Източването на "Софийски имоти": Епилог

Общинското дружество "Софийски имоти", чието име отдавна е синоним на скандал, отново влезе в дневния ред на съветниците в София. А общинарите направиха поредния безсмислен опит да спрат източването на фирмата месеци преди приватизацията й.


Коментар на Дневник: Шегата "Хора за затвора"


Те одобриха налагането на мораториум върху сделките с имоти и на 12-те дъщерни дружества на компанията при действаща забрана за извършването на продажби от 2003 г. насам. "Налагаме мораториума, за да се застраховаме от злоупотреби", каза председателят на съвета Андрей Иванов. Мораториумът се разпростря и върху всички останали общински фирми и техните поддружества.
От гледна точка на практиката мярката е по-скоро формална, тъй като въпреки забраната дъщерните дружества на "Софийски имоти" са сключвали сделки с общинска собственост "без знанието" на общинския съвет. Според публикация на в. "Сега" едно от тях - "Заводпроект", е продало три общински апартамента на пл. "Славейков" на фирмата "Еф Екс студио", собственост на Ивайло Коевски и Христо Чоевски. Цената на квадратен метър в тази сделка е между 614 и 637 евро, най-малко два пъти по-евтина от пазарната. "Заводпроект" се притежава 100% от фирма "Лабело", чийто собственик е "Софийски имоти". Управител и на двете поддружества е Светослава Ангелова. Според фирмения регистър ДАКСИ "Заводпроект" е собственик на "Заводпроект-Антек" и "Заводпроект-Рокмастърс".


Кметът: Сделките може да са законни


Сега ще има още три дела срещу "Софийски имоти", коментира разкритията столичният кмет Бойко Борисов. Той обаче допусна, че сделките може да са законни, защото мораториумът за продажба досега е бил само за фирмата майка. Обяснението му дава достатъчно основание да се предвиди какъв ще е изходът от трите дела, разкривайки оставената вратичка схемата с източването да продължи.


Според общинските съветници обаче е нарушена наредбата, според която продажбите могат да се осъществяват след санкция на съвета, каквато липсва за трите апартамента. Тълкуването на съда може да е различно, на свой ред предвидиха изхода общинари. На този фон коментарът на председателя на общинския съвет за опитите да се направи някаква далавера дори и с риск от затвор не прозвуча убедително.


Сегашните шефове на "Софийски имоти" очевидно не са имали сериозен повод да се притеснят от факта, че прокуратурата вече повдигна обвинения за неизгодни сделки срещу бившите директор на "Софийски имоти" Тошко Добрев и Петър Савов. За злоупотреби пред съда ще се изправят още бившият общински съветник от "Гергьовден" Станимир Зашев, както и членовете на борда Милен Милчев, Ина Станчева и Симеон Симеонов. През декември миналата година обвинителите заявиха, че ще обвинят в престъпно бездействие и настоящия шеф Александър Шопов, защото криел таен архив с документи за работата на компанията. Всички заведени и стигнали до съд дела за злоупотреби с общинско имущество неизменно са приключвали с оправдателни присъди.


Циркът на ГЕРБ с ръководството


Оказа се, че никой в общината не знаел какво е същинското състояние на "Софийски имоти" към момента. Информацията за работата на дъщерните дружества също била оскъдна. Причината е, че ръководството на компанията не предоставяло всички документи за дейността й. Преди две седмици съветниците трябваше да се запознаят с доклад за работата на смесените фирми на "Софийски имоти". В документа обаче нямало и лист за "Лабело" и "Заводпроект", през които е източвана компанията.


Сегашният управителен съвет на дружеството беше избран през януари по предложение на мнозинството от ГЕРБ, а изпълнителният директор Александър Шопов, който беше назначен през 2006 г. от Бойко Борисов в предишния му мандат, остана на поста си. Обяснението на мнозинството беше, че всички, помолени да заемат мястото му, отказали от страх, че ще станат "клиенти на прокуратурата". Смяната му е проблем, защото не можем да намерим човек, който би се захванал с това, обясни вчера Андрей Иванов. Остана неясно кои са помолени, но по-важно е, че конкурс не е обявяван.


Анализът се пише от година


Цялостна представа за състоянието на активите на "Софийски имоти" трябва да даде правният анализ на компанията, който се пише почти година. Без този документ не може да започне и същинската приватизация на компанията, която е включена в списъка за продажби за тази година. Предаването му е отлагано няколко пъти по искане на консултанта - юридическата кантора "Георгиев, Тодоров и ко". Когато в края на юли първият вариант на анализа беше внесен в Столичната агенция по приватизация, се оказа, че не е пълен и затова е върнат за доработка. Той съдържал само списък с имоти и кратка информация за тях. Консултантите от юридическата кантора заявили, че от "Софийски имоти" им предоставили само 85% от документите на дружеството. Вече втори месец двете страни не могат да подпишат приемно-предавателен протокол за всички документи, каза председателят на общинската стопанска комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ). По думите му една от двете страни полага огромни усилия, за да забави процедурата по приватизацията на компанията, без да уточни коя. Консултантът е избран от администрацията на кмета Борисов.


Разследването на прокуратурата


"Софийски имоти" се разследва от 2006 г. за безстопанственост и източване. Нанесените щети може да достигнат стотици милиони левове. Прокуратурата разследва продажби при занижени цени, като само за 2003 г. те са 30. Проверяват се и договорите за наеми, правените дарения и спонсорства, рекламна дейност, данъчни престъпления. Дейността на всички директори от създаването на компанията през 1996 г. досега са в полезрението на прокуратурата. Сред най-скандалните сделки на "Софийски имоти" беше апортирането на 54 дка на в пъти по-ниски цени в смесеното дружество "София сити къмпани". По-късно капиталът на фирмата бе тихомълком увеличен, а основният дял от акциите мина в ръцете на офшорки. Шумен скандал предизвика и апортирането на къпалнята "Мария Луиза" във фирма, свързана с "ВАИ холдинг".


Дружеството е ощетявано и от наеми


Първоначалната прокурорска експертиза за злоупотребите в "Софийски имоти" показва драстично занижаване на наемните цени, по които дружеството е отдавало имотите си. Засега е доказана щета за 2 млн. лв., каза наблюдаващият обвинител по делото Пламен Панайотов, цитиран от "Медиапул". Сред съмнителните сделки е отдаването на почивна база в Китен с площ 1.5 декара за 650 евро на месец. Наемател в момента е "Евро холидей". Социологическата агенция МБМД е наела от "Софийски имоти" двуетажна къща от около 300 кв.м за 329 долара на месец. Бизнесменът Пламен Хранков е ползвал помещение на столичния бул. "Витоша" на цена от 5.40 евро на месец. Демократическата партия, чийто член е бившият изпълнителен директор на "Софийски имоти" Тошко Добрев, ползва търговско помещение от 32 кв.м в кв. "Младост 1" за 32 евро на месец. Договорът е продължен с анекс за същата цена от сегашния шеф на дружеството Александър Шопов. "Настоящото ръководство е можело да прекрати споразуменията или поне да се опита да ги предоговори, но не го е направило", заяви Панайотов.

Още от Дневник +

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Алиса Софиянска
  *****
  Неутрално

  "Софийски имоти" е по-страшно от Сицилианската мафия по брой извършени престъпления.Загубите за София са над 1 000 000 000 /един милиард лева/ лева. За затвора са поне 50 души- цялото ръководство, щатните оценители и високопоставените покровители -Антоан Николов и компания, Софиянски и компания, както и всички съветници, внасяли замени на общински имоти за боксониери в "Обеля". Но в БГ няма правосъдие и това се вижда от Луната.

 2. 2 Профил на Patriot
  *****
  Неутрално

  Еба ти крадливото племе! И разбира се и народа, който ги търпи. Тоя народ настина има нужда от диктатура, но не от сегашната на престъпници, а твърда и честна ръка. Такива ръце, обаче, в България май вече не се намират.

 3. 3 Профил на до 1
  *****
  Неутрално
 4. 4 Профил на маца
  *****
  Неутрално

  Коце Маца е пионерче с червена връзка, а тия немци как го подгониха само... А тези крадци кой да ги хване? Смешният съд ги оправдава веднага и ги пуска за смешни гаранции.

 5. 5 Профил на Niki
  *****
  Неутрално

  Оф, аз мога да ги оправя нештата но не искат хора като мен в властта!
  Засега успех!

 6. 6 Профил на БОКО
  *****
  Весело


  Даваме 8 лева отгоре за парно
  "Топлофикация" надписвала фактури заради грешни калкулации

  Парното краде като за олимпийски медал и без Вальо Топлото. По 3 млн. лв. влизат всеки месец в касите на столичната "Топлофикация" от грешно закръглени сметки. Това доказа пред съда инж. Тодор Авджиев. След негова жалба магистратите постановиха, че фактурите са незаконни. Между 5 и 8 лв. се надписват на всяко жилище според квадратурата, сочи сметката на инженера. Така от 405 хил. абонати се натрупва тлъстата сума. Причината е преобразуването на цената за топло от мегаватчаса в киловатчаса.
  Сметката за изразходваните киловати идва с 6 цифри след запетаята, а според закона трябва да е само с 2.
  След тази присъда всички абонати могат да си търсят правата пред Темида, заявиха юристи и потребителски асоциации.
  Поне 5 до 8 лв. на месец грешни пари дава всеки от нас за парно. Сумата се натрупва от изчисляването на таксата в киловати с 6 цифри зад десетичната запетая. Това обаче е незаконно, постанови Софийският градски съд. Пред магистратите столичанинът инж. Тодор Авджиев доказва, че плащаната енергия се мери в мегавати, а във фактурите се отразява в киловати. Последните обаче се пресмятат с 6 знака след запетаята, а трябва да бъдат с два. Според българското законодателство левът се дели на 100 и така 6-цифрената такса противоречи на Закона за измерванията и Закона за счетоводството, постановили районният и градският съд. При пресмятането се получава математическа разлика между реално изразходваната и описаната във фактурата енергия. "Това е все едно да ни продават сиренето в цена за тонове, а не в килограми", казва Авджиев. За апартамента на потърпевшия, който е с площ 57 кв. м, съдът постановява, че "Топлофикация" е надписвала по 5,80 лв. повече от реално изразходваната енергия. Столичното парно има 405 хил. абонати, което прави грубо по над 3 млн. лв. надписани пари всеки месец.
  Според решението на Софийския районен съд има нарушение и при събирането на такса мощност. Според разпоредбите на ДКЕВР тя трябва да е в размер на 10,35 лв. годишно, а във фактурите парнаджиите начисляват по 1,035 лв. такса мощност на месец. Така излиза, че годината има 10, а не 12 месеца. Ако годишната такса бъде разделена на 12, месечната такава трябва да бъде 0,86 лв. Поради тази грешка съдът постановява, че за апартамента на Авджиев са били надписвани по 1,62 лв. на месец повече. След това обаче Софийски градски съд отменя постановеното, тъй като според закона физическо лице не може да обжалва решение на ДКЕВР.

 7. 7 Профил на ММ
  *****
  Неутрално

  ПРОБЛЕМА МОЖЕ ДА СЕ РЕШИ КАТО ДРУЖЕСТВОТО СЕ ПРОДАДЕ ЧРЕЗ ПУБЛИЧЕН ТЪРГ. ТАКА НЯМА ДА ИМА С КАКВО ДА СЕ ПРАВЯТ ДАЛАВЕРИ, А В ОБЩИНСКИЯ БЮДЖЕТ ЩЕ ВЛЯЗАТ ЗНАЧИТЕЛНИ СРЕДСТВА. КОЛКОТО ПОВОЧЕ СЕ ОТЛАГА ПРОДАЖБАТА МУ, ТОЛКОВА ПО-ГОЛЕМИ СА ЗАГУБИТЕ ЗА ДЪРЖАВАТА.

 8. 8 Профил на ралица
  *****
  Неутрално

  Нямаме равни в кражбите и безчинствата. И всички идеи в тези насоки са добре прикрити от мощните гърбове на "родолюбиви" политици, но преди това подплатени от професионалните съвети на юристи, главни счетоводители и т.н. Мутренска история на всички нива, откъдето и да погледнеш. Пра-дедите ни сигурно се обръщат в гробовете си. Не остана неопетнена гилдия, но с помощта на адвокатите - най-добра работа натворихме ... Хубавото е, че всичко ще им се върне - това е закон.

 9. 9 Профил на до Алиса Софиянска
  *****
  Неутрално

  "Софийски имоти" е по-страшно от Сицилианската мафия по брой извършени престъпления.Загубите за София са над 1 000 000 000 /един милиард лева/ лева. За затвора са поне 50 души- цялото ръководство, щатните оценители и високопоставените покровители -Антоан Николов и компания, Софиянски и компания, както и всички съветници, внасяли замени на общински имоти за боксониери в "Обеля". Но в БГ няма правосъдие и това се вижда от Луната.

  Един милиард е било преди 2006г. От тогава цените на недвижимите имоти са се увеличили три пъти!

 10. 10 Профил на ТТ
  *****
  Неутрално

  Софийски имоти е пример за методите, които управляващите използват, за да докажат на обществото, че са недосегаеми. Аз обаче ще гласувам и си нямате и представа кого ще вкарам в парламента

 11. 11 Профил на nets
  *****
  Неутрално
 12. 12 Профил на v123456789vv
  v123456789vv
  Рейтинг: Гневно

  НАЙ -ГОЛЕМИТЕ ЗЛОУПОТРЕБИ СА НАПРАВЕНИ ОТ СОФИЙСКИ ИМОТИ СУЧАСТИЕТО НА ГОЛЕМИЯ ПРЕСТЪПНИК СОФЯНСКИ.

 13. 13 Профил на v123456789vv
  v123456789vv
  Рейтинг: Неутрално

  НАЙ-ГОЛЕМИТЕ КРАЖБИ СА НАПРАВЕНИ ОТ СОФИЙСКИ ИМОТИ ПО ВРЕМЕТО НА АЙДУКА СОФЯНСКИ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK