Рехабилитация на санаториумите

Рехабилитация на санаториумите

© ДневникБългария няма имидж на страна с развита балнеология независимо от голямото богатство на минерални води (над 600 източника) и натрупаните хилядолетни данни за тяхното използване. От една страна, бившите санаториуми, които от десетина години са преименувани на болници за рехабилитация, не са модернизирани.


Търсенето им обаче е сериозно защото има физиотерапевти, които изправят на крака инвалиди и тежкоболни пациенти. В същото време до старите сгради в курортните селища никнат като гъби нови СПА и уелнес центрове. В тях обаче липсват специалистите, а достъпът за инвалидизираните обикновено е немислим. Експертите в бранша са убедени, че изходът от омагьосания кръг е в публично-частното партньорство, което може бързо да влее свежи пари и да "рехабилитира" санаториумите.


Основната разлика между СПА услугите и балнеологията е в това, че СПА центърът е по-скоро за релаксация и общо укрепване на здравите хора, докато балнеологията е за рехабилитация и лечение, обясни доц. Марин Маринкев, председател на управителния съвет на Асоциацията по физикална медицина и рехабилитация и дългогодишен консултант по физиотерапия към здравното министерство. Според него проблем е, че няма точни стандарти за тези дейности. Освен това не е актуализирана акредитацията на лечебните заведения. Самите процедури са изостанали и неосъвременени. Не може в старите вани и бани да се провежда модерна терапия, каза той и допълни, че специализираните болници по рехабилитация, които са обединени в дружество на подчинение на здравното ведомство, непрекъснато се стараят да обновяват базата, но тя все още не е в добро състояние.
Друг сериозен проблем е липсата на достатъчно клинични пътеки, които плаща здравната каса. В момента от институцията покриват само пет групи заболявания, между които възстановяването след прекарани инфаркт или инсулт, терапията на детска церебрална парализа и болестите на опорно-двигателния апарат. От доста време говорим, че трябва да има пътеки за рехабилитация на белодробни и ендокринни заболявания, на остеопороза, но касата все няма достатъчно средства, каза Маринкев. По думите му курортологията у нас изостава в сравнение с останалите страни в Европа. Не се използват ефективно минералните води и калищата. Освен това болните не получават комплексно лечение. Обикновено им се изписват скъпи лекарства, без да се включва физиотерапията, която при някои болести като леката форма на диабет например може да намали наполовина използваните медикаменти. Здравната каса плаща само 10 дни рехабилитация на пациент с инсулт или инфаркт, като предварително се знае, че той не може да се възстанови за такъв кратък период, подчерта специалистът.


Към всичко това трябва да се добави и недостигът на кадри. В момента у нас има около 350-400 физиотерапевти, а са необходими много повече. Младите хора не избират тази специалност, защото средната заплата е около 500-600 лв. Доц. Маринкев даде пример, че от 15 души, завършили колеж за рехабилитатори, само двама отиват да работят в болниците. Ако не заминат за чужбина, отиват да правят масажи на плажа, допълни експертът.


Проф. Петко Шотеков, директор на Клиниката по неврология на Александровска болница, обясни, че България е на едно от първите места по инфаркти и инсулти, като от високо кръвно налягане страдат над 2.5 млн. българи. Всички те могат да подобрят здравето си, ако се възползват от услугите на тези болници.


Достъпът е затруднен защото семейните лекари невинаги насочват пациентите заради липсата на талони, каза професорът. Болниците за рехабилитация, включени в националния комплекс, са 12 и са разположени в различни краища на страната - Поморие, Хисар, Павел баня, Велинград. В тях човек може да почива и да се лекува по три начина - с направление от личния лекар, по програмите на Националния осигурителен институт или като си плати от джоба. Според изпълнителния директор на комплекса д-р Ченко Чалъков основният проблем е в лимитите, които поставя здравната каса. Те трябва да бъдат премахнати и тогава използваемостта може да достигне 100%, смята той. "Предлагаме различни категории битови условия. Все още в някои от филиалите има стаи с 4 легла, но така е и в много общински болници. В същото време имаме и стаи с две легла и апартаменти с условия като на 4-звезден хотел", обясни Чалъков. Той е убеден, че по този начин хора с различни възможности могат да използват лечебниците. През последните две години ръководството на националния комплекс е инвестирало сериозни средства в ремонт и възстановяване на звената по балнеология и физиотерапия и кухненските блокове. Болниците се пълнят, което означава, че има нужда от тях, подчерта директорът на комплекса.


Д-р Ченко Чалъков e изпълнителен директор на Специализираните болници по рехабилитация - Национален комплекс.


Д-р Чалъков, ще потърсите ли частни партньори, за да се подобрят условията в болниците за рехабилитация?


- Законът вече дава такава възможност, особено след промените в закона за приватизацията. Националният комплекс е в забранителния списък, но разполага с имоти, които не са пряко свързани с дейността на болницата. Има нефункциониращи балнеолечебници, неизползвани терени. Можем с публично-частно партньорство да ги дадем на концесия и средствата, получени от тях, да инвестираме в подобряване на базите за лечение.


Има ли вече интерес от инвеститори?


- Интерес има от много време от здравни фондове, от частни лица, от туроператорски фирми. Най-добре е да се привлекат частни капитали, като държавата си запази собствеността и контрола върху болниците. В най-скоро време ще актуализираме една програма, която ще внесем в Министерството на здравеопазването, за да се вземе решение за по-нататъшното функциониране на Националния комплекс


Болниците на загуба ли са?


- Националният комплекс няма задължения. Само една болница има коефициент на рентабилност малко под единица, останалите се самоиздържат и дори имат минимални печалби.


Има ли интерес от туроператори да сключат договор за лечебен туризъм на чужди граждани?


- Имаме договор с над 12 туроепатора и 9 доброволни зравноосигурителни фондове. На този етап има интерес от чуждестранни туристи, но механизмът за привличането им е труден, защото ние не сме хотел и не могат да се запазват предварително места. Ние сме болница и има пациенти, които са с показания за лечение, но и с противопоказания. Това е разковничето. Сега е неудачно, ако дойде пациент от Видин в Хисар и да се окаже, че има противопоказания и трябва да го върнем, а камо ли ако дойде от някоя чужда страна.


Какво трябва да се направи, за да имат повече хора достъп до това лечение?


- Да няма лимити от здравната каса. Всеки здравноосигурен човек би трябвало да има право да ползва тези услуги, а проблем на здравната каса е да намери средства. А не да лимитира и ние да ощетяваме пациентите.


Налага ли се доплащане от пациентите?


- По програмите на НОИ се налага минимално доплащане за храна и ако някои пациенти изискват допълнителни процедури, които не са включени в програмата за заболяването. Според мен обаче цените по програмите на НОИ вече не са актуални и би трябвало да има някаква актуализация. Освен това би трябвало да се даде възможност на пациента, ако иска по-добри условия, да си доплати за това.

Ключови думи към статията:

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на на гювеча
  *****
  Неутрално

  Тук може да се краде на воля и много! Що санаториуми има още държавни....

 2. 2 Профил на анонимен
  *****
  Неутрално
 3. 3 Профил на Констатация
  *****
  Неутрално

  За да се развият нещата в този бизнес е необходима стратегия.Това могат до сторят хора с визия.

 4. 4 Профил на renetab
  renetab
  Рейтинг: 8 Разстроено

  "стратегия" ,"визия"- думи,думи.....Ходили ли сте някога в такъв санаториум?С колко мноооого пари тр.да се поддържа.Важно е сега да всигнат цената на газта,кой ти гледа разни санаториуми,дето тр. да се дават пари,не да се вземат....

  renetab
 5. 5 Профил на почивал
  *****
  Гневно

  Те вече си крадат на воля.Храната е отвратителна там.Но кой си прибира 10те процента от доставчиците ?

 6. 6 Профил на мина
  *****
  Неутрално
 7. 7 Профил на anonim
  *****
  Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK