Капаните на евтините кредити със SMS

"Заем за всеки, без поръчители, без ипотеки, кредит без доказване на доход, без наказателни такси при предварително погасяване при годишен лихвен процент по кредита 6.9%." С тази примамлива оферта в интернет непрестанно са атакувани десетки хиляди българи през последните месеци от представящата се като "Дубай инвестмънт" финансова група.


Развиващата дейност в Централна и Източна Европа структура в момента привлича служители с обещания едва ли не, че ще ги направят приказно богати, ако платят входна такса от 120 лв. (до края на месеца, а и сега вече 155 лв.) и доведат още хора, от чиито входни такси ще получат комисиона. Набирането им се превръща в задължително условие, защото в противен случай няма да се стигне до отпускане на заеми.


Извеждането на показ на методите на работа на "Дубай инвестмънт" извади призрака на финансовите пирамиди от средата на 90-те години и предизвика остра реакция на всички заинтересувани надзорни институции и органи на реда в страната. Официални предупреждения към гражданите отправиха Комисията за финансов надзор, Българската народна банка , Комисията за защита на потребителите. "Икономическа полиция" пък от две седмици проверява дейността и организаторите на структурата в страната, за които до момента се знае, че са оглавявани от чехите Томаш Рибка и Давид Тлач. Активизирането на толкова много регулаторни органи, полиция и прокуратура е показателно за сериозността на проблема и рисковете и опасностите, които подобни структури крият за потребителите и финансовата система на страната.
Подаръци ще има за всички от сърце


Атрактивно ниските лихви по потребителските кредити, предлагани от небанкови финансови институции, лесно грабват окото на потребителите на фона на поскъпването на банковите заеми от началото на годината, която тенденция обещава да се запази заради световната криза и поскъпването на финансовия ресурс. В обявите си "Дубай инвестмънт" обещава да започне да раздава от 1 октомври потребителски кредити при 6.9% фиксирана годишна лихва. Одобрението щяло да става дистанционно чрез sms, като рекламите гласят, че ще се раздават от 2 хил. до 20 хил. лв. За сравнение - средната годишна лихва по потребителските заеми, отпускани от кредитните институции, е над 10%, а при небанковите финансови институции е още по-висока.


"Винаги когато една структура предлага примамливи оферти, има нещо съмнително в това", предупреждава проф. Милчо Стоименов, член на Комисията за финансов надзор (КФН) и неин говорител. "Човек ще си плати 300 лв. и може и нищо да не получи", отбелязва една от уловките проф. Милчо Стоименов. Според него за цвят 100-200 човека може и да се сдобият с "мечтания" заем, но останалите може и да пият по една студена вода на цената на няколкостотин лева.


През миналата седмица финансовият надзор започна проверка на дейността на дубайското дружество, като това беше по-скоро символичен жест на активност, защото дейността на компанията не попада под регулациите на органа.


"Простата сметка показва, че при входна такса 100 лв. такава една пирамида, започната от един човек, за месец може да акумулира около 1 млн. лв.", изчислява Станимир Василев, изпълнителен директор на компанията за потребителски кредити "Изи кредит". Повечето местни дружества от този сектор обявиха методите на дубайската структура, защото тя заплашва да хвърли черно петно върху цялата небанкова финансова индустрия.


Как подобни схеми нарушават законите на страната


Рекламите на такива небанкови финансови институции спестяват редица допълнителни разходи и такси, за които кандидатите консултанти и заемополучатели научават по-късно. Така например се оказва, че всеки консултант на по-късен етап трябва да плати 50 щатски долара, за да получи персонален номер в системата на чешкия посредник CFU, чрез който оперира в региона "Дубай инвестмънт". Участието в обучения, презентации и семинари, достъпът до регистрационни материали се плащат отделно. Такси плаща всеки, който иска кредит, независимо от това дали ще го получи. По този начин практиката на дубайското дружество нарушава поне два закона, по които контролен орган е Комисията за защита на потребителите (КЗП). Според Закона за предоставяне на финансови услуги от разстояние потребителят трябва да знае предварително общата цена на кредита - комисиони, такси и всички разходи. Тези изисквания са записани и в Закона за потребителския кредит, според който рекламата на кредита също трябва да съдържа всички такси и комисиони. "Проверяваме обявите и информацията по случая, като първоначалните ни впечатления са, че компанията прилага нелоялна търговска практика и въвежда в заблуждение потребителите", обясни председателят на КЗП Дамян Лазаров.


Според някои юристи, до които "Дневник" се допита, дейността на чуждата компания попада и под ударите на Закона за кредитните институции, тъй като към момента "Дубай инвестмънт" е заявила публично извършване на поне две дейности, които я определят като финансова институция. Това са отпускане на заеми чрез средства, които не са набрани чрез публично влогонабиране, и финансово брокерство, каквото де факто е набирането на кредитни консултанти. Това означава, че тази финансова институция трябва да се регистрира в БНБ. От БНБ обясниха, че дали набирането на кредитни консултанти представлява подготовка за извършване на финансово брокерство е въпрос, на който може да се отговори, ако е ясен статутът на тези консултанти и той е статут на финансови посредници. Ако това е така, може да се предположи, че наистина се извършва подготовка за дейността "финансово брокерство". Сегашният режим по чл.3 от ЗКИ обаче не изисква за такава подготовка да бъде уведомена БНБ. От централната банка са категорични, че въпросите за статута на финансовата институция "Дубай инвестмънт" могат да се дискутират, когато са налице ясни данни и документи за месторегистрация, акционери (респ. съдружници) и др.Как действа системата


Според обясненията на "Дубай инвестмънт", за да се стане консултант, трябва да се плати входна такса 120 лв. и да се направи регистрация на нов консултант. Предимство имали първите записали се - т.нар. мениджъри, защото единствено те след това регистрират останалите включили се, за което получават и отстъпки от договорите за регистрация - от 20 до 60 лв., в зависимост от броя на новопривлечените. Възможни били и допълнителни доходи чрез т.нар. междинни комисиони. Структурата цели да събере поне 2 хил. консултанти в България, което е и условие компанията да започне дейност. Не се казва нито дума кой ще контролира броя на "служителите" и какво ще се случи, ако целта за бройката не бъде постигната.


Отговорът на този въпрос дават въвлечените вече в схемата финансови консултанти. "Максималният риск, стоящ пред вас, както и пред мен - е да загубим по 90-120 лв. Но пък ВЪЗМОЖНОСТИТЕ за развитие, печалби и бизнес са НЕОБЯТНИ и НЕВЕРОЯТНИ", пише един от служителите на единствения сайт на български, който дава светлина върху "дубайската схема" - danycredit.dir.bg (сайтът от скоро не е активен). В добавка потенциалните служители може да се сдобият с радиа, телефони, телевизори, та даже и с автомобил "Мерцедес".


Схемата, изглежда, се приема за атрактивна, след като само за няколко месеца от началото на годината е пробила на пазарите в Чехия, Словакия, Полша, Унгария и Украйна. Само в Украйна за два месеца тя е събрала над 3 млн. долара, показа разследване на украинското издание "24".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK