът бъде приет в този му вид и забележките им не бъдат взети предвид, ще бъде сезиран Конституционният съд. Сред основните им искания е премахване на фигурата на държателя. Можело да се съгласят на някаква форма за ограничаване на собствеността, като например забрана за продажба на ценностите в чужбина или изнасянето им.


Вносителите на промените не останаха изненадани от вчерашните критики. Допускам, че тези, които не фигурират с имената си в подписката срещу закона, са оказали по-голямо влияние върху производството на подписката, заяви Николай Михайлов. Тук става дума за тежко заинтересувани лица, добави той и попита защо другият известен колекционер Васил Божков не е присъствал на организираната вчера пресконференция, а е пратил ръководителя на фондацията си "Тракия" - Кирил Христосков.


Единствено Конституционният съд може да се произнесе по фигурата на държателя, смята Михайлов. Той не допусна да се направят отстъпки във връзка с режима за ценностите с национално и световно значение, за които няма документи. Възможно е обаче да се вземат предвид критиките на нумизматите за малкото време за описание на сбирките им.


Димитър Иванов: Някой питал ли е Наполеон откъде е взимал ценности


Има много проблеми в законопроекта за културното наследство, но най-скандалното е фигурата на държателя, с която се ограничава правото на собственост върху археологическите ценности, заяви вчера собственикът на частни колекции и председател на фондация "Арете Фол" Димитър Иванов. Защо различни хора може да са собственици на всякакви предприятия, а аз да не мога да си имам колекция, ядосано попита Иванов. И потупа каталога от 270 страници с неговата колекция "Арес". Според предговора на книгата колекцията е "получила юридическа легализация" през 2000 г. чрез регистрацията й по закона за лицата и семейството като фондация "Частен античен музей Арес". В каталога подробно са описани над 150 експоната, но не се споменава откъде са придобити и как. На въпрос защо не е посочено откъде са предметите Иванов първо каза, че това е питане, което би било подходящо за представител на прокуратурата, а не на журналист. След това обясни, че за всеки експонат има паспорт, подписан и подпечатан от компетентните държавни институции. А това, че предприятията са собственост на частни лица на базата на документи, не можело да се прилага за археологическите ценности. Този въпрос никога и никъде не е бил решаван документално, заяви Иванов. И посочи, че големи световни музеи като Лувъра например са създадени на основата на частни колекции, на които не са били търсени документи за произход. Някой питал ли е Наполеон откъде е взимал предметите, които е заграбвал по време на войните, дори първият музей - този на Птоломей, открит през 300 г. пр.н.е., е основан на базата на частна инициатива и частни предмети, заяви още колекционерът.


Николай Михайлов: Отпорът срещу закона е самозащита на ключови фигури - колекционери


За археологическите ценности с национално и световно значение, за които няма документи за собственост, фигурата на държателя е единственият изход, заяви за "Дневник" депутатът от ДСБ Николай Михайлов, който е сред авторите на проекта за културното наследство. Според принципите на правото вещите, върху които имаш фактическа власт, се узаконяват след доказване на произхода им, посочи той. По думите му колекционерите са смятали, че чрез издаване на каталози фактически легализират собствеността си, доколкото я оповестяват пред публиката. Сега обаче всички обявени предмети няма да могат да бъдат скрити и изнесени, а ще трябва да се докаже собствеността върху тях, добави Михайлов. Според него единствено Конституционният съд е компетентен да реши спора доколко гарантираната по конституция частна собственост може да бъде пренебрегната заради друга конституционна норма, според която държавата има право и задължение да се грижи за националното богатство. Отпорът срещу законопроекта е акт на самозащита на ключови фигури - собственици на ценности с национално и световно значение, смята депутатът. Допускам, че тези, които не фигурират с имената си в подписката срещу закона, са оказали по-голямо влияние върху производството на подписката, добави той. Сред "скритите" хора той посочи Васил Божков.

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Haokarapora
  *****
  Неутрално

  От глупотевините дето разни мошеници,крадци с корени в ДС предтставят за аргументи излиза че трибва да очакваме създаване на българси Лувър от Черепа и аверите му.Е...тръпнем!

 2. 2 Профил на Севт VI
  *****
  Неутрално

  Опитвам се да сравня Гестапото с Наполеон,но нещо не ми се връзва.Само се сетих за един виц от времето на Наполеон:Не всички корсиканци са крадци,но" буона парте".

 3. 3 Профил на Нормален
  *****
  Неутрално

  Изродите от люпилнята на ченгеджийницата - Митьо Шестака, Васо Черепа и прочее - имат наглостта да говорят за частна собственост. Изроди, проумейте с червените си глави, ако можете: вашата частна собственост е КРАДЕНА. Понеже сте от крадливо семе пръкнали и бащите ви и дядовците ви са се издигнали с кражби ("национализации", за вас краденето е нещо нормално, стига вие да сте извършителите.

  С очите си съм виждал преди години предмети в Археологическия музей, представени като "от колекцията на Димитър Иванов", които са очевидно от иманярски произход, демек нелегални.

 4. 4 Профил на kolekcioner
  *****
  Неутрално

  ТУК ОСВЕН КОМПЛЕКСИРАНИ И ЗЛОБНИ НЕЩАСТНИЦИ НЕ СЕ ИЗКАЗВАТ . А ОПИТАЙТЕ СЕ ДА НЕ ГОВОРИТЕ ЗА НЕЩА КОИТО НЕ РАЗБИРАТЕ . ЗАКОНА Е БЕЗУМИЕ , ТОВА Е ИСТИНАТА.

 5. 5 Профил на Н.Михайлов
  *****
  Неутрално

  Този психиатър Н.Михайлов, агент на ДС си е поискал нещо и не го е получил от някой, а е получил някоя троха от някой заинтересован българските антики да се изнесат в чужбина.Не може представител хем на ДС хем на съставената от крадци партия ДСБ да се изказва по въпроси, които не разбира, от което следва, че той има личен интерес от това.Аман от корумпирани клиентелисти в политиката довлачили се до парламента с цел разчистване на лични сметки и натрупване на облаги.Да бъдат живи и здрави с говорител агент на ДС и консултант иманяр- трафикант на антики като Митко- Бузата.

 6. 6 Профил на az
  *****
  Гневно

  на снимката виждам само МАЗНО МАЗНО интересчийство

 7. 7 Профил на някоий си..
  *****
  Неутрално

  Ами то вече не остана законопроект или област срещу ,която да няма тръгнала подписка.Това "правителство" би трябвало да разбере ,че нямат абсолютно никаква подкрепа и доверие от страна на различните социални групи население в БГ за да продължат да управляват.Просто капацитетът им е изчерпан.Следва: Съставяне на служебно правителство и назначаване на предсрочни парламентарни избори.Друг начин не виждам,за да запазят поне малко достойнството си.а това са безспорни факти.

 8. 8 Профил на вавилон
  *****
  Неутрално

  през ръцете на този господин с лукавата физиономия в дясно на снимката сигурно са минали повече безценни антични предмети и съкровища колкото няма по музеите в софия...

 9. 9 Профил на До № 3 и Михайлов
  *****
  Неутрално

  Лошият човек е като въглена – ако не те опари, ще те очерни. Анахарсис! № 3 проверявай нещата преди да пишеш, защото някак си коментара ти остава да виси във въздуха.

 10. 10 Профил на Колекционер
  *****
  Неутрално

  Този закон е пълно безумие, той ощетява не само едрите, но и дребните колекционерим,които по никакъв начин не могат да докажат произхода на предметите си Ако този закон бъде приет Георги Първанов трябва да наложи вето защото е противоконституционен.

 11. 11 Профил на учуден
  *****
  Неутрално

  На снимката има ли поне един "цивилен колекционер"?

 12. 12 Профил на Наполеон бил ли е цивилен
  *****
  Неутрално

  откъде да се вземе цивилен

 13. 13 Профил на някоий си..
  *****
  Неутрално

  Гоце и конституция ...смях в залата.Някои като ,че ли падат от Марс.Шегаджии.От къде се взехте бе.

 14. 14 Профил на Mickey
  *****
  Неутрално

  "Лeви" интeлeктуaлци в зaщитa нa дecни kaпитaлисти-комунисти

  Абе кой въведе понятията "дясно" и "ляво" в ДС-БКП-България!
  Някой спомня ли си? Аз ,да!
  Кой първи призна за съществуването на лява партия у нас, спомняте ли си? Аз ,да!
  И защо бяха наложени тези нелепости, след като бе ясно, че целия ни политически спектър бе окупиран от креатури на Дс-БКП! И нито БСП е лява , нито ГЕРБ е десен(щото са едно и също)
  И СДС бе продукт на ДС, а напоследък се оказа че и ДСБ(ръководството) е в ИГРАТА на "десните" комунисти!
  За "Синдикатите" да не говорим! И там е ясно. Нали?

 15. 15 Профил на ^....:)))
  *****
  Весело

  ""..ГОЛЕМИТЕ КРАДЦИ и ЧЕРВЕНИ МАФИОТИ-ченгета и ченчаджий,дс- мутри и сие ..другари..КОГАТ КОМУНИСТ нещо е откраднал , присвоил, свил , прилапал, заграбил ...е готов на всичко ,,за да си запази "ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ...МАФИЯ, червена, навсякъде..))..А за "експертите"-ЗАКОНЪТ ЗАБРАНЯВАШЕ- и СЕГА е действаш-в сила е - движими национални културни ценности-да бъдат СОБСТВЕНОСТ, притежание , на ЧАСТНИ ЛИЦА-като златния венец , например , на тракийския цар..))НО НЯКОИ червени МАФИОТИ все още си мислят, че ТРЯБВА да са НАД някакви си ...закони..))

 16. 16 Профил на До № 15
  *****
  Неутрално

  А теб вечер посещават ли те извънземни?Денем прекаляваш ли с контактите си с тях?Нали такива като теб се бориха за частна собственост, предприемачество, капитал.Защо си обърнал плочата?

 17. 17 Профил на Арес
  *****
  Неутрално

  Николай Михайлов: Отпорът срещу закона е самозащита на ключови фигури - колекционери.Сега обаче всички обявени предмети няма да могат да бъдат скрити и изнесени, а ще трябва да се докаже собствеността върху тях."
  Дрьн,дрьн!Ключовите фигури не тьргуват зад граница,а ако поискат да го направят никой не може да ги спре и това се знае от всички парламентарно представени маймуни!Поводьт е да си измият рьцете с този закон пред обществото,а ударьт е срещу обикновените тьрсачи по нивите и дребните колекционери нумизмати.За другото си има фондации и т.н Я им вижте физиономиите на Киро Дебелия и останалата паплач.
  Нека на колегите тьрсачи и "иманярите" да не им пука и продьлжават да копаят докато не остане непреобьрнат камьк вьрху камьк по всички калета и могили в тази шибана дьржава! Границите са отворени,пазарьт си остава пазар и винаги ще го има,а неподкупни дьржавни служители колкото искаш.

 18. 18 Профил на Political Analyst
  *****
  Неутрално

  Какъвто и закон да приемат, в държава управлявана от престъпници, истинските престъпници ще продължават да бъдат 'почтени граждани' и в частност 'почтени колекционери', а истински почтените граждани и колекционери ше бъдат преследвани и ограбвани от 'почтените' на власт, както продължава да бъде ограбван българския народ навсякъде и във всичко. ... Няма ли най-после този народ да се съвземе, вдигне глава и очисти тялото си от тази проказа. "The only thing necessary for the triumph of evil, is for good men to do nothing" (Edmund Burke). Нима в България вече няма good men!?

 19. 19 Профил на BIG AL .. :::))))))))))))))
  *****
  Весело

  Ченге скапано и крадливо..)Капиталът и частната собственост МОГАТ да НЕ са ПРИДОБИТИ - с ЧЕРВЕНИ КРАЖБИ - за 15-ина години...))МИЛИАРДИ-по бързи и от ТЕЗИ на БИЛ ГЕЙТС..))Схващаш ли , боклук червен ??Просто е ..Иьброй си наум милиардерите червени и ..помисли КАК станаха..) С КРАДЕНЕ, ченге.., дори и на нАЦИОНАЛНИТЕ ни ЦЕННОСТИ...)Мафия ,червена..)))

 20. 20 Профил на Дама Пика
  *****
  Неутрално

  в нормалните държави предмети културно наследство се търгуват чрез посредничеството на аукционни фирми.

  За археологическите ценности с национално и световно значение изобщо не би трябвало да има спор чия собственост са.
  Прекалено много експонати от национално значение бяха продадени навън на смешни цени. Едва ли има друга имаща пртенции да е нормална държава в света, която толкова късно да приема такъв закон.
  Абсолютно съм ЗА приемането на този закон. И да го приемат по бързо, тъй като не касае само частните колекции.

 21. 21 Профил на неутрален
  *****
  Неутрално

  Да, закон трябва да има но не и национализация.Все пак много от предметите в колекциите на по-заможните колекционери са купувани именно от Западни аукциони.Трябва да се изчисти и въпроса с това измислено понятие държател, защото удара върху малките колекционери е жесток и те просто ще продължат да окриват колекциите си.Недомислията в частта за колекциите в закона са доста много.

 22. 22 Профил на юрист
  *****
  Неутрално

  Философията на ЗАКОНА ЗА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО, който мина на първо четене в последния ден преди парламентарната ваканция със сигурност се базира на противоконституционни текстове.

  За подробности вижте Правния анализ относно конституционносъобразносста на чл. 140 от ПЗКН на експертната група на асоциация Археа

  http://archaeology.zonebg.com/law.htm

 23. 23 Профил на да обобщим
  *****
  Неутрално

  Бивши и настоящи иваняри да докажат проидхода на капиталите си и на роднините и на правнучетата си ако трябва0 да покажат платени датъци и осугировки- и после - на площада заедно със счетоводителите си...........

 24. 24 Профил на някоий си..
  *****
  Неутрално

  ЗАКОН ЗА КОЛТУРНОТО НОСЛЕДСТВО-"Гост на студиото на Николай Бареков ,дс -сътрудника историка Божидар Димитров".Ще отговаря на ваши въпроси от вида трябва ли историята да се отразява такава каквато е ?Какво ще си каже обикновеният и средно-статистическият интелектуалец:"Вижте шестаците искат да променят историята ни ,а и нали целият преход е дерижиран от тях, а не е естествен и закономерен"Така ли не се намериха млади и неопетнени историци които да бъдат канени на такива срещи от БТВ и други медии с национално значение а се ги въртят едни и същи мутрафончета.Стане въпрос за националната ни сигурност-"Гост на в студиото на Сеизмограф е шестака и дс-сътрудник К.Каракачанов"-все отбор юнашко и крадливо племе, мутрафончета народни-тях партия любима води ги в мир или в бой.Карай да върви .Наздраве да ви е.

 25. 25 Профил на Орфей
  *****
  Неутрално

  "Да, закон трябва да има но не и национализация.Все пак много от предметите в колекциите на по-заможните колекционери са купувани именно от Западни аукциони"

  А като как са зе озовали тези предмети в западнита аукциони, дали не са били изнесени преди това от държавата, като някои е направил добри пари от нещо което не му принадлежи. Ако пък са законно продадени на тези аукциони, значи собственика има документ, и не трябва да се притеснява, освен ако не го е изгорил, което си е негова грешка и ще пие една студена водица. И как предлагаш исторически предмети на стотици години, много от тях по-стари от българската държава, да бъдеат върнати на държавата? Може би искаш тя да си ги откупи на търг от открадналите ги иманяри? Ако сериозно си мислиш че в обществото има подкрепа за лица като Божков и тоя цървул нещасте шести номер, много си се сбъркал. Омразата към комунистите управляващи и ологархията не са взаимноизключващи се.

 26. 26 Профил на Съветник
  *****
  Неутрално

  Този закон изглежда е много хубав,щом такива престъпници,като червената маймуна Д.Иванов са стигнали до полуда и се сравняват с Наполеон.Този закон е и много опасен,защото доказването на легалното притежаване на старини,пада върху техните "собственици".И ако те не успеят да докажат ,че са вършили всичко законно,трябва да се отправят към затвора.Трябва да се приемат такива закони и за милиардите откраднати от българския народ.Ако в 45 дневен срок не докажеш как са спечелени милионите,имотите,яхтите ,лимузините и пр.-конфискация в полза на хазната.

 27. 27 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Точно хора като Димитър Иванов и Черепа са хората с реалната власт в България и Законът за културното наследство ще е такъв, какъвто го искат те.
  Всичко друго, не в този смисъл,са глупости.

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 28. 28 Профил на Ханибал
  *****
  Неутрално

  Много "експерти? са се изказвали тук спазвасйки принципа, че най-важно е участието.Този закон е противоконституционен и не трябв да бъде приет.Но все пак предметите на който и да е колекционер ще бъдат национализирани точно тогава когато Левски побеби отбора на Борисовския електротракторен завод /БАТЕ/, защото просто няма да има какво да се национализира.Сигурно този Н.Михайлов си е вменил, че се казва Васил Михайлов и че е Капитан Петко Войвода.Дали късно вечер и рано сутрин не го посещават извънземни, а денем да е в непрекъснат контакт с тях?Привиждат му се и "скрити" хора навярно извънземни.На този агент на ДС и самоопределил се за говорител на комисията по култура "народен представител" от най-крадливата партия в България ДСБ мястото е в затвора, като един от виновниците за разграбването на България.Бузата да каже кога ще има закон за произхода на незаконното оръжие в България

 29. 29 Профил на бг
  *****
  Неутрално

  Ако предмети са закупени пО западни аукциони не би било трудно да се докаже произход. Ако са крадени– да ги взема държавата.

 30. 30 Профил на ^....:)))
  *****
  Весело

  ВСИЧКИ , абсолютно ВСИЧКИ ЧАСТНИ КОЛЕКЦИИ- на ДВИЖИМИ национални културни ценности , са АБСОЛЮТНА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ, защото ТЕ НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ НИЩО ДРУГО,освен ДЪРЖАВНИ - по ДОСЕГА, до ДНЕС действащия ЗАКОН за…:) Т.Е. , ДЪРЖАВАТА трябва да си ги ПРИБЕРЕ от ВСЕКИ, в когото се НАМИРАТ, откраднати , са , ..присвоени и т.н…)Просто е ..АКО ИМА ДЪРЖАВА….НО, НЯМА,,)Д.Ивановци, черепи, светлин русевци, боян радевци и прочие червени БОКЛУЦИ, са ВСЕ ОЩЕ -над ЗАКОНА, ..уви..)..ТУК не става дума за ..марки, монети, картини и прочие , които НЕ са били , и НЕ са такива ценности..Има разлика..)ЕДРАТА червена МАФИЯ, ОГРАБИ БЪЛГАРИЯ и в това отношене..)А, димитровци ,някои археолози и прочие, са просто нейни слуги, които се чудят КАК да УЗАКОНЯТ ОГРАБЕНОТО от МАФИЯТА, от другарите…))А Велчев е един ПАЛЯЧО на Гоце..))

 31. 31 Профил на Иманяр
  *****
  Неутрално

  Напълно съм съгласен с коментар 30.Понятието частна собственост няма място там където говорим за културно-историческото наследство на цяла една нация.И на шестокласник е ясно като бял ден , че всички антики са придобити чрез иманярски разкопки.За съжаление това е малко позакъсняла реакция на българските културоведи.А наглостта на тези отсреща няма граници-чак каталози си направили и то с вещи накоито не могат да докажат произхода.Правото и законите са простичко нещо, но няма воля да се прилагат.КОито не може да докаже откъде е продобил антиката- да я връща не музеите.

 32. 32 Профил на Grazdanin - Varna, Bulgaria
  *****
  Неутрално

  ДАЛИ ЗАКОНЪТ Е БЕЗУМИЕ - ТОВА ЩЕ ПОКАЖЕ ИНДЕКСЪТ НА РАЗБИВАНЕ НА ЧАСТНИ ДОМОВЕ ЗА ОТМЪКВАНЕ НА ЛИЧНИ АНТИКВАРНИ ВЕЩИ - И ПРЕДОСТАВЯНЕТО ИМ - ЧРЕЗ ТРЕТИ ЛИЦА - НА ЧАСТНИ КОЛЕКЦИОНЕРИ. БАНДИ РАЗБИВАТ ДОМОВЕТЕ НИ - ПРОСЛЕДЯВАТ НИ ПРОЕСИОНАЛНО - СЛЕДВАЙКИ НИ ОТ НЯКОЕ КУЛТУРНО СЪБИТИЕ - НАПРИМЕР ИЗЛОЖБА. ПОЛИЦИЯТА СИ ТРАЕ - ЯВЯВА СЕ С ЧАСОВЕ ЗАКЪСНЕНИЕ - БЕЗ НИКАКВА СЪВРЕМЕННА ЕКИПИРОВКА - БЕЗ ОБУЧЕНИ КУЧЕТА.
  ДО КОГА ПОДОБНО ТОЛЕРИРАНЕ НА ПРЕСТЪПНОСТТА!?!?!?!?!!!

 33. 33 Профил на до 19
  *****
  Неутрално

  ТИКВАТА, А ТИ НЕ КРАДЕШ, А,ТИ СИ ПРАВЕДЕН И ЗАТОВА СИ "форумен никой"

 34. 34 Профил на прочел
  *****
  Неутрално

  Този закон е безумие!Явно обслужва иманярската мафия, която има разработени канали за изноз и трафик на антични предмети и монети.Щом се е намесил като консултант Митьо бузата, явно става въпрос за големи интереси и пари.Просто това не трябва да се допуска.А този дебелия на снимката явно си е вършил добре работата на времето, щом иманярите наказвани по онова време с отрязване на пръстите още бягат от него като дявол от тамян.

 35. 35 Профил на Гневен
  *****
  Гневно

  Не на национализацията!!!!!!!!! Защо държавата иска да отнеме нещо, чието закупуване до днес е било законно и за не е било необходимо да се изискват документи за произхода му!

 36. 36 Профил на Леле
  *****
  Неутрално

  Учудва ме че има хора тук защитаващи иманярството. Има толкова много неща от нашата история които трябва да бъдат донаписани и за това могат да помогнат основно такива артефакти. Тези вещи нямат никаква стойност когато учените нямат достъп до тях. Само безмислена суета.

 37. 37 Профил на Велчев
  *****
  Неутрално

  Законът наистина е много хубав-като гледам как подскочиха всички колекционери-иманяри -естети -нумизмати-ценители или както и да се наричат хора с много пари и съмнително минало.Ще го вкараме в зала,ще го обсъдим и те сами ще се "осветят"както се казва.

 38. 38 Профил на BIG AL .. :::))))))))))))))
  *****
  Весело

  ха,ха,ха,ха,..Много "експерти"..НЯМА ' "законно" -закупуване на НЕЩО, което е ИЗВАДЕНО от ГРАЖДАНСКИЯ ОБОРОТ,УТРЕ някой може и "Ал.Невски " да ми "продаде..)Няма сделка.Просто е ..Както когато си "купуваш" дрога или..крадени вещи.Това , че си дал пари на някои- не ПРАВИ сделката "законна" , щом ТОЗИ НЯКОЙ- НЕ Е собственик..А не е такъв собственик, просто защото НЯМА ПРАВО да е такъв или защото ИМА САМО ЕДИН СОБСТВЕНИК- и това е държавата, в случая..Има че от УТРЕ, но от УТРЕ- държавата може да обяви , с нов ЗАКОН- за в бъдеще време, че ВСЯКА ОТКРАДНАТА ВЕЩ / по стария Закон / ще се СЧИТА за СОБСТВЕНОСТ на КРАДЕЦА, у когото се НАМИРА, в момента..ха,ха,ха,ха,,.Мисля тези дне да "открадна "няколко БМВ-та, Мерцедеси или Кадилаци..Ще станат МОЯ СОБСТВЕНОСТ- като се приеме ТАКЪВ Закон , какъвто ИСКАТ МАФИОТИТЕ- със "скромните " частни колекции..) Разбира се , пак повтарям- НЕ СТАВА ДУМА за ВСИЧЧКИ колекции - на марки ,картини , или монети , а САМО за тези колекции, които ОЧЕВИДНО представляват ДВИЖИМИ НАЦИОНАЛНИ КУЛТУРНИ ЦЕННОСТИ, ..с каквито са се НАГРАБИЛИ някой ДРУГАРИ, червени...))Просто е ..След като ВСЕКИ гражданин трябва да пази фактурите за хладилника, видеото или ..пръстените на жена си..))..Мургина, Гоце палячото СПИ- а ти КЪДЕ СИ ???,,ха,ха,ха,ха,ха....Някои над Закона ли са ???? За спонсорите на Гоце вече знаем..)) И ДРУГИ ЛИ ИМА ??,,,ха.,ха,ха,ха

 39. 39 Профил на Божков, Димитър Иванов, Боян Радер и другите частни колекционери по закон са престъпници!
  *****
  Неутрално

  Нормално е да бъде доказан произхода на антиките, но той не може да бъде доказан, защото всичко по съществуващия закон намерено в земята е държавна собственост, т. е. всички частни колекционери са престъпници, и тъй-като не могат да докажат произхода на археологическите ценности в частните си колекции, трябва да бъдат съдени и мястото им е в затвора

 40. 40 Профил на nemo
  *****
  Неутрално

  Нина Чилова?!Култура?!Парламент?!Шега?!

 41. 41 Профил на естет
  *****
  Неутрално

  Нина Чилова става отвсякъде.

 42. 42 Профил на stefcho
  *****
  Неутрално

  НОВИЯ ЗАКОН Е НЕМОРАЛЕН , НЕПОЧТЕН И ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОНЕН !
  ТОВА Е ГОЛАТА ИСТИНА . КАКТО Е ИСТИНА , ЧЕ ИМА ХИЛЯДИ КОЛЕКЦИОНЕРИ , НОРМАЛНИ И ПОЧТЕННИ ХОРА . ТОЧНО НА ТЯХ ЩЕ ИМ РАЗКАЖАТ ИГРАТА С ТОЗИ ЗАКОН , НЕ НА БОЖКОВ

 43. 43 Профил на ВАРНА
  *****
  Неутрално

  учуден съм че нормален човек без предразсъдаци може да приеме и защити такъв антидемократичен закон , целящ национализация като на 9септември 1944г.

 44. 44 Профил на Борис
  *****
  Гневно

  Иманярите и колекционерите са простаци без род и родина, които за дребни пари изнасят навън българската история, а там ония просто я унищожават. В най-добрия случай я скриват в най-дълбоките мазета на Ватикана, за да не я знаят поколенията ни.

 45. 45 Профил на Бръснар
  *****
  Весело

  Не знам за закона, ама Нина Чилова има мустак... На лицето, де!

 46. 46 Профил на Евгений Толев
  *****
  Весело

  Лично аз подкрепям колекционерите и съм против Концепцията на този Закон, която е оня социалистически динозавър за
  ,,Държавата собственик и народа / в случая тази част от него, които са колекционери/ стопанин на културните ценности ,АМА както реши Собственика /Държавата /, а не стопанина /колекционера /.
  Що се отнася до политическия аспект - при настъпвашия по целия фронт комунизъм съшествува само един вид собственост - Лична.
  По отношение на Културните ценности - тяхната употреба касае всеки заинтересован жител на планетата, а не САМО виждате ли Вий ,Българският национализъм.
  В Исторически аспект ,този закон има пряка връзка с превъзходството на известната на всеки Арийска раса или Богоизбраността на Ционистите.

 47. 47 Профил на асоцииран
  *****
  Неутрално

  АСОЦИАЦИЯ" АРХЕЙА"-създадена от иманярите и услужливи археолози в полза на маститите "колекционери". Ха-ха-ха!

 48. 48 Профил на музеен работник
  *****
  Неутрално

  Евгений Сачев-услужливата подлога на Христосков и съсипител на българските музеи

 49. 49 Профил на do Варненски
  *****
  Весело

  От римско време, варненски, КРАДЕНОТО се конфискува..или национализира..а крадците - в пандиза ..Само в България -НЕ ...))Свещена е само ЗАКОННО придобитата ЧАСТНА собственост...))

 50. 50 Профил на НОРМАЛНО МИСЛЕЩ
  *****
  Неутрално

  ДОКТОР МИХАЙЛОВ И ЧИЛОВА СА ВЗЕЛИ ПАРИ , НАМЕСЕН Е И МИТКО БУЗАТА . ТОЗИ ЗАКОН ЩЕ ПРИНУДИ КОЛЕКЦИОНЕРИТЕ КОИТО ПО 20 ГОДИНИ СА СЪБИРАЛИ И ВЪОБЩЕ НЕ СА МИСЛИЛИ ДА ИЗНАСЯТ , ДА ИЗНЕСЪТ НА ЗАПАД ВСИЧКО . ЗАПАДНОЕВРОПЕЙСКИТЕ МРЪСНИЦИ ИМАТ ПОЛЗА ОТ ТАКЪВ ЗАКОН . СЪЩОТО НАПРАВИХА И С ГЪРЦИЯ . ТАМ КОЙТО НАМЕРИ ДОРИ И СЛУЧАЙНО НЕЩО ГО ИЗНАСЯ . БЪЛГАРИ НЕ СЕ ОСТАВЯЙТЕ ДА ВИ МАНИПУЛИРА Д-Р МИХАЙЛОВ . ПРОТЕСТИРАЙТЕ .

 51. 51 Профил на ОТВРАТЕН
  *****
  Неутрално

  АКО ПРИЕМАТ ЗАКОНА ВСИЧКО ОТИВА НА ЗАПАД ! ВИЕ НАИСТИНА ЛИ МИСЛИТЕ ЧЕ ТОВА Е НАЙ ДОБРИЯ ВАРИАНТ ? ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ , А НАСКОРО И ПОСЛЕДНАТА ГЪРЦИЯ СЕ ОТКАЗВАТ ОТ РЕСТРИКТИВНИТЕ ЗАКОНИ . ГЛУПАВО Е ДА СЕ РАЗСЪЖДАВА ПЪРВОСИГНАЛНО И ЗЛОБНО , А ДА СЕ ПОМИСЛИ МАЛКО , КОЕ Е ДОБРО ЗА БЪЛГАРИЯ . СТИГА ПОПУЛИЗЪМ , ВИНАГИ ЩЕ ИМА БЕДНИ И БОГАТИ , ВРЕМЕ Е ДА СВИКНЕТЕ И ДА НЕ СЕ ДРАЗНИТЕ .

 52. 52 Профил на неутрален
  *****
  Неутрално

  по страшно нещо от национализация , под каквато и форма да е , НЯМА ! Не е добър този закон , замислете се , дори е страшен . връща обществените отношения назад и нищо добро няма да роди

 53. 53 Профил на axa
  *****
  Весело

  Кой? Кой? Нина Чилова смее да си отваря устата за културното наследство?!

  Божееее, божеееее...

 54. 54 Профил на за асоцииран
  *****
  Неутрално

  Археа не са иманяри а ченгета. Там се попълва специална декларация за конфеденциалност и декларация за чисто минало. Разполагам с документите им защото мислех да ставам член, но като видях колко са секретни се отказах.

 55. 55 Профил на нели
  *****
  Неутрално

  закона е лош и некадърно направен, това че е противоконституционен ще се докаже от бъдещото решение на конституционния съд ако мине де, щото аз мисля че няма да мине изобщо на второ четене както другите проекти в предишните народни събрания

 56. 56 Профил на ПИТАЩ ???
  *****
  Неутрално

  На практика излиза , че ако баба умре и в съндъка и намеря някоя стара пара или икона , трябва да я регистрирам и тъй като нямам документ , все едно ми я отнемат ? така излиза . Мамицата им гладна ,откаде накаде , да не мога да си продам наследството ? Кой малоумник измисли този закон ?

 57. 57 Профил на СТИГА ГЛУПОСТИ - ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС
  *****
  Неутрално

  По действащата конституция няма ограничения за притежаване на културни ценности, включително и археологически. Единствено археологическите резервати са изключителна държавна собственост.

  Международното право също не ни задължава да национализираме културното наследство, вкл. и археологическото!

  Действащия ЗПКМ също никъде не постановява, че археологическите ценности и археологическите обекти са изключителна държавна собственост!

  След поправките през 1995 година режимът се либерализира и всеки има право да колекционира всичко.

  С поправките от 2005 всички археологически обекти (движими и недвижими) бяха обявени за паметници на културата, т.е. автоматично по закон придобиха юридически статут, но това не ги прави по никакъв начин изключителна държавна собственост.

  И накрая след промените в Закона за държавната собственост паметници на културата вкл. и собственост на държавата могат да се придобиват по давност.

  На 30.10.2008 изтича срока за 10 годишната давност (т.е. при всички обстоятелства) и колекционерите автоматично стават абсолютно законни собственици на всички археологически ценности дори те да са били някога държавни.

  За това става въпрос! Някои хора дето са завидели на колекционерите (като крадливите археолози) сега искат да им национализират колекциите. Никой не мисли за културното наследство и нужната реформа в него.

  Само че за да стане това и да проработи трябва да се промени Конституцията! Иначе колекционерското лоби ще атакува текста на чл 140 ал.2 и целият закон отива там където му е мястото - в коша.

  За жалост този закон е както много други правен да оправи бакиите на тези дето окрадоха държавата - в случая - музейните фондове, като вади напред в светлината на прожекторите само колекционерите и национализацията на техните ценности.

  Само че това няма как да стане понеже все пак в тази държава има Конституция и действащ Конституционен съд.

  Ако законът мине и се направи опит да се прилага означава, че трябва да се национализират освен всички колекции с археологически ценности, и много семейни ценности от преди 100 години, които никога не са били археологически обекти. Също така ще трябва да се национализират върнатите вече ниви на поне 1/3 от собствениците на земеделски земи, ще трябва да се национализират и много гори, ще трябва да се национализират и много сгради, вкл. жилищни блокове понеже са над археологически обекти.

  Ще трябва да се национализират и църкви, манастири, текета и пр. на Българската православна църква и Главното мюфтийство.

  Това е пълно безумие на умопомрачени археолози-крадци и на музейни акули-разбойници. Тези хора за да могат само те да копаят и да крадат са готови да обявят археологията за БОГ и да и подчинят цялото общество и бъдещото обществено развитие.

  Да видим как ще да стане тая

  Само пробвайте да национализирате и един декар земя и ще падат не правителства ами и не знам какво...

 58. 58 Профил на алекс
  *****
  Неутрално

  вземете за пример една Англия там вьпроса е решен много добре плащаш патент за годината и работиш на воля а ако намериш нещо дьржавата го купува и получаваш 20% от стоиноста

 59. 59 Профил на НИНА ЧИЛОВА ИЗЛЪГА НС И ПОСЕГНА НА ИСТОРИЯТА
  *****
  Неутрално

  На сайта на АРХЕА е пуснат прелюбопитен и полезен анализ озаглавен - "Собствеността върху културни ценности в Българската законодателна традиция до 1944 г."

  http://archaeology.zonebg.com/law.htm

  Оказва се, че Нина Чилова е излъгала народните представители, като от трибуната на парламента е твърдяла :

  "Искам да започна най-напред от основния въпрос, който Вие споменахте и който като че ли в медийното пространство създава най-големите спекулации по отношение на закона и съпротивата за неговото приемане.
  Господин Ватев, по отношение на нумизматите и на колекциите ключовият въпрос, който стои, е въпросът със собствеността.

  Аз искам много ясно да декларирам и да кажа, че българското законодателство от Освобождението и на конституционно ниво, и на законодателно ниво по отношение на археологическо наследство винаги императивно е препятствало възможността друг, освен държавата, да притежава археология. И това трябва да стане много ясно в пленарната зала. Ние сме правова държава."

  Архейците я опровергават тотално и я лишават от основните и аргументи с които оправдава национализацията.

  Освен, че проектозакона е противоконституционен се оказва, че в Българската законодателна традиция до 1944 г. не само, че не е имало национализация, но и държавата е давала като обезщетение на собствениците и откривателите археологически ценности.

  Чилова трябва да бъде подведена под отговорност за тази нагла лъжа !
  Най-малкото трябва да подаде оставка, като председател на Комисията по култура.

  С председател-лъжец няма начин да има реформа.
  Много точно проектозакона и се определя от специалистите като юридически слаб и прокарващ групови интереси и реформа-менте.

 60. 60 Профил на Rossitza Ohridska-Olson
  *****
  Гневно

  В процеса на обсьждането на закона стана ясно, че това не е закон за културното наследсгво, а закон за притежание, придобиване и регистрация на археологически ценности. Бях вьзмутена как никой не спомена липсата на дигитализация на фондовете, липсата на стратегия в културата, на маркетинга на бьлгарската култура и т.н.

  Тук можете да прочетете моето становище по закона:
  http://culturalrealms.typepad.com/culturalrealms/culturalherritagelaw_position.html

 61. 61 Профил на ЧИЛОВА ЛЪЖЕ
  *****
  Неутрално

  Имат право неправителствените организации и колекционерите и специалистите които са против закона на Чилова.
  На кръглата маса в СУ Чилова бе уличена в лъжа, понеже опита отново със същите думички (явно само тях знае горката), както в парламента да излъже и научната общност.
  Добре, че беше Герджиков да я измъкне от ситуацията с жалкия аргумент, че представителя на Археа не бил юрист и няма какво повече да говорят по юридическите въпроси с него.
  Археа безспорно имат добри юристи и са направили много добре предварително раздадените там анализи и не им пука нито от професорите нито от Чилова.
  Прочетете за какво става въпрос -

  http://archaeology.zonebg.com/law.htm

  В анализа - "Собствеността върху културни ценности в Българската законодателна традициа до 1944 г." много точно и конкретно е представено какво е било от Освобождението до 1944 г. и какво се опитват да лъжат вносителите на проектозакона.
  Много жалка картинка бяха народните представители. Опитаха се да защитават Чилова и нейните лъжи, без никакви конкретни юридически аргументи а само с титлите си.
  Точно със същите “думички” Чилова е заблудила депутатите и така проекта е минал на първо четене.
  Чилова трябва да си подаде оставката !
  Цялата работа обаче се покри и цензурира и никой не смее да пише, че Чилова излъга народните представители и че се опита да излъже и научната общност на кръглата маса в СУ "Климент Охридски".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK