"Възраждане" устоява на общинския строителен "преврат"

"Възраждане" устоява на общинския строителен "преврат"

© Анелия НиколоваНа 9 септември, вторник, инициативен комитет от собственици на къщи в столичната община "Възраждане" организира многолюдно обсъждане на скандално появилия се в Държавен вестник Подробен устройствен план (ПУП) на квартала между улиците "Лавеле", "Борис" и "Пиротска".


Без да е проведено задължителното по закон тъкмо такова обсъждане, той дава зелена светлина за разрушаването на старите къщи около Булбанк, на чието място трябва да изникнат високи бизнес сгради, а общината се ангажира с изграждането на инфраструктурата - локални улички и подземни гаражи на няколко етажа.


Зеленина почти не се предвижда с изключение на мястото около католическата черква. Жителите на квартала, към които се присъединиха и от Съюза на архитектите в България, реагираха остро не само в защита на собствеността си, а и с мотива, че кварталът ще загуби облика си. Много от сградите по тези улици са от началото на миналия век и са свързани с историята на града и на емблематични за България фигури, а някои от тези къщи вече са реставрирани от самите собственици.
Кметът Бойко Борисов беше обещал до 9 септември да отговори и на всички индивидуални жалби на собствениците, които те трябваше да подадат до 1 септември. На среща с хората обаче се яви само главният архитект Петър Диков, който по традиция се разграничи от функциите си с оправданието, че решението не било негово.


Неуспешен опит за финтиране на гражданите


Жителите на квартала случайно научили за намеренията на общината в сбито съобщение със ситни букви в Държавен вестник. "То се появи на 1 август между две съобщения за Попово и Аксаково и беше пренесено на следващата страница", разказа Наталия Бондаренко. Това беше в петък. Още в понеделник - 4 август, бяхме в общината, видяхме два мърляви чертежа, закачени на стената, и никой нищо не ни обясни. Забраниха ни да правим снимки. Тогава сформирахме инициативния комитет. Решихме, че щом общината не прави обсъждане, ние, гражданите, ще го организираме." Общината не само не организирала обсъждане, но и дала срок до 1 септември засегнатите граждани да подадат възраженията си. Въпреки отпускарския период всички жители на квартала, които са в града, подават възражения до кмета и искат среща и в Националния институт по опазване на паметниците на културата (НИПК), откъдето също обещават да вземат отношение.


Организаторите на обсъждането подчертаха, че не случайно са го насрочили за 9 септември - "тази дата преди повече от 60 години е дала началото на национализацията".


Според проекта кварталът се разделя на две, като едната част е предназначена за офис сгради и магазини, а другата - за живеене. При това се отнемат две платна на бул. "Тодор Александров" и се предвиждат две локални улички, които минават и през част от сегашните имоти. Пътят към големите обществени и частни гаражи, които трябва да се построят, минава и през дворовете на собствениците, които няма да имат малшанса къщите им да бъдат съборени. И бездруго в момента задръстванията по булеварда в пиковите моменти отнемат 45 минути, за да премине една кола. Затова хората питат какво ще стане, когато там дойдат още 4500 живеещи и работещи (а действителният им брой може да бъде и повече). На мястото на сегашните дворове, в които растат дървета, се предвижда 80-100% застрояване. Така дори онези, чиито къщи няма да бъдат съборени, ще живеят сред железобетон и неспирен автомобилен поток. Най-големият коз на разбунтувалите се жители срещу общината е това, че повечето къщи в квартала са вписани в т.нар. Синя книга на паметниците на културата в София.


Възраженията на специалистите


По закон за намеренията на общината би трябвало да бъде уведомена и колегията на архитектите. В съюза им обаче такава информация няма. Затова дружество "Градоустройство" към САБ спешно се събра миналата седмица, за да обсъди начините, по които да се запази културният облик на стария софийски квартал. "НИПК се срамува да тропне по масата, защото явно му е платено - смята председателят на дружеството Йордан Тангъров - иначе как да си обясним това, че повечето от сградите, фигуриращи в Синята книга на паметниците на културата, вече не съществуват?"


Арх. Тангъров подчерта, че всяка столица трябва изключително много да държи на своите паметници на културата и на зеленината. Целта на небостъргачите е именно да остане повече пространство за зеленина, напомни специалистът. А вместо това се предлагат небостъргачи, заради които ще се унищожат и старите сгради паметници, и дърветата.


Законът не позволява отчуждаване и събаряне на сгради, за да се строят локални улици, особено когато не са нужни никому. В Синята книга на паметниците на културата е 3-етажна сграда, проектирана от арх. Наум Торбов, който е сред осемте най-изявени архитекти в края на XIX и началото на XX век, автор на проекта за Халите, един от достойните паметници на българската архитектурна мисъл. Съседната сграда се отчуждава, за да се направи място за небостъргачите по "Тодор Александров". Същото става с голяма жилищна сграда на ул. "Цар Самуил". Архитектите се опасяват, че няма да бъде пощадена дори сградата, в която са живели Димитър Подвързачов и Димчо Дебелянов, преди да замине за фронта. Там е живял и Йордан Йовков. Къщата, която носи интелектуалния дух на онази епоха, е описана от Константин Константинов.


В квартала има няколко големи държавни гаража, които обаче не се използват. "Подземната урбанистика изключително много се разви през последните 40-50 години, каза арх.


Той недоумява също така как е възможен такъв проект, при който цялото движение от бъдещите коридори номер 4 и 8 да се влее в бул. "Тодор Александров", за да стигне до самото сърце на града. Това на практика е моделът на концентричнокръговото планиране по подобие на Москва. А големите европейски градове използват подземната инфраструктура, за да създават буферни зони около центъра и да ограничат движението в него. Всички уважаващи себе си столици не само запазват малките улички около големите булеварди, но и създават нови пасажи, в които се запазва атмосферата и настроението на миналото.


Юристите: нарушено е всичко възможно


Жителите на "Възраждане" вече са получили отрицателно становище за проекта от общинската фирма "Стара София". А мнението на адвокатите, които комитетът е наел, е, че в случая няма годен проект за обсъждане. Нещо повече - това, което се предлага, нарушава всички възможни закони и нормативни разпоредби. Затова и гражданите са твърдо решени да отстояват докрай интересите си, дори ако се наложи, да стигнат до Европейския съд в Страсбург. "Не унищожавайте историческия център на София! Историята ще ви осъди!", единодушни са те в апела си.


Със забележително хладнокръвие софийският главен архитект заяви за пореден път, че на първо място за него стои общественият и публичният интерес: "Инвеститорите разговарят с вас, не с мен. По отношение на паметниците на културата нямате противник в мое лице." Диков се опита и да посплаши гражданите, че не поддържат в добро състояние сградите си, припомняйки им инцидента със срутилата се сграда на ул. "Алабин", при който загинаха две млади жени. "Този план не е мой, не аз съм го внесъл за обсъждане в Столичния общински съвет. Аз просто настоях общината да вземе решение", каза той. Така главният архитект се оправда и за възможно "най-мъртвото време", в което се е появило съобщението за проекта в Държавен вестник - точно тогава по него се произнесли от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Той предложи на колегите си, които възразяват срещу проекта, да участват със свои идеи в преработването на плана, но не се ангажира, че проектирането ще започне отначало.

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на аз
  *****
  Неутрално

  и целият тоя цирк е заради алчността на шепа индивиди, които не се спират пред нищо за пари

 2. 2 Профил на Аре махайте копторите!
  *****
  Неутрално

  Будните граждани да вземат да си ремонтират собствеността, защото в центъра на София е бъкано с престарели, олющени, негодни за живот и работа сгради, бараки, къщенца, които за собствениците си имат емоционална стойност, но превръщат града в циганска махала. Или стройте или ремонтирайте, но нямате моралното право да искате сегашното положение да продължи!

 3. 3 Профил на Ало, улицата е "Цар Борис I"
  *****
  Неутрално

  Кой е тоя Борис?
  Преди,по Тошовото време, в София беше забранена думата цар и улиците станаха Шишман, Борис,Самуил,Иван Асен и т.н.

 4. 4 Профил на срам за София!
  *****
  Гневно

  Пи.ка му лелина на тоя главен архитект! Той отдавна е дигнал мерника на стария център и иска да го съсипе, браво на гражданите, а мутрата Бойко Борисов хабер си няма от култура и история, за него всяка детелина е фураж! Няма ли кой да го тресне тоя Петър Диков с една тухла да го затрие?

 5. 5 Профил на срам за София!!!
  *****
  Гневно

  И статията на сайта на Дневник е невидима, както публикацията в Държавен вестник! Ние и малкото история ще си затрием, ще дойде време да ходим в Перник на разходка пред културния дом, като съсипеме всичко старо и с душа в София! Долу безполезния плазмодий Петър Диков! Долу тъпата буца Бойко Борисов! Долу чалгата в политиката (Бойко Борисов), в историята (Божидар Димитров), в градоустройството (профана Петър Диков)!!!! Това обаче не оправдава собствениците, които са занемарили до ента степен фасадите на сградите си!

 6. 6 Профил на но нямаме и съюзник! Диков разсипа София!
  *****
  Неутрално

  По отношение на паметниците на културата нямате противник в мое лице.

 7. 7 Профил на срам за София!!!
  *****
  Гневно

  Как можах да гласувам за тая свиня Борисов! Само защото Станишев вече съвсем съсипа България... Начи, остава единствена алтернатива Волен Сидеров?

 8. 8 Профил на Да, центъра на столицата е обречен
  *****
  Неутрално

  да си остане завинаги грозен, неугледен, полусрутен, беден, жалък, мръсен, ориенталски, а арабското гето ще завладява все по-големи площи от него. В т.нар. "квартал Възраждане", а ако питате мен по му подхожда името "квартал Могадишо", има не повече от 4-5 стойностни сгради измежду 500 грозни, стари и почти рухнали постройки. Тъпанарите, които живеят в него и са собственици на някакви имоти, доказаха, че заслужават съдбата си на бедни и нещастни до смъртта си тъпаци с насран гъз, втренчен овчи поглед и аромат на чесън. А можеха да станат МИЛИОНЕРИ. Можеха да се осигурят финансово до края на дните си и да отидат да живеят в който си искат квартал в който си искат град на тази планета, ако ТЕХНИЯ КВАРТАЛ стане модерен, чист и красив и започне да подтиска свинските им души. Напразно главния архитект Диков е очаквал някакво РАЦИОНАЛНО поведение от тях, В ТЕХЕН СОБСТВЕН ИНТЕРЕС. От балкански идиот не може да се очаква 1) въобще да мисли РАЗУМНО като възрастен човек 2) да мисли В ПЕРСПЕКТИВА. Балканския идиот живее в кочината си в собствените си изпражнения, пули се на големия свят, мрънка колко е зле, но когато дойдат да го замерят с големите пачки, казва НЕ, НЕ и НЕ, просто защото е кръгъл идиот. А архитекти-неудачници, безкрайно неудовлетворени от живота и всичко останало и всевъзможни анти-герои, които само си търсят кауза да ПРЕЧАТ НА НЕЩО има десетки хиляди. Подхвърли им кокал и гледай как освирепели глутници ще му се нахвърлят с настървение и усърдие, каквито никога през жалкия си живот не са проявявали за нещо полезно и смислено. Да, запазете за поколения "уникалния софийски квартал и неподражаемата му архитектура", глупаци.

 9. 9 Профил на ДО №8
  *****
  Неутрално

  БРАВО,МОИТЕ ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА НАПРАВЕНИЯТ ОТ ТЕБ КОМЕНТАР.ТОВА Е САМАТА ИСТИНА.БРАВО.

 10. 10 Профил на Защо мулчи Бойко, да помогне на хората ?
  *****
  Разстроено

  Защо мулчи Бойко, та нали ние гласувахме за него ?! Диков бута частна собственост с 5 мънички улички. Бате Бойко да го ритне яко този мазник. Гражданите сами се борят а кмета е замлъкнал подозрително. Бойко вижда какво беззаконие твори главния архитект, но си трае ЗАЩО ? Това ли са му големите инфраструктурни проекти 5 улички в центъра с който се бутат 20 жилищни кооперации. Инвеститорите изнагляха и вече директно отиват в общината и казват кой да бъде бутнат, това е повече от недопустимо

 11. 11 Профил на Do 8
  *****
  Неутрално

  Абсолютно си прав.Само искам да допълня, че всеки който е имал работа с Националния институт по паметниците на културата знае, че в България всяко камъче се обявява за паметник на културата (познайте защо), но истинският проблем не е толкова корупцията, колкото въпиющата некадърност.

 12. 12 Профил на Бони
  *****
  Неутрално

  Наистина нерабирам, желанието Ви да продължаваме да живеем в кочина, да не се събарят старите бардаци. Всеки който иска да замени грозни сгради било панелки или т.нар. паметници на културата за Вас е престъпник. Колко още момичета трябва да загинат под руините на срутващите се любими Ваши сгради за да разберете, до къде може да ни доведе рекета на НИПК.

 13. 13 Профил на Още до N8
  *****
  Неутрално

  Вярно е, че много от къщите в този район са запуснати и човек трудно може да разбере, че става дума за архитектурни паметници. Не мисля обаче, че поддържането им в добро състояние е задължение само на собствениците. Ако една къща е арх. паметник значи тя има някаква стойност и за града. Като се има предвид,че това единствената запазена част на града от времето, когато се преобразява в модерен град (тогава даже града печели и прозвището в Европа на малкия Брюксел)ми струва нужно общината да има идея за това как тази история на града да се опази, а не да се замества с поредния изблик на грандоманщина и парвенющина. Ориенталския вид на този квартал е съвем явен резултат на общинска политика. Или липсата на такава. Колко години щяха да чистят и облагородяват пазара? Настоящият Т. Александров в продължение на десетилетия беше гаден изкоп, около който беше опсано да се минава. Банята, градинката зад нея, Халите едва от няколко години добиха по-приличн вид. Един куп други сгради в този район продължават да се рушат заради спорове меджу общината и собственици. Естветвено е при всичко това квартала да се смята за черната дупка на София. Твърде наивно е да се мисли, че ситуацията може да се оправи само с разкрасяване на фасади. А що се отнася до интереса, той е на тези, които си въртят далаверите на гърба на другите, а не на тези, които си пазат собствеността. Именно собствените (настоящите!) имат сметка този район да се облагороди, защото стойността на техните имоти е смешна дори на фона на панелките. А за чесъна, прощавай, но аз не се същам за софийски квартал, в който вече да не вони. Не че съм фен на местния патриотизъм, но София отдавна се сля с провинцията. Повечето от хората, за които този град е нещо вече от спалня, които имат детски спомени в него, които могат да познаят местата, по които са снимани филми като "Таралежите се раждат без бодли" отдавана са го напуснали, за да могат да се чувстват граждани, вместо да се задушават в това място, което все повече прилича на село и все по-малко на град.

 14. 14 Профил на АТАНАСОВ
  *****
  Неутрално

  Във въпросната зона няма паметници на културата, нито един...повтарям, НИТО ЕДИН.

 15. 15 Профил на да да
  *****
  Неутрално

  ИМА, ИМА НЕ ЕДИН, ПОВТАРЯМ НЕ ЕДИН

 16. 16 Профил на Минувач
  *****
  Неутрално

  Цялата работа е, че общината няма политика.Тя може да задължи собствениците, като им помогне да оправят фасадите, но целта е далаверата.

 17. 17 Профил на свободен
  *****
  Гневно

  Как да няма политика. Политиката на общината е следната:

  1. 1ви Август 2008 г. в държавен вестник ти се пускат проектите за ПУП.

  2. 1ви Септември 2008 г. Никои не е видял плана и няма възражения,Диков казва " това е най-добрия ПУП и той се приема".

  3. 2009 г. Инвеститорте са доволни тичат при Диков с големи договори и бели пликове. И той им проектира новите сгради, не той брат а му. Градоустройството кипи !

  3. 2009 Проектите са готови !

  4. 1ви Август 2009 Получаваш призовка че започва процедура по отчуждаване на дома ти.

  5. Всеки се опитва да разбере как така ?! но вече е късно да се спре плана защото всеки, както и Диков казва :
  "Този план не е мой аз не съм Го направил ! Аз само съм го одобрил, приел и го изпълнявам "

  6. 2010 Домът ти вече е отчужден по "пазарни цени", а ти кой му пука за теб със сигурност не на общината която ти събира данъка.

  Защо общината Диков или който и да е ще казва къде ще живее всеки от нас ? Дали домът ми ще бъде панелка, или паметник на културата ,или мол. Всеки сам избира. Ако хората от Възраждане искат да живеят в стари къщи нека живеят, къщите са техни изборът е техен. Да ги постегнат и толкоз.

  Той утре Диков ще ни казва с подробен ХРАНИТЕЛЕН ПЛАН И КАКВО ДА ЯДЕМ И ДА ПИЕМ.

 18. 18 Профил на brooto
  *****
  Неутрално
 19. 19 Профил на Ани
  *****
  Неутрално

  Случаят със сградата на "Алабин", която падна и затрупа две момичета, се цитира съвсем неуместно и манипулативно. Тя не е паднала, защото е стара, а при неграмотен и незаконен опит за реконструкция. Ето повода да се бутнат всички стари сгради, които пречат на инвеститорите. Не пречи да се бутнат и нови. Къса памет ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK